Kezdőlap (Besamel mártás)

 Gasztronómia 

  » »
 
   

Besamel mártás

Gasztronómia  Besamel alapmártás  Besamelmártás

Besamel mártás változatok
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.
Sajtos: keverjünk a besamelhez 2 dkg reszelt sajtot.


Besamel mártás elkészítése:
1. Olvassza meg a vajat, szórja rá a lisztet és pirítsa világosra.
2. Öntse hozzá lassan a tejet és keverje simára.
3. Adja hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet a kissé összenyomott borsot.
4. Főzze takarékon, fedő alatt 10 percig.
5.

Besamel mártás recept
Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
Olvaszd fel a vajat ...

Besamel mártás elkészítése: 5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel.
Megsózzuk, és egy kevés őrölt szerecsendiót, fokhagymát is adunk hozzá. Van aki citromlevet és reszelt citromhéjjat ad hozzá. Ízlésünktől függ, hogyan ízesítjük ...

Gnocchi spenótos besamel mártással
Gnocchi
1 kg főtt burgonya átnyomva krumplinyomon, 2 egész tojás, só, őrölt szerecsendió, és annyi liszt, hogy egy jó burgonyás tésztát kapjunk. Jól össze gyúrjuk és rudakat sodrunk belőle és akkora darabokat vágunk belőle, mint egy nokedli.

Roston sült lazacfilé citromos-lime besamel mártással
27 és fél évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, nem vagyok/voltam nagy halpusztító.

Besamel mártás
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj első kézből legújabb receptjeinkről és érdekességeinkről.

Besamel mártás vitaminosan
Hozzávalók: 6 dkg sárgarépa 6 dkg hagyma 6 dkg sovány sonka 8 dkg vaj 4 dkg liszt 1 liter tej csipetnyi só ,bors zöldpetrezselyem ...

Besamel mártás:
3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
3 dl meleg tej
1., Pároljuk meg a karfiolt. Én pároló edényt használok, de úgy is érhetünk el jó eredményt, ha gőz fölött tartjuk egy szűrőben fedő alatt.

Besamel mártás
Úgy gondoltam, a besamel mártás megér egy külön bejegyzést, mert elég sokféle étellel variálható, így jó, ha van kéznél egy megbízható és finom alaprecept. Mutatom, én hogy készítem.
Alaprecept: ...

Besamel mártás:
A sajtot lereszeljük. Egy lábasban kis lángon felolvasztunk 8-10 dkg margarint, beleteszünk 2 csapott ek. lisztet, pár pillanatig pirítjuk majd folyamatos kevergetés mellett, lassan felöntjük 4 dl tejjel.

Besamel mártás»
Tartármártás

Az egyik legfinomabb, legkönnyebben elkészíthető, és a legnépszerűbb szósz a tartármártás. Sokan fogyasztják sült krumplihoz, rántott sajthoz, különféle grillezett ételekhez, húsokhoz, sőt, még akár halhoz, sült zöldségekhez is ajánlott a fogyasztása.

Besamel mártás készítése: A felolvasztott vajba lisztet keverünk, majd addig engedjük fel tejjel, amíg tejszínes sűrűségű nem lesz. sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük.

Besamel mártás
vagyis tejmártás így készül: 5 deka lisztből és 5 deka margarinból
világos rántást készítek (lassú tűzön és kevergetés mellett felolvasztom
a margarint, amikor elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetem,
amíg rózsaszín kezd lenni), akkor felöntöm egy bő fél liter forró tejjel ...

Besamel mártás: a vajon a lisztet picit megpirítjuk, hozzáadjuk a tejet és összefőzzük.
3 ...

Besamel mártást készítünk: A vajon megfuttatjuk a lisztet, majd vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, és sűrű kevergetés mellett felforraljuk.

A besamel mártást Louis de Béchameil márkiról nevezték el. A műkedvelő szakács XIV. Lajos főudvarmestere volt, és Le Bas álnéven versben írt szakácskönyvet is kiadott.

A Besamel mártás - fehér mártás (tejmártás). Számtalan egyéb mártás alapja. Ennek ismerete nem hiányozhat konyhádból.
Hozzávalók
7 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg Rama
1 dkg só ...

A besamel mártáshoz:
1 liter tej
10 dkg vaj
7 dkg liszt /barna rizsliszt/
só,csipetnyi frissen reszelt szerecsendió ...

A besamel mártáshoz a vajat felmelegítem, hozzáadom a lisztet, párat keverek rajta, és lassan (decinként) felöntöm annyi tejjel amitől puding állagú lesz. Egy csipet szerecsendióval ízesítem.

1 adag besamel mártás
10-12 dkg reszelt félkemény sajt (gouda, trappista, edami..)
só, bors, olaj ...

Én sűrű besamel mártással és majonézes tormával készítem a sonka töltelékét, és egy mogyorónyi vajat keverek hozzá. Igy is nagyn finom lehet, legközelebb e szerint a recept szerint készítem el.
Köszönöm szépen kedves Éva! Eddig mindenkinek ízlett ebben a változatban.

Ahogy a besamel mártás besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot. Jól összekeverjük, majd a besamelt a pirított zöldségekhez adjuk és hozzákeverjük a zöldfűszereket is.

Elkészítés: Besamel mártás készítése: A felolvasztott vajba lisztet keverünk, majd addig engedjük fel tejjel, amíg tejszínes sűrűségű nem lesz. Sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Húsos, ...
Lasangne recept
Elkészítésí idő: 80 perc ...

Elkészítem a besamel mártást ahogy kell. Egy teflon tepsit kikenek olajjal,belefektetem a szeletekre vágott, besózott halat. A szeletekre halmozom a ragut, majd vastagon, szintén szeletenként reszelt sajttal megszórom.

Elkészítem a besamel mártást: a vajat felforrósítom, belekeverem a lisztet és nagyon lassú tűzön megpirítom, belevágom a fokhagymát, majd a tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntöm. Amikor elkészült, sóval, borssal szerecsendióval és oregánóval fűszerezem.

Elkészítem a besamel mártást az alábbiak szerint:
A felolvasztott vajhoz folyamatos keverés mellett apránként hozzáteszem a lisztet és a tejet. Vigyázni kell, nehogy csomós legyen.
Kis lángon főzőm. Mikor már sűrű szószt kapok, fűszerezem.

Kis edényben besamel mártást készítünk 5 dkg vajból és 5 dkg lisztből,ha kész a rántás felengedjük 2 dl forró tejjel, és addig forraljuk,míg sűrű nem lesz és elkülönül az edény falától.Ha kész hűtsük le,hidegen keverjük ki 10 dkg vajjal és az az ecetes tormával.

Elkészítjük a besamel mártást: a vajból, lisztből világos rántást készítünk, s a tejjel feleresztve, állandó keverés mellett lágy tejföl sűrűségű mártást készítünk. Bekeverjük tejföllel, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval, majd a palacsintákra öntjük, úgy, hogy jól befedje őket.

Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felovasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk) majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni.

Besamel mártás:
1 tojás, 1 pohár tejföl, 1 kéhegynyi szerencsdió, fehérbors.
Készítés:
A palacsintákat kisütjük, úgy hogy a belekeverjük a vegetát és a petrezselymet. A tölteléknek szánt zöldséget vajon megpároljuk, szintén beizesítjük vegetával és petrezselyemmel, fokhagymával.

Brokkoli sajtos besamel mártással
Hozzávalók:
1-1, 5 kg friss brokkoli
20-25 dkg. trappista sajt
5 dkg. margarin
Kb. 6 dl. tej
10 dkg. zsemlemorzsa
10 dkg. rétesliszt
Ízlés szerint só, bors, Vegeta ...

A maradék vajból, lisztből és tejből sűrű besamel mártást készítünk, 1 tojássárgáját és darált sonkát teszünk bele. A burgonyapürét elkeverjük a sűrű besamellel, kroketteket (rudakat) formálunk.
A kroketteket felvert tojásba, morzsába mártjuk, és forró zsírban megsütjük.
Hozzávalók: ...

Hozzávalók: 1/2 kg friss spenót, 3 tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dl kristályvíz, kevés olaj, csipet só. A besamel mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, csipet szerecsendió.

8 lasagnelap
20 dkg mozzarella sajt
40 dkg spenótlevél
1 fürt koktélparadicsom
1-2 gerezd fokhagyma
1 adag besamel mártás
só, frissen őrölt bors
pár levél friss bazsalikom
1-2 evőkanálnyi vaj ...

Húsos palacsinta besamel mártással
Hortobágyi húsos palacsinta Anditól
Hortobágyi húsos palacsinta hobbi séf módra ...

Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be.

Ha csomós marad a besamel mártás, egyszerűen turmixold át.
ELRONTOTT PISKÓTA
Lapos, vagy kicsit megégett a piskótád? Morzsold össze, keverd ki kakaóval, lekvárral, puha vajjal, esetleg gesztenye masszával, és formázz belőle bon-bonokat.

· Besamel mártás
. Birsalmasajt
. Borjú pecsenyelé - barnamártás alap
· Cajun fűszerkeverék
. Chilis szilvaszósz
· Chutney szilvalekvárból
. Cukkinis-padlizsános paradicsomszósz
. Csípős chiliszósz
· Erdei gomba-por
· Fehér majonéz - maionesa blanca
· Fokhagymás majonéz ...

(Mártás: a legirozott Besamel mártáshoz hozzáadjuk a reszelt sajt felét - és csoportos élelmezésben lazítjuk a kemény habbá vert tojás fehérjével, hogy ne menjen kárba.) ...

Amíg a bolognai alap fő, készítsük el a besamel mártást. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük a tejjel.

a croque monsieur (mister crunch :) egy tipikus francia melegszendvics, gruyere sajttal, sonkával és besamel mártással töltve. nevét a francia "croquer" (rágni, ropogni) ige alapján kapta. bizony, ennek a szendvicsnek az egyik zsenialitása az, hogy kívül ropog, belül viszont krémes és olvadós..

A mártáshoz, én a Fűszerész által összeállított Citromosbors fűszerkeveréket használtam, egy kissé felturbózva az ízeket, egy kevés reszelt citromhéjjal és citromlével, plusz egy kevés, frissen őrölt borssal, aminek az alapja egy besamel mártás.

Ezt a mártást besamel mártásból képezzük így: A 10 dkg vajat felhevítjük olvadáspontig alacson lángon, majd lisztet szórunk rá (annyit mintha rántást csinálnánk.) Gyors kevergetés után langyos tejet öntünk hozzá, de csak finoman és annyit, hogy mártás állagú legyen (bevonóképes), ...

A húsok tetejét szépen kirakjuk a karfiol rózsákkal majd ráöntjük a besamel mártást és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos sütőben, kb 20-25 percig sütjük.
A mascarponés besamel mártás elkészítése: Egy kis tálban a tojás sárgát, a mascarponéval valamint a tejföllel jól elkeverjük.

(azaz egy Besamel mártást készítünk) Mikor a mártásunk sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tubus Boci sajtot, addig keverjük, míg a sajt, a mártásban el nem olvad. Közben megsózzuk, ízesítjük reszelt szerecsendióval és fehérborssal.

Rakott spárga: tökeccerű, alulra egy kevés besamel mártás, utána a roppanósra párolt zöldspárgasípok, rá főtt tojás lereszelve, erre vékonyra szeletelt sonka, aztán szintén vékonyra szelt sajt (mondjuk Montasio). Pikk-pakk, mehet a sütőbe 190 fokon 5 percig, aztán még ötig grillen.

barnamártással (13), besamel mártással (19), chutney (10), egyéb mártás (17), édes mártás (21), fehér (bársonyos) mártással (2), friss fűszerrel készült mártás (79), gyümölcsmártás (48), halakhoz (198), halas mártás (13), hideg mártás (235), hollandi mártással (17), húsos mártás (18), majonézes (49), ...

Közben készítsünk Besamel mártást: vegyünk elő egy nehéz serpenyőt, tegyük bele a maradék 5 dkg vajat, lassan melegítsük. Folytonos keverés mellett szórjuk bele a megmaradt lisztet, és lassan adjuk hozzá a tejet is, úgy, hogy ne forrjon fel.

Először készítsük el a Besamel mártást. Aki ezzel képben van, ugorjon egyel lejjebb! A vajat felmelegítjük, hozzá adjuk a lisztet és addig pirítjuk, míg fel nem habzik. Hozzáadjuk a forró tejet, és habverővel állandóan keverve kiforraljuk, hogy jó sima legyen.

Ezután elkészítjük a besamel mártást. A vajon megpirítjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet. Habverővel állandóan kevergetjük, míg be nem sűrűsödik, sóval, borssal ízesítjük.

A csonttól, hártyáktól megtisztított vadhúst pácolom, előkészítem a töltelékét: besamel mártásba pirított gombát, vöröshagymát, petrezselymet keverek, tojással megkötöm.
Az előkészített húst kiterítem, megkenem a töltelékkel, feltekerem, húsos szalonnával beborítom, azonosra kötözve nyársra húzom.

Hozzávalók:kínai kel#lazac#besamel mártás#reszelt sajt#só#bors
Elkészítés:Vágjuk a kínai kelt laskára és a mikróban 500 W-on, kb 6 percig főzzük, félidőben fordítsuk meg. Szűrjük le, sózzuk, borsozzuk. Készítsük el a besamel mártást, sózzuk, borsozzuk.

Kelbimbóval töltött gomba, besamel mártással
Hű mindkettő szívem szottya, vagyis nagyon szeretem. Főleg, ha jó fokhagymásra van ízesítve. Valahogy a kelbimbó és a fokhagyma nálam egy párost alkotnak. Igazán izgalmas kis recept.

Az így kapott besamel mártásba még melegen belekeverjük a maradék vajat és a tejszínt, sózzuk és fűszerezzük, majd ha már kézmelegre hűlt, elkeverjük benne a tojássárgákat és a sajtot. Utóbbival meghatározhatjuk a mártás karakterét.

MÁRTÁSOK Áfonyaszósz Barbecue mártás Barna hagymaszósz Bársonyos mártás Besamel mártás Borsodó Csípős ljutenica Diómártás Édes-savanyú mártás Egres szósz Generálszósz Gombamártás Kaporszósz Madeira mártás Majonéz Mustármártás Nyers fokhagymamártás Padlizsánkrém Padlizsános ljutenica Paradicsommártás ...

Addig forralom, amíg tejszín sűrűségű lesz, s pár percig főzöm (besamel mártás). Egy lapos, négyszögletes sütőedényt kikenek vajjal, alulra öntök egy kevés mártást, majd rárakok egy sor tésztalapot.

Készítsd el a besamel mártást: ehhez 1 evőkanál vajat olvassz fel egy kis lábosban, majd szórd meg 2 evőkanál liszttel.Öntsd fel a tejjel, és nagyon alacsony lángon, állandó keverés mellett főzd sűrűre. Vajazz ki egy tűzálló edényt, és az alját rakd ki a tésztával.

A vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítek, amit izlés szerint fűszerezek. Most akkor honnan tudjam mennyivel, kérdezheted. Nem tudok segíteni, sohasem mértem vagy kóstoltam amikor főztem. Kezdetben keveset használj a fűszerekből - a lényeg a spárga és sonka harmóniája.

A vajból, lisztből, tejből besamel mártást főzünk. Amikor jól kiforraltuk, hozzáadunk 0,5 kg villával összetört, cukrozott epret, majd citromlével ízesítjük. Kihűtjük, a maradék epret darabolva hozzáadjuk a levesünkhöz, és tejszínhabbal tálaljuk.
Összetevők
szövegesen
Összes recept ...

Elkészítjük a besamel mártást. Egy kivajazott tepsibe tesszük a tészta egy részét, majd megszórjuk csíkokra vágott sonkával, a megmaradt tésztát a tetejére halmozzuk és lelocsoljuk a mártással. Reszelt sajtot szórunk a tetejére, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

10 dkg vajból, 10 dkg lisztből, 1 dl tejből és kevés sóból sűrű besamel mártást készítünk. Közben kifőzzük-lecsöpögtetjük a tészta lapokat, majd egy kivajazott tűzálló tálba fektetünk néhányat, vékonyan megkenjük a szósszal, majd jöhet egy adag a raguból.

Beseamel:a margarinból, lisztből és tejből besamel mártást készítünk: a felhevített margarinon megpirítjuk a lisztet, majd sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval és felöntjük a tejjel, és addig főzzük amíg be nem sűrűsödik.
...

Igazából erős túlzás sajtmártásnak hívni, ugyanis egy sajtos besamel mártásról van szó. Persze finom, de közel sem olyan, mint a soproni Rókalyuk vendéglőben (a legjobb sajtmártás az országban). Vajat melegítettem egy edénybe és egy kevés liszttel rántást készítettem.

1. Bechamel mártás más néven tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Közben fél liter tejből, 5 evőkanál lisztből besamel mártást főzünk, melyet ízesítünk sóval, zúzott fokhagymával, őrölt borssal. Ha a mártás nem elég sűrű, a karfiol főzőlevével higíthatjuk. Mielőtt a mártás elkészül felolvasztunk benne 15 dkg kis kockákra szelt eidami sajtot.

Hozzávalók:
44 dkg spárga, 12 szelet gépsonka, 12 szelet trapista sajt, 1 csokor petrezselyem, vaj, 1 szem kockacukor, só, citromlé, 4 dl besamel mártás. Besamel mártás: 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dl tej, só, bors.

A margarinból, lisztből, tejből besamel mártást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, megszórjuk oreganóval, borssal, sóval, és jól összekeverjük. A negyedrészét félretesszük, a többihez hozzáadjuk a gombát, a darabkákra vágott csirkemájat, csíkokra vágott sonkát.

Almás csirkeleves
Babos káposzta csülökkel
Besamel mártás vitaminosan
Baconos fűszeres tészta
Babos-tonhalas tészta
Almás lencsesaláta
Alma pongyolában ...

Minden szeletre karfiolt halmozunk és bevonjuk a besamel mártással /habzsákkal vagy kanállal /Megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
A körethez a zöldségeket serpenyőben pár csepp olajon megsütjük.

Egy kisebb edényben a felolvasztott vajból a liszt majd a tej folyamatos hozzáadásával besamel mártást készítünk, amit a ribizli levével hígítunk. 3-4 evőkanál cukrot és csipetnyi sót rakunk hozzá, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett a levesbe csurgatjuk.

Joghurtos-tejszínes őszibarackleves
Babos káposzta csülökkel
Besamel mártás vitaminosan
Baconos fűszeres tészta
Babos-tonhalas tészta
Almás lencsesaláta
Alma pongyolában ...

Mézes, fűszeres oldalas besamel mártással
220 perc haladó kedvencekhez adom
Részletes recept ...

5. Készítsük el a Mornay mártást, mely annyiban különbözik a besamel mártástól, hogy tojássárgáját és sajtot adunk hozzá. Az igazi Mornay mártásba reszelt grúji sajt kerül.

Sült pangasius petrezselymes krumplival, baby répával és zöldborsóval, tejszínes sajtos besamel mártással
Pangasius (cápaharcsa) zöldségágyon, sörben párolva, tejszínnel ...

Hozzávalók:
5 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 2dl tej, só, bors,ételízesítő (=besamel mártás), 10 dkg csirkemell sonka, 3fej friss apróra vágott gomba ...

1 doboz lasagne tészta, 20-25 dkg sajt, ragu, besamel mártás, olíva olaj.

Rátesszük, egyenlően elosztjuk a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit, egyenlően szétosztjuk. Ráöntjük a besamel mártást, ezt is egyenlően szétosztjuk, majd megszórjuk bőségesen reszelt sajttal.

Mindkét rántott zöldség jól mutat hurkapálcára vagy grillnyársra rendezve. A nyársra vegyesen vagy külön-külön is ráhúzhatjuk a zöldségeket. Tartár vagy besamel mártást, esetleg fokhagymás tejfölt kínáljunk hozzá tunkolni valónak.
Vélemények:
Nincsenek megjegyzések: ...

Forraljunk tejet vajjal, közben adjuk hozzá a szitált lisztet, és a tűz fölött kavargassuk, amíg el nem válik az edény falától és aljától (besamel mártás). Keverjük bele a mandulát, a sült hagymát és zöldcsilit, a friss kenyérmorzsát, a köményport, sót, koriander levelet, a vöröscsili port.

-3-4 zsemle
-2-3 marék (kb. annyi fér a zsemlébe) szezonális zöldségek (vagy fagyasztott)
-1 tk bazsalikom
-csipet só
-bors ízlés szerint
-100 g mozzarella sajt
-besamel mártás 2,5 dl tejből
-fél marék (csak az íze végett) füstölt sonka vagy bacon szalonna ...

aprítva 2 evőkanál olaj 50 g hagyma, aprítva 80 g sárgarépa, reszelve 300 g nedves okara (szójadara) 1 tojás, felverve 2 evőkanál zsemlemorzsa olaj a sütéshez Az elkészítés módja: 1, A margarint megmelegítjük, és megpirítunk benne 2 evőkanál lisztet, majd a tejet hozzáadva sűrű besamel mártást ...

Tipp: a töltelékeket keverhetjük, lehet sajtot tenni a sonka vagy a kolbász mellé. Tölthetjük a táskákat éppen csak roppanósra párolt zöldségekkel, kevés olajon megpirított fűszeres darált hússal, amit besamel mártással elkeverünk. A lehetőségek száma rengeteg, használjuk bátran a fantáziánkat.

A padlizsános verzióval azonnal szerelembe estünk, így természetesen óriási kíváncsisággal készítettük ezt a verziót. Az eredmény, döntetlen... Elképesztően finom, a sütőtök édeskés íze kiválóan illik az ételhez, főleg úgy, hogy a besamel mártásba az egyik leginkább sütőtök íz kompatibilis fűszert, ...

A lapok megkenéséhez besamel mártást készítünk. Pici lisztet vajon megfuttatunk, majd egy kis tejjel felöntjük.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, megkenjük a tésztarétegeket alul-felül a besamellel, belefektetjük a tálba, és rárétegezzük a tölteléket.

A töltelékhez lábasban forrósítsunk fel két evőkanál margarint, adjunk hozzá három evőkanál lisztet, és állandó kevergetés mellett annyi forró tejjel engedjük fel, hogy a főzeléktől sűrűbb besamel mártást kapjunk.

A karfiol és a spenót gondoskodik a jól eső érzésről, hogy valami egészségeset eszünk, a tészta pedig arról, hogy jól is lakjunk (természetesen mindig durum tésztát használok, mert egészségesebb és laktatóbb is, mint a sima). A besamel mártás alapú sajt mártás pedig arról, ...

Kivajazott, tűzálló tálra rakjuk egymás mellé, majd mindegyikra teszünk egy szelet sonkát, erre egy evőkanálnyi hagymán pirított gombát, ezt letakarjuk egy szelet eidami sajttal, melyre evőkanál besamel mártást halmozunk. Forró sütőben jól átforrósítjuk, nem sütjük.

Eloszlatjuk rajta a csirkehúst, egyenletesen rásimítjuk a paradicsommártást és a lasagnelapokkal befedjük. A vajból, lisztból és tejből besamel mártást készítünk, és elterítjük a lasagnén.

(azaz besamel mártást csináltam). Megfűszereztem szerecsendióval és sóztam, de óvatosan, mert a sajtok is még alakítanak az ízén.
Aztán még forrón beleöntöttem a 3 sajtmixet (a parmezán majd csak a tetejére megy!) , a megpirított hagymás baconkockákat és alaposan összekevertem.

Végül a fedőt levéve az ételt besamel mártással vonjuk be. A mártáshoz a tejet a liszttel simára keverjük, beledobjuk a vajat, sóval, szerecsendióval ízesítve, kevergetve sűrűre főzzük. A rakott burgonyát most már csak néhány percre tesszük vissza a sütőbe, amíg a teteje halványpiros lesz.

Lehet a massza egy egyszerű tehéntúróból vagy juhtúróból készült kőrözött, vagy egy krémsajtos, vegyes zöldséges keményre főzött besamel mártás, illetve bármilyen összetételű krém kreáció.

Lásd még: Lásd még: Besamel, Liszt, Tojás, Leves, Csirke

◄ Besamel alapmártás   Besamelmártás ►
 
RSS Mobile