Kezdőlap (Fehér cukormáz)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fehér cukormáz

Gasztronómia  Fehér burgonyaleves  Fehér cseresznye

fehér cukormáz
olvasztott csokoládé
Keverd össze a cukrot, a kókuszreszeléket, csipetnyi sót és fahéjat, lisztet és sütőport, add hozzá a finomra reszelt sárgarépát, a meglágyított vajat, majd a reszelt citromhéjat. Kavard ki a tojásokat, és add a tésztához.


Fehér cukormáz meleg úton
.........................
30 deka cukrot egy kis borospohár vízzel leöntünk s tiszta edényben
kis lángon addig főzzük, míg a belemártott s lecsurgatott lyukacsos
habkanálra fújva a lyukakon hólyagok nem keletkeznek. Ekkor a forró ...

A figurák készítése: a lehéjazott mandulát ledaráljuk, 10 dkg porcukorral, a negyed tojásfehérjével összedolgozzuk és elkészítjük a figurákat. A figurákat különböző, a jellegüknek megfelelő színekkel (csokoládémáz, fehér cukormáz vagy a fehér cukormáz különböző színekre festve) díszíthetjük.

A méhecskék egy linzersütésből maradtak, fehér cukormáz, csoki és.. . sáfránnyal már nem volt időm vacakolni, ezért a cukormáz - a sárga csíkok - icipici curry eredménye :)
A marcipán házi készítésű, mézes, majd megosztom egyszer, ha olyan marcipános idő lesz.

A fondant állaga nagyban különbözik az egyszerű és a fehér cukormáz állagától. Jóval sűrűbb és nyújtható, formázható. Ha például kör alakúra nyújtjuk, egy egész tortát befedhetünk vele, ám bármilyen formát, például fonatot is kialakíthatunk belőle.

A ~at annyi kistálba porciózzuk szét, ahány féle színű muffint szeretnénk. Az ételfestékből pár cseppet belecsepegtetünk a mázba majd elkeverjük és végül rákenjük a muffinokra. Innentől kezdve mindenkinek a fantáziájára van bízva a mintázat.

kiszúrjuk, kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített, forró sütőben (200 °C) megsütjük Ha kihűlt ~ba mártogatjuk és megszáritjuk.1-2 napos pihentetés
után fogyasztjuk. Nagyon sokáig friss marad.

Tortaformában és tepsiben is elkészíthető. Barnacukorral készítve a tészta sötétebb színt kap, és jobban néz ki a ~ alatt.
További receptek a Mindmegettén
BejegyzésKiskegyed által ...

Ha közeleg a Halloween, eljött ennek a receptnek az idaje! A cukormázat "színezhetjük" is, ám ha a természetesség a fő cél, akkor a ~ és étcsoki kombináció a legjobb választás! :)
Elkészítés
1 ...

mandulával-ezeket még a sütés előtt tegyük rá.
~: 15 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, pár csepp citromlé kemény habbá verve nyomózsákba tölteni és díszíteni vele a mézeseket. Fém vagy műanyag dobozban légmentesen sokáig eláll és finom puha lesz! ...

5 mm vastagságúra kinyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített, forró sütőben (200 °C) megsütjük Ha kihűlt ~ba mártogatjuk és megszáritjuk.1-2 napos pihentetés után fogyasztjuk. Nagyon sokáig friss marad.

Ha van idő (most volt), akkor diónyi golyókat formázok, azt forgatom cukorba, majd összelapítom, így sokkal jobban néz ki: ~as korongon repedezett barna szélek. 160°C fokon 15 perc, de 180°C fokon 12 perc is jó volt, így még lágy a közepe, de kívül ropog.

4 tojás sárgáját 15 deka cukorral habosra keverjük, a fentieket hozzáadjuk, s legvégül még 4 tojás kemény habját elegyítjük a tömeghez. Vajjal megkent tortaformába, két részbe sütjük. Ha kihűlt, a két lapot barackízzel megkenjük. Az összeállított tortát ~zal vonjuk be s tetejét ...

A sütőből kivéve, a formában rövid ideig hűlni hagyjuk, majd rácsra borítva, teljesen kihűtjük. A porcukrot a citromlével csomómentesen elkeverjük, és bevonjuk vele a kuglófot. Miután a ~ megszilárdult, felszeleteljük. Délutáni kávé, tea mellé tejszínhabbal kínáljuk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukor, Tojás, Citrom, Liszt, Porcukor?

◄ Fehér burgonyaleves   Fehér cseresznye ►
 
RSS Mobile