Kezdőlap (Hajdina)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Hajdina


 

Hajdina

Gasztronómia  Hájaspogácsa  Hajdinakása

hajdina
A hajdina (pohánka), hosszú ideig feledésbe merült, de az utóbbi időben a reformkonyha újra felfedezte. Könnyen emészthető és szervezetünknek fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Lecitin tartalma sem elhanyagolható.


Hajdina
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Hajdina alapanyagként.
Kelkáposzta leves ...

hajdina
alforfón, Buchweizen, buckwheat, grano saraceno, pohánka, tatárka
Ázsiában őshonos növény, melynek hasznosításakor a magját pörkölik és őrlik...

Hajdina saláta kecskesajttal, aszalt paradicsommal, aszalt szilvával ...

Hajdinapalacsinta recept
Elkészítési idő: nem ismert
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Hajdina
Töltött padlizsánhajó
Mikor ezt a receptet szerkesztettem, olyan igazi nyári hangulatom lett. Szinte a számban éreztem az ízeket.

Hajdinagombóc - vegán
Hozzávalók
40 dkg hajdinaliszt
1 kávéskanál fruktóz (cukor)
2,5 kávéskanál só
1/2 kávéskanál asafoetida
1/2 kávéskanál frissen őrölt bors
1 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál joghurt
2 evőkanál olvasztott vaj ...

Hajdina
Pohánka.
Horvát eredetije (hajdina) átvétel a bajor-osztrák hajdn nyomán, ez a középfelnémet heidenkorn (pogányok termelte gabona) szóból ered.

Hajdina gombóc
" onclick="return iwiwshare_click1638()" target="_blank" ...

Hozzávalók: 10 dkg hajdina (melyet megfőzünk), 25 dkg zabpehely, 15 dkg zabliszt, 1 ek lenmag, 1 ek szemes köménymag (helyette lehet mák, szezámmag, őrölt dió, mogyoró), 1 mk szódabikarbóna, 1 mk borkőpor, 1 dl olaj, 2,5 dl víz.

Hajdinagombóc
Szóljon hozzá most!
A hajdináról sokan azt gondolják, hogy gabonaféle, pedig nem az. A keserűfűfélék családjába tartozik.

Hajdina gombócka - wok
Hány személyre:
» 25 dkg főtt, darált hajdina
» 5 dkg tofu
» 3 dkg teljes kiőrlésű liszt
» 1 kk. tengeri só
» 1 kk. koriander
» 1 csipet curry ...

Hajdinapelyhes csavart kenyér
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg kenyérkeverék liszt, 1/2 dl tej, 2,5 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 2 kanál olaj, 1 csapott evőkanál só, 2 kávéskanál cukor, 3-4 evőkanál pirított hajdina pehely.

Hajdinaliszttel panírozott kurkumás-szezámmagos rántott karfiol
Vegán panírról már írtam, most annyi a csavar, hogy hajdinaliszttel készült a lisztes-vizes keverék,amelybe a szép szín elérése érdekében kurkumát is tettem.

HAJDINA
A hajdina vagy pohánka, úgynevezett valójában nem gabona (a keserűfűfélék közé tartozik), de gabonaként használjuk. Közép-Ázsiában kezdték el termeszteni, Európa csak a középkor végén ismerte meg.

Hajdinalisztes palacsinta kecskesajttal, citrom chutney - val - Galettes de sarrasin ...

Hajdina nyáron, hidegen
Naná, hogy ezt is az olaszoktól lestem: valamilyen főtt gabona salátaként tálalva, gyakorta kínált hideg készétel a bar-ok pultjaiban.

Hajdina káposztával, pataki tálban
Több helyen is olvastam a vega töltött káposztát hajdinás töltelékkel.

A hajdina nem gabonaféle, hanem 'pseudocereal', mint az Andok régióiból eredő quinoa, vagy az aztékok amarántja és chiája. Rokonai a sóska, keserűfű és rebarbara.

A hajdina készítését több recept- és bio-weboldalon túlbonyolítják. A hajdina kiemelkedően magas rosttartalmának köszönhetően főzés nélkül is puha.

500 g hajdina
2-3 közepes répa lereszelve
1 nagy fej hagyma lereszelve
1 közepes zeller lereszelve
2 ek. vegamix
só ízlés szerint ...

145 gr hajdinaliszt
85 gr dió
40 gr zabpehely összetörve
60 gr reszelt parmezán
csipetnyi reszelt szerecsendió
kevéske frissen őrölt fekete bors
70 gr hideg vaj
120 ml víz ...

Gombás hajdina - 4 személyre
1 bögre hajdinát 2 bögre vízben főzünk, amíg meg nem dagad (megpuhul) és a víz elfő. (cirka fél óra).

Mogyorós hajdinakeksz
Kipróbáltam ezt a klassz kis sütikét, érdekesnek tűnt a receptje, no meg kíváncsi is voltam, hogy hogy sikerülhet egy "mindentől mentes" keksz.

Kókuszos hajdina "risotto" gyömbéres sárgarépapürével és korianderolajjal ...

Karalábés hajdina, marinált gyömbérrel
Szóval megint hajdina (és karalábé). Még akkor is, ha nemrég megkaptam, hogy ez csak amolyan madáreledel, rendes "férfiember" nem fogyaszt effélét :-). Persze ez csak tréfa volt egy ismerősöm részéről! ...

Zöldséges hajdinasaláta

Fogyaszthatjuk önállóan, de grillezett pecsenyékhez is kínálhatjuk.

Feta, csirke, hajdina, így ahogy van jöhet!!
VálaszTörlés
Nagyon guszta ez a töltött csirke, csodálatos a színe. Hajdina kását már nagyon régen ettem, nem is emlékszem, hogy milyen az íze.

Bazsalikomos hajdinalepény
Főoldal â-ş Főfogás â-ş Húsos étel â-ş Bazsalikomos hajdinalepény
Idő: 15 perc alatt - Hozzávalók: 4 személyre ...

Kelkáposztás hajdinasaláta (gluténmentes)
0/5
Gyors, szuperegészséges és kényeztetően finom saláta. Laktató gluténmentes és vegán fogás, de ha ez utóbbi nem szempont, egy kis kéksajttal megszórva még izgalmasabbá tehetjük.

Gabonafélék: A hajdina titkai
Hajdinás burgonyagombóckák bazsalikommártással megbolondítva
Zöldségleves hajdinával ...

bors csirke csirkemell filé hajdina mustár olívaolaj paprika piros kaliforniai paprikavöröshagyma
receptjellemzők ...

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept Póréhagymás hajdinapalacsinta
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

Lásd még: Lásd még: Leves, Saláta, Tojás, Hagyma, Kenyér

Gasztronómia  Hájaspogácsa  Hajdinakása

 
RSS Mobile