Kezdőlap (Akácméz)

 Gasztronómia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Gasztronómia » Akácméz


 

Akácméz

Gasztronómia  Ajvár  Ákovita

AKÁCMÉZES NARANCSFAGYLALT
Hozzávalók 6 személyre: 4 db narancs, 2,5 dl tejszín, 4,5 dl joghurt, 6 evőkanál akácméz, durvára vágott pisztácia.


2 dl akácméz
6-8 friss zsályalevél
A tojásokat szétválasztjuk, a vajat pedig egy kis edényben feltesszük a tűzre, hogy megolvadjon. A sárgájához hozzáadjuk a tejet, a sütőport, ízlés szerint 1­2 evőkanál porcukrot, majd jól összekeverjük.

Címkék: akácméz, brie sajt, egyszerű ebéd, egyszerű vacsora, előétel, körte, méz, pirított mandula, Serrano sonka, snack, uzsonna, vendégváró
2 megjegyzés:
Ahhh, nagyon guszta. Ízorgia. :))) ...

Akácméz
Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz.

Akácméz
Enyhén savas, kitűnő édesítő, emésztést elősegítő hatása van, de köhögésre is javallott.
Aranyvessző ...

Akácméz: világossárga, kellemes aromáméz. Alkalmas müzlik, tea, kávé, gyümölcssaláták édesítésére.
Mezeivirág-méz: vörösesbarna színű, igen erős aromáméz, amelynek íze könnyen átüt az ételben. Gyorsan kristályosodik.

Akácméz
Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas, akácvirág illatú. Színe a származási helytől függően a színtelentől az enyhén sárgásig terjed, ritkán zöldes árnyalatú. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony.

Akácmézzel megkenve, friss eperszeletekkel kirakva tálaltam mindkettőt. A rácsorgatott méz mennyiségével ízlés szerint szabályozható az édessége. Aki akarja, tejszínhabbal is megfejelheti még (csak úgy már nem lesz vegán).

Vaj, akácméz, agave nektár, zabpehely, 180 °C, 15-20 perc.
Miután kihűlt, megcsorgattam gőz felett olvasztott étcsokoládéval.
Recept: Mazsolás flapjack itt
Posted by Anazar ...

. 4 ek. akácméz
. 1-2 chipotle (füstölt jalapeno csili, mártásban)
. 0,5 liter cider (almabor) ...

2 evőkanál akácméz
1 nagy citrom leve
2 liter ásványvíz
10 mentalevél
2 cm friss gyömbér vékonyan szeletelve
néhány citromkarika ...

Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.
Rántott akácvirág
Hozzávalók: ...

A vöröshagymát akácmézzel együtt üvegesre dinszteljük.
Hozzáadjuk az apróra vágott sütőtököt, az alaplevet, érdemes már az alaplébe is sütőtök kockákat vagy akár a sütőtök héját belefőzni.
Csillagánizzsal, fahéjjal, sóval, borssal fűszerezzük.

1,2 kg kimagozott és feldarabolt szilva (lehet fagyasztott is) vagy bármilyen más gyümölcs
2-3 ek akácméz (vagy ízlés szerint)
3 g agar-agar vagy kukoricakeményítő/zselatinpor
75 g durvára tört blansírozott mandula - opcionális ...

· 2 evőkanál akácméz
· kb. fél dl tej
- plusz: saját ötlet: 3-4 kiskanálnyi kandírozott narancshéj ...

Én a bodzavirágot akácmézben ...
... szoktam télire megőrizni. A virágokat a közeli erdőszélről gyűjtöm, ahol ember, de főleg gépkocsi ritka madár. Ez fontos, mert nem mosom meg a viragokat.

Jól társítható többek között az akácmézzel, amelynek enyhe íze ezzel a megoldással úgy egészíthető ki, hogy eközben megőrzi kellemes, világos színét és lassú kristályosodását.

Méz ugyanis sokféle van, a napraforgóméztől kezdve a hársmézen, a vegyes virágmézen keresztül az akácmézig, és nem biztos, hogy mindegyik allergiás tüneteket vált ki.

Hozzávalók 4 személyre: 4 (egyenként 150 g-os) csirkemell, 100 g felaprított mandula, 2 teáskanálnyi őrölt mandula, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 evőkanál akácméz, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, só, bors ...

Az akácmézet (másfajta virágméz is lehet), a cukrot és a vizet lábosba tesszük, és felforraljuk. Kis lángon addig főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Ügyeljünk arra, hogy közben nem szabad megkeverni.

Ledaráljuk a mandulát, és keverőtálba öntjük 15 dkg porcukorral, a fahéjjal, az akácmézzel meg 1 tojás fehérjével együtt.
2. Robotgép gyúrópálcájával összekeverjük, utána kézzel sima tésztává gyúrjuk.

A szószba a gyümölcsökön kívül egy pici akácmézet és néhány levél friss mentát raktam. (A gyümölcsök aránya 70-30 a zsidócseresznye javára, ill.

Aztán jött egy adag akácméz és juharszirup, meg persze kevés olaj és már mehetett is a sütőbe.

Nemrég találtam egy receptet mézes akácvirágdzsemre, ebben fél kiló virághoz fél kiló akácméz és egy citrom leve jön. Nem hittem benne igazán, túl édesnek képzeltem el ezt így, meg nem értettem, mitől lesz "teste" (nem is lett).

Leginkább az akácmézhez tudnám hasonlítani. Textúrájában is viszonylag sűrű, testes borról van itt szó. Az illata pedig még picit hasonlít is a mézre. Ásványos, és picit fás is.

Hozzávalók: 1 bögre akácméz, 1 bögre szárított bodza
Elkészítése
Kimérjük a méz egynegyedét egy kis edénybe, és beleöntjük a bodzát. Lassú tűzön kevergetjük, míg fel nem melegszik és jó 5 percig 'főzzük'.

30 dkg akácméz, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 1/4 liter alkohol (90 fokos), csersav, 1/2 vaníliarúd.
Elkészítés:
A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig).

20 dkg felmelegített akácméz
25 dkg olvasztott és kihűlt margarin
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja
2 cm-es friss gyömbérdarab reszelve
1 kávéskanál vanília aroma
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna ...

Keverje össze a túrót az akácmézzel, a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral. Simítsa el a tészta tetején, és tegye forró (kb. 180-200 Celsius-fokos) sütőbe. Verjen kemény habot a tojásfehérjékből és a finomított kristálycukorból.

Hozzávalók 30 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, 15 dkg ( kb. 3 evőkanálnyi) akácméz, 10 dkg porcukor, 1-2 teáskanál natúr kakaópor, 1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpozott), 6 dkg puha vaj vagy zsír (margarin nem jó), 1 egész tojás + 1 sárgája, ...

Az akácmézzel ízesített kakukkfűtea csillapítja a köhögést, de ennél "nagyobb tettekre is képes": segítségével könnyebben leszokhatsz a dohányzásról.

A fagylalthoz kavarjunk el 160ml vizet 1ek akácmézzel, fél zöldcitrom levével és kb. 2,5ek cukorral. Fedő alatt forraljuk fel, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A több, mint 1 órán át tartó bemutató után megcsodálhattuk a végterméket is: jelenleg napraforgó és akácmézzel teli hordók álltak a tárolóban (amit annyira le kell zárni, hogy még egy aprócska rés se legyen, amin beférnek a méhek, ...

Lásd még: Lásd még: Leves, Tojás, Cukor, Citrom, Zöldség

Gasztronómia  Ajvár  Ákovita

 
RSS Mobile