Kezdőlap (Keresztcsont)

 Emberi test 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Emberi test » Keresztcsont


 

Keresztcsont

Emberi test  Kar  Keringés

keresztcsont
(os sacrum), a csigolyaoszlopnak azon része, mely a medence-csontokkal ízesül s ezekkel együtt a medence-üreget zárja körül.


i szakasz
-
öt i csigolya (vertebra sacralis) összecsontosodása hozza létre (= [os sacrum]) ...

keresztcsonti/farokcsonti: facies pelvica ossis sacri (foramina sacralia anteriora, facies dorsalis ossis sacri (foramina sacralia posteriora, crista sacralis mediana, crista sacralis medialis, crista sacralis lateralis), ...

i és farkcsonti szakasz
Ø
3-5 db i és 5 db farkcsonti csigolya alkotja ...

Keresztcsonti vagy lépcsakra ( sok helyen nemi, vagy szexcsakra néven ismerhetik). A nemi szervek és a köldök között található. A második csakra az érzelmi test réteghez kapcsolódik az aurában.


A ásó alakú csont, amely általában öt i csigolya (vertebrae sacrales) összecsontosodásából jön létre.

a keresztcsont alig emelkedik be
*
a két medence határvonala ovális (ellipszis alakú) -" ok a szülést könnyíti meg ...

A gerincvelőn megkülönböztetünk 8 nyaki, 12 mellkasi vagy háti (thoracalis), 5 ágyéki (lumbalis), 5 i (sacralis) és 1-3 csökevényes farki (coccygealis) szelvényeket: ez a gerincvelői szelvényezettség (gerincvelői ...

Alul a gerinc keresztcsonti szakasza a medencecsontokkal az alsó végtag csontos övét alkotja. Csupán az első 24 csigolya valódi (vertebrae verae) csigolya.

A háton és a on hátrafelé domború, a nyakon és az ágyéki szakaszon hátrafelé homorú, azaz előre felé domború hajlatot látunk.
A nyaki hajlat a legrövidebb, az ív teteje a III.-IV. nyakcsigolyára esik.

Alkotásában a szemérem- és az ülőcsont, továbbá a keresztcsont vesz részt. A kismedence üregében helyezkednek el a belső nemi szervek, továbbá a húgyhólyag és a végbél. A medence-bemenet az álló emberen előre és lefelé dől.

Gerincoszlopunk a szó szoros értelmében nem oszlop, sokkal inkább tekinthető 24 különálló csigolyából, valamint a ból, ill. a farkcsontból felépülő láncnak.

Az alsó végtag függesztőöve a medenceöv, amely a keresztcsontból és a két medencecsontból áll. A combcsont a csípőizületben csatlakozik a medencecsonthoz. A combcsont és a sípcsont között található a térdizület.

Szakaszai: nyaki, háti (mellkasi), ágyéki, i. Az ágyéki területen elvékonyodik és fonatos részbe megy át. Kívülről hármas védőhártya burkolja - ezek a gerincvelői burkok (agyhártyáknak megfelelő). Szerepük a védelem.

Erednek: a medencecsont és a keresztcsont belső felszínén
Tapadnak: a combcsonton
Működés: a comb kifelé forgatása
Közelítők
Ez a csoport a comb mediális oldalán fekszik, beékelődve a feszítők és hajlítók közé.
Hatnak: a csípőizületre ...

Tálszerű mosdóedény, víz tárolására való nagyobb építmény: úszómedence, a földfelszín természetes mélyedése: a Kárpát-medence, az altestnek a medencecsontok és a határolta része.

Kötőszövetes összeköttetés (pl. koponyacsontok között)
Porcos összeköttetés (pl. csigolyaközti porckorongok által)
Csontos (pl. keresztcsonti csigolyák)
Megszakított (ízületek) ...

Lásd még: Lásd még: Csont, Gerinc, Ágyék, Medence, Gerincvelő

Emberi test  Kar  Keringés

 
RSS Mobile