Kezdőlap (Széklet)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Széklet

Emberi test  Szegycsont  Szem

Székletürítés mechanizmusa
Táplálkozásunk során a bél perisztaltikus mozgásának köszönhetően a felvett táplálék végighalad a tápcsatornán, emésztődik, majd a fölösleges salakanyag eljut a végső bélszakaszhoz, az ampulláig, aminek körülbelül félliternyi a befogadóképessége.


A székletürítés (defaecatio):
-
akaratlagosan szabályozott reflexfolyamat ...

a széklettel ürül és annak barna színét adja
vissza szívódik a vérbe
í ...

A székletürítés normális gyakorisága napi három és heti három között mozog. Önnek nagy valószínűséggel székrekedése van, ha hetente kevesebb, mint három alkalommal van széklete, a széklet pedig kemény és száraz.

Kerüld el a széklet vízbecsobbanásakor a víz felfröccsenését az intim testrészekre! - mert a hüvely és a húgycső fertőzésveszélye lehetséges!
Kerüld a normál szappan illetve tusfürdő használatát az intim részeken!
- mert ha érzékeny vagy rá, akkor kicsípi a nyálkahártyát.

Itt már csak kis mértékű felszívódás történik, főleg víz és kisebb ionoknak, mert a célja a ~ kialakítása mind tartalmában, mind formájában. A ~re a vékonybélben beleömlött epének van nagy szerepe, színben.

Vannak olyan tápanyagok melyek nem bomlanak le, illetve nem szívódnak fel, emésztés nélkül kiürülnek a ~tel. Ezek az ún.

1 A fiziológiás és a módosult ~ürítés szükségletének kielégítése
2 Ágyneműcsere foglalt fekhelyen
3 Ágyneműcsere üres ágyon ...

A szervezetben 3-féle bomlástermék keletkezik. Az emésztésből visszamaradt emészthetetlen bomlástermékek a végbélnyíláson át ~ formájában távoznak a testből.
A gázokat és a vízgőzt egyszerűen kilélegezzük.
A folyékony bomlástermékek verejték vagy vizelet formájában távoznak el a testünkből.

a táplálékkal felvett, valamint a ~tel és vizelettel leadott nitrogén arányát jelenti
-
egyensúly: ...

- székelési szokások megváltozása;
- hasmenés vagy székrekedés;
- véres ~;
- bizonytalan hasi fájdalom;
- állandó fáradtság;
- hányás;
súlyvesztés ismert ok nélkül; ...

mi a teendő, ha has kemény, puffadt, és nem jönnek a szelek, és a ~tel is baj van
Válasz ...

Végül a nem hasznosítható részek a végbélben összegyűlve 12-14 óra elteltével a végbélnyíláson (rectum) keresztül távoznak - ~ formájában.

A gerincvelő reflexeket két nagy csoportra oszthatjuk: az egyik csoport a vegetatív - szimpatikus (mellkasi, ágyéki szakaszról kilépő rostokban), paraszimpatikus (keresztcsonti, agyidegek területéről kilépők), például vizelési, ~ürítési reflex, erekció, ejakuláció; ...

A remesbél a hasüregben ez keresztezi a vékonybeleket. Itt történik az emésztőnedvek által a tápcsatornába juttatott víz és ionok visszaszívása, rothasztó baktériumok közreműködésével a ~ kialakítása, valamint nyáktermelés a feladata.

E bélszakaszt a végbél (rectum) követi, amelynek végén helyezkedik el a végbélnyílás (anus). Ezt erős belső és külső záróizomzat (m. sphincter ami internus és m. sphincter ani externus) fogja körül, megakadályozva a folyamatos ~ürítést.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Mirigy, Végbél, Emésztés, Ember, Vékonybél?

◄ Szegycsont   Szem ►
 
RSS Mobile