Fehérmártás

Fehérmártás
Lisztet olajban (vagy olaj nélkül) világossárgára pirítunk. Kevergetés közben levessel vagy vízzel felengedjük, és 10-15 percig főzzük. Ha a mártásban lisztcsomókat találunk, akkor le kell szűrni. Ízlés szerint sót adunk hozzá.


Fehérmártás (besamel) készítése:
A vajat megforrósítjuk, de nem sütjük, hozzáadjuk a lisztet, s addig forrósítjuk, míg a liszt ki nem fehéredett.
Forró tejjel fölengedjük, és sűrű péppé főzzük, majd megsózzuk, 5-10 percig forraljuk.
Hidegen is, melegen is használhatjuk.

Fehérmártásos csirkemell recept
Megtisztelő, hogy az én receptemet választottad első főztnek és szülinapi vacsorának. :) A nők imádják, ha egy férfi jól forog a konyhában, csak így tovább! :) Viszont jól látom, hogy nem készült mártás?

Fehérmártás
Hány személyre:
» 6 dkg vaj
» 4 dkg liszt
» 5 dl víz vagy húsleves
» 1 tojássárgája
» 1/2 citrom leve vagy 1 ek. ecet
» só, bors ...

Tök fehérmártásban
Hozzávalók:
1 ½ kg gyenge spárgatök,
3 ek olaj,
3 dkg liszt,
2 dl tejjel készült fehérmártás (2 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 dl tejjel készítve), 1 dl tejföl ...

Tök fehérmártásban - Receptek
Tök fehérmártásban
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó ...

A fehérmártáshoz megolvasztunk 6 dkg vajat, és a hozzáadott liszttel habzásig keverjük, majd feleresztjük a még megmaradt főzőlével. Hozzáadjuk az őrölt fehérborsot, a szerecsendiót és 1 kávéskanál sót. Erős lángon néhány percig forraljuk. Ha kissé visszahűlt, belekeverjük a tejfölt.

Rakott burgonya tojással, tejfölös fehérmártással - 4 személyre
A burgonyát és a főtt tojásokat karikákra vágjuk, egy kiolajozott tűzálló tálat vagy lábast morzsával behintünk, s a burgonyát a tojással rétegenként lerakjuk.

Fehérmártás (besamel)
Hozzávalók;
5 dkg vaj
l ek. rizsliszt
3 dl tej vagy víz

A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd forró tejjel felengedjük, megsózzuk, 4-5 percig forraljuk.

Fehérmártás:kevés vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük tejjel, sóval ízesítjük, és közepes sűrűségűre főzzük.

2. Fehérmártás vagy fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté) ...

Karfiol fehérmártásban
beküldte: gyecsek86, Szentgotthárd
20 - 30 perc
Nehézségi fok:könnyűközepesnehéz
3 olvasó készítette el ...

Fehérmártás recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A vaj felét felmelegítjük, rászórjuk a lisztet, felöntjük a vízzel vagy levessel. Sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a tojássárgáját, majd állandóan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tű...

Fehérmártás
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj időben akciós ajánlatainkról és a gasztroABC-vel kapcsolatos hírekről. A feliratkozáshoz add meg a neved és az e-mail címed! ...

Fehérmártást készítünk: egy nagyobb darab (5-8 dkg) vajat megolvasztunk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy krémszerű, sűrű, pöfögő masszát kapjunk, majd fokozatosan tejet öntünk hozzá. Habverővel keverjük, hogy nehogy csomós legyen. Annyi tejet öntünk bele, hogy pudingszerű, krém legyen a végeredmény.

A fehérmártáshoz: 1 fej vöröshagyma, fél fej fokhagyma, fűszernövények (oregánó, bazsalikom, kakukkfű), 1 dl száraz fehérbor, 2-3 szem chilipaprika, 2 dl...
tovább
Sült paprikás fehérbab saláta garnélafarokkal ...

Boros fehérmártás!
Borsófőzelék tükörtojással!
Citromos csirkemártás királynői pitében!!! ...

Egyszerű fehérmártás: a tejbe ne áztassuk a felsorolt hozzávalókat, így a mártásnak nem lesz erőteljes íze, viszont gyorsabban elkészül. Ha teszünk bele sajtot vagy gombát,akkor így célszerű készíteni.

Főtt burgonya fehérmártásban, tojással
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya. A mártáshoz: 4 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1 pohár zöldséglé, 1 kemény tojás, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük (ne főzzük szét).

Cimkék:
besamel fehérmártás tejmártás
Felhasználónév: Jelszó: Belépés
Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.


Gyors ez+az
fehérmártásos tészta csirkehússal, muffinformában
hozzávalók ...

hozzá, hogy szaftosabb legyen).
2.) Forró, sós vízben megfőzzük a megmosott, és nagyobb darabokra tépkedett kelkáposztát. Leszűrjük, és egy tányérra félre tesszük.
3.) Forró sós vízben keményre főzzük a tojásokat, majd megpucoljuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük őket.
4.) Fehérmártást ...

Utána készítsünk besamelt (fehérmártást) úgy, hogy egy vastag falú zománcozott edényben olvasszunk fel 4 dg vajat. Adjunk hozzá 4 dg lisztet, és készítsünk belőle fehér rántást.

Eközben elkészítjük a fehérmártást: a margarint és a tejet feltesszük egy lábasban főni és belekeverünk egy púpozott evőkanál lisztet. Habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze.

5 dkg vajból 8 dkg liszttel és 5 dl langyos tejjel sűrű fehérmártást készítünk. Ha félig kihűlt, hozzákeverjük egyenként a tojássárgákat, 5 dkg reszelt sajtot, az apróra vágott sonkát és a tojások felvert habját.

Most készítünk fehérmártást, amellyel a burgonyát összekeverjük és a következő anyagokat adjuk hozzá: gomba vajban hagymával megpirítva, finomra vágott füstölt nyelv, keményre főtt tojás szitán átpaszírpzva, finomra vágott zöldpetrezselyem, sóval és gyömbérrel ízesítve.

A margarinból, lisztből, tejből fehérmártást készítünk. Belekeverjük a ledarált, vagy apróra darabolt sonkát, a tojás sárgáját. Ízesítjük petrezselyemmel, aprított vöröshagymával, őrölt borssal, és sóval. Végül hozzákeverjük a felvert tojáshabot. Margarinnal kikent liszttel megszórt formába öntjük.

A fehérmártást már elkészítettük, a tojásokkal dúsítjuk. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal, és az anyagokat sorban lerakjuk bele. Közé is teszünk kis margarindarabkákat, és soronként pici sóval meghintjük. A tetejére a fehérmártás kerül, és margarindarabkák. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Elkészítjük a fehérmártást. (vaj + liszt + tej)
A spagettit összekeverjük a fehérmártással, a cukkínivel, és az áttört fokhagymagerezdekkel, majd egy kivajazott mély tűzálló tálba tesszük, és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Ha ezzel készen vagyunk, a lisztből, vajból, tojásból és tejfölből fehérmártást készítünk. A lisztet, a vajat és a tejfölt elkeverjük egymással csomómentesen, majd belekeverjük a 2 tojást is. Ezzel a szósszal öntjük le a rakottas tetejét.

Húsos ravioli baconös fehérmártással
A bacont az olajon megpirítom és hozzáadom az elkapart fokhagymát. A tejet felforralom. A margarint felolvasztom és belekeverem a lisztet. Pirítom,...
4 személyre
30 perc
Részletek ...

Elkészítés: A lisztből, a vajból és a forró tejből sűrű fehérmártást készítünk, a tűzről levéve rövid ideig hűtjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, egyenként elkeverjük a tojássárgájákkal, és végül a cukorral felvert tojások kemény habját adjuk hozzá.

A borból, az egész borsból és a borpárlatból kivonatot főzünk, és a kész fehérmártáshoz keverjük. Végül tejszínnel és vajdarabkákkal dúsítjuk. Tálalás előtt kiforraljuk és leszűrjük. Ha szükséges, sóval utánaízesíthetjük.
Tippek:
Főtt, párolt hal- és rákételekhez adhatjuk.

Öntsük az aljára a paradicsommártást, fektessük bele szorosan egymás mellé a tésztákat, majd öntsük le a fehérmártással. Tépkedjük rá a mozzarellákat, szórjuk meg parmezánnal és egy kevés olívaolajjal.

A fehérmártás alapszabálya az egyensúly- ahány deka vaj, annyi deka liszt és annyi deci tej - , amit itt fel kell borítani, különben az egész töltelék kifolyik, úgyhogy az alaprecepthez képest fele mennyiségű tejet használok.

Finom is :)
Kevés sajtos fehérmártást is lehet rittyenteni hozzá, bele :)
Chef Viki írta...
Finom! Imádom! ...

Egyedül nem használandó: tiszta unalom. Egy fehérmártás vaj, liszt és tej felhasználásával. Friss vaj és tej nem árt hozzá. Én a tej egy részét alaplével váltom ki. Az alaplé íze, no meg fűszerezés kibillenti az unalmas kategóriából. Szerecsendió használata kötelező! ...

Mustarmartas
Mustármártás Hozzávalók: 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 kk. vegeta, 2-3 ek. mustár. A vajból a liszttel fehérmártást készítünk, felengedjük annyi vízzel, hogy mártás sűrűségű legyen, és a vegetával megszórva a mustárr ...

A kenyérszeleteket megkenjük besamellel, ráfektetünk egy szelet sajtot és egy szelet sonkát, majd befedjük egy másik szelet kenyérrel, amit előzőleg szintén megkenünk fehérmártással.
A kenyereket kívülről!!! vékonyan megvajazzuk, és forró serpenyőben vagy sütőben ropogósra sütjük.

Az uborkás retekmártás elkészítése: fehérmártást készítünk vajból, tejből és lisztből. A retket, az uborkát megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk, botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük, majd hozzáadjuk az olajat, sót, borsot és egy gerezd fokhagymát, vagy később hozzátesszük a fokhagymapépet.

Tetejét meglocsolják reszelt sajttal elkevert besamellel (fehérmártással) és megsütik. Alulra olykor burgonyaszeleteket terítenek, a padlizsánt pedig cukkinival helyettesítik.

meg, de csak felmelegített bort szabad használni ilyenkor. Ezután a fedot
levéve citromkarikákat helyezünk a halra és még 10-15 percig, sütjük.
Körítésnek legfinomabb a burgonyapüré és a fehérborral készített citromos
fehérmártás.

Lásd még: Lásd még: Liszt, Tojás, Vaj, Leves, Paradicsom





RSS RSS

© MiMi