Kezdőlap (Lábazat)

 Építészet 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lábazat

Építészet  Kváderkő  Labirintus

Lábazat: Az oszlop legalsó, általában csökkenő keresztmetszetű konvex és konkáv elemekkel tagozott része, szerepe az, hogy az oszlop terhelését nagyobb felületre elosztva adja át az alapnak.


Lábazat kialakítása
A lábazatzok hőszigetelését gyakran elhanyagolják, pedig kis költséggel komoly gondoktól szabadulhatunk meg.

Lábazat
Épület, oszlop vagy szobor alépítménye, illetve oszlop vagy pillér legalsó része.
Látszatépítészet ...

A lábazat tanúsága szerint a református templom falaihoz is felhasználták a románkori köveket. A templom környékén található felszíni formák alapján valószínű, hogy a torony a kéttornyú apátság északi tornya lehetett.

Így a homlokzati szigetelés és a vékonyabb lábazati szigetelés között egy vízorr alakul ki. A homlokzati szigetelőrendszer vízcseppentővel ellátott lábazati indítóprofilon nyugszik.

Tégla ~, benne kőkeretes ablakok, a sarkokon és a járdánál elinduló - és szándékosan befejezetlenül hagyott - kváderezés, mintegy utalásként a reneszánsz palotákra.

~: saroklevéldíszekkel ékesített
Fejezet: kocka, trapéz, bimbós, kosár vagy figurális megoldású ...

~-P. (a német Sockel után szokli-P.), mely a ~ot választja el az épület többi részeitől; erős kiugrása, egyszerü, erős tagozása van. 2. Választó P.

Az emberrel harmonizáló arányok koncepcióját egyébként nemcsak az egyes korstílusok építészeti elvei jelenítik meg, hanem a magyar nyelv is rendkívül szemléletesen fejezi ki (hiszen egy házon találhatunk például ~ot, homlokzatot, héjazatot, ...

A jón oszlop - szemben a dór oszloprenddel - ~on áll. A nyúlánk, finoman sudarasodó oszloptörzs felületét - szemben a dór oszlopok 16 vagy 20 kannelúrájával - 24 mély vájat tagolja.

A hagyományos elemekből, lakóházszerűen kialakított, de klasszikus tagozatokat (fejezet, ~) és díszeket nélkülöző épület jelzi az építési feladathoz illő, megfelelő építészeti megjelenéssel kapcsolatos bizonytalanságot.

A szép parkban álló épület nyerstéglából, terméskő ~tal készült. A támpillérek és párkányzatok anyaga vasbeton.

lépcsők tartóelemei
A teljes lépcsőszerkezet a kiegészítő szerkezetek - mellvéd, ~, korlát, fogódzó, járófelületi bevonat, burkolat - nélkül.
létesítmény
Az egy telephelyen álló építmények és szabadterek összessége.

A földszint széles, csúcsíves árkádjai ~ nélküli zömök oszlopok változatos, részben figurális díszű fejezetein nyugszanak.

A szekrény síremlékhez vagy hieroglifákkal borított templomkapuhoz, a heverő emlékmű ~ához vagy oltárhoz, az állóóra obeliszkhez, vagy oszlophoz, egy kis éjjeli szekrény oszlopcsonkhoz hasonlíthatott.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Építészet, Homlokzat, Oszlop, Templom, Város?

◄ Kváderkő   Labirintus ►
 
RSS Mobile