Kezdőlap (Disznóvágás)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Disznóvágás


 

Disznóvágás

Gasztronómia  Disznótoros leves  Díszpaprika

Disznóvágás: Megböktük
Persze nem mi vagyunk a minta hízóvágók, mivel kb. 7:20 körül jött meg a malac. Jobb helyeken ilyenkor már kb. ultiznak az emberek a vágás után.


Disznóvágás
'A megöletett disznóból sok szép hurkák, kolbászok töltettenek, mellyeket az apró gyermekeknek kedven osztogatnak, sőt még sok pecsenyéit is széllyel a szomszédoknak és komaságoknak is kedveskedésképen küldözik.' ...

disznóvágás
Disznóságok
Bejegyezte: sedith dátum: 9:21 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek ...

A december a disznóvágás ideje. Kolbász, hurka, májas, (disznó)sajt, kocsonya, tepertő, oldalas, sonka, mint végtermék, de nekem az aznap főtt leves, sült hús, a másnap reggeli hagymás vér vagy a vesével pirított 'esze' az igazi disznóvágás ízei.

Gänszler Beáta: Csajszi néni és a népfőiskolai disznóvágás
Vajon miért nekem kell minden sírós-hányós lelkét ápolnom? A főzőiskolánk elérkezett csúcspontyához: disznót vágtunk. Én ennyi kényes falusi libát és gúnárt még életembe nem láttam.

A disznóvágásról nemigen jut az ember - persze főleg a városlakók - eszébe semmilyen sütemény, pedig a sós hájasok vagy a tepertős pogácsa alapanyagát is a disznó adja. Mint ahogyan az édes és nagyon finom lekváros hájasét is.

A DISZNÓVÁGÁS
Kora hajnalban a disznót kicsalogatják az ólból és a böllér vagy a tapasztalt családtag egy éles késsel lehetőség szerint az állat nyaki ütőerét átvágja.

disznóvágás (2), díszítés (1), előkészítés (15), főzés (13), fűszerezés (6), grillezés (8), gyártás (3), párolás (2), rántás (3), sajtkészítés (1), savanyítás (2), sűrítés (3), sütés (8), szabadtéri (5), tartósítás (3), tálalás (1), tárolás (5), ...

Disznóvágásból nem maradt más csak kolbász? Nem kell magába enni
Tovább
Csirkeragu leves recept ...

Disznóvágás idején is készíthető, és akár sütőben is. Savanyúkáposztával vagy lilahagymával igazi lakoma.
Bejegyezte: erős ildikó dátum: 19:13
1 megjegyzés: ...

A disznóvágások kora kb. egy évtizede leáldozott, papa már nem bírt el a vele járó munkával - de a mai napig visszasírja, emlegeti azokat az időket. Főleg most, hogy csikorog a tél és esik a hó.

A disznóvágás egyik legfinomabb terméke a hurka.
A disznó minden részét fel lehet használni és ebben nagy szerepe van a hurkakészítésnek. A jó disznóölés szinte kidobott részek nélkül fejeződik be.

A disznóvágási nap ebédje Erdélyben a lesi pecsenye. Attól lesi, hogy mindenki azt lesi, mikor lesz már készen :-) Puliszkával és savanyúsággal szokás enni, így tettünk ma mi is .

Itt a disznóvágások ideje és akkor lehet hozzájutni friss hájhoz.
Nagyon sok különleges és hagyományos süteményt készíthetünk.
A hagyományokhoz tartozik a hájas sarok, amit szilvalekvárral töltünk.

Nemrég disznóvágáson vettem részt Jákon az egyik unokatestvéremnél, ahonnan sok sok finomsággal tértem haza, többek között az egyik zacskóba csomagolva, a levágott sertés fél tüdejével, szívével és nyelvével, amit unokatesóm Zoli, ...

Nos, a disznóvágásnak csak egy hátránya van: még nem találtunk olyan malacot, amibe mindössze tarját, oldalast és karajt szerelt volna bele gyárilag az Anyatermészet.

Nálunk a disznóvágáskor készített májashurkába jó sok áztatott kenyér és zsírban sült hagyma kerül a máj mellé és persze fűszerek. (Bár egyszer előfordult, hogy máj nélkül is készítettek májashurkát:)
Az állagát tekintve jó krémes, kenhető.

=Az első disznóvágásnál készítjük el ezt a sonkát. Úgy alakítsuk, hogy a csülköt jóval magasabban vágjuk le. Arányosan gömbölyítsük ki a hátsó combot késsel, majd a csontot fűrészeljük le.

Rokonoknál, disznóvágáskor a női szakasz feladata, hogy abaléből ugyan ilyen savanyú levest főzzenek. Valami csodálatos ez a leves. Főleg, miután a pálinka és a sok kóstolgatás után a gyomor igen le van terhelve. Na, ez a leves a gyógyszer.

Legközelebb disznóvágáskor írok receptet.
Ha ősszel lesz ökörsütés, akkor ezt megszegem.:-)))
Pinokkió ...

Véget ért a disznóvágás, sonkák, oldalasok, szalonnák, kolbászok, májasok, disznósajtok további sorsukra várnak. A mai, mélyhűtővel ellátott világban nem okoz gondot a húsok eltarthatósága.

Ezt az ételt disznóvágáskor célszerű készíteni, mivel a sertés hártyáját ekkor tudjuk leszedni.

Télen volt a disznóvágások időszaka. Mégis télen is inkább csak vasárnap ettek húst, tartalékolták azt a nyári nagy munkák idejére. Lesütötték vagy füstölték, szokás volt egy disznólábat a következő évi disznóvágásra eltenni.

Katalin Napi Disznóvágás Vonyarcvashegy, Bacchus Étterem
November 29.
Adventi játszóház gyerekeknek, adventi koszorúkötés az asszonyoknak ...

Minden évben a disznóvágási szezonban a kolbász és a többi húsos specialitás mellett a friss töpörtyű is főszereplővé válik. Ezt a pogácsát főként a sörimádóknak kínálják, a töpörtyűs ételek pedig az ukrán konyha jellegzetességei.

Elérkezett a disznóvágás ideje. Egy hétvége erejéig te is függeszd fel a diétát, és élvezd a házias falatokat!
...

Csabai szalámi (disznóvágás)
Csabai vastag kolbász (csabai paprikás szalámi)
Csirkemáj saláta (nyári vacsira) ...

Itt a tél, a házi disznóvágások ideje.
Tovább
Kánikula kommandó keretében végzett élelmiszer-ellenőrzések ...

96. Véres hurka - Disznóvágáskor.
97. Virsli - Nagyritkán. És kizárólag juhbelest.
98. Zöldbab - Akárhogyan.

Ha már itt tartok,hagy említsem meg,hogy sosem titkoltam,hogy utálom a disznóvágásokat.Inkább nem is részletezem,mely dolgok miatt,elég annyi,hogy rossz emlékek a múltból,amin már változtatni nem lehet.

Orjalevest általában a házi disznóvágáskor csinálnak, a disznótoros étrend első fogása.
Az orját speciális technikával ´nyerik ki´ a disznóból: a disznó bontásának a parasztháztartásban máig is uralkodó, a 19-20.

Kellemes időtöltés volt a késő őszi estéken a káposzta, a répa elrakása, savanyítása, vagy a disznóvágás, legtöbb esetben vidám hangulatban, nótázva fejeződtek be.

Például télen gyakran volt disznóvágás az emeletes házak között, annak minden kellékével: a hajnali visítással, a pörzsölőszalmával, az egész napos munkával.

Lásd még: Lásd még: Disznó, Leves, Tojás, Hagyma, Kolbász

Gasztronómia  Disznótoros leves  Díszpaprika

 
RSS Mobile