Kezdőlap (Citromsav)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Citromsav


 

Citromsav

Gasztronómia  Citromsaláta  Citromszelet
2014.04.16

citromsav
Savanyításra és a fehér húsú gyümölcsök barnulásának megakadályozására
Felhasználás: ...


Citromsav
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Citromsav alapanyagként.
Szederszörp ...

Citromsav
Fürdőgolyók virágszirmokkal
SzilvásBrigiéhez hasonló fürdőbombát csináltam én is az egész családnak Karácsonyra, és csak sokszori kísérletezés után jöttem rá, hogy ha csak beleöntöm a vizet és gyorsan elkeverem, az nem j&oa ...

citromsav
A citromsav (oxi-trikarbalilsav) három bázisú szerves sav. Képlete: C3H4(OH)(COOH)3 vagy C6H8O7.
E savat kristályos állapotban Scheele állította először elő 1784-ben, azonban a borkősavtól már 1776-ban Retzius megkülönböztette.

Citromsav
E-330 savanyításra (pH-érték csökkentésre) használják és a gyümölcsös készítményeknek kihozza a színét
Cukor szirup ...

citromsav fűszersó só tej víz
receptjellemzők
konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vega ...

Citromsav
2 g
Nézzük a másik bizonytalanságot, mit takar a csésze, bögre, pohár, mint mennyiség.

citromsav, cseranyag, A vitamin.
Mire jó?
Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként ...

Citromsav - kiemeli az ízeket, javítja a dermedést
Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek! ...

Citromsav - mert annyira kevés citrom fogy, hogy nincs mindig itthon, de van, amibe kell egy kis savasság, és nem illik bele semmilyen ecet ...

A citromsav baktériumölő, így hatásos lehet a pattanások, az akne ellen. Frissen facsart citrom levét hagyd az érintett területen egy éjszakára, majd másnap mosd le. Mézzel keverve is jó, ilyenkor elég egy fél órás kezelés is.

A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben; mintegy szabályozza azt.

A citromsav szerintem is kell bele, én most több epres dolgot is főztem, és kell hozzá. Pikánsabb! :)
De akkor ki is egészítem a postot, köszi hogy szóltál! :)
Megjegyzés küldése ...

Nem citromsav, hanem aszkorbinsav a hozzávaló!!!
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez) Ennek a funkciónak a használatához be kell jelentkezni!
Mentés ...

1 tk citromsav
A datolyaszilvákat meghámoztam, és kis kockára vágtam. A mangóval ugyanígy jártam el. Mindegyikből kb 200 - 200 gr tiszta gyümölcshús lett. Hozzáadtam a cukrot, és a zselésítőt, majd egy éjszakára pihenni hagytam.

1 tk citromsav
konyak (opcionális)
A piszkét megtisztítottam, a szemeket félbevágtam, a kiwit is megpucoltam, feldaraboltam. Lábasban felforraltam az összes többi hozzávalóval, közben kicsit krumplitörővel megtörögettem a szemeket.

3 dkg citromsav
1 kg cukor
A mentát egy kicsit leöblítettem és beáztattam egy egész napra a két literbe vízbe. Fél nap után eszembe jutott, hogy kell bele citrom is, így az egy kicsit később került bele.

5 dkg citromsav
Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen.

5 dkg citromsav
2 kg Xukor (vagy 2 kg cukor)
2 l vízbe beáztatom a megmosott mentaleveleket, a felkarikázott citromot, és állni hagyom egy napig. Beleteszem a Xukrot és a citromsavat, felforralom és 15 percig főzöm.

2,5dkg citromsav
A virágfürtöket olyan helyen szedjük ahol nincs autós forgalom vagy túl nagy por, mert megmosni nem szabad, csak a bogarakat kiütögetni.

— A citromsavas kémhatása is jót tesz az arcbőrnek. Egy japán recept szerint jó, ha egy tál vízbe belecsavarunk egy citromot, és reggel ezzel mossuk meg az arcunkat, kezünket. Ez a tonizáló, citromolajban gazdag arcvíz gyengén fehéríti a bőrt.

1 evőkanál citromsav
Leöblítjük és kisebb darabokra tépkedjük a mentaleveleket, majd felöntjük a vízmennyiség felével. Hozzáadjuk a feldarabolt citromot és a citromsavat. Egy napot állni hagyjuk, miközben időnként megkeverjük.

1 kiskanál citromsav.
Virágokat alaposan megmosom, a cukrot és a citromsavat a vízben felforralom, majd hozzáadom a karikákra vágott citromot. Ha az egész langyosra hűl hozzáadom a bodzavirágokat.

citromsav = A bor egyik természetes szerves sav alkotóeleme.
Cladosporium cellare (régebben Rhacodium cellare) = Nemes pincepenész. Megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, ezzel jelzi a jó pincét.

1. Tisztítsunk meg és aprítsunk fel 2,5 kg paradicsomot. Forraljuk fel 1 kg cukorral, majd adjunk hozzá 2 ek citromsavat, 2 tasak vaníliás cukrot és 1 tk őrölt gyömbért.

A narancshéját a citromsavval összekeverjük, s két liter vizzel felöntjük.
1-2napig állni hagyjuk. Utána puhára főzzük, majd turmixoljuk. Felforralunk
4liter vizet a 30db polisett tablettával és beleszűrjük a leturmixolt
masszát.

3 lapos evőkanál citromsav
Na-benzoát kb. 5,5-6 liter kész szörphöz
sok-sok bodzavirág ( én másfél nejlonszatyorral szedtem ) ...

½ mokkáskanál citromsav
E l k é s z í t é s :
1. A bodzavirágot száraz időben gyűjtöm, lehetőleg a természetből (forgalmas út mellől inkább ne). Átvizsgálom, a zöld száraitól megfosztom, és egy nagy tálba teszem.

Más leírás viszont az almánál is kíméletes melegítést ír elő, s a barnulás ellen inkább egy előzetes 2%-os citromsavas fürdőt javasol.

A sütőcukrászat az eddig említett anyagokon kívül még egyéb járulékos anyagokat is felhasznál, így szerves savakat: ecetsavat, tejsavat, borkősavat, citromsavat satöbbi Ezeket a savakat általában szabad sav alakjában használjuk, ...

Pirosra érett cseresznyepaprika, fűszerpaprika és (az iparilag előállított terméknél) paradicsompaprika, konyhasó, valamint az ipari változatban tartósítószer (kálium-szorbát), citromsav és sűrítőanyag felhasználásával készül.

Ez utóbbi miatt, ha lét készítenek belőle - a teljesebb lényerés érdekében-, először fagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal szokták édesíteni, valamint a kellemes ízhatás érdekében citromsavat is adnak hozzá.

És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből, a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból, emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.
- Győri rozsosat.

BodzaszörpHozzávalók: 15-20 bodzavirág, 2 citrom, 2 kg kristálycukor (vagy 1,80 kg fruktóz), 5 dkg citromsav Elkészítés: A bodzavirágot tedd egy nagyobb edénybe, önts rá 2 liter hideg vizet, és tedd bele a két, karikára vágott citromot.

1,5 kg-os fejes káposzta, 40 dkg sertéshús (lapocka vagy dagadó), 5-6 evőkanál rizs, 2 tojásnyi zsír, 3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 csomó kapor, késhegynyi törött bors, késhegynyi színes paprika, néhány szem teaízesítő vagy késhegynyi citromsav, ...

3 kg érett málna, 2 kg kristálycukor, 1 dkg citromsav. Egyszerűen, bár kissé hosszadalmasan készíthető.
Elkészítés:
A málnát átválogatjuk, hogy egyetlen hibás szem se maradjon benne.

7 kg alma, 6 liter víz, 2 dkg citromsav, 11 teáskanál nátriumbenzonát, 1 kg méz. Elkészítés:
Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a magházakat, de ne hámozzuk meg! ...

A szörpnél a bodzaszörp receptjét vettem volna alapul (ahogy anyu készíti: 5 literes befőttesüvegbe 15-20 nagy bodzavirág tányér, jól megmosva, lerázogatva, bogártalanítva, hozzá 3 kiló cukor, 10 dkg citromsav és 3 citrom vékony karikára vágva.

Ezeknél hogy ne barnuljanak meg, míg feldolgozzuk az összeset, citromsavas vízbe tesszük a már feldarabolt gyümiket, az kissé meggátolja a barnulást. (1 tál víz+1 tál citromsav)
DUNSZT: ...

1 teáskanál citromsav
Az eperszemekről leszedjük a szárat. Langyos vízben addig áztatjuk, amíg a homok és minden egyéb szennyeződés le nem ázik róla. Többször váltjuk a vizet, majd szűrőkanállal kiemelve nagyméretű lábosba öntjük.

Beleszórom a citromsavat, kicsit átkeverem, hogy a citromsav elolvadjon a vízben, és 60 percig hagyom benne. Ezután az almákat nagy uborkás üvegbe rakom, és rászórom az egész borsot.

Rögtön beledobjuk egy előkészített mély tálba, melyben 1-2 evőkanál citromsavat oldtunk fel. Ez azért szükséges, hogy a gyümölcs meg ne barnuljon.

2 tk citromsav ha van, vagy 3/4 csésze citromlé
1 csésze barnacukor

bors
Hevítsük fel a vajat vagy növényi olajat egy nagy edényben alacsony hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk 5 percig vagy míg üveges nem lesz.

A vízbe belekeverem a citromsavat, és a citromfűre öntöm, lezárom, és 3 napig macerálom az ablak párkányán. Közbe néha megkevergetem. 3 nap után a vizet leszűröm, hozzákeverem a cukrot, felforralom, és főzöm 10 percig.

15 g citromsav
1 l víz
Az érett meggyet megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a gyümölcshúst összezúzzuk. Hozzáöntjük a vizet és kevés vízben feloldott citromsavat is hozzáöntjük, és jól összekeverjük.

Főzzük fel a vizet a cukorral és a citromsavval, hagyjuk hűlni kb. 5-10 percig, majd a szinte még forró szirupot öntsük rá a karikárra vágott citrommal összekevert bodzavirágokra.

A cukorka összetevői : cukor, glükózszirup, étkezési sav (citromsav), savanyúságot szabályozó, növényi zsír, emulgeálószer, aroma (forrás itt) . Szerintem ehhez nincs mit hozzáfűzni.

vízben elkeverek 4 dkg citromsavat, és a tökre öntöm. 24 óra hosszat állni hagyom. Másnap 2 l. vízből és 25 dkg cukorból szirupot főzök, és a lecsöpögtetett tököt kb. 2 percig a szirupban főzöm. Ezután leszűröm.

A jellegzetes illatán és finom ízén kívül az ananász vitaminokban gazdag, citromsav, almasav, kalcium, mangán, foszfor, magnézium, jód, kálium, vas, folsav, cellulóz, glükóz és bromelin található benne.

fehér gyümölcsökhöz (alma, körte, barack) citromsav vagy citrompótló 2-3 szem üvegenként, hogy ne barnuljon meg.)
Nem teszek bele fűszereket (szegfűszeg, citromhéj stb.

A citromsavat és a szalicil 2/3-át 1 dl szörppel alaposan elkeverjük, a sötét sziruppal együtt a többihez adjuk.

Mosás, hámozás és a magház eltávolítása után egyenletesen egyenletesen szeljük fel, és főzzük meg citromsavas vízben. Közben készítsük el a szirupot.

Ez a növényi eredetű befőző szer citromsav, tejcukor és pektin felhasználásával készül, amelyet almából vagy citromból nyernek. Hátránya ennek a pornak, hogy tartósító anyagot tartalmaz, és a benne levő citromsav miatt némi mellékíze van.

A gyümölcsöket megmostam, majd lábasba tettem, ahol (vicces módon) krumplitörővel kicsit összetörtem őket, leöntöttem a cukorral,hozzáadtam a citromsavat, alaposan összekevertem, majd alágyújtottam.

3 kg apró eper * 2 kg cukor * 1 teáskanál citromsav

A lábosban soronként megszórjuk az epret cukorral, majd befedjük. 1 órán át állni hagyjuk, addig levet ereszt.

Hozzávalók: 50 dkg őszibarack (előkészítve mérjük le), 50 dkg sárgabarack (előkészítve mérjük le), 1 tasak Citromsav, 1 tasak Befőző cukor Extra 2:1, , , .

Egyszer nekem se volt itthon dzsemfixem, és akkor én citromsavat tettem a fügelekvárba tartósítónak. Én is tapasztaltam, hogy jót tett neki a savanykás íz. De arról nincs tapasztalatom, hogy a lime elég-e neki tartósítónak.

Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát Elkészítés: Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot.

Harmadik este tettem a szirupba egy kis citromsav-hidrátot, újból fél óra főzés és KÉSZ!
Kiforralt-sterilizált üvegekbe töltöttem és lezártam őket.
Először csak magában kóstolgattuk.
Utána török rizspudingot díszítettem véle. Bravúrosan helytállt! ...

Egy magas fazékba tesszük a pezsgőt, a málnalevet, a cukrot és a citromsavat. Az egészet összekeverjük, majd lassan felforraljuk. Legalább 3 percig rotyogtatjuk, azután levesszük a tűzről.

Lásd még: Lásd még: Citrom, Cukor, Leves, Lekvár, Barack

Gasztronómia  Citromsaláta  Citromszelet
2014.04.16

 
RSS Mobile