Kezdőlap (Légzés)

 Emberi test 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Emberi test » Légzés


 

Légzés

Emberi test  Légutak  Lép

légzés-
szám emelkedik
*
a vér szén-dioxid tartalma növekedik vagy oxigén tartalma csökken ...


A folyamata
A négy szakaszra osztható:
1. Légcsere - amikor a levegő beáramlik a tüdőbe.
2. A külső - amikor a léghólyagocskák falán megtörténik a gázcsere, az oxigén a tüdőből a hajszálerekbe kerül.
3.

100 m2 (fél teniszpálya) légző felületet hoznak létre. A be- és kilégzés folyamatát légző izmaink (rekeszizom, bordaközi izmok) segítik. A gázcsere alapja a külső légkör és a légzőszerv belső ürege közötti nyomás kiegyenlítődése.

szabályozása
akaratunktól független és központi szabályozás alatt áll
Idegi szabályozás:
Légzőközpont: agytörzsben
Be- és kilégzőközpont: nyúltvelőben ...

légzés-" elsősorban a férfiaknál és a sportolóknál
c)
kötőszövetes lemezek (aponeurosis) és szalagok (ligamentum) ...

A mechanizmusa
a)
nyugalmi szám: 12‑16/min ...

A légzés automatikus szabályozás (akaratunktól független), és akaratlagos szabályozás alatt áll. Az automatikus szabályozás központja az agytörzsben, a nyúltvelőben található, melynek fő kémiai ingere a széndioxid (és nem az oxigén).

A lényegében nem más, mint a szervezet és a külső környezet közötti - a tüdőhólyagocskák (alveolusok) szintjén lezajló - gázcsere, amelynek során oxigénfelvétel (O2) és szén-dioxidleadás (CO2) történik.
hirdetés ...

A légzéssel naponta szervezetünkből kb. 0,5 liter, a vizelettel 1,5-2 liter víz távozik. A vízháztartást is - mint szervezetünk helyes működését - belső elválasztású mirigyek szabályozzák.

A páros szerve a mellkasban. Származékai: tüdős, tüdőz.
Bizonytalan eredetű szó. Talán tü- alapszava ősi örökség az uráli korból: zürjén, votják ti, mordvin tevlav, finn tävy, szamojéd tíji (tüdő).

Normál légzéskor 0,5 l levegőt szívunk be átlagosan, 16/perc. A kilégzési tartalék 1 l, maradék levegő 1 l, belégzési tartalék 2,5 l. Egy felnőtt ember vitálkapacitása átlagosan 4 liter.
megfázás
mandulagyulladás
tüdőgyulladás
allergia
asztma ...

A ki- és be szolgálatában álló izmok: ide azokat az izmokat soroljuk, amelyek bár lehet, hogy fő funkcióikkal nem légző izmok mégis helyzetüknél-, eredésüknél- vagy tapadásuknál fogva, ill. szükségből légzőizmokként működhetnek.

A gége (l. az 1. ábrát) oldalfelé könnyen mozgatható, azonkivül légzés, hangoztatás és nyelés alatt is végez mozgásokat.

Ezek a hangképzésben, a ben és a levegő szűrésében és melegítésében szerepet játszó, bonyolult felépítésű lemezes csontok.

Olyan férfiak is vannak, akik szerint ugyanezt egy sajátos légzéstechnikával képesek elérni.

Emberen a t a tüdők végzik, így a kopoltyúívek részben a koponya, részben a nyak egyes részeinek felépítésére használódnak fel. A hat kopoltyúív vagy zsigerív közül a koponya felépítésében kettő szerepel.

A terhes méh egyre jobban eltolja a beleket és az utolsó időszakban a rekeszizmokig nő (nehezedik a légzés, szív helyzetváltozása, nőhet a vérnyomás).

A reggeli 1%-os sósvizes orröblítés, a váltott orrlyukú jóga , a máriatövis magos orrkikenés mind olyan egyszerű módszerek, amelyek az orr-nyálkahártya egészségét hoszszútávon elősegítik.
Béky László
Ismerősnek ajánlom ...

M. serratus anterior - elülső fűrészizom: belégzés alatt emeli a bordákat.

M. soleus:
M. sternocleidomastoideus - fejbiccentő izom:

M. temporalis: ...

A gerincvelőt az aggyal a nyúltagyból és a hídból álló agytörzs köti össze. Itt van a székhelye a t, a szívműködést és a vérnyomást szabályozó reflexeknek.
19. ábra. Az agy szerkezete.

A májtompulat rendszerint légzésnél válik nyilvánvalóvá. A máj megnagyobbodásakor, bizonyos betegségekben a máj alsó széle a jobb bordaív alatt tapinthatóvá válik, annak élessége és nagysága gyakran diagnosztikus értékű.

Ha a panaszok két hétnél tovább tartanak, vagy fogyás, étvágytalanság, hányás, fekete széklet vagy sárgaság jelentkezik, azonnal forduljon szakemberhez! Abban az esetben is indokolt orvoshoz fordulnia, ha i nehezítettség, ...

Izgalom vagy veszély esetén termelése fokozódik, segíti, hogy a májból a sejtbe juthasson glükóz, hogy sok energiát nyerjen, a vércukorszintet emeli, de ez csak mellékhatás, gyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás.

A mellékvesevelőből ennek hatására adrenalin és noradrenalin jut a véráramba. Ezek a hormonok váltják valóra a szimpatikus idegrendszer hatását. Vészreakciókor az ember szembogara kitágúl, szívműködése és e gyorsul.

A magzati vérkeringésben a szív két felének elválasztása a születésig nem teljes, az elválasztás csak a légzés megindulásakor következik be.

Lásd még: Lásd még: Ember, Gerinc, Csont, Izmok, Mirigy

Emberi test  Légutak  Lép

 
RSS Mobile