Kezdőlap (ISO)

 Fényképezés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

ISO

Fényképezés  ISAPS  ISO érzékenység

ISO (érzékenység) - "a fényviszonyok digitális javítása"

Az ISO 100 az alapérték. Ha gépünk ennél magasabb érzékenységgel is rendelkezik, akkor kevesebb fénynél is fényképezhetünk. Ezt úgy érik el, hogy az elektronika felerősíti a fényérzékelőről érkező jeleket (képinformációkat).


A nagyobb ISO értékhez nagyobb képzaj (több oda nem illő pixel) párosul. Hosszú expozíciós idő esetén szintén zajosabb lesz a felvétel.

Érzékenység (ISO) - fotózás
A film, illetve digitális kamera esetén fényérzékelő áramkör (CCR) (fény)érzékenysége határozza meg azt, hogy milyen fényviszonyok között tudunk a fényképezni.
Az ISO 100 az alapérték.

Canon és Nikon ISO összehasonlítás
Tweet
5D Mark III, D800, D4, mindegyik géptől ugyanaz a fotó, a bűvös, rendezvényfotós ISO 3200-on. Is.

ISO értékek: Valószínűleg ISO 800 és 1600 lesz alaphangon az érzékenység. Gépválasztáskor így készüljünk...
Fénymérés: Lehetőleg spot, vagy részleges fénymérést használjunk.

ISO 1600 és Automatikus ISO-eltolás
Az ISO 1600 funkció és az optikai képstabilizáló rendszer együttesen megakadályozzák a képek elmosódását.

ISO 100, 200, 1600? Meddig érdemes a fényképezőgép érzékenységét emelni? Mikor érdemes emelni? Minden körülmények között? Az első rész folytatása
Az első rész folytatása:
Melyik érzékenységen legkisebb a képzaj?

ISO ISO
A nemzetközi szabványügyi szervezet nevének (International Standard Organization) rövidítése. A fotográfiában: a fényérzékenység nemzetközi mértékegysége az ISO fok.

ISO, zaj
Aki fotózott régebben filmes géppel, annak az ISO fogalma ismerős lehet: ez a filmek fényérzékenységének szabvány jelölése. Jelölték ASA-val ill. régebben dyn-nel is.

14 ISO érzékenység (ISO sensitivity)
A hagyományos fényképezőgépekben a filmeket az úgynevezett ISO érzékenységgel jellemzik. Minél nagyobb az érzékenysége egy filmnek, annál kevesebb fény kell neki ahhoz, hogy ugyanolyan képet kapjunk, mint alacsonyabb érzékenység esetén.

Akár ISO 3200-as, gyenge megvilágítás mellett is tisztább képet eredményező magas ISO értékű zajcsökkentés ...

ISO 400-tól már Fujifilm FinePix S8000fd kerül előnybe a zaj terén. Legalábbis az Olympusszal szemben. A Panasonictól nem sikerül meglépnie, főleg színzaj tekintetében. A képek mosottsága viszont mindkét konkurensnél erősebb.

ISO érzékenység, állvány, zaj és képminőség
Éjszakai felvételt kétféleképpen készíthetünk: A fényképezőgép bemozdulásának elkerülésére használhatunk állványt, vagy beállíthatjuk az ISO érzékenységet úgy, hogy a zársebesség ne legyen túl alacsony.

ISO 400-as érzékenysége jó szolgálatot tesz szürkületben, napkelte előtt, vagy belső terekben. A gép zajelnyomása kitűnő, a 10*15 cm-es nagyításokon szinte észre sem lehet venni, hogy ISO 400-on készült. A beépített vakuval ISO 400-on akár 6 méterig lehet képeket készíteni.

ISO (Érzékenység)
A film fényérzékenységének kifejezésére szolgáló érték. Az ISO lehet még a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Standard Organization) rövidítése is.

ISO 64-1600 teljes 8MP és ISO 3200 3MP üzemmódban
Program módok
20 expozíció-vezérlési program (pl. Sport, Vízpart és Hó, Gyertyafény) plusz Programautomata üzemmód ...

ISO ÉRTÉK - A film fényérzékenységét jelölő adat.
KÉP/S - Egy másodperc alatt elkészíthető képek száma. A filmtovábbító motor sebességét jellemző adat. Sorozatfelvételnél maximálisan ennyi felvételt tudunk készíteni egy másodperc alatt.

ISO 100 és ISO 1600
Az érzékenység növelésével nő a zaj, ami nem jó. Vagyis az ISO értéket próbáljuk a lehető legkisebb értéken tartani úgy, hogy a záridő és a rekesz megfelelőek legyenek.

ISO értékek:
Hasonlít a filmes gépek ISO értékeire és a célja is ugyanaz.
Nagyobb ISO érték eseten a CCD nagyobb jelet szolgáltat ami növeli a helyes, bemozdulás mentes kép készítésének lehetőséget például sötét félhomályos időben. Ennek ára a zajosodás ami a képen elég erősen meglátszik.

Az ISO érzékenységet viszonylag tág határok között állíthatjuk be. Sötétebb téma esetén vagy gyengébb fényviszonyok között akár ISO 400-ra is állíthatjuk a gépet, míg szép, napsütéses időben elegendő az ISO 100-as érzékenység.

Az ISO érzékenységet tekintve megállapíthatjuk, hogy kétszeres számérték kétszeres érzékenységet jelent, például ISO 200 kétszeres érzékenység az ISO 100-hoz képest. Kétszeres érzékenységhez fele expozíció tartozik az azonos hatás elérésére.

Az ISO fok érték a DIN és az ASA szabványt is magában foglalja. pl.:100/21° ...

Az egyetlen ISO 3200/36° alapérzékenységű fekete-fehér negatív, melyet 120-as tekercsfilm formátumban is megvásárolhatunk. Sajnos a Kodak T-Max P3200-as anyaga nincs így kiszerelve.

f29, 1/5 sec, ISO 100
f9, 1/250 sec, ISO 100
A nevezett vízesés fotózásakor a zuhogó víz "elmosása" a célunk, ekkor akár 1/16 sec (16) másodperces exponálási időre is lemehetünk, ekkor azonban mindenképpen támasszuk le gépünket, vagy használjunk háromlábú fotósállványt és időzítőt, ...

Érzékenység (ISO): A CCD fényérzékenységét a már korábban - a filmek esetében - használt ISO értékben adják meg. Általában a gépek ISO 100-as alapértékkel dolgoznak, de az érzékenység a jobb gépeknél növelhető. Érdemes figyelni a magas érzékenységnél megjelenő szemcséződésre.
Vissza
IT Hírek: ...

Canon 7D videó ISO állítás
A START/STOP gombbal természetesen a felvételt tudjuk elindítani és leállítani és az élőképes videó állásban továbbra is tudunk fényképeket készíteni.
Canon 7D szintmérő ...

Fényérzékenység (ISO)
A fotógépnek szüksége van fényre, hogy meg tudja örökíteni a látottakat, ezt egy fényérzékelő lapkával oldották meg. Ezeket CCD, CMOS -szenzornak nevezik, gépe válogatja, hogy melyikben mi található. Ezeknek a szenzoroknak a fényérzékenységét egy ISO -számmal adhatjuk meg.

A rózsás hajkorona ISO 800/30°-os fényérzékenységgel, 200 mm-es objektívvel készült. F2.8, 1/200 s, többmezős fénymérés, autofókusz, vaku nélkül. A fehéregyensúlyba utólag nem nyúltam bele, vakut azért nem használtam, mert a szemek így is gyönyörűek és plasztikusak.

Mértékegysége az ISO-fok.
FEHÉREGYENSÚLY - A színes fényképen ideális esetben a téma eredeti színei jelennek meg, azaz színhelyes a kapott kép.

Az alacsony fényérzékenység (ISO 50/18°- ISO 100/21°) kristálytiszta, tűéles képével tűnik ki. Ilyenkor a CCD a legoptimálisabb erősítéssel dolgozik. Emlékezzünk vissza arra a leckére, amelyik a digitális gépek belső felépítéséről szólt! ...

Ezt azonban könnyen kivédhetjük azzal, hogy magasabb ISO érzékenységet választunk, és kiegészítő fényforrást alkalmazunk, mint amilyen például a vaku.
E kettő kombinációja elég gyors zársebességet eredményez ahhoz, hogy a gép ne mozduljon be, miközben fotózunk.

Első az érzékenység (ISO) növelése (a filmes gépek világában ez az érzékenyebb film használatát jelenti). Ez nem túl népszerű megoldás a digitális fotósok körében, ugyanis jelentősen rontja a képminőséget.

Tűnődtem egy darabig, hogy melyik utat válasszam: magas ISO és kisebb záridő, vagy ISO 100 és a záridő pedig ami kell. Amit el szerettem volna érni az az volt, hogy a távolabbi, árnyékos törzsek is minél részletgazdagabban, a finom tónusokat megtartva jelenjenek meg a képen.

Az új modellek nagy fénykép- és dokumentumnyomtatási sebességgel rendelkeznek: az MX435 és az MX515 továbbfejlesztett ISO-sebessége fekete-fehér nyomtatás esetén körülbelül 9,7 kép/perc, színes nyomtatás esetén pedig körülbelül 5,5 kép/perc. Az ISO A4-es másolási sebesség 21 másodperc.

Az ISO érzékenységet akár ISO400-on vagy efelett is használhatjuk. Az autofókusz nyilván sokkal gyorsabb és pontosabb a kompakt gépeknél, így tehetünk pár próbát vele, de biztosra manuális fókuszálással megyünk.

Az érzékenységet ISO számmal mérik, értéke 64 és 400 közé esik. A nagy érzékenységű film hátránya, hogy képe szemcsésebb, a finom részleteket kevésbé jeleníti meg.

Ha ez túl hosszú, például 1/200-ad, nyissunk tovább a blendén, vagy növeljünk az érzékenységen (ISO-n). Általában a hegyekben a fehér havon azonban elegendő a fény, hogy alacsony érzékenységen (100-200 ISO), közepes blendeértéken megfelelően rövid záridőt kapjunk.

A gépbe fűzz be egy új tekercs filmet, ISO 100-as érzékenységű megfelelő. Lődd el az első kockát, így ellenőrizve, hogy minden jól működik. A repülés közbeni filmcsere nem lehetetlen, de nem is egyszerű, és elég kockázatos dolog, mert a gép bonyolult mozgásokat végez. Én nem javaslom! ...

A nagyobb teleobjektívek például a portrézásnál elengedhetetlenek, még házi kedvencünket, ami esetleg egy hörcsög, makro funkcióval fényképezhetjük le kényelmesen. Egyéb beállítási lehetőségek a következők: fehéregyensúly, ISO érzékenység, sorozatfelvétel élességállítás, videó-üzemmód, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fénykép, Fényképezőgép, Objektív, Digitális, Érzékenység?

◄ ISAPS   ISO érzékenység ►
 
RSS Mobile