Kezdőlap (Nyeregtető)

 Építészet 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nyeregtető

Építészet  Népi építészet  Obeliszk

A nyeregtető két azonos vagy különböző hajlású, összemetsződő tetősíkkal és két oromfallal vagy tűzfallal határolt, többé-kevésbé derékszögű négyszög alaprajzú tető.


Nyeregtető
Két, egymáshoz illeszkedő, kifelé lejtő síkkal rendelkező tetőzet.
Nyitott fedélszék ...

A nyeregtető (tetőszerkezeti típustól függetlenül) két lejtős tetősíkból áll, melyek fent a tetőgerincben találkoznak, a szerkezetet kétoldalt háromszögű oromfalak zárják le (18. KÉP).
18. kép ...

A földszintes, nyeregtetővel fedett oromzatos ház az 1900-as évektől Eppel József családi háza, ahol a mester a szabóműhelyét is berendezte. Az elmúlt években játékbolt, majd kocsma működött benne.

A Hallart-Wening-metszet (1686) örökítette meg képét, alacsony hajlású, itáliaias nyeregtetőzetét. A felső (II.) emelet eltér az alsó épületrész homlokzatától a (valószínűleg kőkeresztes reneszánsz ablakokat jelző) nyílásaival.

A lefedésük meredek hajlású ~. Az utcára néző homlokzatot több emeletes, gazdagon díszített, lépcsős oromzat zárja le.

A rövidebb homlokzatokat a ~ oromzatát letakaró, lapos háromszög (timpanon) takarta. A templom alacsony alépítményen állt, a szintkülönbséget három fellépőből álló, körbefutó lépcsősorral hidalták át.

A "timpanon" jelentése: Építészetben a ~s épületek háromszög alakú, esetleg ívesen zárt, párkánnyal határolt homlokfelülete, oromzata illetve fülkéje.

szokásos (mur mitoyen); e) alapfalak (l. o.), melyek az egész épületterhét hordják; f) szék- v. térdfal, a homlokfalak magasítása a padlás gerendasorán fölül; g) tüz- vagy oromfal, az épület szomszédos fala a padlás magasságában (a ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Építészet, Oszlop, Templom, Alaprajz, Homlokzat?

◄ Népi építészet   Obeliszk ►
 
RSS Mobile