Kezdőlap (Amiláz)

 Emberi test 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Amiláz

Emberi test  Alvás  Anatómia

A nyál 90%-a víz, emelett amilázt és mucint is tartalmaz. Az amiláz egy ún. emésztőenzim, azaz a tápanyagok kémiai bontását segíti elő.


A nyál biztosítja a szájüreg nyálkahártyájának nedvesen tartását, védi a fogakat a szuvasodástól, emellett amiláztartalma segítségével megkezdi az összetett szénhidrátok (keményítő) kezdeti lebontását is.

Az emésztés a szájban kezdődik - a nyál amiláz nevű enzimjével, ami megkezdi a keményítő nevű enzim lebontását. A szájüregben találhatók a fogak, amit szervezetünk legkeményebb anyaga, a fogzománc borít.

A nyál összetételét tekintve áll a nyálamiláz nevű enzimből, amely a keményítőt bontja, és áll egy mucin nevű összetett fehérjéből, amelynek a falatképzésben van nagy szerepe. A szájüreg fontos alkotója a nyelv, amelynek a falatképzésben, ízlelésben és a beszédben van szerepe.

fehérjebontó: pepszin, tripszin, erepszin
szénhidrátbontó: amiláz, maltáz, alktáz, szacharáz
zsírbontó: lipáz
Táplálékpiramis ...

A hasnyálmirigy-nedvben található többek között a szénhidrátok emésztését végő amiláz, a zsírok bontását végző lipáz és a fehérjéket lebontó tripszin. A vékonybélben a táplálékok lebontása befejeződik, teljessé válik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyomor, Mirigy, Hasnyálmirigy, Emésztés, Vékonybél?

◄ Alvás   Anatómia ►
 
RSS Mobile