Kezdőlap (Halpaprikás)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Halpaprikás

Gasztronómia  Halmajonéz  Halpaprikás bográcsban

halpaprikások - Receptek
Találatok száma: 3 recept
Harcsapaprikás kapros, juhtúrós galuskával ...


Halpaprikás vegyes halból !
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő
Szintén a nyári bográcsozás során érdemes elkészíteni ezt a remek halpaprikás receptet,amely finom borral van ízesítve! ...

Halpaprikás
hires alföldi halászeledel, melyet egyéb paprikáshoz hasonlóan, aprított halhusból, zsirban paprikával, sóval, hagymával megabálva, tejfeles lében tálalnak.

Bácskai halpaprikás - 6 személyre
Az apró halakat megtisztítjuk, majd egy lábosba tesszük, felöntjük 1,5 liter vízzel, és főzni kezdjük. Eközben a többi halat is megtisztítjuk, majd a felaprózott hagymával együtt egy bográcsba tesszük, és felöntjük vízzel.

Tejfölös halpaprikás fahéjas bulgurral
Hozzávalók 2 főre: 1 vöröshagyma, kevés olívaolaj, só,bors, pirospaprika, 1 csomag halfilé (Lidl), 3-4 evőkanál tejföl, 200 ml bulgur, bazsalikom és fahéj ízlés szerint.

~ szegediesen (régi recept)
"A ~hoz többféle halat: kecsegét, potykát, harcsát kell választani, ha azt akarjuk, hogy ízletes legyen; ezeket meg kell tisztítani, megmosni és aztán fölbontani.

~ bográcsban
~ bográcsban elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, néhány percig együtt pirítjuk. A tűzről félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, felöntjük fehérborral és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot.

~ spenótos túrógaluskával
Hozzávalók (2-3 főre):
A galuskához: 25 dkg túró, 1 tojás, 3-4 ek tönköly grízdara, 1 tk étkezési keményítő, só, őrölt szerecsendió, kb. 20 dkg fokhagymán párolt spenótlevél ...

~ bográcsban
Hozzávalók: l,5 kg. pontyszelet, l db. csípős zöldpaprika, 2 evőkanál édes-nemes paprika, l kávéskanál őrölt fekete bors, 1 késhegynyi őrölt köménymag, só, 1 db. nagy szem paradicsom ( vagy 2 evőkanál paradicsompüré), 1 evőkanál citromlé, 2 db. nagyobb vöröshagyma, 1 dl.

~ 1 (Vízvári Mariska)
Ugyanúgy készül, mint az előbbi, csak tálalás előtt 2 dl. sűrű tejfelt keverünk hozzá és megvárjuk, míg egyet forr a hallal. Melléje galuskát tálalunk.
~ 2 (Földi János) ...

~ bográcsban
Hozzávalók: 80 dkg pontyfilé, (vagy harcsa, kecsege, törpeharcsa vegyesen), 15 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 15 dkg húsos paprika, 10 dkg paradicsom, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, 2 dl száraz fehérbor, 60 dkg tisztított burgonya.

~ recept
Elkészítésí idő: 60 perc
Elkészítés: A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, besózzuk, majd 30 percig állni hagyjuk. A hagymát felaprítjuk, és olajon megpároljuk. A tűzről levéve belekeverjük a paprikát és a tejfölt. Rátesszük a ...

~...
A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, besózzuk, majd 30 percig állni hagyjuk. A hagymát felaprítjuk, és olajon megpároljuk. A tűzről levéve belekeverjük a paprikát és a t
Rácos hal...

~ - recept
Káposztás harcsa bajai halfőző bográcsban - recept
Bajai halászlé recept ...

~ pontyból "Katicától"
Írta: nagyi
Finom ~ receptet. HALPAPRIKÁS PONTYBÓL ...

Tiszai ~ (tisza mellett élő nagybátyám mondta)
Tojásos hal (Japán)
Oldal tetejére ...

Aszegedi ~.
Az igazi ~t csak eleven halból ajánlom késziteni, mert csak ugy nyeri meg hires különleges izét. Azért tehát ne is reménykedjék tökéletes ~ előállitásában az, a kinek teljesen friss hal nem áll rendelkezésére.

Tejfeles ~
Ezt lehet akármilyen fajta halból készíteni, de legjobb kecsegéből, harcsából, vagy süllőből, mert ezeknek alig van csontjuk.

Halászlé és ~ készítéséhez ajánlják; halszelettel és tésztabetéttel kiegészítve ízletes levesként tálalható! ...

"Csingilingi" ~
A ponty legalább egyszer biztosan kifog minden horgászon. A nagy, kövér, ravaszdi hal leakad a horogról vagy szabaduló művészként eltűnik a hálóból. De olykor megtörténik, hogy a pecás győz, és a ponty kiadós ~ formájában megdicsőül a bográcsban.

Halban bővelkedő ~ vagy akár hívhatjuk halgulyásnak is. Jellemzően a magyar konyhára, ennek az ételnek is sok féle változata fellelhető, aminek receptje, készítési módja akár házanként változó.

Szegedi - ~ (régi recept)
Szegedi - ~ (Zilahy Ágnes 1892)
Szegedi - háziszalámi 1.
Szegedi - nyári disznósajt, régi recept
Szegedi - téli disznósajt, régi recept
Szegedi - tiszai halászlé 1.
Szegfűgombából - gombapörkölt
Szegy - borjú, töltött
Szelet - Lajcsi
Szelet - majorannás ...

Kérésére átruccantunk a horvátokhoz, hogy e jeles alkalomból kipróbáljuk a Mohácson sokak által dicsért Kovač csárdában készült vegyes halászlét, vagy ahogy az étlapon szerepelt: a ~t.

Szegedről mindenkinek a ~ jut az eszébe, amelyet a tiszai halászok készítenek. Bográcsban a Tisza partján a Tisza vizével főzték a ~t, amit csak az idegenek hívnak halászlének. A hal fontos alapanyaga az e vidéken élők étrendjének, sokféle változatban készítik el.

A Próféta Szálloda udvarkertje már a millennium idején is kedvelt szórakozóhely volt, itt készítették az egyik legfinomabb szegedi ~t, amelyr ől Gárdonyi Géza így áradozott: A Szegeden főzött ~ra már csak az angyalok mennyei kara mondhat véleményt kürtökkel, csont és rézfúvókkal, ...

— A barna húsú halakat (ponty, harcsa) erősebben kell fűszerezni, csak ezekből jó a halászlé, a ~, de a bőrét ajánlatos főzés előtt lenyúzni. Roston sütve is kiváló.
— A fehér húsú halakhoz (süllő, fogas, angolna, tengerihal-félék) valamilyen könnyű, szelíd ízű mártás illik.

Ez a Roquefort-os galuska nagyon jól hangzik! Szinte kedvet kaptam a ~hoz is :-))) Ami nálam nagy szó.
VálaszTörlés
...csak most értem ide...:(((
Nos, jó, hogy nem vagyok zsiráf!...:)))...így sem viselem könnyen a torokfájást! ...

Reggeli: tejeskávé, kockasajt, alma.
Tízórai: gyümölcslé.
Ebéd: diétás ~, petrezselymes burgonya.
Uzsonna: csipkebogyó tea.
Vacsora: sajtos habart tojás, almasaláta.

És akkor mi van? Semmi sorállás! Sőt! A hortobágyi lehalászások miatt volt törpeharcsa és csuka is. Vettem hát mind a kettőből, csináltam belőle ~t, a gyerekek majdnem verekedtek a jobb falatokért - dehát két héttel karácsony előtt ez nem olyan ütős blogtéma.

Karácsonyra, egyszerűen Nagy Erika, 22.12.2012, Gasztronómia
Gyorsan elkészíthető a karácsonyi asztalra: tejfölös ~, linzerkarika, mézes és túrós sütik, egyebek.

A hal receptek változatosságot és mindenképpen egészséges ételeket ígérnek. Érdemes előnyben részesíteni ezt a húsfélét, hiszen jóval könnyebb, mint a marha, vagy a sertés. Azt pedig bizonyára Te is tudod, hogy egy igazán jól elkészített halászlének, vagy ~nak, ...

Mindig egész filét veszek, ennek a felső, vastagabb részét használom roston sütéshez, vagy olyan ételhez, ahol mártás nélkül, egészben kerül felhasználásra a harcsa, az elvékonyodó filé alsó része meg mehet ~ba.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Paradicsom, Leves, Hagyma, Saláta?

◄ Halmajonéz   Halpaprikás bográcsban ►
 
RSS Mobile