Kezdőlap (Citromfű)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Citromfű

Gasztronómia  Citromfagylalt  Citromhabos sütemény

Citromfű (Melissa officinalis): Már a görögök és rómaiak által is ismert, nálunk elfeledett fűszernövény.
Illó olajat, cseranyagot tartalmaz.


Citromfű
Latin neve: Melissa officinalis
Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, anyaméhfű, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke ...

Citromfű
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Citromfű alapanyagként.
Jégsaláta ...

Citromfű
K.M.
A citromfű (melissa officinalis) leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav.

A citromfű (Melissa officinalis), az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható.

~
(növ.), több citromillatu fű neve, p. a Melissa officinalisé (l. Méhfű) némelykor a Dracocephalum Canarienset L. meg az istenfát is igy nevezik. Az ily szagu növények fajneve gyakran citriodorus (Nepeta citriodora Beck).

A ~ nyugtató hatása miatt nagyon élénk, vagy nagyon felzaklatott gyerekeknek is segít a nyugodt alvásban. Figyeljünk arra, hogy gyerekeknek ne készítsünk erős főzetet.

Viktória tavi fogasfilé ~vel
A hosszú hétvége megkoronázásaként jöjjön most egy finom és gyors recept halból. Mégpedig egy finom, fehér húsú édesvízi halból, amely jellemzően nem erőteljes halszagú, így még a finnyásabbak ízlésének is megfelel. Az elkészítése pedig rendkívül egyszerű.

5 dl víz
1 citrom
1 csokor ~ (áruházakban kapható kisebb cserépnyi)
1 dkg citromsav
50 dkg cukor ...

~-tea
Ajánlom a fiataloknak, hogy hívják meg barátjukat, barátnőjüket (vagy akit szeretnének barátjuknak, barátnőjüknek) vagy ismerősüket egy teára! De nem akármilyenre, hanem saját termesztésűre! A ~ ideális erre a célra, de nagyon finom még a borsmenta vagy a rozmaring is.

~szörp
A ~ rendkívül sokoldalú gyógynövény. Idegerősítő és szívnyugtató, virusölő, emésztést elősegítő, étvágyjavító, izzasztó, lázcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés és hányinger esetén is alkalmazható.

~szörp
Azt mondta, azok az erők, melyek a végzetünket alakítják, rajtunk kívül állnak, és semmi közük a tetteinkhez, vagy az akaratunkhoz. Néha ez az erő megállít minket, hogy lehajoljunk és bekössük a cipőfűzőnket, ahogy én éppen az imént tettem.

~ves lazac
Citromfüves lazac sült zöldségekkel
Lazac hozzávalók:
1-1,5 kg lazacfilé
~ vagy citromgyökér
1 citrom
só, bors, oliva olaj ...

A thai ~ kinézete egyáltalán nem hasonlít a mi hagyományos citromfüvünkhöz. Sajnos képem nincs róla, de azt mondanám, kinézetre talán leginkább az újhagymához hasonlít. Az íze viszont sokban hasonlít a ~höz, csak véleményem szerint sokkal intenzívebb.

Ázsiai ~
Zöldborsókrémes spagetti
Ez egy saját recept. Most kísérleteztem ki, és isteni finom lett.

~
Írta: -ka-pír-
Már a régi rómaiak és görögök is használták fűszer- és gyógynövényként egyaránt. A növény levele nyersen, vagy akár szárított formában is jól hasznosítható saláták, szószok, gomba-, vad- és szárnyasételek ízesítésére, savanyúságok, fűszerecetek készítéséhez.

A ~ élettani hatásairól és felhasználási módjairól már korábban beszámoltunk. Most egy-két könnyen elkészíthető receptet osztunk meg veletek. …
"
Jóságos citromfüves receptek ...

A ~ a Földközi-tenger keleti medencéjéből származik. Dél-Európában a görögök és a rómaiak honosították meg. A középkorban szinte minden betegségre ezt használták.

Fűszerek - ~
A Közel-Keletről származó ~ édeskés ízével nyugtatólag hat az idegekre, csökkenti a vérnyomást és antidepresszánsként is ismerik. Illata és íze valóban felfrissíti az embert.

Limonádé ~vel
Ez a sok eső egyedül a fűszerkertemnek tesz jót, a menta és a ~ óriásira nőtt, sosem látott méretű leveleket hozva. Így mindennap jut a limonádéba is valamelyik. Ez a hűsítő is a Kifőztük 4. számában található.
Hozzávalók: ...

A menta és a ~ bokrok ültetvénnyé terebélyesedtek. Nonstop csupálom, mégsem akar fogyni. Tea, szörp, limonádéba, lekvárba, mindenféle ételek. nem menekülhet semmi. Mindenbe pakolom. Most kompótba is. Nem vagyok nagy kompót-fan.

Zöldsaláta ~vel
A szeletelt káposztát sós vízben leforrázzuk, majd kihűtjük. Összekeverjük a reszelt sárgarépával, a retekkel, szeletelt lilahagymával, ~vel, sütőtökkel. Enyhén megsózzuk, borsozzuk, lazán összekeverjük, és balzsamecettel meglocsoljuk. Máris tálalhatjuk.
0 ...

Labels: chili, ~, fűszer(ek), gyömbér, keleti konyha
2 comments:
...

Eper-vanília-~ lekvár (bal oldali)
Hozzávalók (3 db 200ml üveghez):
650 g eper ...

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: ~. Összes bejegyzés megjelenítése
Őszibarackleves hársmézzel és ~vel ...

3 szál ~
1,5 dkg zöld tea
ginseng
Elkészítés:
Elkészítése: 3 szál citromfüvet apróra vágunk. 1,5 dkg zöld teával egy kannába tesszük és 2 liter forralt, de már nem lobogó vízzel leöntünk. 3 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Csészénként 2 ek ginseng-tonikot adunk a teához.

Sárgabarackdzsem ~vel
1 kg kimagvalt érett sárgabarack
fél maréknyi ~
15-20 dkg méz
késhegynyi tartósítószer ...

~ Oroszkrém tortája
"Az én házam Szent Antal..."
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 14
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 13 - Kolbászo...
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 12 - Mascarpo...
Jeges kávé
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 11 - Köveken ...

fél evőkanál apróra vágott ~levél
Elkészítés:
Tisztítsuk meg az ananászt, szeleteljük fel, és tegyük egy turmixolásra alkalmas edénybe. Tegyük hozzá a felaprított gyömbért, a mézet, a fahéjat és a ~levelet, öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze.

Tisztítsuk meg az ananászt, szeleteljük fel, és tegyük egy turmixolásra alkalmas edénybe. Tegyük hozzá a felaprított gyömbért, a mézet, a fahéjat és a ~levelet, öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze. A vitamindús italt az illatos, friss ~levél teszi igazán zamatossá.

Receptek
Ital, koktél
Ananászos narancsital ~vel
Receptek
Ananászos narancsital ~vel ...

Fogas-sárga cékla ravioli ~habbal, vajban párolt Chioggia céklával és cékla-vermouth sabayonnal ...

Fokhagymás tőkehalfilé ~mártással recept - Fincsivacsi.hu

Receptek ...

Sütőtök chips kacsa tatárral, sült kellevéllel, kókusz forgáccsal, ~ olajjal ...

A fűszerekről általában, tárolásuk Fűszertörténelem Indiai curry fűszerek,ízesítők Ánizs, Babérlevél Bazsalikom, Boróka Bors, Borsikafű Borsmenta, Cayenni bors Citrom, ~ Csillagánizs Édes kömény Majoránna Koriander Kömény Szegfűszeg Kakukkfű Zeller Curry
Galéria
Ízelítő ...

Ezután a kevés hideg vízzel simára kevert liszttel besűrítjük, majd ha felforrt, belekeverjük a kevés forró lével lekevert tejszínt, és lehúzzuk a tűzről. Végül a citrom kicsavart levével, az aprított ~vel, és ízlés szerint még plusz cukorral beízesítjük.

~ » még több fűszer
A ~ (Melissa officinalis), az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli.

~
Kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény.
Népies neve: citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

CITROMFŰ
morzsolt
Leírás:
Már a görögök és a rómaiak által is ismert fűszernövény. Illóolajat, cseranyagot tartalmaz. Citromszagra emlékeztető levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, gomba-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk.

~
A ~ népies neve: anyaméhfű, macskaméz, citromosfű, mézfű, melissza.
Szaporítása: magvetéssel, dugványozással, tőosztással kora tavasszal vagy nyár elején történik. Felhasználható fosztott és morzsolt levelek formájában.

~ - Melissa officinalis
Egy füvészkönyv szerint a ~ "visszahozza a fiatalságot, megerősíti az idegeket, elűzi a
bágyadtságot".

~ olaj
Elkészítés: 30 perc + 2 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 5-6 szál ~.
Elkészítése: A citromfüvet alaposan megmossuk, egészben üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat.

~: többek között nyugtató, feszesítő és fiatalító hatású.
Golgotavirág: természetes nyugtató, álmatlanság ellen kiváló.
Zsályagyökér: erősíti az immun- és az idegrendszert, feszült, stresszes állapotban is segíti az elalvást.

~
A ~, vagy népies nevén méhfű, vagy mézfű, Európában őshonos évelő növény. Nevét jellegzetes citromillatáról kapta, mely ahogy hozzáérünk a növényhez rögtön érződik. Manapság egyre több helyen beszerezhető friss, cserepes változata, de szárított formában is kapható.

~: Hosszas várakozás után a ~ tövek is megerősödtek. Őket még nem "bántottam", de hamarosan felhasználásra kerülnek.

CITROMFŰ (Melissa officinalis) - Martin Stangl - Hobbim a kert
Évelő növény, levelei kifejezetten citromra hasonlító zamatúak. Saláták, sültek, gomba-, vad- és halételek fűszerezésére használjuk. A ~ leveleit csak a tálalás előtt adjuk hozzá az ételhez, mert különben zamatuk csökken.

~
Méz illatú növény, a méhecskék szeretnek legelészni rajta.
Csirke, hal, kagyló és a kínai ételek jellegzetes fűszere. Nagyon jó idegnyugtató és bőrnyugtató a gyógyteája. Kozmetikumok készítésénél is, használják Levele darázscsípésre is jó.

~: gyümölcslevesek, csirkehús, pulykahús, gombákhoz
Édeskömény: főzelékek saláták halételek
Fahéj: sütemények, kompótok gyümölcslevesek rizs és tojásételek, forralt bor ...

~
A Közel-Keletről származó növényt már a görögök és a rómaiak is ismerték, fűszerként használták. Illóolajat, cseranyagot, gyantát, szaponint tartalmaz. Leveleit frissen vagy szárítva használjuk.
Curry ...

~: gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek, szárnyas és vadas ételek, növényi ecetek.
Csillagánizs: sütemények, gyümölcslevesek, szilva- és birskompót, likőrök.
Édes kömény: főzelékek, saláták, halételek, marinádok, teasütemények.

~
Népies neve: anyaméhfű, macskaméz, melissza
Levele inkább nyersen, de szárazon is használható gyümölcslevesek, saláták, gombaételek, főzelékek elkészítéséhez. Felhasználják még növényi ecetek és diétás receptek hozzávalója.
Csillagánizs ...

~:
anyaméhfű, macskaméz, citromosfű, mézfű,, melissza, citromszagú mézfű, mézelke, mézgáncs, rajfű.
Csillagánizs: ...

~ (Malissa officinalis)
~ (Malissa officinalis)
Népies neve: orvosi ~, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

~ tea: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi ~-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén ajánlott.

~
Nem hiába készül nagyon sok természetes nyugtató ~ kivonatból. A növény illóolaja nyugtató hatású, így segít legyőzni a stresszt, ami a fejfájás egyik leggyakoribb oka. Egy bögre forró vízbe tegyünk egy evőkanálnyi citromfüvet, majd fedjük le és hagyjuk negyed órát állni.

Főzés ~vel
Ahhoz, hogy a citromfüvet ízesítéshez tudjuk használni, szárított szárait kell enyhén megtörnünk, ezzel csökkentve illóolaj tartalmát. Ezután csíkokra vágva felhasználhatjuk ételeink fűszerezéséhez.

Menta-~ smoothie gyümölcsökkel
Tudom, minden nap áradozok ezekről a finom reggeli italokról, de ma sem hagyhatom ki! )) Vannak bevált ízek, amiket többször készítek, de szívesen kísérletezek új ízvilág összeállításával is. Ez a mai is remekül sikerült.

Mentás ~szörp
Hozzávalók: 2 l + 4 dl víz, 80 dkg cukor, 10 dkg ~ (szárával együtt), 2 dkg menta (szárastól), 3-4 citrom.

~ a díszítéshez
A leves elkészítése
A spárgákat megmossuk, végeit alaposan megpucoljuk, ha fás, le is vághatjuk. A vizet feltesszük főni, teszünk bele egy kevés olívaolajat és sót, a spárgákat pedig előkészítjük.

~levelek
ELKÉSZÍTÉSE:
A babapiskótával kibéleljük egy lapos forma alját. Egy csésze vizet felforralunk, feloldjuk benne a kávét, majd 2 evőkanál mandulalikőrrel ízesítsük. Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a babapiskótát, majd a piskótára simítjuk a rebarbarakompótot.

~levél
A vaníliakrémhez a tojássárgáját nagyobb méretű tálban habosra keverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 100 ml tejjel.

~ írta...
Jaj, ez most merénylet volt ellenem:) Nagyon szeretem a rakott krumplit!
Tojáspucolás nálam: főzővízbe egy nagy csipet só. Ha megfőtt a tojás, akkor áztatás hideg vízben pár percig. Kétszer-háromszor is kicserélem a vizet. Így a legtöbb tojás szépen tisztítható.

~ ággal díszíthetjük.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
G: gluténmentes ...

~ írta...
Gratulálok az elmúlt öt évhez!
Boldog évfordulót!
The Chef Viki írta... ...

~ étkezési keményítő gyümölcslé habtejszín joghurt málna menta csokoládé cukor vaníliás cukor
receptjellemzők ...

~ a díszítéshez
1. Hámozzuk meg az almákat, és szedjük ki a magházukat. A gerezdek külső részét vagdossuk be kb. 1 cm mélyen. Egy kis lábosban karamellizáljuk a cukrot. Helyezzük rá az almagerezdeket , locsoljuk rá az almalikőrt és 2 ek vizet. Pároljuk az almát kb.

~
Illata a citromra hasonlít. Gyömülcssalátákba, salátákhoz, mártásokhoz illetve gomba és szárnyashúshoz is jól passzol.
HorvathneTeca ...

~vel vagy mentalevélkékkel díszítve, s további friss gyümölccsel tálaljuk.
Bejegyezte: Chef Viki dátum: 9:00
11 megjegyzés: ...

~vel illatosított csirkecomb
Citromos bors - last minute ajándék
Citromos halfilé - könnyű ebéd lábadozó gyomorba ...

~ írta...
Köszönöm, neked is, és Dórinak is! Ez most nagyon kellett a lelkemnek.
trinity írta... ...

~, sós és édes ételekhez
Kapor, salátákhoz, hal- és húsételekhez
Borsikafű (csombor), babos ételek ízesítéséhez ...

~20:11
Gratulálok!
További jó blogolást Neked, hogy nekünk legyen mit olvasni ezután is!
VálaszTörlés ...

~ írta...
Hűha! Ilyen "berendezésem" nekem is van:) Kicsit alacsonyabb, de a szakáll és a mackós alkat stimmel:) Igaz, ő csak édes palacsintát hajlandó sütni, kellő ráhangolás, és dicshimnuszok után. Viszont a szabadtéri főzésnek is nagy mestere:)
trinity írta... ...

~
elkészítés:
A kétféle dinnyéből dinnyevájóval kis gombócokat kanalazunk és tálba tesszük.

~ írta...
Boldog blogszülinapot!
Kívánunk még Neked és magunknak is sok-sok évet:)
Garffyka írta... ...

~: macskaméz, méhfű, mézekre, mézfű, rajfű.
Cseresznyeparadicsom: szőlőparadicsom.
Csicsóka: csókarépa, földialma, pityóka, tótrépa.

~ said...
Békés, boldog új évet kívánok Neked, és családodnak!
Post a Comment ...

A ~leveleket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, azután mozsárba vagy a konyhai robotgép aprítójába tesszük.

A ~ hálás növény. Lágyszárú évelő. Elplántálunk egy tövet, aztán egy év múlva már egy kosárnyi nagy bokor lesz belőle. Szép sötétzöld levelei egy kicsit a csalánra emlékeztetnek, de leszakítás után egy összetéveszthetetlen, mézes-citrusos illatot érezhetünk.

A ~ fásabb részét néhány ütéssel zúzzuk meg, a hagymát vágjuk négybe, a zöldfűszereket tépjük össze és a magokat mozsárban törjük meg. Az össze hozzávalót dobjuk turmixba és keverjük sima masszává. Annyi kókusztejet adjunk hozzá, hogy a turmix még dolgozni
115. Thai sárga curry paszta ...

1 ~
1 kk őrölt gyömbér (vagy friss is lehet ha épp van otthon)
2 ek citromlé ...

A ~ kivételével mindent tegyünk az edénybe. Az összedarabolt citromfüvet a csipogáskor adjuk hozzá!
Forrás: rágica
A recept eddigi értékelése ...

A ~vel és kagylókonzerv levével ízesített sugót a tésztára terítjük. 2 doboz natúr kagylókonzervet óvatosan a tésztára teszünk. Vigyázzunk arra hogy a kagyló ne törjön össze. Citrom levével meglocsoljuk és 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, sütőben pirosra sütjük.
32.

C= ~
Cs = csendes, csinos
D = dínom-dánom ! - jó is lenne végre már! ...

Csak ~vel díszítettem.
Nagyon finom, hűsítő, és könnyű desszert.
VN:F [1.9.22_1171] ...

friss ~
1 dl fehérbor (nálam Sauvignon Blanc)
fél citrom
A vajat a szőlőmagolajjal megolvasztottam, majd beletettem a nagyobb darabokra vágott gombát (a kalapját nagyságtól függően általában 4 felé, a szárat egyben hagytam vagy ketté vágtam).

Csirke ~nyárson
1. Ha a ~szár hosszú, félbevágjuk, hogy 4 rövid darabunk legyen. Mindegyik szárat hosszában kettévágjuk, így nyolc nyársat kapunk.
2. A csirkemellet kockákra vágjuk, és konyhai robotgépbe tess...
Csirkenyársak földimogyoró-mártással ...

Ásziai ~: citromillatú trópusi fűféle. Csirkehús, hal-, kagyló- és és rákételek ízesítésére használják. Thaiföldi és kínai ételek jellegzetes fűszere.

- 50 g ~ levél vagy herba, 15 g hibiszkuszvirág, 10 g kamilla virág, 10 g körömvirág, 15 g csalánlevél vagy herba.20 g borsmenta levél, 15 g málnalevél, 15 g szederlevél, 15 g kamilla virág, 10 g körömvirág, 15 g csalánlevél vagy herba, 10 g ginszeng gyökér vagy levél.

Csirke ~vel
Zöldbabos-májas brokkolifőzelék babáknak
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Címkék: ~, citrus, csonthéjas gyümölcs, főétel, gyors, gyömbér, hús, keleti konyha, kókusz, lime, pisztácia, szárnyas
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése ...

~-, vagy mentalevelek
a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (4-es fokozat).
közben vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét, valamint egy nagy tálban összekevertem a lisztet a nádcukorral. egy másikban felvertem a tojásokat, és hozzáöntöttem a tejes tejszínt.

1 csokor ~ / menta / bazsalikom, vagy más, az édességhez illő ízű zöldfűszer
2-3 dkg marcipán
1 citrom / zöldcitrom / narancs leve
A hozzávalókat összeturmixolom.

Thaiföldi ~vet Budapesten a Culinaris üzleteiben kell keresni. Vidékre a thaishop.hu oldalon lehet megrendelni. Hipermarketekben és jobb közértekben Kotányi féle szárított, morzsolt változat is kapható. De vigyázat: ezen utóbbit most nem javasoljuk.

egy marék ~
egy fél lime héja és egy cikk leve (illetve ízlés szerint lehet fél is)
ízlés szerint cukor/méz/édesítő ...

A megmosott ~ szárakat egy 3 l-es befőttes üvegbe rakom. A vízbe belekeverem a citromsavat, és a ~re öntöm, lezárom, és 3 napig macerálom az ablak párkányán. Közbe néha megkevergetem. 3 nap után a vizet leszűröm, hozzákeverem a cukrot, felforralom, és főzöm 10 percig.

díszítéshez ~
1/2 citrom leve
1/2 rúd fahéj
1/2 rúd vanília fagylalt
5 dkg cukor
1 kis üveg sárgabarackbefőtt ...

Napmátka! A ~ről még a fűszeres vaj jutott eszembe. Felaprítod, és durvára tört bors meg egyebek társaságában a vajba kevered, kis hurkákat csinálsz, és mélyhűtőbe rakod. Bármire finom sülés közben... Vágsz egy kis karikát és például a krumplid tetejére teszed.:))
juditsd írta...
Szia !:) ...

Díszítéshez: ~ -vagy mentalevél
A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk,majd a szezámolajon üvegesre pároljuk.Hozzáadjuk a szezámmagot és 1-2 percig pirítjuk.Ráöntjük a rizst és a fűszereket és 2 percig pirítjuk.Ezután öntjük bele a még fagyott borsót és a babot a levével együtt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Citrom, Leves, Hagyma, Paradicsom, Tojás?

◄ Citromfagylalt   Citromhabos sütemény ►
 
RSS Mobile