Kezdőlap (Kromatikus aberráció)

 Fényképezés 

  » »
 
   

Kromatikus aberráció

Fényképezés  Króm  Kulcsszám

Kromatikus aberráció
A Venus Engine III, ahogy elődei is, igen jól bánik az optikai és egyéb hardveres színhibával (kromatikus aberráció, lila színszegély). A JPEG képek feldolgozásakor a színhiba nagymértékben csökken. Próbáink során kb.


Kromatikus aberráció
Még a több lencséből álló objektív sem tökéletes a képalkotás szempontjából. Mindig fellépnek különböző lencsehibák. Itt csak a legfontosabbat említem meg, a kromatikus aberrációt.

KROMATIKUS ABERRÁCIÓ - Egy adott pontról az objektíven keresztül érkező, különböző hullámhosszú fénysugarak a fényérzékeny felületen szétszóródnak.

Kromatikus aberráció
A domború lencsék színösszetevőikre bontják a rajtuk áthaladó fényt, szért az érzékelőn ezek nem egy pontban találkoznak Ez a jelenség kontraszt- és élességromlással jár, ...

Kromatikus aberráció (színhiba) A kromatikus aberráció oka, hogy a lencséknek a különböző hullámhosszúságú (különböző színű) fénysugarakra más és más a törésmutatója.

Kromatikus aberráció (színhiba)
A fényképező objektívekben alkalmazott lencsék és lencserendszerek még a legjobb esetben sem lehetnek tökéletesen mentesek a lencsehibáktól.

Kromatikus aberráció (Chromatic Aberration) - Nagyobb felbontású (2 Mpixel fölött) digitális fényképezőgépeknél előforduló jelenség, amikor a sötétebb területeket fényes rész övezi. A kontúr mellett megjelenik egy vagy két sor bíbor-lila pixel.

A kromatikus aberráció (longitudinális vagy transzverzális színhiba) fennállása esetén a leképezett képnek színes szegélye van, bár a tárgynak nincs.

Színhiba (kromatikus aberráció) eltávolítása II.
szint: könnyű
Az a fránya színhiba! Mindig a legrosszabbkor bukkan fel. Ilyesmin azonban a magunkfajta - már több mint 50 Digiretus tippet látott - képszerkesztő nem ütközik meg.

Az alábbi kép a kromatikus aberrációt (színi hibát) hivatott megmutatni, teljesen nyitott rekeszen.

Ha emlékeim nem csalnak, az apokromatikusság alapelveit annak idején Abbe fektette le, de a longitudinális kromatikus aberráció kiküszöbölése mellett kitér a geometriai hibák korrekciójára is: a lencserendszer három távoli hullámhosszon azonos ...

Az ultra-alacsony szórású (UD) lencsetag mérsékli a kromatikus aberrációt - különösen nagyobb fókusztávolság esetén - így rendkívül pontos színvisszaadást és képélességet biztosít.

Kromatikus aberráció sem jelentkezett komolyabb mértékben, az ellenfényes kattintgatások nem csaptak át kékeslilás aurafotózásba. ( A 15 és 85mm-es végeken lehet fölfedezni egyébként észrevehetőbb mértékben CA-t) ...

A kromatikus aberráció is alig észrevehető. A képek szinte teljes felületükön élesek, a sarkokban csak csekély lágyság látható.

(kromatikus aberráció). Ez ahhoz vezet, hogy egyazon fénysugér különböző frekvenciájú (színű) összetevői a képsík nem pontosan ugyanazon a pontjára esnek. Az LD lencsék különleges üvegből készültek, ezért színszórásuk kisebb.

(...) Teljesen nyitott fényrekesszel is impresszív élességet produkál a kép egészén, nem mutat jelentős laterális kromatikus aberrációt vagy vignettálást, és közel tökéletesen korrigálja a torzítást.

12 csoportban 16 lencsét tartalmaz, melyből 4 különösen alacsony szórású (SLD) tag, melyek hatékonyan csökkentik a szuperszéles-látószögű lencsékre oly jellemző kromatikus aberrációt.

A teleteljesítményt elsősorban két optikai hiba zavarhatja. A kromatikus aberrációt (színeltérés) alacsony diszperziójú lencsetagokkal lehet megoldani (ED), ami miatt a komolyabb telék nem nélkülözheti ezeket a tagokat..

Chromatic aberration (CA, kromatikus aberráció)
Moiré
Jaggies (pixeles élek) ...

is fontosnak tartották a jelenség minél jobb kiküszöbölését a mérnökök, ezért továbbfejlesztették a lencserendszert és így nagyon kedvezö mértékben csökkenteni tudták a nagy felbontású gépek esetében fokozottabban megfigyelhetö kromatikus aberrációt.

SP - Super Performance Series, A Tamron profi objektívei.
VC - Vibration Correction, Képstabilizátorral ellátott objektív.
XR - Extra Refractive, A kromatikus aberrációt minimalizáló optikai bevonattal ellátott lencsetagok.

Lásd még: Lásd még: Fénykép, Objektív, Optika, Digitális, Fényképezőgép

Fényképezés  Króm  Kulcsszám

 
RSS Mobile