Kezdőlap (Nukleinsav)

 Emberi test 

  » »
 
   

Nukleinsav

Emberi test  Női nemi szervek  Nyak

A "nukleinsav" jelentése: Az élő szervezetek sejtmagvában és a citoplazmában található, az átöröklésben szerepet játszó, nagy molekulájú anyag.


A nukleinsav-chiptechnológia
A DNS- és RNS-chipek alkalmazásával hatalmas ütemben nő a vizsgálható kérdések köre, és robbanásszerűen kiterjedt a vizsgálható genetikai háttér is.

Táplálkozásunk során négy alapvető, de szerkezetileg bonyolult szerves vegyület típust veszünk fel: szénhidrátokat, fehérjéket, lipideket és nukleinsavakat. Ezek az ún. tápanyagok.

A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő hatása van.

A kisebb szerves molekulák közül a szénhidrátok és lipidek anyagcseréjéből származó glükóz, valamint a fehérjék és nukleinsavak anyagcseréjéből származó aminosavak, karbamid és húgysavak találhatók jelentősebb mennyiségben.

az örökítő anyagot (dezoiribonukleinsav) tartalmazza
-
jellemzői: ...

Bázissorrendje hordozza a sejtműködésre vonatkozó genetikai információt, szakaszai a sejtanyagcserét irányító enzimek aminosavsorrendjét meghatározó gének. A DNS információtartalma a ribonukleinsav bázissorendjére az RNS szintézis során íródik át.

Lásd még: Lásd még: Ember, Enzim, Mirigy, Hormon, Sejtmag

Emberi test  Női nemi szervek  Nyak

 
RSS Mobile