Kezdőlap (Disznóvágás)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Disznóvágás


 

Disznóvágás

Gasztronómia  Disznótoros töltött káposzta  Díszpaprika
2014.04.18

Disznóvágás: Megböktük
Persze nem mi vagyunk a minta hízóvágók, mivel kb. 7:20 körül jött meg a malac. Jobb helyeken ilyenkor már kb. ultiznak az emberek a vágás után.


Disznóvágás
'A megöletett disznóból sok szép hurkák, kolbászok töltettenek, mellyeket az apró gyermekeknek kedven osztogatnak, sőt még sok pecsenyéit is széllyel a szomszédoknak és komaságoknak is kedveskedésképen küldözik.' ...

A december a disznóvágás ideje. Kolbász, hurka, májas, (disznó)sajt, kocsonya, tepertő, oldalas, sonka, mint végtermék, de nekem az aznap főtt leves, sült hús, a másnap reggeli hagymás vér vagy a vesével pirított 'esze' az igazi disznóvágás ízei.

Gänszler Beáta: Csajszi néni és a népfőiskolai disznóvágás
Vajon miért nekem kell minden sírós-hányós lelkét ápolnom? A főzőiskolánk elérkezett csúcspontyához: disznót vágtunk. Én ennyi kényes falusi libát és gúnárt még életembe nem láttam.

A disznóvágásról nemigen jut az ember - persze főleg a városlakók - eszébe semmilyen sütemény, pedig a sós hájasok vagy a tepertős pogácsa alapanyagát is a disznó adja. Mint ahogyan az édes és nagyon finom lekváros hájasét is.

A DISZNÓVÁGÁS
Kora hajnalban a disznót kicsalogatják az ólból és a böllér vagy a tapasztalt családtag egy éles késsel lehetőség szerint az állat nyaki ütőerét átvágja.

disznóvágás (2), díszítés (1), előkészítés (15), főzés (13), fűszerezés (6), grillezés (8), gyártás (3), párolás (2), rántás (3), sajtkészítés (1), savanyítás (2), sűrítés (3), sütés (8), szabadtéri (5), tartósítás (3), tálalás (1), tárolás (5), ...

Disznóvágásból nem maradt más csak kolbász? Nem kell magába enni
Tovább
Csirkeragu leves recept ...

Disznóvágás idején is készíthető, és akár sütőben is. Savanyúkáposztával vagy lilahagymával igazi lakoma.
Bejegyezte: erős ildikó dátum: 19:13
1 megjegyzés: ...

A disznóvágás egyik legfinomabb terméke a hurka.
A disznó minden részét fel lehet használni és ebben nagy szerepe van a hurkakészítésnek. A jó disznóölés szinte kidobott részek nélkül fejeződik be.

A disznóvágási nap ebédje Erdélyben a lesi pecsenye. Attól lesi, hogy mindenki azt lesi, mikor lesz már készen :-) Puliszkával és savanyúsággal szokás enni, így tettünk ma mi is .

Itt a disznóvágások ideje és akkor lehet hozzájutni friss hájhoz.
Nagyon sok különleges és hagyományos süteményt készíthetünk.
A hagyományokhoz tartozik a hájas sarok, amit szilvalekvárral töltünk.

Nemrég disznóvágáson vettem részt Jákon az egyik unokatestvéremnél, ahonnan sok sok finomsággal tértem haza, többek között az egyik zacskóba csomagolva, a levágott sertés fél tüdejével, szívével és nyelvével, amit unokatesóm Zoli, ...

Nos, a disznóvágásnak csak egy hátránya van: még nem találtunk olyan malacot, amibe mindössze tarját, oldalast és karajt szerelt volna bele gyárilag az Anyatermészet.

Nálunk a disznóvágáskor készített májashurkába jó sok áztatott kenyér és zsírban sült hagyma kerül a máj mellé és persze fűszerek. (Bár egyszer előfordult, hogy máj nélkül is készítettek májashurkát:)
Az állagát tekintve jó krémes, kenhető.

=Az első disznóvágásnál készítjük el ezt a sonkát. Úgy alakítsuk, hogy a csülköt jóval magasabban vágjuk le. Arányosan gömbölyítsük ki a hátsó combot késsel, majd a csontot fűrészeljük le.

Rokonoknál, disznóvágáskor a női szakasz feladata, hogy abaléből ugyan ilyen savanyú levest főzzenek. Valami csodálatos ez a leves. Főleg, miután a pálinka és a sok kóstolgatás után a gyomor igen le van terhelve. Na, ez a leves a gyógyszer.

Legközelebb disznóvágáskor írok receptet.
Ha ősszel lesz ökörsütés, akkor ezt megszegem.:-)))
Pinokkió ...

Véget ért a disznóvágás, sonkák, oldalasok, szalonnák, kolbászok, májasok, disznósajtok további sorsukra várnak. A mai, mélyhűtővel ellátott világban nem okoz gondot a húsok eltarthatósága.

Ezt az ételt disznóvágáskor célszerű készíteni, mivel a sertés hártyáját ekkor tudjuk leszedni.

Télen volt a disznóvágások időszaka. Mégis télen is inkább csak vasárnap ettek húst, tartalékolták azt a nyári nagy munkák idejére. Lesütötték vagy füstölték, szokás volt egy disznólábat a következő évi disznóvágásra eltenni.

Katalin Napi Disznóvágás Vonyarcvashegy, Bacchus Étterem
November 29.
Adventi játszóház gyerekeknek, adventi koszorúkötés az asszonyoknak ...

Minden évben a disznóvágási szezonban a kolbász és a többi húsos specialitás mellett a friss töpörtyű is főszereplővé válik. Ezt a pogácsát főként a sörimádóknak kínálják, a töpörtyűs ételek pedig az ukrán konyha jellegzetességei.

Elérkezett a disznóvágás ideje. Egy hétvége erejéig te is függeszd fel a diétát, és élvezd a házias falatokat!
...

Csabai szalámi (disznóvágás)
Csabai vastag kolbász (csabai paprikás szalámi)
Csirkemáj saláta (nyári vacsira) ...

Itt a tél, a házi disznóvágások ideje.
Tovább
Kánikula kommandó keretében végzett élelmiszer-ellenőrzések ...

96. Véres hurka - Disznóvágáskor.
97. Virsli - Nagyritkán. És kizárólag juhbelest.
98. Zöldbab - Akárhogyan.

Ha már itt tartok,hagy említsem meg,hogy sosem titkoltam,hogy utálom a disznóvágásokat.Inkább nem is részletezem,mely dolgok miatt,elég annyi,hogy rossz emlékek a múltból,amin már változtatni nem lehet.

Orjalevest általában a házi disznóvágáskor csinálnak, a disznótoros étrend első fogása.
Az orját speciális technikával ´nyerik ki´ a disznóból: a disznó bontásának a parasztháztartásban máig is uralkodó, a 19-20.

Kellemes időtöltés volt a késő őszi estéken a káposzta, a répa elrakása, savanyítása, vagy a disznóvágás, legtöbb esetben vidám hangulatban, nótázva fejeződtek be.

Például télen gyakran volt disznóvágás az emeletes házak között, annak minden kellékével: a hajnali visítással, a pörzsölőszalmával, az egész napos munkával.

Számomra azért nehéz kérdés a hurka, mert falusi származásúként a disznóvágás egyértelmű terméke volt. De ott rendelkezésre állt még elég sok egyéb adalék, húsnyesedék, lép, bélfodor stb., amiktől utánozhatatlanná válik az akkori íz világ.

Az orjalevest leginkább disznóvágások alkalmával készítik az alföldi családoknál. A frissen kicsontozott orjahúst és csontját leforrázzuk, és hideg vízben feltesszük főni.

(A disznóvágásos képek között látható a Katia változata.)
Az eredeti annyira ízlett, hogy azonnal elkértem a receptjét. Össz-vissz annyi változtattam rajta, hogy a Mamma-féle narancsos tiramisĂšból megmaradt kb.

Karácsony után néhány nappal, sok-sok év után ismét rendeztünk egy disznóvágást. Az esemény díszvendége természetesen egy disznó, avagy ahogy a városban ismerik, egy sertés. A disznó jelen esetben egy 170 kilós malacka személyében érkezett.

Előttünk áll még egy disznóvágás, kolbásztöltéssel és igen, végre, az elmaradhatatlan szabolcsi töltött káposztával. Az...

Nem volt nehéz a választás, nagybátyám hentes volt, édesapám is böllérkedett, de igazán a gyermekkori disznóvágások hangulata volt az, ami magával ragadott.

Már akkor is szánalommal és borzongással néztem a minden télen esedékes disznóvágásokat, de önálló és határozott döntést csak felnőttként tehettem. Ennek akkor jött el az ideje, amikor először olvastam a Bhagavad-gitát.

Humoristák marháskodása közben szombaton a hentesfelvonulástól kezdve a disznóvágás-versenyen át a malac bosszújáig sok-sok izgalmas programból válogathatunk.

December 30-án reggeli DISZNÓVÁGÁS pálinkával, pogácsával, forralt borral, délelőtt sült vér, vesevelő kóstolóval. Hagyományos disznótoros ebéd, délután lovaskocsizás a városban, az esti büfévacsora frissen sült hurkával, kolbásszal… ...

Három felvonásban elraktunk 24 üveg ecetes uborkát (ebből majd télen adunk vissza az Öregnek, mikor a disznóvágás után lesz mihez enni), meg hullott almából 35 kis üveg ivólevet (jó lesz müzlihez).

Farsang derekán vagyunk, hideg van, ilyenkor a disznóvágásból kikeveredett fülek, farkak, csülkök tökéletes helyet kapnak egy-egy nagy tál kocsonyában.
A házilag készítendő kocsonya nem olyan nagy ördöngösség. Bár, ha valaki Dobos C.

Az én Nagymamám egy 800 lelkes kis szabolcsi faluban is pontosan így tette el a húsok egy részét, kacsát, libát, sőt disznóvágás után a disznóhús bizonyos részeit is.

A cigánkát a házi disznóvágások során készítik, és rendszerint - az egyéb hurkafélékhez hasonlóan - kenyérrel, sült vagy főtt krumplival fogyasztják.

Magyarországon hagyományosan a karácsonyt megelőző időszakban kerítettek sort a disznóvágásokra.

A tél a farsang mellett a disznóvágások időszaka is. Mivel egy évszázaddal ezelőtt ilyenkor volt a legkönnyebb disznóhájat beszerezni, ezért nem csoda, hogy a farsanghoz a hájas sütemények is szorosan hozzátartoznak.

A disznóvágás egyik legtartósabb terméke a szalonna. Régen olcsó volt, ma már azonban ára egyre jobban közelít a "nemesebb" húsokéhoz.

20. Disznósajt - Ha ott voltam a disznóvágáson, akkor szívesen megkóstolom, de boltit sose vennék.
21. Erdei gombák - Egyre jobban szeretem, százszor finomabb, mint a termesztett.
22. Esterházy torta - Nekem túl sűrű, de ezért időnként jöhet.

40-50 évvel ezelőtt egy disznóvágás után minden családban meghatározott rend szerint dolgozták fel, tartósították és élték fel az áldozati állatot.
További bejegyzések
Bejegyezte: PO dátum: 17:27 7 megjegyzés: ...

Elég kemény dózis a gyomornak (disznóvágáskor, hogy bírják az elfogyasztott italt, azért készítik). Pont ezért, az igazi friss, házi sertészsírral készül. A bográcsban készül a legfinomabb.

Amennyiben disznóvágás után vagyunk, a maradék, friss töltelékek nyomatékosan ajánlottak. Ekkor csak rétegezünk. A hurkabélre érzékenyek a kész töltött áruról azt eltávolíthatják.

Szerencsére Vica energiáit a Gumimacik konyhából nem használta el teljesen a disznóvágás :) így el tudta készíteni ezt a finomságos alufóliás batyus húst. Mihez kezdjünk maradék csirkemellel és néhány szem krumplival? Hát burkoljuk alufóliába! ...

Nem csak a növényeket lehet tartósítani, hanem ugye a húsokat is, sőt! Hétvégén volt disznóvágás is, kolbász is készült, az is tartósított hús, a sonka is, de most a kedvencemet mutatnám inkább, amit először készítettem itthon, ...

Nagyon jól tudja kedves Edit, a zsírszalonából kisűtőtt zsír. Mi disznóvágáskor félre teszük ami fel jön füstőlve szalonának, és egy részét kockára vágjuk, amit kiolvasztunk, leszűrünk nagy zsíros bődőnökbe. És a tepertyűt meg esszük.

Szia Fahéj!
Most keresgettem a receptek közt hogy mit sűssek disznóvágásra.
Holnap meg is sűtőm.
Remélem ízleni fog nekik.
Majd beszámolok róla.
Puszi és szép napot ...

A hétvégi disznóvágás kapcsán lecsúszott egy kis véreshurka, töltött káposzta, amiket korábban jellemzően nem sűrűn fogyasztottam. Aztán itt van ez a gesztenyetekercs. Magára a gesztenyepürére is rá vagyok kattanva, [...] ...

A RECEPTTÁR-ban 6 oldalas cikk jelent meg vele, s a disznóvágásos receptjeiről, a címlapon a jobb alsó sarokban látható a párjával. A cikkben pedig beszél arról, hogy "Három hetente szombat hajnalban útra kelek busszal.

Nagymama tanácsa: A májas és a véres hurka akkor a legfinomabb, amikorn egészen friss, vagyis közvetlenül disznóvágás után.
Kapcsolódó receptek
Jelenleg nincs kapcsolódó recept ...

Jöhet a máj, a máj és még a máj, zúza és szív az igazi tyúkhúsleves része, a még nem oly távoli gyermekkorban természetes volt a levágott szárnyas vére is a levesbe főzve; disznóvágáskor a vérpörkölt - de kizárt, ...

Bár ott főételként szerepel, körettel együtt, de szerintem kenyérrel egy nagyon finom vacsora is lehet belőle, főleg, hogy az utóbbi időben a blogokon megjelent, disznóvágás és tepertős bejegyzések hatására vettem is otthonra.

Lásd még: Lásd még: Disznó, Leves, Tojás, Hagyma, Kolbász

Gasztronómia  Disznótoros töltött káposzta  Díszpaprika
2014.04.18

 
RSS Mobile