Kezdőlap (Halas ételek)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Halas ételek

Gasztronómia  Hal-alaplé  Halas grillnyársak

halas ételek - Receptek
Találatok száma: 143 recept
Harcsapaprikás kapros, juhtúrós galuskával ...


Halas ételek
Gyors és fenséges tonhalas tészta
A mártások, pestók sokasága lehet a kulcsa, hogyan varázsoljuk konyhánkba a csodálatos olasz ízeket. Aromájuk friss, használatuk pofonegyszerű. Könnyedén keverheti tésztával, és máris kész egy gyors és ízletes étel.

Halas ételeken kívül szeretek minden fajta ételt elkészíteni, amit a családom megkíván.
Miért, és mit szeretek sütni?
Imádjuk a sütiket. Sós nasikat és az édeseket is, így egyértelmű, hogy rengeteget sütünk és próbálunk ki újabb és újabb recepteket. :D ...

Halas ételek
Hozzávalók: Tengeri halpogácsa, 1 doboz paradicsomos halkonzerv , 2 dl főtt (párolt) rizs,2 db egész tojás,2-3 evőkanál zsemlemorzsa ,2-3 evőkanál liszt, fél citrom leve,1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés só ...

A halas ételekhez általában fehérbort kínáljunk.
A hidegen tálalt főtt halhoz és a hideg halsalátához a mártástól függően tálaljuk a bort.
A semleges mártás a finomabb savtartalmú, üde fehérbort kedveli.
A dominánsabb mártásokhoz a savasabb, testesebb fehérbor dukál.

A húsos és a halas ételek nem fognak eltűnni, továbbra is főzni fogok ilyeneket, csak valamivel kevesebbszer. Húsokat hosszú ideje már amúgy sem húsboltokból szerzem be, hiszen vannak saját szárnyasaink, a másfajta és kifogástalan minőségi húsokra pedig már megvannak a megbízható - és megfelelő árú! ...

A halas ételek esetében ugyanis kőkemény cirkuszi mutatványokra van szükségem, ha nem csak rántott vagy sült halat akarok itthon enni. Mást sajnos a családom nem igazán fogad szívesen, mondhatnám azt is, hogy fintorognak minden egyéb ötlet hallatán. A harcsát szeretitek-e? Sülve is?

Mostanában nagyon elúsztam a halas ételek irányába, de egyszerűen nem kívánom a húst, édességeket meg kicsit hanyagolom, bár tervben van valami a hétvégre, meg úgy egyébként is kedvem lenne sütni. A szerzetes szakállát gyakran ízesítik citromlével, és ha már hal, gondoltam, hogy én is erre indulok.

A Turizmus Világnapja alkalmából halas ételek kóstolóját tartom a Tisza-tavi Ökocentrumban. Nem ez lesz az első alkalom, hogy tiszteletemet teszem az intézményben. Rendszeresen járok kikapcsolódni is ide, Európa egyetlen édes vízi akváriumához.

Halas ételek
Hozzávalók:
2 szép pontyfilé (kb. 1 kg-os hal gerincéről lefejtett nagy halszelet), 15 dkg gomba, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 diónyi vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa, 1 teáskanál szárított petrezselyem, só, bors; a mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, ...

Van itt rengeteg tésztaféle, halas ételek, különféle pesto-k, levesek, risotto-k, húsos ételek, saláták, antipasti-k és nagyon érdekes köretek is. Külön érdekességk, hogy megtanulhatjuk a házi készítésű ciabatta és tészta készítésének titkait is.

A világ leghatékonyabb diétai a halas ételek. Itt felsorakoztatunk egy pár halból készíthető fogyókúrás halétek receptjét.
Fogyókúrás halételek
" Mázas grillezett hal (4 adag) ...

Mind az újhagyma, mind a snidling levesek, tojásos ételek kedvelt tavaszi adaléka, jól kiemeli a hús és halas ételek ízét is. Kihagyhatatlan a tavaszi körözöttből, nagyon jól mutat szendvicseken, hidegtálakon, és még a pogácsa is ízesíthető vele.
Füstöltsajt-krémleves újhagymával ...

csukapörkölt, halételek, hal receptek, halas ételek, csuka, ponty, pirospaprika, paprikakrém, vörös bor
Fűszernövény vásárlás
Vizinövény vásárlás ...

Tavaly decemberben - remek időzítéssel - a karácsonyi könyvpiacra jelent meg Gordon Ramsay halas ételeket bemutató könyve. Bár az eredeti mű már 1999-ben a boltokba került, bátran kijelenthetem, hogy mit sem vesztett aktualitásából.

Kiskukta is beállt az "egyből többfélét" ételek készítői sorába, egy pompás Thai és magyaros halgolyó recepttel. Szívem csücske a halas ételek, főként, ha az olajat magába szívó panírt is ellehet róla hagyni. Ez biztos listás lesz nálam.

Ha halkonzerv olaját használjuk, akkor nem kell a külön olaj és nem kell a szardellapaszta sem. Nekem mondjuk mindig van itthon. Paszta is, szardellafilé is. Mindkettő fantasztikus ízesítő és nem csak halas ételekben. Húsokhoz is, levesekhez, egyéb kenőkékhez is nagyon szuper.

Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem.
Mivel a halas ételekhez nem annyira illik a sajt, így most a parmezán helyett meglocsolom a rizottót citromlével és extra szűz olivaolajjal. Aki nem szereti az olivaolaj ízét, az használhatja az íztelen szőlőmagolajat.

A közönséges édeskömény termése csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek ez a legjobb. Ezt a fajtát leginkább levesek, szószok, likőrök, olajok ízesítésére használják. A római édeskömény gumós termése a legédesebb, ez egyáltalán nem csípős. Ez salátákhoz, illetve halas ételek ízesítésére ideális.

Mint a citrusféléknek általában, a kumquatnak is Kína az őshazája, onnan terjedt el az egész Távol-Keleten, később Ausztráliában és Amerikában is. Fogyasztják nyersen, szirupban befőzve, kerülhet húsos vagy halas ételek mellé is, de csokoládéval, fagylalttal önálló desszert is készülhet belőle.

Kellemesen aromás, kámforos illatú, enyhén kesernyés fűszernövény, amelyet kiskertekben és cserépben is szokás nevelni. A friss rozmaringágacska utolérhetetlen illatot és ízt kölcsönöz a vele fűszerezett ételnek. Különösen az olasz konyha él vele, paradicsomos-sajtos, gombás-sajtos és halas ételek ...

Marha- vagy hal alaplé inkább marhahúsos és halas ételekhez használható. Az alaplevekről később fogok receptet is megjelentetni, de lényegében hús- vagy zöldséglevest kell főznöd. Update: csirke alaplé recept itt.

Kacsa-, liba- és disznózsírt, hidegen préselt oliva- és lenolajat használunk. Eltesszük a tőkehalmáj olaját is, ezt fűszerekkel salátára vagy halas ételekhez adjuk.
Továbbra is figyelek arra, hogy nagyobb mennyiségű hőkezelt szénhidrátot és fehérjét ne egyek egyszerre.

Bőrén sült pisztráng filé, narancsos kuszkusszal, uborkasalátával és zöldfűszeres créme fraiche-vel. Recept az essen&trinken 2012/4 száma alapján.
Nézzétek meg a VKF!48 összefoglalóját! Nagyon klassz halas ételeket találtok, akárcsak a Tarka-Bárka blogon.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Paradicsom, Citrom, Hagyma, Zöldség, Liszt?

◄ Hal-alaplé   Halas grillnyársak ►
 
RSS Mobile