Kezdőlap (Bárányhús)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bárányhús

Gasztronómia  Báránygerinc  Bárányhús c

Bárányhússal töltött pite elkészítése:
A paradicsomokat kimagozzuk, a húsukat összezúzzuk. Az olajban megpirítjuk a zúzott fokhagymát, és hozzáadjuk a húst. Gyorsan megpirítjuk, közben villával apróra nyomkodjuk.


Bárányhúsos falatok
A kis kockákra vágott bárányhúsdarabokat az összevágott sárgarépával és vöröshagymával együtt forró zsírban kisütjük. Ezután paradicsompürét adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, leöntjük vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a nagy kockákra vágott burgonyát, és puhára pároljuk.

Bárányhússal töltött paradicsom csőben sütve, olívabogyós kenyérrel
Add hozzá ezt a receptet kedvenceidhez! :: 400 :: 15"
A(z) "Bárányhússal töltött paradicsom csőben sütve, olívabogyós kenyérrel" című recept megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet: ...

Bárányhús
Finom, egyszerű receptek, amikben szerepel Bárányhús alapanyagként.
Palócleves ...

Bárányhússal rakott cukkinis padlizsán
Minekután a moussakának rengeteg verziója létezik, ezt az ételt is hívhatnám annak. Alig győzöm kivárni, hogy megkezdődjön a padlizsán és. Continue reading »
...

~
K.M.
A birkát egyéves koráig nevezzük báránynak. Húsa ízletes, változatosan elkészíthető. Míg a török és az arab konyha általánosan használja, nálunk szinte csupán húsvétkor van szezonja.

40 dkg darált ~
őrölt bors
2 evőkanál koriander levél
2 evőkanál fenyőmag
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál pirospaprika
8 evőkanál gersli vagy rizs
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál vágott petrezselyem
4 evőkanál olaj
2 evőkanál mentalevél ...

~os saláta
Hány személyre: 4
» 40 dkg bárányfilé
» néhány salátalevél
» 1 fej fodros saláta
» 30 dkg cikória
» 1 gránátalma
» 1 gerezd fokhagyma
» 3 ek. olaj
» 20 dkg mélyhűtött ribizli
» 3 kiskanál borecet
» 1 ek. cukor ...

~ raguban
Egy lábosban füstölt szalonnát pirítunk, hozzáadjuk a báránycsülköt, körbe pirítjuk, fűszercsokrot készítünk kakukkfűből, zsályából, rozmaringból, petrezselyemből. Ezt hozzáadjuk a húshoz. Egész borssal, sóval, őrölt szegfűszeggel és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

Sült bárányhús gyümölcsös kuszkuszban csicseriborsó-pürével, sült citromos joghurttal ...

~os-padlizsános pite - 4 személyre
Felhevített olajon megsütjük a felszeletelt padlizsánokat, majd kivesszük a serpenyőből. A benne maradt olajban a darált ~sal együtt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a bort és a kakukkfüvet.

~ citrommal
Főzd meg tehénhús-lévben s ecetben. Pergelj lisztet belé, metélj citromot reá. Csináld meg borssal, gyömbérrel, sáfránnyal. Ha pedig lisztet nem akarsz belé rántani, boros cipóval hadd forrjon fel: jobb ízű lészen, mert a liszt minden étekben jó.

Párolt ~ zöldséggel
Hozzávalók:
4 személyre:
4 szál sárgarépa, 1/2 zellergumó, 6 szál metélő zeller, 3 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 paradicsom, 4 szelet ~ (egyenként kb. 300 g), 3 ek. liszt, 3 ek. olívaolaj, só, őrölt bors, 125 ml húsleves, 125 ml vörösbor ...

Alföldi ~
" onclick="return iwiwshare_click1020()" target="_blank"
Hozzávalók: 25 dkg fehér bab, 2 fej hagyma, 1 evőkanál vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg ~, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél, petrezselyemzöld.

Cimkék:
~ sütés hússütés főzés sütés recept konyha hús
Felhasználónév: Jelszó: Belépés
Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.

Vágjuk a ~t kis kockákra és a tűzhelyen, napraforgó olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk a hússal, majd öntsük fel az egészet húslevessel. 2. A hozzávalókat töltsük egy zárt aljú párolóedénybe.

Távol-keleti ~os tekercsek recept
Kedvenc receptek közé
Ezt a receptet már többen keresték honlaponkon. Legyél te az első aki feltölti az elkészített receptet fotóval együtt és nyerj vele (Spar, Penny vagy Tesco) vásárlási utalványt! ...

Hozzávalók: 1 kg ~ 3 cm-es kockákra vágva, 3 kis fej hagyma vastagra karikázva, 3 ek olívaolaj, 0,5 dl mentás ecet, 1 gerezd fokhagymapép, 0,5 mk. törött bors, késhegynyi nagyon csípős piros paprika, só, 2 dl joghurt, 1 fej saláta, 6 illatos fából készült grillpálca.

Közben kis kockákra vágjuk a ~t, és hozzáadjuk a vöröshagymához. Megtisztítjuk és felaprítjuk a fokhagymát, az egyik répát, mindkét paprikát, és a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszereket is. Fedő alatt közepes lángon pirítjuk. Eközben megtisztítjuk és félbevágjuk a tököt.

Nem csak ízletes de nagyon egészséges. A ~ egyike azon húsételeknek amelyek igen sokféleképpen hatnak a szervezetünkre.
.
A leglátványosabb hatást a szexuális téren nyújtja, javítja a szexuális aktivitást és kitartóképességet. Legalábbis ezt vallja a hagyományos kínai gyógyászat.

A főzési idő vége felé lobogó sós vízben kifőzöm a gombócokat, melyeket két teáskanál segítségével formázok a ~os masszából.
A levest a gombócokkal és felezett, kimagozott, hámozott szőlőszemekkel tálalom.

BÁRÁNYHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A birkát egyéves koráig báránynak nevezzük. A bárányt változatosan készíthetjük el. Így a fejből és apró csontos részeiből tárkonyos bárányleves készíthető, combjait, gerincét fokhagymával tűzdelve egészben sütik.

~ kelbimbóval
Hozzávalók: 50 dkg báránylapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt kömény, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, 2 dl zöldséglé, 20 dkg mélyhűtött kelbimbó, 20 dkg burgonya, 2 evőkanál sima liszt ...

~os tikka recept
~os tikka recept
Hozzávalók 20 darabhoz:
450g bárányfilé,
2 mogyoróhagyma, felszeletelve.

~os muszaka
Ezt az ételt kimondottan ünnepi fogásként, ínyenceknek tálalhatjuk fel. Nagyon sokan nem szeretik a padlizsánt, pedig nagyon egészséges. A ~ kevés zsírtartalma miatt ,könnyen emészthető, nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot,mivel a. Folytatás » ...

~ aszalt szilvával
március 26, 2013 under -Egyéb hús recept (bárány, birka, strucc, nyúl, kecske), 500-750 kcal, nehézségi fok: 3, több mint 120 perc ...

BÁRÁNYHÚSOS LEPÉNYKÉK
(SFIHA)
Elkészítési idő: fél óra + amíg megkel a tészta
Hozzávalók: ...

~sal töltött birsalma (Irán)
6 közepes nagyságú birs, 12 ek. darált ~, 3 ek. főtt, passzírozott zöldborsó, 3 ek. reszelt hagyma, só, bors, 2 ek. olaj, 1 ek. méz, 2 ek. vaj, víz.
Vágjuk ki a birs csutkás részét, öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni 20 percig.

A ~ a világ nagyon sok részén az egyik legfontosabb alapanyag, Magyarországon azonban nem igazán népszerű.

~os cibereleves
Az apróra vágott ~t forrásban lévő vízbe dobjuk. Rövid forralás után a képződő habot leszedjük, majd a zöldjével együtt, ... tovább
cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek ...

~os lepény recept
Elkészítésí idő: 280 perc
Elkészítés: A tészta hozzávalóit jól keverjük össze 5 percen keresztül, majd letakarva hagyjuk állni 1 óráig. A húst tisztítsuk meg, csontozzuk ki, vágjuk nagyobb darabokra és fűszerezzük be sóval, va...

~os (165), belsőségből készülő (89), birka (15), borjúhúsos (130), hentesáru (68), marhahúsos (295), nyúl (14), sertés (369), szárnyas (587), ürü (4), vad (30)
jellemző összetevő
keresés: ...

~ wallisi módra
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg báránycomb, 10 dkg angolszalonna, 30 dkg mogyoróhagyma, 20 dkg sárgarépa, 1,5 dl vörösbor, 1 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 1 szem szegfűszeg, 2 dkg vaj, só, törött bors, 1 mokkáskanál majoránna.

~, tárkony,2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 2 evőkanál liszt, só, 1 bögre rizs, ecet, fél evőkanál cukor.
Elkészítés: ...

~ darált marhahús darált sertéshús fekete bors fokhagyma hegyes erős paprikavöröshagyma zöldpaprika
receptjellemzők ...

~ helyett készíthetjük csirkéből vagy nyúlból is.
Csípős, fűszeres, szaftos, omlós, puha és zamatos hús, ropogós salátalevelekkel, párolt lédús spenóttal és hűvös krémes joghurttal. Mi kellhet még?
Talán csak egy pohár hideg barnasör vagy mexikói kukoricasör.

~ és egyéb hús sajnos éppen nem volt raktáron, de számos finomságot cipeltem haza. Este a szokásos távirányítós kapcsolgatás közben egy szír fickót fedeztem fel a Paprikán, amint éppen a konyhában tevékenykedett.

~os padlizsántekercs nyárson
Báránykenyér marinált laskagombával
Francia pireneusi báránygerinc, fehérbabraguval ...

A ~t egy éjszakára bepácoljuk: fogunk egy üvegtálat, abba tesszük a húst, majd sóval, borssal megszórjuk, beletesszük a babérlevelet, a rozmaringot, a felaprózott vöröshagymát, fokhagymát, hozzáöntjük a bort, és így a hűtőben állni hagyjuk.

A ~t mossuk meg és töröljük szárazra papír kéztörlővel. Sóval és őrölt fekete borssal dörzsöljük be.
A húsba éles késsel több helyen vágjunk nyílást. 1 fej fokhagymát vágjunk negyedekbe, 1-2 rozmaring ágat 2 cm-es darabokra.

A ~t bevagdossuk, megtűzdeljük megtisztított, szeletekre vágott fokhagymával. Megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a finomra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, megkenjük vele a ~t, meglocsoljuk citromlével.

A ~t kezelhető darabokra vágjuk. A forró zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a sózott, borsozott húsdarabokat. Folyamatosan kevergetve kicsit átpirítjuk. Közben lereszeljük az egyik citrom héját, kicsavarjuk a levét.

A ~t megdaráljuk, vagy előzőleg megkérjük a hentest, hogy darálja meg. A hagymát megpároljuk, majd a húst hozzáadva, fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a paradicsomszószt és a zöldfűszereket is, majd sózzuk, borsozzuk. A tejszínt összekeverjük a liszttel és a tojással.

A ~t megtisztítjuk, majd egyenletes vékony szeletekre vágjuk.
Olíva olajos vajon megpároljuk a ~t ( amig kicsit fehér nem lesz ), majd mazsolával, és a fűszerkeverékes rizzsel összesütjük állandó keverés mellett.

A ~t nagy kockára vágjuk, megmossuk, és 2 liter aaplében a megtisztított hagymával puhára főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, egy kevés vízzel felöntjük, a húshoz keverjük és felforraljuk.

A ~t vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, egy kicsit besózzuk. A sertésvelőt megtisztítjuk, és turmixgépben az apróra vágott fokhagymával, vöröshagymával, sóval, borssal, köménnyel, gyömbérrel összeturmixoljuk.

A ~ éppen az újburgonya megjelenésének időszakában a legízletesebb. A füstöltsonka-szeletek és a fűszerek hozzáadásával készülő tekercseknek ígérjük, még a legerősebb jellemek sem tudnak majd ellenállni. Köretként galambbegysalátát és zöldséget ajánlunk.
Elkészítési idő
2 h
Nehézségi fok ...

A ~t megmossuk, feldaraboljuk, kevés olajon megpároljuk, majd a sóval, a borssal és a paprikával fűszerezzük. A babot, a krumplit, a hagymát, a padlizsánt és a paradicsomot felkockázzuk, és kevés olajon megpároljuk, megszórjuk a petrezselyemmel.

A ~t helyettesíthetjük marhahússal, vagy szűzérmével is. Ha fagyasztott zöldségeket használunk, az elkészítési idő lerövidíthető.
Értékelje a receptet:
(1.0)
Egyszerű ételek, egytálételek ...

A ~on nem is érződött, hogy bárány (bár az ír bárányon ritkán érződik, ráadásul ez is organic volt, comb, és a fehér zsírt most is leszedtem), a magyar füstölt oldalas megadta az ugyancsak magyar savanyú káposztához illő ízt, az észak-ír krémes tejöl pedig bársonyossá, ...

A ~t lehártyázom, kb 1,5-2 cm-es kockákra vágom. Az olivaolajat felforrósítom egy nagy serpenyőben, és két menetben megpirítom benne a húsdarabokat minden oldalról, így bezáródnak a pórusai.

A ~t (bármilyen jó hozzá) meg kell párolni. Végülis ugyanúgy fűszerezzük, készíjük, mintha sült lenne belőle, csak nem kell teljesen lefőzni a levét és nem kell lepirítani a tetejét.

6. ~ - szeretem de nem vagyok az a nagybetűs rajongó
7. Barátfüle - Most megenném, szilvalekvárost
8. Békacomb rántva - "Annyira ez sem volt különleges", direkt bent hagytam Ági kommentjét, mert egyezik a véleményünk, nem estem tőle hasra ...

6. ~ - Eddig még csak pörköltként ettem, azt bármikor újra, de kíváncsi vagyok arra is, miylen lehet sütve.
7. Barátfüle - Vagy lekvárosan vagy túrósan. A lekvár persze ezeréves, jó kemény szilva legyen.
8. Békacomb rántva - Még nem volt, de ha elém raknák biztos megkóstolnám.

6-8 ~ szelet ( lehet lapocka, combfilé, gerincfilé stb.)
3 dl olívaolaj
3 ek apróra vágott rozmaring
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 egész babérlevél
1 ek méz

őrölt bors ...

Finom ~ recept.
Kategória:bárány húsok Ország:magyar Főre:4
Hozzávalók
bárány mell
zsemle
zsír ...

Főleg ~t, kovásztalan kenyeret, keserű salátaféléket, burgonyát, burgonyalisztet, savanyú céklát és különféle macesz őrleményeket fogyasztanak. Bab, borsó, lencse fogyasztása tilos. Külön erre az alkalomra készített bort isznak.

Darált ~, tabascó, tojás, paradicsomkocka, cukkíni, paprika, reszelt sajt.
Elkészítés:
A darált ~t sóval, tabascóval fűszervezve, tojással, paradicsomkockával, cukkínivel összekeverve töltsd paprikába. 200 fokos sütőben süsd 30 percig. Tálalás előtt szórd meg reszelt sajttal.

50 dkg ~
25 dkg búzadara
5 dkg csiperkegomba
só, bors
Vágjuk a bárámyhúst kisebb darabokra, és pépesítsük mozsártörővel, közben sózzuk, borsozzuk. Utána tisztítsuk meg a csiperkegombát, szeleteljük fel vékonyan, Vagdalt hús arab módra» ...

Egytál ~sal és zöldséggel.
[szerkesztés] Aromás
Erős illatú, és ízű friss fűszer (például fokhagyma), melyet sütéskor a hús / hal mellé tesznek, de később a pecsenyeléből eltávolítanak.
[szerkesztés] Arrak ...

Habár a ~ egész évben beszerezhető, igazi szezonja tavasszal, főleg húsvétkor van. Íze igen zamatos és viszonylag kevés előkészületet kíván, készíthetjük roston, grillezve vagy akár sütve is.
Nehézségi fok: könnyű
Időszükséglet: 40 perc ...

Imádom a ~t (és persze a birkát is), ezért kitaláltam pár éve, hogy báránycombot fogok készíteni. Ismét Jamie nagymestert hívtam segítségül és remekül bevált a receptje.

8 szelet ~
25 dkg mandula, apróra törve
1 fej fokhagyma, összezúzva
3 evőkanál va
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál liszt
4 nagyobb db paradicsom
2 evőkanál petrezselyem zöld, apróra vágva
kevés extra szűz olívaolaj
só, bors ...

mártások, ~, vada és szárnyas sültek, zsíros ételek, töltelékek, gombás ételek
Sáfrány:
húsleves, tészták, vaj, sajt, sütemény színezésére ...

1 kg darált ~t elkeverve 1 fej reszelt vöröshagymával, curry-vel, sóval, 2 tojássárgájával, apró pogácsákat formálunk belőle. 2 fej vöröshagymát apróra vágva 1-2 gerezd fokhagymával, 5 dkg vajon megpároljuk. Belerakva a pogácsákat, minden oldalukat átsütjük.

A ~t megmossuk, lefejtjük a csontról, és nagyobb kockákra vágjuk. A húst a csonttal együtt nyeles lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, és az aprított zellerszárral együtt a levesbe tesszük.

Elkészítés: A ~t megmossuk, megkenjük olajjal, és mindkét oldalát megszórjuk a fűszerkeverékkel. Forró sütőrostélyra helyezzük, és mindkét oldalán kb. 5 percig sütjük. A bagettet hosszában bevágjuk. Habosra keverjük a vajat, és ízesítjük a fűszerkeverékkel.

Felhasználható ~ok fűszerezésére, nagyon jól illik a libamájhoz és sült zöldségekhez.
Kapcsolódó cikkek:
» Különleges ünnepi dísz a jéggyertya (Hobbim) ...

Padlizsánnal, ~sal rakott burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
3 evőkanál szűz olívaolaj
2 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
5 gerezd zúzott fokhagyma
50 dkg darált báránycomb
3 szál friss oregánó finomra vágva
őrölt feketebors

30 dkg paradicsom kockákra vágva ...

Az igazi saslik ~ból készül, és jóval egyszerűbb, mint amit most itt bemutatok. Mentségemre szolgáljon, hogy baráti körömben ez a kitűnő nyársétel ilyen formában ´fejlődött´ ki: ...

Természetesen a ~ lenne a legideálisabb, az eredeti változat szinte mindig bárányból vagy birkából készül (illetve borjú vagy marhahúsból).
Beszerzési okokból azonban sertéshús és marhahús keverékéből készítettem.
Hozzávalók 6 adaghoz: ...

Hozzávalók: 1kg ~, 20 szál újhagyma, 20 szál új (zöld) fokhagyma, 1 evő­kanál liszt, 5 dkg zsír, 2 evőkanál paradicsom­lé, só, 1 csokor összevagdalt petrezselyemzöld, ecet. Tovább a teljes receptre.

Az apróra vágott ~t, forrásban lévő tárkonyecetes vízben leforrázzuk, lehűtjük, lecsepegtetjük.

Elkészítés:
Darált ~t sóval, tabascóval fűszervezve, tojással, paradicsomkockával, cukkínivel összekeverve tölts paprikába. 200 fokos sütőben süsd 30 percig sütjük. Tálalás előtt szórd meg reszelt sajttal.
Nettó CH: 1 adagban kb. 7 gramm.

Minipizza darált ~sal és joghurttal
Gyerekzsúrra elengedhetetlen finomság a minipizza! ...

Hozzávalók: 1 kg ~, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk pirospaprika, só, 3 kk törött bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél dl olaj.

Sertés-, marha-, és ~ból készült sültek
Bélszin FincsiVacsi módra
Idő: 90 perc
A bélszínt 2-2,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket enyhén besózzuk meghítjuk...

Gusteau - Konfitált ~ zempléni burgonyalángossal
Borkonyha előtt le a kalappal, a tálalást és az ötleteket tekintve. Az ő nevükhöz fűzödik a számomra legmeglepőbb étek a "Kovászos uborka nyalóka":) Galamb csodás volt, de ami nálam kiverte a biztosítékot az a bazsalikomos zöldalma, ...

A ~ annyira zsíros, hogy annak ellenére, hogy a zsír nagyrésze kicsöpög sülés közben, nem lehet sokat enni belőle egyszerre.

- ~
KEBAB
- azerbajdzsán saslik
KECŐCELEVES VAGY KESZŐCELEVES
- meggyleves, cseresznyeleves
KECSKEMÉTI MÓDRA
- (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
KEDVESSY MÓDRA ...

(általában kecske vagy ~ból készítik)
2 apróra vágott hagyma
2 csésze kemény reszelt sajt 3 tojás 1 csésze olvasztott vaj
só, bors 1 marok apróra vágott petrezselyemzöld
2 lk paradicsompaszta
3 cikk fokhagyma
1 kiskanál zöldmenta 1
1/2 csésze olívaolaj
1/2 kg réteslap (vagy pita) ...

Bevallom nincs nagy tapasztalatom ~ téren. Ez a mostani talán a negyedik alkalom, hogy bárányból főztem, de valami azt súgja, hogy ebben nem térek el a magyar átlagtól.

Sovány marha-, borjú- vagy nyúlhús, kivéve disznó- és ~. Ezeket a húsokat érdemes grillezve, sütve vagy főzve fogyasztani, de az elkészítésnél ne használjunk se tejszínt, vajat vagy olajat.
2. Pulyka vagy csirke hús, de a bőrt távolítsuk el róla!
3.

2 kerek articsóka, 12 kisebb szelet ~, ribizlizselé, só, frissen őrölt feketebors, 3 tojássárgája, 1 citrom leve, 17 dkg sótlan vaj, 1 kg burgonya, petrezselyemzöld
Az articsókát megmossuk, kemény torzsáját és leveleit levágjuk, majd sós vízben háromnegyed óráig lassan főzzük.

50 dkg csontos ~, 25 dkg vegyes leveszöldség, 3 paradicsom, 1 csípős zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 babérlevél, ízlés szerint ecet, só, őrölt fekete bors, csipetnyi cukor ...

Fél kg padlizsán 1 centis szeletekre vágva, fél kg paradicsom 1 centis szeletekre vágva, 2 zöldpaprika vékonyan felszeletelve, 25 dkg ~ és 25 dkg sertéshús nagyon apróra felkockázva, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd préselt fokhagyma, 5 ek olaj, 2 ek reszelt emmentáli, liszt, só, bors, ...

"Egzokiko" (a neve szó szerint azt jelenti: vidékiesen) - rétestésztából készült kis csomagocskák, melyeket ~sal, borsóval, burgonyával, paradicsommal, kaszeri sajttal és petrezselyemmel töltenek, "szuvlasz" - nyárson sült bárány, "muszakasz" - sült padlizsánszeletek, melyeket darált hús, ...

Ezt követően beletesszük a ~t, és kevergetve addig sütjük, amíg pirulni nem kezd. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket, a paradicsompürét, felöntjük a fehérborral és 2 dl vízzel. Közepes lángon, lefedve kb. 30 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük.

- fehérborban párolt ~ zöldséggel
Kirándulás közben bizony megéhezik az ember, főleg még ha okosodik is, így miután Korfutownban, a sziget fővárosában a régészeti -, ázsiai-, és bizánci múzeumot és a régi erődöt is megnéztük, kijárt a jól megérdemelt ebéd.

Sok mai szakácskönyv ~t javasol az ürü helyett, pedig eredetileg az ír gulyás csakis birkahúsból készült, nem bárányból. Igen ritka volt, hogy a szegény ír feláldozta a zsenge húsú bárányát az ír gulyás kedvéért! ...

Rátesszük a kockára vágott ~t, 1 tk. pirospaprikát, a babérlevelet, és fedő alatt kb. 30 percig pároljuk. Ha kell pici vizet adunk hozzá. A ~ főzése közben a burgonyát apró kockára vágjuk. A zöldbabot 3 centiméteresre vágjuk, és félre tesszük.

Hozzávalók: ~, csont, vöröshagyma, pirospaprika, vegyes zöldség, burgonya
Bázeli leves
Hozzávalók: olaj, vöröshagyma, szalonna, húsleves, vörös bor, reszelt sajt
Becsináltleves
Hozzávalók: mirelit csirkeaprólék, mirelit vegyes zöldség, zöldpetrezselyem, vöröshagyma, liszt
Betyárleves ...

Nagyszentmiklósi bárányüstöny, zöldelény szömörcsöggel: hun áldosgyöket, só, kockára vágott ~, sáfránygyömbér, vöröshagyma, méz, tejföl, friss gyömbér, vöröshagyma, méz, tejföl, friss gyömbér, vörösbor, spenót, káposzta, fokhagyma, erdei gomba, citromlé, uborka, reszelt citromhéj, sárgarépa, ...

Lábosban, olajban szép pirosra sütünk 1 kg sertéshúst, vagy ~t, föleresztjük egy kis vízzel és födővel befödjük, hogy lassan puhára párolódjon. Megsózzuk. Néhány szép almát megtisztítunk és szeletekre vágva, a hús közé rakjuk. Lehet birsalma is.

Volt egy darab ~om, de nem nagyon volt ötletem mit készítsek belőle. Mindenestre marináltam olívaolajban fokhagymával és kakukkfűvel. Gondoltam bármi is lesz belőle, ezzel biztosan nem rontom azt el.

Hogy a gyönge ~ és más könnyű húsok valóban népszerűek voltak hazánkban ilyen alkalmakkor, arra utal a középkorban oly népszerű 'tudós' könyv, a Csízió aktuális havi tanácsa: '... a tehénhúsnak békét hagyj, ~t egyél, kecskegödölyét...

Sokan óckodnak a ~tól, pedig megfelelően elkészítve egyáltalán nem érezhető rajta a jellegzetes birka-faggyú íz. A lényeg a fűszerekben és az elkészítésben van. Csak hogy igazán különleges legyen a lakoma, mi bizony beszerztük a hazánkban nem is olyan könnyen elérhető alapanyagokat.

Keverjük össze a ~sal, vöröshagymával, fokhagymával, köménnyel, korianderrel, chilipaprikával és a fűszerekkel. Fedjük be, és éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe. Olajozzunk meg négy lapos fémnyársat.

Tálalás előtt melegítsük meg kis lángon a ~t a mártásban és ízesítsük egy kevés sóval és borssal. A gyökérpürét kis lángon alkalmanként megkavarva melegítsük meg. Egy kis serpenyőben olvasszunk fel 1ek vajat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bárány, Tojás, Saláta, Kenyér, Leves?

◄ Báránygerinc   Bárányhús c ►
 
RSS Mobile