Kezdőlap (Cseresznyebefőtt)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Cseresznyebefőtt

Gasztronómia  Cseresznye  Cseresznyedzsem

Cseresznyebefőtt
cseresznye
cukor
víz
Kiforrázott, tiszta üvegekbe annyi megmosott, szárától megfosztott gyümölcsöt teszünk, amennyi csak befér. Közben az üvegeket rázzuk meg, hogy minél többet rakhassunk beléjük. Egy kg gyümölcsre kb.


Cseresznyebefőtt, a nagy szerelem
Ahogy anyutól tanultam...
Gyermekkori nagy szerelmem a cseresznyebefőtt. Legnagyobb örömömre Öcsém nem eszik meg semmilyen befőttet kölyökkora óta, így ezen nem kellett osztoznunk. :) ...

Cseresznyebefőtt, ahogy a nagymamám készítette
Hozzávalók:
Cseresznye, cukor, tartósítószer ...

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept Cseresznyebefőtt
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

Cseresznyebefőtt
Hozzávalók:
cseresznye,
30 dkg cukor
Egy liter vízhez a cukorból szirupot főzünk. A megtisztított gyümölcsöket üvegekbe rakjuk, és annyi cukoroldatot öntsünk rá, hogy a gyümölcsöt két-ujjnyi híján lepje el, mert gőzölés közben a gyümölcs is nedvet enged.

Cseresznyebefőtt
Hozzávalók:
3,5 - 4 kg alig érett cseresznye
1 cs. Dr. Oetker Befőtt tartósító
60 dkg cukor
1,5 l víz ...

Cseresznyebefőtt / Eperbefőtt
Az emberek világa egyszer fent van, egyszer lent, és az emberek követik a világukat, akár fel, akár le; míg nekünk varázslóknak egyáltalán nem dolgunk, hogy kövessük őket az élet viszontagságaiban.

Ecetes cseresznyebefőtt elkészítése:
A cseresznyét megmossuk, és lecsöpögtetjük. Jól kimosott, kiforrázott, száraz befőttesüvegekbe töltjük, a tetejükre tesszük a megmosott, leszárított tárkonyt, a szegfűszeget és a borsot. A borecetet a sóval felforraljuk, kihűtjük, majd a cseresznyére öntjük.

Cseresznyebefőtt (Ecetes)
Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 3 szegfűszeg, 3 dl borecet, 1 kávéskanál só, 1 csokor tárkony, 12 szem fekete bors.

Cseresznyebefőtt
Az üveg minden dl-hez egy púpos evőkanál cukor, szalicil. A nem egészen érett ropogós cseresznyét megválogatjuk, szárát lecsípjük, megmossuk, lecsepegtetjük, tisztára mosott üvegekbe rakjuk. Az üvegeket ütögessük meg, hogy minél több cseresznye férjen bele. Cukorral megszórjuk.

Cseresznyebefőtt
A tavaly felfedezett natúrbefőtt igen nagy sikert aratott a télen. Akkor őszibarackot, körtét meg rumos szilvát csináltam így. Most meg cseresznyét.

cseresznyebefőtt cukrozatlan kakaópor liszt mascarpone só tojás vaj vanília cukor étcsokoládé
receptjellemzők ...

Cseresznyebefőtt
Az alaposan megmosott, szárától megtisztított gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. Egy üvegbe vizet öntünk, ezt megmérjük, így kiderül, hogy mennyi szirupot kell főznünk. 1 liter vízhez 50 deka cukrot számítva, felforraljuk, és forrón a gyümölcsre öntjük. A tetejére késhegynyi ...

1 kg cseresznyebefőtt, kimagozva
12 dkg málna (fagyasztott)
1 db friss citrom reszelt héja és leve
65 dkg kristálycukor
2 db vaníliarúd belseje
30 ml brandy vagy cseresznyelikőr ...

1 üveg cseresznyebefőtt (vagy 1/2 kg friss cseresznye),
3 dl Alpro szójajoghurt,
0,5 dl olaj, ...

A lecsöpögtetett cseresznyebefőttet szórd bele egy kivajazott tortaformába, és keverd össze a pálinkával. A tészta hozzávalóit keverd simára egy kézi habverővel. A masszát öntsd egyenletesen a cseresznyére, és süsd 30 percig. Melegen tálald, és a végén szórd meg egy kis fahéjas porcukorral.

Túrós darafelfújt cseresznyebefőttel
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Zsuzsi finomságai ...

200 g rumos-fahéjas cseresznyebefőtt (ezt még nagy pocakkal csináltam)
30 g ezüst dekorgyöngy
400 g meggy vagy cseresznyelekvár (ezt is) ...

Hozzávalók: 70 dkg csirkemell 1 doboz barack, ananász, meggy- vagy cseresznyebefőtt 1 púpozott evőkanál cukor 3 gerezd átnyomott fokhagyma 1 gluténmentes leveskocka 1 marék összevágott aszalt szilva 1 marék földimogyoró kukoricakeményítő 2 evőkanál borecet 1 marék mazsola 1 evőkanál méz 1 dl tejszín ...

A cseresznyebefőttet levétől lecsöpögtetem, kimagozom. A befőttlevet annyira megsózom, hogy nagyon sósnak érezzem, majd belekeverem az összes fűszert. A kacsát belülről megsózom, a cseresznye felét beleöntöm, a nyílást összetűzöm, és a kacsabőrt bevagdosom. A kacsát egy tepsibe fektetem.

Apróra vágjuk a narancs- és citromhéjat, a meggy- vagy cseresznyebefőttet (ha kandírozott gyümölcsöt használunk, akkor értelemszerűen ezt a műveletet elhagyjuk). Egy kb. 20 cm-es formába sütőpapírt teszünk (a sütőformának magasnak kell lennie), kikenjük vajjal és beszórjuk liszttel.

1 kis üveg cseresznyebefőtt
1 kis üveg meggybefőtt
1 kis üveg körtebefőtt
1 kis üveg nektarin befőtt (ezeket én rakom el nyáron kicsi üvegekbe)
2-3 szem alma, vékony szeletekre vágva
1-2 banán, szeletekre vágva
1 karika citrom (én héja nélkül teszem bele)
1 rúd fahéj
1 teáskanál őrölt fahéj ...

Cseresznyés sütemény II.
Jeges cseresznyekrém
Cseresznyebefőtt cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak
Ecetes cseresznye Frank módra
Cseresznyebefőtt II.
Cseresznyebefőtt III.
Cseresznye szódavízben
Cseresznyeleves
Nyers cseresznyeleves ínyenceknek ...

20 dkg kétszersült, 40 dkg magozott cseresznye + 1,5 dl cseresznyelé vagy 1 üveg magozott cseresznyebefőtt (35 dkg), 2 pohár tejföl, 1,5 dl tej, 2 evőkanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kókuszreszelék, az öntethez: 1 evőkanál cukor, 1 csipet fahéj, 1 teáskanál étkezési keményítő, ...

Áztatáshoz: Kb. 1,5 dl befőttlé (a rumos cseresznyebefőtt leve), vagy rum.
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket apróbb darabokra vágjuk, majd a mazsolával együtt pár órára (vagy előző éjszaka) beáztatjuk a cseresznyebefőtt levében.

Megegyező a korábban alkotott rétessel, mindössze meggy helyett ezúttal cseresznyebefőtt gyümölcsét használtam.

Töltelék:
1 üveg meggy- vagy cseresznyebefőtt
A tetejére:
3 tojásfehérjét,
150 g porcukorral gőz fölött felverünk, a végén belekeverünk 150 g darált diót.

Így a csokoládés-meggyes kocka lapja lett az alap, és ebbe került az olasz habcsók vajkrém csokoládés verziója, plusz Máté ötlete nyomán cseresznyebefőtt.
A lapokat jóval kevesebb kávéval sütöttem, hogy ne legyen annyira puha, de azért még szaftos maradjon.

Elkészítés:
Összekeverni (lehetőleg géppel), s bármilyen gyümölcsöt dobálni bele (pl. cseresznyebefőtt), és előmelegített sütőben, közepes lángon sütni kb. 35 percig.
Receptküldés
Elküldöm ismerősömnek ezt a receptet.

A képen látszik hogy a csordultig pakolt cseresznyebefőttem kb. a 4/5 részéig esett össze, és félig lett gyömölcslével. De nem repedt ki, nem püffedt fel, a leve meg valami mennyei!
eMC-s vízben (1:1000) áztattam a cseresznyéket 10 percig, utána leöblítettem.

2 tojás, 8 dkg cukor
2 ek meleg víz, 10 dkg liszt
10 dkg őrölt mogyoró
9 levél zselatin
1 üveg cseresznyebefőtt
1 doboz sárgabarackbefőtt
8 dl joghurt, 10 dkg méz
2 ek citromlé, 1/2 citrom reszelt héja, 2 dl tejszín ...

Hozzávalók: 350 g liszt, 250 g margarin, 1 ek. tejföl, 3 tojássárgája Töltelék: 1 üveg meggy- vagy cseresznyebefőtt.
A tetejére: 3 tojásfehérjét, 150 g porcukorral gőz fölött felverünk, a végén belekeverünk 150 g darált diót ...

Kapcsolódó receptek (tojás, tej, cseresznye, cseresznyebefőtt összetevők alapján)
Palacsinta mandarinnal
Madártej ...

A cseresznyés töltelékhez: 1 üveg (680 g) cseresznyebefőtt, 1 evőkanál ételkeményítő, 2 teáskanál cseresznyéié ...

3 közepes db mandarin
2 közepes db kivi
5 dkg cseresznyebefőtt
1 közepes db narancs ...

15 dkg mák
15 dkg cukor
1 db citrom vagy narancs reszelt héja
1 csomag vaniliás cukor
meggy- vagy cseresznyebefőtt
jelre kattintva az adott tételt hozzáadhatod bevásárlólistádhoz! ...

Hozzávalók: 1 csirke, 2 tojásfehérje, 1 deka cukor, 5 deka héjától megtisztított mandula, 1 deci édes bor, 10 deka liszt, 2 ananászkarika, 15 deka cseresznyebefőtt, só, bors és olaj.
Tovább a teljes receptre.
Szentjánoskenyeres-torta ...

Hozzávalók 8 személyre: 2 db alma, 2 db kemény körte, 2 evőkanál citromlé, 15 dkg mag nélküli aszalt szilva, 20 dkg ananászkonzerv, 10 dkg cseresznyebefőtt, 10 dkg meggybefőtt, 2 db narancs (kisebb) ...

1 liter édes vörösbor (jelen esetben spanyol Sangria bor)
5 dl félédes pezsgő
kb. 40 dkg tetszés szerinti gyümölcs (itt: kék szőlő, ananász, konzerv őszibarack, cseresznyebefőtt, narancs)
Elkészítés ...

- Egyetek, szedjetek, gyerekek, vigyetek haza, a rokonoknak... - És még mindig rengeteg van. Cseresznyebefőtt nem az én műfajom, fagyasztani inkább a meggyet, a clafoutis nem a kedvencük. Cseresznyeleves? 1-2x max. - tehát: cseresznyés piskóta.

Akármilyen gyümölccsel díszíthetjük, én vagy barackbefőttel szoktam, vagy cseresznyebefőttel és ananászkockákkal, csokireszelékkel.
Mikor kész, beteszem a hűtőbe és akkor a legjobb, ha egy éjszakát legalább áll. Másnap szeletelhető, hogy megpuhuljon a babapiskóta teljesen.

Még több befőzés Nyárikonyhánál:
befőzés, tartósítás - I.rész
befőzés, gyümölcsök savtartalma, tudnivalók a pektinről - II.rész
eperdzsem 2féle ízesítéssel (bodzavirágos, rózsaborsos)
ribizli-cseresznye dzsem
cseresznyebefőtt cukor nélkül
fügelekvár
kovászos uborka ...

Ha kihűlt, bekenjük a négy tojás keményre vert habjához adott cukros, vaníliás csokoládés masszával, majd a tetejére kimagozott, levétől lecsepegtetett cseresznyebefőttet hintünk. Ismét sütőbe rakjuk, és a habot lassan megszárítjuk. Végül négyzet alakú szeletekre vágva tálaljuk.

Hozzávalók:
A tésztához: 2 db kerek piskótalap (2-3 cm vastag).
A töltelékhez: 5 dkg vaj, 12 dkg cukor (eredetileg barna cukor), 2 doboz cukrozatlan, nem darabolt ananászbefőtt (500 gr-os), 22 szem cseresznyebefőtt.

0,5 l tej (babapiskóta áztatásához)
1-2 csomag babapiskóta (a torta aljához elegendő legyen)
Apróra vágott gyümölcsök, például ananász, körtebefőtt, kajszibefőtt, cseresznyebefőtt, satöbbi
1 kis tasak piros tortazselé
Kb. 29 cm átmérőjű kapcsos tortaforma ...

Ezután adjunk az egészhez egy kilogramm kimagozott sötétre érett friss cseresznyéből készített pépet (krumplinyomón, vagy szitán áttörve, hogy a héj ne maradjon a pépben), vagy fél kg kimagozott cseresznyebefőttet, igen apró darabkákra felaprítva.

liszt - 5 db tojásfehérje - 10 dkg cukor - 5 evőkanál kakaópor - 1 evőkanál porcukor - 1 kiskanál őrölt vanília - 35 dkg sötétebb szemű cseresznye - 1 csipet só - A tálaláshoz: 2 evőkanál cseresznyepálinka - 15 dkg krémtúró (vagy tejszínnel elkevert leturmixolt túró) - 1 evőkanál cseresznyebefőtt ...

A tojássárgákat a vajjal, a mustárral, a kenőmájassal, a zúzott fokhagymával, ízlésünknek megfelelően sózva, borsozva, simára keverjük, majd csillagcsöves habzsákból a tojásfehérjék üregébe visszatöltjük. A tetejükre tartármártást öntünk. Lecsepegtetett cseresznyebefőttel díszíthetjük.

Belereszeljük egy fél citrom héját, majd belecsavarjuk az egészt citrom levét és 2 púpozott evőkanál porcukorral elkeverve hagyjuk kihűlni. Ezután beletesszük a két tojás fehérjét és keverőgéppel az almát fehérre felverjük, majd beleöntjük egy üvegtálba, s a tetejét meggy- vagy cseresznyebefőttel ...

Addig gőzölöm, amíg a beleszúrt hurkapálca száraz marad. Ha a teteje idő előtt pirulna, egy alufólialapot teszek a felfújt tetejére. Tálra borítva, cikkekre vágva kínálom. Cseresznyebefőttből és őszibarackbefőttből ugyanígy készíthető.

Hozzáadjuk a maradék mustárt, és a kompótlevet. Újrafűszerezzük, beletesszük a hússzeleteket, és lefedve még 5 percig főzzük.

Variáció
Savanykásabb, pikánsabb lesz a mártás, ha sárgabarackkompót-lé helyett cseresznyebefőtt levét használjuk.

· ½ tábla (5dkg) reszelt étcsokoládé (min.60%-os)
· 2 tojás
· ½ csésze cukor (kb. 13 dkg)
· 12-13 dkg vaj
· 2 dl kefír
· 20 dkg meggy- vagy cseresznyebefőtt
· 2 dl tejszín
· ½ dl cseresznyepálinka ...

Lásd még: Lásd még: Cseresznye, Befőtt, Cukor, Tojás, Citrom

◄ Cseresznye   Cseresznyedzsem ►
 
RSS Mobile