Kezdőlap (Birsalma)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Birsalma

Gasztronómia  Birkaragu  Birsalma sajt

birsalma
A birs a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele.


Birsalma lekvár elkészítése:
A birsalmákat jó alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel azokat kb. 2-3 centis darabokra, közben az almák magházát, az esetleges beteg, sérült és porcos részeit távolítsuk el.

Birsalma bundában
4 nagyobb birsalma (vagy birskörte), 1-1,5 dl világos sör, 1 tojás, 8-10 dkg liszt, késhegynyi őrölt gyömbér és őrölt szegfűszeg, só és őrölt fehér bors, cukor ízlés szerint, olaj a sütéshez ...

Birsalma lekvár és sajt
Szép őszi délután kezdődött az egész. Több hónapja készültünk rá Cseri barátommal, hogy az érdi birsalmafák idei terméséből egy jófajta birsalma pálinkát készítünk.
Sajnos nem így lett, de nem adtuk fel.

Birsalma szósz - Receptek
Birsalma szósz
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó ...

~leves mazsolával elkészítése:
1. Hámozza meg, vágja ki a magházát és szeletelje vékonyra a birsalmákat.
2. Tegye fel főni 1 liter vízzel, a fahéjjal, ízesítse sóval és cukorral.
3. Amikor megpuhult, turmixolja össze és tegye vissza főni.
4. Adja hozzá a fehérbort és a mazsolát.
5.

~befőtt
2 kg ~ (birskörte)
80 dkg kristálycukor
10 szem szegfűszeg
2 citrom
üvegenként késhegynyi nátrium-benzoát ...

~mousse
Nincs jobb ilyenkor, mint a jó meleg szobában üldögélni, és egy habkönnyű őszi nyalánkságot falatozni
Fotó/illusztráció: TV Paprika Magazin ...

~ befőtt
Feltöltő: Vicuska1 Kategória: Befőzés 0 1126 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

~SAJT
Az érett birsalmákat negyedekbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, és héjával együtt puhára főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, szitán áttörjük. Lemérjük, és 1 kg masszára 80 dkg cukrot számítunk.

~zselé recept
Elkészítési idő: 90 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

~torta
beküldő: Receptvarázs
elkészítési idő: 100 perc
nehézségi fok: normál
alkalom: Születésnap Családi ünnep ...

~puding
Hozzávalók: 1 kg ~ (vagy birskörte), 25 dkg édes Hóvirág kétszersült, 20 dkg kristálycukor, 3 egész tojás, 3 dkg vaj, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, kevés liszt, fahéjas porcukor a tetejére.
...

A ~sajt első ránézésre elég furcsa étel - és másodikra is -, jellegzetes színe és állaga kiemeli a többi lekvár és édesség közül.
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...

~sajt recept
Egyébként a legutóbb készített, konkrétan 4 óra múlva egyben maradt, mikor kiborítottam a formából, de minél tovább főzöd, annál tömörebb lesz. Ám a cukor belerakása és a pürésítés után max. 25-30 percig főzd, mert különben félő, hogy kemény lesz...nagyon-nagyon kemény :)
13462 ...

~
víz
cukor
nátrium benzoát
Elkészítése:
Az almát megpucoljuk, kockákra vágjuk, megmossuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje és feltesszük főni. Amikor felforrt rakunk bele nátrium benzoátot, cukrot (1 kg almához 10 dkg cukor).

~ leves
Hozzávalók:
Csirke aprólék (csak ez jó hozzá), zöldségek, vöröshagyma, só, vegeta, ~ (birskörte jobb), egy kanál tejföl, egy kanál liszt, citromlé (ecet), pici cukor ízlés szerint.

~ krémleves

Hozzávalók: 3 db ~, 2 dl tejszín, 2 db fahéjrúd, 6 szem szegfűszeg, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél rúd vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor, só.

1 kg ~
80 dkg cukor (ízlés szerint lehet kevesebb is)
2 db citrom
Elkészítés ...

2 kg ~,
kb. 80 dkg cukor (a gyümölcsvelő 80 %-a),
fél citrom leve,
egy mokkáskanál őrölt fahéj,
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg.

4 db ~ (kockázva)
2 bögre víz
2 bögre kristálycukor
2 bögre száraz fehérbor
1 vanília rúd ...

2 kg ~/körte
1,2-1,5 kg cukor
2 citrom
8-10 szem hámozott mandula ...

Fél kg ~, 5 dkg búzadara (gríz), 10 dkg cukor, darabka citromhéj.
Jellemzők
recept
~leves (Birsleves) ...

~sajt : A birsalmákat kockákra vágom és puhára megfőzöm,majd krumplinyomón átpasszírozom .Az átpasszírozott birsalmát lemérem,1 kg almához 80 dkg cukrot mérek ki.

~sajt
Hány személyre:
Mossuk meg és daraboljuk fel az érett almákat, és főzzük őket puhára. Törjük át őket, ha már puhák, és főzzünk szirupot. A szirupba kerüljön minden kiló gyümölcsre 1,2 kg cukor. Adjunk a cukorhoz egy kanálnyi almalevet, és főzzük sűrűre.

~leves
Az ősz slágere. Egyszerű, üdítő, olcsó. Házi recept.
Nagyon egyszerű, nagyon üdítő és olcsó (főleg, ha a kertekből az utcára kiguruló almákat begyűjtöd).

~leves mazsolával
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

~levest ugyanígy készítsük el csak a végén turmixoljuk össze.
A birskocsonya és birslekvár is nagyon finom.
A ~sajt nagyon sokáig eláll, süteményekbe is kiváló. A katalánok a ~sajtot manchego sajttal fogyasztják desszertként.

~sajttalan sanyarú gyerekkor
Arra a döbbenetes következtetésre jutottam, így néhánypár évvel huszonéveim után (sicc! :), hogy igencsak sanyarú gyerekkorom volt.

~ parfé
A ~ ritkaság, sőt igazi kincs, legalábbis nálunk. Tavaly nagyon biztos voltam a dolgomban, hogy ráérek a nagyobb adag zselé és egyebek befőzésével. Persze mire feleszméltem már sehol sem lehetett kapni.

~SAJT
Van a kertünkben, egy ~fa, ami minden évben szépen terem. Kicsit öregecske már, de azért van rajta termés. Mikor megértek rajta a szép sárga pelyhes gyümölcsök, anyukám mindig készített nekünk ~sajtot.

~sajt egyszerűen
Nagymama kertjéből jó sok ~ jutott el hozzánk, így a lekvár mellett ~sajtot is készítettem. Magas pektintartalma miatt pár helyen javasolták, hogy a magházzal együtt főzzük a gyümölcsöt.

~sajt
Ebben a blogban csak "b" betűs ételek lesznek. Bagel, ~sajt, aztán mondjuk borjúmáj, bejgli-az úgyis aktuális. Nem, ez nincs a terveim között, a ~sajt régi nagy kedvencem, minden évben csinálok. Idén kevés lett, nehezen tudtam birsalmát szerezni.

~-sajt
Elkészült a ~-sajtom:)
Nem bírtam megállni, és csak elkészítettük:D Szombaton gyönyörű szép idő volt és kimentünk Anyukámhoz és szedtünk a fáról birsalmákat.

~kompót-másként
Ha ősz, akkor ~. Hála az égnek, mostanában megint kapni, és nem csak a piacon néniktől, hanem akár a nagyáruházak zöldségosztályain. Sajnos ugyanez nem monható el a birskörtéről, mert az igencsak ritkaságnak számít, és szerintem nem csak itt nálunk.

~-marcipán bonbon
Megvolt a lehetséges karácsonyi ajándékok egyik főpróbája. Tavaly nagy sikere volt a saját készítésű bonbonoknak, ezt a vonalat az idén is folytatom.

~sajt
Az ember mindig irányul valami felé vagy rendeltetett valamire, ami nem önmaga, hanem az értelem, amelyet betölt, vagy egy másik emberi lét, amellyel találkozik.
(Viktor E. Frankl) ...

~ krémleves mézeskaláccsal
Kaldeneker György médiaszakács azt mondta erre a levesre a KÉS-en, hogy nagyon jó...
Én meg álltam mellette, mint egy szélütött :-DD ...

~sajt - sült birsből
Több helyen olvastam már, hogy előkészítésként nem megfőzik, hanem megsütik a birsalmákat a sajthoz.

Pikáns ~sajtos-gyömbéres nyúlhús
Ez az étel a múlt heti londoni utazásunk alatt merített ihletből született meg, szerintem jól sikerült. A következő bejegyzésben beszámolok majd az ott meglátogatott éttermekről és az elfogyasztott ételekről, és lesz egy meglepetésem is.

~
cukor
egy citrom leve
dióbél
A birsalmát megmosom, szőreit ledörzsölöm, de nem hámozom meg és nem is csumázom ki, mert a héja, csumája tartalmazza a legtöbb pektint, amitől összeáll majd a készítmény.

~ zselé - 6 személyre
Az érett birsalmát erősen dörzsölve mossuk meg folyó,hideg víz alatt.Csumázzuk ki.Vágjuk cikkekre és mossuk meg.Tegyük edénybe a cikkeket és öntsünk rá annyi vizet,hogy éppen elfedje a szeleteket.

~sajt, gyorsan
Hozzávalók 2 kg hámozatlan, darabolt ~ (a súly magház nélkül, a romlott részek eltávolítása után értendő), 80 dkg cukor, 2 rúd fahéj, 1 db citrom leve és reszelt héja, 15 dkg dióbél ...

A ~ főzéséhez a tippet Chilli & Vaniliától vettem, illetve az ő bejegyzéséhez fűzött megjegyzésekből.
Hozzávalók:
2 db ~
2 evőkanál verjuice
kb. 1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér (szárítottal ne is próbálkozzatok)
1 evőkanál méz ...

A ~ a gyümölcsök között olyan, mint a borban a barrique. Nem óvodás korban szeretjük meg. ~sajt, főleg számomra a dióval szépen díszített változata, hát köszönöm szépen nem! Mármint óvodás koromban nem. Bezzeg most milyen hálás lennék bárkinek, aki ajándékba nekem ezt hozna.

Finom ~krém leves.
Kategória:Levesek Ország:magyar Főre:4
Hozzávalók
alma vagy ~
vanília
tejföl ...

Pudingos ~leves
Főoldal â-ş Leves â-ş Pudingos ~leves
Idő: 120 perc felett - Hozzávalók: 4 személyre ...

Sütőtökös ~ krémleves
Egyik kedvenc lekvárom a sütőtök-birs kombináció, ez adta az ötletet ehhez a krémleveshez.

Fűszeres ~ kompót
Ez készült tegnap a Márton-napi libasült mellé, ami nem lett éppen tökéletes, hanem jó száraz. Egyetlen elfogadható felhasználási módot találtam neki: nagyon vékonyra szeletelve, szendvicsbe pont jó.

Ízes bukta ~sajttal
ď"żElkészítés
1. Egy dl langyos tejben felfuttatom az élesztőt egy evőkanál cukorral és egy evőkanál liszttel. A tojássárgákat kikeverem a maradék cukorral, hozzáöntöm a maradék tejet és a sót.

Túrókrémes ~torta finom mandulás piskótán recept
Kedvenc receptek közé
Hozzávalók: ...

- 4 teáskanál ~ ÉS RÓZSASZIROM ZSELÉ
- 25 g nádcukor
- ¼ teáskanál só ...

Ha megpuhult a ~, kenjük át a mártást egy finom szűrőn. Közben távolítsuk el a vaníliarudat, babérlevelet és a ~ kemény maradványait. A kapott pépet pürésítsük botmixerrel, majd ízesítsük juharsziruppal, szójaszósszal, egy csipet fahéjjal, sóval és frissen őrölt feketeborssal.

Showing posts with label ~ sütőben. Show all posts
~ sütőben
Hozzávalók:
4 ~
2/3 csésze méz
őrölt fahéj ...

A juhsajtot és a ~sajtot felkockázzuk és egy fogpiszkálóra mindkettőből rakunk egy-egy darabot.
Ahhoz, hogy kedvenceid valóban mentésre kerüljenek,
kérlek jelentkezz be, vagy regisztrálj!
Kedvenceimhez adom ...

Amíg a pástétom a hűtőszekrényben dermed, addig elkészíthetjük a ~zselét az alábbi módon: A birsalmákat megmossuk, majd negyedbe vágjuk és kiszedjük a magházukat, illetve a legbelső fás részeket.

spenóttal, kecskesajttal és dióval töltött sült ~
eddig mindig mások által elkészített ~-készítményeket ettem, és mindig édeset. most eljött a nagy nap, kezembe vettem az irányítást, és bár tervbe van véve a ~sajt is, elsőre valami édes-sósat készítettem.

Sült csirkemell zsályás ~ dzsemmel
Az alábbi csirkeételt a Kaldeneker György lekvárosházából származó ~ dzsem inspirálta.

Megcsináltam, és nagyon-nagyon finom lett. ~ nem volt itthon, helyette almával. Nem vagyok az a sütögetős típus, jól jött a sikerélmény.Zabtejet is csináltam hozzá és zabot őröltem meg hozzá lisztnek a kis malmunkban. Köszi:) Györgyi
VálaszTörlés
Orulok neki :) Jo etvagyat! :) ...

Zöldséges kacsaropogós szedres ~kompóttal
Műsor: Műsoraink ...

~sajtos bukta
Feltöltő: Eszter29 (6 receptet töltött fel)
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanálnyi cukorral.Ha kész,akkor hozzáadjuk a lisztet,a maradék cukrot,a tojást,a tejfölt,a gondolatnyi sót és 4 dkg olvasztott Rámát.

~sajt

szép sárga ~ vagy birskörte, 2 citrom, minden kg gyümölcspéphez 80 dkg cukor, ízlés szerint dió, mogyoró vagy mandula. A birsalmát langyos vízben megmossuk, lecsurgatjuk és héjastul, magházastul (a magokat eltávolítjuk) felszeleteljük.

~ Klemi módra
Hozzávalók: 2 kg hámozott, tisztított ~, cukor, zöld citrom, víz ...

~ sajt
Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját kivágjuk, valamint a hibás részeket. A héját nem kell lehámozni. Utána megmérjük a megtisztított mennyiséget. Bő vízben feltesszük főni.

~mártásban marinírozott fácáncomb
Elkészítés: Fácáncombot (egyenként 200 g) 60 g vajban minden oldalról kb. 3 percig sütünk, 200 g ~zselét 5 cl konyakkal, 1 citrom levével, 125 ml (1/8 I) fehérborral, 2 evőkanál fűszerecettel elkeverünk, ebben a marinádban a fácáncombokat kb.

~-krémleves
Finom és vitamindús nyalánkságot elkészíteni nem lehetetlen, ha van otthon pár kilónyi fölösleges birsalmánk, no meg egy kis fantáziánk. Ha ezekben nem szenvedünk hiányt, már készülhet is a mai napi. Folytatás »
Aromás fenyő ...

~sajt
Gondolataim a recepthez:
Nincs olyan év, hogy ne készítsek ~sajtot. Emlékeim is ezt diktálják gyermekkoromból: nagymamám készített mindig és soha nem mulasztotta el, hogy adjon nekem belőle egy-egy darabot.

~sajt
Az érett birsalmákat negyedeljük és eltávolítjuk a magházát. Forró vízben megfőzzük, majd áttörjük szűrőn keresztül. Egy lábasban elkezdjük főzni a pépet, majd kilónként 80 dkg cukrot adunk hozzá. 10 perc alatt összefőzzük a keveréket.

~ krémleves pirított dióval
A birsalmát többnyire csak kompótként, vagy birssajtként ismerjük. Ez a fanyar ízű gyümölcs pedig krémlevesként, vagy akár húsos ételekben is megállja a helyét. Sütikbe is tehetjük.
Így készülj fel egy nehéz napra gyorsan és hatásosan ...

~ mézszirupban
A mézből és cukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk, ízesítjük szegfűszeggel és fahéjjal, fél citrom levével és belekarikázzuk a...
hsziszike ...

~-kompót?? S.O.S.
Imádom a birsalmát, és most készülök kompótot eltenni. Gondoljátok, hogy hozzáadott víz nélkül sikerülhet? Úgy gondolnám, hogy a ~ nem elég lédús ehhez, félek, nem sikerül, és akkor a szívem szakad meg ezért az elpocsékot illatos csodáért.

~befőtt
3 kg meghámozott ~, 1,5 liter víz, 1 kg cukor, 1 db citrom, 1 késhegy szalicil üvegenként.

~sajt
~sajt céljára a frissen szedett, de még zöld gyümölcs a legmegfelelőbb.
Az almákat megmossuk, lehetőleg egyenletes darabokra vágjuk, rozsdamentes saválló edénybe tesszük és kevés vízzel, fedő alatt, lassan forralva puhára főzzük.

~sajt
Kaptam egy barátomtól (köszi Ági!) egy nagy szatyor birsalmát amit örömmel fogadtam mert, igaz hogy mostanság kezdett elegem lenni a sok befőzésből, de a ~ akkora kedvenc, hogy "muszáj" volt elkészítenem.

A ~sajt sárgásbarna színű, áttetsző, késsel jól szelhető, tömör állományú gyümölcskocsonya.

Sült ~
Hozzávalók: 1 nagy ~, 2 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál dió, durvára vágva, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál kockára vágott vaj, 2 teáskanál fahéj, 2 evőkanál brandy.

Mézes ~
A ~ aromája jobban érvényesül a sütéstől, mintha vízben főzzük. Különleges gyümölcs, érdemes kísérletezni vele. Szárnyas sültekhez köretnek is kiváló.
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb, érett, hibátlan ~
5 dkg vaj vagy ghí kis kockákra vágva
8 teáskanál méz ...

~-sajt
~sajt
Borjútekercs nyers sonkával, medvecukorhálóban ...

~lekváros és mazsolás piskótamasszából készült. A törpémnek nagyon megtetszett és igyekezett lelopni az asztalról, hogy játszhasson vele. :D
Bejegyezte: Pixie Pie dátum: 12:32
13 megjegyzés: ...

~ kompót üvegben
A birsalmákat egy dörzsis szivaccsal, nagyon alaposan megsikáltam, így nem kellett meghámozni őket. Négybe vágtam, a magházat és a barnult...
8 személyre
60 perc
Részletek ...

~leves mazsolával
Diós és szezámmagos csirkemell
Fűszeres burgonya püré
Csőben sült makaróni
Fűszeres halsült
Bazsalikomos olaj
Barackfánk ...

~sajt
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj időben akciós ajánlatainkról és a gasztroABC-vel kapcsolatos hírekről. A feliratkozáshoz add meg a neved és az e-mail címed! ...

~ krémleves
Csőben sült gnocchi
Fűszeres burgonya hasábok
Csirkemelles tésztasaláta
Füstölt halsaláta
Bazsalikomos gombasaláta paradicsommal
Bounty szelet ...

~79
Én nem is olyan rég készítettem el csak tortaformában, apa szülinapjára, fincsi, de szerintem nagyon édes és tömény sütemény.
A kekszet én is csak sima tejbe áztattam be.
bernadett28 ...

~ befőtt.
Egy csomó birsalmát meg kell héjától tisztitani és fel kell czikkelni. Ha az összes birsalmát, a mennyire szükségünk van, igy elkészitettük, tegyük forró vizbe láng-tüzhöz s főzzük tiz perczig.

~-bonbonok: a ~sajtot kockára vágtam, egyik oldalukat keserűcsokoládába mártottam.

~fánk
............
Hozzávalók: 2 szép ~ (vagy birskörte), 2 db egész tojás, 2 dl
kefir (vagy házi aludttej), 15-20 dkg finomliszt, 10-15 dkg porcukor,
1 csapott teáskanál sütőpor, késhegynyi őrölt szegfűszeg, csipetnyi só,
a tálaláshoz ~befőtt (vagy almabefőtt).

A ~ héjából és magházából korianderrel fűszerezve készítettünk egy ~szirupot, ebben "főztük meg a ~ darabokat. Mindezt fűszeres tejcsokoládé mártással öntöttük le és tejszínhab társaságában tálaltuk.

A ~ az egyik legjobb gyomornyugtató, regeneráló gyümölcs.Gyomorrontásból, hasmenéses betegségből lábadozó betegnek inkább kompótként ajánljunk! A következő recept azonban mindenkinek jót tesz, és ráadásul nagyon finom!
Birsalmás csirkecomb:
Hozzávalók: (4 főre) ...

A ~ gyógyító hatásáról már korábbi cikkünkben írtunk írtunk. Sokan ellenben nem kedvelik ezt az egészséges gyümölcsöt, mivel húsa igen kemény, …
"
Az ősz ínyencsége a ~sajt ...

9. ~ sajt - Anyukám szokott csinálni, keményre, nagyon jó a gyümölcskenyérbe, de buktába sem kutya
10. Bodza szörp - nyáron sokat ittunk-ettünk granítaként, imádom
11. Borsóleves - egy kanál tejjel, és már süt is a nap ...

9. ~ sajt - Rájöttem, hogy szeretem, idén lehet készítek is. ezért köszönet Chiliinek a tavalyi angyalkáért. :)
10. Bodza szörp - Ha nyu csinálta, jöhet minden mennyiségben.
11. Borsóleves - Imádtam anygimét, zsenge (kisujjnál vékonyabb) répával, tavasszal. Nyamm. Hiányzik.

2 db ~, ízlés szerint porcukor, 4 tojásfehérje,
5 dkg mandula (ez el is hagyható).

Mézes ~krémleves édes levesgyönggyel
Pikáns őszibarack krémleves
Előételek ...

1 szép ~, lemosva, felapritva, kimagozva
Pörkölt:
50-70 dkg bőrős süldő (de tarja vagy lapocka is megfelel) pörköltnek
20 dkg apróra vágott és kisütött szalonna
4 fej hagyma,1 zöldpaprika es 1 paradicsom
piros paprika ...

2 szép ~ (vagy birskörte),
2 db egész tojás,
2 dl kefir (vagy házi aludttej),
15-20 dkg finomliszt,
10-15 dkg porcukor,
1 csapott teáskanál sütőpor,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
csipetnyi só,
a tálaláshoz ~befőtt (vagy almabefőtt).

Tagged: ~, chutney, fahéj, tonkabab, vörös áfonya
Megfőzted? Megsütötted? Megetted? Itt beszámolhatsz róla és kérdezhetsz is Kilépés a válaszból
...

Címkék: ~, citrom, cukorborsó héj, ebéd, elegáns vacsora, gomba, kakukkfű, piros húsú paprika, színes pirított zöldségek, sült csirke, tanyasi csirke, vacsora, vasárnapi ételek
9 megjegyzés: ...

Pudingos ~leves
Hozzávalók:
60-80 dkg ~, 4 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csom vaníliás pudingpor, pici só, 1 citrom ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Leves, Citrom, Paradicsom, Tojás, Hagyma?

◄ Birkaragu   Birsalma sajt ►
 
RSS Mobile