Kezdőlap (Megapixel)

 Fényképezés 

  » »
 
   

Megapixel

Fényképezés  Mattüveg  Megvilágítás

Nagy megapixeles Canon és fullframe Pentax
Tweet
Két pletyka terjeng a neten manapság, mindkettő egy-egy régóta várt gépvázzal kapcsolatos. Az egyik a nagy megapixel számú csúcs-Canon, a másik pedig a fullframe szenzoros csúcs-Pentax.


1474 Megapixeles kép Obama beiktatásáról - nézegess amerikai fázós embereket!
Frissítve:
08:12 ...

BenQ T1260 - 12 megapixel
A hírhez kapcsolódó, ajánlott termékek:
Kapcsolódó hír(ek) ...

A fényképet készítő fotográfus Megapixel-ekben számol. Teszi ezt akkor is, ha történetesen nem digitális fényképezőgéppel dolgozik. A fényképezőgépek képmérete ugyanis nem változtatható folyamatosan.

Hány millió pixeles egy 12 megapixeles fényképezőgép?
Micsoda bolond kérdés, mondhatná bárki, hiszen a gyártók egyértelműen megadják, hogy egy tízenkétmillió pixeles fényképezőgép esetén a ,,képpontok tényleges száma" tízenkétmillió.

Megapixel háború
Ez közismert dolog. A gyártók elkezdték azt a hamis illúziót kelteni a vásárlókban, hogy a nagyobb felbontás elsődleges fontosságú, és az a jobb fényképezőgép, amely "több megapixeles". Ez a kezdeti időkben talán így is volt.

Megapixelek:
A képérzékelők egyik legfontosabb paramétere a felbontásuk. Korunkban az 1 millió és 5 millió képpont közötti felbontású érzékelővel ellátott gépek a legelterjedtebbek.

10 megapixel
A 10 megapixeles felbontás jóvoltából a képek poszter nagyságú nyomattá alakíthatók, vagy kreatívan vághatja őket anélkül, hogy a nagyítás közben egyetlen részlet is elveszne.

16 megapixel felbontás
A 16 megapixel felbontású, hátsó megvilágítású CMOS szenzor által e fényképezőgép kivételesen magas szintű képminőséget biztosít - különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez egy kompakt fényképezőgép! ...

1 Megapixel (megapixel)
Talán a legtöbbször emlegetett jellemző. A kelleténél talán kicsit túl sokat tulajdonítanak neki, sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb megapixel számú gépet érdemes venni, ...

Hány megapixel?
Jó lenne erre adni egy rövid és világos választ, de őszintén szólva ez a digitális fényképezőgépek terén az egyik legnehezebben eldönthető kérdés.

Hány megapixel az elég?
Esszék
Most, hogy a Canon bejelentette legújabb félprofi vázát, a 12.8 megapixeles érzékelővel ellátott EOS 5D-t, sokakban felvetődhet a kérdés, hogy mennyi is az elég, ha a megapixelek számáról van szó.

Megapixel
Egy SD kártyára vagy multimédia kártya kompatibilis tárolókártyára felvett képek meghatározott számú pixelből állnak. Minél több pixelt alkalmaznak, annál élesebb és részletgazdagabb a megjelenített kép.

Megapixel-mítosz közelről
A nyáron egyszerre volt nálam négy, nagymértékben különböző évjáratú és pixelszámú fényképezőgép (három kompakt és egy dSLR).

Megapixel - Körülbelül 1 millió képpont. A digitális fényképezőgépek CCD érzékelőinek minősítésére használt mérőszám. Az 1 Megapixeles kép mérete hozzávetőleg 1280x960 pixel, ami fotónyomtatón kinyomtatva 10×15-ös képnek felel meg.

A megapixelháború közepette jó látni, hogy vannak még gyártók, melyek nem kizárólag a minél nagyobb felbontású, nyolc-tíz megapixeles kütyük fejlesztésére koncentrálnak, hanem gondolnak az egyszerűbb igényekkel rendelkező vásárlókra is.

6 megapixeles az új Pentax Optio fényképező
A Pentax Optio sorozatának legújabb tagja megőrizte elődje, az Optio 50 előnyeit, könnyű kezelhetősége mellé azonban nagyobb LCD és több képpontot tartalmazó képérzékelő társul.

5,2 megapixeles SCCD érzékelő;
manuális, automata, rekesz-előválasztó, záridő-előválasztó, programautomatika, teljesen automata, bemozdulás elleni, természetes színek, portré, tájkép, éjszakai és videó üzemmódok; ...

4.0 megapixeles CCD érzékelő
3.2x optikai zoom (digitálissal kombinálva kb. 11x)
15 fényképezési mód
VGA videó
5-pontos AiAF autofókusz
DIGIC II processzor
Gyors iSAPS technológia
Magyar nyelvű menü ...

5.0 megapixel
Képérzékelö
1/2.5", 5,36 megapixel összképpontszámú CCD Elsödleges színszürö ...

Az 5 megapixeles, elegáns és kompakt DMC-FX8 háromszoros zoommal, Mega O.I.S. optikai képstabilizátorral, és (a DMC-FX7-hez mérten) több mint kétszeres akkumulátor-élettartammal rendelkezik.

Az új 9 megapixeles CMOS Exmor CMOS szenzorral felvértezett, 20x-os átfogású lencsével szerelt bridge készülék egyedi szolgáltatást kínál a panorámaképek kedvelői számára.
tovább
Posted by Szoboti at 22:33 ...

Új 14,1 megapixeles MOS szenzor a maximális felbontásért és sebességért, fényképezéshez és videózáshoz egyaránt ...

legalább megapixel körüli legyen a képfelbontás
memóriabővíthetőség nélküli készülék szóba se jöhet
próbáld ki a kép- és hangrögzítést
Nem a méret a lényeg.

-Ma már 4 megapixel is nevetségesnek tűnik, tehát a családi albumba rakott 10x15 centis képek esetében is BÁRMILYEN ma kapható digitális gép a néhány busmannak hektoliterszám főzött madártej esete.

Egy tipikus 4 megapixeles kompakt és egy 6 megapixeles DSLR pixelmérete
A digitális kép pixelei ...

Jó tanács: a megapixel nem minden! A kép minősége sokban függ a gép egyéb paramétereitől, nagymértékben például az optikától.

A Canon 60D új 18 Megapixeles szenzort kapott. Ez akár lehet ugyan az is, mint ami a 7D-ben van, hiszen abban is 18 Megapixeles érzékelő dolgozik. Processzorból szintén a Digic 4 van beépítve, de abból csak 1db.

- A 3 megapixeles képek léptetése során az egyes képek továbbléptetését ne kapkodd el. Minden egyes képnél várj 1-2 másodpercet, és csak ezután lépj a következő képre.

- hogy elhisszük-e a reklámok, és fényképezőgép gyártók megapixel mániáját?
Téves döntés, csak megapixelek alapján dönteni. Ma már nem kapunk olyan fényképezőgépet, amely nem felelne meg a felbontása alapján.

A digitális fényképezőgépeknél elterjedt a megapixelben (millió pixelben) meghatározott felbontás. Például 3 megapixel.

Egy hat megapixeles gép által készített kép például (kb.) vízszintesen 3000, függőlegesen 2000 pixelt tartalmaz. A kettőt összeszorozva kapjuk meg a gép felbontóképességét.

Egy manapság használatos 4-6 megapixeles gépnél az esetek többségében felesleges a teljes felbontást használni, hiszen akár a monitoron történő visszajátszáshoz, akár 10 x 15-ös papírképek nyomtatásához elég a kisebb (pl. 4 megapixeles) felbontás is.

Vegyük alapul a 2-3-4 megapixeles, 3x optikai zoomos, szappantartó méretű kategóriát, mivel megfizethetőségük folytán ezek a legelterjedtebbek.

1986: A Kodak mérnökei - az 1969-70-ben felfedezett CCD érzékelőre alapozva - megalkották az első 1,4 megapixel felbontású CCD szenzort.

Netre készülő, kis méretű fotókhoz elégy 10-20 pixeles szélesség is, de több megapixeles "óriásokhoz" akár 100-200 pixelt is használhatsz. Mi 15-re állítottuk a Vonalszélességet.

Ne legyünk restek kisebbre szabni a képeket, hiszen a ma divatos 5-8 megapixeles képekből bőven van lehetőségünk vágni, ha esetleg a fotóalanyunkról nem tudtunk elég nagy fotót készíteni.

Minél több pixeles a gépünk, annál jobb felbontású képet készíthetünk vele. Gyakorlatban a 2, illetve 3 megapixeles gépek már a hagyományos fényképezőgépekkel megegyező minőségű kép előállítására alkalmasak.

Mostanában terjednek azok az olcsó kamerák melyekben a ráírt felbontásnál lényegesen kisebb felbontású képérzékelöt tartalmaznak. Nem ritka a 3 Megapixeles felirat ami mögött csak egy 1.

Lásd még: Lásd még: Fénykép, Fényképezőgép, Digitális, Objektív, Optika

Fényképezés  Mattüveg  Megvilágítás

 
RSS Mobile