Kezdőlap (Légutak)

 Emberi test 

  » »
 
   

Légutak

Emberi test  Légcső  Légzés

A légutak és az előbél kereszteződik. Szájon át is tudunk lélegezni, de akkor a levegő nem melegszik fel, légúti megbetegedéshez vezethet.


a légutak középső és alsó részében levő izgató anyagot távolítja el az erőteljes belégzést követően zárt hangrés mellett történő erőteljes kilégzést követően
készítette: Fodor ...

A felső légutak az orrnál (nasus) kezdődnek az orrüreggel (cavum nasi). Az orrüreg csontos és porcos fallal körülvett, csillószőrös nyálkahártyával bélelet szerv, melynek fő szerepe a levegő szűrése, párásítása és melegítése.

célja: a légutak legfelső részébe került idegen anyagok eltávolítása
erőteljes belégzés lágy szájpad felemelkedik elzárja a garat orri szakaszát száj és a fogak záródnak erőteljes, robbanásszerű levegőtávozás+ erős hangadás
Csuklás ...

A torokban, a légutakban főleg a fertőzést kiváltó baktériumok, vírusok jelentenek kihívást, melyeket a nyirok-immunrendszer sejtjei bekebeleznek és megemésztenek, vagy a kis nyirokereken keresztül a helyi nyirokcsomókba szállítanak.

A légút következő szakasza a garat, ahol a légutak és a nyelőcső keresztezik egymást. A félre nyelés tulajdonképpen a garatban történik, nyeléskor a gégefedő nem zárja a légutakat és a falat a gége hangrései közt megakad.

A góc leggyakoribb előfordulási helye a fogak környékén és a felső légutakban található, de a szervezetben bárhol kialakulhat. A beszívott levegőn és a magunkhoz vett táplálékon keresztül érintkezünk leggyakrabban a baktériumokkal.

A szájüreg folytatása a garat (pharynx), mely a tápcsatorna és a légutak közös része.

Amikor egy antigén bejut a szervezetbe, a bőrön, a nyálkahártyákon, egy seben vagy a légutakon keresztül, az immunsejtek elkezdik termelni a megfelelő antitesteket.
A fehérvérsejtek ...

Olyan vírusok, melyek leggyakrabban légzőszervi megbetegedést okoznak, például felső légúti hurut, croup, hörghurut, bronchiolitis (a kis légutak gyulladása) vagy tüdőgyulladás, de okozhatnak kötőhártyagyulladást, ...

A szájüregben található a nyelv, és itt helyezkednek el a fogak is. A szájüreg és a nyelv egyaránt nyálkahártyával borított. A megrágott falat továbbítása a garat feladata, majd a gége segítségével kerüli el a légutakat és jut a nyelőcsőbe.

Lásd még: Lásd még: Ember, Légzés, Garat, Orrüreg, Csont

Emberi test  Légcső  Légzés

 
RSS Mobile