Kezdőlap (Bodzalekvár)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bodzalekvár

Gasztronómia  Bodzalé  Bodzalikőr

Bodzalekvár elkészítése:
Az érett, fekete bodzát vízzel alaposan leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd.


Bodzalekvár
Hozzávalók:
érett fekete bodzaszemek, cukor, tartósítószer, citrom ...

A tortát kivesszük a sütőből, óvatosan megkenjük bodzalekvárral, és megszórjuk a pirított mandula felével. A tojáshabot habzsákba töltjük és feldíszítjük vele a torta tetejét.

Bodzalekvár - 4 személyre
A meghámozzuk és kivágjuk a magházát az almáknak és kis darabokra vágjuk. Edénybe öntjük és hozzáadjuk a megmosott, átpasszírozott bodzatermést és cukort. Összekeverjük és egy nagyig állni hagyjuk. Kis lángon főzzük sűrűvé, ha nem sűrűsödik akkor használjuk a zselatint.

Bodzalekvár 2. recept
Bodzalekvár 2. recept
Hozzávalók:
minden kiló gyümölcspéphez 25 dkg cukor,
fél citrom leve.

~ (bogyóból cigány módra)

5 kg érett bogyó, 3 kg cukor, 7 dl víz.
A bodzát megmosom és leszemezem. A vízből és a cukorból szirupot főzök, majd beleteszem a bodzát. Felteszem főni és lekvársűrűségűre főzöm. Előmelegített üvegekbe teszem, lezárom, majd öt percre fejreállítom.

~
A bodzát könnyen, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s a gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, így a bogyók lepattannak, nem sérülnek meg, és az ujjunk hegye nem lesz lila. Befőzésre csak a fabodza gyümölcse jó! ...

~: Lekvárokat is ízesíthetünk vele, ha valahogy állni hagyjuk benne a virágot, hogy kiadja az aromáját.
A bodza termésének felhasználása ...

~
Bőrös császár abált szalonnának megfőzve ("kövesztve")
Citromos rizsleves ...

~
[szerkesztés] Csillagcső
Díszítési eszköz, nyomózsák végére illesztve
[szerkesztés] Csillaggyümölcs
A csillaggyümölcs - más néven carambola - zöldessárga színű, kis uborkaformájú gyümölcs, 5-6 elkeskenyedő bordával. Édes-savanykás ízű, nagyon jól oltja a szomjat.

Személyenként egy banán, 2-3 evőkanál ~.
Rövid leírás
Gyönyörű színű, különleges ízű kánikulai csemege. Nem kifejezetten fogyókúrás és nem is diabetikus jellegű...
Viszont mindig siker.

Tegnap megsütöttem (életem első rizskoch-ja), nagyon jól néz ki és a lecsipkedett morzsákból ítélve finom is (22.00 körül lett kész, kóstolni már késő lett volna), ~ral körítve ez lesz az ebédem és már alig várom! ...

Hideg helyre tesszük. A ~t összekeverjük a citromlével és a juharsziruppal, sóval és cayenne borssal ízesítjük. Mindkét mártást hidegen tálaljuk a formából kiborított kocsonya mellé, amihez frissen pirított kenyérszeleteket kínálunk.

szép írás!
Egyebkent, svájci vagyok és nagyon szeretek itt a Szentgyörgy-hegyen élni! Most már must is van (fehér és vörös), bio-szőlőből kezült (mint a borunk és a verjus-t is).És: ~ és bodzaszörp is van...
Mit kell még?
duende írta... ...

megszívták magukat egy kicsit. Természetesen ez nem olyan édes és légies, mint a legtöbb torta, de nekem épp ezért ízlik nagyon. És még a dió is hőkezelés nélkül van benne! :) Alkalomadtán kipróbálom a mákkrémes változatot is (ugyanez, csak dió helyett mák), annak baracklekvár helyett ~t ...

Sokak kedvenc csemegéje ma is a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálalják. A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolnak. Kisütés után ~ral vagy főzött, ...

Az érett gyümölcsök hőkezelésekor (főzéskor, szörp vagy lekvár készítésekor) tönkremennek azok az anyagok, amelyek a kellemetlen tüneteket előidézhetik, így sem a ~, sem pedig a bodzaszörp fogyasztásakor nem kell számolnunk a panaszok fellépésével.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Lekvár, Cukor, Citrom, Tojás, Kenyér?

◄ Bodzalé   Bodzalikőr ►
 
RSS Mobile