Kezdőlap (Légzés)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Légzés

Emberi test  Légutak  Lép

légzés-
szám emelkedik
*
a vér szén-dioxid tartalma növekedik vagy oxigén tartalma csökken ...


A légzés folyamata
A légzés négy szakaszra osztható:
1. Légcsere - amikor a levegő beáramlik a tüdőbe.
2. A külső légzés - amikor a léghólyagocskák falán megtörténik a gázcsere, az oxigén a tüdőből a hajszálerekbe kerül.
3.

100 m2 (fél teniszpálya) légző felületet hoznak létre. A be- és kilégzés folyamatát légző izmaink (rekeszizom, bordaközi izmok) segítik. A gázcsere alapja a külső légkör és a légzőszerv belső ürege közötti nyomás kiegyenlítődése.

Légzés szabályozása
Légzés akaratunktól független és központi szabályozás alatt áll
Idegi szabályozás:
Légzőközpont: agytörzsben
Be- és kilégzőközpont: nyúltvelőben ...

légzés-" elsősorban a férfiaknál és a sportolóknál
c)
kötőszövetes lemezek (aponeurosis) és szalagok (ligamentum) ...

A légzés mechanizmusa
a)
nyugalmi légzésszám: 12‑16/min ...

A légzés automatikus szabályozás (akaratunktól független), és akaratlagos szabályozás alatt áll. Az automatikus szabályozás központja az agytörzsben, a nyúltvelőben található, melynek fő kémiai ingere a széndioxid (és nem az oxigén).

A légzés lényegében nem más, mint a szervezet és a külső környezet közötti - a tüdőhólyagocskák (alveolusok) szintjén lezajló - gázcsere, amelynek során oxigénfelvétel (O2) és szén-dioxidleadás (CO2) történik.
hirdetés ...

A légzéssel naponta szervezetünkből kb. 0,5 liter, a vizelettel 1,5-2 liter víz távozik. A vízháztartást is - mint szervezetünk helyes működését - belső elválasztású mirigyek szabályozzák.

A légzés páros szerve a mellkasban. Származékai: tüdős, tüdőz.
Bizonytalan eredetű szó. Talán tü- alapszava ősi örökség az uráli korból: zürjén, votják ti, mordvin tevlav, finn tävy, szamojéd tíji (tüdő).

Normál légzéskor 0,5 l levegőt szívunk be átlagosan, 16/perc. A kilégzési tartalék 1 l, maradék levegő 1 l, belégzési tartalék 2,5 l. Egy felnőtt ember vitálkapacitása átlagosan 4 liter.
megfázás
mandulagyulladás
tüdőgyulladás
allergia
asztma ...

A ki- és belégzés szolgálatában álló izmok: ide azokat az izmokat soroljuk, amelyek bár lehet, hogy fő funkcióikkal nem légző izmok mégis helyzetüknél-, eredésüknél- vagy tapadásuknál fogva, ill. szükségből légzőizmokként működhetnek.

A gége (l. az 1. ábrát) oldalfelé könnyen mozgatható, azonkivül légzés, hangoztatás és nyelés alatt is végez mozgásokat.

Ezek a hangképzésben, a légzésben és a levegő szűrésében és melegítésében szerepet játszó, bonyolult felépítésű lemezes csontok.

Olyan férfiak is vannak, akik szerint ugyanezt egy sajátos légzéstechnikával képesek elérni.

A terhes méh egyre jobban eltolja a beleket és az utolsó időszakban a rekeszizmokig nő (nehezedik a légzés, szív helyzetváltozása, nőhet a vérnyomás).

A reggeli 1%-os sósvizes orröblítés, a váltott orrlyukú jóga légzés, a máriatövis magos orrkikenés mind olyan egyszerű módszerek, amelyek az orr-nyálkahártya egészségét hoszszútávon elősegítik.
Béky László
Ismerősnek ajánlom ...

M. serratus anterior - elülső fűrészizom: belégzés alatt emeli a bordákat.

M. soleus:
M. sternocleidomastoideus - fejbiccentő izom:

M. temporalis: ...

A gerincvelőt az aggyal a nyúltagyból és a hídból álló agytörzs köti össze. Itt van a székhelye a légzést, a szívműködést és a vérnyomást szabályozó reflexeknek.
19. ábra. Az agy szerkezete.

A májtompulat rendszerint légzésnél válik nyilvánvalóvá. A máj megnagyobbodásakor, bizonyos betegségekben a máj alsó széle a jobb bordaív alatt tapinthatóvá válik, annak élessége és nagysága gyakran diagnosztikus értékű.

Ha a panaszok két hétnél tovább tartanak, vagy fogyás, étvágytalanság, hányás, fekete széklet vagy sárgaság jelentkezik, azonnal forduljon szakemberhez! Abban az esetben is indokolt orvoshoz fordulnia, ha légzési nehezítettség, ...

Izgalom vagy veszély esetén termelése fokozódik, segíti, hogy a májból a sejtbe juthasson glükóz, hogy sok energiát nyerjen, a vércukorszintet emeli, de ez csak mellékhatás, gyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás.

A mellékvesevelőből ennek hatására adrenalin és noradrenalin jut a véráramba. Ezek a hormonok váltják valóra a szimpatikus idegrendszer hatását. Vészreakciókor az ember szembogara kitágúl, szívműködése és légzése gyorsul.

A magzati vérkeringésben a szív két felének elválasztása a születésig nem teljes, az elválasztás csak a légzés megindulásakor következik be.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ember, Gerinc, Csont, Izmok, Mirigy?

◄ Légutak   Lép ►
 
RSS Mobile