Kezdőlap (Ecetes torma)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ecetes torma

Gasztronómia  Ecetes szilva  Ecetes uborka

Ecetes torma
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Ecetes torma alapanyagként.
Sült harcsafilé ...


Házi ecetes tormakrém
.
az a sírás várjon. Várnia kell.
Sokáig, akármeddig, nem tudom.
Az isten verje meg lépteid
nyomát. Lábaidra,
lábaidra vigyázzon.

Házi ecetes torma - Thermomix recept
Hozzávalók: 70 dkg friss torma (tisztítva kb. 450 gramm), 5 dl víz, 2 kiskanál (30 gramm) só, 5-6 evőkanál (130 gramm) kristálycukor, 6 evőkanál (35 gramm) 20% - os ecet 1. A tormát földaraboljuk, a Thermomix keverőedényébe szórjuk, lezárjuk, [.] ...

Házi ecetes torma
Nagy divat manapság kiváltani a bolti termékeket házi, saját készítésűvel, és mi lenne aktuálisabb pár nappal Húsvét előtt, mint a húsvéti sonkához való, szinte "kötelező" reszelt torma.

ecetes torma
ELKÉSZÍTÉSE:
A csirkehúst a felsorolt fűszerekkel és sóval megszórjuk, kevés kukoricacsíra-olajjal bekenjük, megsütjük, majd kihűtjük. A grapefruitot cikkekre szedjük.

~
A tormagyökeret vékonyan meghámozzuk, kis lyukú reszelon lereszeljük. Ha erősen szeretjük, azonnal forró húslevest szűrünk rá - elég, ha éppen ellepi), ha gyengébben, előbb meleg helyen kicsit "szelőztetjük". Ízlés szerint ecetet és kevés cukrot adunk hozzá.

~ a húsvéti sonka mellé
Komlós-retkes quiche
Folar de Páscoa - Portugál húsvéti kalács ...

~...
A tormát hámozás után lereszeljük és leforrázzuk (ez elveszi az erejét). A levét leszűrjük és összekeverjük az erőlevessel, sóval, ecettel és cukorral ízesítjük.
Ugrás a lap tetejére ...

~
Tormareszelék ecetes, cukros, lében, íze, illata kellemes és jellegzetes, torma-íz, csípős, színe halványsárgás-fehér. A szín stabilizálására borként, az íz hosszabb ideig történő megőrzésére tejport és növényi olajat adhatnak a reszelt tormához.
Almás ecetes reszelt torma ...

1 teáskanál ~
só, frissen őrölt bors, fokhagyma granulátum
1 teáskanál szárított kapor (a tetejére) ...

bors burgonya ~ fokhagyma kelkáposzta leveskocka marha alaplé marhalábszár sárgarépa vaj vöröshagyma zeller
receptjellemzők ...

Hideg sültek mellé nálunk leggyakrabban savanyúság, mustár, ~ vagy ketchup dukál. Pedig milyen jól esne a száraz, olykor kissé nyögvenyelős húsokat pikáns mártásokkal "gördülékenyebbé" tenni! ...

Savanyú - torma (~ 1896)
Savanyúság - vegyes 1. (mixed pickles)
Savanyúság - vegyes 2. (mixed pickles)
Savanyúság - vödrös 1
Savanyúság - vödrös 2
Savanyú tüdő
Savóital
Sáfrány - ecet
Sárban - sült kárász
Sárgabarack - aszalt
Sárgabarack - befőtt
Sárgabarack - bomba ...

Hozzávalók: Fél tyúk, 1/2 liter savanyúkáposztalé, 2 evőkanál ~, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt koriander, babérlevélpor, mustármag, ízlés szerint só, törött bors, cukor. A tyúkhúst kis darabokra vágom.

Hozzávalók: 2 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 dl tej, 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 kis doboz ~, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, só és cukor, ízlés szerint, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál olaj ...

Hozzávalók: 30dkg sárgarépa, 2 evőkanál ~, 1 citrom leve, 2 evőkanál olaj, só, 2-3 ág petrezselyemzöld, 1 salátalevél.
Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk és gondosan megmossuk. Egy- két fiatal vékony kis sárgarépát tegyünk félre a díszítéshez, míg a többit reszeljük le.

Hozzávalók 4 személyre: 4 pár virsli 1 nagy fej lilahagyma 1 nagy fej vöröshagyma 2 db ecetes uborka 2 db savanykás alma 1 kis üveg ~ 1 pohár kefir 3 ek olaj 1 csokor snidling 1 mk porcukor só Elkészítés módja: A hagymákat vékonyra felszeleteljük és megsózzuk.

(A byodo ~ - természetesen - tormát, borecetet, napraforgóolajat, cukorrépaszirupot, L-aszkorbinsavat, citromlét, szentjánoskenyérlisztet és tengeri sór tartalmaz.) Levesbetétként ha valaki szereti, főzhet hozzá cérnametéltet is.

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb, 15 dkg mozzarella sajt, 3 púpozott teáskanál ~, só, bors, olaj; a páchoz: 1 kicsi hagyma, ½ diónyi gyömbér, 4-5 karika csilipaprika, ½ csokornyi petrezselyemzöld, ½ teáskanál só, ½ teáskanál bors, ½ ...

a füstölt makrélához: 10 dkg ~
porcukor citromlé 1 alma
1 dl tejszín
4 db füstölt makréla, kb. 60 dkg (még finomabb, ha magokkal, fűszerekkel ízesített fajta)
a díszítéshez: néhány salátalevél lilahagyma kapribogyó a parajjal töltött fogashoz: ...

só,4-5 evőkanál ~, őrölt fekete bors, porcukor, citromlé.
A vaj felét felolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta és a tejet ráöntjük, sűrűre főzzük, sózzuk, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, a maradék vajjal kikeverjük és hozzáadjuk az ecetes tormát, jól összedolgozzuk a krémet.

Szendvicskenyér, vaj, Nürnbergi kolbászkák, olaj a kisütéshez, ~, paradicsom.
Egy serpenyőben olajat hevítek és mindkét oldalán megsütöm benne a kolbászkákat. A kenyérszeleteket vékonyan megkenem a vajjal, majd ráfektetem a hosszában kettévágott kolbászkákat.

A legnépszerűbb megoldás az ~ készítése. Ehhez a megtisztított gyökeret lereszeljük, egy rövid időre felforrósítjuk (csípőssége ettől csökken) majd felöntjük egy kevés ecetes, cukros, sós vízzel, annyival, amennyivel - immár hidegen - krémessé tudjuk keverni.

Hozzávalók: 4 db csirkemell filé, 1 pohár száraz fehérbor, 2 szál újhagyma, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál ~, 2 evőkanál mustár, 2-2 ág friss tárkony, snidling, petrezselyem zöldje, bazsalikom (ha nincs friss növényünk, fél-fél teáskanálnyi szárított fűszerrel is elkészíthetjük a mártást), ...

Friss - kovászos - kenyér ~ és magyar mustár illik hozzá.
A karácsonyi, ünnepi és a havas időszakon túlmenően a disznótoros ételekért szeretem még olyan nagyon a telet! :)
Bejegyezte: Alexa Christi dátum: 13:11 ...

2 ek reszelt ~
2 ek dijon-i mustár
2 ek aprított kapribogyó
2 ek aprított csemegeuborka
1 ek szárított kapor (helyettesíthető petrezselyemmel)
2 tk barnacukor
1-1 késhegynyi őrölt chili és feketebors
só ízlés szerint ...

1kisebb fej vöröshagyma, kókuszolaj, 2l alaplé, 10dkg csemege ~, 10dkg almás torma, 2,5dl (sovány) főzőtejszín, 3ek teljes kiőrlésű liszt, ételízesítő, só, fehér-bors, nádcukor, 2ek vágott petrezselyem, 15dkg főtt-füstölt sonka, 10dkg füstölt edami sajt
Elkészítés: ...

8 szelet rövidkaraj, kb. 1,2 kg főtt, füstölt csülök, 1 kis üveg ~, 5 dkg Rama margarin, 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 tojás sárgája, fél citrom leve, só, bors, kevés cukor; a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj
Elkészítés: ...

5 dkg reszelt ~
2 dl főző tejszín
2 dl tej
20 dkg francia saláta
só, fehér bors
a díszítéshez: kemény tojás szeletek, uborka, paradicsom, paprika, petrezselyemzöld, satöbbi tetszés szerint
a fényezéshez: aszpik (ld. aszpik gyorsan) ...

1 nagyobb fej saláta, A dresszinghez:
12 füstölt főtt fürjtojás 4 evőkanál ~
12 szelet vékony sonka 4 evőkanál majonéz
12 koktélparadicsom 4 evőkanál joghurt
1 kaliforniai paprika 1 evőkanál méz
1 csomag újhagyma só, bors, olívaolaj
1 csomag retek ...

só, késhegynyi bors
1 evőkanál ~
1 evőkanál liszt
1 dl tejszín
1 doboz ananászbefőtt
50 dkg sovány, főtt, kötözött sonka ...

pisztrángfilé, citrom, só, liszt a panírozáshoz, napraforgó olaj, ~, főzőtejszín, cukor, ecet 10%-os, só, cékla, só, tej, kukoricadara, vaj, só, reszelt szerecsendió,
Az ételhez ajánljuk ...

Hozzávalók: 8 vékony szelet gépsonka, 20 dkg juhtúró, 3 evőkanál reszelt ~, 40 dkg franciasaláta, 1 evőkanál zselatinpor, 3 dl húsleves (lehet kockából is)
Bővebben...
Aszpik egyszerűen ...

Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 10 dkg főtt kötözött sonka vagy tarja, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál ~, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál Vegeta, 3 evőkanál, morzsolt csemegekukorica, ízlés szerint törött fehér bors, ízlés szerint só, ...

3 evőkanál ecetes cékla aprítva
1 evőkanál ~
3-4 evőkanál görög joghurt vagy tejföl ízlés szerint
4 adag burgonyapüré ...

Lehet langyosan vagy hidegen is fogyasztani. Újhagyma, retek, paprika, lilahagyma, ~ mindenképpen jár hozzá.
Limara további receptjei blogján, a Limara Pékségén olvashatók.
Kulcsszavak: Limara péksége ...

TORMÁS-CÉKLÁS KACSASÜLT
TORMÁS-CÉKLÁS KACSASÜLT Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1/2 l ecetes céklasaláta, 1/2 pohár ~, 2 dl tejszín, 1 teáskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés cukor. A kacsát tisztít ...

Hozzávalók: 60 dkg jonatánalma, 1 evőkanál ~, 1 evőkanál áfonyadzsem, 1 evőkanál cukor, fél citrom héja.

» 2 cm ujjnyi vastag friss torma reszelve, vagy egy ek ~
» 1 tk só
» 2 ek étkezési keményítő
» 30 dkg sütőtök, tisztítva felkockázva
» pár csepp citromlé (ha ecetes tormát használok, akkor elmaradhat)
» frissen őrölt bors ...

1 ízlés szerint só
1 ízlés szerint őrölt fehérbors
2 evőkanál olaj (140 kalória)
1 evőkanál ~
1 ízlés szerint cukor
1 ízlés szerint reszelt citromhéj
1 ízlés szerint víz ...

Hozzávalók: : 1 kg hal 1 fej vöröshagyma 1 babérlevél 1 mk. kakukkfű ½ dl ecet 1 ek. borecet 2 ek. vágott petrezselyem Mártáshoz: 2 ek. reszelt ~ 5 dkg margarin 2 ek. liszt 5 dkg darált mandula (mogyoró ,dió is lehet) 1,5 dl tej 1,5 dl tejfel cukor, só, szemes bors ...

Hozzávalók: 40 dkg füstölt hús, 2 kis fakanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál ~, 1 tojássárgája, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál citromlé, ízlés szerint só.

16 dkg pácolt, füstölt, szeletelt libamell
10 dkg füstölt sajt
3 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
2 db 40 dkg-os konzerv natúr vörös bab
2 tojás
2 evőkanál ~
1 dl habtejszín
1 nagy fej vöröshagyma
só és frissen őrölt bors
friss parasztkenyér vagy más rusztikus fehér kenyér ...

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1/2 l ecetes céklasaláta, 1/2 pohár ~, 2 dl tejszín, 1 teáskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés cukor.

Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, 2 evőkanál ~, 2 evőkanál
juhtúró, 1 evőkanál sűrű tejföl, kevés cukor, ízlés szerint só, 1 db
egész tojás, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz.

Hozzávalók 8-10 palacsinta megtöltéséhez kb. 10 dkg füstölt sonka (angolszalonna húsos része), kb. 2-3 teáskanál csípős ~, kb. 2 teáskanál tejföl, petrezselyem, szükség szerint só ...

Hozzávalók: 70 dkg megtisztított sütőtök, 10 dkg tisztított zellergumó, 10 dkg lilahagyma, 4 db főtt tojás, 2 dl tejföl vagy kefir, 5 dkg ~, 1 csomag metélőhagyma (snidling), 2 dkg mustár, só, bors
Nyári tésztasaláta ...

A levesben főtt marhahús maradéka
Maradék leveszöldség, főtt krumpli
Két kisebb alma
Két-három csemegeuborka
Kiskanálnyi ~
2.5 dl tejföl
2 -3 evőkanál ketchup
só, bors ...

Hozzávalók:
50 dkg sovány, főtt, kötözött sonka,
1 doboz ananászbefőtt,
2 dl tejszín,
1-1 evőkanál liszt és ~,
só, késhegynyi törött bors.

4-5 szelet csirkemell
50 deka savanyú káposzta
2 deci kefir
10 deka reszelt sajt
6 deka ~ ...

bors, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió és őrölt lestyángyökér, 2 szem kibontott kardamómimag, 1 púpozott teáskanál só. 1 kis doboz ~, 2 alma, csipetnyi cukor, 1
dl tejföl.

Hozzávalók a salátához: 25 dkg főtt vagy sült parasztsonka, jégsaláta, főtt tojás, retek, újhagyma, tejföl, majonéz, ~, só.

60 dkg sertés karaj (csont nélkül), 1 szál Gyulai csípős kolbász, só, Lucullus őrölt fekete bors, Lucullus őrölt köménymag, 1 dl olaj, 1 vöröshagyma, 25 dkg natúr vajkrém, 1 mokkáskanál só, 2 kiskanál porcukor, 5 evőkanál ~, 20 dkg gépsonka, 4 főtt tojás, 1 kiskanál mustár, ...

· 1 kacsamell (35-40dkg)
· 1 doboz (125g) rukkola (borsmustár levél)
· 2 közepes lilahagyma
· 2-3 ág kakukkfű, egy-két ág rozmaring
· 3 gerezd fokhagyma
· málna ecet
· extra szűz olívaolaj
· ~ (csemege)
· só, bors
· étolaj a pácoláshoz ...

Hozzávalók: 80 deka marhafartő ( színhús ) fél kiló marhacsont, 15 deka petrezselyemgyökér, 20 deka zeller, 60 deka kelképoszta, 20 deka karalábé, 50 deka karfiol, 30 deka zöldbab, só, vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, paradicsompüré-konzerv, egész bors, ~, petrezselyemzöld.

Hozzávalók:
1 kis doboz konzerv csemegekukorica, 2 kemény tojás, 1 paradicsom, 1 kicsi lilahagyma, salátalevelek, 1 csokor petrezselyem. A mártáshoz: 2 kemény tojássárgája, 1 kiskanál mustár, 1 csapott kiskanál porcukor, só, őrölt bors, 2 dl tejföl vagy főzőtejszín, kevés ~ ...

A tormát - most először - magam reszeltem, nem is lett belőle ~, frissen ettük. (Azt tudjátok, hogy a néphagyomány szerint miért eszünk tormát a húsvéti reggelihez? Azért, hogy nyáron ne másszanak a kígyók-békák a szánkba.

Végül olajjal újra lekenjük és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200, légkeveréses sütôben 180 fokon) kb. 30 percig sütjük.
A sütőből kivéve vizes ecsettel átkenjük, így a teteje fényesebb lesz.
Melegen, cikkekre vágva szokás tálalni, mustár és ~, csípős savanyúság, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Torma, Tojás, Hagyma, Tejföl, Leves?

◄ Ecetes szilva   Ecetes uborka ►
 
RSS Mobile