Kezdőlap (Barna rizs)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Barna rizs

Gasztronómia  Barna rántás  Barna süti

Barna rizses leves elkészítése:
Alaposan megmossuk a rizst, lecsepegtetjük. Az olajon megpirítjuk a lisztet, majd beletesszük a pirospaprikát. A pirospaprikával vigyázunk, rögtön felöntjük vízzel, hogy meg ne égjen. Beletesszük a rizst, és bő vízzel feleresztjük.


Hozzávalók: 20 dkg brokkoli, 5 dkg barna rizs (a rizst főzés előtt 15 percre forró vízbe kell áztatni, majd lecsöpögtetés után lehet a recept szerint elkészíteni), 1 db 3 perces lágy tojás, só, őrölt fehér bors, aprított petrezselyemzöld - ízlés szerint.

Most itt vagy: Kezdőlap / Bejegyzések: barna rizslisztes
Kovásztalan laposkenyér (Matzo) ...

1 evőkanál só
3 szál petrezselyemlevél
1 db zellerlevél
1 kávéskanál szárított borsika
1 kávéskanál őrölt kömény
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 evőkanál olaj
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 marék barna rizs ...

Barna rizs
A rizs a legkevésbé allergiát kiváltó gabona.
Ha csupán a rizsszem legkülső rétegét (csuhé) távolítják el, barna rizst kapunk, ha a korpát és a csíra réteget is, akkor a keményítőtartalmú magbél (endospermium) marad csak, ami a fehér rizs.

Bár a ~ fogyasztása után is bekövetkezik valamelyes vércukorszint-ingadozás (és ez nagyobb mértékű, mint ami például az árpa vagy a zab után lép fel), a vércukorszint szempontjából a ~ mégis messze jobb választás, mint a legtöbb fehér rizs.

~
A barnarizst forrásban levő sós vízben a tésztákhoz hasonlóan kifőzzük (lassan, alaposan átfőzve!), majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük, és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldet... Részletek
Basmati rizs ...

~:
Attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti 'ezüsthártyát' (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas és B1, B3, B6 vitaminok tartalma.

~ből vagy...
Szia!
~ből vagy rizslisztből készíted a rizstejet?

A ~ sokak szerint a legkiegyensúlyozottabb táplálékunk az anyatej után. Korpatartalma révén egyszerre táplál, méregtelenít és gyógyít, így kiváló diétaalap.

20 dkg ~liszt
1,5 csomag szárított élesztő (7g/csomag)
csipet só ...

~: A ~ attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik, emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad. A ~ felhasználása megegyezik a fehér rizsekével, kiváló köretekhez, egytálételekhez, illetve diéták remek kiegészítője.

~t sóval, őrölt fehérborssal és kevés apróra vágott vöröshagymával puhára pároljuk. A reteksalátához a legyalult vagy felszeletelt retket megsózzuk, borsozzuk, majd
kevés almaecettel és kukoricacsíra-olajjal összekeverjük.

~ zöldségekkel
1. A feldarabolt zöldbabot sós vízben 3 percig előfőzzük.
2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott póréhagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott szalonnát, a kockára vágott hagymát, ...
Kasmiri rizs zöldségekkel és mazsolával ...

~es zöldségpiláf
Ez a hagyományos közel-keleti étel kiváló megoldás, ha húsmentes, de tápláló és egészséges ételre vágysz.
Forrás: Femina.hu ...

~: Hántolás után a szemeket nem fényezik, vagyis nem távolítják el a héj alatti "ezüsthártyát", így ennek a fajtának magas a tápértéke, viszont lassabban fő. Emiatt célszerű főzés előtt előáztatni, és kb. 45 percig főzni.

~
Elkészítés:
A hagymát és a gombát tisztítás után összevágjuk. A csirkemellet kockákra vágjuk.

~ helyett rizskeveréket használtam hozzá; ebben előgőzölt, barna és vad rizs van. Kevés olajon megfuttattam egy bögrényit, majd kétszeres mennyiségű vizet öntöttem rá. Megvártam, míg felforr, majd lefedve, kis lángon 30 percig főztem.

A ~ és a vadrizs rengeteg jótékony hatással rendelkezik: táplál, gyógyít, méregtelenít, ráadásul csekély a tápértéke. Rostokban és vitaminokban gazdag, mert hántolatlan. Tehát sokkal egészségesebb mint a fehér rizs.

A ~t kifőzzük. Az apróra vágott vöröshagymát vízen megpároljuk, majd beletesszük az apróra vágott gombát. Majorannával, sóval és köménnyel ízesítjük. Kevés olajat is öntünk hozzá és puhulásig pároljuk. Majd a megfőtt rizzsel összekeverjük, igény szerint még sózzuk, ill.

A ~t sós vízben megfőztem. A kelkáposztát laskákra vágtam és az olívaolajon a fűszerekkel és az apró kockákra vágott másfél fej vöröshagymával megpároltam. Kicsi vizet öntöttem alá, miután a vörös- és fokhagyma megüvegesedett és rátettem a kelcsíkokat.

A ~t egy éjszakára beáztatjuk. Én ezt általában elfelejtem, de ekkor sincs nagy baj, csak így a rizst tovább kell főzni. Bő, 4-5-szörös vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a sót, a mazsolát és a nyírfacukrot.

A ~t megfőzzük, a zöldségeket fűszerezzük, kevés vízben megpároljuk. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a zöldségeket megforgatjuk benne, majd ugyanabban a serpenyőben szintén vajon megsütjük a halfiléket.

A ~t elkészítem, és rákanalazva tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése ...

A ~t egy éjszakára vízbe áztatjuk, utána átmossuk, majd olajon megfuttatjuk. Forró vizet adunk hozzá, majd fél óra alatt megfőzzük.
Ha előzőleg nem áztattuk be, akkor olajon megfuttatjuk, vizet adunk hozzá, és 40 perc alatt puhára főzzük.

200 g ~
200 g csökkentett zsírtartalmú (12%-os) tejföl
kevés só ...

1/2 kg ~,
víz.
Az elkészítés menete:
A fél kiló rizst feltesszük főni, körülbelül 2-3 szoros mennyiségű vízzel takarék lángon, hiszen az a cél, hogy a rizst jól elfőzzük, és jó sok leve maradjon. Néha megkavarjuk, ellenőrizzük, hogy nem ragad-e le véletlenül.

1 pohár ~
fekete bab (lehet konzerv)
1 kaliforniai paprika
fél póréhagyma
1 konzervparadicsom / pár szem paradicsom
olívaolaj, petrezselyem, római kömény ...

150 dkg ~t megmosunk, forró sós vízbe tesszük, lassú tűzön kb. fél óráig főzzük.

Barna: A ~ lehet rövid vagy hoszú szemű. A ~nek csak a héját távolítják el, minden más réteg marad (nem koptatják le a korpát és a csírát), és nem is fényezik, mint a fehér rizst.

Köretnek ~t készítettem, az új kedvencemet. Mázli, mert egészséges is.
2 személyre:
30 dkg pulyka apróhús (vagy csirke vagy sertéscomb vagy lapocka, vagy voltaképp bármi)
1 közepes pritamin paprika
1 kisebb cukkini
1 szem paradicsom
2 dl főzőtejszín
só, majoranna
1 bögre ~ ...

Zöldséges ~ padlizsánkrémmel
Rendkívül egyszerű, húsmentes étel: zöldséges ~ padlizsánkrémmel és vega baconnel, azaz aszalt, pácolt padlizsánnal. A rizshez kevert zöldségeket nem pároltam meg, hanem nyersen, frissen, roppanósan kevertem a ~hez, miután megfőtt.

kelkáposzta, ~, tofu, olaj, fokhagyma, vöröshagyma, szójaszósz, köménymag, kapormag, koriander, natúr vegamix,borsikafű.

Megjegyzés: a ~ helyett használhatunk fehéret is, azt a szokásos módon készítsük el.
Bejegyezte: Szemi dátum: 15:45 4 megjegyzés
Csibemell brokkolival ...

A lencsét és a ~t, külön-külön feltesszük főni. A ~t 2 csésze vízzel főzzük (mindig kétszeres mennyiségű vízben főzzük a ~t). Nem fontos fűszerezni, mert így hamarabb megfő. A lencsét annyi vízben főzzük, hogy jól ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük.

Elkészítése: A ~t a csomagoláson olvasható előírás szerinti idő alatt sós forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük, hűtjük. A csirkehúst sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, laskára vágjuk és fűszerezzük, majd leöntjük a páccal. A rizst összekeverjük a zöldségekkel és a fűszerekkel.

Köretjavaslat: ~ és friss saláta
Elkészítés
1 A citromok levét facsarjuk egy hőálló tálba, adjuk hozzá a mézet és az olívaolajat, keverjük jól össze.

A ~, a gabonafélék, a fokhagyma és a többi hagymaféle remek forrásai a szilíciumnak és a kénnek - azoknak az ásványi anyagoknak, amik ellenállóbbá teszik a körmöt és megfelelő táplálást biztosítanak a számára.

13 dkg előfőzött ~
1 doboz morzsolt kukoricakonzerv
1 kaliforniai paprika
ízlés szerint csípős paprika
10 dkg csemegeuborka
4 ek csökkentett zsírtartalmú majonéz
1,5 dl joghurt
só, bors ...

A rizst sós vízben, úgy mint a tésztát, puhulási sorrendben megfőzzük, először a ~t öntjük bele, utána a jázmin rizst szinte egyszerre a vadrizzsel. A rizs mennyiségének 1, 7 szeresével főzzük meg a rizseket, majd lefedve saját gőzében hagyjuk, amíg az összes vizet magába nem szívja.

Válogassuk meg a ~t, forró, majd hideg vizzel nagy műanyag hálós nyeles szűrőben mossuk át, csepegtessük le.

A ~t és a borsót külön-külön pároljuk puhára (természetesen, ha a borsó konzerv, akkor ez a fázis stornó).
Egy kis serpenyőben olvasszuk fel a Rama-t, és tegyük bele a lisztet, majd pirítsuk meg egy kicsit.

Hűvösebb napokon egészen felemelő érzés egy tényér Kondor-féle ~ bekebelezése. A ~t jól megmosom és olajban megpirítom. A kellő meny-nyiségű - itt mindig ízlelésemre bízom magam - fűszerezést, ami többnyire currypor, só felaprított zöldfélék, gomba, sárgarépa követ.

Keverjünk össze 3 bögre teljes kiőrlésű tönkölylisztet 1bögre ~liszttel, 1 bögre szójalisztet, 1cs sütőport, 1 dl citromlében futtassunk fel, 1 púpozott ek szódabikarbónát- óvatosan a tál fölött, mert könnyen kifut-, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, 1 dl napraforgóolajjal.

bio dolgok: zabpehely, bulgur, ~, búza; nádcukor; többféle bab; lencse (vörös is); borsó; gersli; hajdina; köles; csicseriborsó; sok-sok fajta aszalt gyümölcs (mazsolából volt kb 4 féle); olajos magvak, pl ami nagyon tetszett: makadámiadió, paradió, natúr pisztáciabél; meg dió és mák, ...

~t még nem készítettem. Most mindkettőnek eljött az ideje. Nem is hittem volna, hogy ez lesz az az étel, amiben a gombát képes leszek megenni, legalábbis 2-3 falat erejéig. :D A Kutyánszkinak ráadásul nagyon ízlett ez a ragu, szóval biztos nem utoljára készült.

Én most gyors főzésű bio ~t (Biopont termék) használtam, így kb. 30 perc alatt elkészült az étel, "hagyományos" ~ből készítve, biztosan hosszabb főzési időt igényel.

120g hosszú szemű ~,
2 ek olívaolaj,
1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva,
1 nagy gerezd zúzott fokhagyma,
120g gesztenyegomba megtisztítva és felszeletelve,
1 tk szárított oregano,
1 ek finomra vágott friss petrezselyemzöld,
½ mk só,
frissen őrölt fekete bors, ...

Ahhoz, hogy a napi 1000-1200 kalóriát ne lépjük át, reggelire fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, és sovány tejterméket, ebédre sovány húsokat, nyers, grillezett, vagy párolt zöldségekkel, ~t és sok gyümölcsöt.

Hozzávalók: 2 tasak Riceland ~ Knorr Delikát ételízesítő 40 dkg brokkoli, mélyhűtött is lehet, tisztítva, rózsáira bontva 1 mokkáskanál szódabikarbóna 1 tojás 1 dl tejszín 2 evőkanál apróra vágott vegyes zöldfűszer (például: petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma) só őrölt bors 4 főtt tojás, ...

Currys sült nyúl Hozzávalók: 50 dkg nyúlhús A páchoz: olívaolaj bors curry mustár kakukkfű majoranna fokhagyma A sütéshez: fűszerolaj füstölt szalonna friss kakukkfű rozmaring A körethez: ~ petrezselyem paradicsomszelet Elkészítés: A húst...

Elkészítés:Külön-külön főzzük meg a fehér és ~t,majd hagyjuk kihűlni.A zöldséget ezalatt kis kockára vágjuk.A csirkemellet serpenyőben süssük pirosra,majd kockára vágva tegyük hűtőbe.

A gluténmentes változatban semmit sem változtattam kivéve, hogy ~liszttel helyettesítettem a sima lisztet.

» 5 dkg ~liszt
» 5 dkg kukoricakeményítő
» 3 dkg burgonyakeményítő
» 5 dkg cirokliszt
» 3 dkg tápiókakeményítő
» 1½ teáskanál xantángumi
» 1½ teáskanál szárított élesztő
» 2 teáskanál só
» 1 teáskanál cukor
» 1 dl tej ...

225 g ~,
50 g vadrizs,
2 piros alma, meghámozva és darabokra vágva,
2 zellerszár, felszeletelve,
115 g szőlő, magja nélkül,
3 ek. citrom- vagy narancslé,
150 ml sűrű majonéz,
350 g sült pulyka, felszeletelve,
só, frissen őrölt fekete bors,
fodros salátalevél a tálaláshoz.

1. Elkészítem a párolt rizst. ~, vagy vadrizs is jó hozzá.
2. Vajon vagy margarinon pici sóval megpárolok 20-30 dkg bármilyen vegyes zöldséget.
3. A sült csirkehúst kis darabokra szedem, és az egészet összekeverem, és megszórom egy kevés frissen őrölt borssal.

Hozzávalók a töltelékhez
30 dkg ~, 20 dkg Szilasfood szójagranulátum, házi készítésű ételízesítő, 1 dl olaj, 2 kiskanál pirospaprika, Lucullus oreganó, borsikafű
A sűrítéshez
3 evőkanál durumliszt, 1 kiskanál pirospaprika, 3 evokanál olaj, 1 dl víz ...

Ezalatt előkészítjük a köretet. A ~t hagyományos módon megpároljuk, a brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd zöldségpárolón megbároljuk. Ha nincs egyhén sós vízben megfőzzük. 10-15 percig.

~t párolok. Vettem gépsonkát amit csíkkokra vágok ezt is kicsit megsütöm. Csinálok egy újhagymás, kevés paradicsom, california vagy kápia paprikás ragut, erre a sonka.
rétegezem
sovány tejből kevés vajon besamel fűszerek, szerecsendió is és fokhagyma is.
Tetjére sovány reszelt sajt.

17,5 dkg ~
1,5 dl száraz fehérbor
csipetnyi sáfrány
3,5 dl csirkehúsleves (leveskockából)
2 evőkanál paprikakrém (csípős)
csipetnyi őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
2 nagy (héja és belseje nélkül) paradicsom
1-1 (kicsumázva, vékonyan felszeletelve) piros és sárga paprika
őrölt bors ...

Hozzávalók:
A töltelékhez:: 30 dkg ~, 20 dkg szójapehely, házi készítésű ételízesítő, 1 dl olaj, 2 kiskanál pirospaprika, oreganó, borsikafű
A sűrítéshez: 3 evőkanál durumliszt, 1 kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 1 dl víz ...

Címkék: balzsamecet, ~, jégsaláta, karaj, olajbogyó, paradicsom, parmezán, rizibizi, rántott hús, sajtos panír, szardellafilé
Vörösboros marhaszelet tejszínes krumplival
Családunkban gyakran készül marhasült, a következőkben a saját verziómat írom majd le.

A húst puhára párolom, folyamatosan kevés víz adagolásával. A ~t megfőzöm és félreteszem.
A megpárolódott húshoz hozzáadom a rozmaringot és a három centisre vágott zöldbabot. A többi paradicsomot is leforrázom és felkockázom, majd hozzáadom a húshoz.

1 csésze hosszú szemű ~
1 1/4 csésze víz
1/4 csésze friss petrezselyem apróra vágva
8 dl konzerv hámozott egész paradicsom
1/2 tk só
1/1 tk morzsolt szárított oregáno
1 tk őrölt fahéj
csipetnyi cayenne bors
2 közepes padlizsán
olíva olaj a padlizsán olajozásához ...

1 fej káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
0,5 kg ~
pirospaprika
borsikafű (csombor)
kapor
majoránna, esetleg ízlés szerint más főszerek
házi Vegeta-pótló, só
leforrázott szójagranulátum vagy gomba ...

vagy
Almás rizs
Párolj meg 4 dkg ~t. Hagyd langyosra hűlni. Reszelj le egy almát, forgasd össze a rizzsel, egy pohár joghurttal és egy evőkanál frissen facsart citrommal.

Alaposan összegyúrjuk és hozzáadunk annyi ~lisztet, hogy jól formázható legyen. Ha szükséges, keverjünk hozzá egy-két tojást, hogy jól összeálljon. Dió nagyságú golyókat formázunk belőle, és olajban vagy kókuszzsírban, serpenyőben ropogósra sütjük. Zöldfűszeres joghurttal tálaljuk.

Ha szereted a gofrit, próbáld ki ezt a különleges változatot! Chef Maki ~ből készült, juharszirupos palacsintája igazi ínyencség.
Gyilkosság történt az előadáson - videó!
Mitől bikavér a bikavér? Videó
» További cikkek ...

Előfordul még ~ is, és egy speciális ragadósabb fajtából készül a mochi (mint hallom Hawaiin is eszik, a receptet majd később). Nagyon drága a rizs, nem engednek importálni, így támogatják a kis rizstermelő földműveseket. Kilója 1500-2000 forint.

Nemrégiben kaptam a bioboltos barátnőmtől 1 csomag ~lisztet kipróbálásra. Most ezt is belesütöttem a kenyérkébe. Nagyon fini lett. Íme a recept.
Hozzávalók: ...

Egy igazán ízletes köret, amely önmagában is megállja a helyét. Egy bögre ~ 2 közepes alma Víz pici olaj só Az olajon megfuttatjuk a rizst. Majd felöntjük vízzel. Tovább kell.
Load more posts
Keresés ...

ha szereted a tocsogós rizst^^
:) mondjuk én megveszek érte de a lakótársamnak is főztem:D ő meg még ~t sem igazán evett (ilyen szempontból nem is baj hogy túlfőtt)
csongi írta...
Pont ilyen ebédre vágytam ma. El is készítem! Köszi a receptet! ...

4 tojásfehérje
10 dkg cukor
4 dkg ~liszt
4 dkg finomra őrölt mandula (héjastól)
4 evőkanál olaj ...

Értékesebb a fehér rizsnél, hiszen vízben oldott antociánokból még a ~nél is többet tartalmaz. Főzési ideje viszont hosszú, körülbelül 40 percet vesz igénybe. Ideje volt végre megfőzni, azért is mert már nagyon kíváncsi voltam rá. Főzés közben a víz nem is annyira fekete, inkább vöröses.

10 dkg szárított, cukrozott trópusi mix (ananász, papaya, kókusz, banán, mazsola)
10 dkg zabpehely
4 dkg puffasztott ~
5 dkg földimogyoró héj nélkül
5 dkg hántolt napraforgómag
10 dkg lágy barna cukor
1,25 dl golden syrup/méz
10 dkg vaj ...

Abonett, barna kenyér, búzacsíra, rozsos kenyér, grahamkenyér, graham liszt, hajdina, köles, korpás zsemle, korpovit, lenmagos kenyér, ~, zabkorpa, zabpehely
Burgonyakeményítő, búzadara, fehér kenyér, félbarna kenyér, réteslap, száraztészta (2/4 tojásos), zab, zsemle, zsemlemorzsa.

Most, hogy van cukkini, főleg azzal készül.
Melléje jön vagy nokedli, vagy tészta vagy ~ vagy hajdina vagy....
de nem csípősen készül.
Nyáron nálunk egyértelmű, hogy hetente egyszer van lecsó. Sőt, ha megyünk valahova kirándulni, volt hogy ezt vittünk magunkkal.

fél kg darált sertéslapocka
10 dkg ~
1 kis fej vöröshagyma
Elkészítés ...

2 dl sárgarépa
1 dl vietnami halszósz (nuoc mam)
0,5 dl ~ecet
fél citrom leve
kis diónyi gyömbér
4 gerezd fokhagyma ...

Amikor alig van időd a főzésre, érdemes elkészítened ezt az egyszerű és gyors finomságot, a siker biztos! Hozzávalók: 30 dkg ~ 30 dkg füstölt[.]
Sonkás sajtos rakott rizs a sütőből, elképesztően finom és pikk-pakk össze lehet dobni ...

3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kis doboz paradicsom, 1 kávéskanál oregano, só, fekete bors, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 2 fej vöröshagyma, kevés kakukkfű, 20 dkg ~, fél l zöldségleves, 10 nagyobb fej gomba, 1 piros húsú paprika, 10 dkg sajt, 1 evőkanál margarin, ...

30 dkg filézett hideg csirkesült vegyes testrészekből
2 db grapefruit
500 g cékla
250 g retek
200 g zöldbab
200 g ~
200 g csökkentett zsírtartalmú (12%-os) tejföl ...

A fasírt rendíthetetlen hívei sincsenek nélkülözésre ítélve: az említett gabonafélékből és a még nem említett legfőbb kincsből, a legnagyobb tápértékű és igen finom főtt ~ből osztályon felüli önbecsapásra vagyunk képesek. És még éhesek sem maradunk.

A gázra tégy egy lapot, hogy ne süljön oda a rizs. Egy bögrébe öntsd bele a tasak rizset (kb. félig telik meg tőle). A bögre másik felébe tölts ~et a tasakból.

1 nagy szál sárgarépa,
2 kisebb cukkini,
1 darabka vöröshagyma,
1 nagy marék zöldborsó (mirelit),
pici jódozott só,
2 kk olaj,
1 csapott ek ~ ...

Az állati eredetű termékek közül a tej és a tejtermékek kiegészítő táplálékul szolgálnak. Naponta együnk teljes értékű gabonaféléket (búza, árpa, rozs, ~, hajdina, köles); szóját vagy egyéb babfélét kisebb mennyiségben ; zöldséget, gyümölcsfélét nyersen párolva.

2 nagy teáskanál napon szárított paradicsomkrém (ha nincs, helyettesíthető sima paradicsompürével)
500 g bulgur - a műsorban ~t használt, de ez is remekül passzol hozzá (ez az adag egyébként nyugodtan felezhető szerintem, 500 g az jó sok)
1 citrom leve
4 evőkanál natúr joghurt ...

4 szelet szójaszelet (sós vízben puhára főzzük, kinyomkodjuk, majd lisztbe mártva olajban kisütjük)
2 kanál csicseriborsó (áztatás után babérlevéllel, fokhagymával. sós vízben puhára főzve)
20 dkg főtt ~
20 dkg párolt zöldség
sós mogvoró
curry
csiliszósz ...

Állítólag 40 000 különböző rizs létezik - de alapvetően két csoportba tartoznak - rövid vagy hosszú szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A rövid szemű ~ a legegészségesebb, a "belek szivacsának" is nevezik.

1 egységnyi rizsre 2 egységyi vizet öntök, csak Vegetát, sót nem, curryporral és/vagy egy pici sáfránnyal szép sárga lesz. Általában ~t használok (ezt egy kicsit több vízzel, tovább fozöm, mint a fehéret) egy púpozott evokanál vadrizzsel (v. "indián rizs") cirmosítva.

majd ha a hús már megpuhult, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott zöldségeket, a gombát és a jóminőségű száraz fehérbort, amivel készre pároljuk az egészet. Végül utánfűszerezzük ,és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, valamint zsályával. Köretként sáfrányos sült rizst, vagy párolt ~t ...

Még azt a műhelytitkot is elárulom a kétkedőknek, hogy annyira hasonlított a gombapörköltes rakott kel íze az eredetire, hogy "vércse" Férjecske észre sem vette a különbséget és az én agyamat is újra és újra emlékeztetni kellett arra, hogy nincs benne hús, bátran falatozhatok. ~es verzióban ...

Volt már sültnek és pörköltnek is készítve, vagy a csontos részekből nagyon finom levest főztem, de valami másra is vágytam. Így született meg ez a paradicsomos nyúlgerinc ("összegyűjtöttem" több gerincet), ami nagy sikert aratott. ~ből főzött kukoricás rizibizivel tálaltam.

Manapság kerülöm a lisztes dolgokat, így a spenótos palacsinta kilőve, pedig az a kedvencem...Jött helyette a ~ és a tojás. Egyszerű és gyors ebéd, pillanatok alatt. Lehet csak így magában fogyasztani, vagy köretként natúr hús, vagy hal mellé.

A szárát felkockáztam és gyorsan bedobtam a fortyogó lébe. Sóztam és fedőt tettem rá, hogy a szárak puhuljanak. A virág rész és a currypor az utolsó 5 percben került bele.
Garam masalás ~t ettünk hozzá, és az utolsó falatig elfogyott! ...

Ízlés szerint erős vagy édes pirospaprikát szórunk rá.
Most párolt rizzsel készítettem, amibe dobtam pár szem ~t is, hogy ne legyen vakítóan fehér.
Párolt rizst, főtt krumplit vagy frissen sült ropogós héjú kenyeret ajánlok hozzá.
Jó étvágyat kívánok! ...

Az általam bemutatott rizstejről tudni kell, hogy mivel fehér rizsből készül, ezért nem sok tápanyag van benne, fehérje és kalciumforrásként a tehéntejjel ellentétben egyáltalán nem szolgál. Részben vagy egészben ~ből is készíthető, így a tápanyagtartalma növelhető.

Felforraltam a zöldsége lét, és egy merülő mixerrel pürésítettem, kóstoltam és egy kis sóval korrigálnom is kellett. Kicsit hígnak tűnt, ezért egy kanálnyi ~lisztet kikevertem hideg vízben, és forralás közben belecsurgattam. Kiforraltam, majd félre tettem pihenni pár percet.

az említettnél kicsit kevesebb folyadék is elegendő lehet, míg a rövidszemű, ragadós kicsit többet is megkívánhat.
A barna, azaz hántolatlan rizsek lényegesen lassabban főnek és több vizet vesznek fel, ezért azokat cca. az ötödével több vízzel érdemes elindítani. (Lehet próbálkozni a ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rizs, Zöldség, Tojás, Paradicsom, Hagyma?

◄ Barna rántás   Barna süti ►
 
RSS Mobile