Kezdőlap (ISO)

 Fényképezés 

  » »
 
   

ISO

Fényképezés  ISAPS  ISO érzékenység

ISO (érzékenység) - "a fényviszonyok digitális javítása"

Az ISO 100 az alapérték. Ha gépünk ennél magasabb érzékenységgel is rendelkezik, akkor kevesebb fénynél is fényképezhetünk.


A nagyobb ISO értékhez nagyobb képzaj (több oda nem illő pixel) párosul. Hosszú expozíciós idő esetén szintén zajosabb lesz a felvétel.

Érzékenység (ISO) - fotózás
A film, illetve digitális kamera esetén fényérzékelő áramkör (CCR) (fény)érzékenysége határozza meg azt, hogy milyen fényviszonyok között tudunk a fényképezni.
Az ISO 100 az alapérték.

Canon és Nikon ISO összehasonlítás
Tweet
5D Mark III, D800, D4, mindegyik géptől ugyanaz a fotó, a bűvös, rendezvényfotós ISO 3200-on. Is.

ISO értékek: Valószínűleg ISO 800 és 1600 lesz alaphangon az érzékenység. Gépválasztáskor így készüljünk...
Fénymérés: Lehetőleg spot, vagy részleges fénymérést használjunk.

ISO 1600 és Automatikus ISO-eltolás
Az ISO 1600 funkció és az optikai képstabilizáló rendszer együttesen megakadályozzák a képek elmosódását.

ISO 100, 200, 1600? Meddig érdemes a fényképezőgép érzékenységét emelni? Mikor érdemes emelni? Minden körülmények között? Az első rész folytatása
Az első rész folytatása:
Melyik érzékenységen legkisebb a képzaj?

ISO ISO
A nemzetközi szabványügyi szervezet nevének (International Standard Organization) rövidítése. A fotográfiában: a fényérzékenység nemzetközi mértékegysége az ISO fok.

ISO, zaj
Aki fotózott régebben filmes géppel, annak az ISO fogalma ismerős lehet: ez a filmek fényérzékenységének szabvány jelölése. Jelölték ASA-val ill. régebben dyn-nel is.

14 ISO érzékenység (ISO sensitivity)
A hagyományos fényképezőgépekben a filmeket az úgynevezett ISO érzékenységgel jellemzik.

Akár ISO 3200-as, gyenge megvilágítás mellett is tisztább képet eredményező magas ISO értékű zajcsökkentés ...

ISO 400-tól már Fujifilm FinePix S8000fd kerül előnybe a zaj terén. Legalábbis az Olympusszal szemben. A Panasonictól nem sikerül meglépnie, főleg színzaj tekintetében. A képek mosottsága viszont mindkét konkurensnél erősebb.

ISO érzékenység, állvány, zaj és képminőség
Éjszakai felvételt kétféleképpen készíthetünk: A fényképezőgép bemozdulásának elkerülésére használhatunk állványt, vagy beállíthatjuk az ISO érzékenységet úgy, hogy a zársebesség ne legyen túl alacsony.

ISO 400-as érzékenysége jó szolgálatot tesz szürkületben, napkelte előtt, vagy belső terekben. A gép zajelnyomása kitűnő, a 10*15 cm-es nagyításokon szinte észre sem lehet venni, hogy ISO 400-on készült.

ISO (Érzékenység)
A film fényérzékenységének kifejezésére szolgáló érték. Az ISO lehet még a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Standard Organization) rövidítése is.

ISO 40/17° - 4'45" - nagyon nagy élessége van, műteremben, tájképekhez kiváló
ISO 80/20° - 6'15" - ennél az érzékenységnél nagyon tónusgazdag és nagy felbontóképességű, a T-Max 100-assal nagyjából egy kategória ...

ISO 64-1600 teljes 8MP és ISO 3200 3MP üzemmódban
Program módok
20 expozíció-vezérlési program (pl. Sport, Vízpart és Hó, Gyertyafény) plusz Programautomata üzemmód ...

ISO ÉRTÉK - A film fényérzékenységét jelölő adat.
KÉP/S - Egy másodperc alatt elkészíthető képek száma. A filmtovábbító motor sebességét jellemző adat. Sorozatfelvételnél maximálisan ennyi felvételt tudunk készíteni egy másodperc alatt.

ISO 100 és ISO 1600
Az érzékenység növelésével nő a zaj, ami nem jó. Vagyis az ISO értéket próbáljuk a lehető legkisebb értéken tartani úgy, hogy a záridő és a rekesz megfelelőek legyenek.

ISO értékek:
Hasonlít a filmes gépek ISO értékeire és a célja is ugyanaz.
Nagyobb ISO érték eseten a CCD nagyobb jelet szolgáltat ami növeli a helyes, bemozdulás mentes kép készítésének lehetőséget például sötét félhomályos időben.

Az ISO érzékenység a filmérzékenység digitális megfelelője. Minél nagyobb az ISO érzékenység, annál kevesebb fény elég az expozícióhoz, ami rövidebb záridő vagy kisebb rekesz használatát teszi lehetővé.

Az ISO érzékenységet viszonylag tág határok között állíthatjuk be. Sötétebb téma esetén vagy gyengébb fényviszonyok között akár ISO 400-ra is állíthatjuk a gépet, míg szép, napsütéses időben elegendő az ISO 100-as érzékenység.

Az ISO érzékenységet tekintve megállapíthatjuk, hogy kétszeres számérték kétszeres érzékenységet jelent, például ISO 200 kétszeres érzékenység az ISO 100-hoz képest. Kétszeres érzékenységhez fele expozíció tartozik az azonos hatás elérésére.

Az ISO fok érték a DIN és az ASA szabványt is magában foglalja. pl.:100/21° ...

f29, 1/5 sec, ISO 100
f9, 1/250 sec, ISO 100
A nevezett vízesés fotózásakor a zuhogó víz "elmosása" a célunk, ekkor akár 1/16 sec (16) másodperces exponálási időre is lemehetünk, ekkor azonban mindenképpen támasszuk le gépünket, ...

Érzékenység (ISO): A CCD fényérzékenységét a már korábban - a filmek esetében - használt ISO értékben adják meg. Általában a gépek ISO 100-as alapértékkel dolgoznak, de az érzékenység a jobb gépeknél növelhető.

Canon 7D videó ISO állítás
A START/STOP gombbal természetesen a felvételt tudjuk elindítani és leállítani és az élőképes videó állásban továbbra is tudunk fényképeket készíteni.
Canon 7D szintmérő ...

Fényérzékenység (ISO)
A fotógépnek szüksége van fényre, hogy meg tudja örökíteni a látottakat, ezt egy fényérzékelő lapkával oldották meg. Ezeket CCD, CMOS -szenzornak nevezik, gépe válogatja, hogy melyikben mi található.

A rózsás hajkorona ISO 800/30°-os fényérzékenységgel, 200 mm-es objektívvel készült. F2.8, 1/200 s, többmezős fénymérés, autofókusz, vaku nélkül.

Mértékegysége az ISO-fok.
FEHÉREGYENSÚLY - A színes fényképen ideális esetben a téma eredeti színei jelennek meg, azaz színhelyes a kapott kép.

Az alacsony fényérzékenység (ISO 50/18°- ISO 100/21°) kristálytiszta, tűéles képével tűnik ki. Ilyenkor a CCD a legoptimálisabb erősítéssel dolgozik. Emlékezzünk vissza arra a leckére, amelyik a digitális gépek belső felépítéséről szólt! ...

Ezt azonban könnyen kivédhetjük azzal, hogy magasabb ISO érzékenységet választunk, és kiegészítő fényforrást alkalmazunk, mint amilyen például a vaku.

Első az érzékenység (ISO) növelése (a filmes gépek világában ez az érzékenyebb film használatát jelenti). Ez nem túl népszerű megoldás a digitális fotósok körében, ugyanis jelentősen rontja a képminőséget.

Tűnődtem egy darabig, hogy melyik utat válasszam: magas ISO és kisebb záridő, vagy ISO 100 és a záridő pedig ami kell.

Az új modellek nagy fénykép- és dokumentumnyomtatási sebességgel rendelkeznek: az MX435 és az MX515 továbbfejlesztett ISO-sebessége fekete-fehér nyomtatás esetén körülbelül 9,7 kép/perc, színes nyomtatás esetén pedig körülbelül 5,5 kép/perc.

Az ISO érzékenységet akár ISO400-on vagy efelett is használhatjuk. Az autofókusz nyilván sokkal gyorsabb és pontosabb a kompakt gépeknél, így tehetünk pár próbát vele, de biztosra manuális fókuszálással megyünk.

Az érzékenységet ISO számmal mérik, értéke 64 és 400 közé esik. A nagy érzékenységű film hátránya, hogy képe szemcsésebb, a finom részleteket kevésbé jeleníti meg.

Ha ez túl hosszú, például 1/200-ad, nyissunk tovább a blendén, vagy növeljünk az érzékenységen (ISO-n).

A gépbe fűzz be egy új tekercs filmet, ISO 100-as érzékenységű megfelelő. Lődd el az első kockát, így ellenőrizve, hogy minden jól működik.

Lásd még: Lásd még: Fénykép, Fényképezőgép, Objektív, Digitális, Érzékenység

Fényképezés  ISAPS  ISO érzékenység

 
RSS Mobile