Kezdőlap (Eperdzsem)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Eperdzsem


 

Eperdzsem

Gasztronómia  Eperbefőtt  Eperfagylalt
2014.04.16

Eperdzsem elkészítése:
Az epret alaposan megmossuk, majd lecsumázzuk a nem túl nagy, inkább kásás ananászepret, megmérjük és lecukrozzuk, egy kiló tiszta gyümölcsre 40 deka cukrot véve. Másnapig állni hagyjuk, ez alatt a gyümölcs, levet ereszt.


Eperdzsem főzés nélkül
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő
Elkészítése: Jól megmosunk 1 kg apró epret. (Langyos vízben áztatjuk pár percig, hogy a szennyeződés lejöjjön, majd többször váltjuk a vizet rajta.) ...

Eperdzsem
Hozzávalók:
1500 g apró eper, 1000 g kristálycukor, 1 mk. citromsav (vagy 2 citrom leve) ...

Eperdzsem
Hány személyre:
» 3 kg (lehetőleg apró) eper
» 2 kg kristálycukor
» 1 teáskanál citromsav ...

EPERDZSEM kb. l,8 l dzsemhez
2 kg eper
20 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
1,5 csomag Dzsemfix 3:1 ...

Eperdzsem
Szeretjük az epret, lekvár formájában mégis tavaly ettem életemben először. Hogy ez hogy történhetett? Úgy, hogy alapvetően nem szeretem a lekvárokat. A barack lekvárt és a ribizlit megeszem süteményben, de itt kifújt.

Eperdzsem és társai
Gyerekkoromban természetes volt, hogy mindig otthon készülnek. És persze hagyományos, lassú és munkaigényes módon.

Eperdzsem variációk - bodzavirág, rózsabors
Az eper megjelenése különös hangulatot áraszt.

Eperdzsemes palacsinta - Csököly
Először a dzsemet készítjük el. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, nagyobb lábosba szedjük, és kézzel összetörjük. Feltesszük főzni. Amikor felforr, hozzákeverjük a cukrot. Végül a kocsonyásítót is beleöntjük.

Eperdzsem kenyérsütőgépben
Tavaly próbáltam ki először a dzsemkészítést kenyérsütőgépben eperrel és őszibarackkal, és az idén is ennél maradtam, nekünk nagyon bejött az így készült dzsem íze, színe és állaga is.
Hozzávalók ...

Eperdzsem
Mosás után a fán termő eper száráról húzzuk le a gyümölcsvelőt, és egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékban, a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 10 dg mézet használjunk.

Sült eperdzsem
Mostanában folyton el vagyok maradva a dolgaimmal, sajnos a blogomra is kevesebb idő jut,mint egyébként. Egy kicsit besűrűsödtek az események körülöttem.

Nyers eperdzsem
1 kg apró eper
1,3 kg kristálycukor
1 mokkáskanál citromsav
1 mokkáskanál nátrium-benzoát ...

Az eperdzsem önmagában is az egyik legfinomabb kenyérre való, időnként mégis érdemes különleges párosításokban is kipróbálni. A vanília édes illata és a rebarbara fanyar, savanykás íze remekül kiemeli az eper aromáját.

CITROMOS EPERDZSEM
Most már olyan sokan elkészítették a télire való Eperdzsemet, hogy én sem akartam kilógni a sorból...Vettem szép friss, magyar epret és Bio citromot. Nagyon hamar elkészült és nagyon finom lett.

diabetikus eperdzsem
erre is mutatkozott igény, hát belevágtam, főleg mert tegnap délután is elmentünk epret szedni.

Kuriózum a spájz polcain: levendulás eperdzsem, bodzavirágos méz
Írta: Fekécs Edit
Javában tart a befőzési szezon, és miután még nem késtünk le semmiről sem, most egy nagyszerű receptet és egy mézes praktikát ajánlok a figyelmetekbe. ...

Eperdzsem
hibátlan, érett, nem túl nagy szemű földieper, minden kg tisztított gyümölcshöz 70 dkg cukor, 1 citrom és 3 dl víz. Az epret lecsumázzuk, folyó vízben alaposan megmossuk, lecsurgatjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk.

Eperdzsem és szörp
Elkészítése roppant egyszerű. Az epret leszárazzuk, váltott vízben megmossuk, majd befőző fazékba rakjuk. Kilónként 20-30 dkg cukorra összekeverjük, és jó alaposan összenyomkodjuk, megkeverjük.

Eperdzsem
Alkalmi vétel volt tegnap az eper a piacon, amiből nagy hirtelen ez a dzsem készült. Korábban bodzavirágos eperdzsemet terveztem; hazafelé szedtem is egy csokor virágot hozzá egy alkalmas helyen.

eperdzsem, fél citrom szűrt leve
A tojások sárgáját, a mézet, az eperdzsemet turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a joghurtot, a citromlevet és összekeverjük.
Négy ...

Eperdzsem narancslével
Hozzávalók
- 5 dl 100%-os vagy frissen préselt narancslé
- 1 kg eper
- 25 dkg cukor
- 1 tasak Haas Quittin Extra Light 3:1 zselésítő befőzőszer ...

Eperdzsem
Hozzávalók:
1 kg eper, 30 dkg cukor, csipetnyi fahéj, szegfűszeg ...

eperdzsem
Egy tálban elkeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a sót, és belereszeljük a citrom héját. Egy másik tálban vegyítjük a dzsemet, a joghurtot, az olajat, a citrom levét és a mézet.

Eperdzsem 3.
Igazi csokoládés profiterol (eredeti olasz recept alapján)
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Eperdzsem rebarbarával, azonnali fogyasztásra
Eperföldi spagetti
Erdész palacsinta ...

eperdzsemmel megkent piskótalappal beborítjuk. Hűtőbe helyezzük.. Hűtés után
tálra borítjuk, és vízgőzön olvasztott csokoládéval áthúzzuk. Hűtve tálaljuk ...

Eperdzsem recept
Elkészítésí idő: 50 perc
Elkészítés: Az eperszemeket lecsumázzuk. Langyos vízben jól megmossuk. Szűrőkanálon lecsepegtetjük és nagyméretű lábosban soronként megszórjuk kristálycukorral és lefedjük. Egy óra múlva levet ereszt. R...

Eperdzsem egyszerűbben
3 kg apró eper * 2 kg cukor * 1 teáskanál citromsav
...

Az eperdzsemhez:
1 kg eper 1 csomag dzsemfix 35 dkg cukor
A torta elkészítése:
A ledarált kekszet összedolgozzuk a kézmeleg vajjal, majd a masszát egy 23 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.

Én is tervezek eperdzsemet :) Szerintem egy üveg ilyet is elteszek, feltéve, hogy sikerül még időben bodzát szereznem hozzá ;)
VálaszTörlés ...

Eperlekvár - eperdzsem
Valójában dzsem, azaz darabos, fél, negyed eperszemek vannak benne. Csak annyira zselésítem, hogy lágy maradjon, de ha megdöntöm az üveget, mégis tartson, ne folyjon.

zöldségcurry (1) egres (1) egreskrém (1) egresmártás (1) egyben sült fasírt (1) elektrolux (1) élesztőmentes (1) elfelejtett (2) elfelejtett receptek (3) előétel (1) előszó (1) emilie simon (1) endívia (1) enjé (1) envirosax (1) eper (13) eperdzsem ...

Pezsgős - eperdzsem
Pezsgős - őszibaracklekvár
Petrezselyem - zöld fagyasztása
Petrezselymes - vinaigrette
Péklángos - (fokhagymás pizza)
Pér - hagymás, fóliában
Péti - pite
Piccata alla milanese
"piccolo" - Ham and eggs
Pickles - fokhagyma ...

Abált szalonna, Eperdzsem, Keszler-saláta, Fondü, Kompót, Házi hurka, A kenyérsütés A-tól Z-ig, Házi kolbász, Húsvéti sonka, Ribizliszörp, Házi szalámi, Töpörtyű, tepertő, Barackos gombóc, Csúsztatott palacsinta, Darás tészta, grízes tészta, ...

1 ek eperdzsem
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt kapcsoljuk be 210 C fokra.
Egy kisebb edénybe öntöm a tejet, és a kukoricadarával együtt felforraljuk, majd közepes lángon sűrűn kevergetve egy sűrű péppé főzzük. Félretesszük.

málna- vagy eperdzsem.
Elkészítés: Fél dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 egész tojás, másfél dkg élesztő, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 8-10 karika ananászbefőtt, 1 dl eperdzsem (vagy ananászdzsem), olaj a sütéshez.
...

Hozzávalók: 2 pohár eper, 2 pohár epres joghurt, 2 evőkanál eperdzsem
A hozzávalókat ételkeverőben összemixeljük. Beleöntjük kis fagylaltformákba és egyszerűen lefagyasztjuk. Fél óra múlva a golyókat áttesszük egy közepes méretű formába.

Kend meg eperdzsemmel. 2. Locsold meg sherryvel vagy gyümölcslével. Helyezd bele a legszebb, megtisztított eperszemeket, a többit meg szeleteld fel. Remélhetőleg a piskótából még maradt valamennyi! ...

A fahéj, a szegfűszeg és a nyarat idéző eperdzsem találkozása ebben az omlós és lágy ágyikóban valami fantasztikus élményt nyújt mind az ízlelőbimbóinknak, ...

Eperdzsem híján csokidarabkás-csokipudingos és marcipános változatban sütöttem. Manapó az előbbit elégedett arccal fél pillanat alatt eltüntette, utóbbit nemes egyszerűséggel és hirtelen jött felindulásból "Gyöngy, ez k... jó" szavakkal illette :-).

rum, eperdzsem vagy más lekvár -- tetszés szerint.
A dióból, vaníliából, mazsolából, lekvárból és a rumból masszát készítünk. Az almák tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk, és megtöltjük a diós töltelékkel.

Kettőt-kettőt eperdzsemmel töltünk össze. Tetejét vékonyan belekvározzuk és vegyes, színes gyümölcsökkel kirakjuk.
Híg fehér fondánnal beecseteljük, ha megszárad, lakkozzuk. Oldalát szeletelt, pörkölt mandulával panírozzuk.

Reggeli: Valentin-napi toastszívek eperdzsemmel
Ebéd: Csirkecombok zsázsás tojással
Uzsonna: Ribizlivel töltött linzertorta
Vacsora: Vágykeltő avokádósaláta
Estére: Szerelmes rózsabólé ...

Porcukorral, rebarbarás eperdzsemmel fogyasztottuk el rövid idő alatt.
Kapcsolódó cikkek:
» Hideg eperkrémleves (Levesek) ...

@Mitzi von Küche: az eperdzsem nekem is finom lett..
még sosem bontottam fel a frisset, de ma megtettem - hát finom lett nagyon:)
Válasz erre
Válasz erre ...

A fehér piskótát triple sec-es, citromos, narancsos cukorsziruppal meglocsoljuk, eperdzsemmel megkenjük. A tejszínt kemény habbá felverjük.
Az epres joghurtot összekeverjük a hidegen kötő pudingporral, a tejszínhabbal lazítjuk.

Két serpenyővel, dobálva mint a nagyok, hetven palacsintát sütött; amit azután mindenki a kedvére tölthetett csokoládé-, vanília- vagy puncspudinggal, eperdzsemmel, kakaóval, nutellával, baracklekvárral. Zsolt fiatal kora ellenére ínyencnek mondható.

Sült, diós-rozmaringos eperdzsem...
NAPMÁTKA TŰZHELY - ÉLET ÉS ÉTEL MAGYARORSZÁGON
Gyümölcslekvár (nyírfacukorral) ...

A három perces mákos, eperdzsemmel:
A pompás gyümölcskenyér - á la Lajos Mari:
Egy egyszerűbb gyümölcskenyér: ...

Igen tényleg jó párosítás az eper és a bodza, Aledánál most olvastam az bodzás eperdzsemről.
mellissina2 írta...
Kedves Gabi,itt nagyon jól érzem magam,tetszik a fogadtatás!!és nem utolsó sorban a receptek!!! ...

A sütemény alapját apró kis formákban sütik ki, kihűlés után tejszínhabbal és eperdzsemmel, vagy egy vadon termő sárga málnával, a "hjortronnal" töltik meg.

főkategória: lekvárok-dzsemek
alkategória: különleges lekvárok
hasonló kategóriák: körtelekvár, zöldséglekvár, eperdzsem, sárgabarackdzsem, gyümölcszselé, fügelekvár, gyümölcslekvár, hagymalekvár, sárgabaracklekvár, eperlekvár
egyéb elnevezések ...

az eperdzsemhez a megtisztított epreket egy lábasba tesszük. a kisebb szemeket egészben hagyjuk, a nagyokat pedig félbevágjuk. egy kicsit össze is nyomkodhatjuk az egészet a kezünkkel, de ez nem szükséges.

Hozzávalók: 175g sózatlan vaj, lágyított, 175g porcukor, 1 tk sütőpor, 1 ½ tk vanília-kivonat, 3 tojás, 175g liszt, , Töltelék, díszítés:, 4 evőkanál földieperdzsem, 284ml tejszín , 2 evőkanál porcukor, átszitált, 1 vaníliarúd, ...

Tipp: Tejszínes szamócafagylalt, Strawberry Cheesecake fagylat,
Gyümölcsös joghurt, Vaníliás palacsinta eperdzsemmel;
Posted by Anazar
Labels: egészség, gyümölcs, kedvenc, szamóca, vitamin ...

Legvégén a reszelt csokoládét adjuk hozzá. Egy négyszögletes tepsit sütőpapírral kibélelünk, és előmelegített forró sütőben megsütjük. Míg meleg, porcukorral megszórjuk. Miután kihűlt lapokra vágjuk, és a lapokat megkenjük eperdzsemmel.

villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk úgy, hogy a császármorzsánk enyhén karamellizálódjon.
4. Vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral, és azonnal tálaljuk. Szokás barack- vagy szilvalekvárral, eperdzsemmel ...

A gombócokat óvatosan, szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsában megforgatjuk. A kész gombócokat porcukros tejföllel, vagy aki szereti eperdzsemmel, vagy cukros fahéjjal fogyasszuk. Hidegen és mikróban újramelegítve is kiváló.

Lásd még: Lásd még: Dzsem, Citrom, Lekvár, Tojás, Leves

Gasztronómia  Eperbefőtt  Eperfagylalt
2014.04.16

 
RSS Mobile