Kezdőlap (Lép)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lép

Emberi test  Légzés  Limbikus rendszer

Lép
a méhlakban felülről lefelé, közös válaszfallal épült, sejtekből álló viasztábla, mely a méz és himpor, valamint a fiasítás befogadására szolgál.


A lép (lien vagy splen) kb. ököl nagyságú, dinnyeszelethez hasonló alakú, ún. haemolymphás szerv. Férfiban 110-120 g, nőben 140 g a tömege. A hasüreg bal felső részében, jól védetten helyezkedik el, kb. a gyomor magasságában. Kívülről feszes kötőszöveti tok veszi körül.

Lép
A máj a rekeszizom alatt főleg a a törzs jobb oldalán helyezkedik el; alakja egy alul harmadában vágott tojásra hasonlít. A máj pontos elhelyezkedését kopogtatással lehet legkönnyebben kimutatni. A májtompulat rendszerint légzésnél válik nyilvánvalóvá.

A lép az egyetlen szervünk, amelybe nyirok erek nem lépnek be. Feladata a vérben lévő idegen anyagok kiszűrése, valamint az elöregedő vérsejtek bontása.
Összegezve a nyirokrendszer legfontosabb feladatai: ...

Bab alakú, kicsi nyirokcsomókból (nyirokmirigyekből), az azokat összekötő nyirokerekből, valamint a lépből és csecsemőmirigyből áll. A nyirokcsomók a nyaki, hónalji, ágyéki területen fordulnak elő nagyobb mennyiségben.

A bolygóideg a nyúltvelőből egy sorban elhelyezkedő több gyökérszállal ~ ki a központi idegrendszerből az olajkamagot oldalról határoló árokban. Az ideg a hátsó koponyagödörben oldalirányba fut, és a koponyaüregből a torkolati nyíláson (foramen jugulare) keresztül ~ ki.

Mindegyik egy hátsó érző gyökérrel, és egy első mozgató gyökérrel ~ ki a gerincvelőből. Lefutása lehet tengelyszimmetrikus (vagy a jobb, vagy a baloldalt idegzi be), de lehet hálózatos is. Kilépése szelvényezett.

agyideg (arcideg, n. facialis) két ága külön lyukakon ~ ki. A hallójárat belső nyílásán keresztül lépnek be az agyi központok irányába a halló- és az egyensúlyozó ideg (a VIII. egyensúlyi és hallóideg, n. vestibulocochlearis) rostjai, ...

A nyirokrendszer létezéséről a legtöbben csak akkor vesznek tudomást, ha valamilyen működészavar ~ fel.

Jód hiányában az anyagcsere lassul, depresszió ~ fel, a szérumban az össz-zsiradék szint nő, fiatal korban kreténizmus léphet fel, várandós anyáknál a magzat elhalása, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek jelentkeznek. Általános tünet a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása.

LÁTÓIDEG
A szem hátsó részén ~ ki, ez a terület a vakfolt, ahol nincs látás. Az éleslátás helye a sárgafolt, ahol látunk. (Ez a látógödör, a látóideg fölött található.)
LÁTÓBÍBOR â†' Fényérzékeny bíborvörös vegyület a pálcikákban.

a szív jobb kamrájából ~ ki a tüdő verőértörzs (truncus pumonalis)
-
az ér röviddel utána, a tüdőkapuban két ágra, a jobb és bal tüdő verőérre (arteria pulmonalis dextra et sinistra) oszlik ...

A nyaki szakaszon a gerincvelői gyökök lefutása csaknem horizontalis és a nekik megfelelő római számozásu csigolya pedunculusa felett hagyják el a gerinccsatornát - például a C.V.-VI. közötti foramen inetrvertebralen a C6 gyök ~ ki és ezt adott esetben a C.V.

az aorta kezdeti szakaszából, a zsebes billentyűk tasakjaiból ~ ki a szívet ellátó koszorús verőér
Ø
a jobb oldali koszorúér a koszorús barázdában hátrafelé halad, majd a hátsó hosszanti barázdában a szívcsúcsig fut ...

Szaglóhagyma: (bulbus olfactorius) a szaglóhám neuronjainak átkapcsolódási helye. Innen ~ ki az I. agyideg.
Szeptum: Egy agyterület néhány ezer sejttel. Ezek többsége ritmusgeneráló (pacemaker) sejt, melyek gátlástalanítás útján szinkronizálják az agykérgi sejtek működését.

A szakadás helyén gyulladás ~ fel, ez okozza a tulajdonképpeni fájdalmat. Ezen elmélet szerint viszont a bemelegítés és a nyújtás is hatástalanok lesznek az izomlázzal szemben, mivel az izomrostok fizikai túlterhelése miatt következik be.

A vakbélhez csatlakozó szakasz a felszálló vastagbél, amely a máj alatti hajlat után a megközelítően vízszintes harántvastagbél en folytatódik egészen a ~ alatti hajlatig, ahol lefele haladva a vastagbél 3. szakaszában, a stigmabélben, majd a végbélben folytatódik.

Sex Flush
A "sex flush" bőrpirulása általában csak ilyenkor jelentkezik, vagy most fokozódik és kiterjed, ha már korábban látható volt. Mindenesetre ez a jelenség nem mutatkozik minden férfinél, s egyeseknél csak alkalmilag ~ fel.

Most ~ működésbe a másodlagos (majd egyesek szerint a harmadlagos) látókéreg. Az agykéregnek ez a része az elsődleges látókéreg előtt, a fali és részben a halántéki kéregben van, s az asszociatív kéreghez tartozik.

Ezek gyors bomlásukkor pozitront bocsátanak ki, amely egy elektronnal találkozva annihilációs reakcióba ~, aminek eredménye­képpen két ellenkező irányban haladó gamma-foton keletkezik.

Mindkét tüdőből 2-2 tüdővisszér (vena pulmonalis) ~ ki (az összegyűjtött arériás vért szállítva a szív bal pitvarába). A vv. bronchiales a tüdők nutritív rendszeréből szállítják el a vénás vért. Végül meg kell említeni a vérerek mellett haladó nyirokereket is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ember, Idegrendszer, Gerinc, Csont, Anatómia?

◄ Légzés   Limbikus rendszer ►
 
RSS Mobile