Kezdőlap (Borhab)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Borhab

Gasztronómia  Borecet  Borjú

Borhab
Olyan edényben, amelyet majd vízgőzre tudunk állítani, elkeverünk 4 tojássárgáját 2 evőkanál kristálycukorral, majd 1 dl tokaji édes szamorodnival, 2-3 szem szegfűszeggel.
Ezután vízfürdő felett, habverővel addig verjük, amíg besűrűsödik.


Borhableves
Hány személyre: 4
» 5 dl fehérbor
» 2 tojássárgája
» 6dkg cukor
» 1 késhegynyi őrölt fahéj
» 1 fél citrom héja
» 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
» 2 dl víz ...

Borhabos túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg túró, 6 dkg búzadara, 7 dkg liszt, 2 db tojás, só, reszelt citromhéj, 5 dkg porcukor, aborhabhoz: 3 dl muskotályos bor, 3 db tojás, 2 dkg liszt, 6 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, egész fahéj, 1 citrom héja, mazsola ...

Rozé borhab torta, Zila formában
A Borász Barátom szülinapjára megálmodott torta. Sokat gondolkoztam, tervezgettem. Aztán amikor a Zila teszt eredményhirdetése volt, sikerült pár szót váltanom Szabó Tiborral.
Tibor mester cukrász, a Zila kávéház cukrászcsapatának egyik kiemelkedő alakja.

Sült borhab gyümölcsökkel, csokival, barnacukorral
A tojássárgájákat vízgőz fölött habüstben felverjük a borral. Pár percet hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tejszínhabot. Először csak a felét adjuk hozzá és óvatosan összekeverjük.

TOKAJI ~TORTA
Egy kérésnek teszek eleget, mert egyik kedves ismerősöm régóta kereste ezt a torta receptet, amit én is úgy kaptam a Főorvos asszonyunktól. Ha még ettetek különleges és finom tortát, akkor ez bizonyára olyan lehet.

Karácsonyi ~torta
Amíg nem érzed ezt, olyan vagy a földön, mint egy idegen - nem érzed, mi köt a rajtad kívüli világhoz. Apró-cseprő bajokkal vacakolsz: itt fáj, ott fáj. Jelentéktelen dolgokkal bíbelődsz: ki mit, miért tesz. Életedet nem érintő dolgokat életed számára lényegesnek ítélsz.

SZŐLŐS-MOGYORÓS TOKAJI ~KRÉM
Hozzávalók 4 kehelyhez: 5 g (fél tasak) zselatin, 16 nagy szem csemegeszőlő, 12 evőkanál tokaji aszú, 6 tojássárgája, 10 dkg kristálycukor, 1 citrom leve, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 dl tejszín, 1 evőkanál pirított, durvára vágott mogyoró.

Spárga velouté, barna vajban konfitált rombuszhal és fehérborhab
Végre, végre a hétvégére kibújt az első adag helyi spárga. Azóta már kétszer volt az ebéd főszereplője, egyszer levesként, egyszer pedig hollandi mártással.

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept Ünnepi ~torta
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

~:
A ~hoz a tojássárgáját összekeverjük a liszttel és 0,5 dl hideg borral. A maradék bort 0,5 dl mézzel és a citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgájával és a hideg borral összekevert liszthez. Forrásig hevítjük, felforrnia azonban nem szabad! ...

~
Nekem egy picit túl savanyú és talán nem a legjobb minőségű bort használtak hozzá, pedig itt tényleg a bor íze dominál.
Limeos-korianderes ...

~
2 dl fehérbor, 1 dl víz, 1/2 citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg cukor, 2 tojás, 1/2 kávéskanál liszt. A bort a vízzel, a citrom héjával, a tojásokkal, liszttel, a cukorral jól elkeverjük, és forró víz felett habüstben addig verjük, amíg az egész tömeg habos lesz.

Ezután jön a ~krém, ami most prosecco-habbá alakult, ez az egyetlen munkásabb része a tortának.
Hozzávalók:
3 dl száraz prosecco ...

~os körte
Hozzávalók:
4 körte, 2 dl vörösbor, 2 dl víz, 1 evőkanál kristálycukor, szegfűszeg, egész fahéj, 4 tojás, 2 dl fehérbor, 5 dkg kristálycukor, fél csomag vaníliás pudingpor ...

~os charlotte
Nem egy könnyű édesség, de annál nehezebb lemondani róla!
Hozzávalók: ...

~ mártás
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjébe szórunk 1 evőkanál cukrot. A bort 1 deci vizzel és a maradék cukorral és vaníliás cukorral ... tovább
cimkék: Édességek, Mártások, Desszert, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Meleg, Tojás ...

~krém
Lecsós-mustáros hús
Töltött karaj hagymás krumplival és mozzarellás paradicsomsalátával ...

~ csokoládéfagylalttal
1. A tojássárgáját keverjük el egy fazékban az édes borral (lehetőleg Marsalával).
2. A porcukrot keverjük hozzá.
3. A fazekat állítsuk a meleg főzőlapra vagy vízfürdőbe, és a habverővel addig ver...

A ~ rendhagyó módon nem fehérborral, de csodaszép színű roséval készült.
S hogy milyen akadályok gördültek párom útjába a ~ készítése közben? Nos, először is, a liba még sült és négypercenként locsolgatni kellett.

" ~os saláta (4 adag)
A gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük és egy tálba rakjuk. Meghintjük 5dkg cukorral. A tojássárgákat a maradék cukorral kikeverjük ízesítjük citromlével és a reszelt ...
" Bújtatott körte eperöntettel (4 adag) ...

Ha a ~ már zselésedett, akkor kb. 1 ek-lal teszek a kisült tésztakorongok felére, és hagyom megdermedni.
Tálalás előtt epret szeleteltem rá, friss tejszínhabbal díszítettem, rátettem egy üres tésztakorongot a tetejére, és megszórtam porcukorral.
Címke: Édesség ...

Friss eper~ gránátalmával és ananásszal, vagy bármilyen idénygyümölccsel, akár télen is!
Hozzávalók
4 személyre
» 2 dl eperbor
» 4 tojás
» 8 ek cukor
» 1 ananász
» 1 gránátalma ...

Na azért a ~os süti előtt ezt a levest is bevállaltam volna! Nagyon jól néz ki!!
VálaszTörlés
Nelli: Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim! (a korábbi receptek között is nézz szét, ha van időd, most készülök ajánlókra is a korábbi ételeimről...:) ...

Aranygaluska ~bal
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl méz, 2 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 5 dkg darált dió, 3 dkg mazsola, 1 csipetnyi só. A ~hoz: 3 dl bor, 1,5 dl méz, 1 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 3 dkg liszt, citromhéj, ízlés szerint.

Almás pite ~bal
Tészta: a lisztet a sütőporral elkeverjük, és a Ramával összemorzsoljuk. Hozzágyúrjuk a kétféle cukrot, a tojásokat, és annyi...
Zsike ...

Zabaglione (~krém)
Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum ...

öntet, mártás, ~. (fr.)
[szerkesztés] Chaud-Froid
Bevonó zománcmártás: hideg ételek bevonása mártással zselatin (kocsonyásító anyag) hozzáadásával.
[szerkesztés] Cheddar
Híres angol sajt tehéntejből, salátához, pizzához vagy önmagában fogyasztható
[szerkesztés] Cheesburger ...

- öntet, mártás, ~
CHAUD-FROID
- bevonó zománcmártás: hideg ételek bevonása mártással zselatin (kocsonyásító anyag) hozzáadásával
CHEDDAR
- híres angol sajt tehéntejből, salátához, pizzához vagy önmagában fogyasztható
CHEF DE RANG (SEF DÖ RAN) ...

Élkészítjük a ~ot, 2 tojássárgáját kikeverjük a cukorral kevés liszttel,borral, vizgőz felett sűrűre főzzük, levesszük és lazán belekverjük a felvert tojás fehérjéket. A készre sült töltött fügéket kettévágjuk, előmelegített tányérra helyezzük, vajon pirított rókagombát és ~ot adunk mellé.

Az olasz zabaglione, ~krém magyar változata, amelyben nagyon élesen kirajzolódik a tokaji aszú semmivel össze nem téveszthető, mézes zamata. Eper helyett málnával, szederrel vagy bármilyen más bogyós gyümölccsel is pazar.
Elkészítés ...

Chaudeau
(franc. ejtsd: sodó) a. m. ~, fehérbor, citromhéj, tojássárga és porcukor keverékéből csinálják, s a tüzön keverés közt hevítik, de felforrnia nem szabad, csupán a forrpontig emelkednie. Ha kész, azonnal tálalandó.

Cimkék: hollandi mártás recept, főzés borral, borszörbet recept, ~, borfesztivál
Egyes ételek aromáját még jobban kiemeli egy löttyintésnyi bor. Most adunk néhány ötletet, melyik fajtával hogyan ízesíthetsz.

Tálra borítjuk , porcukorral, ~bal vagy málnaszörppel vagy barackízzel tálaljuk.
VN:F [1.9.22_1171]
please wait...

Ha ez a recept megnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:
Mézes dinnye, aszalt barackkal és forró ~bal
Békakirály
Vörös Sonja ...

Azt hiszem ez lesz nálunk a karácsonyi menü egyik fogása, annyi különbséggel, hogy a szilvából leves lesz, desszertnek pedig ~tortát gondolok.

~ készítése: a bort a cukorral és a citromhéjjal felfőzzük, hozzáadjuk a liszttel elkevert tojássárgáját, forrpontig hevítjük, végül beletesszük a keményre vert tojáshabot. Óvatosan összekeverjük és külön csészében azonnal tálaljuk.

Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. A két tojássárgáját habosra verjük a vaníliás cukorral és a citromlével, majd a fehérborral fölöntjük: és lassú tűzön besűrítjük, folyamatosan kevergetve. Forralni riem szabadi A dióbundás almákat a meleg ~bal kínáljuk, ...

Egy 2 literes lábast vagy egy kuglófformát vajjal kikenünk, finom morzsával meghintjük és beleöntjük az anyagot. Jó közepes sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor tálra borítjuk, tetejét meghintjük porcukorral, melegen tálaljuk. ~ot vagy csokoládémártást adunk hozzá, ...

illetve papírtörülközőre téve leitatjuk a fölösleges olajat. Kevés
porcukorral meghintve tálaljuk. Magában is nagyon jó, de ~bal
vagy vaníliamártással egyenesen kitűnő! Meglehetősen egyszerűen és
gyorsan készíthető, nagyon olcsó édesség.

Még egy jó fél órát langyos helyen tovább kelesztjük, majd a tetejét olvasztott vajjal megkenve, nem előmelegített sütőben, hogy a közepe is jól át-süljön, kb. 30-35 perc alatt, lassan megsütjük. Tálalásnál ~ot vagy vaníliaöntetet adunk hozzá.

Az ételek között előfordulnak kocsonyák, pástétomok, ropogósok, hurka, kolbász, fánk, palacsinta, rétes, felfújt, torta, ~ satöbbi Ezek az ételek már a maihoz többé - kevésbé hasonló formában készülnek. Az említett szakácskönyv a függelékében már a diétával is foglalkozik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Citrom, Cukor, Torta, Leves?

◄ Borecet   Borjú ►
 
RSS Mobile