Kezdőlap (Birkapörkölt)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Birkapörkölt

Gasztronómia  Birkanyárs  Birkaragu

Birkapörkölt
Mai vacsoránk biztosan megosztja a közvéleményt. Aki szereti, az nagyon szereti, aki nem szereti, az nagyon nem szereti.


Birkapörkölt elkészítése:
A húst gondosan megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, és a húst feldaraboljuk. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, beletesszük az előkészített húst, és jól átkeverjük.

Birkapörkölt bográcsban, esőben
Úgy alakult, hogy idén nem megyünk külföldre nyaralni a teszterrel, főleg, mert az elmúlt két alkalommal így vagy úgy, de jól megszívtuk (kulcsbezárás kocsiba, koccanás, feltört kocsira rátalálás), ...

Birkapörkölt vörösborral - Receptek
Birkapörkölt vörösborral
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: drága ...

BIRKAPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN
Hozzávalók: 80 dkg birkahús, 40 dkg birkacsont, 3-4 fej vöröshagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 dl étolaj, cseresznyepaprika, őrölt pirospaprika, őrölt köménymag, só.

~
" onclick="return iwiwshare_click1023()" target="_blank"
A kiskunsági területek egyik legjellegzetesebb ünnepi főfogása a ~. Szentkirályon a juhtartás az egyik legősibb mezőgazdasági tevékenység, így a ~ készítése is nagy múlttal rendelkezik.

~ bográcsban A birkahúst lefaggyúzom, megmosom és a felhasználásig a vízben hagyom. A zsíron kiolvasztom a felkockázott szalonnát, majd aranyszínűre pirítom rajta a kiskockákra vágott hagymát. Rádobom a kockákra vágott húst, megsózom, majd időnként kevergetve a zsírjára sütöm.

~ a hét végi kerti partira
Írta: Administrator
Bár a nyílt tűzön, bográcsban főtt ~et nehéz leutánozni, a konyhában - gáz- vagy villanytűzhelyen - készített változat is fenséges lehet. ...

Története:
Az Alföld hagyományos lakodalmi étele volt a ~, ezért hívják lakodalmas birkának is. Ebből kifolyólag a recept is egy egész birkára szól, de természetesen kisebb mennyiségben is rendkívül egyszerűen elkészíthető.

Jelenleg itt vagy: Főoldal Egytálételek Pörkölt, tokány, pecsenye ~
~
Kategória: Pörkölt, tokány, pecsenye ...

~
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

~
Megosztó étel.
Jellegzetes íze és illata van, amitől sokan idegenkednek - gyerekként én sem szerettem. Aztán felnőttem, és azt gondolom, kenterbe ver akár egy marhapörköltet is :-) ...

~ - háztáji növendékből
Előre szomorú vagyok, mert ezt a posztot sokkal kevesebben fogják látogatni, mint csirke, vagy nemzetközi ételkülönlegességeimet.

~ - 2 személyre
A hagymát zsíron megdinszteljük, amikor már üveges, beletesszük a húst, a fűszereket. Kb. 15 perccel a pörkölt elkészülése előtt beletesszük a piros paprikát.
Főtt burgonyával tálaljuk ...

~ nokedlival
beküldő: ibi1950
elkészítési idő: 180 perc
nehézségi fok: könnyű
értékelés: ...

~-paprikás, juhászos ~
március 26, 2013 under -Egyéb hús recept (bárány, birka, strucc, nyúl, kecske), 750-1000 kcal, nehézségi fok: 3, több mint 120 perc ...

~ szilvával
Hozzávalók:
15 dkg kimagozott aszalt szilva,
3 ek. olaj,
1 kg tisztított birkacomb 3 x 3 cm-es kockákra vágva,
1/2 tcs. apróra vágott vöröshagyma,
késhegynyi sáfrány,
1/2 mk. őrölt fahéj,
törött bors,
só,
1 tk. finomra őrölt mandula, ...

~
Hozzávalók: 1-1,5 kg vegyes, csontos birkahús, 15 dkg zsír vagy olaj, 2-3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, ízlés szerint só, pirospaprika, cseresznyepaprika, mustár, vörösbor
A húst gondosan megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, és a húst feldaraboljuk.

~
A birkahúst kockára vágjuk. A birka korától függ, hogy mekkora legyen egy kocka (egy kocka egy falat). A bográcsot vékonyan kikenjük zsírral, alulra rakjuk a nagyobb csontokat és erre rétegelve kerül a kockára vágott hús. Minden réteg után hagymát, sót és paprikát szórunk.

~ recept
Elkészítésí idő: 120 perc
Elkészítés: A hagymát zsíron megdinszteljük, amikor már üveges, beletesszük a húst, a fűszereket. Kb. 15 perccel a pörkölt elkészülése előtt beletesszük a piros paprikát. Főtt burgonyával tálaljuk...

~
Hozzávalók: hasonlóak a birkapaprikáséhoz. A ~ semmivel sem marad el a paprikástól. Ez sűrűbb levű (szaftos) még ízesebb juhhús, tulajdonképpen mártásszerű rövid lével körülvett, nem főtt ízű, ha-nem összességében pörkölődött birkahús.

~ és pezsgő - Gourmet a Millenárison - Három napig tart az OTP Klub Gourmet Fesztivál a Millenáris Parkban (1024 Budapest Kis Rókus utca 16-20) Időpont: *2012. június 8-9-10* (péntek, szom...
4 napja
Dalla cucina, per te ...

~
A húst megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk....
4 személyre
150 perc
Részletek ...

~ juhász módra
Írta: nagyi
Hozzávalók: 1 kg birkahús, 4 fej vöröshagyma, egy evőkanál pirospaprika. 2 cső zöldpaprika, 1 db paradicsom, só. Tovább a teljes receptre.

~ fél 11-kor este az helyes táplálkozás? ;-)
Válasz erre
@-nyuszi-: Az enyém meg már méter magas, és tenyérnyi paradicsomokkal van tele. Próbáld meg télire fagyasztani, nekem nagyon bejön télen is más zöldséggel, gyümölcccsel össze turmixolva.

Jászberényi ~
Hozzávalók: 1,6 kg birkahús, kevés zsír, 3 fej közepes méretű vöröshagyma, só ízlés szerint, 1 marék őrölt pirospaprika (édes), 2 cső, csípős zöldpaprika, bors, ízlés szerint, 4 dl vörösbor ...

A legjobb éttermek, halsütők a Tisza partján, beszélgetés egy tiszai halásszal és egy révésszel, korhely halászlé a Tiszacsegei halászcsárdából, na és persze ~. A Tisza és környéke természetesen nem az igazi, ha nem kóstoljuk meg ezt a finomságot.

Egyébként húst ritkábban ettek, de a juhtartó vidékeken nem csak húsvétkor, hanem pünkösd napján is fogyasztottak bárányt, ~et. Máshol inkább marhahús, baromfi került az asztalra. Nem juhtartó vidékeken az ünnep hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával volt.

Régen alig volt olyan szüreti mulatság, ahol ne lett volna ~ vagy marhagulyás az asztalon. És persze bor végtelenségig. A szüret és az aratás mindig is nagy és fontos ünnep volt, szerencsére mindmáig megőrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban.

Könnyű ebédünk volt ÉP bográcsban főtt ~-vacsorája előtt (amit én végül csak másnap kóstoltam). Egyszemélyes adagokat készítettem, mindenki akkor látott hozzá, amikor épp éhes lett. 5 perc összedobni, 20 perc a sütőben és újramelegítve is finom! ...

Szombaton galambleves volt, majd ~ követte főtt krumplival. Mindkét fogás anyósom és apósom remekműve, isteni volt! Az étkezést az általam készített mogyorós, marcipános, nugátos és meggyes bonbonokkal zártuk! ...

Tárkonyos csirkeraguleves, pacapörkölt főtt krumplival (~ is volt), sült húsos tál (töltött karaj, sajttal töltött hús, bacontekercs), franciasaláta, majonézes krumplisaláta.
KT

Ajánlott bejegyzések: ...

Vörösboros ~ sós krumplival
Gombás tészta reszelt sajttal
Filmsztárok
Love, love cocktail
Luca
Sült hurka és kolbász párolt vörösboros lila kápos...
Csirkeaprólék leves krumpligombóccal
Gombás tészta olívabogyóval, chilivel
Andi tésztája
Konyhai karácsonyi dísz ...

Az ebéd rendszerint "szerényebb", a levágott baromfiak aprólékából készítenek levest, utána pörkölt - az Alföldön ~ -, majd rétes következik. A vacsora tyúkhúsleves csigatésztával, töltött káposzta, pörkölt, sült tyúk és más sült húsok. Végül torták, sütemények.

Duende, nálunk is ezek az igazi családi kedvencek, lencsefőzelék, palócleves, ~, nincs vita, ezeket mindenki szereti. :)
Név (kötelező) Mail (nem publikus) (kötelező) Honlap
legfrissebb cikkek ...

Ajánljuk: 10-1 2°C-on hűtve,étvágygerjesztő, aperitif italként, vadételek, házi sültek, disznótoros, ~ mellé.
Egyéb információ:
Szüret jellege: Az épp és túlérett valamint az aszúsodott töppedt fürtök válogatásával. Október vége, november eleje.

Főoldal » Hús ételek / bírka recept » ~
részletes recept
Hozzávalók 1 személyre: ...

Én általános iskolában almát szedni jártam, a középiskolával jött a szőlőszüret, minden évben Etyeken.
Később még a Balaton környékén, keresztszüleimmel. Ott jó kis ~ járt ebédre a friss levegőn.
Most már "csak" a nomádportán szüretelgetjük a sajátot, de az nem olyan sok.

Az igazi szalonnázó kés egyenes, akár 20 cm hosszú, vékony, nagyon éles, gyakran nyeléből kihajtható penge, bicska. Használatával a nagyobb szalonna táblákból is vékony, gusztusos szeletek vághatók. Régen a ~et is bicskaheggyel, bográcsból ették a pásztorok.

Mikor pénteken a meghirdetett kezdés időpontjában odaértem, nem volt se lecsó, se fröccs, se Váncsa - de egy kedves pincér megpróbált rábeszélni a ~re, és azt ígérte, kis türelem lecsót terem...

Medvehagymapép megfelelő társa volt a jellegzetes bárány íznek. Eddig nem tudtam, hogy ilyen omlósan is el lehet készíteni a bárányt, csak ajánlani tudom mindenkinek. Felejtsétek el a ~et.
Tweet ...

A művészek azt is vállalták, hogy mindhárman főznek egy-egy szürkemarha, disznó- vagy ~et.

Ha arról beszélünk, hogy valaki tartózkodik a húsevéstől, akkor általában szélsőséges képek villannak be - egy átvivőanyagként működő csirkemellre nehezebb nemet mondani, mint egy karakteres ~re?

Ezek mindig nagyon látványosak: ~, ürügulyás, halászlé - azután boldog-boldogtalant ezzel traktálnak. Az igazi érdem az asszonyoké, hiszen övék a sok hétköznap, és ők tudják, hogyan lehet jól etetni a családot. Ez nálunk is így van.

Zöldséges pörkölt (4), Vaddisznópörkölt (1), Szarvaspörkölt (0), Szárnyaspörkölt (2), Sertéspörkölt (6), Pacalpörkölt (0), Őzpörkölt (0), Nyúlpörkölt (0), Marhapörkölt (3), Halpörkölt (0), Gombapörkölt (3), Egyéb (3), Csirkepörkölt (2), Borjúpörkölt (1), ~ (2)
Leves Receptek ...

A családom nagyon szereti a ~et, de csak ősszel szoktam egyszer-egyszer bográcsozni, amihez, amikor kapok a piacon birkahúst előre bevásárlok és konyhakészen lefagyasztom. Nyilván nagyvárosi piaccsarnokokban lehet kapni, de általában pörköltnek való csontosat. Na ezt jól kitárgyaltuk.

Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a megmosott és felszeletelt paradicsomot, a meghámozott, felszeletelt burgonyát, s együtt tovább pároljuk.
A kész ~be belekeverjük a sóval szétnyomott, megtisztított két gerezd fokhagymát. Melegen, sűrű lével tálaljuk.

Tokaji Szamorodni 2000 . évjárat.
Aperitifként is kitűnő étvágygerjesztő ,de első sorban sültekhez ,házi disznótoroshoz ,~höz , halhoz, ajánlom.
A bor illata a száraz kenyérhéjra és a zöld dióra emlékeztet .
Sok sikert a főzéshez. :) ...

ezért inkább az arányokon módosítottam és megpótoltam egy kis teljes kiőrlésű tönköly búzaliszttel. Szuperül megkelt, aztán amikor átgyúrtam, éreztem, hogy nem lesz az igazi. A tönköly liszt miatt nehezebb lett a tészta, de a kész, megsült állapotán ez nem rontott egy cseppet sem. ~ mellé ...

és ha a levét elfőtte, és zsírjára pirult, egy kevés vizet vagy vörös bort öntünk alá. Tehetünk bele egy kevés lecsót, vagy nyáron zöldpaprikát és paradicsomot. Köretnek tarhonyát vagy sós burgonyát adunk hozzá. A burgonyát egybe is főzhetjük a hússal. A kakaspörkölt vetekszik a ~tel.

A városlakók erdőbe vonultak mulatozni, pihenni, így alakultak ki a majálisok, a szabadtéri bálok szokása. A majálisok hangulatához hozzátartoznak az ősi módon, szabadtűzön, bográcsban főzött ételek, a ~, a gulyás, a halászlé.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Birka, Pörkölt, Paradicsom, Leves, Hagyma?

◄ Birkanyárs   Birkaragu ►
 
RSS Mobile