Akácméz

AKÁCMÉZES NARANCSFAGYLALT
Hozzávalók 6 személyre: 4 db narancs, 2,5 dl tejszín, 4,5 dl joghurt, 6 evőkanál akácméz, durvára vágott pisztácia.


2 dl akácméz
6-8 friss zsályalevél
A tojásokat szétválasztjuk, a vajat pedig egy kis edényben feltesszük a tűzre, hogy megolvadjon. A sárgájához hozzáadjuk a tejet, a sütőport, ízlés szerint 1­2 evőkanál porcukrot, majd jól összekeverjük.

Címkék: akácméz, brie sajt, egyszerű ebéd, egyszerű vacsora, előétel, körte, méz, pirított mandula, Serrano sonka, snack, uzsonna, vendégváró
2 megjegyzés:
Ahhh, nagyon guszta. Ízorgia. :))) ...

Akácméz
Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz. Az egyes területekről származó akácmézek nagyon világosak és áttetszők, de ez esetekben is megfigyelhető a halvány zöldes árnyalat. Nagyon kevés virágport tartalmaz.

Akácméz
Enyhén savas, kitűnő édesítő, emésztést elősegítő hatása van, de köhögésre is javallott.
Aranyvessző ...

Akácméz: világossárga, kellemes aromáméz. Alkalmas müzlik, tea, kávé, gyümölcssaláták édesítésére.
Mezeivirág-méz: vörösesbarna színű, igen erős aromáméz, amelynek íze könnyen átüt az ételben. Gyorsan kristályosodik.

Akácméz
Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas, akácvirág illatú. Színe a származási helytől függően a színtelentől az enyhén sárgásig terjed, ritkán zöldes árnyalatú. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz, jó fertőtlenítő, köhögéscsillapító hatású.

Akácmézzel megkenve, friss eperszeletekkel kirakva tálaltam mindkettőt. A rácsorgatott méz mennyiségével ízlés szerint szabályozható az édessége. Aki akarja, tejszínhabbal is megfejelheti még (csak úgy már nem lesz vegán).

Vaj, akácméz, agave nektár, zabpehely, 180 °C, 15-20 perc.
Miután kihűlt, megcsorgattam gőz felett olvasztott étcsokoládéval.
Recept: Mazsolás flapjack itt
Posted by Anazar ...

. 4 ek. akácméz
. 1-2 chipotle (füstölt jalapeno csili, mártásban)
. 0,5 liter cider (almabor) ...

2 evőkanál akácméz
1 nagy citrom leve
2 liter ásványvíz
10 mentalevél
2 cm friss gyömbér vékonyan szeletelve
néhány citromkarika ...

Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.
Rántott akácvirág
Hozzávalók: ...

A vöröshagymát akácmézzel együtt üvegesre dinszteljük.
Hozzáadjuk az apróra vágott sütőtököt, az alaplevet, érdemes már az alaplébe is sütőtök kockákat vagy akár a sütőtök héját belefőzni.
Csillagánizzsal, fahéjjal, sóval, borssal fűszerezzük.
Alacsony lángon 20 percig főzzük.

kb. 1,2 kg kimagozott és feldarabolt szilva (lehet fagyasztott is) vagy bármilyen más gyümölcs
2-3 ek akácméz (vagy ízlés szerint)
3 g agar-agar vagy kukoricakeményítő/zselatinpor
75 g durvára tört blansírozott mandula - opcionális ...

· 2 evőkanál akácméz
· kb. fél dl tej
- plusz: saját ötlet: 3-4 kiskanálnyi kandírozott narancshéj ...

Én a bodzavirágot akácmézben ...
... szoktam télire megőrizni. A virágokat a közeli erdőszélről gyűjtöm, ahol ember, de főleg gépkocsi ritka madár. Ez fontos, mert nem mosom meg a viragokat.

Jól társítható többek között az akácmézzel, amelynek enyhe íze ezzel a megoldással úgy egészíthető ki, hogy eközben megőrzi kellemes, világos színét és lassú kristályosodását.
A selyemkórót textilipari növényként, magszőrei miatt telepítették meg Magyarországon.

Méz ugyanis sokféle van, a napraforgóméztől kezdve a hársmézen, a vegyes virágmézen keresztül az akácmézig, és nem biztos, hogy mindegyik allergiás tüneteket vált ki.

Hozzávalók 4 személyre: 4 (egyenként 150 g-os) csirkemell, 100 g felaprított mandula, 2 teáskanálnyi őrölt mandula, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 evőkanál akácméz, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, só, bors
Elkészítése: A felaprított mandulát 1 evőkanál olajon aranyszínűre pirítjuk.

Az akácmézet (másfajta virágméz is lehet), a cukrot és a vizet lábosba tesszük, és felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Ügyeljünk arra, hogy közben nem szabad megkeverni. Akkor jó a szirup, amikor teljesen besűrűsödik, és ha hideg vizet cseppentünk rá, megkeményedik.

Ledaráljuk a mandulát, és keverőtálba öntjük 15 dkg porcukorral, a fahéjjal, az akácmézzel meg 1 tojás fehérjével együtt.
2. Robotgép gyúrópálcájával összekeverjük, utána kézzel sima tésztává gyúrjuk.

A szószba a gyümölcsökön kívül egy pici akácmézet és néhány levél friss mentát raktam. (A gyümölcsök aránya 70-30 a zsidócseresznye javára, ill. volt egy sima, mangó nélküli változat is, de ez a főkóstolás után az asztalon való részvételben alkalmatlannak találtatott.

Aztán jött egy adag akácméz és juharszirup, meg persze kevés olaj és már mehetett is a sütőbe. Azóta már szétnéztem granola ügyben és találtam egy rakás sokkal kevésbé "szájat összeragasztó" receptet, úgyhogy biztosan sok féle készül majd ezentúl itthon.

Nemrég találtam egy receptet mézes akácvirágdzsemre, ebben fél kiló virághoz fél kiló akácméz és egy citrom leve jön. Nem hittem benne igazán, túl édesnek képzeltem el ezt így, meg nem értettem, mitől lesz "teste" (nem is lett).

Leginkább az akácmézhez tudnám hasonlítani. Textúrájában is viszonylag sűrű, testes borról van itt szó. Az illata pedig még picit hasonlít is a mézre. Ásványos, és picit fás is. Ízében erősen emlékeztet egy jó évjáratú, késői szüretelésű tokaji furmintra.

Hozzávalók: 1 bögre akácméz, 1 bögre szárított bodza
Elkészítése
Kimérjük a méz egynegyedét egy kis edénybe, és beleöntjük a bodzát. Lassú tűzön kevergetjük, míg fel nem melegszik és jó 5 percig 'főzzük'.

30 dkg akácméz, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 1/4 liter alkohol (90 fokos), csersav, 1/2 vaníliarúd.
Elkészítés:
A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig).

20 dkg felmelegített akácméz
25 dkg olvasztott és kihűlt margarin
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja
2 cm-es friss gyömbérdarab reszelve
1 kávéskanál vanília aroma
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 tekerés színes bors
2 teáskanál őrölt fahéj ...

Keverje össze a túrót az akácmézzel, a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral. Simítsa el a tészta tetején, és tegye forró (kb. 180-200 Celsius-fokos) sütőbe. Verjen kemény habot a tojásfehérjékből és a finomított kristálycukorból.

Hozzávalók 30 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, 15 dkg ( kb. 3 evőkanálnyi) akácméz, 10 dkg porcukor, 1-2 teáskanál natúr kakaópor, 1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpozott), 6 dkg puha vaj vagy zsír (margarin nem jó), 1 egész tojás + 1 sárgája, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, ...

Az akácmézzel ízesített kakukkfűtea csillapítja a köhögést, de ennél "nagyobb tettekre is képes": segítségével könnyebben leszokhatsz a dohányzásról.

A fagylalthoz kavarjunk el 160ml vizet 1ek akácmézzel, fél zöldcitrom levével és kb. 2,5ek cukorral. Fedő alatt forraljuk fel, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Csipkedjük le a citromkakukkfű leveleit, majd alaposan pürésítsük a sziruppal és 1,5tk mascarponéval.

A több, mint 1 órán át tartó bemutató után megcsodálhattuk a végterméket is: jelenleg napraforgó és akácmézzel teli hordók álltak a tárolóban (amit annyira le kell zárni, hogy még egy aprócska rés se legyen, amin beférnek a méhek, ...

Egy kanál akácmézet és egy kanál cukrot szórok a már forró darabokra, kicsit karamellizálódik, aztán 3-4 perc alatt puhára párolom, a leve pont addig tart ki.
Alapesetben citromot facsarok hozzá, de az épp elfogyott.

Hozzávalók: 20 db csirkeszárny A mázhoz: 5 bő ek méz (mi akácmézzel szoktuk) 1/2 citrom leve 2 db narancs leve (kb. 2 dl) 1 cm gyömbér reszelve 4-5 fokhagyma gerezd, ...

A szárított almahéjat egy liter vízben fölforraljuk és legalább öt percig állni hagyjuk Akácmézzel és citromlével ízesítjük aki szereti, .kevés rumot is tehet bele -, és máris forrón fogyasztható. (Ha almát hámozunk a héját érdemes a kikapcsolt sütő melegében, rácson megszárítani.

akácméz

bors
étolaj
A sertéscombot ujjnyi vastagra szeleteljük, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mézből és mustárból készült pácba forgatjuk és egy éjszakán át érleljük a hűtőben. Másnap a húsokat grillrácsra tesszük, és omlósra sütjük olajos kenegetés mellett.

1000 ml tej, 150g búzadara, só, 2 evőkanál étolaj, 3 evőkanál akácméz,1/2 csomag vaniliás cukor, pici rum az 50 g mazsola áztatásához, pici fahéj, és 1 evőkanál főzés nélküli vaniliás pudingpor.

Meglocsoltam finom akácmézzel és ment is a meleg sütőbe. Addig sütöttem, míg a méz nem kezdett rákaramellizálódni, szép vöröses barna színt adva a birsalmáknak. Közben többször átforgattam őket, hogy mindenütt egyenletesen süljenek.

Akácméz - vizelethajtó hatású, erősíti a vese, mellékvese és a máj működését. Emésztési zavarok enyhítésére, gyomorsavtúltengés kezelésére is ajánlják.
Gesztenyeméz - étvágytalanság, vérszegénység ellen jótékony hatású. Visszerek kezelésére is ajánlják.

vagy szárított citromfűlevél
Akácméz
A két filtert, a mentaleveleket és a citromfűleveleket forrázzuk le 4 dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. Szűrjük le, és ízlés szerint
ízesítsük akácmézzel.

Boldogasszony áldos: magyar áldosgyöket, só, pirosgyökér, kókusztejpor, tejföl, vanília, akácméz, mazsola, citromlé, csillagánizs, reszelt citromhéj, hungyök, virágpor, bodzabogyók, fehérbor, tündérfű. A főtt céklát robotgépben péppé zúzzuk, majd szokásosan megfőzzük az áldost.
Díszítés: fehér virág.

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 4 db tojás sárgája, 8 dkg cukor, 6 dkg akácméz (2 evőkanál), 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, liszt a forma kenéséhez, vaníliás porcukor ...

Hozzávalók: 1 gránátalma 2 banán 3 dl aludttej (vagy kefír, görög joghurt, stb.) fél tk fahéj 1 ek akácméz 1,5 dl narancslé A gránátalma kivételével a többi hozzávalót összeturmixolom. A gránátalma magjait kiütögetem, levét felfogom és a turmixhoz adom.

Kell hozzá: 4 személyre 4 nagy, egész csirkecomb, egy púpos teáskanál curry-por, 4 evőkanál akácméz, só, vaj, 3-4 dl fehérbor, 2 dl tejszín, liszt.
(aki a mellét szereti, természetesen abból készítse)
A combokat végig vágd be a csont mellett (ne a bőrös oldaláról!), és gyengén sózd be őket.

Hozzávalók 6 pohárhoz:
2 evőkanál akácméz, 1 nagy citrom leve, 2 liter ásványvíz, 10 mentalevél, 2 cm friss gyömbér vékonyan szeletelve, néhány citromkarika
1 pohár űrtartalma 2 dl ...

akácvirág szirup
2 dl nádcukor
4 dl akácvirág
2 dl akácméz
A cukorból másfél deci vízzel szirupot főzünk, majd ha kihűlt, a száráról lecsipkedett akácvirágokkal és a mézzel összeforgatjuk.

Ekkor keverjünk bele 4 evőkanál akácmézet. Töltsük díszes üvegbe és 4 hétig hagyjuk állni.
A cikket írta: Mellesleg
az utolsó 1 üzenet: ...

» 10 dkg akácméz
» 1/2 citrom reszelt héja
» 1/4-1/4 tk. fahéj, szegfűzeg, szerecsendió
» 6 dkg vaj vagy maragarin
» 6 darált mandula vagy mogyoró
» 2 csomag marcipánízű cukormáz
» 4 ek. víz
" ...

Hozzávalók:
720 g sertésszűz, 250 ml világos sör, 1 evőkanál akácméz (a sörrel összekeverve), só, gyömbér, 1 kg vegyes zöldség (cukkini, padlizsán, paradicsom, vöröshagyma, sárgarépa, paprika, gomba).

Hozzávalók, és elkészítés: 10 dkg Rama margarin 4 db tojás sárgája 8 dkg Koronás aranybarna cukor 6 dkg akácméz (2 evőkanál) 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő,
1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, liszt a forma kenéséhez, Vaníliás porcukor ...

Hozzávalók:
1 kg szilva vagy ringló, 3 evőkanál akácméz, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl tej, csipet só, 10 szem kardamom mag, 6 szárított lime levél, 1/4 rúd fahéj ...

Hozzávalók: 1 kiló bárányborda, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustármag, 3 evőkanál akácméz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 mokkáskanál aprított rozmaring, olaj, só, bors.

A végén egy jó hírt szeretnék megosztani: a Kőteleki Kaptár termelői méz receptversenyén megnyertem a fődíjat, rengeteg finom akácmézet, aminek nagyon örülök, mert nagy mézfogyasztók vagyunk. Receptem hamarosan kikerül majd az oldalukra.
Bejegyezte: konyharuha dátum: 7:43
Nincsenek megjegyzések: ...

Ha elkészült, 5 percet pihentetjük, majd vízbe mártott késsel kockákra vágva tálaljuk, és meglocsoljuk akácmézzel.
Jó étvágyat kívánunk!
Írd meg te is a véleményed!
Regisztrálj ingyenesen az oldalra, vagy lépj be, ha már korábban megtetted.

1 csomag réteslap 25 dkg hámozott, mozsárban összetört mandula 25 dkg akácméz 1 narancs és egy citrom reszelt héja 2 egész … Tovább
Most sült ki
Csíkos palacsinta ...

A testület döntött arról is, hogy a Magyar Értéktárba kerül a magyar akác, a magyar akácméz, az Ajka-kristály, a höveji csipke, a tárogató, valamint a Nagycenk és Kiscenk közötti Széchényi-hársfasor.

Kevés olvasztott vajon a tisztított, durvára tört dióval, akácmézzel, tejszínnel rövid ideig pároljuk. A Maggi Rakott Tészta Alapot a leírás szerint csomómentesre kikeverjük, hozzáadjuk a húst, a makarónit és a diós gyümölcsöket.

Hozzávalók: 10 dkg Rama margarin 4 db tojás sárgája 8 dkg Koronás aranybarna cukor 6 dkg akácméz (2 evőkanál) 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő,
Bővebben...
Palacsinta receptek ...

Hosszasan beszélgettünk vele a méhekről, a mézekről, a mézek hamisításáról, felhasználásról, majd kóstoltunk repcemézet és akácmézet, megalapozva ezzel az utunk cukorszükségletét.

20 dkg marcipán
30 ml friss szőlő
10 ml Tokaji borecet tokaji muskotályból
1 ek akácméz
5 dkg aranymazsola
1 dl Tokaji muskotályos bor
20 dkg 65%-os étcsokoládé ...

1.5 kg sertés dagadó
1 evőkanál magvas mustár
0.5 evőkanál currypor
1 teáskanál Erős Pista paprikakrém
1 evőkanál akácméz
1 mokkáskanál só
frissen őrölt bors (színes)
jelre kattintva az adott tételt hozzáadhatod bevásárlólistádhoz! ...

60 dkg mozarella, 6 érett füge, 12 szelet lazacsonka, 80 ml olívaolaj, 3 evőkanál balzsamecet, 1-2 kávéskanál akácméz, 2 evőkanál narancslé, só, bors, 2 evőkanál pirított fenyőmag, friss kakukkfű
Elkészítés ...

Az almás töltelékhez:
4 db alma
fél citrom leve
másfél teáskanál őrölt fahéj
1 - másfél evőkanál méz (termelői akácmézet használtam)
1-2 marék darált keksz (Naturgold bio tönköly háztartási kekszet használtam) ...

1 narancs
1 rózsaszín húsú grapefruit
1 ek.citromlé
8 dkg bogyós gyümölcs/ribizli,eper,málna/
2 tk. akácméz
3,75 dcl szójatej /vagy Activia /
2 tk.zabkorpa
1 tk. lenmagolaj ...

Debreceni tányér
800 g mézestészta, 200 g cukortészta, faformába verjük. Megjegyzés: Ez az összetétel nem azonos a debreceni mézeskaláccsal, amely akácmézből (pergetett mézből) és búzalisztből hajtóanyag nélkül készült, és így tömör, vékony lapokból álló sütemény.

Hozzávalók: 2 nagy burgonya, 2 zöldalma, 12 dkg kecskesajt, 15 dkg rukola, 2 dkg dióbél; Hozzávalók az öntethez: 1 tk akácméz, 2 ek olívaolaj, 1 ek vörösborecet, 1 tk édesköménymag
Pikáns saláta ...

Tegye fel forrni a vizet, majd lassan kanalanként adagoljon hozzá 9 kiskanál akácmézet, és közben mondja: ...

A mézessütemény fűszerkeverék kihagyható?Csak mert még sosem hallottam róla!Ja,és akácmézzel is jó lehet?
13844
541 ...

18 db sárgabarack (nálam csak 10 db volt, ennyi fért bele az üvegbe)
150 ml fehérborecet
150 ml víz
150 gr cukor (én csak 120 gr-ot raktam bele)
150 gr akácméz (én 4 evőkanállal tettem bele)
3 késhegynyi reszelt narancshéj
20 szem feketebors ...

2 kisebb fej cékla
1 csipet só
1 teáskanál borecet
0,5 teáskanál szőlőmagolaj, vagy 1 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál akácméz
1 mokkáskanál citromlé ...

Cukor helyett tegyünk bele egy kevés frissen facsart citromlevet, és egy kanál virág-, vagy akácmézet. Ez a teakeverék friss ízű és kissé élénkítő. Csecsemők, és nagyobbacska gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. Enyhén szélhajtó és emésztésfokozó hatású.

Hirtelen tulajdonosa lettem egy méteres fokhagymafüzérnek (amit Józsi saját kezűleg font), több üveg házi paradicsomlének, frissen készült savanyú káposztának, uborkának, érkezett hagyma és krumpli, akácméz, kis üvegben darált csípős paprika, alma és dió a kertből, szépen megpucolva.

Ekkor fél bögre forró vízben oldott kanálnyi zselatinnal elegyíted, s még egy minutumig keverve melegíted. A tűzről levéve, ahogy ínyednek megfelel, adj még hozzá kevéske nádcukrot vagy akácmézet. Ha kész, vízzel megöblített csészékbe merd, s jól kihűtve add fel bátran desszertnek.

sötétebb szója szósz
olaj repcéből, olívából vagy napraforgóból, kinek ami van
1 evőkanál akácméz (esetleg nem túl aromás virágméz)
2 evőkanál alma- vagy fehérborecet
frissen őrölt bors
tengeri só
ízlés szerint darált csípős paprikakrém ...

A joghurtból és a lisztből habarást készítünk, belekeverjük a levesbe, kiforraljuk, végül akácmézzel ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és hozzákeverjük a fahéjat.

35 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 tojás + 1 sárgája
1-2 evőkanál tejföl (ez függ a liszttől is)
8 dkg vaj vagy zsír (margarin nem jó)
15 dkg akácméz ...

Én személy szerint például nem szeretem a törkölyt, de a gyümölcspálinkák főzését is el lehet rontani. Viszont kár lenne kiönteni, hamár annyi munka van benne. Na ilyenkor jön a jó kis akácméz aztán lehet kísérni a csajokat a ház mögé... :-) ...

Lásd még: Lásd még: Leves, Tojás, Cukor, Citrom, Zöldség





RSS RSS

© MiMi