Kezdőlap (Nemi hormon)

 Egészség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nemi hormon

Egészség  Natto  Niacin

A nemi hormonokat is serkenti a B5 vitamin
A B5-vitamin nélkülözhetetlen a sejtek energiatermelési folyamatában, hatással van a bőrre és a hajra, részt vesz a stresszkezelésben, serkenti a nemi hormonokat, védi a bőrt a különböző hatásoktól, és csökkenti a dehidratáltságát. Nézzük részletesebben! ...


A női nemi hormonokra jellemző, hogy az agyalapi mirigyben termelődő tüszőrepedést serkentő hormon, sárgatestet működést serkentő hormon valamint a tejelválsztást serkentő hormon termelődésének teljesen alárendelt.

Férfi nemi hormonok
A nők szexuális irányultságát befolyásoló, nem genetikai tényezők közül kiemelkedik az, hogy a magzat az anyaméhben milyen mértékben találkozott férfi nemi (androgén) hormonokkal.

A női nemi hormonok közül a kutatások leginkább az ösztrogének felé irányulnak. Olyan pszichoaktív molekuláról van szó, amely hatással van a hangulatra, az általános állapotra, az életminőségre. Fontos szerepük van a reproduktív időszakban kialakuló női depresszióban.

A nemi hormonális hatások beindulása az izomzat fejleszthetőségét megalapozzák, így 13-14 éves kortól az izmok maximális ereje, tömege is jól fejleszthető. Az óvatosságra azonban még ekkor is fel kell hívni a figyelmet, hiszen a csontozat ekkor még nincs ereje teljében.

A ~ális problémák, ortopédiai problémák, valamint az epekő mind olyan egészségügyi jelenségek, amelyek összefüggésben állnak az elhízással. További potenciálisan jelentős következmény lehet a mozgásképesség csökkenése, amely tovább nehezíti a testsúly növekedésének megakadályozását.

Női ~ok betegségei, Férfi ~ok betegségei, Hipofízis betegségei, ...
Ideggyógyászati megbetegedések
Williams-szindróma, Migrén, Polyneuropathia, ...

A női ~, az ösztrogén emlőrákban játszott szerepének felfedezését követően a kutatók más daganatok hormonális hátterét is tanulmányozni kezdték. A szóban forgó tanulmány újabb hangsúlyt ad annak az elméletnek, miszerint az ösztrogén befolyásolhatja a melanóma kialakulását.

A ~ok születésünktől fogva megtalálhatók a szervezetünkben, de először csak kis mértékben. Hét és kilenc év között a lányoknál változik, míg a fiúknál a pubertás, később köszönt be és másfajta törvények szerint zajlik le.

Serkenti a női ~jaink termelődését. Szabályozza a hormonháztartást, javítja a menstruációt megelőző tüneteket: azaz csökkenti a mellfeszülést, az idegességet (amelyet sajnos nagyobb részt a családtagjainkon töltünk ki), a fejfájást, vizesedést, és az ilyenkor megjelenő pattanásaink számát.

A koleszterinből a különböző szervek, néha csak csekély módosítással, egymástól egészen eltérő hatású vegyületeket hoznak létre, amelyeket gyűjtő néven szteroidoknak neveznek. Ezek közé tartoznak a hím-és a női ~ok, ...

Mi a szerepük a ~oknak és a klimaxnak?
A klimaktériummal a női ~ termelése csökken (ösztrogének, progeszteron), ami fokozza a csontfaló sejtek parathormon-érzékenységét és ezzel a csontleépülést, a csontritkulást, és elindít egy olyan folyamatot, ...

A legfontosabb női ~t, az ösztrogént - amely szteroid vegyületek kombinációja - már régóta bevetik a prosztatarákkal szembeni hadjáratban. A férfiak körében gyakori rákbetegség hajtóereje az esetek zömében maga a legfontosabb férfi ~, a tesztoszteron.

Vannak kutatók, akik szerint ez az összefüggés a ~ szintjével áll kapcsolatban.
A víz külsőleg való alkalmazása a legkülönfélébb ízületi gyulladások esetében is hatásos lehet.

A prosztata, és nem kis mértékben a belőle kiinduló rák fejlődése is a tesztoszteron és más hím ~ok (androgének) jelenlététől függő, vagyis hormonfüggő folyamat. Így a prosztatarák gyógykezelésében a hormonterápiának is igen fontos szerepe van.

Ezután csökken a nők nemi aktivitása, mivel rohamosan csökken a női ~ termelés. A mellékvese veszi át a petefészek hormontermelő szerepét, ettől aztán egy időre, néhány évre felborul az egész hormonális rendszer. Szapora szívverés jelentkezik. Előbb-utóbb fellép a menopauza, klimax.

Az ember sejtjei folyamatosan igénylik ezt a molekulát az új sejthártyák szintéziséhez, nélkülözhetetlen továbbá a mellékvesekéreg-hormonok, a hím és női ~ok, a D-vitamin szervezeten belüli bioszintéziséhez.

- A ~ok termelésében.
- Az idegek fejlődésében és működésében.
- A természetes falósejtek aktiválásában.
Mennyit?
Az 1991-es COMA szabványban nem szerepelnek a mangánra vonatkozó értékek, de a jelentés a biztonságos értéket felnőttek esetében 1,4 mg fölé teszi.

Feltehetően minden egyes, a serdülőkor bekövetkezte előtti fizikailag nagyon aktív év, 5 hónappal késlelteti a ~szintek növekedését (Bernardot, 1989).

A női ~ (ösztrogén) eredendően megvédi a nőket a szívbetegségek ellen, azonban a dohánynak női ~ közömbösítő hatása van, ami tovább rontja a női dohányosok betegségek elleni védelem esélyeit.

A szervezet koleszterinből készíti a D-vitamint, amely alapanyaga a férfi és női ~oknak, ezek állítólag a fiatalságért is felelnek. A koleszterinből készülnek olyan mellékvesehormonok is, amelyek ahhoz kellenek, hogy a szervezet reagálni tudjon a stresszhelyzetekre.

Fontos szerepet játszik a ~ok/testosteron, progeszteron, ösztrogén/, a kortizon, tiroxin, insulin szintézisében. Nélkülözhetetlen a szervezet energia termelésében. Fontos szerepe van a méregtelenítésben. Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer működésében.

Az E-vitamin segíti a ~ok működését, ezért fogyassz sok teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, búzacsírát, sütéshez használj növényi olajokat.
A spontán vetélés leggyakoribb oka a folsavhiány.

Mindkét nemben - többek között - azon ~okat termelik, amelyeket főként és nagy mennyiségben amúgy az ivarmirigyek bocsátanak ki. A kéreghormonok elválasztását elsősorban a hipofízis elülső lebenye által termelt ACTH termelése befolyásolja.

Az alkohol befolyásolja a ~ok szintjét: mindkét nemben fokozódik az ösztrogén-aktivitás, ami nőknél fokozott libidót, férfiaknál impotenciát okozhat. Az alkoholista férfiak emlője megnagyobbodik, mivel fokozódik a prolaktintermelés.

A Majálison az érdeklődők megtudhatták továbbá, hogy ugyan a nők szervezetében a menopauzáig termelődő női ~ok valamilyen szintű védettséget adnak a szívinfarktus ellen, azonban a civilizáció fokozatosan rontott ezen a védekezési mechanizmuson.

A női ~, az ösztrogén zsírban termelődik és gyors súlyvesztés esetén ez a hormon nem tud megfelelően termelődni. Az extrém kövérséggel, evészavarokkal küzdő lányoknál szintén kimaradhat a vérzés.

Azt javaslom, hogy a ~okon kívül a pajzsmirigy hormonjait is vizsgáltassa ki. A pajzsmirigy elégtelen működésével ugyanis gyakorta összefüggnek azok a tünetek, amelyeket ön is leírt, és az említett szerv funkciójának korrekciója nélkül a ciklust nem lehet hosszútávra rendbehozni.

inzulin, tesztoszteron ~), és leginkább a hajban, a szemben, és a férfi nemi szervekben, kisebb mennyiségben a májban, vesékben és az izmokban található.
A cink az emberi szervezetben kis mennyiségben raktározódik, így folyamatos utánpótlásra van szükség.

A kalcium ásávnyi anyag lerakódását a csontokban a ~ok is szabályozzák (szexuálszteroidok), idős korban csökkenő szintjük hozzájárul a csontritkulás kialakulásához. Nők esetében 30-35 éves kortól évente kb.

A jelenlegi álláspont az, hogy a tünetekért a ~ok és a szerotonin kölcsönhatása a felelős. A pontos patomechanizmus megismerése azonban még várat magára.

Androgén hormonokférfi (hím) ~ok. Elsősorban a herében termelődnek, de a mellékvesékben is megtalálhatók. Az androgének meghatározzák és fenntartják az elsődleges (nemi szervek) és másodlagos (dús szőrzet, mély hangszín, a zsírok eloszlása a szervezetben, izomfejlődés) nemi jelleget.

Ezt elsősorban a ~ok termelődésének csökkenése és a gyógyszerek mellékhatásai okozzák. (Nem csak nőknél, férfiaknál is!) Az eredmény: akár egy rossz mozdulat is elég, hogy megtörténjen a baj.

Szerepe a D - vitamin és az ösztrogén (~) anyagcserében, és az immunfunkciók szabályozásában van. Csökkenti a kalcium és a magnézium ürülését a vizelettel, ezáltal segíti a csontképzést, akadályozza a csontritkulás kifejlődését.

A szibériai ginszeng a szellemi és a fizikai erő serkentője, a női ~ hiányából eredő tüneteket csökkenti, valamint véd a rákos betegségek ellen. Az édesgyökér segít a depresszió leküzdésében, erősíti az immunrendszert, és védi a májat.

Jázmin: ~okat serkenti, erotikus illat. Jól harmonizál a bergamottal, rózsával, ilang-ilanggal, muskotályzsályával, szantállal.
Levendula: 'világosságot teremt az életben'.

A terhesség alatt a női ~ok közül a progreszteron és az ösztrogén szintje a szervezetben megnövekedik, melyek serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél, és meghosszabbítják a növekedésben lévő hajszálak élettartamát, - tehát tovább maradnak a növekedési fázisban, mint egyébként szoktak.

Emellett az sem hanyagolható el, hogy az ösztrogén női ~ termelődése szintén hozzájárulhat a testsúly alakulásához. Amennyiben csökken a szervezetben a hormon termelődése, növekedhet a hasi tájékon található zsír mennyisége.

Korábbi kutatások szerint a ~oknak van döntő szerepe az eltérések kialakulásában, hiszen ezen elképzelések alapján az agy alapvető felépítése és működése a két nemnél megegyezik. A XXI.

Az, hogy a férfi ~, a tesztoszteron mennyisége csökken a szervezetben, kihat az élet minden területére. Dr. Papp György andrológus professzor megfogalmazása szerint a férfiklimax egyfajta teljesítménytörést jelent, amely mind fizikai, mind szellemi, mind szexuális téren megnyilvánul.

Ez az egyik ~, az ösztrogén hatására alakul így, amely serkenti az ún. B-limfociták működését, míg a férfi ~, a tesztoszteron kifejezetten csökkenti aktivitásukat, akárcsak a másik fő típusét, a T-limfocitákét.

A stresszhormonok csökkentik a ~ok termelődését, és nem engedik a megtermékenyülést, a magzat megtapadását a méhfalon és terhesség kihordását is. A nagyon magas stresszhormonszint azt üzeni az agynak, hogy a nő "veszélyes világban él", a terhességet meg kell akadályozni.

A kutatások azt mutatják, hogy az EGCG megakadályozza az androgének (férfi ~ok) prosztata tumor sejtekre gyakorolt stimuláló hatását, lelassítja a terjedésüket, valamint hozzájárul ezen sejtek elpusztulásához.

A férfi ~, a tesztoszteron termelése a csúcson van. Egy átlagos férfinál egyébként három-öt alkalommal jelentkezik éjjelente erekció - az alvás REM-fázisában, vagyis az álmok idején.

Akár az ételek vérré alakításáról van szó, akár a megfelelő légzésről, a szervezet melegítéséről, a védekező energia vagy a ~ok termeléséről, a Vese energiának minden esetben kitüntetett szerepe van.

A terhesség elején jelentkező gyomorégés annak a következménye, hogy egyfelől a szervezetben fokozódik a kiválasztás és az emésztés aktivitása, tehát a gyomor sósav tartalma is emelkedik, másfelől szervezet jóval több női ~t (progeszteront és ösztrogént) termel, ...

Ezek az anyagok túlzottan megemelik a férfi ~, azaz a tesztoszteron szintjét a vérben, ami változásokat idéz elő a leendő apuka hormonrendszerében.

Az ösztrogén nevű női ~ felelős többek között a petefészek működéséért, a menstruációs ciklusért, felkészíti a női testet a szerelmi aktusra és a terhességre is. Véd a csontritkulás és az érrendszeri megbetegedések ellen, és felelős a fiatalos vonásokért, a rugalmas bőrért.

A férfi ~ok (androgén) fokozzák a faggyúmirigy működését. Külső tényezők még csak tovább ronthatnak a helyzeten: például stressz, a friss levegő és a mozgás hiánya, a helytelen táplálkozási szokások, emésztési zavarok, székrekedés, helytelen bőrápolás stb.

A legújabb kutatások arra utalnak, hogy a férfiak narancsbőrét a férfi ~ (androgén) csökkenése okozhatja. Mégis igaz, hogy kevesebb pasi küzd ezzel a problémával, mint nő.

A cink irányítja a férfi ~t a tesztoszteron viselkedését, így nem csoda, hogy a férfiaknál ajzószerként működik. Ahogy a finn asszonyok mondanák, gyöngévé teszi a férfit. A nőknél igaz csak kis mennyiségben termelődik a tesztoszteron a petefészekben, de őket sem érinti közömbösen.

A hormonok többsége születésünktől hatással van ránk. Kivételt csupán a ~ok képeznek, amelyek fokozatosan készítik elő az emberi testet a szaporodásra. A változások úgy tizenkét évesen kezdődnek, és öt évig tartanak, gyakran hangulatváltozások kíséretében.

A koleszterin hasznos és fontos molekula a szervezetünk számára. Alapanyagát képezi a női és férfi ~oknak és a mellékvese létfontosságú hormonjainak.
Az E-vitamin a vérben a koleszterinhez kötődve szállítódik. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek az E-vitamin szintjét is csökkentik.

A pantoténsav (korábban B5-vitaminnak is nevezték) szerepet játszik a zsír lebontásában, és a női- férfi ~ok előállításában, csökkenti a stresszt, energiát termel. A hámszövetet táplálja, ezért felfekvés, pelenkakiütés kezelésére alkalmas.
Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt ...

A B-vitamin csökkenti a koleszterinszintet, így segíthet a magas koleszterinszinttel összefüggő megbetegedések megelőzésében, valamint szerepet játszik a ~ok szintézisében is (tiroxin, inzulin).

A B6-vitamin nélkülözhetetlen az izom- és más szövetek felépítéséhez és karbantartásához szükséges fehérjék képzésében és lebontásában. Fontos szerepe van a ~ok egyensúlyban tartásában, valamint az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében.
B12-vitamin ...

B5-vitaminra szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a ~okat és a kortizon kiválasztását.

Ez hosszan elhúzódó folyamatos stresszhez vezet, amely melegágya a depressziónak.
- Hormonális hatások is szerepet játszanak, itt elsősorban a ~okra kell gondolni, hiszen pubertás kor előtt szinte nem is létezik depresszió.

A rendszeres mozgásra minden életkorban szükség van, mivel az jó hatással van a szív és a tüdő teljesítőképességére, csökkenti a vérnyomást, a vérben lévő káros zsírsavak mennyiségét. A rendszeres mozgás jó hatású a férfi ~ok termelődésére, ezáltal a nemzőképesség csökkenést, ...

- Mert a koleszterin a bőrben a nap ultraibolya sugarainak hatására a nélkülözhetetlen D-vitaminná alakul át.
- Mert segíti a szénhidrátok anyagcseréjét.
- Mert a koleszterin az elsődleges forrása az életfontosságú mellékvese-szteroid-hormonoknak, mint a kortizonnak és a ~oknak.

Leydig-sejtek termelik a férfi ~okat, ezeket androgéneknek nevezzük, fő képviselőjük a tesztoszteron. A tesztoszteront a here belső elválasztású mirigyként közvetlenül a vérbe választja el.

Ezek a mérgek nem csupán sejtelfajulást okoznak, hanem a mellszövet burjánzását serkentő, női ~ok hatását utánozzák. Mi több, egy 14 ezer fős vizsgálatban azt is kimutatták, hogy a rovarirtók az anyatejjel a csecsemőkbe is átkerülnek.

A petefészek működésének, a ~ok szintjének végletekig leegyszerűsített értékelését már az is vitathatóvá teszi, hogy épp a vizsgált harmadik világbeli népességet kiemelkedően magas népszaporulat jellemzi.

Úgy találták, hogy 56 százalékkal kisebb volt a diabétesz kialakulásának kockázata a nőknél ebben az életkorban, ha naponta legalább négy csésze kávét ittak. A csökkent kockázatra a kutatók szerint magyarázat lehet, hogy a koffein hatással van egy fehérjére, amely a ~okhoz kapcsolódik.

hogy a menyasszony egy kis kosarat visz magával, amelybe a rokonok három szem aszalt málnát tesznek. Szerintük a gyümölcs gyöngéddé teszi az ifjú férjet, az asszonyt meg felkészíti az anyaságra. A málna magas cinktartalma növeli a szerelmi vágyat, hiszen a cink irányítja a férfi ~, ...

Az életenergia megerősítése a bian chikung gyakorlatok végzésével védelmet jelent a külső hatások ellen és gyengítik a belső faktorok egészségromboló hatásait.
A nemi szervek préselése, masszírozása, rázása által beállítható a belső elválasztású mirigyek önszabályozása és növelhető a ~ok ...

Továbbá nagyon fontos és hasznos tulajdonsága az epesavak alkotóelemeként végzett szerepe és különösen a ~ok termelésében játszott szerepe. Tehát nagyon fontos, hogy ne tünetként kezeljük ezt a problémát, hanem a kiinduló, kiváltó okot igyekezzünk megszüntetni, visszafordítani! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vitamin, Életmód, Stressz, Cukorbetegség, Depresszió?

◄ Natto   Niacin ►
 
RSS Mobile