Kezdőlap (Babfőzelék)

 Gasztronómia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Babfőzelék

Gasztronómia  Babéros sonkaleves  Babgulyás

Babfőzelék másnaposság ellen - Reggeli a Pastraminál
A bölcsek szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és ha mi is így gondoljuk, akkor az óbudai Pastrami olyan hely, ahol az elméletet a legkönnyebben ültethetjük át gyakorlatba.
A reggel fogyasztott babfőzelék diszkrét bája ...


Babfőzelék - Receptek
Babfőzelék
Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó ...

Babfőzelék füstölt hússal recept
Kedvenc receptek közé
Ezt a receptet már többen keresték honlaponkon. Legyél te az első aki feltölti az elkészített receptet fotóval együtt és nyerj vele (Spar, Penny vagy Tesco) vásárlási utalványt! ...

Babfőzelék
Hetek óta ezen agyalok, végre beérett. Vettem a piacon fejteni való babot és meg is főztem.

Babfőzelék krumplival
Feltöltő: Vicuska1 Kategória: Főzelékek 0 330 megtekintés
Receptkönyvbe! ...

Babfőzelék elkészítése:
A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem.

Babfőzelék füstölt hússal fél liter száraz tarkabab 2 szál babérlevél 50 dkg füstölt hús (csülök, oldalas) liszt olaj 6 gerezd fokhagyma őrölt édesnemes paprika cukor ecet 1 dl tej vagy tejföl Elkészítés: A...

Babfőzelék
Hozzávalók: Szárazbab 60 dkg, babérlevél 2 db, zsír 10 dkg, liszt 2 kanál, hagyma 1/2 fej, só 1 késh. ecet 1 kanál, cukor 1-2 kocka, tejföl 2 dl. Elkészítése: A száraz babot megtisztítjuk, megmossuk, és a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk (így gyorsabban puhul meg).

főkategória: főzelékek
alkategória: babfőzelék
hasonló kategóriák: spenótfőzelék, krumplifőzelék, különleges főzelékek, brokkolifőzelék, pürék, vegyes főzelék, cukkinifőzelék, lencsefőzelék, sütőtökpüré, karalábéfőzelék
Muci receptje ...

Címlap Levesek és főzelékek Főzelékek Babfőzelék sült hagymával
Babfőzelék sült hagymával

Hozzávalók:
...

Jól kifőztem » Receptek » Főzelékek » Babfőzelékek
Alkategóriák ...

Babfőzelék szalonnába tekert kolbászkákkal
.
A karám a pásztor nép hajléka: fecskerakású fal, nád födél, kívül kirúgó eresz, az alatt áll a polcra elrakva az egész hétre való kenyér, s nagy fabödönben az étel, amelyet a csikósnak, gulyásnak a városban lakó felesége hoz ki vasárnaponként.

Babfőzelék
Hát igen, ez a tél arról szól, hogy meleg, laktató és régimódi ételeket eszek. Sok disznóságot, olyan nehézkes, lassú hozzávalókkal, mint a bab, a káposzta meg a krumpli. És jól esik. Nagyon.

Zöldbabfőzelék elkészítése:
A megtisztított zöldbabot egyenletes, vékony, rézsútos szeletkékre aprítjuk. Annyi forrásban levő sós vízben főzzük meg, hogy mire puha, csak annyi lé maradjon rajta, amennyi a besűrítéshez elegendő.

Zöldbabfőzelék, tükörtojás
A hétvégi kulináris tobzódás és egy hétfői epernap után csak egyszerű ízekre vágytam. Hogy konkrétan mit főzzek, arra bíztam, mit látok meg a piacon. A hét elején sajnos csak egy-két őstermelő árul, de ez a zöldbab mintha rám várt volna: az utolsó zacskóval hoztam haza.

Zöldbabfőzelék recept
Elkészítési idő: nem ismert
Elkészítés nehézsége:
A recept hozzávalói ...

Zöldbabfőzelék kolbászcsipsszel
beküldő: Gasztroréka
elkészítési idő: 30 perc
nehézségi fok: könnyű
alkalom: ...

Zöldbabfőzelék MVNiki módra
Zöldbabfőzelék receptek
1 kg zöldbab
3 ek. olaj

1 csokor petrezselyem
2 dl joghurt
szerecsendió,
2 l víz
2 ek.szójaszósz (én Tamarit használok)
2 ek. ételízesítő (néha szójásat, néha egyszerű "vega-mix"-et használok, mi van épp itthon) ...

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
1kg zöldbab, 7,5dkg zsír, 7,5dkg liszt, 3dl tejföl, 1csomag petrezselyem, só, cukor ...

Árpa-babfőzelék
A hagyományos horvát konyha kiadós étele, a bab és az árpa bölcs ötvözete. Ez a gazdag, sűrű, téli leves a hideg napokon főételként szolgálhat. Ha egy kanálnyi köménymagot adunk hozzá, meggátoljuk az ördögi bab "plusz hatását".
Elkészítési idő
50 min
Nehézségi fok ...

Zöldbabfőzelék ismét - zöld, mert itt a tavasz :)
Sok, saját termesztésű zöldbabunk lapul még a mélyhűtőben. Így ismét főzelék készült, most nem tárkonnyal, hanem simán, hagyományosan: petrezselyemmel :) A korábbi recept itt elolvasható. A főzelékhez tartozó burgonyás pogácsa, illetve ...

Zöldbabfőzelék
Szeretem a főzelékeket, főleg nyáron, amikor friss alapanyagból lehet elkészíteni. Mivel ma a zöldbab főzelék mellett döntöttem, és januárt írunk, csak mirelitből volt lehetséges elkészíteni. A nagymamám réig receptfüzete alapján készítem el, akitől mindig fasírtot kaptunk hozzá.

Zöldbabfőzelék fokhagymás tarjával
videó képgaléria
Egy fej apróra vágott vöröshagymát kevés kacsazsíron lepirítunk, hozzáadunk 40 dkg vágott, sárga hüvelyű zöldbabot. Felöntjük 4-5 dl húsalaplével, sózzuk, borsozzuk, csipet cukrot adunk hozzá. 8-10 perc alatt félpuhára főzzük.

Gombás babfőzelék elkészítése:
A babot éjszakára beáztatjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, majd a vöröshagymát is megtisztítjuk, finomra vágjuk és a felét 1 evőkanál olajon megpirítjuk.

Zöldbabfőzelék
70 dg sárga hüvelyű zsenge zöldbabot mossunk meg, majd mindkét oldalán szálkátlanítsuk (kacsozzuk le). Ezután ferdén metéljük 1-1,5 centiméteres darabokra. Fél diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre.

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
4 személyre
500 g zöldbab, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma , só, 3 ek. olaj, 1 ek. liszt , pirospaprika, 1 pohár tejföl és egy kevés ecet, és cukor.

TEJFÖLÖS BABFŐZELÉK PAKÓRA BUNDÁS FELTÉTTEL 4 személyre
(egészségesebb összetevők) ...

Reform zöldbabfőzelék
Szóljon hozzá most!
Nemrég kaptam egy olvasói levelet, aminek írója megkért, hogy küldjek olyan főzelék receptet, amely diétás, egészséges, ugyanakkor finom is. Meg is született az ötlet, amit persze kipróbálás nélkül nem adnék ki a kezemből.

Tejfölös zöldbabfőzelék - 2 személyre
A zöldbab végeit levágjuk, megmossuk és feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük.

Krumplis zöldbabfőzelék - Főzzünk! Receptfeltöltő, Papa40 receptje
Kedves Feltöltő!
Bátran jelentkezhetsz bármilyen előétel, leves, főétel, vagy ínycsiklandó süti receptjével, a lényeg, hogy szívből készítsd a finomságot. Sütés-főzésre fel! ...

Citromos zöldbabfőzelék
megosztás
A dietetikus véleménye
Ízletes, könnyű, energiaszegény étel. Kevés allergént tartalmaz, és nem megszokott ízesítésű, ezért ajánlható kisebb gyermekeknek, allergiásoknak és fogyókúrázóknak egyaránt.

Paradicsomos zöldbabfőzelék
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben: Klasszikus főzelékek
Cimkék: Főzelékek, Böjt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség ...

Amíg fő a babfőzelék kis kockákra vágjuk a füstölt húst. Ha nyers a hús, akkor azt is beletesszük az elején a babfőzelékbe, ha főtt füstöltet vettünk, akkor csak a végén tesszük bele.
A babfőzeléket gazdagíthatjuk még lángolt kolbásszal is, ki hogyan szereti.

Hétköznapokra: Zöldbabfőzelék
Mielőtt mindenki azt gondolná, hogy nálunk a libamáj, a lazac, és egyéb hasonló ételek kerülnek mindennap az asztalra, ezúton jelzem, hogy nagyon szívesen esszük a hétköznapi ételeket is.

Jelenleg itt vagy: Főoldal Főzelék receptek Szárazbabfőzelék fasírttal
Szárazbabfőzelék fasírttal
Kategória: Főzelék receptek ...

Itt vagyok jelenleg Címoldal Recept Egyiptomi babfőzelék
Küldj receptet!
Legújabb receptek
Receptek A-tól Z-ig
Véletlen recept ...

Babfőzelék
2 bögre tarkabab, tojásnyi zsír, 4 kanál liszt, 1 kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 evőkanál ecet, 2 tenyérnyi szalonnabőrke vagy 2 köröm, 2 kanál tejföl, 1 kávéskanál színes paprika, só. A megtisztított babot megmossuk, egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk.

Babfőzelék szárazbabból
Hozzávalók: 40 dkg száraz bab, 1 apróra vágott hagyma, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, kiskanálnyi pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma 1 dl tejföl, ízlés szerint cukor, ecet és só.

Babfőzelék
Hozzávalók: 1 kg szárazbab, 1 kis fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma, 2 kanálnyi olaj, 2 babérlevél, 1 kávéskanál paprika, 2 ek liszt, só, ecet.

Babfőzelék (szárazbab-főzelék)
Hozzávalók: 30 dkg szárazbab (fehér is, tarka is lehet), 1 babérlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál 10%-os ételecet, ...

Babfőzelék zsemlegombóccal
Az előző este beáztatott babot fokhagymával, babérlevéllel, Vegetával puhára főzzük, magyaros rántással berántjuk. Kicsit hígabbra készítjük, mint általában.

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, kevés kapor, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, liszt, olaj, só.

Zöldbabfőzelék
Magyarországi recept.
Értékelés: Nincs szavazat
Megjegyzés: 0 ...

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
Zöldbab 0,8 kg Lecsó 2 ek.
Étolaj 3 ek. Petrezselyem zöldje 1 cs.
Liszt 4 ek. Fűszerpaprika 1 kk.
Tejföl (zsírszegény) 1 dl Ételecet (10%) ízlés szerint
Fokhagyma 2-3 gerezd Konyhasó 1 kk.

Zöldbabfőzelék
Zöldborsófőzelék fasírozottal
Zöldborsófőzelék sajtos zöldséges húspogácsával ...

Zöldbabfőzelék
A finomra darabolt, tört fokhagymát olajon megfuttatunk, hozzáadjuk a fűszerekkel együtt a zöldbabhoz és annyi vízben, hogy éppen ellepje lassan puhára főzzük. Hozzákeverjük a joghurtot és beforraljuk. Édesítővel és petrezselyem zölddel ízesítjük... Részletek ...

Zöldbabfőzelék, sült kolbásszal
Hozzávalók:
1 kg zsenge zöldbab összevágva, só, 2 dl tejföl, liszt, víz. (kapor).
Nyers sütni való kolbász személyenként kb. 20 dkg. zsiradék a sütéshez.
Rövid leírás:
Tegyük fel főni az összevágott babot, sózzuk meg a vizet.
Ha puha készítsük el a habarást.

Zöldbabfőzelék
Azt hiszem, - a tökfőzelékhez hasonlóan - a zöldbabfőzeléket illetően is a szokásostól, hagyományostól kissé eltérő receptet hozok "otthonról".

Zöldbabfőzelék
Ismét meg lehetett szedni itthon a zöldbabot, és ezúttal olyan mennyiség lett, hogy önállóan is elég volt egy ebédhez. Egy hagyományos ízvilágú főzeléket választottam, bár némileg reformosítva készítettem el.

Retro babfőzelék Zsanának!
A babot előző nap áztasd be!Másnap tedd fel főni ,sózd,borsozd,tegyél bele majoránnát és pár szem babérlevelet.Addig főzd,amíg puha lesz,ha közben elfogy a víz róla,pótold!
A többi ugyanaz,mint a krumplifőzeléknél leírtak! ...

Szárazbabfőzelék recept
Fogás: Főétel Cimkék: 90 napos fogyókúra, főzelék, Keményítő
Értékelés: (5 / 5) ...

Babfőzelék Borbély Anna receptje.
Burgonyafőzelék
Édes sóskafőzelék Borbély Anna receptje.
Finomfőzelék Keben Piri receptje.

Babfőzelék
Galéria
» Születésnapi Torta
» Fő a marhapörkölt
» Gyümölcstál (eper, meggy, banán, méz, szeder, áfonya, alma)
» Csokis tejberizs
» Hátsó sonka - húsvétra ideális!
» Sonka
» Húsvéti kolbász, sonka, tojás
» Húsvéti tojás + sonka ...

Zöldbabfőzelék
Sokak elborzadnak erre az szóra. Emlékek a menzáról, rántás csomókkal tele, és ízetlenül. De ha mi készítjük el ezt a nagyon finom és laktató főzeléket, akkor is borzasztó? Nem, legalábbis szerintem. Lássuk, hogy is készítem.
Hozzávalók: ...

Zöldbabfőzelék
A következő főzelékek igazán egészségesek, hiszen a csöppségek is nyugodtan fogyaszthatják őket. Hát még mi!
...

Zöldbabfőzelék recept
Elkészítésí idő: 30 perc
Elkészítés: A zöldbabot megmossuk, feldaraboljuk, mad fogunk egy lábost, sós vizet töltünk bele, és ebben megfőzzük. A liszthez olajat keverünk, rántást készítünk belőle, majd belerakjuk az összepréselt...

Zöldbabfőzelék
A zöldbabot megtisztítjuk, majd a citromlevét hozzáadva, kevés vízben roppanósra főzzük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a főzőtejszínt....
4 személyre
40 perc
Részletek ...

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 3 ek olaj, 4 dkg liszt, 1 ek tejföl, ecet, só, petrezselyem
Karalábéfőzelék ...

szárazbabfőzelék - kolbász, füstölt hús
sólet - liba/főtt tojás
Lehet persze majd azon vitázni, hogy a főzelékbe fokhagymát tegyünk -e, vagy csak hagymát, pirospaprikát, vagy nem, petrezselyemmel esetleg friss kaporral fűszerezzük.

Beus: babfőzelék....nyami...most én is készülök egy babos étellel...Spájzcetli szerintem egyből ki is találná, hogy mivel....lehet, hogy Te is?...
VálaszTörlés ...

FŐZELÉKEK Babfőzelék Chilis Imrebab Cukkínifőzelék Finomfőzelék Káposztafőzelék Karalábéfőzelék Kelkáposztafőzelék Krumplifőzelék Lencsefőzelék Paradicsomos káposzta Paradicsomos krumpli Sárgaborsó-főzelék Sárgarépa-főzelék Sóskafőzelék Spenót Tökfőzelék Zöldbabfőzelék Zöldborsófőzelék ...

Meggyes zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
50 dkg zsenge zöldbab, 30 dkg érett kimagozott meggy, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, kiskanál cukor ...

« Zöldbabfőzelék Vaníliás kifli »
Hogy lehet végigolvasni egy receptet?
Kattints az étel címén, akkor bejön a teljes leírása.

Takaros tarkababfőzelék, sertéspörkölttel - Zsálya Bisztró, Eger
A másik főételt is kipróbáljuk, ez sonkás-fetás göngyölt csirkemell tésztasalátával. A csirkét szépen körbepirította a szakács, belül nagy örömünkre egy krémes, szelídebb jellegű feta bukkan fel a mindent elsöprő sósság helyett.

Tejfölös zöldbabfőzelék
A megmosott zöldbab (sárga, zöld vagy foltos hüvelyű is lehet) két végét levágjuk és körülbelül 2 centiméteres ferde kockákra vágjuk, majd sós vízben vagy gőzben puhára főzzük.
Az apróra vágott petr...
Tejfölös burgonyafőzelék debrecenivel ...

Faszolada (babfőzelék) - Vízben áztatott bab, paradicsomlé, hagyma, póréhagyma, zeller, só, bors, fő együtt.
Édességek ...

Kukoricás babfőzelék
Nagyon gyorsan elkészíthető ebédet kellett összedobnom, mert el kellett mennünk. Bab és kukorica konzerv általában mindig van itthon, mert sosem lehet tudni, mikor van rá szükség, vagy, mikor tör ki a világvége. Na de nem viszem túlzásba, egy hét után éhen halnánk :))) ...

'A magyar zöldbabfőzelék nem malter, de nem is híg lélötty, becsületes, komoly dolog, kitűnően ízlik a felsálszelettel.' /Magyar Elek/

...

A tárkonyos zöldbabfőzelék elképzelhetetlen tejföl nélkül - és ebben nem kivételek a tejérzékenyek sem.

levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, májgombócok
Metélőhagyma:
burgonya, bab, borsó és húslevesek, saláták, sültek tojásos, vajas, sajtos ételek ...

Levesek (burgonyaleves, gombaleves), főzelékek (burgonyafőzelék, babfőzelék), mártások, szószok, húsételek (tokány, erdélyi vadkacsa, tűzdelt fácán és fogoly, pácolt ürücomb) kitűnő fűszere, ízesítenek vele még hurkákat, pástétomokat, májgombócot. Fűszerkeverékek, fűszerező szerek alkotója.

Chilis babfőzelék kolbásszal
A tökéletes gesztenyepüré
Bloody Maria, karácsonyi koktél
Audrey Hannah - It`s December
Vásárolj Te is hazai terméket
Nálunk is járt a Mikulás
Gombás, szalámis pizza, gyorsan
Mikulások
Zöldbabfőzelék
Mama, Mammi, Mammy
Gesztenyepüré és Metaxa
Lencsefőzelék ...

Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, saláták, gombás ételek, vadpácok, majonéz, mártások fűszere. Használatával takarékosan kell bánni, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ezért ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése előtt pár perccel kell az ételhez keverni.

A 'full breakfast', ami Észak-Írországban Ulster Fry néven fut, tartalmaz angolszalonnát, tojást, sertéskolbászt, fehér és fekete puding-ot (vagy bárányvesét), zöldséges tekercset, szóda farl-t, boxty-t (vagy burgonya kenyeret) és sült paradicsomot, de gombával és paradicsomos babfőzelékkel is ...

A leginkább bablevesbe és babfőzelékben használt fejtett bab, a sült kápia paprika, a szárzeller és a zöldbab tökéletes találkozása egy salátában.
Sváb kelkáposztás rakott krumpli
A hagyományos rakott krumpli sváb változata. Kelkáposztával, kolbásszal, besamel mártással.

Mind friss fogyasztásra, mind pedig üvegben való tartósításra kitűnő ez a zöldbabfőzelék. Télen, akár valamilyen gyors fogásra, akár csupán nyáridéző ízekre vágyunk, csak előkapunk egy üveggel a kamrából, és már ehetjük is.

Majoránna: levesek, burgonya-, babfőzelékek, húsételek és készítmények, mártások, májgombóc, májas hurka.
Metélőhagyma: burgonya-, bab-, borsó-, és húslevesek, uborka, burgonya-, francia-, hús-, virsli- és vegyes saláták, sültek, tojásos, vajas, sajtos és túrós ételek és mártások.

Majoránna: levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, májgombócok
Metélőhagyma: burgonya, bab, borsó és húslevesek, saláták, sültek tojásos, vajas, sajtos ételek
Mustármag: pácok, mártások majonézek, uborka és paprika eltevésénél ...

Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forraltbor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.

Borsikafű: fűszeres illatú és ízű növény. Felhasználható bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz- és különféle mártások, ecetes és vizes uborka készítéséhez. Érzékeny gyomrúak bors helyett használhatják.

Persze, nem a paprikás csirke és a zöldbabfőzelék helyett, hanem mellette, és nem testi, hanem inkább lelki okokból. Sokan mondják erre, hogy inkább az anya nem akar lemondani a szoptatás öröméről, mint amennyire a kisgyerek ragaszkodik hozzá, de ez csak feltételezés.

Készült borsófőzelék (a kedvencem), babfőzelék és végül krumplis tészta. A lencsefőzeléknél már meggondoltam magam és egy egytálétel készült helyette. Az extra ízt a szalonna, kakukkfű és a feta sajt adja az ételben.

A svábok egyik kedvenc kenyér helyetti étele a bableves, babgulyás és a babfőzelék mellé. Magában is finom. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Wásznerné Mihály Ágnes receptje.
Talán ezek is ízlenének: ...

Főoldal » Főzelék étel recept » Babfőzelék krumplival :)
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre: ...

A borsnál kevésbé veszélyes, ezért annak helyettesítésére is használják. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék (édes és lucskos), saláták, húsételek, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, majonéz és különféle mártások, ecetes és vizes uborka fűszere.

A zöldbabfőzelék habarásához, ha hozzáadunk - bármilyen bizar ötletnek is hangzik - egy-két evőkanál sárgabaracklekvárt, egészen pikáns ízhatást érhetünk el. Pár csipet szerecsendió szinte minden - tejtermékes habarással készült - főzeléknek kiemeli az ízét.

A kulináris élvezetekről Várvizi Péter séf és a Csillagánizs Főzőiskola csapata gondoskodik. Lesz kacsamájhab és sült kolbász friss házi kenyérrel, pesto-s gyöngybabfőzelék napon szárított paradicsommal és friss bazsalikommal, ...

Készítsünk világos rántást a lisztből és olajból, majd keverjük bele a paradicsompürét, Paradicsomos zöldbabfőzelék»
Petrezselymes répafőzelék

Hozzávalók: ...

Persze nem a zöldhüvelyű babra gondolok, mert az olyan nőies. Már a neve is. Hanem a fejtett babos cuccokra. Nálunk Mr.ÍB él-hal a babfőzelékért (fejtettből persze), de legyen benne fehér és vörösbab is. Paprikásan. Mert az úgy jó. De imádja a csülkös bablevest is. [...] ...

Sarkalatos kérdés szokott lenni még, hogy rántás, vagy habarás? Szerintem, ez nem kérdés, habarás! Vannak főzelékek, melyekben szerintem ez nem kérdés. A babfőzeléket berántjuk, a "finomat" habarjuk. Többinél lehet vitatkozni.
Hozzávalók:
...

Köretnek, mivel elég sós krumlipürét ajánlok, de nálunk babfőzelék lesz, mert már éjszaka ázott a bab.

Virágzás idején sarlóval vagy kaszával az alsó elágazásnál vágjuk - esetleg kétszer is - , majd szárítás után a növényt lemorzsoljuk és rostáljuk. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.

Sós vízben puhára főzöm és az olajból liszttel, reszelt hagymával, szétnyomott fokhagymával és paprikával készített rántással sűrítem. Cukorral ízesítem. A palacsintákat ezzel a babfőzelékkel töltöm meg, feltekerem és egy tűzálló tálba helyezem.

Tyúkhúsleves finommetélttel
Ludaskása libamájszeletkékkel, sült libavérrel és libatöpörtyüvel diszítve
Zöldbabfőzelék párolt felsállal
Paprikás csirke galuskával és gombával rizzsel
Farsangi fánk ...

Tökfőzelék (5), Spárgafőzelék (1), Kelkáposztafőzelék (6), Egyéb (20), Cukkinifőzelék (1), Burgonyafőzelék (4), Borsófőzelék (4), Babfőzelék (6)
Pörkölt Receptek ...

Nemrég próbáltam ki ezt a számomra eddig ismeretlen verziót, és úgy gondolom, máskor is el fogom még készíteni. Ez a leves talán nem olyan "nehéz" mint a Jókai, és a pürésítés meg a tejföl miatt, kicsit olyan érzése van az embernek mintha babfőzeléket enne, ...

Az olajból ki véve lecsöpögtetjük, majd papírtörülközőn leitatjuk róla a felesleges olajat, és még forrón meglocsoljuk a kicsavart citrom levével. Burgonyapürét és köménymaggal ízesített káposztasalátát kínálunk hozzá, de tejfölös tök, vagy zöldbabfőzelék mellé is jól illik. Egyszerűen készíthető.

A mártások szerepe hústalan köznapokon, amikor kenyérrel ették, nem vált el élesen a főzelékekétől. Így lehetséges, hogy helyenként a babfőzeléket is mártónak nevezték, a mártóételek közé sorolták.

A kistököt meg sem kell pucolni, csak megmosva kettévágni, kimagozni, majd a két felet még 3-4 hosszú csíkra vágni, s uborkagyalun szeletekre gyalulni. Picit besózzuk, majd a levéből kinyomkodva mehet a majdnem kész lecsóba. Pár perc is alig kell neki.
A friss zöldbabfőzelék is isteni lecsósan ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Főzelék, Leves, Tojás, Hagyma, Liszt?

◄ Babéros sonkaleves   Babgulyás ►
 
RSS Mobile