Kezdőlap (Megapixel)

 Fényképezés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Megapixel

Fényképezés  Mattüveg  Megvilágítás

Nagy megapixeles Canon és fullframe Pentax
Tweet
Két pletyka terjeng a neten manapság, mindkettő egy-egy régóta várt gépvázzal kapcsolatos. Az egyik a nagy megapixel számú csúcs-Canon, a másik pedig a fullframe szenzoros csúcs-Pentax. Úgy tűnik idén mindkettőt viszont láthatjuk.


1474 Megapixeles kép Obama beiktatásáról - nézegess amerikai fázós embereket!
Frissítve:
08:12 ...

BenQ T1260 - 12 megapixel
A hírhez kapcsolódó, ajánlott termékek:
Kapcsolódó hír(ek) ...

Hány millió pixeles egy 12 megapixeles fényképezőgép?
Micsoda bolond kérdés, mondhatná bárki, hiszen a gyártók egyértelműen megadják, hogy egy tízenkétmillió pixeles fényképezőgép esetén a ,,képpontok tényleges száma" tízenkétmillió.

Megapixel háború
Ez közismert dolog. A gyártók elkezdték azt a hamis illúziót kelteni a vásárlókban, hogy a nagyobb felbontás elsődleges fontosságú, és az a jobb fényképezőgép, amely "több megapixeles". Ez a kezdeti időkben talán így is volt.

~ek
A képérzékelők egyik legfontosabb paramétere a felbontásuk. Korunkban az 1 millió és 5 millió képpont közötti felbontású érzékelővel ellátott gépek a legelterjedtebbek. Ezek között találunk szokványos értékeket, melyeket a számítástechnikából vettek át.
Jellemző képméretek ...

10 ~
A 10 ~es felbontás jóvoltából a képek poszter nagyságú nyomattá alakíthatók, vagy kreatívan vághatja őket anélkül, hogy a nagyítás közben egyetlen részlet is elveszne.
3-szoros zoom ...

16 ~ felbontás
A 16 ~ felbontású, hátsó megvilágítású CMOS szenzor által e fényképezőgép kivételesen magas szintű képminőséget biztosít - különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez egy kompakt fényképezőgép!
Nagy sebességű sorozatfelvétel ...

1 ~ (~)
Talán a legtöbbször emlegetett jellemző. A kelleténél talán kicsit túl sokat tulajdonítanak neki, sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb ~ számú gépet érdemes venni, hiszen egyértelműen ez határozza meg a kép minőségét.

Hány ~?
Jó lenne erre adni egy rövid és világos választ, de őszintén szólva ez a digitális fényképezőgépek terén az egyik legnehezebben eldönthető kérdés. Az alábbiakban egy rövidebb útmutatással és egy részletesebben kifejtett válasszal is próbálunk segíteni a döntésben.

~
Egy SD kártyára vagy multimédia kártya kompatibilis tárolókártyára felvett képek meghatározott számú pixelből állnak. Minél több pixelt alkalmaznak, annál élesebb és részletgazdagabb a megjelenített kép.

~-mítosz közelről
A nyáron egyszerre volt nálam négy, nagymértékben különböző évjáratú és pixelszámú fényképezőgép (három kompakt és egy dSLR).

~ - Körülbelül 1 millió képpont. A digitális fényképezőgépek CCD érzékelőinek minősítésére használt mérőszám. Az 1 ~es kép mérete hozzávetőleg 1280x960 pixel, ami fotónyomtatón kinyomtatva 10×15-ös képnek felel meg.

A ~háború közepette jó látni, hogy vannak még gyártók, melyek nem kizárólag a minél nagyobb felbontású, nyolc-tíz ~es kütyük fejlesztésére koncentrálnak, hanem gondolnak az egyszerűbb igényekkel rendelkező vásárlókra is.

6 ~es az új Pentax Optio fényképező
A Pentax Optio sorozatának legújabb tagja megőrizte elődje, az Optio 50 előnyeit, könnyű kezelhetősége mellé azonban nagyobb LCD és több képpontot tartalmazó képérzékelő társul.

4.0 ~es CCD érzékelő
3.2x optikai zoom (digitálissal kombinálva kb. 11x)
15 fényképezési mód
VGA videó
5-pontos AiAF autofókusz
DIGIC II processzor
Gyors iSAPS technológia
Magyar nyelvű menü ...

5.0 ~
Képérzékelö
1/2.5", 5,36 ~ összképpontszámú CCD Elsödleges színszürö ...

Az 5 ~es, elegáns és kompakt DMC-FX8 háromszoros zoommal, Mega O.I.S. optikai képstabilizátorral, és (a DMC-FX7-hez mérten) több mint kétszeres akkumulátor-élettartammal rendelkezik.

Az új 9 ~es CMOS Exmor CMOS szenzorral felvértezett, 20x-os átfogású lencsével szerelt bridge készülék egyedi szolgáltatást kínál a panorámaképek kedvelői számára.
tovább
Posted by Szoboti at 22:33 ...

Új 14,1 ~es MOS szenzor a maximális felbontásért és sebességért, fényképezéshez és videózáshoz egyaránt ...

legalább ~ körüli legyen a képfelbontás
memóriabővíthetőség nélküli készülék szóba se jöhet
próbáld ki a kép- és hangrögzítést
Nem a méret a lényeg.

-Ma már 4 ~ is nevetségesnek tűnik, tehát a családi albumba rakott 10x15 centis képek esetében is BÁRMILYEN ma kapható digitális gép a néhány busmannak hektoliterszám főzött madártej esete.

Egy tipikus 4 ~es kompakt és egy 6 ~es DSLR pixelmérete
A digitális kép pixelei ...

Jó tanács: a ~ nem minden! A kép minősége sokban függ a gép egyéb paramétereitől, nagymértékben például az optikától.

A Canon 60D új 18 ~es szenzort kapott. Ez akár lehet ugyan az is, mint ami a 7D-ben van, hiszen abban is 18 ~es érzékelő dolgozik. Processzorból szintén a Digic 4 van beépítve, de abból csak 1db.

- A 3 ~es képek léptetése során az egyes képek továbbléptetését ne kapkodd el. Minden egyes képnél várj 1-2 másodpercet, és csak ezután lépj a következő képre. Ha ezt elmulasztod, lemerevedik a rendszer, és csak jópár másodperc után képes az utolsónak kiválasztott képre lépni.

- hogy elhisszük-e a reklámok, és fényképezőgép gyártók ~ mániáját?
Téves döntés, csak ~ek alapján dönteni. Ma már nem kapunk olyan fényképezőgépet, amely nem felelne meg a felbontása alapján. 10 ~nél kisebb felbontású gépet lassan nem is lehet vásárolni.

A digitális fényképezőgépeknél elterjedt a ~ben (millió pixelben) meghatározott felbontás. Például 3 ~. A ~es meghatározás egyfajta egyszerűsítés, nem utal egyértelműen a képet alkotó vízszintes és függőleges képpontok konkrét számára. Lehet például 2640x1520 képpont is.

Egy hat ~es gép által készített kép például (kb.) vízszintesen 3000, függőlegesen 2000 pixelt tartalmaz. A kettőt összeszorozva kapjuk meg a gép felbontóképességét. Ebben az esetben ez hatmillió pixelt jelent, amit a szakzsargon hat ~esként említ.

Egy manapság használatos 4-6 ~es gépnél az esetek többségében felesleges a teljes felbontást használni, hiszen akár a monitoron történő visszajátszáshoz, akár 10 x 15-ös papírképek nyomtatásához elég a kisebb (pl. 4 ~es) felbontás is.

Phase One P65+ - 60 ~
Esszék
Szép színes sajtóanyag landolt ma a postafiókomban, amelyben arról írnak, hogy a Phase One bejelentette a P65+ elnevezésű, szerény 60 ~ felbontású, full frame, középformátumú hátfalát.

A 'digitális áttörés' a Nikon D1 1999-es megjelenésével kezdődött, melynek hatezer dollár alatti ára és 2,74 ~es felbontása már érdemessé tette megvételre a gazdagabb műkedvelők és profi fényképészek számára.

Vegyük alapul a 2-3-4 ~es, 3x optikai zoomos, szappantartó méretű kategóriát, mivel megfizethetőségük folytán ezek a legelterjedtebbek. Legnagyobb előnyük, hogy mellényzsebben is elférnek, mindig kéznél vannak, így horgászkirándulásra kifejezetten ideálisak. Mit tud egy ilyen gép?

1986: A Kodak mérnökei - az 1969-70-ben felfedezett CCD érzékelőre alapozva - megalkották az első 1,4 ~ felbontású CCD szenzort.

Netre készülő, kis méretű fotókhoz elégy 10-20 pixeles szélesség is, de több ~es "óriásokhoz" akár 100-200 pixelt is használhatsz. Mi 15-re állítottuk a Vonalszélességet. Ez adja meg a keret vastagságát, amelynek színe természetesen az előbb választott fekete lesz.

Ne legyünk restek kisebbre szabni a képeket, hiszen a ma divatos 5-8 ~es képekből bőven van lehetőségünk vágni, ha esetleg a fotóalanyunkról nem tudtunk elég nagy fotót készíteni. Érdemes odafigyelni gépünk árnyékára is, ha lehet, ne takarjuk el a fényt a témáról az objektívünkkel.

Egy pixel tehát egy képpontot jelent. Minél több pixeles a gépünk, annál jobb felbontású képet készíthetünk vele. Gyakorlatban a 2, illetve 3 ~es gépek már a hagyományos fényképezőgépekkel megegyező minőségű kép előállítására alkalmasak.

Mostanában terjednek azok az olcsó kamerák melyekben a ráírt felbontásnál lényegesen kisebb felbontású képérzékelöt tartalmaznak. Nem ritka a 3 ~es felirat ami mögött csak egy 1.5-2 Mpixeles érzékelő van a nagyobb felbontást csak interpolálják, ez egyértelműen a vásárló megtévesztése.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fénykép, Digitális, Fényképezőgép, Objektív, Digitális fényképezőgép?

◄ Mattüveg   Megvilágítás ►
 
RSS Mobile