Kezdőlap (Dinsztelés)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Dinsztelés


 

Dinsztelés

Gasztronómia  Dijoni mustár  Dinsztelt zöldség

Párolás (dinsztelés)
HOGYAN PÁROLUNK? A párolás (dinsztelés) célja, hogy a zöldség vagy hús megpuhuljon, de az ízek benne maradjanak. Ezért az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk.


Dinsztelés: A különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása.
"Üvegesre pirítjuk" A hagyma a forró zsírban átlátszó lesz. Még nem "pirult zsírjára" azaz még van benne egy kis víz.
A munkát az alapanyag előkészítésével kezdjük.

Dinsztelés: a különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása.
Dresszing:a dresszing fűszeres salátaöntet, amelynek bázisát olaj, ecet és fűszerek alkotják. Ízesíthetjük még sóval, borssal, mustárral, cukorral.

dinsztelés
Párolás, kevés zsiradékban megfuttatva, kevés folyadékkal puhítás. Célja, hogy a zöldség vagy hús az ízek megtartása mellett kellőképpen megpuhuljon.

Hagymadinsztelés
Ételeink legtöbbjének elkészítése hagymadinszteléssel kezdődik. A feladat egyszerű, mégis lehet még jobban csinálni.
Iratkozz fel hírlevelünkre! ...

Dinsztelés
Finomra vágott vöröshagymát forró zsíradékban kevergetünk, míg átlátszó nem lesz (üveges).
Flambírozás ...

Dinsztelés után pirospaprikával megszórva
Bejegyezte: Sejtregenerálás-egészség dátum: 15:11 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Vélemények: ...

Hagyma dinsztelés, hús sütés.
Zöldségek párolása.
Tepsibe rétegesen elhelyezés közben bors, sózás...
Sütés és kész.

Néhány perc dinsztelés után felöntjük annyi vízzel, ami teljesen elforr, mire a zöldségek puhára főnek. Főzési idő: RFp=800W-os teljesítményű micro-ban 35-45 perc.

Ennek megfelelően az apróra vágott vörös és fokhagyma dinsztelésével kezdődik. Mikor kész, lehúzom a tűzről, jó sok pirospaprika bele, vissza a főzőlapra, husi.

Pároláskor (dinszteléskor) az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk.

Dinsztelés után engedjük fel 0,8 dl vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük kb. 10 percig, amíg a borsó majdnem megpuhul.

Jóféle hús, finom makói vöröshagyma, aránylag sok, vaj-olaj keverék a pároláshoz, dinszteléshez, friss, nyári zöldségek, jó adag tejszín, tejföl keveréke, vágott petrezselyem és fél friss citrom leve.

Pici olajon elkezdtem pirítani a szalonnát, amikor elkezdett színesedni, hozzáadtam a hagymát, kis dinsztelés után a paprikákat, újabb dinsztelés után a paradicsomot, majd a sonkát és kolbászt.

Vagy a dinsztelésnél nem magas hőfokon hevítünk? Vagy nem hidegen sajtolt az olaj,s azt lehet? Én nem régen olvastam ITT az oldalakon,hogy ha már hevítjük az olajat,káros agyagok szabadulnak fel benne.

A zöldséget julienne-re (ejtsd: zsülien) vágom, wokban kevés olajon pár perc dinsztelés után felöntöm vízzel (kb. 3 dl, de ízlés szerint ki mennyire szereti szaftosan), és hagyom párolódni. Ha készen van, szűrőbe öntöm, lecsepegtetem.

Ha a hagyma dinsztelése elkészült, megszórjuk ízlés szerint borssal, pirospaprikával, majorannával. Gyorsan felöntjük egy bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda.

A párolást, amelyet sokan "dinsztelésnek" neveznek, az különbözteti meg a főzéstől, hogy nem bő, hanem mindig rövid lében végezzük. A hús- vagy főzelékféle szinte a saját levében, gőzében párolódik puhára.

A dinsztelés végén hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, és még néhány percig együtt pirítjuk. A megsült halról lekapargatjuk a sót (a nagyról én le is mostam, mert túl sok ragadt rá).

Legkedvesebb barátnőm észrevételezte, hogy egy kicsit soknak tartja a hagymát a húshoz, és az órákig tartó dinsztelést. Édesanyámtól tanultam így, ő is nagyon sokáig párolta a hagymát és csak a végén, a hús rádobása előtt pirította le.

1 perc dinsztelés után hozzáadtam a vékony csíkokra vágott csibemellet, sóztam,borsoztam, és fehéredésig pirítottam. Ráöntöttem a paradicsomkonzervet, és fűszereztem kakukkfűvel, oregánóval és a bazsalikommal.

Körülbelül 10 perc dinsztelés után, mikor már látjuk, hogy a kukorica és a borsó kezd összeesni, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, ezzel jól elkeverjük.
Felengedjük vízzel, hogy éppen csak ellepje, megsózzuk és hirtelen felforraljuk.

Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldpaprikát és a zellert (zeller el maradhat!) és bejezzük a dinsztelést.

Dinsztelés közben sózzuk meg a hagymát így gyorsabban megpuhul. Adjuk hozzás a karikára vágott tv papriát, és 15 percig dinszteljük. Adjuk hozzá az apróra darabolt paradicsomot.

Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük a fokhagymát, és egy percnyi dinsztelés után hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt, a paradicsomkockákat, a paradicsompürét, a bazsalikomot és a sót. Kb. 15 percig pároljuk, míg mártás jelleget kap.

Én hajában főzöm a burgit és a hagymát dinsztelés, pirospaprikázás után pici vízzel puhára főzöm,utána adom hozzá a kockára vágott krumplit, én is megtöröm kissé rusztikusan és jól lepirítom.

(Természetesen kevés olaj szükséges a dinszteléshez.)
Amikor a hagyma üvegessé válik, hozzáadjuk a fűszereket:
2 db babérlevelet
10-12 szem borókabogyót
1 teáskanál őrölt köményt
1 mokkás kanál őrölt fehérborsot
1 mokkáskanál kakukkfüvet ...

A hozzávalókat pároljuk (de lehet főzni, illetve dinsztelés után megfőzni is). A párolással édesebb, zamatosabb lesz a végeredmény.A zöldségeket forrázott vízzel, pici sóval leturmixoljuk.
Ki olvas minket
Oldalainkat 6 vendég böngészi ...

De aki akarja, elhagyhatja a dinsztelést).
4. A megsült, és kihűtött padlizsán belsejét egy kiskanállal kikaparom, bele egy keverőtálba.
Sózom, borsozom, majd villával összetöröm, vagy botmixerrel kicsit pürésítem, de nem teljesen simára.
5.

Megjegyzés: Még finomabb, ha a spenótlevelek dinsztelésekor öntök rá egy kevés tejszínt, de most sajnos nem volt itthon.
Bejegyezte: Hobbychef dátum: 15:59
Nincsenek megjegyzések: ...

Hogy én ezt mennyire szeretem , de mindig csak a káposzta dinsztelésig jutok ... És káposztás cvekkedli lesz belőle . Mindig megfogadom , hogy majd legközelebb :) !
Nagyon guszták lettek !
Erinacea írta... ...

A gombafasírtot ugyanúgy készítem, mint az előbb leírt tölteléket, de az egész gombákat szárastól apróra vágom, és a dinszteléskor vágott petrezselymet is teszek bele. A végén pár kanál zsemlemorzsát keverek bele.

Ha a dinsztelés kész, hozzáadjuk a húsokat. Amikor kicsit kifehérednek, fűszerezzük. Ha kevés a pörkölt szafja, adunk hozzá még forró vizet.
A burgonyát kockára vágjuk. Mikor már majdnem kész a pörkölt, hozzáadjuk.
Ízlés szerint készre fűszerezzük.

Lásd még: Lásd még: Zöldség, Leves, Paradicsom, Hagyma, Tojás

Gasztronómia  Dijoni mustár  Dinsztelt zöldség

 
RSS Mobile