Kezdőlap (Autofókusz)

 Fényképezés 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Fényképezés » Autofókusz


 

Autofókusz

Fényképezés  Átnézeti kereső  Autofókusz segédfény

Autofókusz - fotózás
Röviden: AF
A fókusz automatikus beállításával a kép kézi beavatkozás nélkül is éles lesz.


Viszlát ! Megjött a plenoptikus kamera.
Tweet
Fotótörténeti pillanat zajlik éppen. Egy Lytro nevű kis cég, már tavaly ilyenkor nyilvánosságra hozta, hogy valami komoly újításon törik a fejüket.

Autofókusz vagy manuális fókusz
Az objektívek többségénél a belső lencsetagok mozgatásával oldható meg, hogy az érzékelőre vetített képen a kiválasztott téma éles legyen.


Rendszerint a képkivágás közepét veszi élesre. Ha közeli, és távoli dolog egyszerre szerepel a képen, akkor egy kicsit gondolkodnunk kell a fényképezőgép helyett, hiszen ő nem tudja, hogy a készülő képen mi lesz a lényeg.

Autofókusz
A fókuszt beállító automatika. Az autofókusszal rendelkező fényképezőgépeken a kép csak apró késéssel exponálható.

Auto focus
Az élesség automatikus beállítása. Ez a funkció a korszerű gépek legnagyobb részénél rendelkezésre áll. Az automatikus élességállítást legtöbbször ki is lehet kapcsolni.

Autofókusz
Az újonnan kifejlesztett 9-pontos autofókusz rendszerben 6 láthatatlan AF-pont található a szpotmérő körön belül.

- manuális fókusz: a digitalis kamerák a témát automatikusan képesek fókuszálni. Komolyabb gépek esetében a felhasználó átveheti a géptől a fókuszálás folyamatát, ami elősegíti a gyorsabb és esetenként precízebb expozíciót.

Autofókusz
Változott a fókusz érzékelés, így kapott egy 61 pontos AF szenzort, amit már a profi 1D X vázba is beépítettek korábban. Ezt a magas számot egyébként a menüben lecsökkenthetjük csak kereszt típusra, illetve 15 vagy 9 pontra is.

Aktív A tárgytávolságot radar, ultrahang, lézer, vagy egyéb kibocsátott, és a felületről visszaverődő sugárzás segítségével megállapító élességbeállító automatika.

Gyors autofókusz és nagy sebességű, kiváló minőségű rögzítés
A nagy sebességű autofókusszal tökéletesen tiszta és éles, nagy részletgazdagságú felvételeket készíthet, a nagy sebességű, ...

. Önműködő fókuszállítás (élességállítás), ill. az ezt megvalósító opto-elektronikus rendszer.
Ambient Light
Környezeti megvilágítás ...

Autofókusz mérési pontok
Szupergyors autofókusz
Az Olympus PEN szupergyors autofókuszt kínál! Készüljön fel: tűéles képek valóban a másodperc törtrésze alatt! ...

- Automatikus élesreállítás, azaz a fényképezőgépnek az a tulajdonsága, hogy a leképezett képet egy érzékelő és vezérlő rendszer segítségével automatikusan élesre állítja.

Autofókusz lencse. A fényképezőgép autofókusz funkciója számára kifejlesztett lencsékre használt kifejezés.
AF mérőmező
Pont vagy terület a képen, ahonnan az autofókusz rendszer adatokat kap az élesség beállításához ...


TTL fázisérzékelös Élességállítás egyszeres, folyamatos
Keresö látószöge ...

Az autofókusz TTL-CT-SIR tipusú, külön CMOS szenzor és segédtükör alkalmazásával működik. Fényérzékenységi tartománya 0.5-18 Fé (ISO 100/21°-os fényérzékenységre vonatkoztatva 20 °C-on).

Az módja az adott fényképezési szituációnak megfelelően kiválasztható. Az újonnan bevezetett 1 pontos nagy sebességű beállításnál az ideje a DMC-FX7-es modellhez mérten a felére csökkent.

Az autofókusz rendszerek megjelenésével sötét idők köszöntöttek azokra a fotósokra akik manuális objektíveket használnak. A mattüvegekről eltűntek a pontos fókuszálást segítő törőékek, mikroprizmák és helyüket a pirosan felvillanó AF pontok vették át.

Az hoz kapcsolódik az igényesebb gépek esetében még egy szolgáltatás, a már említett követő , amelynél az exponálógombot félig lenyomva és nyomva tartva az aktív fókuszpont "megfogja" a témát és ettől kezdve folyamatosan utána áll, ...

A gép autofókusz-rendszere TTL-elven alapul, és kontrasztkülönbségek alapján állítja be a helyes élességet. Az élességpontok száma összesen 5, amelyek közül bármelyik kiválasztható a kompozíciónak megfelelően.

-lassú
-nagyon 'műanyag' a fogása
Vivitar 3735
Első pillantásra komoly gépnek tűnik a 3735-ös. Objektívje nagy lencsékből áll, a gépnek jó a fogása.

Gépünk autofókusza a legtöbbször helyesen állítja be az élességet, bár kompakt gépeknél ez 1-2 másodpercig is eltarthat. Ez mozgó témáknál vagy megismételhetetlen pillanatoknál zavaró lehet.

Az intelligens minden képterületet figyelembe vesz. Azonban előfordul az, hogy a kreatív fotós bizonyos képterületeket akar élesen látni a felvételen, ám az automatika más tárgytávolságot javasol.

Zársebesség - Növeli a zársebességet (csökkenti a záridőt)
Sorozatmód - Növeli (ha állítható), vagy sorozatmódba vált (ha van)
Autofókusz - Követő autofókuszra vált (C-AF, Ai-Servo, stb) ...

AF-KERET - Az keret a kereső közepén látható jelzés, ami azt a területet jelöli a képmezőn, ahol a rendszer az automata élességállítást végzi.

Emellett az autofókusz úgy állítja be az objektívet, hogy az élesség a végtelennél kezdődjön és a géphez minél közelebb érjen véget.
Makrofelvétel: a portréhoz hasonló, de az autofókusz a minél közelebbi éles pontot részesíti előnyben.

Az alás idejére és a kép készítés idejére.
Természetesen az beállásához időre van szükség.

Egyszerű és folyamatos autofókusz, manuális élességállítási mód, élesség-rögzítés (AF lock), és a spot fényméréssel összekötött szelektív élességállítási mód is a lehetőségek között van.

Mi azt tapasztaltuk, hogy az Cyber-shot üzeme rendkívül rugalmas és a legtöbb esetben megbízható. Az egyes digitális fényképezőgépeknél szokás megadni azt a pontot (méterben) ahol már a makró beállításokat kell használni.

Ha gépünk tud követő-autofókuszt, amit a legtöbb tükörreflexes modell tud, állítsuk erre, és a fókuszt folyamatosan a fotóalanyon tartva kövessük a mozgást, miközben félig lenyomva tartjuk az exponáló gombot, és a legjobb pillanatban exponáljunk! ...

Ha a tőlünk számított mélységélességet nagyjából harmadoljuk, és a képen keresünk egy olyan pontot ami hozzánk közelebb eső harmadoló pont távolságánál helyezkedik el és oda irányítjuk az t, ...

Egész alakos felvétel készítése közben előfordulhat, hogy az autofókusz élesre állítása miatt a keresőben az aktív mezőt az arcra emeljük, s utána komponáljuk csak a képet, s ilyenkor nem figyelünk arra, ...

Lásd még: Lásd még: Fénykép, Objektív, Fényképezőgép, Fókusz, Digitális

Fényképezés  Átnézeti kereső  Autofókusz segédfény

 
RSS Mobile