Kezdőlap (Disznóvágás)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Disznóvágás

Gasztronómia  Disznótoros leves  Díszpaprika

Disznóvágás: Megböktük
Persze nem mi vagyunk a minta hízóvágók, mivel kb. 7:20 körül jött meg a malac. Jobb helyeken ilyenkor már kb. ultiznak az emberek a vágás után. Mi tehát csúszva kezdtünk bele, de ez nem szegte kedvünket, sőt így több időnk volt regenerálódni az előző esti rákészülés után.


Disznóvágás
'A megöletett disznóból sok szép hurkák, kolbászok töltettenek, mellyeket az apró gyermekeknek kedven osztogatnak, sőt még sok pecsenyéit is széllyel a szomszédoknak és komaságoknak is kedveskedésképen küldözik.' ...

disznóvágás
Disznóságok
Bejegyezte: sedith dátum: 9:21 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek ...

A december a disznóvágás ideje. Kolbász, hurka, májas, (disznó)sajt, kocsonya, tepertő, oldalas, sonka, mint végtermék, de nekem az aznap főtt leves, sült hús, a másnap reggeli hagymás vér vagy a vesével pirított 'esze' az igazi disznóvágás ízei.

Gänszler Beáta: Csajszi néni és a népfőiskolai disznóvágás
Vajon miért nekem kell minden sírós-hányós lelkét ápolnom? A főzőiskolánk elérkezett csúcspontyához: disznót vágtunk. Én ennyi kényes falusi libát és gúnárt még életembe nem láttam.

A ~ról nemigen jut az ember - persze főleg a városlakók - eszébe semmilyen sütemény, pedig a sós hájasok vagy a tepertős pogácsa alapanyagát is a disznó adja. Mint ahogyan az édes és nagyon finom lekváros hájasét is.

A DISZNÓVÁGÁS
Kora hajnalban a disznót kicsalogatják az ólból és a böllér vagy a tapasztalt családtag egy éles késsel lehetőség szerint az állat nyaki ütőerét átvágja. Közben egy tálat tartanak a kiömlő vérnek, és addig nem veszik el, amig az állat ki nem vérzik.

~ (2), díszítés (1), előkészítés (15), főzés (13), fűszerezés (6), grillezés (8), gyártás (3), párolás (2), rántás (3), sajtkészítés (1), savanyítás (2), sűrítés (3), sütés (8), szabadtéri (5), tartósítás (3), tálalás (1), tárolás (5), tésztakészítés (3), töltés (1)
Ételcsoportok ...

~ból nem maradt más csak kolbász? Nem kell magába enni
Tovább
Csirkeragu leves recept ...

~ idején is készíthető, és akár sütőben is. Savanyúkáposztával vagy lilahagymával igazi lakoma.
Bejegyezte: erős ildikó dátum: 19:13
1 megjegyzés: ...

A ~ok kora kb. egy évtizede leáldozott, papa már nem bírt el a vele járó munkával - de a mai napig visszasírja, emlegeti azokat az időket. Főleg most, hogy csikorog a tél és esik a hó.

A ~ egyik legfinomabb terméke a hurka.
A disznó minden részét fel lehet használni és ebben nagy szerepe van a hurkakészítésnek. A jó disznóölés szinte kidobott részek nélkül fejeződik be.

A ~i nap ebédje Erdélyben a lesi pecsenye. Attól lesi, hogy mindenki azt lesi, mikor lesz már készen :-) Puliszkával és savanyúsággal szokás enni, így tettünk ma mi is .
A titka: a még meleg húsból készül, ezt az ízt egyszer egy évben lehet produkálni, ~kor.

Itt a ~ok ideje és akkor lehet hozzájutni friss hájhoz.
Nagyon sok különleges és hagyományos süteményt készíthetünk.
A hagyományokhoz tartozik a hájas sarok, amit szilvalekvárral töltünk.
80 dkg liszt, 1 tojás, kevés ecet , só, és annyi lanygyos viz, hogy ezekből ...

Nemrég ~on vettem részt Jákon az egyik unokatestvéremnél, ahonnan sok sok finomsággal tértem haza, többek között az egyik zacskóba csomagolva, a levágott sertés fél tüdejével, szívével és nyelvével, amit unokatesóm Zoli, jószívűen megosztott velem, pedig ő is nagyon odavan a szalontüdőért.

Nos, a ~nak csak egy hátránya van: még nem találtunk olyan malacot, amibe mindössze tarját, oldalast és karajt szerelt volna bele gyárilag az Anyatermészet.

Nálunk a ~kor készített májashurkába jó sok áztatott kenyér és zsírban sült hagyma kerül a máj mellé és persze fűszerek. (Bár egyszer előfordult, hogy máj nélkül is készítettek májashurkát:)
Az állagát tekintve jó krémes, kenhető.
jókaja írta... ...

=Az első ~nál készítjük el ezt a sonkát. Úgy alakítsuk, hogy a csülköt jóval magasabban vágjuk le. Arányosan gömbölyítsük ki a hátsó combot késsel, majd a csontot fűrészeljük le.

Rokonoknál, ~kor a női szakasz feladata, hogy abaléből ugyan ilyen savanyú levest főzzenek. Valami csodálatos ez a leves. Főleg, miután a pálinka és a sok kóstolgatás után a gyomor igen le van terhelve. Na, ez a leves a gyógyszer.
Megjegyzés küldése ...

Legközelebb ~kor írok receptet.
Ha ősszel lesz ökörsütés, akkor ezt megszegem.:-)))
Pinokkió ...

Véget ért a ~, sonkák, oldalasok, szalonnák, kolbászok, májasok, disznósajtok további sorsukra várnak. A mai, mélyhűtővel ellátott világban nem okoz gondot a húsok eltarthatósága. De vajon amikor még nem volt hűtőszekrény, hogyan tartósították a ~ termékeit.

Ezt az ételt ~kor célszerű készíteni, mivel a sertés hártyáját ekkor tudjuk leszedni.
Hozzávalók: sertésháj hártyája, 60 dkg kolbászhús darálva, 30 dkg sertésmáj darálva, 30 dkg főtt, áttört burgonya, 1 db tojás, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, őrölt bors, köménymag.

Télen volt a ~ok időszaka. Mégis télen is inkább csak vasárnap ettek húst, tartalékolták azt a nyári nagy munkák idejére. Lesütötték vagy füstölték, szokás volt egy disznólábat a következő évi ~ra eltenni. Baromfit inkább csak ünnepeken vágtak vagy ha beteg volt a háznál.

Katalin Napi ~ Vonyarcvashegy, Bacchus Étterem
November 29.
Adventi játszóház gyerekeknek, adventi koszorúkötés az asszonyoknak ...

Minden évben a ~i szezonban a kolbász és a többi húsos specialitás mellett a friss töpörtyű is főszereplővé válik. Ezt a pogácsát főként a sörimádóknak kínálják, a töpörtyűs ételek pedig az ukrán konyha jellegzetességei.
Elkészítési idő
35 min
Nehézségi fok ...

Elérkezett a ~ ideje. Egy hétvége erejéig te is függeszd fel a diétát, és élvezd a házias falatokat!
...

Csabai szalámi (~)
Csabai vastag kolbász (csabai paprikás szalámi)
Csirkemáj saláta (nyári vacsira) ...

Itt a tél, a házi ~ok ideje.
Tovább
Kánikula kommandó keretében végzett élelmiszer-ellenőrzések ...

96. Véres hurka - ~kor.
97. Virsli - Nagyritkán. És kizárólag juhbelest.
98. Zöldbab - Akárhogyan.

Ha már itt tartok,hagy említsem meg,hogy sosem titkoltam,hogy utálom a ~okat.Inkább nem is részletezem,mely dolgok miatt,elég annyi,hogy rossz emlékek a múltból,amin már változtatni nem lehet.

Orjalevest általában a házi ~kor csinálnak, a disznótoros étrend első fogása.
Az orját speciális technikával ´nyerik ki´ a disznóból: a disznó bontásának a parasztháztartásban máig is uralkodó, a 19-20. századfordulóig kizárólagos módja az úgynevezett orjára bontás.

Kellemes időtöltés volt a késő őszi estéken a káposzta, a répa elrakása, savanyítása, vagy a ~, legtöbb esetben vidám hangulatban, nótázva fejeződtek be.

Például télen gyakran volt ~ az emeletes házak között, annak minden kellékével: a hajnali visítással, a pörzsölőszalmával, az egész napos munkával. Az apámnak juttatott paraszolvencia is sokszor disznótoros volt, a hurka, kolbász egész télen át nem fogyott el az asztalunkról.

Számomra azért nehéz kérdés a hurka, mert falusi származásúként a ~ egyértelmű terméke volt. De ott rendelkezésre állt még elég sok egyéb adalék, húsnyesedék, lép, bélfodor stb., amiktől utánozhatatlanná válik az akkori íz világ.

Az orjalevest leginkább ~ok alkalmával készítik az alföldi családoknál. A frissen kicsontozott orjahúst és csontját leforrázzuk, és hideg vízben feltesszük főni. A fűszereket, fokhagymát, vöröshagymát fűszerzacskóba kötjük és a levesbe helyezzük. Lehabozás után bezöldségeljük, sózzuk.

(A ~os képek között látható a Katia változata.)
Az eredeti annyira ízlett, hogy azonnal elkértem a receptjét. Össz-vissz annyi változtattam rajta, hogy a Mamma-féle narancsos tiramisĂšból megmaradt kb. 3 evőkanálnyi cukrozott darált mákot hozzáadtam a tésztájához.

Karácsony után néhány nappal, sok-sok év után ismét rendeztünk egy ~t. Az esemény díszvendége természetesen egy disznó, avagy ahogy a városban ismerik, egy sertés. A disznó jelen esetben egy 170 kilós malacka személyében érkezett. Kénytelen volt, mert hoztuk.

Előttünk áll még egy ~, kolbásztöltéssel és igen, végre, az elmaradhatatlan szabolcsi töltött káposztával. Az...

Nem volt nehéz a választás, nagybátyám hentes volt, édesapám is böllérkedett, de igazán a gyermekkori ~ok hangulata volt az, ami magával ragadott. Gödöllőn születtem, a szakmát a budapesti Bercsényi Miklós élelmiszeripari szakközépiskolában tanultam.

Már akkor is szánalommal és borzongással néztem a minden télen esedékes ~okat, de önálló és határozott döntést csak felnőttként tehettem. Ennek akkor jött el az ideje, amikor először olvastam a Bhagavad-gitát. Még a végére sem értem, de már vegetáriánus voltam.

Humoristák marháskodása közben szombaton a hentesfelvonulástól kezdve a ~-versenyen át a malac bosszújáig sok-sok izgalmas programból válogathatunk. Vasárnap mi mással, mint villásreggelivel indul a cselekmény, amit kolbásztöltő verseny követ.

December 30-án reggeli DISZNÓVÁGÁS pálinkával, pogácsával, forralt borral, délelőtt sült vér, vesevelő kóstolóval. Hagyományos disznótoros ebéd, délután lovaskocsizás a városban, az esti büfévacsora frissen sült hurkával, kolbásszal… ...

Három felvonásban elraktunk 24 üveg ecetes uborkát (ebből majd télen adunk vissza az Öregnek, mikor a ~ után lesz mihez enni), meg hullott almából 35 kis üveg ivólevet (jó lesz müzlihez).

Farsang derekán vagyunk, hideg van, ilyenkor a ~ból kikeveredett fülek, farkak, csülkök tökéletes helyet kapnak egy-egy nagy tál kocsonyában.
A házilag készítendő kocsonya nem olyan nagy ördöngösség. Bár, ha valaki Dobos C.

Az én Nagymamám egy 800 lelkes kis szabolcsi faluban is pontosan így tette el a húsok egy részét, kacsát, libát, sőt ~ után a disznóhús bizonyos részeit is. Lassan sütötte zsírban,fűszerekkel, majd abban tárolták, hiszen jó ideig még hűtőszekrénye sem volt, fagyasztóládája meg sosem.

A cigánkát a házi ~ok során készítik, és rendszerint - az egyéb hurkafélékhez hasonlóan - kenyérrel, sült vagy főtt krumplival fogyasztják.

Magyarországon hagyományosan a karácsonyt megelőző időszakban kerítettek sort a ~okra. A téli napokon, amikor a családnak is szűkösen kellett mérni a betevő falatokat, nehéz lett volna még egy állatról is gondoskodni, amit amúgy is fogyasztásra szántak.

20. Disznósajt - Ha ott voltam a ~on, akkor szívesen megkóstolom, de boltit sose vennék.
21. Erdei gombák - Egyre jobban szeretem, százszor finomabb, mint a termesztett.
22. Esterházy torta - Nekem túl sűrű, de ezért időnként jöhet.

Szerencsére Vica energiáit a Gumimacik konyhából nem használta el teljesen a ~ :) így el tudta készíteni ezt a finomságos alufóliás batyus húst. Mihez kezdjünk maradék csirkemellel és néhány szem krumplival? Hát burkoljuk alufóliába! Aztán bontsuk ki és együk meg jó étvággyal! ...

40-50 évvel ezelőtt egy ~ után minden családban meghatározott rend szerint dolgozták fel, tartósították és élték fel az áldozati állatot.
További bejegyzések
Bejegyezte: PO dátum: 17:27 7 megjegyzés: ...

Elég kemény dózis a gyomornak (~kor, hogy bírják az elfogyasztott italt, azért készítik). Pont ezért, az igazi friss, házi sertészsírral készül. A bográcsban készül a legfinomabb.

Amennyiben ~ után vagyunk, a maradék, friss töltelékek nyomatékosan ajánlottak. Ekkor csak rétegezünk. A hurkabélre érzékenyek a kész töltött áruról azt eltávolíthatják. A - kovászolt káposzta - nem tévedésből került alternatív lehetőségként felajánlva.

Gyerekkoromban ettem én ilyet sokat a vidéki ~ok idején. Jól kifagyasztva, fokhagymásan, kemencében frissen kisült házi kenyérrel. Olyan kár, hogy ma már elveszni látszanak ezek az ízek.
Azért úgy látom a pulykácskával is volt mit birkóznod. Termetes jószág lehetett.

Nagyon jól tudja kedves Edit, a zsírszalonából kisűtőtt zsír. Mi ~kor félre teszük ami fel jön füstőlve szalonának, és egy részét kockára vágjuk, amit kiolvasztunk, leszűrünk nagy zsíros bődőnökbe. És a tepertyűt meg esszük.

Szia Fahéj!
Most keresgettem a receptek közt hogy mit sűssek ~ra.
Holnap meg is sűtőm.
Remélem ízleni fog nekik.
Majd beszámolok róla.
Puszi és szép napot ...

Azt vettem észre, manapság vonzódom az olyan kajákhoz, amiket réges-régen ettem. A hétvégi ~ kapcsán lecsúszott egy kis véreshurka, töltött káposzta, amiket korábban jellemzően nem sűrűn fogyasztottam. Aztán itt van ez a gesztenyetekercs. Magára a gesztenyepürére is rá vagyok kattanva, [..

A RECEPTTÁR-ban 6 oldalas cikk jelent meg vele, s a ~os receptjeiről, a címlapon a jobb alsó sarokban látható a párjával. A cikkben pedig beszél arról, hogy "Három hetente szombat hajnalban útra kelek busszal. Azért háromhetente, mert három műszakban dolgozik ott az én szerelmem.

Nagymama tanácsa: A májas és a véres hurka akkor a legfinomabb, amikorn egészen friss, vagyis közvetlenül ~ után.
Kapcsolódó receptek
Jelenleg nincs kapcsolódó recept ...

Jöhet a máj, a máj és még a máj, zúza és szív az igazi tyúkhúsleves része, a még nem oly távoli gyermekkorban természetes volt a levágott szárnyas vére is a levesbe főzve; ~kor a vérpörkölt - de kizárt, hogy marhagyomrot és sertésagyvelőt netán disznósajtot egyek.

Amikor csak eszem a számomra oly kedvelt disznósajtot, májast, szinte odaképzelem magam a régi idők ~aira.

Mielőtt minden elfogyna, érdemes megmenteni azokat a finomságokat, amiből a kedvenc ételemet el lehet készíteni. Természetesen nem csak ~kor, hanem az év minden szakában megfőzhető, mivel az alapanyagok bármikor beszerezhetőek.

Az így elkészített tarja a sütéshez használt zsírban hagyva (ha a zsír teljesen ellepi) hűvös helyen hetekig eláll. (Régen hónapokig tárolták így a sült húst hideg kamrában, ~ után.) ...

Inkább a határainkon túl - elsősorban Szlovéniában, Horvátországban és Ausztriában - népszerű kolbászt takarja. Úgy gondolom, hazai kolbászféléink igen jók, kóstolgassuk, fogyasszuk is bőszen őket, de mivel lassan a ~ok szezonjába érünk, aktualitása miatt, ...

A rendezvény célja a hagyományaink ápolása, a régmúlt ~ok hangulatának felidézése. A fesztiválon számos népi és táj jellegű étel mellett, lelket melengető magyar pálinkák és borok is szerepelnek a gasztronómiai kínálatban a változatos programok mellett.

Egy testes vörös olyan aromákat hozhat ki belőle, amivel józan ember aligha szeretne találkozni. Ha nem kívánatos a ~kori bélmosás, vagy a csirkeólpucolás aromatikus élményeinek visszaidézése, akkor az ilyen érett sajtokhoz inkább ehez a borhoz hasonló aromás friss fehéret válasszunk:) ...

Régen szokás volt a karácsonyi pulykát dióval hízlalni, így ízesebb lesz a húsa. Elsősorban a mellrész az igazi csemege. Vidéken ilyenkor van a ~ok ideje, amikor is orjaleves és disznótoros ételek kerülnek az ünnepi asztalra.

A napsütés teljesen elkerült minket, de nincs panasz, eső se járt arra. Este amikor egyedül tettem egy kört a kertben, lélegezz nagyokat, tisztul a tüdőd, rájöttem, mi olyan ismerős. ~kor éreztem ezt mindig gyerekkoromban, olyan jellegzetes szaga van a csípős levegőnek.

Beleolvastam, és nagyon megtetszett a következő étel. Bár ott főételként szerepel, körettel együtt, de szerintem kenyérrel egy nagyon finom vacsora is lehet belőle, főleg, hogy az utóbbi időben a blogokon megjelent, ~ és tepertős bejegyzések hatására vettem is otthonra.

Mivel sikerült ~os májat szereznie, egy kis hússal (persze az is a poca legjobb részéből való) és saját termesztésű krumplival megfejelve, a fent említett malőrt leszámítva azonnal elhozta, és el is készítette, naná, hogy talpig öltönyben, mert ugyebár a májnak ez kijár.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Disznó, Leves, Tojás, Hagyma, Kolbász?

◄ Disznótoros leves   Díszpaprika ►
 
RSS Mobile