Kezdőlap (Amiláz)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Amiláz

Emberi test  Alvás  Anatómia

A nyál 90%-a víz, emelett amilázt és mucint is tartalmaz. Az amiláz egy ún. emésztőenzim, azaz a tápanyagok kémiai bontását segíti elő.


A nyál biztosítja a szájüreg nyálkahártyájának nedvesen tartását, védi a fogakat a szuvasodástól, emellett amiláztartalma segítségével megkezdi az összetett szénhidrátok (keményítő) kezdeti lebontását is.

A megrágott étel szénhidrát komponenseit a nyálban található enzimek (amiláz) megkezdik lebontani. Ezután a nyelvizmok és a garatizmok segítségével a nyállal összedolgozott, felőrölt ételrész, a falat a garaton és a nyelőcsövön át a gyomorba kerül, ahol az emésztés első lényeges fázisa bekövetkezik.

Az emésztés a szájban kezdődik - a nyál amiláz nevű enzimjével, ami megkezdi a keményítő nevű enzim lebontását. A szájüregben találhatók a fogak, amit szervezetünk legkeményebb anyaga, a fogzománc borít.

fehérjebontó: pepszin, tripszin, erepszin
szénhidrátbontó: amiláz, maltáz, alktáz, szacharáz
zsírbontó: lipáz
Táplálékpiramis ...

A hasnyálmirigy-nedvben található többek között a szénhidrátok emésztését végő ~, a zsírok bontását végző lipáz és a fehérjéket lebontó tripszin. A vékonybélben a táplálékok lebontása befejeződik, teljessé válik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyomor, Mirigy, Hasnyálmirigy, Emésztés, Vékonybél?

◄ Alvás   Anatómia ►
 
RSS Mobile