Homloklebeny

Homloklebeny-kéreg: A magasabb agyi funkciókat ellátó agykéreg egyik funkcionális szempontból elkülönülő része.


A homloklebeny (lobus frontalis) a központi barázda (sulcus centralis) előtti és az oldalsó barázda (sulcus lateralis) fölötti területet foglalja el. A homloklebenyt három barázda négy tekervényre osztja.

Az agyféltekékeket az alábbi páros lebenyekre osztjuk: homloklebeny (lobus frontalis), fali lebeny (lobus parietalis), halántéklebeny (lobus temporalis) és nyakszirtlebeny (lobus occipitalis).

A francia Paul Broca 1861-ben publikált legfon­tosabb következtetése az, hogy jobbkezes személyeknél a beszéd kifejező, kivitelező apparátusa az agy bal homloklebenyének egy kicsi területével, ...

Innen kerül át az íves kötegen a motoros beszédközpontba, a Broca­mezőbe ­ a bal oldali homloklebeny hátsó részébe ­, majd konkrét utasítások formájában a nyelvet, ajkat, gégét, arcizmokat mozgató motoros kéregbe.

az ingerületet a szaglósejtek továbbítják a központi idegrendszerbe (a homloklebenybe)
-
a szaglósejtek nyúlványai a szaglóideget alkotják ...

A koponyacsontoknak megfelelő helyzetük alapján mindkét féltekén körülhatárolható terület a homloklebeny, a fali lebeny, a nyakszirti lebeny és a halántéki lebeny. A fehérállományt és szürkeállomány rétege, az agykéreg veszi körül.

A koponyaalap lépcsős szerkezete, az árkokat felépítő csontok
elülső koponyaárok / fossa cranii anterior
os frontale / os sphaenoidale
homloklebenyek ...

Nagyfokú toronykoponya kialakulásával a szemüreg alakja úgy változik, hogy a látóideg nagyon megfeszül, látásromlás, vakság alakulhat ki. Nagymértékű homlokcsonti leszorítás következtében az agy homloklebenyének sorvadásával szellemi leépülés ...

Lásd még: Lásd még: Homlok, Idegrendszer, Ember, Halánték, Gerinc

RSS RSS

© MiMi