Kezdőlap (Epe)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Epe

Emberi test  Enzim  Epehólyag

epe
A máj emésztő váladéka. Származékai: epés, epéskedik.
Ősi örökségünk a finnugor korból: vogul tap, zürjén, votják szep, finn sappi, lapp szappe. A szókezdő mássalhangzó a hangfejlődés során eltűnt (mint például az egér esetében).


Epe: Ez a máj alsó területén található. A zsírok lebontásában játszik szerepet A máj naponta 7dl epét termel. Az epe bomlástermékeket tartalmaz.

epe termelés:
*
májsejtek naponta 0,5-1 liter mennyiségű a világos Citromsárga színű C (máj)epét termelnek ...

epe termelés:
(a tankönyvben a 150. oldalon a 1. pont)
lásd a következő órai anyagot! ...

Az epe feladata:
-
csökkenti a zsírok felületi feszültségét : emulgeálnak ...

Az ~, a máj emésztő váladéka, és a zsírok lebontását végzi. Előfordulhat, hogy az epecsatorna károsodása miatt (ez származhat a májtól is) epepangás következik be, amelynek komoly következményei lehetnek. Sőt, az ember hangulatát is befolyásolja, indokalatlanul is epés megjegyzésekkel reagál.

Máj és az ~ ultrahang vizsgálata
A máj jobb bordaív alatt helyezkedik el 1500 gr súlyú szervünk. Nagyobb állománya a mirigyes-parenchyma rész, amelynek szerves részét képezi az epeút-~hólyag rendszer, amely közös nyílással ömlik a hasnyálmirigy vezetékkel a nyombélbe (vater papilla...

A széklet színét főleg a vékonybélbe beleömlött ~ adja. A vastagbélnek szintén három része van: van egy felszálló ága, egy haránt ága és egy leszálló ága. Hashártyaketőzete csak a haránt és a szigmabéli szakasznak van.

A keserű íz elősegíti a máj, az ~ és a gyomor jobb működését, míg a savanyú a nyáltermelést, azaz a szervezet sav-lúg egyensúlyának megteremtését, a csípős íz pedig melegítő, keringést fokozó hatású, de a fanyar íz is hat az emésztésre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Máj, Hormon, Gyomor, Mirigy, Emésztés?

◄ Enzim   Epehólyag ►
 
RSS Mobile