Kezdőlap (Akácméz)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Akácméz


 

Akácméz

Gasztronómia  Ajvár  Ákovita
2014.04.21

Akácméz
Banán bundában, imre gusztusa szerint v
Verdeni édes-savanyú csirkemell úrihölgy módra ...


AKÁCMÉZES NARANCSFAGYLALT
Hozzávalók 6 személyre: 4 db narancs, 2,5 dl tejszín, 4,5 dl joghurt, 6 evőkanál akácméz, durvára vágott pisztácia.

2 dl akácméz
6-8 friss zsályalevél
A tojásokat szétválasztjuk, a vajat pedig egy kis edényben feltesszük a tűzre, hogy megolvadjon. A sárgájához hozzáadjuk a tejet, a sütőport, ízlés szerint 1­2 evőkanál porcukrot, majd jól összekeverjük.

Címkék: akácméz, brie sajt, egyszerű ebéd, egyszerű vacsora, előétel, körte, méz, pirított mandula, Serrano sonka, snack, uzsonna, vendégváró
2 megjegyzés:
Ahhh, nagyon guszta. Ízorgia. :))) ...

Akácméz
Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz.

Akácméz
Enyhén savas, kitűnő édesítő, emésztést elősegítő hatása van, de köhögésre is javallott.
Aranyvessző ...

Akácméz: világossárga, kellemes aromáméz. Alkalmas müzlik, tea, kávé, gyümölcssaláták édesítésére.
Mezeivirág-méz: vörösesbarna színű, igen erős aromáméz, amelynek íze könnyen átüt az ételben. Gyorsan kristályosodik.

Akácmézzel megkenve, friss eperszeletekkel kirakva tálaltam mindkettőt. A rácsorgatott méz mennyiségével ízlés szerint szabályozható az édessége. Aki akarja, tejszínhabbal is megfejelheti még (csak úgy már nem lesz vegán).

Vaj, akácméz, agave nektár, zabpehely, 180 °C, 15-20 perc.
Miután kihűlt, megcsorgattam gőz felett olvasztott étcsokoládéval.
Recept: Mazsolás flapjack itt
Posted by Anazar ...

. 4 ek. akácméz
. 1-2 chipotle (füstölt jalapeno csili, mártásban)
. 0,5 liter cider (almabor) ...

Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.
Rántott akácvirág
Hozzávalók: ...

1,2 kg kimagozott és feldarabolt szilva (lehet fagyasztott is) vagy bármilyen más gyümölcs
2-3 ek akácméz (vagy ízlés szerint)
3 g agar-agar vagy kukoricakeményítő/zselatinpor
75 g durvára tört blansírozott mandula - opcionális ...

· 2 evőkanál akácméz
· kb. fél dl tej
- plusz: saját ötlet: 3-4 kiskanálnyi kandírozott narancshéj ...

Én a bodzavirágot akácmézben ...
... szoktam télire megőrizni. A virágokat a közeli erdőszélről gyűjtöm, ahol ember, de főleg gépkocsi ritka madár. Ez fontos, mert nem mosom meg a viragokat.

Jól társítható többek között az akácmézzel, amelynek enyhe íze ezzel a megoldással úgy egészíthető ki, hogy eközben megőrzi kellemes, világos színét és lassú kristályosodását.

Méz ugyanis sokféle van, a napraforgóméztől kezdve a hársmézen, a vegyes virágmézen keresztül az akácmézig, és nem biztos, hogy mindegyik allergiás tüneteket vált ki.

Hozzávalók 4 személyre: 4 (egyenként 150 g-os) csirkemell, 100 g felaprított mandula, 2 teáskanálnyi őrölt mandula, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 evőkanál akácméz, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, só, bors ...

Az akácmézet (másfajta virágméz is lehet), a cukrot és a vizet lábosba tesszük, és felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Ügyeljünk arra, hogy közben nem szabad megkeverni.

Ledaráljuk a mandulát, és keverőtálba öntjük 15 dkg porcukorral, a fahéjjal, az akácmézzel meg 1 tojás fehérjével együtt.
2. Robotgép gyúrópálcájával összekeverjük, utána kézzel sima tésztává gyúrjuk.

1 dl akácméz
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
A mézet bögrébe öntöttem, hozzáadtam kb. 1 dl pálinkát, és mikróban összemelegítettem. Így a méz maradéktalanul feloldódik, s a majdani kész "műalkotás" sem lesz opálos, hanem aranylóan áttetsző.

A szószba a gyümölcsökön kívül egy pici akácmézet és néhány levél friss mentát raktam. (A gyümölcsök aránya 70-30 a zsidócseresznye javára, ill.

Aztán jött egy adag akácméz és juharszirup, meg persze kevés olaj és már mehetett is a sütőbe.

Nemrég találtam egy receptet mézes akácvirágdzsemre, ebben fél kiló virághoz fél kiló akácméz és egy citrom leve jön. Nem hittem benne igazán, túl édesnek képzeltem el ezt így, meg nem értettem, mitől lesz "teste" (nem is lett).

Leginkább az akácmézhez tudnám hasonlítani. Textúrájában is viszonylag sűrű, testes borról van itt szó. Az illata pedig még picit hasonlít is a mézre. Ásványos, és picit fás is.

Hozzávalók: 1 bögre akácméz, 1 bögre szárított bodza
Elkészítése
Kimérjük a méz egynegyedét egy kis edénybe, és beleöntjük a bodzát. Lassú tűzön kevergetjük, míg fel nem melegszik és jó 5 percig 'főzzük'.

30 dkg akácméz, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 1/4 liter alkohol (90 fokos), csersav, 1/2 vaníliarúd.
Elkészítés:
A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig).

20 dkg felmelegített akácméz
25 dkg olvasztott és kihűlt margarin
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja
2 cm-es friss gyömbérdarab reszelve
1 kávéskanál vanília aroma
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna ...

Keverje össze a túrót az akácmézzel, a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral. Simítsa el a tészta tetején, és tegye forró (kb. 180-200 Celsius-fokos) sütőbe. Verjen kemény habot a tojásfehérjékből és a finomított kristálycukorból.

Hozzávalók 30 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, 15 dkg ( kb. 3 evőkanálnyi) akácméz, 10 dkg porcukor, 1-2 teáskanál natúr kakaópor, 1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpozott), 6 dkg puha vaj vagy zsír (margarin nem jó), 1 egész tojás + 1 sárgája, ...

Az akácmézzel ízesített kakukkfűtea csillapítja a köhögést, de ennél "nagyobb tettekre is képes": segítségével könnyebben leszokhatsz a dohányzásról.

A fagylalthoz kavarjunk el 160ml vizet 1ek akácmézzel, fél zöldcitrom levével és kb. 2,5ek cukorral. Fedő alatt forraljuk fel, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A több, mint 1 órán át tartó bemutató után megcsodálhattuk a végterméket is: jelenleg napraforgó és akácmézzel teli hordók álltak a tárolóban (amit annyira le kell zárni, hogy még egy aprócska rés se legyen, amin beférnek a méhek, ...

akácméz

bors
étolaj
A sertéscombot ujjnyi vastagra szeleteljük, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mézből és mustárból készült pácba forgatjuk és egy éjszakán át érleljük a hűtőben.

2 evőkanál akácméz
6 evőkanál kínai ötfűszerkeverék
1 közepes gyömbér
ízlés szerint csili
a salátához:
1/2 fej vöröskáposzta
1 evőkanál méz
2-3 evőkanál vörösborecet
5-6 evőkanál hidegen sajtolt (repce)olaj
1 evőkanál aszalt meggy ...

Hozzávalók: 20 db csirkeszárny A mázhoz: 5 bő ek méz (mi akácmézzel szoktuk) 1/2 citrom leve 2 db narancs leve (kb. 2 dl) 1 cm gyömbér reszelve 4-5 fokhagyma gerezd, ...

A szárított almahéjat egy liter vízben fölforraljuk és legalább öt percig állni hagyjuk Akácmézzel és citromlével ízesítjük aki szereti, .kevés rumot is tehet bele -, és máris forrón fogyasztható.

1000 ml tej, 150g búzadara, só, 2 evőkanál étolaj, 3 evőkanál akácméz,1/2 csomag vaniliás cukor, pici rum az 50 g mazsola áztatásához, pici fahéj, és 1 evőkanál főzés nélküli vaniliás pudingpor.

Meglocsoltam finom akácmézzel és ment is a meleg sütőbe. Addig sütöttem, míg a méz nem kezdett rákaramellizálódni, szép vöröses barna színt adva a birsalmáknak. Közben többször átforgattam őket, hogy mindenütt egyenletesen süljenek.

A tököt megtisztítjuk, daraboljuk, majd mézet csorgatunk rá (inkább vegyes virágméz legyen, mert az akácméz főzésre nem annyira megfelelő), fahéjjal megszórjuk, majd sütőben sütjük. Közben, a tejből és a pudingporból elkészítjük a híg "alaplét".

A bio barackon és a bio akácmézen kívül más hozzáadott anyagot vagy tartósítószert nem tartalmaz. Az alapanyag előállítási folyamatát, a feldolgozás menetét mindenkor a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi és tanúsítja! ...

Akácméz - vizelethajtó hatású, erősíti a vese, mellékvese és a máj működését. Emésztési zavarok enyhítésére, gyomorsavtúltengés kezelésére is ajánlják.
Gesztenyeméz - étvágytalanság, vérszegénység ellen jótékony hatású.

vagy szárított citromfűlevél
Akácméz
A két filtert, a mentaleveleket és a citromfűleveleket forrázzuk le 4 dl vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. Szűrjük le, és ízlés szerint
ízesítsük akácmézzel.

A selyemfűméz és a napraforgóméz a kedvencem, az akácméz sosem vonzott, de ez az íz, amit közvetlenül az akácvirágokból nyer az ember, ez zseniális!
írta: Eszter befőz, 2012. máj. 11.

Boldogasszony áldos: magyar áldosgyöket, só, pirosgyökér, kókusztejpor, tejföl, vanília, akácméz, mazsola, citromlé, csillagánizs, reszelt citromhéj, hungyök, virágpor, bodzabogyók, fehérbor, tündérfű.

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 4 db tojás sárgája, 8 dkg cukor, 6 dkg akácméz (2 evőkanál), 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, liszt a forma kenéséhez, ...

Hozzávalók: 1 gránátalma 2 banán 3 dl aludttej (vagy kefír, görög joghurt, stb.) fél tk fahéj 1 ek akácméz 1,5 dl narancslé A gránátalma kivételével a többi hozzávalót összeturmixolom.

A curry-port keverd össze az akácmézzel, és ezzel jól dörzsöld be a combokat, tedd egy tálba, fedd le, és hagyd két napig a hűtőben (persze néha forgasd át).

Hozzávalók: 10 dkg Rama margarin 4 db tojás sárgája 8 dkg Koronás aranybarna cukor 6 dkg akácméz (2 evőkanál) 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, ...

akácvirág szirup
2 dl nádcukor
4 dl akácvirág
2 dl akácméz
A cukorból másfél deci vízzel szirupot főzünk, majd ha kihűlt, a száráról lecsipkedett akácvirágokkal és a mézzel összeforgatjuk.

Ekkor keverjünk bele 4 evőkanál akácmézet. Töltsük díszes üvegbe és 4 hétig hagyjuk állni.
A cikket írta: Mellesleg
az utolsó 1 üzenet: ...

» 10 dkg akácméz
» 1/2 citrom reszelt héja
» 1/4-1/4 tk. fahéj, szegfűzeg, szerecsendió
» 6 dkg vaj vagy maragarin
» 6 darált mandula vagy mogyoró
» 2 csomag marcipánízű cukormáz
» 4 ek. víz
" ...

Hozzávalók:
720 g sertésszűz, 250 ml világos sör, 1 evőkanál akácméz (a sörrel összekeverve), só, gyömbér, 1 kg vegyes zöldség (cukkini, padlizsán, paradicsom, vöröshagyma, sárgarépa, paprika, gomba).

Hozzávalók:
1 kg szilva vagy ringló, 3 evőkanál akácméz, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl tej, csipet só, 10 szem kardamom mag, 6 szárított lime levél, 1/4 rúd fahéj ...

Hozzávalók: 1 kiló bárányborda, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustármag, 3 evőkanál akácméz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 mokkáskanál aprított rozmaring, olaj, só, bors.

Hirtelen tulajdonosa lettem egy méteres fokhagymafüzérnek (amit Józsi saját kezűleg font), több üveg házi paradicsomlének, frissen készült savanyú káposztának, uborkának, érkezett hagyma és krumpli, akácméz, kis üvegben darált csípős paprika, ...

Ekkor fél bögre forró vízben oldott kanálnyi zselatinnal elegyíted, s még egy minutumig keverve melegíted. A tűzről levéve, ahogy ínyednek megfelel, adj még hozzá kevéske nádcukrot vagy akácmézet.

olaj repcéből, olívából vagy napraforgóból, kinek ami van
1 evőkanál akácméz (esetleg nem túl aromás virágméz)
2 evőkanál alma- vagy fehérborecet
frissen őrölt bors
tengeri só
ízlés szerint darált csípős paprikakrém ...

A joghurtból és a lisztből habarást készítünk, belekeverjük a levesbe, kiforraljuk, végül akácmézzel ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és hozzákeverjük a fahéjat.

1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 tojás + 1 sárgája
1-2 evőkanál tejföl (ez függ a liszttől is)
8 dkg vaj vagy zsír (margarin nem jó)
15 dkg akácméz ...

Én személy szerint például nem szeretem a törkölyt, de a gyümölcspálinkák főzését is el lehet rontani. Viszont kár lenne kiönteni, hamár annyi munka van benne. Na ilyenkor jön a jó kis akácméz aztán lehet kísérni a csajokat a ház mögé... :-) ...

Lásd még: Lásd még: Leves, Tojás, Cukor, Citrom, Zöldség

Gasztronómia  Ajvár  Ákovita
2014.04.21

 
RSS Mobile