Kezdőlap (Besamel)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Besamel

Gasztronómia  Beré  Besamel alapmártás

Besamel mártás változatok
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.
Sajtos: keverjünk a besamelhez 2 dkg reszelt sajtot.


Besamelmártás
Serpenyőben vajat forrósítunk, összekeverjük a liszttel, de nem pirítjuk. Ha a liszt átforrósodott, állandó kevergetés közben, apránként hozzáöntjük a tejet, megsózzuk, és sűrűre főzzük.

Besamel mártás elkészítése:
1. Olvassza meg a vajat, szórja rá a lisztet és pirítsa világosra.
2. Öntse hozzá lassan a tejet és keverje simára.
3. Adja hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet a kissé összenyomott borsot.
4. Főzze takarékon, fedő alatt 10 percig.
5.

Besamel - fehér mártás
A besamel vagy magyar nevén fehér mártás sok étel kiegészítője. Készítésénél van egy trükk, ami szembe megy a rántásról tanultakkal, ám mégis így lehet elérni, hogy a mártás csomómentes legyen.
tovább olvas + ...

Besamel
Besamel
Imádok enni, és főzni! S szeretem, ha ételeimmel örömet okozhatok másoknak! ...

~mártás
Juli
A sima, krémes fehérmártások legismertebbike. Eredeti formájában is nagyon finom, de különböző hozzávalókkal (sajt, zöldfűszerek, zöldségek fűszerek, stb.) ízekben még gazdagabb változatai készíthetők el.

~es baconos brokkolis tészta recept
receptek tészta zöldséges tészta
Pöszmösz receptje ...

~ recept
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

~MÁRTÁSOS BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg apró szemű krumpli, 1 szál friss menta, 25 dkg paradicsom, 4,5 dkg vaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál sima liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors, 2 evőkanál tejszín.

~les zöldbab
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő
Hozzávalók 4 személy részére: 60 dkg zöldbab, 15dkg gépsonka, 5 dkg vaj vagy margarin, szódabikarbóna, só.

~mártás
Elkészítési idő: 10 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben: Mártások
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Főtt, Meleg, Gabonafélék ...

~
Vajból, lisztből és tejből készült, tetszőlegesen fűszerezett mártás.
Francia szó, XIV. Lajos udvarmesterének, Béchamel márkinak a nevét őrzi.

~mártás A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a vizet elfőzzük róla, majd belekeverjük a lisztet, kicsit megpirítjuk és felöntjük meleg tejjel. Sóval és ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük.
Feltöltötte
Miele ...

~mártás
Hozzávalók:
80 g vaj, 60 g liszt, 450 ml tej, só
Elkészítés:
A tejet felforraljuk. Rozsdamentes edényben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és felhabzásig hevítjük. Közben állandóan keverjük.

A ~ mártás - fehér mártás (tejmártás). Számtalan egyéb mártás alapja. Ennek ismerete nem hiányozhat konyhádból.
Hozzávalók
7 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg Rama
1 dkg só ...

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fehér habzásig hevítjük, majd forrásban lévő tejjel felengedjük és sóval ízesítjük. A ~mártást alapként használhatjuk mártások készítéséhez, de a sűrűre készített ~, pürék és töltelékek alapanyaga is lehet.
Tippek: ...

Ha már kissé meglangyult, vajdarabkákat morzsolok a tetejére és lefedem. A vajdarabkák megakadályozzák a bőrösödést és szépen csillogóvá teszik a mártást.
A ~ alapmártás, sűrű és kemény, felhasználása sokrétű, öntetként, töltőanyagként, szaporítóanyagként használhatjuk.

~lmártásos karfiolos csirke
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

~-mártás
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

~mártás receptje
Így készül a ~mártás: az eredeti recept
A ~mártás nagyon hasznos: a sós süteményektől a sült húsokig szinte bármit feldobhatsz vele.

~es csirkehússal töltött alma
Az apróra vágott csirkemellet a fele mennyiségű margarinon, teflonban megpirítjuk. Egy másik edényben ~t készítünk: a maradék margarint és a lisztet habzásig keverjük és a zsírszegény tejjel felöntve beforraljuk.

~es halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve
Halimádóknak!
Bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a Párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat.

~ krém
Hozzávalók:
1 csésze liszt vagy corn-flour
4 csésze tej
4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír
2 tojás
1 csésze reszelt sajt (parmezán tipusú)
só, bors, reszelt szerecsendió ...

A ~mártás előkészítése.
A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni.
Jöhet a ~mártás elkészítése.

Alma ~mártással elkészítése:
A fölszeletelt almát cukros fehér borban puhára pároljuk.
A vajból, a lisztből, a tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk.
Mikor egy kissé kihűlt, belevegyítjük a tojássárgákat, a porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a tojások kemény habbá vert fehérjét.

Pórés-~es sóskafőzelék tojásos feltét variációkkal: fürj tükörtojással, sajtos omlettel, spanyol tortilla-val ...

KAPROS-~ES CSIRKERAGUVAL TÖLTÖTT GÖMBCUKKINI
Egy kis nyár a télben... Mikor megláttam a piacon a gömb alakú cukkiniket, hirtelen a nyárban éreztem magam... Nem is akartam először hinni a szememnek, mikor megpillantottam a haragos zöld, fényes gömböcskéket.

Tormás ~l mustáros csirkemell szeleteken
Egy ideje nem írtam, hoztam semmi újdonságot, és úgy látom, hogy a jövőben is ritkábban fogok új recepteket hozni. Muszáj erősen visszavennem a sütés-főzésből... De azért néha-néha felbukkanok majd:D ...

~ mártás elkészítése: 5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel.
Megsózzuk, és egy kevés őrölt szerecsendiót, fokhagymát is adunk hozzá. Van aki citromlevet és reszelt citromhéjjat ad hozzá. Ízlésünktől függ, hogyan ízesítjük ...

~es tojáskrém - 4 személyre
A tojásokat főzzük keménnyé,majd vájjuk ki a sárgáikat é keverjük ki vajjal egy tálban.Adjuk hozzá a ~t,a fél citromlevét,ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.Habverővel alaposan dolgozzuk ki,hogy sima és levegős legyen.

A ~hez a vajat serpenyőben megolvasztom, majd megy hozzá a liszt, folyamatos kevergetés mellett. Megy hozzá az apróra vágott kapor, és ezzel is sütöm picit. Ezután apránként hozzáadom a tejet, folyamatos kevergetés mellett. Habverővel könnyebb. Persze akkor nem teflonban.

A ~hez egy lábosban felhevítjük a vajat, simára keverjük benne a lisztet, hozzáöntjük a felmelegített tejet, fűszerezzük, besűrítjük, felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, majd hűlni hagyjuk.

- a ~hez
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dl tej
Most szép rendesen csináltam a ~t: a vajon picit megfuttattam a lisztet, majd a tűzről lehúzva és a kis rugós habverőmmel vadul kevergetve hozzáadtam a hideg tejet. A tűzre visszahúzva kevergetve besűrítettem.

Spenótos ~
Egy kisebb darab margarint felolvasztunk, majd rászórunk annyi lisztet hogy még keverhető maradjon. Ezek után felöntjük tejjel és kavargatva besűrítjük. Habverővel szoktam akkor nem csomósodik be. Sóval, őrölt szerecsendióval fehér borssal fűszerezzük.

Sonkás kocka ~lel átsütve
Hozzávalók: 1 dl tej, 5 dkg liszt, 1/4 fej hagyma finomra vágva, 5 dkg vaj, 25 dkg kockatészta, 3 tojás, 15 dkg sonka, 2 evőkanál sajt, 4 evőkanál tejföl, 1 evőkanál zsemlemorzsa a formához, só, bors, őrölt szerecsendió.

Roston sült lazacfilé citromos-lime ~ mártással
27 és fél évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, nem vagyok/voltam nagy halpusztító.

Béchamel, bechamel, ~ - az egyik alapmártás
a kép innen
Lasagne, moussaka, csőben sült zöldségek. Mind, mind sütőben készülnek hússal, vagy anélkül. Egy biztos, a béchamel mártás a sok zöldséggel vagy paradicsommártással, sütőben készült ételek alapeleme.

Zöldbab petrezselymes ~mártással
A vallásos élet nem a folyó túlsó partján van, hanem az innensőn - az ember keserves küzdelmének az oldalán.

A tormakrém készítése igen egyszerű: ~mártást készítünk, vagyis: világos, vajas rántást kiforralunk, lehűtjük. Vajat habosra kikeverünk, majd hozzáadjuk, ecetes tormával, sóval, fehérborssal ízesítjük.

Somlói galuska
Feijoada da Lídia/Portugál babtál Lídia módra
Nyárson grillezett hús
Mézes-chilis pulykamell kókuszbundában meggymártás...
~mártás
Foltos puding-süti
Banános-fügés csirkemell ...

~mártás
A ~ nem egy francia sanzonénekesnő, vagy egy parfüm, hanem egy krémes, finom mártás.

~ elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, de nem hevítjük túl, mert megváltozik az íze. Hozzáadjuk a lisztet, és addig forrósítjuk, míg egészen át nem fehéredik.

~es pulykamell
Hozzávalók: (6-8 személyre) 1 pulykamell (1,2- 1,3kg), 50g füstölt szalonna, 5 gerezd fokhagyma, fehérbor, olaj, 100g vaj, 40g liszt, 5dl tej, 4dl tejszín, 50g dió, fehér bors, só, szerecsendió, 50g reszelt sajt.

~martas (tejmartas)
~mártás (tejmártás) Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tej, só, őrölt szerecsendió A felhevített vajból a liszttel világos rántást készítünk, és a forró tejjel felengedve, habverővel gyorsan simára keverjük. Megsózzu ...

~ vajból, lisztből és tejből készült alapmártás
bordói mártás barnamártás vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel és babérlevéllel
chutney vagy csatni zöldségekből-gyümölcsökből készült, általában csípős indiai mártás ...

~mártás (meleg)
Hozzávalók: 5 dl tej, 8-10 dkg vaj, 5 dkg (kb. 2 púpozott evőkanál) finomliszt, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors, késhegynyi reszelt szerecsendió 1. Magyarosan fehér- vagy tejmártásnak is nevezik, lévén alapja a tej. A 17. században, Bechamel márki […] ...

~mártás zsíros ételekhez
Hozzávalók: 5 dkg libazsír, vagy olaj, 5 dkg liszt, 2 dl húsleves vagy fehérbor, só, bors, reszelt szerecsendió, 2 tojássárgája.

~es halacska
Hozzávalók: 6 szelet tőkehalfilé 4-5 ek. liszt kb. 5 dkg. vaj 5 dl tej pici só és bors kb. 15 dkg sajt ...

~ mártás
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj első kézből legújabb receptjeinkről és érdekességeinkről.

~es sonkás tepsis spárga 2 személyre:
1 csomag szép friss spárga (a vágási felületet nézd a boltban, mennyire száradt már)
3 dkg vaj
3 ek liszt (lehet Graham liszt is, csak kicsit furcsán fognak a pöttyök kinézni benne)
3 dl tej
só, bors, szerecsendió ...

~
A mártás névadója a 17. században élt Béchamel márki, az ő szakácsa kreálta, készítése az évszázadok során lényegesen egyszerűsödött.

~mártás
Más néven tejmártás lényege, hogy világos rántást készítünk és forró tejet adunk hozzá. Mártáshoz hígabbat, bevonáshoz pl.: Dubarry módnál vagy a Lasagne-nél krémesebb állagút használunk. Ennél sűrűbbre, szinte gríz sűrűségűre is összeállhat.

~lmártás: 5 dkg vajon megpirítunk 5 dkg lisztet,majd vékonyan fél liternyi tejet öntünk rá.Főzzük,míg sűrű lesz.Sóval,borssal,őrölt szerecsendióval fűszerezzük.Húsokhoz jól illik.

~mártás (bechamel)
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió.
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sózom és szerecsendióval ízesítem.
GÖRÖG ÉTELEK ...

~
Az eredeti recept szerint 1 ek vajon 2 ek lisztet fehérítek meg, majd só, bors és lehelletnyi szerecsendió hozzáadása mellett felöntöm tejszínnel. Na nálam vagy elfogy a vaj, meg a tejszín ekkorra, v. elfeljtek venni, így hát én 3 ek.

~martas
~MÁRTÁS (TEJMÁRTÁS)
Végy 5 dkg vajat, 5 dkg lisztet, 3 dl tejet, sót, törött borsot.
A vajból és a lisztből készíts világos rántást, ezt öntsd fel a
forró tejjel, s (például habverővel) keverd simára. Sózd, borsozd,
s kis tűzön főzd néhány percig, hogy besűrűsödjön.

~ mártás
Úgy gondoltam, a ~ mártás megér egy külön bejegyzést, mert elég sokféle étellel variálható, így jó, ha van kéznél egy megbízható és finom alaprecept. Mutatom, én hogy készítem.
Alaprecept: ...

A ~mártás elkészítése:
Egy lábasban felhevítjük a vajat, megszórjuk a liszttel, amelyet habzásig hevítünk. A tejet egy másik edényben felforrósítjuk, majd a liszthez öntjük, és folyamatosan kevergetjük. A mártás akkor lesz jó, ha már elvált az edény falától. Sózzuk, borsozzuk.

A ~
8 dkg vajat megolvasztunk, hozzákeverünk 9 dkg réteslisztet és zsemleszínűre kavargatjuk. Felöntjük 0,9 dl tejjel, habverővel tovább kevergetjük, nem lehet csomós! Ízlés szerint megsózzuk, fűszere a szerecsendió. Picit tegyünk bele, mert eléggé uralkodó aromájú fűszer! ...

~: a vajat összepirítjuk a liszttel, majd áééandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, majd a szerecsendiót. Ha kész, kihűtjük.
3. összerakás: elsimítunk néhány kanál mártást a tepsi aljában ( 20x30 cm).

4. A ~mártáshoz olvaszd fel a vajat / margarint egy kisebb edényben. Keverd hozzá a lisztet, a szerecsendiót, és lassan öntsd fel a tejjel. Közben folyamatosan kevergesd, amíg besűrűsödik.

CSOMÓS ~
Ha csomós marad a ~ mártás, egyszerűen turmixold át.
ELRONTOTT PISKÓTA ...

~l-mártáshoz:
5 dkg vaj
liszt
3 dl tej
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Ezen étel elkészítéséhez érdemes ún kanadai sütőtököt venni. Ez nem az a hagyományos kerek tök, hanem az a kicsi hosszúkásabb. (Ma már a szupermarketekben, de a piacok angy részén is főleg ezt lehet kapni.) ...

~hez:
5 dkg liszt
5 dl tej

fehérbors
szerecsendió
A raguhoz a vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, sárgarépát, szalonnát, majd beletesszük a húst, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, delikáttal. Beletesszük a paradicsompürét, felengedjük a tejjel és felére beforraljuk.

~t elkészítjük: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fehér habzásig hevítjük. Sózzuk. A tűzhelyről lehúzzuk, majd beleöntjük a tejet, csomómentesre elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, alaposan kiforraljuk.

~t készítünk a fele vajból, a lisztből és tejből, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, végül belekeverjük a reszelt sajtot. A vaj másik felén megpirítjuk a félbevágott zsömléket, az egy dl.

~ mártás:
A sajtot lereszeljük. Egy lábasban kis lángon felolvasztunk 8-10 dkg margarint, beleteszünk 2 csapott ek. lisztet, pár pillanatig pirítjuk majd folyamatos kevergetés mellett, lassan felöntjük 4 dl tejjel.

~ mártás»
Tartármártás

Az egyik legfinomabb, legkönnyebben elkészíthető, és a legnépszerűbb szósz a tartármártás. Sokan fogyasztják sült krumplihoz, rántott sajthoz, különféle grillezett ételekhez, húsokhoz, sőt, még akár halhoz, sült zöldségekhez is ajánlott a fogyasztása.

~t készítünk: a vajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, felöntjük az 1 dl tejjel, és ovális habverővel simára keverjük, majd 1-2 perc alatt kiforraljuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjön. Hozzákeverjük az ízlésünknek megfelelő mennyiségű tormát, sózzuk, borsozzuk, langyosra hűtjük.

~ mártás készítése: A felolvasztott vajba lisztet keverünk, majd addig engedjük fel tejjel, amíg tejszínes sűrűségű nem lesz. sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük.

~mártás S. Nagy Andor receptje.
Bordóimártás Hegyi Kristóf receptje.
Boros- tejfölös paradicsommártás Sereg Anna receptje.
Burgundimártás ...

~ES /SAJTMÁRTÁSOS/ CSIRKÉM:)
BUNDÁS CSIRKEMELL JOGHURTOS FOKHAGYMÁS ÖNTETTEL...
BURGONYAGOMBÓCOS LEVESEM:) ...

~ mártás
vagyis tejmártás így készül: 5 deka lisztből és 5 deka margarinból
világos rántást készítek (lassú tűzön és kevergetés mellett felolvasztom
a margarint, amikor elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetem,
amíg rózsaszín kezd lenni), akkor felöntöm egy bő fél liter forró tejjel ...

~:
A vajból és a lisztből enyhe, világos rántást készítünk, ezt felöntjük a forró tejjel és simára keverjük. Fűszerezzük és kis tűzön néhány percig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön. (ne legyen túl sűrű)
Megjegyzés ...

~es krumpli II.
Citromos tartelette szexi fügével
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

~ a fagyasztott derelye házi változatát mutatja be blogjában. Mákkal! Megkóstolnám! :)
Jutka rakott zöldbabbal kápráztat minket.

~ tejmártás
A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és felhabzásig pirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel állandóan kevergetve, kiforraljuk....
4 személyre
20 perc
Részletek ...

~: 2 fakanál lisztből és olíva olajból világos rántást készítünk, majd felöntjük a meleg, de nem forrásban lévő tejjel. Folyamatos kevergetés mellett sózzuk, borsozzuk, majd ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és bele keverjük a sajtot.

~t készítünk a következő módon: 2 dl tejet 2 dkg lisztet és 2 dkg vajat összekeverünk, majd sűrűre főzzük. Végén belekeverünk 10 dkg reszelt sajtot. Ezzel öntjük le a rakott makarónit, ettől szép kérget kap. Addig sütjük, míg szép pirosra nem sül.

~mártást készítek: a maradék 2 dkg vajon megfuttatom a lisztet, felengedem tejjel, majd besűrítem. A mártást összekeverem a sütőtökkel.

~mártás
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, só, törött bors, szerecsendió, 1 fej vöröshagyma, 5 dl tej, 1 "bouguet garni" (fűszerzacskó) petrezselyemből, kakukkfűből, tárkonyból, esetleg 10 dkg kockára vágott bármilyen fajta borjúhús.

A ~hez felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk benne a lisztet. Kisebb adagokban felöntjük a tejjel, habverővel elkeverjük, és felforraljuk. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a parmezán sajtot, és félretesszük.

A ~t margarinnal, jól lecsepegtetett ecetes tormával habosra keverjük és sóval, borssal ízesítjük. A heringek gerinccsontját eltávolítjuk és a halhúst gyűrűbe hajtjuk, majd a hosszában cikk-cakkosan félbevágott körtékre helyezzük.

A ~mártáshoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és apránként hozzákeverjük a tejet, sóval, borssal, kevés szerecsendivóval ízesítjük, majd ismét a tűzre tesszük és összefőzzük.

A ~ mártást Louis de Béchameil márkiról nevezték el. A műkedvelő szakács XIV. Lajos főudvarmestere volt, és Le Bas álnéven versben írt szakácskönyvet is kiadott.

A ~hez kis lábasban fölolvasztjuk a vajat, ráhintjük és megpirítjuk benne a lisztet, majd apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet, így csomómentes lesz a krém. Beletesszük
a fahéjat, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne a lereszelt sajtot, majd hozzákeverjük a hagymát is.

A ~mártáshoz a 10 dkg vajból és a 10 dkg lisztből, világos rántást készítünk. Felengedjük a 4 dl forró tejjel és habverővel kevergetve addig forraljuk, amíg besűrűsödik, majd lehűtjük.
Ha kihűlt, alaposan kikeverjük 10 dkg vajjal és az ecetes tormával.

A ~mártáshoz a tejben áthevítjük a lisztet, majd a tűzről levéve kihűtjük. Ha kihűlt beleütünk két tojássárgáját, majd belekeverjük a tejszínt, a tejfölt, és a kaprot, majd megsózzuk. Kicsit adunk a gombás töltelékhez, melyet beletöltünk a tökbe.

A ~ mártáshoz:
1 liter tej
10 dkg vaj
7 dkg liszt /barna rizsliszt/
só,csipetnyi frissen reszelt szerecsendió ...

A ~ mártáshoz a vajat felmelegítem, hozzáadom a lisztet, párat keverek rajta, és lassan (decinként) felöntöm annyi tejjel amitől puding állagú lesz. Egy csipet szerecsendióval ízesítem.

- ~ helyett lehet túróval-tejföllel is készíteni, illetve más gyümölcsökkel is
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel, karobporral és xilittel készült
Napi útmutató: "A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol." P. Matteo ...

A ~lt a karfiolos húsra öntjük és kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Fél óra pihentetés után szeleteljük. Párolt rizzsel kínáljuk. Én jázminrizst készítettem hozzá.
Jó étvágyat!
Bejegyezte: Kriszta dátum: 11:51 ...

A ~hez megolvasztom a vajat, megszórom liszttel, megpirítom, és folyamatosan felöntöm tejjel, ételízesítőt adok hozzá. Készre forralom kb. 5-6 perc alatt, sóval, borssal, szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítem.

A ~hez: 5 dkg vaj, 2-3 ek. liszt, ~1-1,5 dl tej, egy kis doboz tejföl.
+ sajt (kb. 15 dkg), lasagne tésztalap (a dobozban található mennyiség fele)
Címkék: apróra vágott hagymát... darált hús disznó egytálétel főétel hús paradicsom sajt sertés tepsis tészta tejfölös olasz sertéslapocka ...

A ~lhez:10 dkg margarin,8 dkg liszt, fél liter meleg tej, só, szerecsendió reszelék.
Rövid leírás:
Natúrszelet, tetejére szeletelt gomba, egy szelet gépsonka, ~l mártás, és sajt.

A ~ jellegű mártás miatt mindenképp száraz fehéret válasszunk, bármilyen ételhez szolgáljuk is fel! ...

Ha a ~ elkezd pirulni, vedd ki a sütőből, szórd rá a sajtot, majd tedd vissza a sütőbe, körülbelül 5 - 10 percre.
Kapcsolj grillező fokozatra és süsd rá a sajtot. Ha már szép aranybarna a sajt, elkészült.
Kínálhatsz mellé friss salátát, gerslit.

Sűrű ~l mártást főzzünk: forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, pirítsuk egy pillanatig, engedjük fel a tejjel, ízesítsük sóval, borssal. Lassú tűzön főzzük sűrűre, adjuk hozzá a ledarált rákot, ezzel is forraljuk egypár percig.

Zsuzsi
~ helyett mehet majonéz? Nem igazán szereti a vendégsereg...
Zsuzsi írta...
Én akkor inkább valami sűrű krémsajtot, esetleg tejfölt tennék, nem hiszem, hogy a majonéz megfogja, meg hát sütni is kell.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tojás, Leves, Saláta, Zöldség, Liszt?

◄ Beré   Besamel alapmártás ►
 
RSS Mobile