Kezdőlap (Felszívódás)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Felszívódás

Emberi test  Felső állcsont  Fenék

A jód felszívódása függ a szervezet jódtelítettségétől. A felszívódását elég sok növény befolyásolja, többek között a kelkáposzta, fejeskáposzta, retek, kelbimbó. Ezeken kívül hatással van rá még a fluorid és a nitrát is, mindkettő gátolja.
3.
A szervezet napi szükséglete: ...


A réz felszívódása közepesnek mondható, 35 és 70 % közötti az élelmiszerekből.
3.
A szervezet napi szükséglete: ...

A felszívódási zavar tünetcsoport, nem ok! Ezért fennállása esetén a diagnosztikus eljárások komplex alkalmazásával mindig keresnünk kell a kiváltó kórokot!
A vastagbél ...

tápanyag-felszívódás nincs; de gyógyszer, alkohol, méreg felszívódik
A táplálék általában 2-8 órát emésztődik a gyomorban
VÉKONYBÉL ...

A kobalaminok felszívódási vesztesége elérheti a 75%-ot is. B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.

Előbbinek okai a fokozott béli Ca-felszívódás, csökkent vesei visszaszívódás, fokozott csontfelszívódás (mellékpajzsmirigy- túltengésben) lehetnek, utóbbi enzimhiány miatti oxaláttúltermelődés vagy megnövekedett béli felszívódás következtében alakul ki.

Összefoglalva: a vékonybélben történik a fehérjék, a zsírszerű anyagok illetve a szénhidrátok bontása és felszívódása, emellett a víz, ionok, ásványi anyagok és vitaminok felszívódása is főként itt következik be.

Veseelégtelenségben, valamint felszívódási zavarokban fordulhat elő. A szérum kálcium normális, illetve a normális alsó tartományában van. A szérumfoszfor az alapbetegségtől függ, veseelégtelenségben nagy, felszívódási zavarban kicsi. A szérum parathormon tartalma igen nagy, a normális sokszorosa.

A csontok szerkezeti átépítése nemcsak a növekedés stádiumában, de bizonyos fokig az egész élet során tart. A csontfelszívódás (az osteoklastok működése) és a csontépítés (az osteoblastok tevékenysége) mechanizmusainak megfelelő egyensúlya biztosítja a normális növekedést.

végbemegy a lebontott tápanyagok felszívódása
*
a fehérjék emésztése: ...

Az emésztőrendszerhez, a mellékveséhez, a gyomorhoz, a májhoz és az epéhez tartozik. A test számára elősegíti a tápanyagok felszívódását és összefüggésben van az agyi bal hemiszféra működésével is.

A vastagbélben emésztés már nem történik, csak felszívódás. Innen szívódik fel a víz nagy része, illetve itt formálódik széklet.

Itt, attól függően, hogy mit ettünk - mennyire volt könnyen vagy nehezen emészthető az étel - 4-5 órát időzik a táplálék . A többi, a vastagbélben halad tovább, ahol további 7-16 órát tölt. Itt emésztés már nem történik, csak a víz és az ionok felszívódása .

Bár a betegség csak 20 éves kor körül manifesztálódik, a megszületés pillanatától diagnosztizálható a genetikai eltérés, és diétával, a felszívódás gyógyszeres segítésével elkerülhető vagy jelentős mértékben enyhíthető a súlyos kór.

A calcitriol serkenti a csontlebontást, szabályozza a kalcium és a foszfor bélből való felszívódását. A calcitonin bénítja az osteoclastok működését és megakadályozza a kalciumionok kivándorlását a csontállományból.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ember, Máj, Csont, Enzim, Gyomor?

◄ Felső állcsont   Fenék ►
 
RSS Mobile