Kezdőlap (Vérkeringés)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vérkeringés

Emberi test  Vérképzés  Vérlemezke

vérkeringés
A vér a szervezetben folytonos mozgásban van. A magába visszatérő csőrendszernek, melyben a vér kering, középpontja a sziv, elvezető erei a verőerek, melyekből a vér a hajszálerekbe jut, a visszahozó erek pedig a venák vagy vivőerek.


lásd: A tüdő vérkeringése - kisvérkör
e)
az érrendszer működése: ...

Testünk vérkeringése:
A vérkeringés központja a szív. Az emberi szív négyüregű. A jobb és bal pitvarra és a jobb és bal kamrára bontható. A nagy és a kis vérkör vére nem keveredik.

Szív és vérkeringés
A szervezet keringési rendszere szállítja a szövetek valamennyi sejtjéhez a nélkülözhetetlen tápanyagokat és az oxigént. Az embernél és az emlős állatoknál a keringési rendszer kettős.

A magzati vérkeringés sajátosságai
a)
a magzati és az anyai vérkeringés teljesen független egymástól ...

A vérkeringési rendszer és természetesen maga vér az, ami az O2-t és a gyomor-bél rendszerben felszívódott anyagokat a szövetekhez, a CO2-t a tüdőhöz, a metabolizmus végtermékeit a vesékhez szállítja, ...

Vérkeringés:
Vörös= oxigéndús vér
Kék= oxigénszegény vér
A szív és a tüdő, a Gray's Anatomy-ból.

A vérkeringéshez hasonlóan folyadékot szállítanak a nyirokekben.
A folyadékban található: fehérvérsejtek, lymfociták, ellenanyagokat (antitesteket ) termelnek, ha a szervezetet fertőzés fenyegeti.

a vérkeringés és a kisvérkör leírásával foglalkozott:
-
Miguel Servetus ...

Az vénás vérkeringés
kék - oxigénszegény vér
Kis vérkör: jobb kamra â†' tüdők â†' bal pitvar ...

A szív (cor) a vérkeringés központi szerve és elsőrendű aktív tényezője.

hét végére az embrió egyre jobban benyomul az a magzatvízzel telt amnion üregébe, majd a kialakuló köldökzsinóron keresztül kapcsolatba kerülve az anyai vérkeringéssel (ezt a méhlepény teszi lehetővé - külső magzatburok, méhnyálkahártya), ...

A máj belső felülete ,vérkeringése és finom szerketezete
Az endothelnek nincs alaphártyája, a májsejtektől egy szűk rés, a Disse-féle tér választja el.

A masszázsterápia során a masszőr nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is.

A nem túl kimerítő testmozgás javítja a vérkeringésed, ellazítja az izmaidat. Gyalogolj friss tempóban a szabad levegon, ússz néhány hosszat, kocogj a házatok körül! ...

Összehasonlítva a vérkeringéssel, a nyirokrendszernek nincsen külön a szervek felé vezető érrendszere: ezt a feladatot az artériák látják el, együtt szállítva a vér valamennyi elemét, azokat is, amelyekből a szervekben a nyirok összeáll.

A vérkeringés segítségével jutnak el célsejtjeikhez, ahol aztán kifejtik hatásukat.

A hormonok (görög hormaein= serkenteni) kémikus jelzőanyagok, amelyek a belső elválasztású (endokrin) mirigyekből közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek és különböző testi folyamatokat serkentenek.

A daganat áttéteket (metasztázisokat) képezhet. Ez azt jelenti, hogy a vérkeringéssel a kiindulási helyétől távolabbi szervbe is eljut, ott is burjánzásnak indul. A daganatos betegségek okairól, kezelésükről a későbbiekben még tanulhatsz.

A nyirokerek hajszálvékony erek formájában kezdődnek a test különböző részein, majd egyre vastagabb erekként érnek vissza a véráramba. A vérkeringéshez hasonlóan folyadékot - nyirkot - szállítanak A nyirok (limfa) sűrű, zsírdús folyadék, ...

A koponyacsont gennyes fertőzése főleg külső behatás (sérülés, műtét) következménye, a vérkeringésen keresztül történő fertőződés ritka. A gennyes csontot a lehetőségekhez mérten az ép határáig el kell távolítani.
A koponyalékelés ...

A símaizmok automatikusan és akaratunktól függetlenül működnek. Tevékenységük segíti az emésztést és a vérkeringést. Megtalálhatók a gerincesek belső szerveiben, a méh izomzatában is.

A külső elválasztású mirigyek az epehólyaggal közös vezetéken keresztül juttatják váladékukat (emésztőenzimeket) a vékonybélbe, míg a belső elválasztású mirigyek inzulint termelnek, amely közvetlenül a vérkeringésbe jut.

Ez utóbbiakat a vékonybél emésztőenzimjei bontják alapkövekre, amelyek ebben a formában a vékonybél-nyálkahártyát borító sejtek aktív közreműködésével a bélfalon átjutva a vérkeringésbe, onnan pedig a szervezetünk különböző sejtjeibe kerülnek.

Mindez arra utal, hogy súlyos, helyi vérkeringési zavar áll fenn, melynek következtében jön létre a csont foltos sorvadása. A 3. stádium csak a súlyos és rosszul kezelt estekben alakul ki: maradandó zsugorhelyzetek láthatók.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ember, Keringés, Mirigy, Csont, Hormon?

◄ Vérképzés   Vérlemezke ►
 
RSS Mobile