Kezdőlap (Autofókusz)

 Fényképezés 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Autofókusz

Fényképezés  Átnézeti kereső  Autofókusz segédfény

Autofókusz - fotózás
Röviden: AF
A fókusz automatikus beállításával a kép kézi beavatkozás nélkül is éles lesz.


Viszlát autofókusz! Megjött a plenoptikus kamera.
Tweet
Fotótörténeti pillanat zajlik éppen. Egy Lytro nevű kis cég, már tavaly ilyenkor nyilvánosságra hozta, hogy valami komoly újításon törik a fejüket.

Autofókusz vagy manuális fókusz
Az objektívek többségénél a belső lencsetagok mozgatásával oldható meg, hogy az érzékelőre vetített képen a kiválasztott téma éles legyen.

Autofókusz
Rendszerint a képkivágás közepét veszi élesre. Ha közeli, és távoli dolog egyszerre szerepel a képen, akkor egy kicsit gondolkodnunk kell a fényképezőgép helyett, hiszen ő nem tudja, hogy a készülő képen mi lesz a lényeg.

autofókusz Auto focus
Az élesség automatikus beállítása. Ez a funkció a korszerű gépek legnagyobb részénél rendelkezésre áll. Az automatikus élességállítást legtöbbször ki is lehet kapcsolni.

~
Az újonnan kifejlesztett 9-pontos ~ rendszerben 6 láthatatlan AF-pont található a szpotmérő körön belül.

~ - manuális fókusz: a digitalis kamerák a témát automatikusan képesek fókuszálni. Komolyabb gépek esetében a felhasználó átveheti a géptől a fókuszálás folyamatát, ami elősegíti a gyorsabb és esetenként precízebb expozíciót.

~
Változott a fókusz érzékelés, így kapott egy 61 pontos AF szenzort, amit már a profi 1D X vázba is beépítettek korábban. Ezt a magas számot egyébként a menüben lecsökkenthetjük csak kereszt típusra, illetve 15 vagy 9 pontra is.

Gyors ~ és nagy sebességű, kiváló minőségű rögzítés
A nagy sebességű autofókusszal tökéletesen tiszta és éles, nagy részletgazdagságú felvételek készíthetők, a nagy sebességű, ...

~. Önműködő fókuszállítás (élességállítás), ill. az ezt megvalósító opto-elektronikus rendszer.
Ambient Light
Környezeti megvilágítás ...

~ mérési pontok
Szupergyors ~
Az Olympus PEN szupergyors ~t kínál! Készüljön fel: tűéles képek valóban a másodperc törtrésze alatt! ...

AUTOFÓKUSZ - Automatikus élesreállítás, azaz a fényképezőgépnek az a tulajdonsága, hogy a leképezett képet egy érzékelő és vezérlő rendszer segítségével automatikusan élesre állítja.

~ lencse. A fényképezőgép ~ funkciója számára kifejlesztett lencsékre használt kifejezés.
AF mérőmező
Pont vagy terület a képen, ahonnan az ~ rendszer adatokat kap az élesség beállításához ...

~
TTL fázisérzékelös Élességállítás egyszeres, folyamatos
Keresö látószöge ...

Az ~ módja az adott fényképezési szituációnak megfelelően kiválasztható. Az újonnan bevezetett 1 pontos nagy sebességű beállításnál az ~ ideje a DMC-FX7-es modellhez mérten a felére csökkent.

Az ~ rendszerek megjelenésével sötét idők köszöntöttek azokra a fotósokra akik manuális objektíveket használnak. A mattüvegekről eltűntek a pontos fókuszálást segítő törőékek, mikroprizmák és helyüket a pirosan felvillanó AF pontok vették át.

Az ~hoz kapcsolódik az igényesebb gépek esetében még egy szolgáltatás, a már említett követő ~, amelynél az exponálógombot félig lenyomva és nyomva tartva az aktív fókuszpont "megfogja" a témát és ettől kezdve folyamatosan utána áll, vagyis a kép folyamatosan éles marad.

A gép ~-rendszere TTL-elven alapul, és kontrasztkülönbségek alapján állítja be a helyes élességet. Az élességpontok száma összesen 5, amelyek közül bármelyik kiválasztható a kompozíciónak megfelelően. Az AF spotmérés így egészen különleges helyzetekre ad optimális megoldást.

-lassú ~
-nagyon 'műanyag' a fogása
Vivitar 3735
Első pillantásra komoly gépnek tűnik a 3735-ös. Objektívje nagy lencsékből áll, a gépnek jó a fogása. Ezen felül optikai keresőt is találunk a gépen, melynek használata nagymértékben meghosszabbítja akkumulátoraink élettartamát.

Gépünk ~a a legtöbbször helyesen állítja be az élességet, bár kompakt gépeknél ez 1-2 másodpercig is eltarthat. Ez mozgó témáknál vagy megismételhetetlen pillanatoknál zavaró lehet. Figyeljünk oda arra, hogy ha lehet ne dinamikus élességálltást használjunk.

Az intelligens ~ minden képterületet figyelembe vesz. Azonban előfordul az, hogy a kreatív fotós bizonyos képterületeket akar élesen látni a felvételen, ám az automatika más tárgytávolságot javasol.

Rekesz érték - Tágabb rekesz alkalmazása
Zársebesség - Növeli a zársebességet (csökkenti a záridőt)
Sorozatmód - Növeli (ha állítható), vagy sorozatmódba vált (ha van)
~ - Követő ~ra vált (C-AF, Ai-Servo, stb) ...

AF-KERET - Az ~ keret a kereső közepén látható jelzés, ami azt a területet jelöli a képmezőn, ahol a rendszer az automata élességállítást végzi.

Az ~alás idejére és a kép készítés idejére.
Természetesen az ~ beállásához időre van szükség.

Egyszerű és folyamatos ~, manuális élességállítási mód, élesség-rögzítés (AF lock), és a spot fényméréssel összekötött szelektív élességállítási mód is a lehetőségek között van.

Mi azt tapasztaltuk, hogy az Cyber-shot ~ üzeme rendkívül rugalmas és a legtöbb esetben megbízható. Az egyes digitális fényképezőgépeknél szokás megadni azt a pontot (méterben) ahol már a makró beállításokat kell használni.

A kompakt, illetve a Live View üzemmódban lévő tükörreflexes gépeknél az ~ is tökéletesen működik, vagyis gyakorlatilag a normál fotózásnál megszokott szabadságot élvezhetjük.

Ha a tőlünk számított mélységélességet nagyjából harmadoljuk, és a képen keresünk egy olyan pontot ami hozzánk közelebb eső harmadoló pont távolságánál helyezkedik el és oda irányítjuk az ~t, valószínűleg teljes egészében éles képet fogunk készíteni, ...

Egész alakos felvétel készítése közben előfordulhat, hogy az ~ élesre állítása miatt a keresőben az aktív mezőt az arcra emeljük, s utána komponáljuk csak a képet, s ilyenkor nem figyelünk arra, hogy a modell lábfeje már nem kerül a digitális érzékelő látószögébe.

61 pontos ~
6 kép/mp sebességű folyamatos felvétel
100 és 25 600 közötti natív ISO-érzékenység
Full HD minőségű videók manuális vezérléssel
14 bites DIGIC 5+ képfeldolgozó processzor
Továbbfejlesztett időjárásálló tömítés
8,11 cm képátlójú, 1 040 000 képpontos kijelző ...

Bámulatos gyorsaság: új alfa D-SLR 14,2 megapixellel és gyors ~ú élőképpel
Élőkép gyors autófokusszal
Rendkívül nagy, 14,2 valós megapixele felbontású, APS-C méretű CCD-érzékelő valósághű színvisszaadással ...

Kezdőként igazán sokat megtudhattam az éjszakai fotózásról. Külön öröm számomra, hogy az író kitért az ~os kompakt gépekre is, mivel még csak egy ilyen szerkezettel rendelkezem. A cikket kinyomtatva fogok ma éjjel kimenni a városba, és minden lehetőséget végigpróbálgatok! Köszönöm! ...

Ezeken a lencséken nincs optikai zoom. Fix fókusz helyett jobb az ~, és jó, ha van választható makró és tájkép mód.
Kinek ajánljuk: kattintgatós, spórolós
Előnyök: ...

Az ~ nyilván sokkal gyorsabb és pontosabb a kompakt gépeknél, így tehetünk pár próbát vele, de biztosra manuális fókuszálással megyünk. A legcélszerűbb manuális módban beállítani a rekeszt a legalkalmasabb értékre, és a fénymérést segítségül véve a záridőt állítsuk hozzá.

Az új fényképezőgép egy új bajonetten alapszik, ami közelebb viszi az optikát az érzékelőhöz, ezzel csökkentve a váz mélységét. Természetesen az új design elhagyja a tükörrel együtt a hagyományos ~ és fénymérés alkatrészeit is, ezzel további méret és súlycsökkenést elérve. (tovább.) ...

Ellenőrizd, nem kapcsoltad-e át véletlenül az ~t manuálisra, vagy nem zártad-e le az optika zoom-ját a "lock" gombbal. (fenti kép)
Az objektív zárókupakját és az objektívsapkát mindig tedd vissza az objektívre, ha beteszed a táskába és már nem kell egy darabig visszatenni a gépre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fénykép, Fényképezőgép, Objektív, Fókusz, Digitális?

◄ Átnézeti kereső   Autofókusz segédfény ►
 
RSS Mobile