Kezdőlap (Citrompótló)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Citrompótló


 

Citrompótló

Gasztronómia  Citromos-diós  Citromsaláta

Citrompótló helyett inkább citromot használnék. Ha cukor helyett édesítőt használunk vagy mézet, akkor lehet fitnesz-szörpünk is!
» SpongeChef 2009-05-26 13:52
Iratkozz fel a recept hírlevélre!
Receptkeresés ...


60 dkg cukor
20 db az az citromsav
3 db összevágott citrom
Előkészületi idő: 60 perc ...

Bodzás eperlekvárHozzávalók: 50 dkg eper, 6 db bodzavirág, 50 dkg befőző-cukor (2:1), 5-6 szem citrompótló Elkészítés: Az alaposan megmosott epret csepegtesd le egy szűrőedényben, a nagyobbakat vágd kisebbre, ...

acura (1) bab (1) babgulyás (1) bacon (1) befőtt (1) bence (1) birka (1) bogrács (4) bojtárpörkölt (1) borsmenta tea (1) borsmenta üdítő (1) boza (2) böjt (2) bölény buffalo (1) búza (1) cigánykemence (1) citromfű tea (1) (1) compay ...

teszek a csapból, ezekbe teszem a gyümölcscukrot, (1-2 kávéskanállal) folyékony édesítőt, (15-20 cseppet) Édesebb gyümölcshöz (barack, cseresznye) kevesebb is elég; (Aki édesebben szereti, tehet bele többet.) fehér gyümölcshöz a 2-3 citrompótlót, ...

A tojásfehérjéket az aromával és a porrá tört val, csipet sóval verje fel keményre. Lassanként adagolva forgassa bele a cukrot. Végül annyi ételszínezéket adjon hozzá, hogy szép rózsaszín legyen a hab.

5 liter vizhez kell 1,5 kg cukor, és 1 doboz citrompótló, (ezt elkeverni hogy feloldódjanak), majd 15 fej tenyérnyi nagyságú virág, 3 citrom karikázva a tetejére. 48 óráig állni hagyni majd leszűrni.

5-8 szem
70 dkg cukor
A birsalmákat mossuk meg langyos vízben, tiszta szivaccsal dörzsöljük le a bőréről a viaszos szőrzetet. A ledörzsölt almákat még egyszer alaposan mossuk le.

Citrom helyett használhatunk gyümölcsecetet vagy borecetet, de végszükségben a citrompótló is megteszi.
Csokoládé helyett megfelelő a kakaópor is.

Elkeverem a cukrot, beleteszem a t, a megmosott és héjastól karikára szeletelt citromot és a bodza virágokat. Mielőtt az üvegbe teszem a virágokat, leöblítem őket vízzel. A többi vizet is hozzáöntöm, majd egy napig állni hagyom.

8-10 bodzavirág, 6 liter víz, 1,5 kg cukor, 2 csomag citrompótló, 1 citrom karikára vágva.
Elkészítés:
A bodzavirágokat egyenként vízbe márjuk, majd lecsurgatjuk. A többi hozzávalót jól elkeverjük a vízzel, majd a bodzavirágot is beletesszük.

25-30 db tablettát, majd felöntöm vízzel, az üveg 3/4 részéig. Jól elkeverem, amíg a cukor és a tabletta el nem olvad benne. Ezután teszem bele a virágokat és 2 db felszeletelt citromot. Ismét megkeverem, majd egy tányérral lefedem.

Langyosan belekeverem a citrompótlót és a szalicilt. A bodzavirágot leöblítem, lecsurgatom, beledobom az üvegbe a citromkarikákkal együtt, majd ráöntöm a cukros levet, és 3-4 napig érlelem. Ezután leszűröm, és kisebb üvegekbe töltöm.

Két liter vizet forralj fel, tegyél bele 2 kiló cukrot és 20 gramm t (vagy citromsavat), addig forrald, míg fel nem olvad teljesen a cukor.

Miután elzártuk a gázt alatta, beleteszünk egy kis doboz citrompótlót (vagy a nagynak a felét), rátesszük a fedőt és állni hagyjuk kb. egy éjszakát.

megtisztított tök ecet víz cukor szegfűszeg fahéj citrom A megtisztított tököt kb. 2 centis kockákra vágjuk … Tovább
Most sült ki
Csíkos palacsinta ...

Egy ötliteres üvegbe szórjuk a cukrot, beletesszük a megtisztított bodzavirágot, a karikákra vágott citromot és a citrompótlót, majd teletöltjük hideg vízzel. Összekeverjük, majd ha a cukor elolvadt, lefedjük egy tányérral, és 2-3 napig állni hagyjuk.

Ízlés szerint citromlével vagy val, borssal és sóval ízesítjük. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, ...

Egy 5 literes befőttesüvegbe vizet töltünk, úgy hogy maradjon benne jó tenyérnyi hely, majd lábosba átöntjük és felforraljuk, ha langyosra hűlt kevergetve feloldjuk benne a cukrot és a citrompótlót.

tablettákból tizenöt szemet, és egy egész megtisztított citromot összevágott. Ezt az elegyet hagyta állni. Később akácvirágból, rózsasziromból (kivéve a permetezettet) és jázminvirágból is sikerült a szörp.

Közben az édesítőszert a szegfűszeggel és a citrompótlóval felforraljuk. A fél barackokat óvatosan a szirupba rakjuk, és mindössze 5 percig főzzük, ezalatt üvegessé válik.

Citromhoz: a főzéskor kb. 10 db t, a krémbe reszelt citromhéjat.
Narancshoz: Főzéskor narancsaromát, a kész krémbe reszelt narancshéjat.

3 citrom karikázva
1 kávéskanál szalicil
15 citrompótló (én 8 db-nál többet nem szoktam beletenni, mert úgy savanykás lesz, de lehet, hogy valaki úgy szereti)
16 bodzavirág
10 dkg borkősav
4-5 napig állni hagyni ...

Egy öt literes befőttes üvegben helyezzük el a bodzavirág tányérokat, dobjuk hozzá a t, a felkarikázott citromot, majd öntsük rá a cukrot, és az üveg nyakáig öntsük fel vízzel.

1 l üveg = 5 evőkanál cukor + 2 citrompótló. A gyümölcs lehet: meggy, cseresznye, barack, szilva, apró szilva.
...

Dobjuk bele a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd tegyünk a fazékra fedőt. Tegyük bele a felét, 5 szemet majd legalább egy napig hagyjuk így ázni a bodzát.

Kb.5kg kemény őszibarack, 1kg cukor, 1,5l víz, citrom, vagy 1 doboz citrompótló, tartósítószer
Elkészítés: ...

A burgonyát meghámozzuk, apróra összevágjuk, leöntjük 2 dl forró levessel, megfőzzük. A rántással összekeverjük, s állandó kevergetés közben együtt felforraljuk. Ízlés szerint citromlével vagy val, borssal és sóval ízesítjük.

Az eredeti recept szerint 30 g citromsavat vagy borkősavat is kell a szörpbe rakni, de ez elhagyható; ebben az esetben picit több citromot, vagy citrompótlót rakhatunk a sürítménybe.

Május vége . Ilyenkor virágzik a bodza, és hát ki ne szeretné a mézes virágporízű, fantasztikus ízvilágú frissítő bodzaszörpöt. Nagyon sokan készítik, ám cukorral és val, ami kerülendő, több okból is.

fajtából, ám aki tapasztalt forraltborozó, tudja, mennyire eltérő minőségűek ezek a vásári borok. Legtöbb helyen túlcukrozzák, hogy az édesség elcsapja a gyenge minőségű bor ízét, de az is előfordul, hogy citrompótlóval helyettesítik az eredetit, ...

Lásd még: Lásd még: Citrom, Befőtt, Leves, Sütemény, Tojás

Gasztronómia  Citromos-diós  Citromsaláta

 
RSS Mobile