Kezdőlap (Dinsztelés)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Dinsztelés

Gasztronómia  Dijoni mustár  Dinsztelt zöldség

Párolás (dinsztelés)
HOGYAN PÁROLUNK? A párolás (dinsztelés) célja, hogy a zöldség vagy hús megpuhuljon, de az ízek benne maradjanak. Ezért az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk.


Dinsztelés: A különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása.
"Üvegesre pirítjuk" A hagyma a forró zsírban átlátszó lesz. Még nem "pirult zsírjára" azaz még van benne egy kis víz.
A munkát az alapanyag előkészítésével kezdjük.

Dinsztelés: a különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása.
Dresszing:a dresszing fűszeres salátaöntet, amelynek bázisát olaj, ecet és fűszerek alkotják. Ízesíthetjük még sóval, borssal, mustárral, cukorral.

dinsztelés
Párolás, kevés zsiradékban megfuttatva, kevés folyadékkal puhítás. Célja, hogy a zöldség vagy hús az ízek megtartása mellett kellőképpen megpuhuljon.

Hagymadinsztelés
Ételeink legtöbbjének elkészítése hagymadinszteléssel kezdődik. A feladat egyszerű, mégis lehet még jobban csinálni.
Iratkozz fel hírlevelünkre! ...

Dinsztelés
Finomra vágott vöröshagymát forró zsíradékban kevergetünk, míg átlátszó nem lesz (üveges).
Flambírozás ...

Dinsztelés után pirospaprikával megszórva
Bejegyezte: Sejtregenerálás-egészség dátum: 15:11 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Vélemények: ...

Hagyma dinsztelés, hús sütés.
Zöldségek párolása.
Tepsibe rétegesen elhelyezés közben bors, sózás...
Sütés és kész.

Néhány perc dinsztelés után felöntjük annyi vízzel, ami teljesen elforr, mire a zöldségek puhára főnek. Főzési idő: RFp=800W-os teljesítményű micro-ban 35-45 perc. Ahogy elforrta a levét, kissé zsírjára sütjük, majd a tejfölt hozzákeverjük, végül összefőzzük.

Ennek megfelelően az apróra vágott vörös és fokhagyma dinsztelésével kezdődik. Mikor kész, lehúzom a tűzről, jó sok pirospaprika bele, vissza a főzőlapra, husi. Ilyenkor szoktam poénból megkérdezni a zsűrit, biztos jó lesz-e vacsorára a palóc leves, mert most még lehet pörkölt.

Pároláskor (dinszteléskor) az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk. (Ez a külső rostokat összerántja, az ízeket bezárja.) Majd lassú, egyenletes tűzön, fedő alatt párolunk, úgy, hogy egy kis folyadék (víz, húsleves, mártás stb.) mindig legyen az edény aljában.

Dinsztelés után engedjük fel 0,8 dl vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük kb. 10 percig, amíg a borsó majdnem megpuhul.

Jóféle hús, finom makói vöröshagyma, aránylag sok, vaj-olaj keverék a pároláshoz, dinszteléshez, friss, nyári zöldségek, jó adag tejszín, tejföl keveréke, vágott petrezselyem és fél friss citrom leve. Semmi egyéb sűrítőanyag, csak só és őrölt zöldbors.

Pici olajon elkezdtem pirítani a szalonnát, amikor elkezdett színesedni, hozzáadtam a hagymát, kis dinsztelés után a paprikákat, újabb dinsztelés után a paradicsomot, majd a sonkát és kolbászt. Addig pirítottam, míg teljesen elfőtt alóla a paradicsom leve.

Vagy a dinsztelésnél nem magas hőfokon hevítünk? Vagy nem hidegen sajtolt az olaj,s azt lehet? Én nem régen olvastam ITT az oldalakon,hogy ha már hevítjük az olajat,káros agyagok szabadulnak fel benne.

A zöldséget julienne-re (ejtsd: zsülien) vágom, wokban kevés olajon pár perc dinsztelés után felöntöm vízzel (kb. 3 dl, de ízlés szerint ki mennyire szereti szaftosan), és hagyom párolódni. Ha készen van, szűrőbe öntöm, lecsepegtetem.

Ha a hagyma dinsztelése elkészült, megszórjuk ízlés szerint borssal, pirospaprikával, majorannával. Gyorsan felöntjük egy bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Egy kicsit összerottyantjuk (addig kockázhatjuk a húst), majd beletesszük a marhahúst. Felöntjük vízzel.

A párolást, amelyet sokan "dinsztelésnek" neveznek, az különbözteti meg a főzéstől, hogy nem bő, hanem mindig rövid lében végezzük. A hús- vagy főzelékféle szinte a saját levében, gőzében párolódik puhára.

A dinsztelés végén hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, és még néhány percig együtt pirítjuk. A megsült halról lekapargatjuk a sót (a nagyról én le is mostam, mert túl sok ragadt rá).

Főzés, forralás, párolás, dinsztelés, blansírozás, posírozás, braise... Ismert kifejezések, de vajon mit jelentenek pontosan? Mennyi folyadékot, zsiradékot használjunk? A Magyar Konyha Főzőiskola harmadik részében a párolásról olvashatnak.

Legkedvesebb barátnőm észrevételezte, hogy egy kicsit soknak tartja a hagymát a húshoz, és az órákig tartó dinsztelést. Édesanyámtól tanultam így, ő is nagyon sokáig párolta a hagymát és csak a végén, a hús rádobása előtt pirította le.

1 perc dinsztelés után hozzáadtam a vékony csíkokra vágott csibemellet, sóztam,borsoztam, és fehéredésig pirítottam. Ráöntöttem a paradicsomkonzervet, és fűszereztem kakukkfűvel, oregánóval és a bazsalikommal.

Körülbelül 10 perc dinsztelés után, mikor már látjuk, hogy a kukorica és a borsó kezd összeesni, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, ezzel jól elkeverjük.
Felengedjük vízzel, hogy éppen csak ellepje, megsózzuk és hirtelen felforraljuk.

Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldpaprikát és a zellert (zeller el maradhat!) és bejezzük a dinsztelést.
A májról leszűrjük a tejet és ebbe a zöldséges keverékbe magasabb hőfokon nagyon gyorsan átsütjük: csak annyira, hogy elveszítse a színét és a fűszereket (de nem a sót) hozzá vegyítjük.

petrezselyem + foghagyma dinsztelés, kifött tészta.
Elkészítés leírása
- Kb. 3 csomó petrezselymet apróra vágunk,
- 4 gerezd szétpaszírozott foghagymával (lehetöleg oliva olajon) megdinszteljük,
- kifött (pl. lapos v. orsó) tésztával összekeverjük,
- jól megsózzuk.

Dinsztelés közben sózzuk meg a hagymát így gyorsabban megpuhul. Adjuk hozzás a karikára vágott tv papriát, és 15 percig dinszteljük. Adjuk hozzá az apróra darabolt paradicsomot. Ha ismét felfőtt az étel, adjuk hozzá a 3 óráig áztatott, majd lecsepegtetett tarkababot.

Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük a fokhagymát, és egy percnyi dinsztelés után hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt, a paradicsomkockákat, a paradicsompürét, a bazsalikomot és a sót. Kb. 15 percig pároljuk, míg mártás jelleget kap.

Hát jó egy étel az biztos.
Én hajában főzöm a burgit és a hagymát dinsztelés, pirospaprikázás után pici vízzel puhára főzöm,utána adom hozzá a kockára vágott krumplit, én is megtöröm kissé rusztikusan és jól lepirítom.Van hogy szélesmetélttel csinálom, van hogy kockatésztával, gyermelyivel.

(Természetesen kevés olaj szükséges a dinszteléshez.)
Amikor a hagyma üvegessé válik, hozzáadjuk a fűszereket:
2 db babérlevelet
10-12 szem borókabogyót
1 teáskanál őrölt köményt
1 mokkás kanál őrölt fehérborsot
1 mokkáskanál kakukkfüvet
2-3 gerezd zúzott fokhagymát ...

Hogy én ezt mennyire szeretem , de mindig csak a káposzta dinsztelésig jutok ... És káposztás cvekkedli lesz belőle . Mindig megfogadom , hogy majd legközelebb :) !
Nagyon guszták lettek !
Erinacea írta...
Nagyon gusztak a pogik, es hangulatos a fotod! ...

A hozzávalókat pároljuk (de lehet főzni, illetve dinsztelés után megfőzni is). A párolással édesebb, zamatosabb lesz a végeredmény.A zöldségeket forrázott vízzel, pici sóval leturmixoljuk.
Ki olvas minket
Oldalainkat 6 vendég böngészi ...

De aki akarja, elhagyhatja a dinsztelést).
4. A megsült, és kihűtött padlizsán belsejét egy kiskanállal kikaparom, bele egy keverőtálba.
Sózom, borsozom, majd villával összetöröm, vagy botmixerrel kicsit pürésítem, de nem teljesen simára.
5.

Megjegyzés: Még finomabb, ha a spenótlevelek dinsztelésekor öntök rá egy kevés tejszínt, de most sajnos nem volt itthon.
Bejegyezte: Hobbychef dátum: 15:59
Nincsenek megjegyzések: ...

A gombafasírtot ugyanúgy készítem, mint az előbb leírt tölteléket, de az egész gombákat szárastól apróra vágom, és a dinszteléskor vágott petrezselymet is teszek bele. A végén pár kanál zsemlemorzsát keverek bele. Gömböket formálok belőle, zsemlemorzsába forgatom és olajban megsütöm.

Ha a dinsztelés kész, hozzáadjuk a húsokat. Amikor kicsit kifehérednek, fűszerezzük. Ha kevés a pörkölt szafja, adunk hozzá még forró vizet.
A burgonyát kockára vágjuk. Mikor már majdnem kész a pörkölt, hozzáadjuk.
Ízlés szerint készre fűszerezzük.

méz
só (ízlés szerint)
étolaj (hagyma dinszteléshez + 3 ek.)
1 db vöröshagyma (közepes nagyságú)
4-5 gerezd fokhagyma (zúzott)
4 kk. gyömbérpor
1 kk. csípős por (csípős paprika őrlemény)
2 csokor friss petrezselyem (apróra vágott) ...

Hozzávalók:
1 kg édeskáposzta, 15 dkg zsír (a dinszteléshez), 1 tojás, 5 dl tej, pici só, bors, 80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, cukor ...

Kevés margarinon meg is lehet dinsztelni (Én ezt ki szoktam hagyni, mivel jobb dinsztelés nélkül az alma). A tészta félét kinyújtjuk, és belehelyezzük egy tepsibe. Rárakjuk az almát, majd ráborítjuk a tészta másik felét is.

Egy serpenyőben zsíron megdinsztelem a hagymát, ráteszem a szívet. Fehéredés után hozzáadom a paprikát, és a paradicsomot, rövid dinsztelés után fűszerezem, és öntök rá vizet.
Főzöm amíg megpuhul, öntök rá egy kevés vörösbort, adok hozzá tejfölt, felforralom.

Persze a sorrend nem egészen így van, mert miközben előkészítem a dinszteléshez, jócskán megdézsmálom úgy nyersen, mert a nyers sóskát is imádom már gyerekkorom óta. A barátnőmre gondolok ilyenkor, mert vele sokszor megritkítottuk az édesanyja sóskaültetvényét, csak úgy mellesleg, játszás közben.

40 perc előkészület + tésztagyúrás + nyújtás, 20 perc alma dinsztelés, 30 perc sütés
90 perc
Leírás ...

A biozöldségek adják az étrend 25-30%-át, melyek lehetőség szerint helyben termelt alapanyagok. Párolással, blansírozással, dinszteléssel készítik el, egy részét pedig nyersen fogyasztják el.

Hozzávalók 4 személyre
0,5 kg savanyú káposzta - 15 dkg füstölt kolbász - 3 db babérlevél - 5 szem fekete bors - só - olaj vagy zsír a dinszteléshez - 1 evőkanál liszt - 3 kiskanál piros paprika - 15 dkg rizs ...

A 'tisztított' jelzésű olaj előállítása során kémiai anyagok és hőhatás segítségével sajtolják ki az olívát; nem túl magas hőmérsékleten dinszteléshez, pirításhoz és rövid ideig tartó sütéshez is alkalmas.

volt a töltött sajt, hogy minden maradékot a hűtőből felhasználtam és rizses zöldségkörettel tálaltam.
Hozzávalók:
4 guriga camembert sajt
1 nagy fej hagyma
20 dkg füstölt sonka
2 marék apróra vágott sütőtök, de helyettesítheted 1 nagy almával is.
kb. 1 dl tejszín
1 kanál olaj a dinszteléshez ...

Mert - ahogy utánanéztem - mindenféle pörkölt attól pörkölt, hogy egy darabig folyadék nélkül kell sütni (pörkölni) a húst, mielőtt felöntenénk vízzel. Arról nem is beszélve, hogy a hagyma dinsztelésével illik kezdeni.
Így viszont egyszerűbb, mert már fő a hús, mikor elkezdem pucolni a hagymát.

Kezdje a hagyma dinsztelésével, kevéssel utána a paprikát tegye hozzá (javasolt bele erős is), sózza, majd a paradicsommal együtt öntse fel a húslevessel és tegye bele a csirkefalatkákat. Fedő alatt, kavargatva főzze kb. 30 percig. Mire a lecsó jó, a hús is puha.

Először a fokhagymát adtam a hagymához, majd 1 perc dinsztelés után a húst. Felöntöttem az alaplével és beletettem a spárgaszeleteket (de a spárgák fejét még nem!!!). Sóztam, borsoztam és adtam hozzá medvehagymát is bőven (kb. összesen 3-4 teáskanállal).

Ital = étkezés utáni.
[szerkesztés] Dinsztelés
Párolás, a zöldség vagy a hús kevés olajon való megfuttatása (párolása), ha igényli egy kevés vizet adhatunk hozzá.
[szerkesztés] Disznópucor
Bendő.
[szerkesztés] Djusbara ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zöldség, Leves, Paradicsom, Hagyma, Tojás?

◄ Dijoni mustár   Dinsztelt zöldség ►
 
RSS Mobile