Kezdőlap (Autofókusz)

 Fényképezés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Autofókusz

Fényképezés  Átnézeti kereső  Autofókusz segédfény

Autofókusz - fotózás
Röviden: AF
A fókusz automatikus beállításával a kép kézi beavatkozás nélkül is éles lesz.


Viszlát autofókusz! Megjött a plenoptikus kamera.
Tweet
Fotótörténeti pillanat zajlik éppen. Egy Lytro nevű kis cég, már tavaly ilyenkor nyilvánosságra hozta, hogy valami komoly újításon törik a fejüket.

Autofókusz vagy manuális fókusz
Az objektívek többségénél a belső lencsetagok mozgatásával oldható meg, hogy az érzékelőre vetített képen a kiválasztott téma éles legyen.

Autofókusz
Rendszerint a képkivágás közepét veszi élesre. Ha közeli, és távoli dolog egyszerre szerepel a képen, akkor egy kicsit gondolkodnunk kell a fényképezőgép helyett, hiszen ő nem tudja, hogy a készülő képen mi lesz a lényeg.

autofókusz Auto focus
Az élesség automatikus beállítása. Ez a funkció a korszerű gépek legnagyobb részénél rendelkezésre áll. Az automatikus élességállítást legtöbbször ki is lehet kapcsolni.

Autofókusz
Az újonnan kifejlesztett 9-pontos autofókusz rendszerben 6 láthatatlan AF-pont található a szpotmérő körön belül.

Autofókusz - manuális fókusz: a digitalis kamerák a témát automatikusan képesek fókuszálni. Komolyabb gépek esetében a felhasználó átveheti a géptől a fókuszálás folyamatát, ami elősegíti a gyorsabb és esetenként precízebb expozíciót.

Autofókusz
Változott a fókusz érzékelés, így kapott egy 61 pontos AF szenzort, amit már a profi 1D X vázba is beépítettek korábban. Ezt a magas számot egyébként a menüben lecsökkenthetjük csak kereszt típusra, illetve 15 vagy 9 pontra is.

Gyors autofókusz és nagy sebességű, kiváló minőségű rögzítés
A nagy sebességű autofókusszal tökéletesen tiszta és éles, nagy részletgazdagságú felvételeket készíthet, a nagy sebességű, ...

Autofókusz. Önműködő fókuszállítás (élességállítás), ill. az ezt megvalósító opto-elektronikus rendszer.
Ambient Light
Környezeti megvilágítás ...

Autofókusz mérési pontok
Szupergyors autofókusz
Az Olympus PEN szupergyors autofókuszt kínál! Készüljön fel: tűéles képek valóban a másodperc törtrésze alatt! ...

AUTOFÓKUSZ - Automatikus élesreállítás, azaz a fényképezőgépnek az a tulajdonsága, hogy a leképezett képet egy érzékelő és vezérlő rendszer segítségével automatikusan élesre állítja.

Autofókusz lencse. A fényképezőgép autofókusz funkciója számára kifejlesztett lencsékre használt kifejezés.
AF mérőmező
Pont vagy terület a képen, ahonnan az autofókusz rendszer adatokat kap az élesség beállításához ...

Autofókusz
TTL fázisérzékelös Élességállítás egyszeres, folyamatos
Keresö látószöge ...

Az autofókusz TTL-CT-SIR tipusú, külön CMOS szenzor és segédtükör alkalmazásával működik. Fényérzékenységi tartománya 0.5-18 Fé (ISO 100/21°-os fényérzékenységre vonatkoztatva 20 °C-on). 7 mérőmezőt alkalmaz, melyek egyszerre és külön-külön is bekapcsolhatók.

Az autofókusz módja az adott fényképezési szituációnak megfelelően kiválasztható. Az újonnan bevezetett 1 pontos nagy sebességű beállításnál az autofókusz ideje a DMC-FX7-es modellhez mérten a felére csökkent.

Az autofókusz rendszerek megjelenésével sötét idők köszöntöttek azokra a fotósokra akik manuális objektíveket használnak. A mattüvegekről eltűntek a pontos fókuszálást segítő törőékek, mikroprizmák és helyüket a pirosan felvillanó AF pontok vették át.

Az autofókuszhoz kapcsolódik az igényesebb gépek esetében még egy szolgáltatás, a már említett követő autofókusz, amelynél az exponálógombot félig lenyomva és nyomva tartva az aktív fókuszpont "megfogja" a témát és ettől kezdve folyamatosan utána áll, vagyis a kép folyamatosan éles marad.

A gép autofókusz-rendszere TTL-elven alapul, és kontrasztkülönbségek alapján állítja be a helyes élességet. Az élességpontok száma összesen 5, amelyek közül bármelyik kiválasztható a kompozíciónak megfelelően. Az AF spotmérés így egészen különleges helyzetekre ad optimális megoldást.

-lassú autofókusz
-nagyon 'műanyag' a fogása
Vivitar 3735
Első pillantásra komoly gépnek tűnik a 3735-ös. Objektívje nagy lencsékből áll, a gépnek jó a fogása. Ezen felül optikai keresőt is találunk a gépen, melynek használata nagymértékben meghosszabbítja akkumulátoraink élettartamát.

Gépünk autofókusza a legtöbbször helyesen állítja be az élességet, bár kompakt gépeknél ez 1-2 másodpercig is eltarthat. Ez mozgó témáknál vagy megismételhetetlen pillanatoknál zavaró lehet. Figyeljünk oda arra, hogy ha lehet ne dinamikus élességálltást használjunk.

Az intelligens autofókusz minden képterületet figyelembe vesz. Azonban előfordul az, hogy a kreatív fotós bizonyos képterületeket akar élesen látni a felvételen, ám az automatika más tárgytávolságot javasol.

Rekesz érték - Tágabb rekesz alkalmazása
Zársebesség - Növeli a zársebességet (csökkenti a záridőt)
Sorozatmód - Növeli (ha állítható), vagy sorozatmódba vált (ha van)
Autofókusz - Követő autofókuszra vált (C-AF, Ai-Servo, stb) ...

AF-KERET - Az autofókusz keret a kereső közepén látható jelzés, ami azt a területet jelöli a képmezőn, ahol a rendszer az automata élességállítást végzi.

Emellett az autofókusz úgy állítja be az objektívet, hogy az élesség a végtelennél kezdődjön és a géphez minél közelebb érjen véget.
Makrofelvétel: a portréhoz hasonló, de az autofókusz a minél közelebbi éles pontot részesíti előnyben.

Az autofókuszalás idejére és a kép készítés idejére.
Természetesen az autofókusz beállásához időre van szükség.

Egyszerű és folyamatos autofókusz, manuális élességállítási mód, élesség-rögzítés (AF lock), és a spot fényméréssel összekötött szelektív élességállítási mód is a lehetőségek között van.

Mi azt tapasztaltuk, hogy az Cyber-shot autofókusz üzeme rendkívül rugalmas és a legtöbb esetben megbízható. Az egyes digitális fényképezőgépeknél szokás megadni azt a pontot (méterben) ahol már a makró beállításokat kell használni.

Ha gépünk tud követő-autofókuszt, amit a legtöbb tükörreflexes modell tud, állítsuk erre, és a fókuszt folyamatosan a fotóalanyon tartva kövessük a mozgást, miközben félig lenyomva tartjuk az exponáló gombot, és a legjobb pillanatban exponáljunk! ...

Ha a tőlünk számított mélységélességet nagyjából harmadoljuk, és a képen keresünk egy olyan pontot ami hozzánk közelebb eső harmadoló pont távolságánál helyezkedik el és oda irányítjuk az autofókuszt, valószínűleg teljes egészében éles képet fogunk készíteni, ...

Egész alakos felvétel készítése közben előfordulhat, hogy az autofókusz élesre állítása miatt a keresőben az aktív mezőt az arcra emeljük, s utána komponáljuk csak a képet, s ilyenkor nem figyelünk arra, hogy a modell lábfeje már nem kerül a digitális érzékelő látószögébe.

61 pontos Autofókusz
6 kép/mp sebességű folyamatos felvétel
100 és 25 600 közötti natív ISO-érzékenység
Full HD minőségű videók manuális vezérléssel
14 bites DIGIC 5+ képfeldolgozó processzor
Továbbfejlesztett időjárásálló tömítés
8,11 cm képátlójú, 1 040 000 képpontos kijelző ...

Ha minden képünk előtt fényt mér a gépünk, akkor nagy valószínűséggel eltérő expozíciós értékekkel készítjük felvételeinket, így azokat nem fogjuk tudni helyesen illeszteni. További probléma adódhat abból, ha gépünk autofókusza minden fotón más témára állítja az élességet, ...

Automata mélységélesség mód. Az autofókusz által bemért közeli és távoli pontok élességét biztosító rekeszértéket választ a gép automatikája, amihez a fénymérésnek megfelelő záridőt párosít ...

Bámulatos gyorsaság: új alfa D-SLR 14,2 megapixellel és gyors autofókuszú élőképpel
Élőkép gyors autófokusszal
Rendkívül nagy, 14,2 valós megapixele felbontású, APS-C méretű CCD-érzékelő valósághű színvisszaadással ...

Kezdőként igazán sokat megtudhattam az éjszakai fotózásról. Külön öröm számomra, hogy az író kitért az autofókuszos kompakt gépekre is, mivel még csak egy ilyen szerkezettel rendelkezem. A cikket kinyomtatva fogok ma éjjel kimenni a városba, és minden lehetőséget végigpróbálgatok! Köszönöm! ...

Ezeken a lencséken nincs optikai zoom. Fix fókusz helyett jobb az autofókusz, és jó, ha van választható makró és tájkép mód.
Kinek ajánljuk: kattintgatós, spórolós
Előnyök: ...

Az autofókusz nyilván sokkal gyorsabb és pontosabb a kompakt gépeknél, így tehetünk pár próbát vele, de biztosra manuális fókuszálással megyünk. A legcélszerűbb manuális módban beállítani a rekeszt a legalkalmasabb értékre, és a fénymérést segítségül véve a záridőt állítsuk hozzá.

Az új fényképezőgép egy új bajonetten alapszik, ami közelebb viszi az optikát az érzékelőhöz, ezzel csökkentve a váz mélységét. Természetesen az új design elhagyja a tükörrel együtt a hagyományos autofókusz és fénymérés alkatrészeit is, ezzel további méret és súlycsökkenést elérve. (tovább.) ...

Ellenőrizd, nem kapcsoltad-e át véletlenül az autofókuszt manuálisra, vagy nem zártad-e le az optika zoom-ját a "lock" gombbal. (fenti kép)
Az objektív zárókupakját és az objektívsapkát mindig tedd vissza az objektívre, ha beteszed a táskába és már nem kell egy darabig visszatenni a gépre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fénykép, Objektív, Fényképezőgép, Fókusz, Digitális?

◄ Átnézeti kereső   Autofókusz segédfény ►
 
RSS Mobile