Kezdőlap (Besamel mártás)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Besamel mártás


 

Besamel mártás

Gasztronómia  Besamel alapmártás  Besamelmártás
2014.04.24

Besamel mártás változatok
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.


Besamel mártás elkészítése:
1. Olvassza meg a vajat, szórja rá a lisztet és pirítsa világosra.
2. Öntse hozzá lassan a tejet és keverje simára.
3. Adja hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet a kissé összenyomott borsot.
4.

Besamel mártás recept
Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
Olvaszd fel a vajat ...

Besamel mártás elkészítése: 5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel.

Gnocchi spenótos besamel mártással
Gnocchi
1 kg főtt burgonya átnyomva krumplinyomon, 2 egész tojás, só, őrölt szerecsendió, és annyi liszt, hogy egy jó burgonyás tésztát kapjunk.

Roston sült lazacfilé citromos-lime besamel mártással
27 és fél évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, ...

Besamel mártás vitaminosan
Hozzávalók: 6 dkg sárgarépa 6 dkg hagyma 6 dkg sovány sonka 8 dkg vaj 4 dkg liszt 1 liter tej csipetnyi só ,bors zöldpetrezselyem ...

Besamel mártás
Úgy gondoltam, a besamel mártás megér egy külön bejegyzést, mert elég sokféle étellel variálható, így jó, ha van kéznél egy megbízható és finom alaprecept. Mutatom, én hogy készítem.
Alaprecept: ...

Besamel mártás:
A sajtot lereszeljük. Egy lábasban kis lángon felolvasztunk 8-10 dkg margarint, beleteszünk 2 csapott ek. lisztet, pár pillanatig pirítjuk majd folyamatos kevergetés mellett, lassan felöntjük 4 dl tejjel.

Besamel mártás»
Tartármártás

Az egyik legfinomabb, legkönnyebben elkészíthető, és a legnépszerűbb szósz a tartármártás.

Besamel mártás készítése: A felolvasztott vajba lisztet keverünk, majd addig engedjük fel tejjel, amíg tejszínes sűrűségű nem lesz. sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük.

Besamel mártás
vagyis tejmártás így készül: 5 deka lisztből és 5 deka margarinból
világos rántást készítek (lassú tűzön és kevergetés mellett felolvasztom
a margarint, amikor elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetem, ...

Besamel mártást készítünk: A vajon megfuttatjuk a lisztet, majd vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, és sűrű kevergetés mellett felforraljuk.

Besamel mártás recept Miele Egyéb konyhai műveletek receptje
A recept elkészítési ideje: 5 perc. Mennyire könnyű kaja: könnyű. Mennyire körülményes a recept elkészítése: gyerekjáték.

A Besamel mártás - fehér mártás (tejmártás). Számtalan egyéb mártás alapja. Ennek ismerete nem hiányozhat konyhádból.
Hozzávalók
7 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg Rama
1 dkg só ...

A besamel mártáshoz:
1 liter tej
10 dkg vaj
7 dkg liszt /barna rizsliszt/
só,csipetnyi frissen reszelt szerecsendió ...

A besamel mártáshoz a vajat felmelegítem, hozzáadom a lisztet, párat keverek rajta, és lassan (decinként) felöntöm annyi tejjel amitől puding állagú lesz. Egy csipet szerecsendióval ízesítem.

1 adag besamel mártás
10-12 dkg reszelt félkemény sajt (gouda, trappista, edami..)
só, bors, olaj ...

Én sűrű besamel mártással és majonézes tormával készítem a sonka töltelékét, és egy mogyorónyi vajat keverek hozzá. Igy is nagyn finom lehet, legközelebb e szerint a recept szerint készítem el.

Ahogy a besamel mártás besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot. Jól összekeverjük, majd a besamelt a pirított zöldségekhez adjuk és hozzákeverjük a zöldfűszereket is.

Elkészítés: Besamel mártás készítése: A felolvasztott vajba lisztet keverünk, majd addig engedjük fel tejjel, amíg tejszínes sűrűségű nem lesz. Sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Húsos, ...
Lasangne recept
Elkészítésí idő: 80 perc ...

Elkészítem a besamel mártást ahogy kell. Egy teflon tepsit kikenek olajjal,belefektetem a szeletekre vágott, besózott halat. A szeletekre halmozom a ragut, majd vastagon, szintén szeletenként reszelt sajttal megszórom.

Elkészítem a besamel mártást: a vajat felforrósítom, belekeverem a lisztet és nagyon lassú tűzön megpirítom, belevágom a fokhagymát, majd a tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntöm.

Elkészítem a besamel mártást az alábbiak szerint:
A felolvasztott vajhoz folyamatos keverés mellett apránként hozzáteszem a lisztet és a tejet. Vigyázni kell, nehogy csomós legyen.
Kis lángon főzőm. Mikor már sűrű szószt kapok, fűszerezem.

Elkészítjük a besamel mártást: a vajból, lisztből világos rántást készítünk, s a tejjel feleresztve, állandó keverés mellett lágy tejföl sűrűségű mártást készítünk.

Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felovasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk) majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon.

Besamel mártás:
1 tojás, 1 pohár tejföl, 1 kéhegynyi szerencsdió, fehérbors.
Készítés:
A palacsintákat kisütjük, úgy hogy a belekeverjük a vegetát és a petrezselymet.

Brokkoli sajtos besamel mártással
Hozzávalók:
1-1, 5 kg friss brokkoli
20-25 dkg. trappista sajt
5 dkg. margarin
Kb. 6 dl. tej
10 dkg. zsemlemorzsa
10 dkg. rétesliszt
Ízlés szerint só, bors, Vegeta ...

A maradék vajból, lisztből és tejből sűrű besamel mártást készítünk, 1 tojássárgáját és darált sonkát teszünk bele. A burgonyapürét elkeverjük a sűrű besamellel, kroketteket (rudakat) formálunk.

Hozzávalók: 1/2 kg friss spenót, 3 tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dl kristályvíz, kevés olaj, csipet só. A besamel mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, csipet szerecsendió.

Húsos palacsinta besamel mártással
Hortobágyi húsos palacsinta Anditól
Hortobágyi húsos palacsinta hobbi séf módra ...

Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet.

Ha csomós marad a besamel mártás, egyszerűen turmixold át.
ELRONTOTT PISKÓTA
Lapos, vagy kicsit megégett a piskótád? Morzsold össze, keverd ki kakaóval, lekvárral, puha vajjal, esetleg gesztenye masszával, és formázz belőle bon-bonokat.

· Besamel mártás
. Birsalmasajt
. Borjú pecsenyelé - barnamártás alap
· Cajun fűszerkeverék
. Chilis szilvaszósz
· Chutney szilvalekvárból
. Cukkinis-padlizsános paradicsomszósz
. Csípős chiliszósz
· Erdei gomba-por ...

(Mártás: a legirozott Besamel mártáshoz hozzáadjuk a reszelt sajt felét - és csoportos élelmezésben lazítjuk a kemény habbá vert tojás fehérjével, hogy ne menjen kárba.) ...

Amíg a bolognai alap fő, készítsük el a besamel mártást. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük a tejjel.

a croque monsieur (mister crunch :) egy tipikus francia melegszendvics, gruyere sajttal, sonkával és besamel mártással töltve. nevét a francia "croquer" (rágni, ropogni) ige alapján kapta.

A húsok tetejét szépen kirakjuk a karfiol rózsákkal majd ráöntjük a besamel mártást és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos sütőben, kb 20-25 percig sütjük.

(azaz egy Besamel mártást készítünk) Mikor a mártásunk sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tubus Boci sajtot, addig keverjük, míg a sajt, a mártásban el nem olvad. Közben megsózzuk, ízesítjük reszelt szerecsendióval és fehérborssal.

Rakott spárga: tökeccerű, alulra egy kevés besamel mártás, utána a roppanósra párolt zöldspárgasípok, rá főtt tojás lereszelve, erre vékonyra szeletelt sonka, aztán szintén vékonyra szelt sajt (mondjuk Montasio).

barnamártással (13), besamel mártással (19), chutney (10), egyéb mártás (17), édes mártás (21), fehér (bársonyos) mártással (2), friss fűszerrel készült mártás (79), gyümölcsmártás (48), halakhoz (198), halas mártás (13), hideg mártás (235), ...

Közben készítsünk Besamel mártást: vegyünk elő egy nehéz serpenyőt, tegyük bele a maradék 5 dkg vajat, lassan melegítsük. Folytonos keverés mellett szórjuk bele a megmaradt lisztet, és lassan adjuk hozzá a tejet is, úgy, hogy ne forrjon fel.

Először készítsük el a Besamel mártást. Aki ezzel képben van, ugorjon egyel lejjebb! A vajat felmelegítjük, hozzá adjuk a lisztet és addig pirítjuk, míg fel nem habzik.

Egy tűzálló edény kikenünk vajjal, majd első rétegként kikenjük besamel mártással. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jön a bolognai ragu, végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer.

Ezután elkészítjük a besamel mártást. A vajon megpirítjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet. Habverővel állandóan kevergetjük, míg be nem sűrűsödik, sóval, borssal ízesítjük.

A csonttól, hártyáktól megtisztított vadhúst pácolom, előkészítem a töltelékét: besamel mártásba pirított gombát, vöröshagymát, petrezselymet keverek, tojással megkötöm.

Hozzávalók:kínai kel#lazac#besamel mártás#reszelt sajt#só#bors
Elkészítés:Vágjuk a kínai kelt laskára és a mikróban 500 W-on, kb 6 percig főzzük, félidőben fordítsuk meg. Szűrjük le, sózzuk, borsozzuk.

Kelbimbóval töltött gomba, besamel mártással
Hű mindkettő szívem szottya, vagyis nagyon szeretem. Főleg, ha jó fokhagymásra van ízesítve. Valahogy a kelbimbó és a fokhagyma nálam egy párost alkotnak. Igazán izgalmas kis recept.

Az így kapott besamel mártásba még melegen belekeverjük a maradék vajat és a tejszínt, sózzuk és fűszerezzük, majd ha már kézmelegre hűlt, elkeverjük benne a tojássárgákat és a sajtot. Utóbbival meghatározhatjuk a mártás karakterét.

MÁRTÁSOK Áfonyaszósz Barbecue mártás Barna hagymaszósz Bársonyos mártás Besamel mártás Borsodó Csípős ljutenica Diómártás Édes-savanyú mártás Egres szósz Generálszósz Gombamártás Kaporszósz Madeira mártás Majonéz Mustármártás Nyers fokhagymamártás ...

Addig forralom, amíg tejszín sűrűségű lesz, s pár percig főzöm (besamel mártás). Egy lapos, négyszögletes sütőedényt kikenek vajjal, alulra öntök egy kevés mártást, majd rárakok egy sor tésztalapot.

Készítsd el a besamel mártást: ehhez 1 evőkanál vajat olvassz fel egy kis lábosban, majd szórd meg 2 evőkanál liszttel.Öntsd fel a tejjel, és nagyon alacsony lángon, állandó keverés mellett főzd sűrűre.

A vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítek, amit izlés szerint fűszerezek. Most akkor honnan tudjam mennyivel, kérdezheted. Nem tudok segíteni, sohasem mértem vagy kóstoltam amikor főztem.

Besamel mártást készítünk: világos rántást készítünk, a hideg tejjel elkeverjük. Beleszórjuk a sajtot, belekeverjük a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és fehér borssal fűszerezzük.

Forraljunk tejet vajjal, közben adjuk hozzá a szitált lisztet, és a tűz fölött kavargassuk, amíg el nem válik az edény falától és aljától (besamel mártás).

Utána besamel mártást készítek, a lisztből, vajból, tejből, ezt ráöntöm a sonkás húsra, majd ráreszelem a sajtot. A sajtot bele lehet tenni a besamelbe is, kinek hogy tetszik.

80 g sárgarépa, reszelve 300 g nedves okara (szójadara) 1 tojás, felverve 2 evőkanál zsemlemorzsa olaj a sütéshez Az elkészítés módja: 1, A margarint megmelegítjük, és megpirítunk benne 2 evőkanál lisztet, majd a tejet hozzáadva sűrű besamel mártást ...

Tölthetjük a táskákat éppen csak roppanósra párolt zöldségekkel, kevés olajon megpirított fűszeres darált hússal, amit besamel mártással elkeverünk. A lehetőségek száma rengeteg, használjuk bátran a fantáziánkat.

Az eredmény, döntetlen... Elképesztően finom, a sütőtök édeskés íze kiválóan illik az ételhez, főleg úgy, hogy a besamel mártásba az egyik leginkább sütőtök íz kompatibilis fűszert, kakukkfüvet is tettem.

A lapok megkenéséhez besamel mártást készítünk. Pici lisztet vajon megfuttatunk, majd egy kis tejjel felöntjük.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, megkenjük a tésztarétegeket alul-felül a besamellel, belefektetjük a tálba, és rárétegezzük a tölteléket.

Lásd még: Lásd még: Besamel, Liszt, Tojás, Leves, Csirke

Gasztronómia  Besamel alapmártás  Besamelmártás
2014.04.24

 
RSS Mobile