Kezdőlap (Faépítészet)

 Építészet 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Faépítészet

Építészet  Exedra  Fal

Mérnöki faépítészet
A faépítészet fejlődésében a következő, jelenkorba nyúló állomás a mérnöki szerkezetek nagyarányú elterjedése, mely a 19-20. század fordulójára tehető.


A japán faépítészetre jellemzően itt is rendkívül pontos faragásokkal oldják meg a feladatot. Kivitelezésében hasonló a 88. ábrán bemutatottakhoz, de kétirányú erőátadást jobban kielégítő kapcsolatot alkalmaznak.

Arányaiban, részleteiben a faépítészet hagyományait követi. A nagyon karcsú, kannelurázott oszloptörzs gazdagon díszített, harangalakú lábazaton áll.

A tudomány sokáig úgy vélte, a dór párkány frízében a faépítészet szerkezeti hagyományának továbbéléseként a triglifek a födémgerendák végeit stilizálják.

Nyírbátor, harangtorony, az egyházi faépítészet egyik emléke.
Báthory István adományából épült a 16. században.

A megmaradt alkotások azonban elárulják, hogy a ~ nem szegényes, nem alsóbbrendű a kőépítészethez képest, hanem megőrizte a gazdag középkori hagyományokat, továbbvitte a régi, fejlett technikát, néha a formákat is.

Az 1977-1984 közötti hét évet Makovecz a Pilisi Parkerdőgazdaság főépítészeként a ~ eszköztárában való elmélyedéssel - és faluházak építésével, mint a zalaszentlászlói (1976-1980) vagy a baki (1985) - töltötte.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Építészet, Gerenda, Boronafal, Oszlop, Templom?

◄ Exedra   Fal ►
 
RSS Mobile