Kezdőlap (Hajdina)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Hajdina


 

Hajdina

Gasztronómia  Hájaspogácsa  Hajdinakása

hajdina
A hajdina (pohánka), hosszú ideig feledésbe merült, de az utóbbi időben a reformkonyha újra felfedezte. Könnyen emészthető és szervezetünknek fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Lecitin tartalma sem elhanyagolható.


Hajdina
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Hajdina alapanyagként.
Kelkáposzta leves ...

hajdina
alforfón, Buchweizen, buckwheat, grano saraceno, pohánka, tatárka
Ázsiában őshonos növény, melynek hasznosításakor a magját pörkölik és őrlik...

Hajdina saláta kecskesajttal, aszalt paradicsommal, aszalt szilvával ...

Hajdinapalacsinta recept
Elkészítési idő: nem ismert
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Hajdina
Töltött padlizsánhajó
Mikor ezt a receptet szerkesztettem, olyan igazi nyári hangulatom lett. Szinte a számban éreztem az ízeket.

Hajdinagombóc - vegán
Hozzávalók
40 dkg hajdinaliszt
1 kávéskanál fruktóz (cukor)
2,5 kávéskanál só
1/2 kávéskanál asafoetida
1/2 kávéskanál frissen őrölt bors
1 kávéskanál sütőpor
4 evőkanál joghurt
2 evőkanál olvasztott vaj ...

Hajdina
Pohánka.
Horvát eredetije (hajdina) átvétel a bajor-osztrák hajdn nyomán, ez a középfelnémet heidenkorn (pogányok termelte gabona) szóból ered.

Hajdina gombóc
" onclick="return iwiwshare_click1638()" target="_blank" ...

Hozzávalók: 10 dkg hajdina (melyet megfőzünk), 25 dkg zabpehely, 15 dkg zabliszt, 1 ek lenmag, 1 ek szemes köménymag (helyette lehet mák, szezámmag, őrölt dió, mogyoró), 1 mk szódabikarbóna, 1 mk borkőpor, 1 dl olaj, 2,5 dl víz.

Hajdinagombóc
Szóljon hozzá most!
A hajdináról sokan azt gondolják, hogy gabonaféle, pedig nem az. A keserűfűfélék családjába tartozik.

Hajdina gombócka - wok
Hány személyre:
» 25 dkg főtt, darált hajdina
» 5 dkg tofu
» 3 dkg teljes kiőrlésű liszt
» 1 kk. tengeri só
» 1 kk. koriander
» 1 csipet curry ...

Hajdinapelyhes csavart kenyér
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg kenyérkeverék liszt, 1/2 dl tej, 2,5 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 2 kanál olaj, 1 csapott evőkanál só, 2 kávéskanál cukor, 3-4 evőkanál pirított hajdina pehely.

Hajdinaliszttel panírozott kurkumás-szezámmagos rántott karfiol
Vegán panírról már írtam, most annyi a csavar, hogy hajdinaliszttel készült a lisztes-vizes keverék,amelybe a szép szín elérése érdekében kurkumát is tettem.

HAJDINA
A hajdina vagy pohánka, úgynevezett valójában nem gabona (a keserűfűfélék közé tartozik), de gabonaként használjuk. Közép-Ázsiában kezdték el termeszteni, Európa csak a középkor végén ismerte meg.

Hajdinalisztes palacsinta kecskesajttal, citrom chutney - val - Galettes de sarrasin ...

Hajdina nyáron, hidegen
Naná, hogy ezt is az olaszoktól lestem: valamilyen főtt gabona salátaként tálalva, gyakorta kínált hideg készétel a bar-ok pultjaiban.

Hajdina káposztával, pataki tálban
Több helyen is olvastam a vega töltött káposztát hajdinás töltelékkel.

A hajdina nem gabonaféle, hanem 'pseudocereal', mint az Andok régióiból eredő quinoa, vagy az aztékok amarántja és chiája. Rokonai a sóska, keserűfű és rebarbara.

A hajdina készítését több recept- és bio-weboldalon túlbonyolítják. A hajdina kiemelkedően magas rosttartalmának köszönhetően főzés nélkül is puha.

500 g hajdina
2-3 közepes répa lereszelve
1 nagy fej hagyma lereszelve
1 közepes zeller lereszelve
2 ek. vegamix
só ízlés szerint ...

145 gr hajdinaliszt
85 gr dió
40 gr zabpehely összetörve
60 gr reszelt parmezán
csipetnyi reszelt szerecsendió
kevéske frissen őrölt fekete bors
70 gr hideg vaj
120 ml víz ...

Gombás hajdina - 4 személyre
1 bögre hajdinát 2 bögre vízben főzünk, amíg meg nem dagad (megpuhul) és a víz elfő. (cirka fél óra).

Mogyorós hajdinakeksz
Kipróbáltam ezt a klassz kis sütikét, érdekesnek tűnt a receptje, no meg kíváncsi is voltam, hogy hogy sikerülhet egy "mindentől mentes" keksz.

Kókuszos hajdina "risotto" gyömbéres sárgarépapürével és korianderolajjal ...

Karalábés hajdina, marinált gyömbérrel
Szóval megint hajdina (és karalábé). Még akkor is, ha nemrég megkaptam, hogy ez csak amolyan madáreledel, rendes "férfiember" nem fogyaszt effélét :-). Persze ez csak tréfa volt egy ismerősöm részéről! ...

Zöldséges hajdinasaláta

Fogyaszthatjuk önállóan, de grillezett pecsenyékhez is kínálhatjuk.

Feta, csirke, hajdina, így ahogy van jöhet!!
VálaszTörlés
Nagyon guszta ez a töltött csirke, csodálatos a színe. Hajdina kását már nagyon régen ettem, nem is emlékszem, hogy milyen az íze.

Bazsalikomos hajdinalepény
Főoldal â-ş Főfogás â-ş Húsos étel â-ş Bazsalikomos hajdinalepény
Idő: 15 perc alatt - Hozzávalók: 4 személyre ...

Kelkáposztás hajdinasaláta (gluténmentes)
0/5
Gyors, szuperegészséges és kényeztetően finom saláta. Laktató gluténmentes és vegán fogás, de ha ez utóbbi nem szempont, egy kis kéksajttal megszórva még izgalmasabbá tehetjük.

Gabonafélék: A hajdina titkai
Hajdinás burgonyagombóckák bazsalikommártással megbolondítva
Zöldségleves hajdinával ...

bors csirke csirkemell filé hajdina mustár olívaolaj paprika piros kaliforniai paprikavöröshagyma
receptjellemzők ...

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept Póréhagymás hajdinapalacsinta
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

Hajdinakásával töltött hurka
Két kiló hajdinakása, fél kiló tokaszalonna és a receháj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál majoránna, 1,5 liter vér, 2 teáskanál borsikafű és két tojásnyi zsír.

Hajdina-palacsinta
Hozzávalók: 2,4 dl hajdinaliszt, 2 tojás, 1,6 dl búzaliszt, 4 dl tej, 1,2 dl méz, 1 tasak sütőpor, 0,6 dl olívaolaj, fél teáskanál só, 1 teáskanál vanília aroma, fél teáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió ...

Hajdinakása
Finom, laktató, egészséges, élő ez a gabonakása - hajdinakása. Nem főtt gabonából készítettem, hanem csíráztatott hajdinából, így életerővel van telve. Zabkását is készítettem már, ám ez annak vitamintartalmát is felülmúlja.

Hajdina halmok
Hozzávalók:
250 g hajdinaliszt (ha lehet frissen őrölt)
1/2 l ásványvíz
100 g frissen darált dió
100 g finomra vágott datolya
3 ek. olaj
és ha van belereszelhető 1 db vegyszermentes narancsnak a héja ...

Hajdina főzelék - 3 hónapos kortól
Hajdina főzelék - 3 hónapos kortól
Hozzávalók:
1 teáskanál hajdina,
3 dl babavíz.

Hajdinaliszt
Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. Az erős ízű hajdinalisztből készül a híres orosz lepény, a blini. Természetesen kenyér, száraztészta alapanyagául is szolgálhat, de hajdinakását is készíthetünk belőle.

Hajdinagombóc
Hozzávalók: 5 dkg hajdina, só, 5 dl tej, frissen reszelt szerecsendió, 25 dkg búzadara, fél csokor citromos kakukkfű, 3 tojás a formázáshoz: étkezési keményítő 1.

Hajdinaliszt: ez a diós ízű magból őrölt liszt fehérjében gazdag, valamint hasznos vasforrás. Gluténmentes.

hajdinakrokett
Hozzávalók: 1 csésze hajdinadara 4 csésze forrásban lévő víz 1 evőkanál tengeri só 1 csésze teljes őrlésű búzaliszt 2 evőkanál szezámolaj 2 kis vöröshagyma (reszelve) 4-5 mogyoróhagyma (darálva) 1 maréknyi apróra vágott ...

Hajdinas Schär kenyér formaban / jénaiban sütve (tej és tojas nélkül) ...

Hajdina
Tulajdonképpen mag, de beltartalmi értéke miatt gabonaként használjuk. Magas a vas-, magnézium-és kalciumtartalma. P-vitamintartalma miatt segíti az érfalak rugalmasságának megőrzését.

Hajdina meggyel és dióval

Hozzávalók: (1 adaghoz)
bő ½ dl hajdina (én a sötétbarna bio változatot használom)
kevéske olaj (pl. bio repce)
1 teáskanálnyi méz ...

Hajdinaleves
Hozzávalók:
1 csésze hántolt hajdina, 1 evőkanál hidegen préselt olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg kukorica, 5 dkg tisztított burgonya, 1,3 liter víz, só, bazsalikom, petrezselyem ...

Hajdina gánica (puliszka)
Hozzávalók: 8 dl sós víz, 3 kanál étolaj, só, 25 dkg hajdinaliszt, 15 dkg darált töpörtyű a tálaláshoz.
Forró, sós vízbe beletesszük a puliszkát, folyamatosan kevergetjük, és addig főzzük, míg össze nem áll.

Hajdinakása
A hajdinát érdemes beiktatni étrendünkbe: értékes vitaminokat tartalmaz, emésztést elősegítő hatású és nem utolsó sorban finom is. Most egy alapreceptet adunk közre.
Nokedli ...

A hajdina kedvező összetételének köszönhetően nagyon ajánlott gyermekeknek, serdülőknek, időseknek és betegeknek. Kiváló tulajdonsága, hogy még az is fogyaszthatja, aki más gabonafajtára a sikértartalma miatt érzékeny, allergiás.

Pórés hajdina
A hajdina Ázsiából származó növény, amely széles körben elterjedt. Magyarországon nem tartozott a múltban sem az alapvető élelmek közé, valószínűleg a kis terméshozama miatt.

HETÉSI HAJDINAGOMBÓC­LEVES, SERTÉSSZELET ERDÉSZ MÓDRA
KEMENESALJAI RÓKAGOMBÁS ŐZPÖRKÖLT
TÁRKONYOS HÁZINYÚL TÚRÓS CSUSZÁVAL ...

Hajdinaleves
Hozzávalók:
3 dl zöldségleves (leveskockából), 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl paradicsomlé, 4 dkg hajdina darává őrölve, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csokor bazsalikom, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 paradicsom, só, ...

Hajdina gombócka - wok recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, majd kis gömböket készítünk a masszából. Vizet forralunk, sóval ízesítjük, majd a gombócokat 10 perc alatt megfőzzük.

Hajdinarizottóm sok zöldséggel és ubisalátával
Hajdinás pulyka
Halas spagettisaláta petrezselyemmel ...

Hajdinamüzli
20 dkg hajdina, 5 dkg mogyoró, 2 alma, 5 dkg mazsola, 2 dl sürített tej, 2 ek méz, 6 szem sárgabarack.
A hajdinát forró vízzel leöblítem, lecsepegtetem és egy teflonserpenyoben megpirítom.

hajdina, olaj, fokhagyma, vöröshagyma, köménymag, zellermag, koriander, lestyán, natúr vega-mix, sárgarépa, petrezselyem, szójaszósz.

Hajdinakása
Hozzávalói: 50 dkg hajdina, 2 fej vöröshagyma, só, bors, étolaj a sütéshez, petrezselyemzöld a díszítéshez A hajdinakását megmossuk sós forró vízben, majd leszűrjük.

A hajdina tápláló és könnyen emészthető étel, mely a hideg téli napokon nagyon kellemes leves formájában, friss vagy szárított vargányával.
Elkészítési idő
40 min
Nehézségi fok ...

A hajdina, mint kása alapanyag kipróbálása után belekóstoltam a lisztjéből készült palacsintába is. Kellett egy kis türelem hozzá, mire rájöttem a sütés jó technikájára, de már behunyt szemmel, bal kézzel is megy. Megérte! ...

A hajdinaliszt nekem eddig csak a bliniben volt jó, minden másban - olyan földes :)) De azért jó, hogy ilyet is kipróbáltál, sosem lehet tudni, mi jön be :). Nekem a fűszeres, de még a füstös tea például nagyon ízlik kekszben is. Ízlés dolga :)) ...

A hajdina napjainkban ismét reneszánszát éli, ami nem csoda, hiszen értékes a vitamin- és ásványi anyag tartalma. A proteinekben gazdag pulykahús kiváló a fehérje pótlására.

A hajdina nagyon egészséges, de sokak szerint kevésbé finom. Szerintem igenis az. Kétségtelen hogy markáns íze van, de könnyű vele bánni, (= könnyen megfő), és különösen magas az ásványianyag- tartalma.

A hajdinalisztből olajjal és vízzel sűrű palacsintatésztát keverünk, sóval ízesítjük. 20 percig pihentetjük, majd mini palacsintákat sütünk belőlük. A paradicsomot karikákra vágjuk, tálba tesszük, és besózzuk.

100 g hajdina liszt
1/2 csomag sütőpor
A reszelt répát, kókuszreszeléket, vanília kivonatot, fahéjat, narancslevet, mézet és juharszirupot a robotgépbe dobom és az aprítókéssel összeaprítom.

Labels: hajdina, hajdinaliszt, hajdinapalacsinta, palacsinta, palacsinta elkészítése, palacsinta-elkeszitese, palacsintatészta
Gesztenyefánk ...

1 csésze hajdinaliszt, 1 csésze sütőliszt, 3 ek kukoricaolaj, 1/4 teáskanálnyi tengeri só, 1 tojás, 1 maréknyi mazsola, őrölt fahéj.
A hozzávalókat jól keverjük össze. Merjünk evőkanálnyi adagokat bő, forró olajba, és süssük szép pirosra.

Pohánka: hajdina, haricska, szerecsenbúza.
Póréhagyma: bőrke, párhagyma.
Pórsáfrány: olajözön, sáfrányos szeklice, vadsáfrány.

Sütőtökös hajdina Hozávalók: - 200 g sütőtök - 1 bögre pörkölt hajdina - 1 tk só Elkészítés: 1. A sütőtököt meghámozzuk, 1×1 cm-es kockákra vágjuk és félreteszük. 2.

Zöldséges hajdina
Érdemes változatosabbá tenni ételeinket ezzel a gabonával, mert nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Bioboltban vagy nagyobb élelmiszer boltban biztosan beszerezhetjük.
Polenta ...

Vargányás hajdinaleves - Kercaszomor
A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat kicsit bevágjuk. A petrezselyem zöldjét felszeleteljük. A...
tovább ...

Bazsalikomos hajdinalepény tejszínes kukoricával
Peche Melba
Almás-szalonnás csirkemell ...

Kavarjuk el a hajdina- és durum lisztet, majd öntsük kis kupacként a munkafelületre. Nyomjuk a közepébe egy mélyedést és tegyünk bele 1 tojást, 1 tojássárgáját, kevés enyhe olívaolajat és egy csipet sót.

Vagy méginkább hajdinaliszttől lesz karakteres íze.
VálaszTörlés
Bombadil Toma11:34 ...

Tányér, langyos hajdinapalacsinta, tetejére reszelt kecskesajt, villa és egy kés. Ismétlem magam, de igazán remek reggeli.
Reggelizni jó, persze nem kell azért palacsintával kezdeni a napot. Viszont egy lassú vasárnap? Akkor erősen ajánlott.

Kercaszomor
Hajdina és tönkölybúzából készült hagyományos őrségi ételek vására, kóstolója
Bejegyezte: duende dátum: 8:11:00
8 megjegyzés: ...

A kásához: 10 deka hajdina, 1 répa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 3 deci víz vagy húsleves, só.

- hajdinalisztből készült spagettiféle
BAVETTE CON CIPOLLE (OLASZ)
- hagymás mártásban
BAVETTE CON FAVE FRESCHE (OLASZ)
- széles-bab, újhagyma, parmezán-mártásban
BAVETTE IN SALSA D'UOVO (OLASZ) ...

Készültek olyan kenyerek is, amelyekben kenyérsütésre igazán alkalmas alapanyag - búzaliszt - nem volt egy deka se, csakis különféle adalékanyagok voltak bennük, például cirok, árpa, hajdina, borsó, bükköny, makk, bármilyen gyomnövény.

A köles- és hajdinatermelés hanyatlása a nagy gabonakonjunktúra kibontakozásával kezdődött 1850 körül. Statisztikai adatokkal az 1900/1901-es gazdasági évre rendelkezünk. Akkor az ország vetésterületének 0,2%-án volt köles főnövényként.

Mellesleg, az igazi ínyencek hajdinaliszt és finomliszt 1:5 arányú keverékéből készítik a palacsintát. Ez a fajta liszt nem csak ízletes, hanem igen egészséges, így külföldön előszeretettel alkalmazzák más tésztákba is.

Az oroszok palacsintája, a blini hajdinalisztből készül és hogy magasabbra nőjön, élesztőt is adnak hozzá. Édesen és sósan egyaránt kedvelik.

25 dkg BL 80-as lisztet tettem, a többi vegyesen finomliszt, búzacsíra, zabkorpa, burgonyapehely, rizsliszt, rozsliszt, hajdinaliszt és szójaliszt volt. A lényeg, hogy az össz. lisztmennyiség 50 dkg legyen és ennek a fele legalább a BL 80-as.

század végén az ugyancsak erdélyi Mátyus István orvos Dietetikájában a székelyek hajdinapuliszkáját írta le. 1789-ben erdélyi szerző "az én haritska ... pulitzkán szélesedett Székely mellyem"-ről beszél (Andrád S. 1789: XXXI).

noémi pályaműve egy izgalmas kókuszos hajdina "risotto" gyömbéres sárgarépapürével és korianderolajjal. bár sosem állt közel ahhoz, hogy vegetáriánus legyen, noémi kevés húst eszik, és mindig figyel arra, hogy honnan származik. keveset, de minőségit.

bio dolgok: zabpehely, bulgur, barna rizs, búza; nádcukor; többféle bab; lencse (vörös is); borsó; gersli; hajdina; köles; csicseriborsó; sok-sok fajta aszalt gyümölcs (mazsolából volt kb 4 féle); olajos magvak, pl ami nagyon tetszett: makadámiadió, ...

Vaddisznó medvehagymás hajdinakásával: Olvassz ki félfontnyi füstölt szalonnát, s pirítsd meg rajt az jó vaddisznó apróra vágott húsát. Sózd meg, tégy reá bőven hajdinát és sárgarépát, fűszerszámnak pedig csombort, kakukkfüvet, bimbósmajoránnát.

A hozzá felhasznált hajdinalisztből ugyan ő maga nincs 100%-osan megelégedve, de ad majd még egy esélyt a lisztnek.

Babgánica Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 5 dkg hajdinaliszt, 1 evőkanál tökmagolaj, só, babérlevél, frissen őrölt bors Elkészítés: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval,...

A crĂŞpes-nek általában két típusa van: az édes palacsinta (crĂŞpes sucrées) búzából készült lisztből van és enyhén cukrozott, a másik a sós galette (crĂŞpes salées) amely hajdina lisztből készül, és édesítés nélküli.

Búzaliszt helyett az amaránt- és hajdinaliszt kombót használtam. Fűszereztem provence fűszerkeverékkel, őrölt korianderrel, pirospaprikával, sóval, cukorral, olívaolajjal.

Főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló köret. Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.

Azt a francia hajdinalisztes, sós töltelékű izét szeretném kipróbálni.
Anica jól látja (csak 40 km-ről nézi), így pont jó palacsintatészta állaga van.
De mivel nem kevertem még palacsintatésztát (csak néhányat kisütöttem), nem érzem a konzisztenciát.

Állítólag nehéz házilag előállítani, mert a hajdina lisztben kevés a keményítő, így nem áll össze a tészta. Viszont lehet kapni a kínai boltokban. Néha még az eredeti japán változat is kapható, de a kínai megfelelője is ugyanolyan jó.

Lásd még: Lásd még: Leves, Saláta, Tojás, Hagyma, Kenyér

Gasztronómia  Hájaspogácsa  Hajdinakása

 
RSS Mobile