Kezdőlap (Hagyományos étel)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Hagyományos étel


 

Hagyományos étel

Gasztronómia  Hagymatokány  Hagyományos konyha
2014.04.24

Hagyományos ételek falusi alapanyagokból: csirkeragu leves
Nos, ez az a recept, ami nem úgy kezdődik, hogy daraboljunk fel 40 dkg csirkemellet, fehéredésig süssük olajon, adjunk hozzá répát és borsót, öntsük fel vízzel (ízesítsük leveskockával), ...


Hagyományos étel, kezdőknek...
Eddig csak a legegyszerűbb recepteket közöltük, azonban itt az ideje, hogy egy hagyományos ételt is elkészítsünk, ami semmivel se bonyolultabb bármelyik modern különlegességnél.

hagyományos ételek kicsit másképp
Kedves Timi! Nyugodtan variálgasd a hagyományos ételeket. Szerintem jó, ha az emberek megtudják, hogy az általuk szeretett ételeket sokkal egészségesebben is el lehet készíteni.

A hagyományos ételek mindig bizonyítják éltre valóságukat. Szerintem ilyen a töltött csirke is, melyet egyrészt nem lehet megunni, de ha ez mégis bekövetkezne, hát lehet a recepteket variálni. Medvehagyma szezonban nem is kérdéses, hogy mivel.

Hagyományos ételsűrítési mód, amely nemcsak az étel állagát, hanem kalóriatartalmát is igencsak befolyásolja.

Hagyományos ételekhez főleg savanyítva használják. Ez lehet a paradicsomos, füstölthúsos répa, amit tavaly föl is tettem az oldalra ITT. Isteni finom. Készíthetjük úgy is, mint a székelykáposztát. Főzik füstölt csülökkel, babbal is.

Hagyományos ételeknél nem kell mindig arra törekednünk, hogy tökéletesen és egyformán sikerüljön, bátran kísérletezhetünk más ízvilággal.
Tovább
Grillezett gombafej zöldséggel ...

A hagyományos ételek közül ezúttal a Nyírségből választottunk egy ínycsiklandó, almával készített húsételt, melyet kisebb módosítással, még ízesebb változatban Zsidek László "tálal" az olvasóknak.

A hagyományos ételek fogyasztása is bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel (köles, rizs) fogyasztása szerencsét hoz.

Egy hagyományos ételek szakácskönyvben láttam az ötletet, igazából töviről hegyire el sem olvastam a receptet, de itthon a szokásos "Mi legyen a holnapi ebéd?" találós kérdés közepette felötlött bennem a babfasírt ötlete.

Húsvét hagyományos étele a bárány. Már a levesestál is megkaphatja belőle a magáét, a tartalmas, kocsonyásodó bárányfejleves képében. Legvonzóbbak talán mégis a rántott comb szeletei, vagy a ropogósra sült, szalonnával tűzdelt gerince.

Az igazi hagyományos ételek és étkezési szokások emlékét manapság országszerte leginkább a lakodalmas ebédek és vacsorák őrzik.

Most egy hagyományos étel elkészítését javaslom nektek akár a hétvégre. Galuskát szaggattam hozzá, úgy hogy a tésztájába egy-két maréknyi teljes kiőrlésű lisztet kevertem.
Lássatok neki az elkészítésének! ...

A görögök hagyományos étele a tzatziki saláta, készítsd el te is otthon és varázsold otthonodba a mediterrán országot. Utazzanak veled ebbe az ízvilágba a csontritkulásosok, keringési problémások és a lisztérzékenyek is!
Hozzávalók: ...

Régi magyar hagyományos étel a Túrós csusza. A recept szerint a tört apró tésztát, miután a sós vízben kifőzték, összekeverték a tejföllel, túróval és a szalonna kisült zsírjával, majd hirtelen összesütötték az egészet.

Ez a hétvége hagyományos ételekre épült. Előételnek kolbászos, tejfölös burgonyalevest álmodtam meg, főételnek meg finom sült oldalast. A bukta már sok lett volna két ilyen tartalmas étel mellé, így vacsorára készítettem.

Karácsony este a hagyományos ételeink kerültek az asztalra. Az alábbiakban ezeket kívánom bemutatni:
Az asztal terítéskor:
És a fogások: ...

A karácsony egyik hagyományos étele a halászlé. Nézzük a halászlé receptjét.
Hozzávalók:
1 db 2 kg.-os ponty, 2 fej hagyma, 3 kanál pirospaprika, 2 nagy burgonya, só, cseresznyepaprika.

Húsvét hétfőjének hagyományos étele a tavaszi rántott csirke. Ezen a napon háttérbe szorítják az asztal örömeit a különböző népszokások.

Kedvencekhez adom!
Hagyományos étel, új ízvilág. hozzávalók és elkészítés »
4 hamm 4 komment
Káposztás csirke ...

századi konyhaművészetben továbbra is kedvelték a pépes táplálkozásban fontos helyet elfoglaló, a kenyeret és a tésztát pótló kásákat, amiket még a főúri és paraszti lakodalmakban is hagyományos ételként fogyasztottak. A Nádasdyak asztalán 1550.

A paleo táplálkozás híveként sokszor szembe találom magam az étkezések terén megoldandó problémákkal, például mit mivel helyettesítsünk hagyományos ételek elkészítésénél. Ilyen a reggelikávétejszínnel témaköre is.

Szicília az ország legősibb, és hagyományos ételekben leggazdagabb konyhaművészetét vallhatja magáénak, hiszen itt a történelem évszázadai során görög, római, arab, normann és spanyol uralom váltotta egymást.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk a családi ünnepek egyet jelentenek a hagyományos ételekkel.

Nem vagyok különösebb híve a hagyományos ételek utánzásának épp a fő hozzávaló kihagyásával, lecserélésével valami másra.

A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerűvé teszik az egész világon. Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható.

Hát elővettem a mélyhűtőből egy darab pulykamellet és egy kis csirkecombot, hogy valami húsos hagyományos étel legyen ma.

A quiche eredetileg egy francia hagyományos étel, lényege, hogy omlós sós tésztára gazdag feltét kerül, majd ezt összesütjük tejszínes, sajtos tojással. A tészta vajjal, liszttel, sóval és hideg vízzel összeállítható.

Hiába, néha a hagyományos ételek a legjobbak. Például Budapest egyik legízletesebb konyhájával rendelkező éttermében (budafoki Borkatakomba) is hasonló konzervatív falatokat élvezhet az ember, de milyen jó is néha az.

Mások inkább a hagyományos ételek elkészítése mellett döntenek. Az egyik ilyen a gesztenyével töltött pulyka. Ezzel csupán az a baj, hogy egy megtermett pulyka nem minden sütőbe fér be.

Egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük, és kényeztethetjük el a párunkat, a családunkat, és a vendégeinket a görögök hagyományos ételével, a Gyrossal!
A görögöktől vettünk át egy csomó mindent: az olimpiát, a művészeteket és a demokráciát.

A quiche (ejtsd: kís) a francia konyha hagyományos étele, a franciák pizzája, amelynek lényege az omlós tésztaágyon pihenő tojásos lepény.

A hagyományos ételek mellett szeretem az újításokat is. Irtózom viszont az agyon fűszerezett húsoktól, hiszen mindegyik fajta állaté más és más ízű, és pont a fűszerezés fosztja meg a sajátságosuktól.

Mindkét lap tele van ünnepi menükkel, a hagyományos ételek között a ravioli "saraceni" al tartufo, azaz "szaracén" ravioli szarvasgombával első átlapozásra felkeltette a figyelmemet, tudtam, ha szarvasgombához jutok, ...

Ám most, hogy kis lélegzetvételnyi szünethez jutottunk, egy régi hagyományos étel újragondolását szeretnénk megosztani Veletek! Ez az étel nem más, mint a rakott krumpli.

A görögöknek ez nem találna, mert eleve nincsen vagy nagyon kevés az olyan hagyományos étel, amibe tejszín kéne, másrészt a sós mogyorókat sem használják fel ételekbe.

Anyósjelölt istenien főz, igazi hagyományos ételeket. Pl. a székelykáposztája....

Ez a gyűjtemény olyan, főleg hagyományos ételeket tartalmaz - néhány kivétellel -, amelyeket gyakran kipróbáltunk.

Ha most valaki azt hinné, hogy tipikus csikós-gulyás hagyományos ételeket lehet benne találni, ahogy a rendszerváltás előtt kiadott szakácskönyvek legtöbbjében, az nagyon téved: rengeteg a zöldségétel, főzelék, saláta és hal, ...

Nem juhtartó vidékeken az ünnep hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával volt.

Receptgyűjteményünkben hagyományos ételek és ünnepi különlegességek egyaránt megtalálhatók a cukorbetegek számára átdolgozott formában, szénhidrát és kalóriaszámítással együtt.

piros nem kötelező ezt az oldalt látogatni,ha különlegesre vágysz annak is megvan a helye,de még nagyon sokan vannak -köztük én is-,akik az egyszerű és hagyományos ételeket kedvelik, ...

A nemzetközi konyha ételein kívül, hagyományos ételek olyan átdolgozásával találkozhatsz, melyek megőrzik a régi otthonról hozott ízeket, a különbség csak annyi, hogy egészségesebb köntösbe bújtak.

MASZATKONYHA Zsuzsija hagyományos ételei magukért beszélnek. Én, mint kezdő nagy hasznát veszem, hiszen "egy újszülöttnek minden recept új". Előnye, hogy semmi extra hozzávaló nem kell, ha kedvem támad sütni-főzni, nem kell rögtön a boltba rohannom.

Sajnos az ételválaszték nem volt túl széles, pontosabban a valóban hagyományos ételek listája volt némileg korlátozott.

A hagyományos ételek számomra szentek, éppen ezért túlságos tisztelettel bánok velük, kishitű szerénységgel töprengtem hetekig, hogy vajon sikerülni fog-e. Sikerült.

A megmaradt chips szintén különlegessé teszi a hagyományos ételt. Morzsolj durvára két maroknyit, és keverd a darált húshoz meg a többi hozzávalóhoz! ...

A mexikói és texasi indiánoknál már Kolumbusz idejében is hagyományos ételnek számított a sütőtök, Európában azonban csak a XVI. században honosodott meg, addig csak az étkezési tök került az asztalra. Azóta azonban igazi diadalutat járt be.

Számomra ez tényleg nagy öröm, talán elfogultság miatt is, de leginkább azért, mert magyar séf páros érte ezt el, magyar hagyományos ételekkel, és nem mondom, hogy magyar alapanyokkal, de dolgoznak azon, hogy minél több alkotóelem hazai legyen.

Pofonegyszerű, ízletes fogás, mely egyebek között Matyóföldön is hagyományos étel volt. Ott gombótával készítették - csipkedve vagy reszelve készített, apró (száraz)tésztával, amely leginkább a tarhonyához hasonlít.
Krumplikalács Matyóföldről ...

(Ez utóbbi két ünnepnap hagyományos étele: a karácsonyé és a hálaadásé.) Pensylvania lakosai nagyrészt német eredetűek, így nem csodálkozhatunk azon, hogy német ételekkel is találkozhatunk az étlapokon.

A legtöbb hagyományos ételt is remekül át tudtam alakítani vegára (töltött paprika, vadas, stb...). Emellett pedig sok-sok újdonságot is kipróbáltam akkor is, most is.
Szerintem létezik, abszolút létezik vegetáriánis gourmet.

A hagyományos ételek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a különböző diétát követőkre, így kínálatukban megtalálhatóak az alacsony szénhidrát-tartalmú ételek, a vércsoport diéta szerinti étrendek valamint a fitnesz ételsorok is.

Ezt ki kell próbálnom. Imádom ezeket az egyszerű, hagyományos ételeket, mai időkre hangoltan főként. Köszi, hogy megosztottad.
Max írta...
Nagyon szeretjük! Szívesen :-) ...

A következő rövidposztokban a farsangi és a böjti időszak egyes napjainak elnevezéseiről lesz szó, valamint az ilyenkor készített hagyományos ételekről.

Rácz Magdolna: Hagyományos táplálkozáskultúra és háztartás Észak-Tiszántúlon
Dr. Bodnár Zsuzsa: Tirpák népi ételek és étkezési szokások
Pető Margit: A matyó konyha
Északkelet-Békés Megyei Kistérségben gyűjtött hagyományos ételreceptek ...

A norvégok büszkék a hagyományos ételeikre és a hazai nyersanyagokra, ezért a külföldiek, itt étkezvén, néha úgy érezhetik, mintha múltidéző időutazáson vennének részt.

Más keleti szláv népek, így az ukránok és a beloruszok is hagyományos ételüknek tekintik. Talán az alábbi receptekkel azoknak is kedvet csinálunk a céklához, akik eddig csak savanyúságként találkoztak vele.

A hagyományos ételek közül a mindennapiak közé tartozik a paradicsomos burgonya és a paradicsomos káposzta. Nélkülözhetetlen hozzávalója a lecsónak is.
A friss paradicsomból kiváló, üdítő ivólé is készülhet házilag.

századba nyúlóan készített hagyományos étel. Kardos akkor a levesek közé sorolja.

Lásd még: Lásd még: Leves, Kenyér, Saláta, Tojás, Sütemény

Gasztronómia  Hagymatokány  Hagyományos konyha
2014.04.24

 
RSS Mobile