Kezdőlap (Eperdzsem)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Eperdzsem

Gasztronómia  Eperbefőtt  Eperfagylalt

Eperdzsem elkészítése:
Az epret alaposan megmossuk, majd lecsumázzuk a nem túl nagy, inkább kásás ananászepret, megmérjük és lecukrozzuk, egy kiló tiszta gyümölcsre 40 deka cukrot véve. Másnapig állni hagyjuk, ez alatt a gyümölcs, levet ereszt.


Eperdzsem főzés nélkül
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő
Elkészítése: Jól megmosunk 1 kg apró epret. (Langyos vízben áztatjuk pár percig, hogy a szennyeződés lejöjjön, majd többször váltjuk a vizet rajta.) ...

Eperdzsem
Hozzávalók:
1500 g apró eper, 1000 g kristálycukor, 1 mk. citromsav (vagy 2 citrom leve) ...

Eperdzsem
Hány személyre:
» 3 kg (lehetőleg apró) eper
» 2 kg kristálycukor
» 1 teáskanál citromsav ...

EPERDZSEM kb. l,8 l dzsemhez
2 kg eper
20 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
1,5 csomag Dzsemfix 3:1 ...

~
Szeretjük az epret, lekvár formájában mégis tavaly ettem életemben először. Hogy ez hogy történhetett? Úgy, hogy alapvetően nem szeretem a lekvárokat. A barack lekvárt és a ribizlit megeszem süteményben, de itt kifújt. És akkor jött pár üveg ajándék ~...

~ és társai
Gyerekkoromban természetes volt, hogy mindig otthon készülnek. És persze hagyományos, lassú és munkaigényes módon. Ma már én is el tudok dicsekedni a kamrapolcommal, de bevallom, ez azóta van így, mióta megjelentek a pektines gyorsbefőzők.

~ variációk - bodzavirág, rózsabors
Az eper megjelenése különös hangulatot áraszt.

~es palacsinta - Csököly
Először a dzsemet készítjük el. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, nagyobb lábosba szedjük, és kézzel összetörjük. Feltesszük főzni. Amikor felforr, hozzákeverjük a cukrot. Végül a kocsonyásítót is beleöntjük. 1-2 percig még forraljuk, majd levesszük, és kihűtjük.

~ kenyérsütőgépben
Tavaly próbáltam ki először a dzsemkészítést kenyérsütőgépben eperrel és őszibarackkal, és az idén is ennél maradtam, nekünk nagyon bejött az így készült dzsem íze, színe és állaga is.
Hozzávalók ...

~
Mosás után a fán termő eper száráról húzzuk le a gyümölcsvelőt, és egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékban, a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 10 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a sárgára, illetve feketére érett eperből kapunk.

Sült ~
Mostanában folyton el vagyok maradva a dolgaimmal, sajnos a blogomra is kevesebb idő jut,mint egyébként. Egy kicsit besűrűsödtek az események körülöttem. De már csak ez az egy hónap lesz ilyen, aztán reményeim szerint minden visszazökken a normális kerékvágásba. :)) ...

Nyers ~
1 kg apró eper
1,3 kg kristálycukor
1 mokkáskanál citromsav
1 mokkáskanál nátrium-benzoát ...

Az ~et botmixerrel pépesítjük. A citromot megmossuk, leszárítjuk, héját lereszeljük.
A joghurtot simára keverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal.
Az eperpürét elosztjuk 2 üvegpohárban, majd a joghurtot is kétfelé osztva rákanalazzuk.

Az ~ önmagában is az egyik legfinomabb kenyérre való, időnként mégis érdemes különleges párosításokban is kipróbálni. A vanília édes illata és a rebarbara fanyar, savanykás íze remekül kiemeli az eper aromáját.

Kuriózum a spájz polcain: levendulás ~, bodzavirágos méz
Írta: Fekécs Edit
Javában tart a befőzési szezon, és miután még nem késtünk le semmiről sem, most egy nagyszerű receptet és egy mézes praktikát ajánlok a figyelmetekbe. ...

~
hibátlan, érett, nem túl nagy szemű földieper, minden kg tisztított gyümölcshöz 70 dkg cukor, 1 citrom és 3 dl víz. Az epret lecsumázzuk, folyó vízben alaposan megmossuk, lecsurgatjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk.

~ és szörp
Elkészítése roppant egyszerű. Az epret leszárazzuk, váltott vízben megmossuk, majd befőző fazékba rakjuk. Kilónként 20-30 dkg cukorra összekeverjük, és jó alaposan összenyomkodjuk, megkeverjük. 2-3 óra hosszat állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
SZÖRP ...

~
50 deka cukrot egy kevés vízzel mézsűrűségűre főzünk. A szárától megtisztított, megmosott, lecsurgatott, kb. 1 kilónyi epret belerakjuk, és addig főzzük, amíg egyet buggyan.

~ hagyományosan és cukorbetegeknek - készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács ...

~
Alkalmi vétel volt tegnap az eper a piacon, amiből nagy hirtelen ez a dzsem készült. Korábban bodzavirágos ~et terveztem; hazafelé szedtem is egy csokor virágot hozzá egy alkalmas helyen.

~, fél citrom szűrt leve
A tojások sárgáját, a mézet, az ~et turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a joghurtot, a citromlevet és összekeverjük.
Négy ...

~
Hozzávalók:
1 kg eper, 30 dkg cukor, csipetnyi fahéj, szegfűszeg ...

~
Egy tálban elkeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a sót, és belereszeljük a citrom héját. Egy másik tálban vegyítjük a dzsemet, a joghurtot, az olajat, a citrom levét és a mézet. A két keveréket néhány mozdulattal összekeverjük, majd 3/4-ig megtöltjük vele a formákat.

~ 3.
Igazi csokoládés profiterol (eredeti olasz recept alapján)
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

~em
Lehetőleg kicsi és közepes szemeket válasszunk. Az epret szűrőn át megmossuk, és lecsöpögtetjük, majd megtisztítjuk a száraktól és levelektől....
15 személyre
60 perc
Részletek ...

~ rebarbarával, azonnali fogyasztásra
Eperföldi spagetti
Erdész palacsinta ...

~mel megkent piskótalappal beborítjuk. Hűtőbe helyezzük.. Hűtés után
tálra borítjuk, és vízgőzön olvasztott csokoládéval áthúzzuk. Hűtve tálaljuk ...

~ recept
Elkészítésí idő: 50 perc
Elkészítés: Az eperszemeket lecsumázzuk. Langyos vízben jól megmossuk. Szűrőkanálon lecsepegtetjük és nagyméretű lábosban soronként megszórjuk kristálycukorral és lefedjük. Egy óra múlva levet ereszt. R...

" ~ (4 adag 848 kalória)
Az epret óvatosan megmossuk,leszedjük a szárát és lecsepegtetjük.Nagy szemű epreket vágjuk félbe a kicsiket hagyjuk egészben.Tegyük nagy edénybe a cukrot és 1dl vizet.Keverjük össze és kis lángon ...
" Feketeerdő lekvár (4 adag) ...

Az ~hez:
1 kg eper 1 csomag dzsemfix 35 dkg cukor
A torta elkészítése:
A ledarált kekszet összedolgozzuk a kézmeleg vajjal, majd a masszát egy 23 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.

Én is tervezek ~et :) Szerintem egy üveg ilyet is elteszek, feltéve, hogy sikerül még időben bodzát szereznem hozzá ;)
VálaszTörlés
Nagyon szépen köszönöm! Annyira örülök, hogy tetszik Nektek!
Judyt, ha jársz felénk, akkor sikerül bodzát szerezned. Rengeteg van minden utcában.

Eperlekvár - ~
Valójában dzsem, azaz darabos, fél, negyed eperszemek vannak benne. Csak annyira zselésítem, hogy lágy maradjon, de ha megdöntöm az üveget, mégis tartson, ne folyjon.
Nálunk a lekvárnak édesnek kell lenni, de nem émelygősen.

(1) édeskömény (3) édeskömény saláta (1) édes zöldségcurry (1) egres (1) egreskrém (1) egresmártás (1) egyben sült fasírt (1) elektrolux (1) élesztőmentes (1) elfelejtett (2) elfelejtett receptek (3) előétel (1) előszó (1) emilie simon (1) endívia (1) enjé (1) envirosax (1) eper (13) ~ (1) ...

Pezsgős - ~
Pezsgős - őszibaracklekvár
Petrezselyem - zöld fagyasztása
Petrezselymes - vinaigrette
Péklángos - (fokhagymás pizza)
Pér - hagymás, fóliában
Péti - pite
Piccata alla milanese
"piccolo" - Ham and eggs
Pickles - fokhagyma
Pickszalámi házilag
Pie - American (amerikai pite) ...

Abált szalonna, ~, Keszler-saláta, Fondü, Kompót, Házi hurka, A kenyérsütés A-tól Z-ig, Házi kolbász, Húsvéti sonka, Ribizliszörp, Házi szalámi, Töpörtyű, tepertő, Barackos gombóc, Csúsztatott palacsinta, Darás tészta, grízes tészta, hangyás tészta, Diós tészta, Mákos tészta, Túrós tészta, ...

1 ek ~
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt kapcsoljuk be 210 C fokra.
Egy kisebb edénybe öntöm a tejet, és a kukoricadarával együtt felforraljuk, majd közepes lángon sűrűn kevergetve egy sűrű péppé főzzük. Félretesszük.

málna- vagy ~.
Elkészítés: Fél dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 egész tojás, másfél dkg élesztő, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 8-10 karika ananászbefőtt, 1 dl ~ (vagy ananászdzsem), olaj a sütéshez.
...

~ híján csokidarabkás-csokipudingos és marcipános változatban sütöttem. Manapó az előbbit elégedett arccal fél pillanat alatt eltüntette, utóbbit nemes egyszerűséggel és hirtelen jött felindulásból "Gyöngy, ez k... jó" szavakkal illette :-).

Hozzávalók: 2 pohár eper, 2 pohár epres joghurt, 2 evőkanál ~
A hozzávalókat ételkeverőben összemixeljük. Beleöntjük kis fagylaltformákba és egyszerűen lefagyasztjuk. Fél óra múlva a golyókat áttesszük egy közepes méretű formába. Visszatesszük a mélyhűtőbe és teljesen lefagyasztjuk.

Kend meg ~mel. 2. Locsold meg sherryvel vagy gyümölcslével. Helyezd bele a legszebb, megtisztított eperszemeket, a többit meg szeleteld fel. Remélhetőleg a piskótából még maradt valamennyi! Azt morzsold rá az eper tetejére, és tedd az egészet hűtőbe. 3.

A fahéj, a szegfűszeg és a nyarat idéző ~ találkozása ebben az omlós és lágy ágyikóban valami fantasztikus élményt nyújt mind az ízlelőbimbóinknak, mind a lelkünknek ezeken a szomorkás őszi estéken egy-egy forró mézes-citromos tea kíséretében.

Ischler nagyságú fehér linzi lapokat sütünk. Kettőt-kettőt ~mel töltünk össze. Tetejét vékonyan belekvározzuk és vegyes, színes gyümölcsökkel kirakjuk.
Híg fehér fondánnal beecseteljük, ha megszárad, lakkozzuk. Oldalát szeletelt, pörkölt mandulával panírozzuk.
Következő oldal ...

Reggeli: Valentin-napi toastszívek ~mel
Ebéd: Csirkecombok zsázsás tojással
Uzsonna: Ribizlivel töltött linzertorta
Vacsora: Vágykeltő avokádósaláta
Estére: Szerelmes rózsabólé ...

Porcukorral, rebarbarás ~mel fogyasztottuk el rövid idő alatt.
Kapcsolódó cikkek:
» Hideg eperkrémleves (Levesek) ...

@Mitzi von Küche: az ~ nekem is finom lett..
még sosem bontottam fel a frisset, de ma megtettem - hát finom lett nagyon:)
Válasz erre
Válasz erre ...

A fehér piskótát triple sec-es, citromos, narancsos cukorsziruppal meglocsoljuk, ~mel megkenjük. A tejszínt kemény habbá felverjük.
Az epres joghurtot összekeverjük a hidegen kötő pudingporral, a tejszínhabbal lazítjuk.

Két serpenyővel, dobálva mint a nagyok, hetven palacsintát sütött; amit azután mindenki a kedvére tölthetett csokoládé-, vanília- vagy puncspudinggal, ~mel, kakaóval, nutellával, baracklekvárral. Zsolt fiatal kora ellenére ínyencnek mondható.

Hú,de guszta!:-))Nevezhetted volna a múltkor,mert messziről azt hittem,~es édes csiga!Nem is tudom,melyik ízlene jobban:-))
Na jó,azt hiszem,most a sonkás győzött!
VálaszTörlés
Andi, micsoda szemed van! ...

A három perces mákos, ~mel:
A pompás gyümölcskenyér - á la Lajos Mari:
Egy egyszerűbb gyümölcskenyér: ...

Igen tényleg jó párosítás az eper és a bodza, Aledánál most olvastam az bodzás ~ről.
mellissina2 írta...
Kedves Gabi,itt nagyon jól érzem magam,tetszik a fogadtatás!!és nem utolsó sorban a receptek!!! ...

A sütemény alapját apró kis formákban sütik ki, kihűlés után tejszínhabbal és ~mel, vagy egy vadon termő sárga málnával, a "hjortronnal" töltik meg.

főkategória: lekvárok-dzsemek
alkategória: különleges lekvárok
hasonló kategóriák: körtelekvár, zöldséglekvár, ~, sárgabarackdzsem, gyümölcszselé, fügelekvár, gyümölcslekvár, hagymalekvár, sárgabaracklekvár, eperlekvár
egyéb elnevezések ...

az ~hez a megtisztított epreket egy lábasba tesszük. a kisebb szemeket egészben hagyjuk, a nagyokat pedig félbevágjuk. egy kicsit össze is nyomkodhatjuk az egészet a kezünkkel, de ez nem szükséges. hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és meglocsoljuk a citrom levével. gyenge tűzön kb.

Tipp: Tejszínes szamócafagylalt, Strawberry Cheesecake fagylat,
Gyümölcsös joghurt, Vaníliás palacsinta ~mel;
Posted by Anazar
Labels: egészség, gyümölcs, kedvenc, szamóca, vitamin ...

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 db tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál reszelt citromhéj.
A töltelékhez: 10 dkg ~, 40 dkg tejszínes krémsajt, 15 dkg porcukor, 6 evőkanál liszt, 5 db tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 20 dkg eper.

1 evőkanál tejszín
1 tojássárgája
18g zsemlemorzsa
330g SCHNEEKOPPE ~
30g mandulaforgács ...

Akkor te is epreztél ma, Sofia! :)
Én is akarok befőzni, majd lesz recept is! Szoktam mindig pár üveggel eltenni, nagyon szeretem az ~et is, lekvárt is. De csak a házit.

A serpenyőben összegyűlt zsíradékot önts le, s a visszamaradt szaftot flambírozd a konyakkal.
Ezek után öntsd rá a bársonyos mártást, add hozzá az ~et, ízesítsd sóval, borssal, gyömbérrel, s jól forrald fel.
Végül szeleteld fel a csirketekercset és öntsd rá az epres mártást.

Az egyik felébe még kavarunk 2 evőkanál kakaót, a másikba 2 evőkanál ~et és egy kis rumesszenciát.

6db tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, késhegynyi sütőpor, 25dkg friss tehéntúró, 1 eper puding, 4dl tej, 4 evőkanál cukor, 6 evőkanál ~, néhány szem eper
Elkészítés: ...

Jamienek volt egy mentás kísérlete, de ö csak cukrot morzsolt el mozsárban sok mentával, azt szórta a vékonyra szelt ananászra. Az eper-bazsalikom páros valami isteni, én szoktam bazsalikomos ~et is eltenni. Idén megint itt lesz az ideje, mert a tonnányi lekváreszletünk apadóban van :-) ...

Hozzávalók 1 tortaformához (26 cm átmérőjű): 15 dkg teljes kiőrlésű liszt 4 evőkanál gyümölcscukor 7 dkg vaj 12 lap fehér zselatin 4,5 dl jofhurt ½ teáskanál reszelt citromhéj 4 evőkanál maracujalé 1 dl tejszín 10 dkg diabetikus ~ 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (friis vagy fagyasztott) ...

Legalkalmasabb erre a célra az ~. Végül egy éles, fűrészfogú késsel vágjuk nagyobb kockákra. Vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral meghintve tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Még aznap el kell fogyasztani a teljes mennyiséget, mert a tojáshab másnapra összeesik.

Pogácsaszaggató segítségével vágj ki belőle nagyobb köröket. A maradék tésztából szúrj ki köröket, majd formázz belőlük szíveket. A nagy tésztaköröket helyezd el a tepsiformákban, jól nyomkodd bele, tegyél mindegyikre ~et, és a szívformákat tedd a tetejükre.

Édes pizza Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás 2 nektarin 2 dl tej 1 evőkanál cukor 12 dkg liszt 1 evőkanál olaj a sütéshez 8 evőkanál ~ 12 gombóc joghurt- vagy vaníliafagylalt 4...

Amint ez is kész, szaggassuk egyenletes darabokra egy villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk át úgy, hogy enyhén karamellizálódjon a császármorzsánk. Ezt követően vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral és azonnal tálaljuk. Szokás baracklekvárral, ~mel ...

Ezután szaggassuk egyenletes darabokra villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk úgy, hogy a császármorzsánk enyhén karamellizálódjon.
4. Vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral, és azonnal tálaljuk. Szokás barack- vagy szilvalekvárral, ~mel kínálni, ...

A gombócokat óvatosan, szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsában megforgatjuk. A kész gombócokat porcukros tejföllel, vagy aki szereti ~mel, vagy cukros fahéjjal fogyasszuk. Hidegen és mikróban újramelegítve is kiváló.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Dzsem, Citrom, Lekvár, Tojás, Leves?

◄ Eperbefőtt   Eperfagylalt ►
 
RSS Mobile