Kezdőlap (Besamel)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
» »


 

Besamel

Gasztronómia  Beré  Besamel alapmártás

Besamel mártás változatok
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.


Besamelmártás
Serpenyőben vajat forrósítunk, összekeverjük a liszttel, de nem pirítjuk. Ha a liszt átforrósodott, állandó kevergetés közben, apránként hozzáöntjük a tejet, megsózzuk, és sűrűre főzzük.

Besamel mártás elkészítése:
1. Olvassza meg a vajat, szórja rá a lisztet és pirítsa világosra.
2. Öntse hozzá lassan a tejet és keverje simára.
3. Adja hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet a kissé összenyomott borsot.
4.

Besamel - fehér mártás
A besamel vagy magyar nevén fehér mártás sok étel kiegészítője. Készítésénél van egy trükk, ami szembe megy a rántásról tanultakkal, ám mégis így lehet elérni, hogy a mártás csomómentes legyen.
tovább olvas + ...

Besamel
Besamel
Imádok enni, és főzni! S szeretem, ha ételeimmel örömet okozhatok másoknak! ...

Besamelmártás
Juli
A sima, krémes fehérmártások legismertebbike. Eredeti formájában is nagyon finom, de különböző hozzávalókkal (sajt, zöldfűszerek, zöldségek fűszerek, stb.) ízekben még gazdagabb változatai készíthetők el.

Besameles baconos brokkolis tészta recept
receptek tészta zöldséges tészta
Pöszmösz receptje ...

Besamel recept
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

BESAMELMÁRTÁSOS BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg apró szemű krumpli, 1 szál friss menta, 25 dkg paradicsom, 4,5 dkg vaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál sima liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors, ...

Besamelles zöldbab
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő
Hozzávalók 4 személy részére: 60 dkg zöldbab, 15dkg gépsonka, 5 dkg vaj vagy margarin, szódabikarbóna, só.

Besamel, sajt-mártás A vajból, a lisztből és a tejből besamelmártást készítek. Beleszelem a sajtot és még kevés tejet adok hozzá, ha túlságosan sűrű. Melegszendvicsek tetejére teszem, majd sütőben, mikrohullámú készülékben, vagy grillben rásütöm.

Besamelmártás
Elkészítési idő: 10 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben: Mártások
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Főtt, Meleg, Gabonafélék ...

Besamel
Vajból, lisztből és tejből készült, tetszőlegesen fűszerezett mártás.
Francia szó, XIV. Lajos udvarmesterének, Béchamel márkinak a nevét őrzi.

Besamelmártás
Hozzávalók:
80 g vaj, 60 g liszt, 450 ml tej, só
Elkészítés:
A tejet felforraljuk. Rozsdamentes edényben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és felhabzásig hevítjük. Közben állandóan keverjük.

A Besamel mártás - fehér mártás (tejmártás). Számtalan egyéb mártás alapja. Ennek ismerete nem hiányozhat konyhádból.
Hozzávalók
7 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg Rama
1 dkg só ...

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fehér habzásig hevítjük, majd forrásban lévő tejjel felengedjük és sóval ízesítjük. A besamelmártást alapként használhatjuk mártások készítéséhez, de a sűrűre készített besamel, ...

A vajdarabkák megakadályozzák a bőrösödést és szépen csillogóvá teszik a mártást.
A besamel alapmártás, sűrű és kemény, felhasználása sokrétű, öntetként, töltőanyagként, szaporítóanyagként használhatjuk.

Besamellmártásos karfiolos csirke
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Besamel-mártás
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók ...

Besameles csirkehússal töltött alma
Az apróra vágott csirkemellet a fele mennyiségű margarinon, teflonban megpirítjuk.

Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve
Halimádóknak!
Bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a Párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat.

Besamel krém
Hozzávalók:
1 csésze liszt vagy corn-flour
4 csésze tej
4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír
2 tojás
1 csésze reszelt sajt (parmezán tipusú)
só, bors, reszelt szerecsendió ...

A besamelmártás előkészítése.
A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni.

Alma besamelmártással elkészítése:
A fölszeletelt almát cukros fehér borban puhára pároljuk.
A vajból, a lisztből, a tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk.

Pórés-besameles sóskafőzelék tojásos feltét variációkkal: fürj tükörtojással, sajtos omlettel, spanyol tortilla-val ...

KAPROS-BESAMELES CSIRKERAGUVAL TÖLTÖTT GÖMBCUKKINI
Egy kis nyár a télben... Mikor megláttam a piacon a gömb alakú cukkiniket, hirtelen a nyárban éreztem magam...

Tormás besamell mustáros csirkemell szeleteken
Egy ideje nem írtam, hoztam semmi újdonságot, és úgy látom, hogy a jövőben is ritkábban fogok új recepteket hozni. Muszáj erősen visszavennem a sütés-főzésből...

Besamel mártás elkészítése: 5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel.

Besameles tojáskrém - 4 személyre
A tojásokat főzzük keménnyé,majd vájjuk ki a sárgáikat é keverjük ki vajjal egy tálban.Adjuk hozzá a besamelt,a fél citromlevét,ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A besamelhez a vajat serpenyőben megolvasztom, majd megy hozzá a liszt, folyamatos kevergetés mellett. Megy hozzá az apróra vágott kapor, és ezzel is sütöm picit. Ezután apránként hozzáadom a tejet, folyamatos kevergetés mellett. Habverővel könnyebb.

A besamelhez egy lábosban felhevítjük a vajat, simára keverjük benne a lisztet, hozzáöntjük a felmelegített tejet, fűszerezzük, besűrítjük, felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, majd hűlni hagyjuk.

- a besamelhez
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dl tej
Most szép rendesen csináltam a besamelt: a vajon picit megfuttattam a lisztet, majd a tűzről lehúzva és a kis rugós habverőmmel vadul kevergetve hozzáadtam a hideg tejet.

Spenótos besamel
Egy kisebb darab margarint felolvasztunk, majd rászórunk annyi lisztet hogy még keverhető maradjon. Ezek után felöntjük tejjel és kavargatva besűrítjük. Habverővel szoktam akkor nem csomósodik be.

Sonkás kocka besamellel átsütve
Hozzávalók: 1 dl tej, 5 dkg liszt, 1/4 fej hagyma finomra vágva, 5 dkg vaj, 25 dkg kockatészta, 3 tojás, 15 dkg sonka, 2 evőkanál sajt, 4 evőkanál tejföl, 1 evőkanál zsemlemorzsa a formához, só, bors, ...

Roston sült lazacfilé citromos-lime besamel mártással
27 és fél évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én lazacot vagy bármilyen tengeri vagy akár folyami vagy tavi dolgot fogok készíteni, az elfogyasztásáról pedig ne is beszéljünk:) Tehát, ...

Béchamel, bechamel, besamel - az egyik alapmártás
a kép innen
Lasagne, moussaka, csőben sült zöldségek. Mind, mind sütőben készülnek hússal, vagy anélkül.

Zöldbab petrezselymes besamelmártással
A vallásos élet nem a folyó túlsó partján van, hanem az innensőn - az ember keserves küzdelmének az oldalán.

A tormakrém készítése igen egyszerű: besamelmártást készítünk, vagyis: világos, vajas rántást kiforralunk, lehűtjük. Vajat habosra kikeverünk, majd hozzáadjuk, ecetes tormával, sóval, fehérborssal ízesítjük.

Somlói galuska
Feijoada da Lídia/Portugál babtál Lídia módra
Nyárson grillezett hús
Mézes-chilis pulykamell kókuszbundában meggymártás...
Besamelmártás
Foltos puding-süti
Banános-fügés csirkemell ...

Besamelmártás
A besamel nem egy francia sanzonénekesnő, vagy egy parfüm, hanem egy krémes, finom mártás.

Besamel elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, de nem hevítjük túl, mert megváltozik az íze. Hozzáadjuk a lisztet, és addig forrósítjuk, míg egészen át nem fehéredik.

Besameles pulykamell
Hozzávalók: (6-8 személyre) 1 pulykamell (1,2- 1,3kg), 50g füstölt szalonna, 5 gerezd fokhagyma, fehérbor, olaj, 100g vaj, 40g liszt, 5dl tej, 4dl tejszín, 50g dió, fehér bors, só, szerecsendió, 50g reszelt sajt.

Besamelmartas (tejmartas)
Besamelmártás (tejmártás) Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tej, só, őrölt szerecsendió A felhevített vajból a liszttel világos rántást készítünk, és a forró tejjel felengedve, habverővel gyorsan simára keverjük.

Besamelmártás (meleg)
Hozzávalók: 5 dl tej, 8-10 dkg vaj, 5 dkg (kb. 2 púpozott evőkanál) finomliszt, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors, késhegynyi reszelt szerecsendió 1. Magyarosan fehér- vagy tejmártásnak is nevezik, lévén alapja a tej.

Besamelmártás zsíros ételekhez
Hozzávalók: 5 dkg libazsír, vagy olaj, 5 dkg liszt, 2 dl húsleves vagy fehérbor, só, bors, reszelt szerecsendió, 2 tojássárgája.

Besameles halacska
Hozzávalók: 6 szelet tőkehalfilé 4-5 ek. liszt kb. 5 dkg. vaj 5 dl tej pici só és bors kb. 15 dkg sajt ...

Besamel mártás
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj első kézből legújabb receptjeinkről és érdekességeinkről.

Besameles sonkás tepsis spárga 2 személyre:
1 csomag szép friss spárga (a vágási felületet nézd a boltban, mennyire száradt már)
3 dkg vaj
3 ek liszt (lehet Graham liszt is, csak kicsit furcsán fognak a pöttyök kinézni benne)
3 dl tej ...

besamel
A mártás névadója a 17. században élt Béchamel márki, az ő szakácsa kreálta, készítése az évszázadok során lényegesen egyszerűsödött.

Besamelmártás
Más néven tejmártás lényege, hogy világos rántást készítünk és forró tejet adunk hozzá. Mártáshoz hígabbat, bevonáshoz pl.: Dubarry módnál vagy a Lasagne-nél krémesebb állagút használunk.

Besamellmártás: 5 dkg vajon megpirítunk 5 dkg lisztet,majd vékonyan fél liternyi tejet öntünk rá.Főzzük,míg sűrű lesz.Sóval,borssal,őrölt szerecsendióval fűszerezzük.Húsokhoz jól illik.

Besamelmártás (bechamel)
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió.
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sózom és szerecsendióval ízesítem.
GÖRÖG ÉTELEK ...

Besamel
Az eredeti recept szerint 1 ek vajon 2 ek lisztet fehérítek meg, majd só, bors és lehelletnyi szerecsendió hozzáadása mellett felöntöm tejszínnel. Na nálam vagy elfogy a vaj, meg a tejszín ekkorra, v. elfeljtek venni, így hát én 3 ek.

Besamel mártás
Úgy gondoltam, a besamel mártás megér egy külön bejegyzést, mert elég sokféle étellel variálható, így jó, ha van kéznél egy megbízható és finom alaprecept. Mutatom, én hogy készítem.
Alaprecept: ...

A besamelmártás elkészítése:
Egy lábasban felhevítjük a vajat, megszórjuk a liszttel, amelyet habzásig hevítünk. A tejet egy másik edényben felforrósítjuk, majd a liszthez öntjük, és folyamatosan kevergetjük.

A besamel
8 dkg vajat megolvasztunk, hozzákeverünk 9 dkg réteslisztet és zsemleszínűre kavargatjuk. Felöntjük 0,9 dl tejjel, habverővel tovább kevergetjük, nem lehet csomós! Ízlés szerint megsózzuk, fűszere a szerecsendió.

besamel: a vajat összepirítjuk a liszttel, majd áééandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, majd a szerecsendiót. Ha kész, kihűtjük.
3. összerakás: elsimítunk néhány kanál mártást a tepsi aljában ( 20x30 cm).

4. A besamelmártáshoz olvaszd fel a vajat / margarint egy kisebb edényben. Keverd hozzá a lisztet, a szerecsendiót, és lassan öntsd fel a tejjel. Közben folyamatosan kevergesd, amíg besűrűsödik.

CSOMÓS BESAMEL
Ha csomós marad a besamel mártás, egyszerűen turmixold át.
ELRONTOTT PISKÓTA ...

Besamell-mártáshoz:
5 dkg vaj
liszt
3 dl tej
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Ezen étel elkészítéséhez érdemes ún kanadai sütőtököt venni. Ez nem az a hagyományos kerek tök, hanem az a kicsi hosszúkásabb.

Besamelhez:
5 dkg liszt
5 dl tej

fehérbors
szerecsendió
A raguhoz a vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, sárgarépát, szalonnát, majd beletesszük a húst, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, delikáttal.

Besamelt elkészítjük: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fehér habzásig hevítjük. Sózzuk. A tűzhelyről lehúzzuk, majd beleöntjük a tejet, csomómentesre elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, alaposan kiforraljuk.

Besamelt készítünk a fele vajból, a lisztből és tejből, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, végül belekeverjük a reszelt sajtot. A vaj másik felén megpirítjuk a félbevágott zsömléket, az egy dl.

Besamel mártás»
Tartármártás

Az egyik legfinomabb, legkönnyebben elkészíthető, és a legnépszerűbb szósz a tartármártás.

Besamelt készítünk: a vajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, felöntjük az 1 dl tejjel, és ovális habverővel simára keverjük, majd 1-2 perc alatt kiforraljuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjön.

Besamel mártás készítése: A felolvasztott vajba lisztet keverünk, majd addig engedjük fel tejjel, amíg tejszínes sűrűségű nem lesz. sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük.

Besamelmártás S. Nagy Andor receptje.
Bordóimártás Hegyi Kristóf receptje.
Boros- tejfölös paradicsommártás Sereg Anna receptje.
Burgundimártás ...

BESAMELES /SAJTMÁRTÁSOS/ CSIRKÉM:)
BUNDÁS CSIRKEMELL JOGHURTOS FOKHAGYMÁS ÖNTETTEL...
BURGONYAGOMBÓCOS LEVESEM:) ...

Besamel mártás
vagyis tejmártás így készül: 5 deka lisztből és 5 deka margarinból
világos rántást készítek (lassú tűzön és kevergetés mellett felolvasztom
a margarint, amikor elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetem, ...

Besamel:
A vajból és a lisztből enyhe, világos rántást készítünk, ezt felöntjük a forró tejjel és simára keverjük. Fűszerezzük és kis tűzön néhány percig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön. (ne legyen túl sűrű)
Megjegyzés ...

Besameles krumpli II.
Citromos tartelette szexi fügével
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Besamel a fagyasztott derelye házi változatát mutatja be blogjában. Mákkal! Megkóstolnám! :)
Jutka rakott zöldbabbal kápráztat minket.

Besamel tejmártás
A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és felhabzásig pirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel állandóan kevergetve, kiforraljuk....
4 személyre
20 perc
Részletek ...

Besamelt készítünk a következő módon: 2 dl tejet 2 dkg lisztet és 2 dkg vajat összekeverünk, majd sűrűre főzzük. Végén belekeverünk 10 dkg reszelt sajtot. Ezzel öntjük le a rakott makarónit, ettől szép kérget kap.

Besamelmártást készítek: a maradék 2 dkg vajon megfuttatom a lisztet, felengedem tejjel, majd besűrítem. A mártást összekeverem a sütőtökkel.

Besamelmártás
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, só, törött bors, szerecsendió, 1 fej vöröshagyma, 5 dl tej, 1 "bouguet garni" (fűszerzacskó) petrezselyemből, kakukkfűből, tárkonyból, ...

A besamelhez felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk benne a lisztet. Kisebb adagokban felöntjük a tejjel, habverővel elkeverjük, és felforraljuk. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a parmezán sajtot, és félretesszük.

A besamelt margarinnal, jól lecsepegtetett ecetes tormával habosra keverjük és sóval, borssal ízesítjük. A heringek gerinccsontját eltávolítjuk és a halhúst gyűrűbe hajtjuk, majd a hosszában cikk-cakkosan félbevágott körtékre helyezzük.

A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és apránként hozzákeverjük a tejet, sóval, borssal, kevés szerecsendivóval ízesítjük, majd ismét a tűzre tesszük és összefőzzük.

A besamelhez kis lábasban fölolvasztjuk a vajat, ráhintjük és megpirítjuk benne a lisztet, majd apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet, így csomómentes lesz a krém. Beletesszük ...

A besamelmártáshoz a 10 dkg vajból és a 10 dkg lisztből, világos rántást készítünk. Felengedjük a 4 dl forró tejjel és habverővel kevergetve addig forraljuk, amíg besűrűsödik, majd lehűtjük.

A besamelmártáshoz a tejben áthevítjük a lisztet, majd a tűzről levéve kihűtjük. Ha kihűlt beleütünk két tojássárgáját, majd belekeverjük a tejszínt, a tejfölt, és a kaprot, majd megsózzuk.

A besamel mártáshoz:
1 liter tej
10 dkg vaj
7 dkg liszt /barna rizsliszt/
só,csipetnyi frissen reszelt szerecsendió ...

- besamel helyett lehet túróval-tejföllel is készíteni, illetve más gyümölcsökkel is
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel, karobporral és xilittel készült ...

A besamellt a karfiolos húsra öntjük és kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Fél óra pihentetés után szeleteljük. Párolt rizzsel kínáljuk. Én jázminrizst készítettem hozzá.
Jó étvágyat!
Bejegyezte: Kriszta dátum: 11:51 ...

A besamelhez megolvasztom a vajat, megszórom liszttel, megpirítom, és folyamatosan felöntöm tejjel, ételízesítőt adok hozzá. Készre forralom kb. 5-6 perc alatt, sóval, borssal, szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítem.

A besamelhez: 5 dkg vaj, 2-3 ek. liszt, ~1-1,5 dl tej, egy kis doboz tejföl.
+ sajt (kb. 15 dkg), lasagne tésztalap (a dobozban található mennyiség fele) ...

A besamellhez:10 dkg margarin,8 dkg liszt, fél liter meleg tej, só, szerecsendió reszelék.
Rövid leírás:
Natúrszelet, tetejére szeletelt gomba, egy szelet gépsonka, besamell mártás, és sajt.

A besamel jellegű mártás miatt mindenképp száraz fehéret válasszunk, bármilyen ételhez szolgáljuk is fel! ...

Ha a besamel elkezd pirulni, vedd ki a sütőből, szórd rá a sajtot, majd tedd vissza a sütőbe, körülbelül 5 - 10 percre.
Kapcsolj grillező fokozatra és süsd rá a sajtot. Ha már szép aranybarna a sajt, elkészült.
Kínálhatsz mellé friss salátát, gerslit.

Sűrű besamell mártást főzzünk: forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, pirítsuk egy pillanatig, engedjük fel a tejjel, ízesítsük sóval, borssal. Lassú tűzön főzzük sűrűre, adjuk hozzá a ledarált rákot, ezzel is forraljuk egypár percig.

Zsuzsi
Besamel helyett mehet majonéz? Nem igazán szereti a vendégsereg...
Zsuzsi írta...
Én akkor inkább valami sűrű krémsajtot, esetleg tejfölt tennék, nem hiszem, hogy a majonéz megfogja, meg hát sütni is kell.

Címkék: besamel, dió, gomba, hús nélkül, petrezselyem, sajt, szeptember, tojásmentes, töltelék, vega, ősz
16 megjegyzés:
...

Lásd még: Lásd még: Tojás, Leves, Saláta, Zöldség, Liszt

Gasztronómia  Beré  Besamel alapmártás

 
RSS Mobile