Kezdőlap (Nukleinsav)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nukleinsav

Emberi test  Női nemi szervek  Nyak

A "nukleinsav" jelentése: Az élő szervezetek sejtmagvában és a citoplazmában található, az átöröklésben szerepet játszó, nagy molekulájú anyag.


Az ember a többi állathoz hasonlóan táplálkozással veszi fel az életműködéseihez szükséges energiát. Táplálkozásunk során négy alapvető, de szerkezetileg bonyolult szerves vegyület típust veszünk fel: szénhidrátokat, fehérjéket, lipideket és nukleinsavakat. Ezek az ún. tápanyagok.

A kisebb szerves molekulák közül a szénhidrátok és lipidek anyagcseréjéből származó glükóz, valamint a fehérjék és nukleinsavak anyagcseréjéből származó aminosavak, karbamid és húgysavak találhatók jelentősebb mennyiségben.

nukleáz, ami a nukleinsavakat nukleotidokká bontja
tripszin, chimotripszin, karboxipeptidáz, elaszáz, amelyek a oligopeptideket (fehérjefragmentumokat) bontja peptidekké
hasnyál-amiláz, ami a poli- és oligoszacharidokat (cukrokat, például keményítő) diszacharidokká (maltóz v. malátacukor) bontja ...

az örökítő anyagot (dezoiribonukleinsav) tartalmazza
-
jellemzői: ...

Bázissorrendje hordozza a sejtműködésre vonatkozó genetikai információt, szakaszai a sejtanyagcserét irányító enzimek aminosavsorrendjét meghatározó gének. A DNS információtartalma a ribo~ bázissorendjére az RNS szintézis során íródik át.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ember, Enzim, Mirigy, Hormon, Sejtmag?

◄ Női nemi szervek   Nyak ►
 
RSS Mobile