Kezdőlap (Fehérmártás)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Fehérmártás


 

Fehérmártás

Gasztronómia  Fehérliszt  Fehérpecsenye

Fehérmártás
Lisztet olajban (vagy olaj nélkül) világossárgára pirítunk. Kevergetés közben levessel vagy vízzel felengedjük, és 10-15 percig főzzük. Ha a mártásban lisztcsomókat találunk, akkor le kell szűrni. Ízlés szerint sót adunk hozzá.


Fehérmártás (besamel) készítése:
A vajat megforrósítjuk, de nem sütjük, hozzáadjuk a lisztet, s addig forrósítjuk, míg a liszt ki nem fehéredett.
Forró tejjel fölengedjük, és sűrű péppé főzzük, majd megsózzuk, 5-10 percig forraljuk.

Fehérmártásos csirkemell recept
Megtisztelő, hogy az én receptemet választottad első főztnek és szülinapi vacsorának. :) A nők imádják, ha egy férfi jól forog a konyhában, csak így tovább! :) Viszont jól látom, hogy nem készült mártás?

Fehérmártás
Hány személyre:
» 6 dkg vaj
» 4 dkg liszt
» 5 dl víz vagy húsleves
» 1 tojássárgája
» 1/2 citrom leve vagy 1 ek. ecet
» só, bors ...

Tök fehérmártásban
Hozzávalók:
1 ½ kg gyenge spárgatök,
3 ek olaj,
3 dkg liszt,
2 dl tejjel készült fehérmártás (2 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 dl tejjel készítve), 1 dl tejföl ...

Tök fehérmártásban - Receptek
Tök fehérmártásban
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó ...

A fehérmártáshoz megolvasztunk 6 dkg vajat, és a hozzáadott liszttel habzásig keverjük, majd feleresztjük a még megmaradt főzőlével. Hozzáadjuk az őrölt fehérborsot, a szerecsendiót és 1 kávéskanál sót. Erős lángon néhány percig forraljuk.

Rakott burgonya tojással, tejfölös fehérmártással - 4 személyre
A burgonyát és a főtt tojásokat karikákra vágjuk, egy kiolajozott tűzálló tálat vagy lábast morzsával behintünk, s a burgonyát a tojással rétegenként lerakjuk.

Fehérmártás (besamel)
Hozzávalók;
5 dkg vaj
l ek. rizsliszt
3 dl tej vagy víz

A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd forró tejjel felengedjük, megsózzuk, 4-5 percig forraljuk.

Fehérmártás:kevés vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük tejjel, sóval ízesítjük, és közepes sűrűségűre főzzük.

2. Fehérmártás vagy fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté) ...

Fehérmártás recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A vaj felét felmelegítjük, rászórjuk a lisztet, felöntjük a vízzel vagy levessel. Sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a tojássárgáját, majd állandóan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tű...

Fehérmártás
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj időben akciós ajánlatainkról és a gasztroABC-vel kapcsolatos hírekről. A feliratkozáshoz add meg a neved és az e-mail címed! ...

Fehérmártást készítünk: egy nagyobb darab (5-8 dkg) vajat megolvasztunk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy krémszerű, sűrű, pöfögő masszát kapjunk, majd fokozatosan tejet öntünk hozzá. Habverővel keverjük, hogy nehogy csomós legyen.

A fehérmártáshoz: 1 fej vöröshagyma, fél fej fokhagyma, fűszernövények (oregánó, bazsalikom, kakukkfű), 1 dl száraz fehérbor, 2-3 szem chilipaprika, 2 dl...
tovább
Sült paprikás fehérbab saláta garnélafarokkal ...

Boros fehérmártás!
Borsófőzelék tükörtojással!
Citromos csirkemártás királynői pitében!!! ...

Egyszerű fehérmártás: a tejbe ne áztassuk a felsorolt hozzávalókat, így a mártásnak nem lesz erőteljes íze, viszont gyorsabban elkészül. Ha teszünk bele sajtot vagy gombát,akkor így célszerű készíteni.

Főtt burgonya fehérmártásban, tojással
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya. A mártáshoz: 4 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1 pohár zöldséglé, 1 kemény tojás, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint.

Cimkék:
besamel fehérmártás tejmártás
Felhasználónév: Jelszó: Belépés
Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.


Gyors ez+az
fehérmártásos tészta csirkehússal, muffinformában
hozzávalók ...

sós vízben megfőzzük a megmosott, és nagyobb darabokra tépkedett kelkáposztát. Leszűrjük, és egy tányérra félre tesszük.
3.) Forró sós vízben keményre főzzük a tojásokat, majd megpucoljuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük őket.
4.) Fehérmártást ...

Utána készítsünk besamelt (fehérmártást) úgy, hogy egy vastag falú zománcozott edényben olvasszunk fel 4 dg vajat. Adjunk hozzá 4 dg lisztet, és készítsünk belőle fehér rántást.

Eközben elkészítjük a fehérmártást: a margarint és a tejet feltesszük egy lábasban főni és belekeverünk egy púpozott evőkanál lisztet. Habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze.

5 dkg vajból 8 dkg liszttel és 5 dl langyos tejjel sűrű fehérmártást készítünk. Ha félig kihűlt, hozzákeverjük egyenként a tojássárgákat, 5 dkg reszelt sajtot, az apróra vágott sonkát és a tojások felvert habját.

Most készítünk fehérmártást, amellyel a burgonyát összekeverjük és a következő anyagokat adjuk hozzá: gomba vajban hagymával megpirítva, finomra vágott füstölt nyelv, keményre főtt tojás szitán átpaszírpzva, finomra vágott zöldpetrezselyem, ...

A margarinból, lisztből, tejből fehérmártást készítünk. Belekeverjük a ledarált, vagy apróra darabolt sonkát, a tojás sárgáját. Ízesítjük petrezselyemmel, aprított vöröshagymával, őrölt borssal, és sóval. Végül hozzákeverjük a felvert tojáshabot.

A fehérmártást már elkészítettük, a tojásokkal dúsítjuk. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal, és az anyagokat sorban lerakjuk bele. Közé is teszünk kis margarindarabkákat, és soronként pici sóval meghintjük.

Elkészítjük a fehérmártást. (vaj + liszt + tej)
A spagettit összekeverjük a fehérmártással, a cukkínivel, és az áttört fokhagymagerezdekkel, majd egy kivajazott mély tűzálló tálba tesszük, és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Ha ezzel készen vagyunk, a lisztből, vajból, tojásból és tejfölből fehérmártást készítünk. A lisztet, a vajat és a tejfölt elkeverjük egymással csomómentesen, majd belekeverjük a 2 tojást is. Ezzel a szósszal öntjük le a rakottas tetejét.

Húsos ravioli baconös fehérmártással
A bacont az olajon megpirítom és hozzáadom az elkapart fokhagymát. A tejet felforralom. A margarint felolvasztom és belekeverem a lisztet. Pirítom,...
4 személyre
30 perc
Részletek ...

Elkészítés: A lisztből, a vajból és a forró tejből sűrű fehérmártást készítünk, a tűzről levéve rövid ideig hűtjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, egyenként elkeverjük a tojássárgájákkal, és végül a cukorral felvert tojások kemény habját adjuk hozzá.

Öntsük az aljára a paradicsommártást, fektessük bele szorosan egymás mellé a tésztákat, majd öntsük le a fehérmártással. Tépkedjük rá a mozzarellákat, szórjuk meg parmezánnal és egy kevés olívaolajjal.

A borból, az egész borsból és a borpárlatból kivonatot főzünk, és a kész fehérmártáshoz keverjük. Végül tejszínnel és vajdarabkákkal dúsítjuk. Tálalás előtt kiforraljuk és leszűrjük. Ha szükséges, sóval utánaízesíthetjük.
Tippek: ...

A fehérmártás alapszabálya az egyensúly- ahány deka vaj, annyi deka liszt és annyi deci tej - , amit itt fel kell borítani, különben az egész töltelék kifolyik, úgyhogy az alaprecepthez képest fele mennyiségű tejet használok.

Finom is :)
Kevés sajtos fehérmártást is lehet rittyenteni hozzá, bele :)
Chef Viki írta...
Finom! Imádom! ...

Egy fehérmártás vaj, liszt és tej felhasználásával. Friss vaj és tej nem árt hozzá. Én a tej egy részét alaplével váltom ki. Az alaplé íze, no meg fűszerezés kibillenti az unalmas kategóriából. Szerecsendió használata kötelező! ...

Mustármártás Hozzávalók: 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 kk. vegeta, 2-3 ek. mustár. A vajból a liszttel fehérmártást készítünk, felengedjük annyi vízzel, hogy mártás sűrűségű legyen, és a vegetával megszórva a mustárr ...

Az uborkás retekmártás elkészítése: fehérmártást készítünk vajból, tejből és lisztből.

A kenyérszeleteket megkenjük besamellel, ráfektetünk egy szelet sajtot és egy szelet sonkát, majd befedjük egy másik szelet kenyérrel, amit előzőleg szintén megkenünk fehérmártással.

Tetejét meglocsolják reszelt sajttal elkevert besamellel (fehérmártással) és megsütik. Alulra olykor burgonyaszeleteket terítenek, a padlizsánt pedig cukkinival helyettesítik.

meg, de csak felmelegített bort szabad használni ilyenkor. Ezután a fedot
levéve citromkarikákat helyezünk a halra és még 10-15 percig, sütjük.
Körítésnek legfinomabb a burgonyapüré és a fehérborral készített citromos
fehérmártás.

Lásd még: Lásd még: Liszt, Tojás, Vaj, Leves, Paradicsom

Gasztronómia  Fehérliszt  Fehérpecsenye

 
RSS Mobile