Kezdőlap (Vastagbél)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vastagbél

Emberi test  Varratok  Végbél

Vastagbél: három szakaszból áll vakbél, remesbél és végbél. A végbél a vakbélnél valamivel nagyobb. A remesbél a hasüregben ez keresztezi a vékonybeleket.


A vastagbél (intestinum crassum)
Hérom részből áll, ezek: a vakbél (cecum), a vastagbél (colon), és a végbél (rectum). A vakbél kb. 8 cm.ű hosszú, alakja zárt zacskóra emlékeztet, és a csípőbél határán található, kétajkú billentyűnél kezdődik.

A vastagbél
A vastagbél a vékonybél végső szakaszán helyet foglaló ún. Bauhin-billentyűtől a végbél nyílásáig terjed.

a vastagbélben már nem folyik emésztés
*
a béltartalom továbbítása perisztaltikus mozgással történik ...

A vastagbél mozgása:
szabálytalan időközökben történik a béltartalom továbbítása
8.

Alsó szakasza a ~ (intestinum crassum), mely a vékony- és ~ határon található, szelepszerűen záró billentyűvel kezdődik, majd folytatása a vakbél (cecum), melybe csökevényes bélrészlet, ...

VASTAGBÉL GYULLADÁS TÜNETEI ÉS OKAI
A vékonybélben zajlik a tápanyagok emésztése, és a tápanyagok felszívása, a bélnedv kiválasztás. A patkóbélbe szívódik fel a kálcium, a vas és a folsav. A vékonybél hossza 3-6 m. A ~ feladata a bekerült anyagok székletté alakítása és kiürítése.

A ~ feladata a víz és ásványi anyagok nagy részének visszaszívása. Ennek mértékére jellemző, hogy a coecumba naponta mintegy 1,5-2 liter folyadék jut be, amelynek széklet formájában csak töredéke távozik a végbélnyíláson keresztül.
Share
Főoldal Az emésztőrendszer Az emésztőrendszer feladata ...

a haránt ~ és a szigmabél hashártya kettőzete
f)
escavatio rectouterina ...

A vékonybélből a megemésztett táplálék után visszamaradó salakanyag egy bizonyos idő elteltével az utóbélbe továbbítódik, annak is ~ (intestinum crassum; colon) részébe, egy szelepszerű képződményen (valvula ileocoecalis).

Felső domboru felszine a rekesszel érintkezik, alsó homoru felszine a gyomrot, gyomorvégi belet, a ~ jobb hajlatát és részben a jobb vesét is fedi.

Az utóbél három részből áll, a vakbélből, a ~ből és a végbélből. A vakbél, ahogy neve is mutatja vakon kezdődik a vékony- és a ~ találkozásánál. A hozzá kapcsolódó féregnyúlvány a nyirokrendszer tagja.

Az emésztőrendszer leghosszabb része: a vékony és ~. Együttes hosszuk elérheti a 9 métert is.
Végül a nem hasznosítható részek a végbélben összegyűlve 12-14 óra elteltével a végbélnyíláson (rectum) keresztül távoznak - széklet formájában.

A nem oldódó rostok a növények fás részei, melyek a seprű szerepét játsszák az emésztőrendszerben, fokozzák a bélmozgást, ezzel - több tanulmány szerint - megelőzhetik a ~- és végbélrák kialakulását.

A vér tisztaságáért a szervezetben leginkább a vékonybél felel, aminek a hasznosítható tápanyagokat el kell választania a teljes fölvett anyagmennyiségtől. A vér tisztaságát másodlagosan befolyásoló szervek a máj, a vese és a ~.

Fáradékonyság, levertség, alvászavar, hőemelkedés, vérszegénység és idegesség utalhat esetleg gócra a szervezetben. A góc szövődményei betegségeket is okozhatnak. Ilyenek például a hörghurut, krónikus ~gyulladás, hajhullás, sokízületi gyulladás, allergia, ekcéma, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyomor, Vékonybél, Máj, Mirigy, Hasüreg?

◄ Varratok   Végbél ►
 
RSS Mobile