Kezdőlap (Kromatikus aberráció)

 Fényképezés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kromatikus aberráció

Fényképezés  Króm  Kulcsszám

Kromatikus aberráció
A Panasonic Venus Engine feldolgozórendszere hosszú évek óta ápol és eltakar. Már az FZ modellek régi generációiban számos optikai eredetű hibát orvosolt utólag, szoftveresen. Ilyen volt a színhiba is, bár az FZ38 tavalyi tesztjében ez nem volt már ilyen egyértelmű.


Kromatikus aberráció
Még a több lencséből álló objektív sem tökéletes a képalkotás szempontjából. Mindig fellépnek különböző lencsehibák. Itt csak a legfontosabbat említem meg, a kromatikus aberrációt.

Kromatikus aberráció
A domború lencsék színösszetevőikre bontják a rajtuk áthaladó fényt, szért az érzékelőn ezek nem egy pontban találkoznak Ez a jelenség kontraszt- és élességromlással jár, de ha a lencséket speciális anyagokkal ötvözik a hiba minimálisra csökkenthető.

Kromatikus aberráció (színhiba) A kromatikus aberráció oka, hogy a lencséknek a különböző hullámhosszúságú (különböző színű) fénysugarakra más és más a törésmutatója.

Kromatikus aberráció
A kromatikus aberráció (longitudinális vagy transzverzális színhiba) fennállása esetén a leképezett képnek színes szegélye van, bár a tárgynak nincs. Ennek oka, hogy a lencsék, akárcsak a prizmák, másképp törik meg a különböző hullámhosszúságú fénysugarakat.

~ (színhiba)
A fényképező objektívekben alkalmazott lencsék és lencserendszerek még a legjobb esetben sem lehetnek tökéletesen mentesek a lencsehibáktól.

KROMATIKUS ABERRÁCIÓ - (ezt a szót még soha nem hallottam... de íme a leírás) Egy adott pontról az objektíven keresztül érkező, különböző hullámhosszú fénysugarak a fényérzékeny felületen szétszóródnak.

~ (Chromatic Aberration) - Nagyobb felbontású (2 Mpixel fölött) digitális fényképezőgépeknél előforduló jelenség, amikor a sötétebb területeket fényes rész övezi. A kontúr mellett megjelenik egy vagy két sor bíbor-lila pixel.

Színhiba (~) eltávolítása II.
szint: könnyű
Az a fránya színhiba! Mindig a legrosszabbkor bukkan fel. Ilyesmin azonban a magunkfajta - már több mint 50 Digiretus tippet látott - képszerkesztő nem ütközik meg.

Ha emlékeim nem csalnak, az apokromatikusság alapelveit annak idején Abbe fektette le, de a longitudinális ~ kiküszöbölése mellett kitér a geometriai hibák korrekciójára is: a lencserendszer három távoli hullámhosszon azonos fókusztávolsággal rendelkezzen, ...

Az ultra-alacsony szórású (UD) lencsetag mérsékli a ~t - különösen nagyobb fókusztávolság esetén - így rendkívül pontos színvisszaadást és képélességet biztosít.

~ sem jelentkezett komolyabb mértékben, az ellenfényes kattintgatások nem csaptak át kékeslilás aurafotózásba. ( A 15 és 85mm-es végeken lehet fölfedezni egyébként észrevehetőbb mértékben CA-t) ...

A ~ is alig észrevehető. A képek szinte teljes felületükön élesek, a sarkokban csak csekély lágyság látható.

Ami megkülönbözteti a Canon 50-estől, az az hogy a Sigma minimálisra csökkentette a ~t, az 50/1.4-hez képest tág rekesznél a Sigmának gyakorlatilag alig van színi hibája. Az élesség javul rekeszeléskor, 2.8-on már egész penge, de nem annyira, mint amennyire az 50/1.4 karcol f/2.

(~). Ez ahhoz vezet, hogy egyazon fénysugér különböző frekvenciájú (színű) összetevői a képsík nem pontosan ugyanazon a pontjára esnek. Az LD lencsék különleges üvegből készültek, ezért színszórásuk kisebb.
Ez a hiba kép kontrasztjának a romlásához vezet.

(...) Teljesen nyitott fényrekesszel is impresszív élességet produkál a kép egészén, nem mutat jelentős laterális ~t vagy vignettálást, és közel tökéletesen korrigálja a torzítást.

12 csoportban 16 lencsét tartalmaz, melyből 4 különösen alacsony szórású (SLD) tag, melyek hatékonyan csökkentik a szuperszéles-látószögű lencsékre oly jellemző ~t.

Chromatic aberration (CA, ~)
Moiré
Jaggies (pixeles élek) ...

Az új C-630-nál is fontosnak tartották a jelenség minél jobb kiküszöbölését a mérnökök, ezért továbbfejlesztették a lencserendszert és így nagyon kedvezö mértékben csökkenteni tudták a nagy felbontású gépek esetében fokozottabban megfigyelhetö ~t.

LD - Low Dispersion, Alacsony színszórású lencse.
SP - Super Performance Series, A Tamron profi objektívei.
VC - Vibration Correction, Képstabilizátorral ellátott objektív.
XR - Extra Refractive, A ~t minimalizáló optikai bevonattal ellátott lencsetagok.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fénykép, Objektív, Optika, Digitális, Teleobjektív?

◄ Króm   Kulcsszám ►
 
RSS Mobile