Kezdőlap (Flambírozás)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Flambírozás

Gasztronómia  Fizz  Flambírozva

flambírozás
Húsok főzésekor, édességek, szeszes italok tálalásakor alkalmazott pörköléses eljárás, mely lángoló égetett szeszes itallal történik...


FLAMBÍROZÁS Ennél az eljárásnál égő alkohollal pörköljük meg az ételt. Ha nyílt tűzön, serpenyőben flambírozunk, akkor az (előre kimért) alkoholt a forró ételre öntjük, s azzal együtt felhevítjük.

Lexikon - Flambírozás
Az étel magas alkoholtartalmú folyadékkal történő leöntése, majd meggyújtása. Elsősorban a látvány miatt. Jó példa erre a palacsinta Gundel módra.

FLAMBÍROZÁShoz
tegyünk fél deci calvadost egy kisebb nyeles fém edénybe. Tartsuk láng fölé, hogy felhevülhessen, majd gyújtsuk meg, hogy a calvados elveszítse alkoholtartalmát, ezzel egy fokozott új ízt kapva.

flambírozás magas alkoholtartalmú folyadékkal, például rummal leöntött fogás meggyújtása (tálaláskor)
garnírozás díszítés
glasszírozás fényezés bevonattal, karamellbe forgatás, illetve húsok kenegetése sütés közben ...

Flambírozás - Kétféle módon flambírozhatunk - Egyik mód - a nyersanyagot átsütjük, átforrósítjuk és leöntjük valamilyen alkohol tartalmú itallal, majd meggyújtjuk. Miután a lángok kialudtak, folytathatjuk az étel párolását.

flambírozás -
Egyes ételek és italok meggyújtása, illetve lángolva történő felszolgálása.
flűte (olvasd: flüt) - ...

Flambírozás:magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntjük és meggyújtjuk.
Flip: tojással készült ital; borospohárban, pezsgős kehelyben vagy keskeny talpaspohárban szolgálják fel.

Flambírozás: az ételt magas alkoholtartalmú folyadékkal öntjük le és meggyújtjuk. Kétféle módon flambírozhatunk: a nyersanyagot átsütjük, átforrósítjuk és leöntjük valamilyen alkohol tartalmú itallal, majd meggyújtjuk.

flambírozás
A már kész ételt tálaláskor legalább 40%-os alkohollal lelocsolják, majd meggyújtják. Az alkohol elégetése által keletkezett aromaanyagok az ételnek különleges ízt kölcsönöznek.

Flambírozás
Húsok, gyümölcsök alkohollal való leöntése, majd meggyújtása. Íz, illat anyagok fokozására.
Habarás ...

Flambírozás
Flambírozott szűznyárs
40 dkg sertésszűz, só, bors, olaj, 2 tk vaj, 8 cl konyak.
A szűzpecsenyét 1 centi vastag szeletekre vágom, sózom, borsozom, nyársra húzom és olajjal beecsetelem. Utána mindkét oldalon grillezem.

A flambírozáshoz ne használjunk olcsó gagyi konyakot, csakis jó minőségűt mert az íze nagyban befolyásolja a végeredményt.

2 A flambírozás után keverjük a húshoz a reszelt gyömbért és a birsalmasajtot, továbbá ízlés szerint chilit és egy kevés kakukkfüvet is.

némi flambírozásra alkalmas alkohol, például konyak, whiskey (az eredeti recept Marsalát kíván, de úgy vélem, hogy a legtöbb magyar kamra polcain nem porosodik ez az édes, aperitifként fogyasztott likőrbor)
2 ek olívaolaj
só, bors ...

- hosszúkás fapálcika flambírozáshoz
FILÉ
- kicsontozott, illetve szálkátlanított hús vagy hal
FILÉZÉS
- (ha eljárás) hús vagy hal megtisztítása a csontoktól, szálkáktól, zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
FILFIL (ASZVAD - ARAB) ...

A serpenyő olyan, konyhában használt, általánosan elterjedt eszköz, mely az ételek megpirítására, megsütésére, rántásra, flambírozásra és sok egyéb étel-elkészítési módra szolgál.

2-3 dl konyak a flambírozáshoz,
20-30 dkg gomba: lehetőleg erdei - én most szilvafaalja gombából készítettem, mert az nyílik most,
15 dkg húsos szalonna,
1 nagy fej vöröshagyma,
12 fej minihagyma,
2 evőkanál olívaolaj,
só,
2 teáskanál kristálycukor, ...

Az öntethez: 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja, 2 dl frissen csavart narancslé, 2 evőkanál narancslikőr ( Cointreau, vagy Grand Marnier ), 2 evőkanál konyak a flambírozáshoz ...

(A flambírozás előtt ki szoktam venni a babérleveleket hogy ne égjenek meg. Utána visszadobom őket.) Ha már elégett az alkohol, felöntöm egy kevés száraz fehér borral (nem kell hogy minőségi legyen, ...

Nem tehetjük kezünket a palacsinta-flambírozás tűzébe, hogy ez a történet megesett-e, de erősen igaznak tűnik: a crĂŞpe Suzette ugyanúgy tévedésből született, mint a Tatin-torta, és ugyanúgy híressé is vált.

Elsőként a 16. századi Szakács Tudományból idézek. Ez a recept egy látványos elkészítési módot, a flambírozást ajánlja:
Rákból egy kis musika ...

A vaníliás cukorral ízesítjük, majd ráöntjük a rumot, és csúcspontként meggyújtjuk. Ez a flambírozás, ami az egyik leglátványosabb módja az étel megpörkölésének, és csodás ízt ad ennek a finomságnak.

1 nagy narancs leve és lereszelt héja,
1 citrom leve és lereszelt héja,
150 ml friss narancslé,
4 ek. narancslikőr,
brandy és narancslikőr a flambírozásboz (ízlés szerint),
narancsgerezdek a díszítéshez.

Egy serpenyőben cukrot és mézet karamellizálok, majd beleteszem a felszeletelt banánt, kiwit és a gerezdekre szedett narancsot. Megsütöm, majd öntök bele vodkát, s meggyújtom. Kiszedem egy tálkába, s öntök még hozzá vodkát.(A flambírozásnál az ...

amennyiben lehet, locsoljuk meg a barackpálinkával (legyen azért kb. 50 fokos) a pizzát és azonnal gyújtsuk meg. Vész esetére készítsünk elő egy pohár vizet ;) És persze gondoljunk rá, ha sütőpapírral sütöttünk, hogy távolítsuk el azt flambírozás ...

Mindegyikre először egy hússzeletet, aztán kacsamájszeleteket, végül párolt almát teszünk. Az egészre öntsük rá a Calvadost és gyújtsuk meg. A flambírozás a tálaláskor történik, a vendégek előtt.

A sütőből kivéve megszórjuk a jól lecsorgatott mazsolával, megöntözzük a merőkanálban felforrósított, meggyújtott konyakkal, és azonnal tálaljuk. Még szebb, ha a flambírozást az asztalnál végezzük el.

Lásd még: Lásd még: Paradicsom, Leves, Meggy, Tojás, Liszt

Gasztronómia  Fizz  Flambírozva

 
RSS Mobile