Kezdőlap (Epe)

 Emberi test 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Emberi test » Epe


 

Epe

Emberi test  Enzim  Epehólyag
2014.04.24

epe
A máj emésztő váladéka. Származékai: epés, epéskedik.
Ősi örökségünk a finnugor korból: vogul tap, zürjén, votják szep, finn sappi, lapp szappe. A szókezdő mássalhangzó a hangfejlődés során eltűnt (mint például az egér esetében).


Epe: Ez a máj alsó területén található. A zsírok lebontásában játszik szerepet A máj naponta 7dl epét termel. Az epe bomlástermékeket tartalmaz.

epe termelés:
*
májsejtek naponta 0,5-1 liter mennyiségű a világos Citromsárga színű C (máj)epét termelnek ...

epe termelés:
(a tankönyvben a 150. oldalon a 1. pont)
lásd a következő órai anyagot! ...

Az epe feladata:
-
csökkenti a zsírok felületi feszültségét : emulgeálnak ...

Epe: enzimeket nem tartalmaz, zsírokat nem bontja, de fontos szerepe van a zsíremésztésben, mivel azokat emugeálja ( zsírok cseppé bontása), lipázt aktiválja.
35.Ismertesse a vizeletkiválasztó- és elvezető rendszer szerepét! ...

Az epe feladata az emésztés segítése, ő maga emésztőenzimnek nem tekinthető, hisz csupán a zsírok cseppekre bontását segíti (emulgeálás), de kémiai bontás nem végez.

A keserű íz elősegíti a máj, az epe és a gyomor jobb működését, míg a savanyú a nyáltermelést, azaz a szervezet sav-lúg egyensúlyának megteremtését, a csípős íz pedig melegítő, keringést fokozó hatású, de a fanyar íz is hat az emésztésre.

Lásd még: Lásd még: Máj, Hormon, Gyomor, Mirigy, Emésztés

Emberi test  Enzim  Epehólyag
2014.04.24

 
RSS Mobile