Kezdőlap (Citromfű)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Citromfű

Gasztronómia  Citromfagylalt  Citromhabos sütemény

Citromfű (Melissa officinalis): Már a görögök és rómaiak által is ismert, nálunk elfeledett fűszernövény.
Illó olajat, cseranyagot tartalmaz.


Citromfű
Latin neve: Melissa officinalis
Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, anyaméhfű, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke ...

Citromfű
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Citromfű alapanyagként.
Jégsaláta ...

Citromfű
K.M.
A citromfű (melissa officinalis) leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav.

A citromfű (Melissa officinalis), az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható.

Citromfű
(növ.), több citromillatu fű neve, p. a Melissa officinalisé (l. Méhfű) némelykor a Dracocephalum Canarienset L. meg az istenfát is igy nevezik. Az ily szagu növények fajneve gyakran citriodorus (Nepeta citriodora Beck).

A citromfű nyugtató hatása miatt nagyon élénk, vagy nagyon felzaklatott gyerekeknek is segít a nyugodt alvásban. Figyeljünk arra, hogy gyerekeknek ne készítsünk erős főzetet.

Viktória tavi fogasfilé citromfűvel
A hosszú hétvége megkoronázásaként jöjjön most egy finom és gyors recept halból. Mégpedig egy finom, fehér húsú édesvízi halból, amely jellemzően nem erőteljes halszagú, így még a finnyásabbak ízlésének is megfelel. Az elkészítése pedig rendkívül egyszerű.

5 dl víz
1 citrom
1 csokor citromfű (áruházakban kapható kisebb cserépnyi)
1 dkg citromsav
50 dkg cukor ...

Citromfű-tea
Ajánlom a fiataloknak, hogy hívják meg barátjukat, barátnőjüket (vagy akit szeretnének barátjuknak, barátnőjüknek) vagy ismerősüket egy teára! De nem akármilyenre, hanem saját termesztésűre! A citromfű ideális erre a célra, de nagyon finom még a borsmenta vagy a rozmaring is.

Citromfűszörp
A citromfű rendkívül sokoldalú gyógynövény. Idegerősítő és szívnyugtató, virusölő, emésztést elősegítő, étvágyjavító, izzasztó, lázcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés és hányinger esetén is alkalmazható.

Citromfűszörp
Azt mondta, azok az erők, melyek a végzetünket alakítják, rajtunk kívül állnak, és semmi közük a tetteinkhez, vagy az akaratunkhoz. Néha ez az erő megállít minket, hogy lehajoljunk és bekössük a cipőfűzőnket, ahogy én éppen az imént tettem.

Citromfűves lazac
Citromfüves lazac sült zöldségekkel
Lazac hozzávalók:
1-1,5 kg lazacfilé
citromfű vagy citromgyökér
1 citrom
só, bors, oliva olaj ...

A thai citromfű kinézete egyáltalán nem hasonlít a mi hagyományos citromfüvünkhöz. Sajnos képem nincs róla, de azt mondanám, kinézetre talán leginkább az újhagymához hasonlít. Az íze viszont sokban hasonlít a citromfűhöz, csak véleményem szerint sokkal intenzívebb.

Ázsiai citromfű
Zöldborsókrémes spagetti
Ez egy saját recept. Most kísérleteztem ki, és isteni finom lett.

Citromfű
Írta: -ka-pír-
Már a régi rómaiak és görögök is használták fűszer- és gyógynövényként egyaránt. A növény levele nyersen, vagy akár szárított formában is jól hasznosítható saláták, szószok, gomba-, vad- és szárnyasételek ízesítésére, savanyúságok, fűszerecetek készítéséhez.

A citromfű élettani hatásairól és felhasználási módjairól már korábban beszámoltunk. Most egy-két könnyen elkészíthető receptet osztunk meg veletek. …
"
Jóságos citromfüves receptek ...

A citromfű a Földközi-tenger keleti medencéjéből származik. Dél-Európában a görögök és a rómaiak honosították meg. A középkorban szinte minden betegségre ezt használták.

Fűszerek - Citromfű
A Közel-Keletről származó citromfű édeskés ízével nyugtatólag hat az idegekre, csökkenti a vérnyomást és antidepresszánsként is ismerik. Illata és íze valóban felfrissíti az embert.

Limonádé citromfűvel
Ez a sok eső egyedül a fűszerkertemnek tesz jót, a menta és a citromfű óriásira nőtt, sosem látott méretű leveleket hozva. Így mindennap jut a limonádéba is valamelyik. Ez a hűsítő is a Kifőztük 4. számában található.
Hozzávalók: ...

A menta és a citromfű bokrok ültetvénnyé terebélyesedtek. Nonstop csupálom, mégsem akar fogyni. Tea, szörp, limonádéba, lekvárba, mindenféle ételek. nem menekülhet semmi. Mindenbe pakolom. Most kompótba is. Nem vagyok nagy kompót-fan.

Zöldsaláta citromfűvel
A szeletelt káposztát sós vízben leforrázzuk, majd kihűtjük. Összekeverjük a reszelt sárgarépával, a retekkel, szeletelt lilahagymával, citromfűvel, sütőtökkel. Enyhén megsózzuk, borsozzuk, lazán összekeverjük, és balzsamecettel meglocsoljuk. Máris tálalhatjuk.
0 ...

Labels: chili, citromfű, fűszer(ek), gyömbér, keleti konyha
2 comments:
...

Eper-vanília-citromfű lekvár (bal oldali)
Hozzávalók (3 db 200ml üveghez):
650 g eper ...

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: citromfű. Összes bejegyzés megjelenítése
Őszibarackleves hársmézzel és citromfűvel ...

3 szál citromfű
1,5 dkg zöld tea
ginseng
Elkészítés:
Elkészítése: 3 szál citromfüvet apróra vágunk. 1,5 dkg zöld teával egy kannába tesszük és 2 liter forralt, de már nem lobogó vízzel leöntünk. 3 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Csészénként 2 ek ginseng-tonikot adunk a teához.

Sárgabarackdzsem citromfűvel
1 kg kimagvalt érett sárgabarack
fél maréknyi citromfű
15-20 dkg méz
késhegynyi tartósítószer ...

Citromfű Oroszkrém tortája
"Az én házam Szent Antal..."
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 14
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 13 - Kolbászo...
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 12 - Mascarpo...
Jeges kávé
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 11 - Köveken ...

fél evőkanál apróra vágott citromfűlevél
Elkészítés:
Tisztítsuk meg az ananászt, szeleteljük fel, és tegyük egy turmixolásra alkalmas edénybe. Tegyük hozzá a felaprított gyömbért, a mézet, a fahéjat és a citromfűlevelet, öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze.

Tisztítsuk meg az ananászt, szeleteljük fel, és tegyük egy turmixolásra alkalmas edénybe. Tegyük hozzá a felaprított gyömbért, a mézet, a fahéjat és a citromfűlevelet, öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze. A vitamindús italt az illatos, friss citromfűlevél teszi igazán zamatossá.

Receptek
Ital, koktél
Ananászos narancsital citromfűvel
Receptek
Ananászos narancsital citromfűvel ...

Fogas-sárga cékla ravioli citromfűhabbal, vajban párolt Chioggia céklával és cékla-vermouth sabayonnal ...

Fokhagymás tőkehalfilé citromfűmártással recept - Fincsivacsi.hu

Receptek ...

Sütőtök chips kacsa tatárral, sült kellevéllel, kókusz forgáccsal, citromfű olajjal ...

A fűszerekről általában, tárolásuk Fűszertörténelem Indiai curry fűszerek,ízesítők Ánizs, Babérlevél Bazsalikom, Boróka Bors, Borsikafű Borsmenta, Cayenni bors Citrom, Citromfű Csillagánizs Édes kömény Majoránna Koriander Kömény Szegfűszeg Kakukkfű Zeller Curry
Galéria
Ízelítő ...

Ezután a kevés hideg vízzel simára kevert liszttel besűrítjük, majd ha felforrt, belekeverjük a kevés forró lével lekevert tejszínt, és lehúzzuk a tűzről. Végül a citrom kicsavart levével, az aprított citromfűvel, és ízlés szerint még plusz cukorral beízesítjük.

Citromfű » még több fűszer
A citromfű (Melissa officinalis), az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli.

citromfű
Kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény.
Népies neve: citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

CITROMFŰ
morzsolt
Leírás:
Már a görögök és a rómaiak által is ismert fűszernövény. Illóolajat, cseranyagot tartalmaz. Citromszagra emlékeztető levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, gomba-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk.

citromfű
A citromfű népies neve: anyaméhfű, macskaméz, citromosfű, mézfű, melissza.
Szaporítása: magvetéssel, dugványozással, tőosztással kora tavasszal vagy nyár elején történik. Felhasználható fosztott és morzsolt levelek formájában.

Citromfű - Melissa officinalis
Egy füvészkönyv szerint a citromfű "visszahozza a fiatalságot, megerősíti az idegeket, elűzi a
bágyadtságot".

Citromfű olaj
Elkészítés: 30 perc + 2 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 5-6 szál citromfű.
Elkészítése: A citromfüvet alaposan megmossuk, egészben üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat.

Citromfű: többek között nyugtató, feszesítő és fiatalító hatású.
Golgotavirág: természetes nyugtató, álmatlanság ellen kiváló.
Zsályagyökér: erősíti az immun- és az idegrendszert, feszült, stresszes állapotban is segíti az elalvást.

Citromfű
A citromfű, vagy népies nevén méhfű, vagy mézfű, Európában őshonos évelő növény. Nevét jellegzetes citromillatáról kapta, mely ahogy hozzáérünk a növényhez rögtön érződik. Manapság egyre több helyen beszerezhető friss, cserepes változata, de szárított formában is kapható.

Citromfű: Hosszas várakozás után a citromfű tövek is megerősödtek. Őket még nem "bántottam", de hamarosan felhasználásra kerülnek.

CITROMFŰ (Melissa officinalis) - Martin Stangl - Hobbim a kert
Évelő növény, levelei kifejezetten citromra hasonlító zamatúak. Saláták, sültek, gomba-, vad- és halételek fűszerezésére használjuk. A citromfű leveleit csak a tálalás előtt adjuk hozzá az ételhez, mert különben zamatuk csökken.

Citromfű
Méz illatú növény, a méhecskék szeretnek legelészni rajta.
Csirke, hal, kagyló és a kínai ételek jellegzetes fűszere. Nagyon jó idegnyugtató és bőrnyugtató a gyógyteája. Kozmetikumok készítésénél is, használják Levele darázscsípésre is jó.

Citromfű: gyümölcslevesek, csirkehús, pulykahús, gombákhoz
Édeskömény: főzelékek saláták halételek
Fahéj: sütemények, kompótok gyümölcslevesek rizs és tojásételek, forralt bor ...

Citromfű
A Közel-Keletről származó növényt már a görögök és a rómaiak is ismerték, fűszerként használták. Illóolajat, cseranyagot, gyantát, szaponint tartalmaz. Leveleit frissen vagy szárítva használjuk.
Curry ...

Citromfű: gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek, szárnyas és vadas ételek, növényi ecetek.
Csillagánizs: sütemények, gyümölcslevesek, szilva- és birskompót, likőrök.
Édes kömény: főzelékek, saláták, halételek, marinádok, teasütemények.

Citromfű
Népies neve: anyaméhfű, macskaméz, melissza
Levele inkább nyersen, de szárazon is használható gyümölcslevesek, saláták, gombaételek, főzelékek elkészítéséhez. Felhasználják még növényi ecetek és diétás receptek hozzávalója.
Csillagánizs ...

Citromfű:
anyaméhfű, macskaméz, citromosfű, mézfű,, melissza, citromszagú mézfű, mézelke, mézgáncs, rajfű.
Csillagánizs: ...

Citromfű (Malissa officinalis)
Citromfű (Malissa officinalis)
Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

Citromfű tea: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén ajánlott.

Citromfű
Nem hiába készül nagyon sok természetes nyugtató citromfű kivonatból. A növény illóolaja nyugtató hatású, így segít legyőzni a stresszt, ami a fejfájás egyik leggyakoribb oka. Egy bögre forró vízbe tegyünk egy evőkanálnyi citromfüvet, majd fedjük le és hagyjuk negyed órát állni.

Főzés citromfűvel
Ahhoz, hogy a citromfüvet ízesítéshez tudjuk használni, szárított szárait kell enyhén megtörnünk, ezzel csökkentve illóolaj tartalmát. Ezután csíkokra vágva felhasználhatjuk ételeink fűszerezéséhez.

Menta-citromfű smoothie gyümölcsökkel
Tudom, minden nap áradozok ezekről a finom reggeli italokról, de ma sem hagyhatom ki! )) Vannak bevált ízek, amiket többször készítek, de szívesen kísérletezek új ízvilág összeállításával is. Ez a mai is remekül sikerült.

Mentás citromfűszörp
Hozzávalók: 2 l + 4 dl víz, 80 dkg cukor, 10 dkg citromfű (szárával együtt), 2 dkg menta (szárastól), 3-4 citrom.

citromfű a díszítéshez
A leves elkészítése
A spárgákat megmossuk, végeit alaposan megpucoljuk, ha fás, le is vághatjuk. A vizet feltesszük főni, teszünk bele egy kevés olívaolajat és sót, a spárgákat pedig előkészítjük.

citromfűlevelek
ELKÉSZÍTÉSE:
A babapiskótával kibéleljük egy lapos forma alját. Egy csésze vizet felforralunk, feloldjuk benne a kávét, majd 2 evőkanál mandulalikőrrel ízesítsük. Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a babapiskótát, majd a piskótára simítjuk a rebarbarakompótot.

citromfűlevél
A vaníliakrémhez a tojássárgáját nagyobb méretű tálban habosra keverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 100 ml tejjel.

citromfű írta...
Jaj, ez most merénylet volt ellenem:) Nagyon szeretem a rakott krumplit!
Tojáspucolás nálam: főzővízbe egy nagy csipet só. Ha megfőtt a tojás, akkor áztatás hideg vízben pár percig. Kétszer-háromszor is kicserélem a vizet. Így a legtöbb tojás szépen tisztítható.

Citromfű ággal díszíthetjük.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
G: gluténmentes ...

citromfű írta...
Gratulálok az elmúlt öt évhez!
Boldog évfordulót!
The Chef Viki írta... ...

citromfű étkezési keményítő gyümölcslé habtejszín joghurt málna menta csokoládé cukor vaníliás cukor
receptjellemzők ...

citromfű a díszítéshez
1. Hámozzuk meg az almákat, és szedjük ki a magházukat. A gerezdek külső részét vagdossuk be kb. 1 cm mélyen. Egy kis lábosban karamellizáljuk a cukrot. Helyezzük rá az almagerezdeket , locsoljuk rá az almalikőrt és 2 ek vizet. Pároljuk az almát kb.

Citromfű
Illata a citromra hasonlít. Gyömülcssalátákba, salátákhoz, mártásokhoz illetve gomba és szárnyashúshoz is jól passzol.
HorvathneTeca ...

Citromfűvel vagy mentalevélkékkel díszítve, s további friss gyümölccsel tálaljuk.
Bejegyezte: Chef Viki dátum: 9:00
11 megjegyzés: ...

Citromfűvel illatosított csirkecomb
Citromos bors - last minute ajándék
Citromos halfilé - könnyű ebéd lábadozó gyomorba ...

citromfű írta...
Köszönöm, neked is, és Dórinak is! Ez most nagyon kellett a lelkemnek.
trinity írta... ...

Citromfű, sós és édes ételekhez
Kapor, salátákhoz, hal- és húsételekhez
Borsikafű (csombor), babos ételek ízesítéséhez ...

citromfű20:11
Gratulálok!
További jó blogolást Neked, hogy nekünk legyen mit olvasni ezután is!
VálaszTörlés ...

citromfű írta...
Hűha! Ilyen "berendezésem" nekem is van:) Kicsit alacsonyabb, de a szakáll és a mackós alkat stimmel:) Igaz, ő csak édes palacsintát hajlandó sütni, kellő ráhangolás, és dicshimnuszok után. Viszont a szabadtéri főzésnek is nagy mestere:)
trinity írta... ...

citromfű
elkészítés:
A kétféle dinnyéből dinnyevájóval kis gombócokat kanalazunk és tálba tesszük.

citromfű írta...
Boldog blogszülinapot!
Kívánunk még Neked és magunknak is sok-sok évet:)
Garffyka írta... ...

Citromfű: macskaméz, méhfű, mézekre, mézfű, rajfű.
Cseresznyeparadicsom: szőlőparadicsom.
Csicsóka: csókarépa, földialma, pityóka, tótrépa.

citromfű said...
Békés, boldog új évet kívánok Neked, és családodnak!
Post a Comment ...

A citromfűleveleket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, azután mozsárba vagy a konyhai robotgép aprítójába tesszük.

A citromfű hálás növény. Lágyszárú évelő. Elplántálunk egy tövet, aztán egy év múlva már egy kosárnyi nagy bokor lesz belőle. Szép sötétzöld levelei egy kicsit a csalánra emlékeztetnek, de leszakítás után egy összetéveszthetetlen, mézes-citrusos illatot érezhetünk.

A citromfű fásabb részét néhány ütéssel zúzzuk meg, a hagymát vágjuk négybe, a zöldfűszereket tépjük össze és a magokat mozsárban törjük meg. Az össze hozzávalót dobjuk turmixba és keverjük sima masszává. Annyi kókusztejet adjunk hozzá, hogy a turmix még dolgozni
115. Thai sárga curry paszta ...

1 citromfű
1 kk őrölt gyömbér (vagy friss is lehet ha épp van otthon)
2 ek citromlé ...

A citromfű kivételével mindent tegyünk az edénybe. Az összedarabolt citromfüvet a csipogáskor adjuk hozzá!
Forrás: rágica
A recept eddigi értékelése ...

A citromfűvel és kagylókonzerv levével ízesített sugót a tésztára terítjük. 2 doboz natúr kagylókonzervet óvatosan a tésztára teszünk. Vigyázzunk arra hogy a kagyló ne törjön össze. Citrom levével meglocsoljuk és 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, sütőben pirosra sütjük.
32.

C= citromfű
Cs = csendes, csinos
D = dínom-dánom ! - jó is lenne végre már! ...

Csak citromfűvel díszítettem.
Nagyon finom, hűsítő, és könnyű desszert.
VN:F [1.9.22_1171] ...

friss citromfű
1 dl fehérbor (nálam Sauvignon Blanc)
fél citrom
A vajat a szőlőmagolajjal megolvasztottam, majd beletettem a nagyobb darabokra vágott gombát (a kalapját nagyságtól függően általában 4 felé, a szárat egyben hagytam vagy ketté vágtam).

Csirke citromfűnyárson
1. Ha a citromfűszár hosszú, félbevágjuk, hogy 4 rövid darabunk legyen. Mindegyik szárat hosszában kettévágjuk, így nyolc nyársat kapunk.
2. A csirkemellet kockákra vágjuk, és konyhai robotgépbe tess...
Csirkenyársak földimogyoró-mártással ...

Ásziai citromfű: citromillatú trópusi fűféle. Csirkehús, hal-, kagyló- és és rákételek ízesítésére használják. Thaiföldi és kínai ételek jellegzetes fűszere.

- 50 g citromfű levél vagy herba, 15 g hibiszkuszvirág, 10 g kamilla virág, 10 g körömvirág, 15 g csalánlevél vagy herba.20 g borsmenta levél, 15 g málnalevél, 15 g szederlevél, 15 g kamilla virág, 10 g körömvirág, 15 g csalánlevél vagy herba, 10 g ginszeng gyökér vagy levél.

Csirke citromfűvel
Zöldbabos-májas brokkolifőzelék babáknak
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Címkék: citromfű, citrus, csonthéjas gyümölcs, főétel, gyors, gyömbér, hús, keleti konyha, kókusz, lime, pisztácia, szárnyas
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése ...

citromfű-, vagy mentalevelek
a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (4-es fokozat).
közben vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét, valamint egy nagy tálban összekevertem a lisztet a nádcukorral. egy másikban felvertem a tojásokat, és hozzáöntöttem a tejes tejszínt.

1 csokor citromfű / menta / bazsalikom, vagy más, az édességhez illő ízű zöldfűszer
2-3 dkg marcipán
1 citrom / zöldcitrom / narancs leve
A hozzávalókat összeturmixolom.

Thaiföldi citromfűvet Budapesten a Culinaris üzleteiben kell keresni. Vidékre a thaishop.hu oldalon lehet megrendelni. Hipermarketekben és jobb közértekben Kotányi féle szárított, morzsolt változat is kapható. De vigyázat: ezen utóbbit most nem javasoljuk.

egy marék citromfű
egy fél lime héja és egy cikk leve (illetve ízlés szerint lehet fél is)
ízlés szerint cukor/méz/édesítő ...

A megmosott citromfű szárakat egy 3 l-es befőttes üvegbe rakom. A vízbe belekeverem a citromsavat, és a citromfűre öntöm, lezárom, és 3 napig macerálom az ablak párkányán. Közbe néha megkevergetem. 3 nap után a vizet leszűröm, hozzákeverem a cukrot, felforralom, és főzöm 10 percig.

díszítéshez citromfű
1/2 citrom leve
1/2 rúd fahéj
1/2 rúd vanília fagylalt
5 dkg cukor
1 kis üveg sárgabarackbefőtt ...

Napmátka! A citromfűről még a fűszeres vaj jutott eszembe. Felaprítod, és durvára tört bors meg egyebek társaságában a vajba kevered, kis hurkákat csinálsz, és mélyhűtőbe rakod. Bármire finom sülés közben... Vágsz egy kis karikát és például a krumplid tetejére teszed.:))
juditsd írta...
Szia !:) ...

Díszítéshez: citromfű -vagy mentalevél
A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk,majd a szezámolajon üvegesre pároljuk.Hozzáadjuk a szezámmagot és 1-2 percig pirítjuk.Ráöntjük a rizst és a fűszereket és 2 percig pirítjuk.Ezután öntjük bele a még fagyott borsót és a babot a levével együtt.

Lásd még: Lásd még: Citrom, Leves, Hagyma, Paradicsom, Tojás

 
 
RSS Mobile