Kezdőlap (Fehérpecsenye)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fehérpecsenye

Gasztronómia  Fehérmártás  Fehérrépa

Tolnai fehérpecsenye készítése :
A megtisztított fehérpecsenyét húsverővel erősen kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és egy lábasban, forró olajban megforgatjuk. Ráöntünk 1 dl bort, 1 dl húslevest, hozzáteszünk néhány szem szegfűborsot, majd fedő alatt puhára pároljuk.


Tűzdelt fehérpecsenye elkészítése:
1. Tisztítsa meg a húst a hártyától.
2. Tisztítsa meg és vágja apró, hosszúkás darabokra a sárgarépát, szalonnát, uborkát és sűrűn tűzdelje meg velük a húst.
3. Szeletelje apró kockákra a vöröshagymát, pirítsa meg az olajon, és forgassa meg benne a húst.
4.

Tűzdelt fehérpecsenye
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Dezső
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Marhából ...

Magyaros- fehérpecsenye - Receptek
Magyaros- fehérpecsenye
Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó ...

Vörösboros fehérpecsenye
Kicsi lányom kétnapos osztálykirándulás volt pár napja, így lehetőségem volt egy kicsit különlegesebb étel kipróbálására. Nagyon szeretem a marhahúst, de elég ritkán szoktam otthon készíteni. Vásárolni voltam a sparban.

Borju ~ töltve.
A borju czombjából vágjunk le egy darabot, a fehér pecsenyéjével együtt. A fehérpecsenyét hasitsuk hosszába félig ugy, hogy jókora széles és lapos szelet kerekedjék belole.

~ pikáns mártással
Írta: nagyi
Hozzávalók: 1 kg ~ (vagy vesepecsenye), 1 dl olaj, 2 dl száraz fehér bor, 15 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 evőkanál ribiszke­zselé, 1 evőkanál mustár, só, törött bors, egy kevés citromlé, egy kiskanálnyi kapribogyó. Tovább a teljes receptre.

1 ~ (súlyt nem tudok mondani, nagyjából 1 kg-os lehetett) készíthető még felsálból, hátszínből vagy bélszínből is.
10 dkg füstölt szalonna
zsír
2 ek liszt
2 dl tejföl
barna cukor

bors
mustár ...

a ~ sajnos nem jó ehhez a recepthez, az inkább párolni való hús, mint sütni. esetleg egy hosszabb érlelés után ki lehetne próbálni, de akkor is necces.

~ töltve
Hozzávalók: ~, négy szardella, szalonna, zöld petrezselyem, vöröshagyma, sárgarépa, ecet, citromlé, bors, babérlevél, liszt, tejföl, citromhéj ...

60 dkg ~,
1 fej vöröshagyma,
1 tojás,
5 dkg tea vaj,
ízlés szerint: só, őrölt fekete bors, pirospaprika, mustár, ketchup.

Hagymás ~ vajas burgonyával
Kókuszgolyó 1.
Kukoricasaláta paradicsommal és paprikával ...

Címkék: ~, fokhagyma, kakukkfű, krumpli, köret, marhahús, marhasült, rozmaring, répa, tejszín, vörösbor
3 megjegyzés:
...

Hozzávalók: ~ kb. 1/2 kg. 3 fej közepes vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 ek. liszt, fűszerek: só, bors, fokhagymapor, őrölt kömény, gyömbér, 1 ek. citromlé.

Fekete- és ~: párolva vagy frissen sütve a legfinomabb.
Fartő: érdemes elősütni és utána párolni, de pörköltnek se rossz, csak néha picit száraz.
Farok: a világ egyik legfinomabb húslevese készül belőle, de valaki szereti pörköltbe is tenni.

400 gr borjú ~, só, bors, 1 citrom leve és reszelt héja
3 dkg vaj, 3 ek tejszín
300 gr fehér szőlő, 0,5 dl száraz fehérbor ...

Rozmaringos ~ mediterrán raguval, polentával
30 dkg ~
4-5 ág rozmaring ...

6 szelet marha ~ (vagy kb. 50-60 dkg egyben),
só, bors, olaj, színes bors,
1 dl kékfrankos,
2,5 dl leves alaplé,
1 dl tejszín,
1-2 gombafej szeletelve ...

2 szép szelet érlelt marharostélyos vagy marha-~ (jó a marhabélszín vagy -hátszín is)
kb. 25 g vaj (van aki ennél jóval többet használ, de részemről ennyi bőven elegendő)
ízlés szerint durva szemű tengeri só, frissen őrölt fekete bors ...

Hozzávalók: 60 dkg ~ (lapocka), zsiradék, 1 fej vöröshagyma, 1 fej lilahagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 2 db paprika, cukkíni vagy egy kisebb új tök, kovászos vagy sózott uborka, 2db alma, 1 pohár tejföl, 1 dl vörösbor, mustár, só, bors, picinyke őrölt koriander, ...

Füstölt ~
Füstölt - borsos kolbász
Füstölt - ~ (Móra Ferencné)
Füstölt - göngyöleg
Füstölt - hal
Füstölt - hurka, bácskai
Füstölt - karikák
Füstölt - lazacos partyfalatka
Füstölt - leves, tárkonyos
Füstölt - libacombbal, párolt káposzta
Füstölt - libahús ...

darált sovány marhahús (fekete- ~, comb, hátszín, stb)
1 fej vöröshagyma
2 ek. mustár
2 ek. ketchup
1 db. tojás
Ízlés szerint: só, őrölt bors (jó sok), ha a massza túl laza, 1-2 ek zsemlemorzsa
Az összeállításhoz:
8 db. hamburgerzsemle vagy puffancs
Kígyóuborka szeletek ...

A combon, lapockán, császárhúson kívül pácolással (sózással) és füstöléssel is eltarthatók a következő húsféleségek: ~, tarja, karaj. 12-14 napig kell pácban tartani, miután 1-2 napig lesózva állt. Pácolás közben 3-4 alkalommal megforgatjuk.

Hozzávalók: ¾ kg ~ vagy felsál, 1 ek olívaolaj, 3 nagy fej összevagdalt hagyma, 4 tört fokhagymagerezd, 1 ek gyömbérpor, 1 kk chilipor, 2 kk őrölt kardamon, 1 kk kurkuma, 3 ½ dl víz, 2 marhahúsleves-kocka, 2 kg hámozott, kockára vágott burgonya, só ...

A ~-érméket (bélszínt nem kaptam kis városunkban) elősütöttem, majd az áttört padlizsánból, kakukkfűből és keményre vert tojásfehérjéből készült habbal megkentem. A köret olajos magvakkal grillezett paradicsomból, párolt cukkiniszalagokból és zöldbabcsokrokból állt.

Hozzávalók A pácoláshoz: 60 dkg marha ~ 2-3 db babérlevél 1 db vöröshagyma 1 evőkanál mustár őrölt bors 1 citrom tisztított hámozott héja 3 evőkanál olívaolaj A szószhoz: 3 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa 6 dl húslé 3 evőkanál barna cukor 2 dl tejföl citromlé 1-2 evőkanál...

Hozzávalók: 40dkg bélszín vég-vagy ~ 3 evőkanál olaj 1 evőkanál rózsapaprika 1 késhegynyi köménymag 1 gerezd fokhagyma 1 nagy fej hagyma 1 zöldpaprika 1 ág zellerzöld 1 paradicsom 40dkg tisztított burgonya 10dkg savanyúkáposzta 4dkg tarhonya vagy rizs ...

Hozzávalók:
60 dkg marhafelsál vagy ~, 5 dkg szalonna, 5dkg zsír, 2 kanál liszt, 1dl tejföl, 1dkg cukor, mustár.
Páclé: 20 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér vegyesen, egy fej hagyma, ecet, babérlevél, fehér és fekete szemes bors, só, vörösbor.

hat kisebb, kb. 1,5 cm vastag marhahús szelet (most ~)
1,5 kiskanál köménymag
1,5 kiskanál római kömény
1 fahéjrúd
1,5 evőkanál finomra darált kávé
fél chilipaprika
egy lilahagyma
3 evőkanál paradicsompüré
két gerezd fokhagyma
egy kiskanál barnacukor
két-három kocka 60%-os étcsoki
vaj ...

1,5 - 2kg gömbölyű felsál vagy ~, 10 dkg füstölt szalonna,2dl fehér bor, 3 evőkanál olaj, só, bors, mustár, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió virág, babérlevél, 2-3 sárgarépa, 1 kis fej karfiol, 0,25kg zöldbab, 0,25kg zöldborsó
Elkészítés: ...

4 szelet felsál vagy ~, ha szárazpácban volt előtte, annál jobb
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
4 szem krumpli
1,5 dl száraz fehérbor
Fűszerek: őrölt bors, majoránna ...

11-12-13-15. A marha combja. Részei: felsál, gömbölyű felsál, ~, feketepecsenye, hegyes fartő, csípő fartő, hamis fartő, farok. Egyben párolva; farok levesnek, gulyásnak, pörköltnek; felsál töltve, tokánynak.
14., Lábszár. Gulyásnak, pörköltnek nyakkal keverve.

2 adag
» 20 dkg jó minőségű marhahús (bélszín, hátszín, ~, de nem darálva!)
» 1 tojás
» olívaolaj
» petrezselyem
» snidling
» salotta
» kapribogyó
» dijoni mustár ...

A maradék kecskesajtot egy marhahúsos ételhez szánom, holnap már úgysem tartok húsmentes napot. ~ steaket tervezek készíteni, de természetesen az, hogy pontosan hogyan fogom elkészíteni az csak abban a pillanatban dől el, amikor hozzákezdek ;)
Bejegyezte: Alexa Christi dátum: 17:42 ...

Hozzávalók:40 dkg marha ~, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 4 db tojássárga, törött bors, pirospaprika, ketchup, Worcester-szósz, konyak, mustár, só. ...

bresaola
Lombardiából származó étel: sózott és levegőn szárított ~, melyet legalább két hónapig érlelnek. Általában hajszálvékony szeletekre vágva, olívaolajjal és citromlével finoman megfröcskölve előételként tálalják.

Hozzávalók 8 személyre:
700-900 g bélszín (~),
3 ek. olívaolaj,
300 ml kocsonyazselé (kövessük a csomagolás utasításait).

50 dkg borjúfelsál vagy ~
5 evőkanál tejföl

olaj (vagy zsír) ...

személyenként étvágy szerint 25-35 dkg marhahús: ~ vagy más színhús;
mustár;
só; ...

Ezek a következők: - vesepecsenye (bélszín), - ~, - gömbölyű felsál, - hosszúfelsál, - hátszín, - rostélyos. A hátszín és a fartő között elhelyezkedő részt bélszínnek, vagy vesepecsenyének nevezzük. Ez a marha legnemesebb és így a legdrágább része.

Kétféle módozat terjedt el: az orjára és a karajra bontás. Karajra bontáskor a sertést a hasán kezdik el bontani. A gerincoszlopot kettéhasítják, és a két fél sertés mindegyikéről lefejtik a szalonnát, majd az oldalas, a karaj, a ~ és a lapocka következik.

Simán belefér ha szűzpecsenyéből, rövidkarajból készítjük, de ha csak sertéscomb van itthon és mégis ezt az ételt kívánjuk meg, akkor gond nélkül nekiállok, kicsit tovább tart. De ha marhahús és nincs bélszín akkor teljesen jó helyette a ~(én sokszor a tatárbifszteket is ebből készítem) ...

Ja, és mustárral bekenni pláne felejtős.
Reninek üzenem, hogy a Metróban lehet jó minőségű marhát kapi, még argentint is, szó szerint maha drágán... Vesepecsenye, magas hátszín, ~, szóval van minden, mint május 1-jén :) (legalábbis nálunk.) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pecsenye, Hagyma, Paradicsom, Fokhagyma, Sertés?

◄ Fehérmártás   Fehérrépa ►
 
RSS Mobile