Kezdőlap (Besamel)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Besamel


 

Besamel

Gasztronómia  Berlini fánk  Besamel alapmártás

Besamel mártás változatok
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.


mártás
Serpenyőben vajat forrósítunk, összekeverjük a liszttel, de nem pirítjuk. Ha a liszt átforrósodott, állandó kevergetés közben, apránként hozzáöntjük a tejet, megsózzuk, és sűrűre főzzük.

Besamel mártás elkészítése:
1. Olvassza meg a vajat, szórja rá a lisztet és pirítsa világosra.
2. Öntse hozzá lassan a tejet és keverje simára.
3. Adja hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet a kissé összenyomott borsot.
4.

- fehér mártás
A vagy magyar nevén fehér mártás sok étel kiegészítője. Készítésénél van egy trükk, ami szembe megy a rántásról tanultakkal, ám mégis így lehet elérni, hogy a mártás csomómentes legyen.
tovább olvas + ...

Besameles baconos brokkolis tészta recept
receptek tészta zöldséges tészta
Pöszmösz receptje ...

recept
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

BESAMELMÁRTÁSOS BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg apró szemű krumpli, 1 szál friss menta, 25 dkg paradicsom, 4,5 dkg vaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál sima liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors, ...

les zöldbab
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő
Hozzávalók 4 személy részére: 60 dkg zöldbab, 15dkg gépsonka, 5 dkg vaj vagy margarin, szódabikarbóna, só.

Besamelmártás
Elkészítési idő: 10 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben: Mártások
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Főtt, Meleg, Gabonafélék ...


Vajból, lisztből és tejből készült, tetszőlegesen fűszerezett mártás.
Francia szó, XIV. Lajos udvarmesterének, Béchamel márkinak a nevét őrzi.

Besamelmártás
Hozzávalók:
80 g vaj, 60 g liszt, 450 ml tej, só
Elkészítés:
A tejet felforraljuk. Rozsdamentes edényben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és felhabzásig hevítjük. Közben állandóan keverjük.

A mártás - fehér mártás (tejmártás). Számtalan egyéb mártás alapja. Ennek ismerete nem hiányozhat konyhádból.
Hozzávalók
7 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg Rama
1 dkg só ...

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fehér habzásig hevítjük, majd forrásban lévő tejjel felengedjük és sóval ízesítjük. A besamelmártást alapként használhatjuk mártások készítéséhez, de a sűrűre készített besamel, ...

A vajdarabkák megakadályozzák a bőrösödést és szépen csillogóvá teszik a mártást.
A alapmártás, sűrű és kemény, felhasználása sokrétű, öntetként, töltőanyagként, szaporítóanyagként használhatjuk.

Besamellmártásos karfiolos csirke
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

-mártás
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Besameles csirkehússal töltött alma
Az apróra vágott csirkemellet a fele mennyiségű margarinon, teflonban megpirítjuk.

es halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve
Halimádóknak!
Bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a Párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat.

Besamel krém
Hozzávalók:
1 csésze liszt vagy corn-flour
4 csésze tej
4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír
2 tojás
1 csésze reszelt sajt (parmezán tipusú)
só, bors, reszelt szerecsendió ...

A mártás előkészítése.
A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni.

Alma besamelmártással elkészítése:
A fölszeletelt almát cukros fehér borban puhára pároljuk.
A vajból, a lisztből, a tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk.

Pórés-es sóskafőzelék tojásos feltét variációkkal: fürj tükörtojással, sajtos omlettel, spanyol tortilla-val ...

Tormás besamell mustáros csirkemell szeleteken
Egy ideje nem írtam, hoztam semmi újdonságot, és úgy látom, hogy a jövőben is ritkábban fogok új recepteket hozni. Muszáj erősen visszavennem a sütés-főzésből...

mártás elkészítése: 5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel.

Besamelt készítünk: a vajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, felöntjük az 1 dl tejjel, és ovális habverővel simára keverjük, majd 1-2 perc alatt kiforraljuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjön.

A hez a vajat serpenyőben megolvasztom, majd megy hozzá a liszt, folyamatos kevergetés mellett. Megy hozzá az apróra vágott kapor, és ezzel is sütöm picit. Ezután apránként hozzáadom a tejet, folyamatos kevergetés mellett. Habverővel könnyebb.

- a besamelhez
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dl tej
Most szép rendesen csináltam a besamelt: a vajon picit megfuttattam a lisztet, majd a tűzről lehúzva és a kis rugós habverőmmel vadul kevergetve hozzáadtam a hideg tejet.

Spenótos
Egy kisebb darab margarint felolvasztunk, majd rászórunk annyi lisztet hogy még keverhető maradjon. Ezek után felöntjük tejjel és kavargatva besűrítjük. Habverővel szoktam akkor nem csomósodik be.

Sonkás kocka besamellel átsütve
Hozzávalók: 1 dl tej, 5 dkg liszt, 1/4 fej hagyma finomra vágva, 5 dkg vaj, 25 dkg kockatészta, 3 tojás, 15 dkg sonka, 2 evőkanál sajt, 4 evőkanál tejföl, 1 evőkanál zsemlemorzsa a formához, só, bors, ...

Roston sült lazacfilé citromos-lime mártással
27 és fél évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, ...

Béchamel, bechamel, besamel - az egyik alapmártás
a kép innen
Lasagne, moussaka, csőben sült zöldségek. Mind, mind sütőben készülnek hússal, vagy anélkül.

Zöldbab petrezselymes mártással
A vallásos élet nem a folyó túlsó partján van, hanem az innensőn - az ember keserves küzdelmének az oldalán.

A tormakrém készítése igen egyszerű: besamelmártást készítünk, vagyis: világos, vajas rántást kiforralunk, lehűtjük. Vajat habosra kikeverünk, majd hozzáadjuk, ecetes tormával, sóval, fehérborssal ízesítjük.

Lásd még: Lásd még: Tojás, Leves, Saláta, Zöldség, Liszt

Gasztronómia  Berlini fánk  Besamel alapmártás

 
RSS Mobile