Kezdőlap (Dinsztelés)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Dinsztelés

Gasztronómia  Dijoni mustár  Dinsztelt zöldség

Párolás (dinsztelés)
HOGYAN PÁROLUNK? A párolás (dinsztelés) célja, hogy a zöldség vagy hús megpuhuljon, de az ízek benne maradjanak. Ezért az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk.


Dinsztelés: A különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása.
"Üvegesre pirítjuk" A hagyma a forró zsírban átlátszó lesz. Még nem "pirult zsírjára" azaz még van benne egy kis víz.
A munkát az alapanyag előkészítésével kezdjük.

Dinsztelés: a különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása.
Dresszing:a dresszing fűszeres salátaöntet, amelynek bázisát olaj, ecet és fűszerek alkotják. Ízesíthetjük még sóval, borssal, mustárral, cukorral.

dinsztelés
Párolás, kevés zsiradékban megfuttatva, kevés folyadékkal puhítás. Célja, hogy a zöldség vagy hús az ízek megtartása mellett kellőképpen megpuhuljon.

Hagymadinsztelés
Ételeink legtöbbjének elkészítése hagymadinszteléssel kezdődik. A feladat egyszerű, mégis lehet még jobban csinálni.
Iratkozz fel hírlevelünkre! ...

~
Finomra vágott vöröshagymát forró zsíradékban kevergetünk, míg átlátszó nem lesz (üveges).
Flambírozás ...

~ után pirospaprikával megszórva
Bejegyezte: Sejtregenerálás-egészség dátum: 15:11 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Vélemények: ...

Hagyma ~, hús sütés.
Zöldségek párolása.
Tepsibe rétegesen elhelyezés közben bors, sózás...
Sütés és kész.

Ennek megfelelően az apróra vágott vörös és fokhagyma ~ével kezdődik. Mikor kész, lehúzom a tűzről, jó sok pirospaprika bele, vissza a főzőlapra, husi. Ilyenkor szoktam poénból megkérdezni a zsűrit, biztos jó lesz-e vacsorára a palóc leves, mert most még lehet pörkölt.

Pároláskor (~kor) az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk. (Ez a külső rostokat összerántja, az ízeket bezárja.) Majd lassú, egyenletes tűzön, fedő alatt párolunk, úgy, hogy egy kis folyadék (víz, húsleves, mártás stb.) mindig legyen az edény aljában.

~ után engedjük fel 0,8 dl vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük kb. 10 percig, amíg a borsó majdnem megpuhul.

Jóféle hús, finom makói vöröshagyma, aránylag sok, vaj-olaj keverék a pároláshoz, ~hez, friss, nyári zöldségek, jó adag tejszín, tejföl keveréke, vágott petrezselyem és fél friss citrom leve. Semmi egyéb sűrítőanyag, csak só és őrölt zöldbors.

Pici olajon elkezdtem pirítani a szalonnát, amikor elkezdett színesedni, hozzáadtam a hagymát, kis ~ után a paprikákat, újabb ~ után a paradicsomot, majd a sonkát és kolbászt. Addig pirítottam, míg teljesen elfőtt alóla a paradicsom leve.

Vagy a ~nél nem magas hőfokon hevítünk? Vagy nem hidegen sajtolt az olaj,s azt lehet? Én nem régen olvastam ITT az oldalakon,hogy ha már hevítjük az olajat,káros agyagok szabadulnak fel benne.

A zöldséget julienne-re (ejtsd: zsülien) vágom, wokban kevés olajon pár perc ~ után felöntöm vízzel (kb. 3 dl, de ízlés szerint ki mennyire szereti szaftosan), és hagyom párolódni. Ha készen van, szűrőbe öntöm, lecsepegtetem.

Ha a hagyma ~e elkészült, megszórjuk ízlés szerint borssal, pirospaprikával, majorannával. Gyorsan felöntjük egy bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Egy kicsit összerottyantjuk (addig kockázhatjuk a húst), majd beletesszük a marhahúst. Felöntjük vízzel.

A párolást, amelyet sokan "~nek" neveznek, az különbözteti meg a főzéstől, hogy nem bő, hanem mindig rövid lében végezzük. A hús- vagy főzelékféle szinte a saját levében, gőzében párolódik puhára.

A ~ végén hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, és még néhány percig együtt pirítjuk. A megsült halról lekapargatjuk a sót (a nagyról én le is mostam, mert túl sok ragadt rá).

Főzés, forralás, párolás, ~, blansírozás, posírozás, braise... Ismert kifejezések, de vajon mit jelentenek pontosan? Mennyi folyadékot, zsiradékot használjunk? A Magyar Konyha Főzőiskola harmadik részében a párolásról olvashatnak.

Legkedvesebb barátnőm észrevételezte, hogy egy kicsit soknak tartja a hagymát a húshoz, és az órákig tartó ~t. Édesanyámtól tanultam így, ő is nagyon sokáig párolta a hagymát és csak a végén, a hús rádobása előtt pirította le.

1 perc ~ után hozzáadtam a vékony csíkokra vágott csibemellet, sóztam,borsoztam, és fehéredésig pirítottam. Ráöntöttem a paradicsomkonzervet, és fűszereztem kakukkfűvel, oregánóval és a bazsalikommal.

Körülbelül 10 perc ~ után, mikor már látjuk, hogy a kukorica és a borsó kezd összeesni, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, ezzel jól elkeverjük.
Felengedjük vízzel, hogy éppen csak ellepje, megsózzuk és hirtelen felforraljuk.

Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldpaprikát és a zellert (zeller el maradhat!) és bejezzük a ~t.
A májról leszűrjük a tejet és ebbe a zöldséges keverékbe magasabb hőfokon nagyon gyorsan átsütjük: csak annyira, hogy elveszítse a színét és a fűszereket (de nem a sót) hozzá vegyítjük.

petrezselyem + foghagyma ~, kifött tészta.
Elkészítés leírása
- Kb. 3 csomó petrezselymet apróra vágunk,
- 4 gerezd szétpaszírozott foghagymával (lehetöleg oliva olajon) megdinszteljük,
- kifött (pl. lapos v. orsó) tésztával összekeverjük,
- jól megsózzuk.

~ közben sózzuk meg a hagymát így gyorsabban megpuhul. Adjuk hozzás a karikára vágott tv papriát, és 15 percig dinszteljük. Adjuk hozzá az apróra darabolt paradicsomot. Ha ismét felfőtt az étel, adjuk hozzá a 3 óráig áztatott, majd lecsepegtetett tarkababot.

Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük a fokhagymát, és egy percnyi ~ után hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt, a paradicsomkockákat, a paradicsompürét, a bazsalikomot és a sót. Kb. 15 percig pároljuk, míg mártás jelleget kap.

Hát jó egy étel az biztos.
Én hajában főzöm a burgit és a hagymát ~, pirospaprikázás után pici vízzel puhára főzöm,utána adom hozzá a kockára vágott krumplit, én is megtöröm kissé rusztikusan és jól lepirítom.Van hogy szélesmetélttel csinálom, van hogy kockatésztával, gyermelyivel.

(Természetesen kevés olaj szükséges a ~hez.)
Amikor a hagyma üvegessé válik, hozzáadjuk a fűszereket:
2 db babérlevelet
10-12 szem borókabogyót
1 teáskanál őrölt köményt
1 mokkás kanál őrölt fehérborsot
1 mokkáskanál kakukkfüvet
2-3 gerezd zúzott fokhagymát ...

Hogy én ezt mennyire szeretem , de mindig csak a káposzta ~ig jutok ... És káposztás cvekkedli lesz belőle . Mindig megfogadom , hogy majd legközelebb :) !
Nagyon guszták lettek !
Erinacea írta...
Nagyon gusztak a pogik, es hangulatos a fotod! ...

A hozzávalókat pároljuk (de lehet főzni, illetve ~ után megfőzni is). A párolással édesebb, zamatosabb lesz a végeredmény.A zöldségeket forrázott vízzel, pici sóval leturmixoljuk.
Ki olvas minket
Oldalainkat 6 vendég böngészi ...

De aki akarja, elhagyhatja a ~t).
4. A megsült, és kihűtött padlizsán belsejét egy kiskanállal kikaparom, bele egy keverőtálba.
Sózom, borsozom, majd villával összetöröm, vagy botmixerrel kicsit pürésítem, de nem teljesen simára.
5.

Megjegyzés: Még finomabb, ha a spenótlevelek ~ekor öntök rá egy kevés tejszínt, de most sajnos nem volt itthon.
Bejegyezte: Hobbychef dátum: 15:59
Nincsenek megjegyzések: ...

A gombafasírtot ugyanúgy készítem, mint az előbb leírt tölteléket, de az egész gombákat szárastól apróra vágom, és a ~kor vágott petrezselymet is teszek bele. A végén pár kanál zsemlemorzsát keverek bele. Gömböket formálok belőle, zsemlemorzsába forgatom és olajban megsütöm.

Ha a ~ kész, hozzáadjuk a húsokat. Amikor kicsit kifehérednek, fűszerezzük. Ha kevés a pörkölt szafja, adunk hozzá még forró vizet.
A burgonyát kockára vágjuk. Mikor már majdnem kész a pörkölt, hozzáadjuk.
Ízlés szerint készre fűszerezzük.

méz
só (ízlés szerint)
étolaj (hagyma ~hez + 3 ek.)
1 db vöröshagyma (közepes nagyságú)
4-5 gerezd fokhagyma (zúzott)
4 kk. gyömbérpor
1 kk. csípős por (csípős paprika őrlemény)
2 csokor friss petrezselyem (apróra vágott) ...

Hozzávalók:
1 kg édeskáposzta, 15 dkg zsír (a ~hez), 1 tojás, 5 dl tej, pici só, bors, 80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, cukor ...

Kevés margarinon meg is lehet dinsztelni (Én ezt ki szoktam hagyni, mivel jobb ~ nélkül az alma). A tészta félét kinyújtjuk, és belehelyezzük egy tepsibe. Rárakjuk az almát, majd ráborítjuk a tészta másik felét is.

Egy serpenyőben zsíron megdinsztelem a hagymát, ráteszem a szívet. Fehéredés után hozzáadom a paprikát, és a paradicsomot, rövid ~ után fűszerezem, és öntök rá vizet.
Főzöm amíg megpuhul, öntök rá egy kevés vörösbort, adok hozzá tejfölt, felforralom.

Persze a sorrend nem egészen így van, mert miközben előkészítem a ~hez, jócskán megdézsmálom úgy nyersen, mert a nyers sóskát is imádom már gyerekkorom óta. A barátnőmre gondolok ilyenkor, mert vele sokszor megritkítottuk az édesanyja sóskaültetvényét, csak úgy mellesleg, játszás közben.

40 perc előkészület + tésztagyúrás + nyújtás, 20 perc alma ~, 30 perc sütés
90 perc
Leírás ...

A biozöldségek adják az étrend 25-30%-át, melyek lehetőség szerint helyben termelt alapanyagok. Párolással, blansírozással, ~sel készítik el, egy részét pedig nyersen fogyasztják el.

Hozzávalók 4 személyre
0,5 kg savanyú káposzta - 15 dkg füstölt kolbász - 3 db babérlevél - 5 szem fekete bors - só - olaj vagy zsír a ~hez - 1 evőkanál liszt - 3 kiskanál piros paprika - 15 dkg rizs ...

A 'tisztított' jelzésű olaj előállítása során kémiai anyagok és hőhatás segítségével sajtolják ki az olívát; nem túl magas hőmérsékleten ~hez, pirításhoz és rövid ideig tartó sütéshez is alkalmas.

volt a töltött sajt, hogy minden maradékot a hűtőből felhasználtam és rizses zöldségkörettel tálaltam.
Hozzávalók:
4 guriga camembert sajt
1 nagy fej hagyma
20 dkg füstölt sonka
2 marék apróra vágott sütőtök, de helyettesítheted 1 nagy almával is.
kb. 1 dl tejszín
1 kanál olaj a ~hez ...

Mert - ahogy utánanéztem - mindenféle pörkölt attól pörkölt, hogy egy darabig folyadék nélkül kell sütni (pörkölni) a húst, mielőtt felöntenénk vízzel. Arról nem is beszélve, hogy a hagyma ~ével illik kezdeni.
Így viszont egyszerűbb, mert már fő a hús, mikor elkezdem pucolni a hagymát.

Kezdje a hagyma ~ével, kevéssel utána a paprikát tegye hozzá (javasolt bele erős is), sózza, majd a paradicsommal együtt öntse fel a húslevessel és tegye bele a csirkefalatkákat. Fedő alatt, kavargatva főzze kb. 30 percig. Mire a lecsó jó, a hús is puha.

Először a fokhagymát adtam a hagymához, majd 1 perc ~ után a húst. Felöntöttem az alaplével és beletettem a spárgaszeleteket (de a spárgák fejét még nem!!!). Sóztam, borsoztam és adtam hozzá medvehagymát is bőven (kb. összesen 3-4 teáskanállal).

Ital = étkezés utáni.
[szerkesztés] ~
Párolás, a zöldség vagy a hús kevés olajon való megfuttatása (párolása), ha igényli egy kevés vizet adhatunk hozzá.
[szerkesztés] Disznópucor
Bendő.
[szerkesztés] Djusbara ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Leves, Paradicsom, Hagyma, Tojás?

◄ Dijoni mustár   Dinsztelt zöldség ►
 
RSS Mobile