Kezdőlap (Citromsav)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Citromsav

Gasztronómia  Citromsaláta  Citromszelet

citromsav
Savanyításra és a fehér húsú gyümölcsök barnulásának megakadályozására
Felhasználás:
Szörpök, gyümölcslevek, befőtt-felöntőlevek ízesítésére, a fehér húsú gyümölcsök barnulásának megakadályozására, valamint a gyümölcsborok savtartalmának beállítására.


Citromsav
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Citromsav alapanyagként.
Szederszörp ...

Citromsav
Fürdőgolyók virágszirmokkal
SzilvásBrigiéhez hasonló fürdőbombát csináltam én is az egész családnak Karácsonyra, és csak sokszori kísérletezés után jöttem rá, hogy ha csak beleöntöm a vizet és gyorsan elkeverem, az nem j&oa ...

citromsav
A citromsav (oxi-trikarbalilsav) három bázisú szerves sav. Képlete: C3H4(OH)(COOH)3 vagy C6H8O7.
E savat kristályos állapotban Scheele állította először elő 1784-ben, azonban a borkősavtól már 1776-ban Retzius megkülönböztette.

Citromsav
E-330 savanyításra (pH-érték csökkentésre) használják és a gyümölcsös készítményeknek kihozza a színét
Cukor szirup ...

citromsav fűszersó só tej víz
receptjellemzők
konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vega
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre ...

Citromsav
2 g
Nézzük a másik bizonytalanságot, mit takar a csésze, bögre, pohár, mint mennyiség.

Citromsav - kiemeli az ízeket, javítja a dermedést
Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!
Titkok, fortélyok, ötletek - gyakorlati tanácsok
Elsóztad a levest? Mindig odaég a tej? Zavaros a húsleves? Leválik a panír a húsról? Minden jó, és gyakorlott... (tovább) ...

citromsav, cseranyag, A vitamin.
Mire jó?
Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként ...

Citromsav - kiemeli az ízeket, javítja a dermedést
Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Fűszernövények a konyhában
Ha ez tetszett, olvasd el a következő, Hoxa által felvitt cikket is: 2008 legrizikósabb napjai a kínai asztrológia szerint (Asztrológia) ...

Citromsav - mert annyira kevés citrom fogy, hogy nincs mindig itthon, de van, amibe kell egy kis savasság, és nem illik bele semmilyen ecet ...

A citromsav baktériumölő, így hatásos lehet a pattanások, az akne ellen. Frissen facsart citrom levét hagyd az érintett területen egy éjszakára, majd másnap mosd le. Mézzel keverve is jó, ilyenkor elég egy fél órás kezelés is. Ha az akne nyílt sebbel jár vagy súlyos, fordulj orvoshoz.

A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben; mintegy szabályozza azt. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni.

A citromsav szerintem is kell bele, én most több epres dolgot is főztem, és kell hozzá. Pikánsabb! :)
De akkor ki is egészítem a postot, köszi hogy szóltál! :)
Megjegyzés küldése ...

Nem citromsav, hanem aszkorbinsav a hozzávaló!!!
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez) Ennek a funkciónak a használatához be kell jelentkezni!
Mentés ...

1 tk citromsav
A datolyaszilvákat meghámoztam, és kis kockára vágtam. A mangóval ugyanígy jártam el. Mindegyikből kb 200 - 200 gr tiszta gyümölcshús lett. Hozzáadtam a cukrot, és a zselésítőt, majd egy éjszakára pihenni hagytam.

1 tk citromsav
konyak (opcionális)
A piszkét megtisztítottam, a szemeket félbevágtam, a kiwit is megpucoltam, feldaraboltam. Lábasban felforraltam az összes többi hozzávalóval, közben kicsit krumplitörővel megtörögettem a szemeket.

3 dkg citromsav
1 kg cukor
A mentát egy kicsit leöblítettem és beáztattam egy egész napra a két literbe vízbe. Fél nap után eszembe jutott, hogy kell bele citrom is, így az egy kicsit később került bele.

5 dkg citromsav
Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg.

5 dkg citromsav
2 kg Xukor (vagy 2 kg cukor)
2 l vízbe beáztatom a megmosott mentaleveleket, a felkarikázott citromot, és állni hagyom egy napig. Beleteszem a Xukrot és a citromsavat, felforralom és 15 percig főzöm. Blenderben turmixszolom, sűrű szitán átpasszírozom, majd gézen átszűröm a szörpöt.

— A citromsavas kémhatása is jót tesz az arcbőrnek. Egy japán recept szerint jó, ha egy tál vízbe belecsavarunk egy citromot, és reggel ezzel mossuk meg az arcunkat, kezünket. Ez a tonizáló, citromolajban gazdag arcvíz gyengén fehéríti a bőrt. Aki félti barnára sült arcszínét, ne használja.

1 evőkanál citromsav
Leöblítjük és kisebb darabokra tépkedjük a mentaleveleket, majd felöntjük a vízmennyiség felével. Hozzáadjuk a feldarabolt citromot és a citromsavat. Egy napot állni hagyjuk, miközben időnként megkeverjük.
Másnap kiegészítjük a maradék vízzel és a cukorral, majd felforraljuk.

1 kiskanál citromsav ( elhagyható)
Virágokat alaposan megmosom, a cukrot és a citromsavat a vízben felforralom, majd hozzáadom a karikákra vágott citromot. Ha az egész langyosra hűl hozzáadom a bodzavirágokat.

Egy csipet citromsavval verjük kemény habbá a tojásfehérjét.
14
Először egy kevés felvert tojásfehérjével lazítsuk fel a lisztes masszát, majd lassan forgassuk bele a maradék habot.

Beleszórjuk a citromsavat és a virágokat, felöntjük a meleg sziruppal és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
A lábost befedjük és napfénytől védett, hűvös helyen 3-4 napig áztatjuk.

citromsav = A bor egyik természetes szerves sav alkotóeleme.
Cladosporium cellare (régebben Rhacodium cellare) = Nemes pincepenész. Megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, ezzel jelzi a jó pincét.
clairet = Könnyű, világospiros bordeaux-i bor.

CITROMSAV
- tartósító- és savanyító hatású szer
CITRONÁD
- Citromhéj és cukor összefőzve (úgy készül, mint a cukrozott narancshéj). Ha sütemény, akkor cukor, mandula, tojás sárgája, csokoládé, kenyérmorzsa, tojáshab és vanília alkotják a hozzávalókat. A tésztát torta formájúra sütötték.

1. Tisztítsunk meg és aprítsunk fel 2,5 kg paradicsomot. Forraljuk fel 1 kg cukorral, majd adjunk hozzá 2 ek citromsavat, 2 tasak vaníliás cukrot és 1 tk őrölt gyömbért.

A narancshéját a citromsavval összekeverjük, s két liter vizzel felöntjük.
1-2napig állni hagyjuk. Utána puhára főzzük, majd turmixoljuk. Felforralunk
4liter vizet a 30db polisett tablettával és beleszűrjük a leturmixolt
masszát.

3 lapos evőkanál citromsav
Na-benzoát kb. 5,5-6 liter kész szörphöz
sok-sok bodzavirág ( én másfél nejlonszatyorral szedtem ) ...

A citrom alma- és citromsavat tartalmaz, és bővelkedik káliumban, rézben, C-, P- és B-vitaminban, valamint karotinban. Nagy mennyiségben tartalmaz pektint, mely segíti emésztőrendszerünk munkáját, és fogyókúrában is használni szokták.

½ mokkáskanál citromsav
E l k é s z í t é s :
1. A bodzavirágot száraz időben gyűjtöm, lehetőleg a természetből (forgalmas út mellől inkább ne). Átvizsgálom, a zöld száraitól megfosztom, és egy nagy tálba teszem. A citromok héját ráreszelem (csak a sárga részét) és 750 ml forró vízzel leöntöm.

Más leírás viszont az almánál is kíméletes melegítést ír elő, s a barnulás ellen inkább egy előzetes 2%-os citromsavas fürdőt javasol. A hirtelen és erőteljes felmelegítéstől azért is szoktak óvni, mert az olyan kérget képezhet az aszalmány felületén, ami miatt menthetetlenül rágóssá válik.

A sütőcukrászat az eddig említett anyagokon kívül még egyéb járulékos anyagokat is felhasznál, így szerves savakat: ecetsavat, tejsavat, borkősavat, citromsavat satöbbi Ezeket a savakat általában szabad sav alakjában használjuk, de használhatunk savanyú sókat is.

Pirosra érett cseresznyepaprika, fűszerpaprika és (az iparilag előállított terméknél) paradicsompaprika, konyhasó, valamint az ipari változatban tartósítószer (kálium-szorbát), citromsav és sűrítőanyag felhasználásával készül.

Ez utóbbi miatt, ha lét készítenek belőle - a teljesebb lényerés érdekében-, először fagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal szokták édesíteni, valamint a kellemes ízhatás érdekében citromsavat is adnak hozzá.

A világos színű gyümölcsöt, zöldséget a hámozás, magozás közben a barmulástól megóvhatjuk, ha kétszázalékos (1 liter vízhez 2 deka) borkő- vagy citromsavas vízbe rakjuk, esetleg egy citrom levét vagy két evőkanál étkezési ecetet öntünk az áztatóvízbe, majd tiszta vízzel leöblítjük.

És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből, a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból, emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.
- Győri rozsosat.

1,5 kg-os fejes káposzta, 40 dkg sertéshús (lapocka vagy dagadó), 5-6 evőkanál rizs, 2 tojásnyi zsír, 3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 csomó kapor, késhegynyi törött bors, késhegynyi színes paprika, néhány szem teaízesítő vagy késhegynyi citromsav, 2-3 evőkanál tejföl, só.

3 kg érett málna, 2 kg kristálycukor, 1 dkg citromsav. Egyszerűen, bár kissé hosszadalmasan készíthető.
Elkészítés:
A málnát átválogatjuk, hogy egyetlen hibás szem se maradjon benne. Apránként, szűrőbe téve, gyenge vízsugár alatt megmossuk és lecsöpögtetjük.

7 kg alma, 6 liter víz, 2 dkg citromsav, 11 teáskanál nátriumbenzonát, 1 kg méz. Elkészítés:
Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a magházakat, de ne hámozzuk meg! Ezután vágjuk fel az almadarabokat nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre (vagy csíkokra, fel is kockázhatjuk, de nem muszáj).

A szörpnél a bodzaszörp receptjét vettem volna alapul (ahogy anyu készíti: 5 literes befőttesüvegbe 15-20 nagy bodzavirág tányér, jól megmosva, lerázogatva, bogártalanítva, hozzá 3 kiló cukor, 10 dkg citromsav és 3 citrom vékony karikára vágva.

Ezeknél hogy ne barnuljanak meg, míg feldolgozzuk az összeset, citromsavas vízbe tesszük a már feldarabolt gyümiket, az kissé meggátolja a barnulást. (1 tál víz+1 tál citromsav)
DUNSZT: ...

Ennek alkotórésze külön 30 % viz, 36 % cukor, 23,25 % fehérje és extractiv anyag, 8,5 % pektinszemcsék, 1,5 % sejtkemnye és 0,75 % citromsav, ásványrészek és kumarin, ettől van a D.-nak kedves ize. Számos nagyobb vagy kisebb fajtája van.

1 teáskanál citromsav
Az eperszemekről leszedjük a szárat. Langyos vízben addig áztatjuk, amíg a homok és minden egyéb szennyeződés le nem ázik róla. Többször váltjuk a vizet, majd szűrőkanállal kiemelve nagyméretű lábosba öntjük.
Soronként megszórjuk kristálycukorral és befedjük.

Beleszórom a citromsavat, kicsit átkeverem, hogy a citromsav elolvadjon a vízben, és 60 percig hagyom benne. Ezután az almákat nagy uborkás üvegbe rakom, és rászórom az egész borsot.

Rögtön beledobjuk egy előkészített mély tálba, melyben 1-2 evőkanál citromsavat oldtunk fel. Ez azért szükséges, hogy a gyümölcs meg ne barnuljon. 2 liter vízbe felteszünk 80 dkg cukrot, 6 szem szegfűszeget, 1 mokkáskanál citromsavat, 2 mokkáskanál nátrium benzoátot és fél mokkáskanál borként.

2 tk citromsav ha van, vagy 3/4 csésze citromlé
1 csésze barnacukor

bors
Hevítsük fel a vajat vagy növényi olajat egy nagy edényben alacsony hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk 5 percig vagy míg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a répát, a káposztát, a vizet és mindkét konzerv paradicsomot.

A vízbe belekeverem a citromsavat, és a citromfűre öntöm, lezárom, és 3 napig macerálom az ablak párkányán. Közbe néha megkevergetem. 3 nap után a vizet leszűröm, hozzákeverem a cukrot, felforralom, és főzöm 10 percig.

15 g citromsav
1 l víz
Az érett meggyet megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a gyümölcshúst összezúzzuk. Hozzáöntjük a vizet és kevés vízben feloldott citromsavat is hozzáöntjük, és jól összekeverjük. Egy nagyobb edényben szobahömérsékleten két napig állni hagyjuk.

Utána beletesszük a kénport, Nátrium benzoátot, vagy szalicilt és citromsavat. A gyöngyhagymát megtisztítjuk, az uborkát körömkefével megmossuk. A paprikát félbevágjuk, magházát kivágjuk. Az almapaprika csúcsára, apró lyukat vágunk, hogy a lé be tudjon folyni. A karfiolt rózsáira szedjük.

Főzzük fel a vizet a cukorral és a citromsavval, hagyjuk hűlni kb. 5-10 percig, majd a szinte még forró szirupot öntsük rá a karikárra vágott citrommal összekevert bodzavirágokra. Hagyjuk állni 1-2 napig, szűrjük le, töltsük üvegekbe, és az üvegek méretétől függően dunsztoljuk 20-30 percig.

vízben elkeverek 4 dkg citromsavat, és a tökre öntöm. 24 óra hosszat állni hagyom. Másnap 2 l. vízből és 25 dkg cukorból szirupot főzök, és a lecsöpögtetett tököt kb. 2 percig a szirupban főzöm. Ezután leszűröm.

A cukorka összetevői : cukor, glükózszirup, étkezési sav (citromsav), savanyúságot szabályozó, növényi zsír, emulgeálószer, aroma (forrás itt) . Szerintem ehhez nincs mit hozzáfűzni. Gyerekként én is ettem PEZ cukorkát, akkoriban ezek újdonságok voltak, örültünk ha ilyet kaphattunk.

A jellegzetes illatán és finom ízén kívül az ananász vitaminokban gazdag, citromsav, almasav, kalcium, mangán, foszfor, magnézium, jód, kálium, vas, folsav, cellulóz, glükóz és bromelin található benne.

fehér gyümölcsökhöz (alma, körte, barack) citromsav vagy citrompótló 2-3 szem üvegenként, hogy ne barnuljon meg.)
Nem teszek bele fűszereket (szegfűszeg, citromhéj stb.

A citromsavat és a szalicil 2/3-át 1 dl szörppel alaposan elkeverjük, a sötét sziruppal együtt a többihez adjuk. 3 db 1/2 l-es hosszú nyakú üveget tisztára mosunk, majd félig töltve tiszta, forró vízzel, forró sütőben, 2 ujjnyi magas vízben sterilizáljuk.

Mosás, hámozás és a magház eltávolítása után egyenletesen egyenletesen szeljük fel, és főzzük meg citromsavas vízben. Közben készítsük el a szirupot. A megtisztított alma mennyiségéhez egyenlő arányban főzzük a szirupot: 0,5 liter vízben 1 kg almához 1 kg kristálycukrot.

Alapmassza: 100 gr szódabikarbóna, 50 gr citromsav, 50 gr. kukoricakeményítő, 40 gr. oliva olaj, pár csepp víz, ez a mennyiség változhat a keményítő nedvszívásától is, lehet több kell bele...

Ez a növényi eredetű befőző szer citromsav, tejcukor és pektin felhasználásával készül, amelyet almából vagy citromból nyernek. Hátránya ennek a pornak, hogy tartósító anyagot tartalmaz, és a benne levő citromsav miatt némi mellékíze van. Hasonló szert gyárt a dr. Oetker cég is, Zseléfix néven.

A gyümölcsöket megmostam, majd lábasba tettem, ahol (vicces módon) krumplitörővel kicsit összetörtem őket, leöntöttem a cukorral,hozzáadtam a citromsavat, alaposan összekevertem, majd alágyújtottam.
(Vannak, akik szeretik pár órát/vagy akár egy éjszakát is a gyümölcsöt a cukorban állni.

Az így előkészített gyümölcsöt annyi citromsavas vízbe dobjuk, amennyi ellepi, ez segít, hogy színét és keménységét megőrizze. Közben az édesítőszert a szegfűszeggel és a citrompótlóval felforraljuk. A fél barackokat óvatosan a szirupba rakjuk, és mindössze 5 percig főzzük, ezalatt üvegessé válik.

Az oldalon már évek óta papolom, hogy bodzavirág szörpöt kristálycukor és citromsav mentesen is el lehet rakni, hisz én világ életemben így csináltam. Soha nem mértem az arányokat, és nem dekáztam a hozzávalókat, hanem mindig érzés szerint dolgoztam.

A további díszítések rajta az oldalán szintén marcipánból készültek, a tetején lévő virág azonban cukormáz-kompozíció, amelyhez egy tojásfehérje, 10-14 dkg cukorliszt és 2-3 csepp citromsav vagy ugyanennyi 20 százalékos ecet kell.

Erre a célra megfelel citromsav vagy frissen facsart citromlé is. A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk és a gyümölcsdarabokat az aszkorbinsavas vízbe tesszük. Amint 1-2 üvegnyi gyümölcs elkészül, lecsepegtetjük és tiszta üveg(ek)be töltjük.

A vizet a cukorral összekeverem, hozzáadom a citromsavat és a Na-benzoátot, majd beleteszem a bodzavirágokat (megmosni nem szabad őket). A citromot felszeletelem és hozzáadom a többihez. Végül az egészet öszekeverem, egy hétig állni hagyom, néha megkevergetem.

Hozzávalók: 1 kg fekete ribiszke, 8 dkg cukor, 10 dkg citromsav.
A ribiszkét megmossuk, lecsumázzuk, szétnyomkodjuk. A citromsavat háromnegyed liter vízben feloldjuk, a ribiszkével összekeverjük, egy napig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, a levet a cukorral addig keverjük, amíg fel nem oldódott.

A citromlevet vagy az előzőleg feloldott citromsavat sóval ízesítve és a joghurtot adjuk fokozatosan a tejhez, addig kavargassuk míg a tej össze nem ugrik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni legalább 15 percig. Egy szűrőbe helyezett gézen vagy finom szövésű anyagon (pl. pelenkán) szűrjük át.

A citromlében található citromsav hasznos a vesekő elhárítására, mivel csökkenti a kalcium kiválasztását. A citrom héja bőségesen tartalmaz egy rutin nevű vegyületet, amely erősíti a vénák és hajszálerek falát, így mérsékelheti a visszerek kialakulását és az általuk okozott fájdalmat.

Az egyik edényben a cukros, citromsavas vizet felforraljuk és beletesszük a cikkekre vágott citromot. A másik edényben a maradék cukrot megkaramellizáljuk, amit majd felöntünk 1/2 l vízzel. Majd összekeverjük őket és beletesszük a bodzavirágokat és hagyjuk állni.
Feltöltötte
Miele ...

Az egészet egy tálba öntjük, hozzáadunk 1 mokkáskanál citromsavat és 1 késhegynyi nátrium-benzoikumot (nagyobb boltokban vagy gyógyszertárakban, tasakos kiszerelésben kapható ételkészítéshez használható tartósítószer, pl: befőttek, szörpök, lekvárok készítéséhez ajánlott).

Adjuk hozzá a citromsavat és a sárgadinnye pépet, valamint egy kis vízben feloldott tartósítót. Főzzük össze 5 percig. Töltsük tiszta palackokba, dugaszoljuk be azokat megfelelően. A palackokat hűvös sötét helyen - kamrában, veremben, pincében, - tároljuk, mert a fény árt a gyümölcs szép színének.

A citromokat tisztítsd meg, darabold fel, majd tedd a virágok mellé az üvegbe, a citromsav társaságában, aztán öntsd fel ezt az egészet a sziruppal. Takard le valamivel az üveget, tedd hűvös, árnyékos helyre, minden nap keverd át, és nagyjából az ötödik alkalom után már jó is lesz.

Hozzávalók: 2-2 kg nem túl leveses alma és körte, 1,6 kg kristálycukor, 1 evőkanál citromsav, 1 rúd fahéj 1. A gyümölcsöt alaposan megmossuk, félbe vagy negyedekbe hasítva kicsumázzuk, majd húsukat héjastól nagyobb kockákra vágjuk. A cukorral és a citromsavval […]
Ringlólekvár ...

Még forrón belekeverjük a citromsavat és egy műanyag merőkanál segítségével steril üvegekbe töltjük (kb 2 normál üveggel lesz), majd miután lezártuk, 5-10 percre fejtetőre állítjuk és ezután mehet is a kamra polcra!
Küldte: Szani konyhája
Képfeltöltés ...

Másnap a citromos-mentás vízhez adjuk a 2 kg cukrot és a citromsavat, felforraljuk, majd további 15 percig forrásban tartjuk.
Jól kimosott üvegekbe szűrjük az így elkészített szörpöt, lezárjuk az üvegeket, majd párnák-takarók közé dugjuk őket, és ott hagyjuk őket teljesen kihűlni - kidunsztoljuk.

Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak.

A virágokat egy nagy üvegedény aljába helyezem, és hozzáadom a felkarikázott citromot, és a citromsavat. A vizet a cukorral együtt addig melegítem, míg a cukor teljesen feloldódik, majd miután kihűlt, felöntöm a virágot. 3-4 napig letakarva áztatom. Minden nap legalább egyszer átkeverem.

Hagyom teljesen kihűlni, 2 ek citromsavat keverek hozzá, belekarikázok két egész citromot, majd beleáztatok kb 20 fürt közepes nagyságú bodzavirágot. Egy hétig állni hagyom, de minden reggel és este megkeverem. A hét végén 1 kk Na-benzoátot keverek hozzá, leszűröm és palackokba zárva tárolom.

Ez a kóladióból (és ritkán a kólafa leveleiből) kivont ízanyagokat, fűszerolajokat és más aromaanyagokat, karamellszínezéket, cukrot és/vagy szintetikus édesítőszereket, foszforsavat vagy citromsavat, szén-dioxidot, és 86-92 térfogatszázalék vizet tartalmaz.

Egyszer nekem se volt itthon dzsemfixem, és akkor én citromsavat tettem a fügelekvárba tartósítónak. Én is tapasztaltam, hogy jót tett neki a savanykás íz. De arról nincs tapasztalatom, hogy a lime elég-e neki tartósítónak. Mindenesetre 1 üveg lekvár biztos elfogy, még mielőtt meg tudna romolni.

A gyümölcsöket, a zselírozó cukrot és a citromsavat egy nagy fazékban jól összekeverjük. Az egészet kevergetés mellett erős tűzön felforraljuk, legalább három percig folyamatos kevergetés mellett rotyogtatva főzzük, majd levesszük a tűzről.

Harmadik este tettem a szirupba egy kis citromsav-hidrátot, újból fél óra főzés és KÉSZ!
Kiforralt-sterilizált üvegekbe töltöttem és lezártam őket.
Először csak magában kóstolgattuk.
Utána török rizspudingot díszítettem véle. Bravúrosan helytállt! ...

Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát Elkészítés: Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet.

Egy magas fazékba tesszük a pezsgőt, a málnalevet, a cukrot és a citromsavat. Az egészet összekeverjük, majd lassan felforraljuk. Legalább 3 percig rotyogtatjuk, azután levesszük a tűzről. A málnazselét azonnal a tisztára mosott üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, és 5 percre fejre állítjuk.

"Van azonban sok olyan anyag is, amelyet természetesnek is lehet tekinteni, ilyen a citromsav, az aszkorbin sav, de attól, hogy ez pluszban van hozzátéve az élelmiszerhez, ez is mesterséges lesz, mert a szervezetben egészen máshogy szívódik fel, ...

Fazékba szűrjük, belekeverünk 50 g citromsavat és két kiló cukrot. Felforraljuk, tíz percig főzzük. Ilyenkor ízesíthetjük egy csokor friss mentával, vagy citromfűvel, amit szűrőkanállal leszedünk a főzés utolsó öt percében.

10-12 tenyérnyi bodzavirág 2 kg cukor 6 liter víz 1,5 dkg borkősav ugyanennyi citromsav A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, … Tovább
Túrófánk
25 dkg tehéntúró 2 tojás 2 evőkanál cukor fél csomag vaníliás cukor 10 dkg liszt 1 mokkáskanál sütőpor olaj só A … Tovább ...

Két liter vizet forralj fel, tegyél bele 2 kiló cukrot és 20 gramm citrompótlót (vagy citromsavat), addig forrald, míg fel nem olvad teljesen a cukor. Nem teljesen forrón, úgy hogy fémet teszel az üveg alá (fémtálca, széles pengéjű kés - ez elvezeti a hőt és nem reped szét az üveg) öntsd az üvegbe.

elszíneződés ellen próbáld ki a citromlevet, ill. citromsavat!
nem lesz lehetőségük megromlani, mert már csak 3-4 üveggel van ebből az epresből, azóta csináltam feketecseresznyét is, majd blogolom, és sárgabarackot ma fogok vagy holnap.

Oldjuk fel a cukrot a paradicsomlében. Adjuk hozzá a citromsavat, mentát, bazsalikomot, 1-2 kicsit bevágott piros paprikát (nem port!) és a csipetnyi sót. Az egészet forraljuk fel s hagyjuk egy kicsit forrni, majd szűrjük le.

Ha kell, sózom és citromlével, vagy citromsavval savanyítom. Akkor az igazi, ha kellemesen savanykás íze van. Ha a hús teljesen megfőtt, a tejfölben elkeverek egy evőkanálnyi lisztet, és ezzel behabarom a levest. Ha átforrt, fogyasztható.

A mángold levele és nyele viszonylag sok nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat (oxál-, alma-, citromsav) tartalmaz, ezért jelentős a táplálkozás-élettani értéke. Vitamintartalma sem jelentéktelen: A-vitamin és C-vitamint tartalmaz.

Nálunk én vagyok a lekvár-, és kompótfelelős.
Citromsavas vízben "üveges"-re előfőzöm a birseket, így könnyebb feldolgozni, és nem barnulnak.
A lé megcukrozva kitűnő ivólé lesz.
Géza írta... ...

10 kg étzsír, 18 kg porcukor, 100 g citromsav és 8 citrom reszelt szétdörzsölt héja.
2. Nugátos krémek. a) 30 kg zsiradék, 28 kg mandula, 17 kg cukor, 4 kg malátakivonat, 5 kg ostyatörmelék. Az anyagot hengeren is áteresztjük.

Mária, jó kérdés. Én a hűtőben szoktam tartani és 1-2 hét alatt elhasználni.
Tartósításhoz citromsavat meg szalicilt kellene hozzá tenni, de, hogy pontosan mennyit, azt nem igazán tudnám megmondani. A csomagoláson biztos írja a pontos arányokat.
Megjegyzés küldése ...

A körtét meghámozzuk, és feldaraboljuk, majd összekeverjük a szegfűszeggel, a narancslével, citromlével, curacaóval, zselésítő porral, citromsavval, és a fehérborral. 2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.

Ahhoz, hogy a barack szép szőke maradjon bizony citromsav kell. A citromot aranyárban mérik mostanság, hát ellopok 4 jégkockát a feleségem adagjából, hátha nem veszi észre! ...

Az eladásra kevésbé alkalmas túlságosan lukacsos vagy szabálytalan formájú sajtokat citromsavval, karbonátokkal keverték, így azok kenhető állaguk és tartósságuk miatt keresett árucikké váltak. Magyarországon a Svájcból érkező Stauffer Frigyes honosította ezt meg, a XX. század elején.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Citrom, Cukor, Leves, Lekvár, Barack?

◄ Citromsaláta   Citromszelet ►
 
RSS Mobile