Kezdőlap (Borsmártás)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Borsmártás

Gasztronómia  Borsikafű  Borsmenta

Borsmártás (Vadételekhez) - 4 személyre
A húst apróra vágjuk, majd a csonttal együtt olajon megpirítjuk. A sárgarépát és a hagymát felszeleteljük, majd a fűszerekkel együtt a csonthoz és a húshoz adjuk. Tepsibe tesszük, és 15 percig sütjük.


A borsmártáshoz a vajat habosra melegítjük, keverés közben rászórjuk a lisztet és a durvára őrölt borsot, tejszínnel és húsalaplével felengedjük, ízlés szerint sózzuk.
A töltött karikákat kiszedjük a tepsiből, a párolt gyalult tököt 2-3 evőkanálnyi tejföllel elkeverjük.

Szarvassült borsmártással recept
Elkészítési idő: több, mint 90 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Borsmártás borjú- vagy szarvashúshoz
Hat személy részére
Így készül a borsmártás, adhatod borjúnak vagy szarvasnak sült húsához.
Vedd jó kenyérnek morzsáját, vesd zsírba és perzseld is meg abban. Engedd
is fel jó húsnak levével, adj hozzá ecetet is. Hintsd meg aztán borsnak ...

Borsmártás recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A húst apróra vágjuk, majd a csonttal együtt olajon megpirítjuk. A sárgarépát és a hagymát felszeleteljük, majd a fűszerekkel együtt a csonthoz és a húshoz adjuk. Tepsibe tesszük, és 15 perc...

Borsmártás
Fettucine borjúszelettel és rózsaszín grépfrúttal
Halas pirítós szardellapasztával ...

A borsmártás íze fenomenális de nagyon elsózott. Valószínú, hogy az állásban besürüsödött, és ettől olyan sós. A sült krumplipüré (aka hercegnőburgonya) pedig magáért beszélt.
A dekoráció megérdemli a saját fotóját: ...

Marhafartő borsmártással recept elkészítése a szalonnát vágjuk kockákra kevés olajban félig süssük meg. Adjuk hozzá a mustárt az ecetet a tabaszkót, az egész borsot az apróra vágott hagymát és a kimagozott, nagyon apróra vágott paprikát.

Sajtos-tejszínes borsmártás
Fűszeres túróval töltött sertéskaraj rántva
Kék camembert-mártással töltött zöld palacsinta ...

Szarvassült briós szufléval és borsmártással
Hozzávalók:
a szarvassülthöz: 1,5 kg szarvascomb (dió vagy rózsa), 1 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, ź zeller, 1 paradicsom, 10 szem feketebors, 1 szem csillagánizs, ˝ mokkáskanál fahéj, 2 dl vörösbor, 3dl húsleves alaplé; ...

A most következő étel, egy klasszikus marha steak, hasonlóan klasszikus borsmártással, és nem kevésbé klasszikus héjában sült burgonyával. A legtöbb "steak-hause" grillbár, és pub kínálatában megtalálható ez az étel.
És most jöjjön egy kis "észosztás".

Végül a sok átböngészettből kiválasztottam hármat, amiből gyúrtam egyet, így lett ez a mi zöldborsmártás receptünk.
Tekintettel arra, hogy szinte pillanatok alatt elfogyott, pedig elméletileg négy főre elegendő adagokkal dolgoztam ... azt hiszem jól sikerült.

A zöldborsmártás ötlete Katától jött. Nála láttam meg a címet, majd eszembe jutott, hogy a tavalyi első ivói vadhúsos hétvégén milyen finom volt a zöldborsmártás, amit az egyik ételhez tálaltunk, és abból a receptből inspirálódtam. A Katáé teljesen más, de biztos finom, és egyszer azt is kipróbálom.

Vadhússzeletek epres borsmártással
Hozzávalók: 1 kg vadhús 10 dkg bacon szalonna, 3 ek. olaj só, bors, fokhagyma, 2 babérlevél, kakukkfű, rozmaring 2,5 dl bor 3 fej hagyma 1 narancs 1 citrom 1 ek. áfonyadzsem 1 teáskanál bors 25 dkg eper 1 teáskanál mustár szerecsendió ...

Töltött pulyka mandulás rizzsel és borsmártással - Csopak
1 egész pulykamellből 2 nagyobb szeletet szétvágunk és kiklopfolunk úgy, hogy négyzet alakú legyen. Az inas részeket eltávolítjuk, a megmaradt húst kisebb...
tovább ...

Én - aki ismer, tudja már - nagy híve vagyok a mártásoknak, és persze folyamatosan kísérletezem is velük. Ez a fehérborsmártás pedig egészen jól sikerült: kérem, higgyék el, mert nekem is olyanok mondták, akik megkóstolták (mert ugye ha csak én szeretném, az egy kicsit kevés, ...

Csirkemell rolád, hercegnő burgonyával, citromos borsmártással
Mutatós, egyszerű alapanyagokból készül, nem túl nehéz, és még finom is.
Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban ...

Angolos kacsamellfilé szilvával és szőlővel sütve, portói boros borsmártással
Barbari kacsamell
Citromos, sáfrányos csirkemell ...

Tyúkleves 4 mellékétellel
Ponty- és angolnaragu
Tűzdelt marhahús sárgarépával
Csibe csiperkegombával
Nyárson sült vesepecsenye, borsmártással
Saláta
Párolt zöldbab
Baracklepény
Desszert: befőtt, sütemény, friss gyümölcs, sajt ...

A madarakat tepsibe tesszük, vajat rakunk köréjük, majd sütőben 10 percig sütjük. Utána kiszedjük, a levéhez pedig hozzákeverjük a borsmártást, a bort és a szilvát. Vissz
Zöldséges szalonkavagdalt...

A sajt, a datolya, a spárga és a tejszínes borsmártás egy izgalmas Cserszegi-Irsai-, vagy Zenit-Chardonnay cuvée-t is elképzelhetővé tesznek számomra, esetleg egy komoly, jellegzetesen mandulás felhangokkal bíró fiatal furmintot.

Én grillezett libamájszeleteket ettem portói meggymártásban burgonyafánkkal, Miki pedig creol steak-et barnacukros(? ebben nem vagyok biztos, de édes volt) borsmártással. Mindkettő nagyon finom volt, a steak olyan, amilyennek lennie kell, ha az ember medium-ra kéri.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hagyma, Zöldség, Fokhagyma, Paradicsom, Tojás?

◄ Borsikafű   Borsmenta ►
 
RSS Mobile