Kezdőlap (Futógép)

 Fitnesz 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Futógép

Fitnesz  Futás  Gőzfürdő

Szabadban vagy futógépen?
A tévhitekkel ellentétben a szabadban és a futógépen való futás hatása lényegében ugyanolyan. Mindkettőnek megvannak az előnyei.


Futógép:
Utálja a hideget, a szelet és a latyakos időt? A futógépen kényelmesen futhat otthon - sőt mellette akár olvashat is. A szívritmussal összehangolt edzésnél meg kell adni a kívánt szívfrekvenciát, ezután a gép magától beállítja az ehhez szükséges tempót és emelkedést.

Minden testépítőnek ismerős az érzés, hogy amikor a lábedzés napján belép a terembe, már előre tudja, hogy a guggolásnál az utolsó ismétlés közben pokoli kínokat fog kiállni, vagy a futógépen egyszerűen megöli az unalom a kilométerek monoton legyűrése közben.

A kutatócsoport célja azt volt, hogy összehasonlítsa a hagyományos és a vízben használt futógép hatását a testsúlyváltozás és a testösszetétel (izomzat és testzsír aránya) szemszögéből.
A kísérlet igazán gondos volt, hiszen 57 túlsúlyos, fizikailag inaktív jelentkezőt (25 férfi, 32 nő) teszteltek.

Visszatérve a futógép témára: nagyon kellemesen csalódtam, mert egész jó Technogym kardió gépekkel van felszerelve az edzőterem, ahova most járok. Kezdetben 30 perc volt a kardió edzésem, majd ezt felemeltem egészen egy órányira.

Ha a ~en rendszerint harminc percet gyalogol 7 km/ h-s sebességgel, minden öt percben iktasson be egy harminc másodperces sprintet 9-10 km/ h-s sebességgel. De ne rombolja le a kitűnő edzésmunkát meggondolatlanul.

A ~ek többségén ma már pulzuskontrollos edzés valósítható meg: vagy pulzusmérő övvel, vagy kézi érintésre jelzi ki a pulzust a gép. A gyaloglás és futás az ember legtermészetesebb mozgása, ezért mindenkinek ajánlott.

Egyik nap kellemes séta tempóra váltottam a ~en, közben hallgattam a kedvenc Avicii számomat. Egyszer csak megütötte valami a fülemet: valaki fuldoklik.

Van, aki azért esküszik a ~re, mert megtanít nagyon egyenletesen futni, hiszen a tempó, amit beállítottunk, állandó. A hideg idő beköszöntével viszont sokan futópadra váltanak azok közül, akik az év többi részében előnyben részesítik a szabadban végzett futást.

Na jó, a ~en az 5. kilométer lefutása, vagy a 20. hossz az uszodában valóban kissé monotonnak hathat. De van ellenszer! Menj futni, vagy úszni a barátnőddel, a legjobb, ha erre kijelölitek a hét egy napját, így biztosított mindkettőtöknek a jó társaság! ...

Ebbe a csoportba tartoznak a ~ek, taposó gépek, ellipszisjárók, szobakerékpárok. A cardiogépek a szív és keringési rendszer erősítését és karban tartását végzik. A cardio edzések során folyamatosan monitorozzák a pulzus- és vérnyomás értékeket.

A következő tippet szintén az unatkozó futóknak tanácsolnánk, pontosabban tanácsolja David Deubelbeiss a ~es világrekorder. Ha úgy érzed, hogy már unalmas az egész, lassíts a lépteiden - és ne a sebességen - majd amikor eléred a futópad végét, fuss be a közepére! ...

Manapság már a legtöbb szobakerékpár, elliptikus tréner, ~ beépített pulzusmérővel rendelkezik, ezért elég csupán egy jeladó öv ahhoz, hogy biztonságosan sportolhassunk. Ha nem áll rendelkezésünkre egyik eszköz sem, akkor kézzel is megmérhetjük aktuális pulzusunkat.

A kutatók megmérték 12 férfi és 12 nő tényleges kalóriafelhasználását, miközben nagyjából egy mérföldet (1600 métert) futottak vagy gyalogoltak a ~en. A férfiak átlagosan 124 kcal-t égettek el futás közben, míg gyalogláskor csak 88-at; a nőknél a két érték 105 illetve 74 kcal volt.

Azonban óvakodj attól, hogy a fogyásodat csak a cardiora alapozd, sokan ebbe a hibába esnek és a ~ek "rabjai" lesznek.

Mindkettő célnak eleget teszel, ha minden tónusfokozó gyakorlatsor után 25-35 percet gyorsgyalogolsz a ~en, vagy a szabadban. Ha megy a kocogás, akkor hajrá! Tölts a félórából a lehető legtöbbet futással! Nagyon gyorsan látni fogod magadon az ereményt! ...

Az ilyen helyeken mindig van ~, taposógép, ellipszis-tréner és terembicikli. Váltogasd az eszközöket, amíg van hozzá energiád! Tölts el legalább 20 percet mindegyik gépen!
5. Kickbox aerobic ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Futás, Gyakorlatok, Súlyzó, Zsírégetés, Aerob?

◄ Futás   Gőzfürdő ►
 
RSS Mobile