Kezdőlap (Futógép)

 Fitnesz 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Futógép

Fitnesz  Futás  Gőzfürdő

Szabadban vagy futógépen?
A tévhitekkel ellentétben a szabadban és a futógépen való futás hatása lényegében ugyanolyan. Mindkettőnek megvannak az előnyei.


Futógép:
Utálja a hideget, a szelet és a latyakos időt? A futógépen kényelmesen futhat otthon - sőt mellette akár olvashat is. A szívritmussal összehangolt edzésnél meg kell adni a kívánt szívfrekvenciát, ezután a gép magától beállítja az ehhez szükséges tempót és emelkedést.

Minden testépítőnek ismerős az érzés, hogy amikor a lábedzés napján belép a terembe, már előre tudja, hogy a guggolásnál az utolsó ismétlés közben pokoli kínokat fog kiállni, vagy a futógépen egyszerűen megöli az unalom a kilométerek monoton legyűrése közben.

A kutatócsoport célja azt volt, hogy összehasonlítsa a hagyományos és a vízben használt futógép hatását a testsúlyváltozás és a testösszetétel (izomzat és testzsír aránya) szemszögéből.
A kísérlet igazán gondos volt, hiszen 57 túlsúlyos, fizikailag inaktív jelentkezőt (25 férfi, 32 nő) teszteltek.

Visszatérve a futógép témára: nagyon kellemesen csalódtam, mert egész jó Technogym kardió gépekkel van felszerelve az edzőterem, ahova most járok. Kezdetben 30 perc volt a kardió edzésem, majd ezt felemeltem egészen egy órányira.

Ha a futógépen rendszerint harminc percet gyalogol 7 km/ h-s sebességgel, minden öt percben iktasson be egy harminc másodperces sprintet 9-10 km/ h-s sebességgel. De ne rombolja le a kitűnő edzésmunkát meggondolatlanul.

A futógépek többségén ma már pulzuskontrollos edzés valósítható meg: vagy pulzusmérő övvel, vagy kézi érintésre jelzi ki a pulzust a gép. A gyaloglás és futás az ember legtermészetesebb mozgása, ezért mindenkinek ajánlott.

Van, aki azért esküszik a futógépre, mert megtanít nagyon egyenletesen futni, hiszen a tempó, amit beállítottunk, állandó. A hideg idő beköszöntével viszont sokan futópadra váltanak azok közül, akik az év többi részében előnyben részesítik a szabadban végzett futást.

Na jó, a futógépen az 5. kilométer lefutása, vagy a 20. hossz az uszodában valóban kissé monotonnak hathat. De van ellenszer! Menj futni, vagy úszni a barátnőddel, a legjobb, ha erre kijelölitek a hét egy napját, így biztosított mindkettőtöknek a jó társaság! ...

Ebbe a csoportba tartoznak a futógépek, taposó gépek, ellipszisjárók, szobakerékpárok. A cardiogépek a szív és keringési rendszer erősítését és karban tartását végzik. A cardio edzések során folyamatosan monitorozzák a pulzus- és vérnyomás értékeket.

A következő tippet szintén az unatkozó futóknak tanácsolnánk, pontosabban tanácsolja David Deubelbeiss a futógépes világrekorder. Ha úgy érzed, hogy már unalmas az egész, lassíts a lépteiden - és ne a sebességen - majd amikor eléred a futópad végét, fuss be a közepére! ...

Manapság már a legtöbb szobakerékpár, elliptikus tréner, futógép beépített pulzusmérővel rendelkezik, ezért elég csupán egy jeladó öv ahhoz, hogy biztonságosan sportolhassunk. Ha nem áll rendelkezésünkre egyik eszköz sem, akkor kézzel is megmérhetjük aktuális pulzusunkat.

A kutatók megmérték 12 férfi és 12 nő tényleges kalóriafelhasználását, miközben nagyjából egy mérföldet (1600 métert) futottak vagy gyalogoltak a futógépen. A férfiak átlagosan 124 kcal-t égettek el futás közben, míg gyalogláskor csak 88-at; a nőknél a két érték 105 illetve 74 kcal volt.

Mindkettő célnak eleget teszel, ha minden tónusfokozó gyakorlatsor után 25-35 percet gyorsgyalogolsz a futógépen, vagy a szabadban. Ha megy a kocogás, akkor hajrá! Tölts a félórából a lehető legtöbbet futással! Nagyon gyorsan látni fogod magadon az ereményt! ...

Az ilyen helyeken mindig van futógép, taposógép, ellipszis-tréner és terembicikli. Váltogasd az eszközöket, amíg van hozzá energiád! Tölts el legalább 20 percet mindegyik gépen!
5. Kickbox aerobic ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Futás, Gyakorlatok, Súlyzó, Zsírégetés, Aerob?

◄ Futás   Gőzfürdő ►
 
RSS Mobile