Kezdőlap (Vérkeringés)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vérkeringés

Emberi test  Vérképzés  Vérlemezke

A vérkeringés szervrendszere vagy ­szív és érrendszer (apparátus cardiovascularis) a szív és a vérerek összefoglaló neve.


vérkeringés
A vér a szervezetben folytonos mozgásban van. A magába visszatérő csőrendszernek, melyben a vér kering, középpontja a sziv, elvezető erei a verőerek, melyekből a vér a hajszálerekbe jut, a visszahozó erek pedig a venák vagy vivőerek.

lásd: A tüdő vérkeringése - kisvérkör
e)
az érrendszer működése: ...

Testünk vérkeringése:
A vérkeringés központja a szív. Az emberi szív négyüregű. A jobb és bal pitvarra és a jobb és bal kamrára bontható. A nagy és a kis vérkör vére nem keveredik.

Szív és vérkeringés
A szervezet keringési rendszere szállítja a szövetek valamennyi sejtjéhez a nélkülözhetetlen tápanyagokat és az oxigént. Az embernél és az emlős állatoknál a keringési rendszer kettős. Két vérkör - a kis- és a nagyvérkör - teljesen elkülönül egymástól.
hirdetés ...

A magzati ~ sajátosságai
a)
a magzati és az anyai ~ teljesen független egymástól ...

A ~i rendszer és természetesen maga vér az, ami az O2-t és a gyomor-bél rendszerben felszívódott anyagokat a szövetekhez, a CO2-t a tüdőhöz, a metabolizmus végtermékeit a vesékhez szállítja, részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában, ...

A ~hez hasonlóan folyadékot szállítanak a nyirokekben.
A folyadékban található: fehérvérsejtek, lymfociták, ellenanyagokat (antitesteket ) termelnek, ha a szervezetet fertőzés fenyegeti.

a ~ és a kisvérkör leírásával foglalkozott:
-
Miguel Servetus ...

Az vénás ~
kék - oxigénszegény vér
Kis vérkör: jobb kamra â†' tüdők â†' bal pitvar ...

A szív (cor) a ~ központi szerve és elsőrendű aktív tényezője.

hét végére az embrió egyre jobban benyomul az a magzatvízzel telt amnion üregébe, majd a kialakuló köldökzsinóron keresztül kapcsolatba kerülve az anyai ~sel (ezt a méhlepény teszi lehetővé - külső magzatburok, méhnyálkahártya), lefűződik a szikhólyagról - az elsorvad.

A máj belső felülete ,~e és finom szerketezete
Az endothelnek nincs alaphártyája, a májsejtektől egy szűk rés, a Disse-féle tér választja el. Ebben a térben találhatók a máj vázrendszerének legfinomabb elemét képező rácsrosthálózat rostjai.

A nem túl kimerítő testmozgás javítja a ~ed, ellazítja az izmaidat. Gyalogolj friss tempóban a szabad levegon, ússz néhány hosszat, kocogj a házatok körül! ...

Összehasonlítva a ~sel, a nyirokrendszernek nincsen külön a szervek felé vezető érrendszere: ezt a feladatot az artériák látják el, együtt szállítva a vér valamennyi elemét, azokat is, amelyekből a szervekben a nyirok összeáll.

A hormonok (görög hormaein= serkenteni) kémikus jelzőanyagok, amelyek a belső elválasztású (endokrin) mirigyekből közvetlenül a ~be kerülnek és különböző testi folyamatokat serkentenek. Az emberi szexualitás szempontjából mindenekelőtt a következő mirigyek fontosak: 1.

A símaizmok automatikusan és akaratunktól függetlenül működnek. Tevékenységük segíti az emésztést és a ~t. Megtalálhatók a gerincesek belső szerveiben, a méh izomzatában is.
A szív egy különleges izom: saját ritmusa ingerképző és ingerültvezető rendszere van.
Megtalálható a szívben.

A daganat áttéteket (metasztázisokat) képezhet. Ez azt jelenti, hogy a ~sel a kiindulási helyétől távolabbi szervbe is eljut, ott is burjánzásnak indul. A daganatos betegségek okairól, kezelésükről a későbbiekben még tanulhatsz.

A nyirokerek hajszálvékony erek formájában kezdődnek a test különböző részein, majd egyre vastagabb erekként érnek vissza a véráramba. A ~hez hasonlóan folyadékot - nyirkot - szállítanak A nyirok (limfa) sűrű, zsírdús folyadék, fehérvérsejteket, limfocitákat, ...

A koponyacsont gennyes fertőzése főleg külső behatás (sérülés, műtét) következménye, a ~en keresztül történő fertőződés ritka. A gennyes csontot a lehetőségekhez mérten az ép határáig el kell távolítani.
A koponyalékelés ...

A mellékvesék a két vese felső pólusa felett a hashártya mögötti régióban helyezkedik el, 4-5 cm nagyságú lapos képződmény. A szervezet számára életfontos hormonokat képez, amelyeket a ~be juttat. A vesék működésével semmilyen összefüggése...
Tovább "
Vesék ultrahang vizsgálata ...

Ebben az estben ha szeretnénk elkerülni az izomláz érzését, meleg-vizes borogatással vagy szaunázással javíthatunk helyzetünkön. A meleg hatására javul az izom ~e és így gyorsul az izomrostok regenerációja.

Állományának 98%-át külső illetve belső elválasztású mirigysejtek alkotják. A külső elválasztású mirigyek az epehólyaggal közös vezetéken keresztül juttatják váladékukat (emésztőenzimeket) a vékonybélbe, míg a belső elválasztású mirigyek inzulint termelnek, amely közvetlenül a ~be jut.

Ez utóbbiakat a vékonybél emésztőenzimjei bontják alapkövekre, amelyek ebben a formában a vékonybél-nyálkahártyát borító sejtek aktív közreműködésével a bélfalon átjutva a ~be, onnan pedig a szervezetünk különböző sejtjeibe kerülnek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ember, Keringés, Mirigy, Csont, Hormon?

◄ Vérképzés   Vérlemezke ►
 
RSS Mobile