Kezdőlap (Besamel)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Besamel


 

Besamel

Gasztronómia  Berlini fánk  Besamel alapmártás
2014.04.20

Besamel mártás változatok
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.


Besamelmártás
Serpenyőben vajat forrósítunk, összekeverjük a liszttel, de nem pirítjuk. Ha a liszt átforrósodott, állandó kevergetés közben, apránként hozzáöntjük a tejet, megsózzuk, és sűrűre főzzük.

Besamel mártás elkészítése:
1. Olvassza meg a vajat, szórja rá a lisztet és pirítsa világosra.
2. Öntse hozzá lassan a tejet és keverje simára.
3. Adja hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet a kissé összenyomott borsot.
4.

Besamel - fehér mártás
A besamel vagy magyar nevén fehér mártás sok étel kiegészítője. Készítésénél van egy trükk, ami szembe megy a rántásról tanultakkal, ám mégis így lehet elérni, hogy a mártás csomómentes legyen.
tovább olvas + ...

Besameles baconos brokkolis tészta recept
receptek tészta zöldséges tészta
Pöszmösz receptje ...

Besamel recept
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

BESAMELMÁRTÁSOS BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg apró szemű krumpli, 1 szál friss menta, 25 dkg paradicsom, 4,5 dkg vaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál sima liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors, ...

Besamelles zöldbab
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő
Hozzávalók 4 személy részére: 60 dkg zöldbab, 15dkg gépsonka, 5 dkg vaj vagy margarin, szódabikarbóna, só.

Besamelmártás
Elkészítési idő: 10 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben: Mártások
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Főtt, Meleg, Gabonafélék ...

Besamel
Vajból, lisztből és tejből készült, tetszőlegesen fűszerezett mártás.
Francia szó, XIV. Lajos udvarmesterének, Béchamel márkinak a nevét őrzi.

Besamelmártás
Hozzávalók:
80 g vaj, 60 g liszt, 450 ml tej, só
Elkészítés:
A tejet felforraljuk. Rozsdamentes edényben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és felhabzásig hevítjük. Közben állandóan keverjük.

A Besamel mártás - fehér mártás (tejmártás). Számtalan egyéb mártás alapja. Ennek ismerete nem hiányozhat konyhádból.
Hozzávalók
7 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg Rama
1 dkg só ...

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fehér habzásig hevítjük, majd forrásban lévő tejjel felengedjük és sóval ízesítjük. A besamelmártást alapként használhatjuk mártások készítéséhez, de a sűrűre készített besamel, ...

A vajdarabkák megakadályozzák a bőrösödést és szépen csillogóvá teszik a mártást.
A besamel alapmártás, sűrű és kemény, felhasználása sokrétű, öntetként, töltőanyagként, szaporítóanyagként használhatjuk.

Besamellmártásos karfiolos csirke
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Besamel-mártás
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Besameles csirkehússal töltött alma
Az apróra vágott csirkemellet a fele mennyiségű margarinon, teflonban megpirítjuk.

Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve
Halimádóknak!
Bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a Párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat.

Besamel krém
Hozzávalók:
1 csésze liszt vagy corn-flour
4 csésze tej
4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír
2 tojás
1 csésze reszelt sajt (parmezán tipusú)
só, bors, reszelt szerecsendió ...

A besamelmártás előkészítése.
A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni.

Alma besamelmártással elkészítése:
A fölszeletelt almát cukros fehér borban puhára pároljuk.
A vajból, a lisztből, a tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk.

Pórés-besameles sóskafőzelék tojásos feltét variációkkal: fürj tükörtojással, sajtos omlettel, spanyol tortilla-val ...

Tormás besamell mustáros csirkemell szeleteken
Egy ideje nem írtam, hoztam semmi újdonságot, és úgy látom, hogy a jövőben is ritkábban fogok új recepteket hozni. Muszáj erősen visszavennem a sütés-főzésből...

Besamel mártás elkészítése: 5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel.

Besamelt készítünk: a vajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, felöntjük az 1 dl tejjel, és ovális habverővel simára keverjük, majd 1-2 perc alatt kiforraljuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjön.

A besamelhez a vajat serpenyőben megolvasztom, majd megy hozzá a liszt, folyamatos kevergetés mellett. Megy hozzá az apróra vágott kapor, és ezzel is sütöm picit. Ezután apránként hozzáadom a tejet, folyamatos kevergetés mellett. Habverővel könnyebb.

- a besamelhez
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dl tej
Most szép rendesen csináltam a besamelt: a vajon picit megfuttattam a lisztet, majd a tűzről lehúzva és a kis rugós habverőmmel vadul kevergetve hozzáadtam a hideg tejet.

Spenótos besamel
Egy kisebb darab margarint felolvasztunk, majd rászórunk annyi lisztet hogy még keverhető maradjon. Ezek után felöntjük tejjel és kavargatva besűrítjük. Habverővel szoktam akkor nem csomósodik be.

Sonkás kocka besamellel átsütve
Hozzávalók: 1 dl tej, 5 dkg liszt, 1/4 fej hagyma finomra vágva, 5 dkg vaj, 25 dkg kockatészta, 3 tojás, 15 dkg sonka, 2 evőkanál sajt, 4 evőkanál tejföl, 1 evőkanál zsemlemorzsa a formához, só, bors, ...

Roston sült lazacfilé citromos-lime besamel mártással
27 és fél évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, ...

Béchamel, bechamel, besamel - az egyik alapmártás
a kép innen
Lasagne, moussaka, csőben sült zöldségek. Mind, mind sütőben készülnek hússal, vagy anélkül.

Zöldbab petrezselymes besamelmártással
A vallásos élet nem a folyó túlsó partján van, hanem az innensőn - az ember keserves küzdelmének az oldalán.

A tormakrém készítése igen egyszerű: besamelmártást készítünk, vagyis: világos, vajas rántást kiforralunk, lehűtjük. Vajat habosra kikeverünk, majd hozzáadjuk, ecetes tormával, sóval, fehérborssal ízesítjük.

Somlói galuska
Feijoada da Lídia/Portugál babtál Lídia módra
Nyárson grillezett hús
Mézes-chilis pulykamell kókuszbundában meggymártás...
Besamelmártás
Foltos puding-süti
Banános-fügés csirkemell ...

Besamelmártás
A besamel nem egy francia sanzonénekesnő, vagy egy parfüm, hanem egy krémes, finom mártás.

Besamel...
vagy tejmártás. A schef.hu -n már megszokott módon videón mindhárom formája megtekinthető.
Hideg mártások ...

Besamel elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, de nem hevítjük túl, mert megváltozik az íze. Hozzáadjuk a lisztet, és addig forrósítjuk, míg egészen át nem fehéredik.

Besameles pulykamell
Hozzávalók: (6-8 személyre) 1 pulykamell (1,2- 1,3kg), 50g füstölt szalonna, 5 gerezd fokhagyma, fehérbor, olaj, 100g vaj, 40g liszt, 5dl tej, 4dl tejszín, 50g dió, fehér bors, só, szerecsendió, 50g reszelt sajt.

Besamelmartas (tejmartas)
Besamelmártás (tejmártás) Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tej, só, őrölt szerecsendió A felhevített vajból a liszttel világos rántást készítünk, és a forró tejjel felengedve, habverővel gyorsan simára keverjük.

besamel vajból, lisztből és tejből készült alapmártás
bordói mártás barnamártás vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel és babérlevéllel ...

Besamelmártás zsíros ételekhez
Hozzávalók: 5 dkg libazsír, vagy olaj, 5 dkg liszt, 2 dl húsleves vagy fehérbor, só, bors, reszelt szerecsendió, 2 tojássárgája.

Besamel (Béchamel) mártás
Hozzávalók(6):
bors,1 tk só,őrölt szerecsendió,2 ek liszt (vagy keményítő),5 dkg vaj,1/2 l tej
Kedvencekhez adom!
Zöldségekhez, tésztákhoz, szárnyasokhoz hozzávalók és elkészítés » ...

Besameles halacska
Hozzávalók: 6 szelet tőkehalfilé 4-5 ek. liszt kb. 5 dkg. vaj 5 dl tej pici só és bors kb. 15 dkg sajt ...

Besameles sonkás tepsis spárga 2 személyre:
1 csomag szép friss spárga (a vágási felületet nézd a boltban, mennyire száradt már)
3 dkg vaj
3 ek liszt (lehet Graham liszt is, csak kicsit furcsán fognak a pöttyök kinézni benne)
3 dl tej ...

besamel
A mártás névadója a 17. században élt Béchamel márki, az ő szakácsa kreálta, készítése az évszázadok során lényegesen egyszerűsödött.

Besamelmártás (bechamel)
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió.
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sózom és szerecsendióval ízesítem.
GÖRÖG ÉTELEK ...

Besamel
Az eredeti recept szerint 1 ek vajon 2 ek lisztet fehérítek meg, majd só, bors és lehelletnyi szerecsendió hozzáadása mellett felöntöm tejszínnel. Na nálam vagy elfogy a vaj, meg a tejszín ekkorra, v. elfeljtek venni, így hát én 3 ek.

besamelmartas
BESAMELMÁRTÁS (TEJMÁRTÁS)
Végy 5 dkg vajat, 5 dkg lisztet, 3 dl tejet, sót, törött borsot.
A vajból és a lisztből készíts világos rántást, ezt öntsd fel a
forró tejjel, s (például habverővel) keverd simára. Sózd, borsozd, ...

Besamel mártás
Úgy gondoltam, a besamel mártás megér egy külön bejegyzést, mert elég sokféle étellel variálható, így jó, ha van kéznél egy megbízható és finom alaprecept. Mutatom, én hogy készítem.
Alaprecept: ...

A besamelmártás elkészítése:
Egy lábasban felhevítjük a vajat, megszórjuk a liszttel, amelyet habzásig hevítünk. A tejet egy másik edényben felforrósítjuk, majd a liszthez öntjük, és folyamatosan kevergetjük.

A besamel
8 dkg vajat megolvasztunk, hozzákeverünk 9 dkg réteslisztet és zsemleszínűre kavargatjuk. Felöntjük 0,9 dl tejjel, habverővel tovább kevergetjük, nem lehet csomós! Ízlés szerint megsózzuk, fűszere a szerecsendió.

besamel: a vajat összepirítjuk a liszttel, majd áééandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, majd a szerecsendiót. Ha kész, kihűtjük.
3. összerakás: elsimítunk néhány kanál mártást a tepsi aljában ( 20x30 cm).

4. A besamelmártáshoz olvaszd fel a vajat / margarint egy kisebb edényben. Keverd hozzá a lisztet, a szerecsendiót, és lassan öntsd fel a tejjel. Közben folyamatosan kevergesd, amíg besűrűsödik.

CSOMÓS BESAMEL
Ha csomós marad a besamel mártás, egyszerűen turmixold át.
ELRONTOTT PISKÓTA ...

Besamell-mártáshoz:
5 dkg vaj
liszt
3 dl tej
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Ezen étel elkészítéséhez érdemes ún kanadai sütőtököt venni. Ez nem az a hagyományos kerek tök, hanem az a kicsi hosszúkásabb.

Besamelhez:
5 dkg liszt
5 dl tej

fehérbors
szerecsendió
A raguhoz a vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, sárgarépát, szalonnát, majd beletesszük a húst, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, delikáttal.

A besamelmártáshoz a 10 dkg vajból és a 10 dkg lisztből, világos rántást készítünk. Felengedjük a 4 dl forró tejjel és habverővel kevergetve addig forraljuk, amíg besűrűsödik, majd lehűtjük.

A besamelmártáshoz a tejben áthevítjük a lisztet, majd a tűzről levéve kihűtjük. Ha kihűlt beleütünk két tojássárgáját, majd belekeverjük a tejszínt, a tejfölt, és a kaprot, majd megsózzuk.

A besamel mártáshoz:
1 liter tej
10 dkg vaj
7 dkg liszt /barna rizsliszt/
só,csipetnyi frissen reszelt szerecsendió ...

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg sűrű szósz keletkezik.

Lásd még: Lásd még: Tojás, Leves, Saláta, Zöldség, Liszt

Gasztronómia  Berlini fánk  Besamel alapmártás
2014.04.20

 
RSS Mobile