Kezdőlap (Keresztcsont)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Keresztcsont

Emberi test  Kar  Keringés

keresztcsont
(os sacrum), a csigolyaoszlopnak azon része, mely a medence-csontokkal ízesül s ezekkel együtt a medence-üreget zárja körül.


keresztcsonti szakasz
-
öt keresztcsonti csigolya (vertebra sacralis) összecsontosodása hozza létre (=keresztcsont [os sacrum]) ...

keresztcsonti/farokcsonti: facies pelvica ossis sacri (foramina sacralia anteriora, facies dorsalis ossis sacri (foramina sacralia posteriora, crista sacralis mediana, crista sacralis medialis, crista sacralis lateralis), pars lateralis ossis sacri, canalis sacralis, cornu sacralis, ...

keresztcsonti és farkcsonti szakasz
Ø
3-5 db keresztcsonti és 5 db farkcsonti csigolya alkotja ...

Keresztcsonti vagy lépcsakra ( sok helyen nemi, vagy szexcsakra néven ismerhetik). A nemi szervek és a köldök között található. A második csakra az érzelmi test réteghez kapcsolódik az aurában. Ez a réteg az érzelmeinknek megfelelően változó színű foltokat tartalmaz.

KERESZTCSONT
A keresztcsont ásó alakú csont, amely általában öt keresztcsonti csigolya (vertebrae sacrales) összecsontosodásából jön létre. Elülső, homorú felszíne a medence hátsó falának felépítésében vesz részt, hátulsó, domború felszínén pedig szalagok és izmok tapadnak.

a keresztcsont alig emelkedik be
*
a két medence határvonala ovális (ellipszis alakú) -" ok a szülést könnyíti meg ...

A gerincvelőn megkülönböztetünk 8 nyaki, 12 mellkasi vagy háti (thoracalis), 5 ágyéki (lumbalis), 5 keresztcsonti (sacralis) és 1-3 csökevényes farki (coccygealis) szelvényeket: ez a gerincvelői szelvényezettség (gerincvelői szegmentáció).

Az alsó végtag függesztőöve a medenceöv, amely a keresztcsontból és a két medencecsontból áll. A combcsont a csípőizületben csatlakozik a medencecsonthoz. A combcsont és a sípcsont között található a térdizület.

Szakaszai: nyaki, háti (mellkasi), ágyéki, keresztcsonti. Az ágyéki területen elvékonyodik és fonatos részbe megy át. Kívülről hármas védőhártya burkolja - ezek a gerincvelői burkok (agyhártyáknak megfelelő). Szerepük a védelem. A legkülső kemény, a két belső lágy hártya.

Erednek: a medencecsont és a keresztcsont belső felszínén
Tapadnak: a combcsonton
Működés: a comb kifelé forgatása
Közelítők
Ez a csoport a comb mediális oldalán fekszik, beékelődve a feszítők és hajlítók közé.
Hatnak: a csípőizületre ...

Tálszerű mosdóedény, víz tárolására való nagyobb építmény: úszómedence, a földfelszín természetes mélyedése: a Kárpát-medence, az altestnek a medencecsontok és a keresztcsont határolta része.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén, szlovák medenica (mosdótál, medence mint testtáj).

Kötőszövetes összeköttetés (pl. koponyacsontok között)
Porcos összeköttetés (pl. csigolyaközti porckorongok által)
Csontos (pl. keresztcsonti csigolyák)
Megszakított (ízületek) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Csont, Gerinc, Ágyék, Medence, Gerincvelő?

◄ Kar   Keringés ►
 
RSS Mobile