Kezdőlap (Napozás)

 Egészség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Napozás

Egészség  Mozgásszegény életmód  Napozószer

Napozás és az allergia
Napjainkban a barna bőr divatjának hódolók egyenletes barnaságukért szinte mindenre hajlandóak, ám ennek elérése után mégsem vallhatják mindannyian elégedettnek magukat. Az óvatlan és felelőtlen napozásnak ugyanis ára van!
hirdetés ...


Napozás - Mit üzen a bőrünk?
Ma már (remélhetőleg) mindenki tisztában van azzal, miért veszélyes, ha leégünk. A bőrünk azonban más jelekkel is üzen. Vajon tisztában vagyunk-e azzal, melyik folt mit jelent, és hogyan kezelhető? Dr. Torma Katalin bőrgyógyászhoz fordultunk kérdéseinkkel.
Tweet ...

Napozás: halálos divat?
Az óvatosság, a megfelelő fényvédelem életet menthet
megosztás ...

A napozás árnyékos oldala
1 . oldal
Bőrünk szerkezete - Napégés - Később jelentkező bőrbántalmak ...

A napozás
Hogyan védekezzünk?

Napkultusz régen és ma
A Nap éltető sugarai és a belőle származó energia nélkül nem lenne élet a Földön.

~ leégés UVA sugárzás UVB sugárzás fényvédő szerek fénvédelem napozószerek kérdések valaszok napozasrol
Hasonló cikkek
Testi-Lelki egészség ...

A ~ hasznos is lehet, hiszen szinte mindenki D-vitamin hiányos. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tesszük ki magunkat a sugaraknak! ...

Éltető napfény - ~ a babával
Írta: Burján Judit
Nagyon sok jó tanács ismert a ~sal kapcsolatban, nézzük hát mit lehet tudni a babák érzékeny bőréről! ...

D-vitamin és a ~
UV-sugárzás hatására a bőrünkben található koleszterin közvetlenül D-vitaminná alakul át. A szervezetünk számára szükséges D-vitamin több mint 90 százaléka a bőrünkben képződik, ehhez napfényre van szükség.

D-vitamin hiány ~ ellenére?
Küldje tovább ismerősének!
A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, mostanra leginkább csak a mennyiséggel kapcsolatos viták és a napfény szerepe okoz fennakadásokat. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap, mint nap. Most Prof. Dr.

Ha nem visszük túlzásba, a ~ kifejezetten jótékony hatású: a napfény UVB sugarainak hatására D-vitamin termelődik, amely nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához és az erős csontokhoz.

~, vagy szolárium?
A barna bőr minden nő álma, főként a nyári hónapokban. A világos, apró kis pántos ruhák sokkal szebben mutatnak a szépen lebarnult barna bőrön. Vajon, hogyan érhetjük el a tökéletes barnaságot? A ~, vagy a szolárium a megoldás?

~ utáni szerek körképe
A nap erős és káros sugarainak köszönhetően, ma már nem elég, ha naptejjel napozol. Bizony, ~ után is ápolnod kell a bőröd.
hirdetés ...

~
Alapvető dolog, hogy nem szabad sok időt a napon tölteni, valamint magas védőfaktoros krémet használni. A pocakot nem érheti közvetlenül az égető napfény. Legalkalmasabb szórt napfényben élvezni a verőfényt, mint például egy lombos fa alatt.

~ utáni hidratálás
A legóvatosabb ~ mellett is nyugtatásra és hidratálásra lesz szüksége a bőrünknek. A természetes növényi hatóanyagú termékek azonnali megnyugvást jelentenek a bőrnek, hűsítenek, hidratálnak és regenerálnak.

~ előtt, gyümölcsöt!
A vitaminokkal nem lehet visszaélni. Népszerű szokás manapság, hogy az emberek valamiféle élelmiszer-kiegészítőt szednek. Pedig Európában mindenki normális napi étrenddel viszi be szervezetébe a szükséges vitaminokat.
Strandbetegségek ...

a ~ kártékony hatásaival szemben
Dr. Theiss Antioxid kapszula
A C-vitamin, E-vitamin és a szelén ...

A ~ csökkenti a vérnyomást, de nem csak a meleg révén
Cafeblog
Technikai zseni ...

Óvatos ~sal is kellemes bőrszínt nyerhetünk, a napsugarak eközben szervezetünk D-vitamin pótlásáról is gondoskodnak. Bizonyos bőrbetegségek esetén azonban a napfény többet árt, mint használ.

Jobb a ~, mint a D-vitamin-pótlás
Bár napjainkban terjed a nézet, hogy tartózkodjunk keveset a napon, szakemberek egy csoportja mégis a mértékletes ~ mellett teszi le a voksát.

~ után 
Egész nap a vízparton? Feltölt és megszépít! Egyszerűen úgy érzed, előtör a benned tomboló energia. Nem árt azonban, ha már a nyaralás ideje alatt gondolsz rá, mi lesz később. A helyes testápolás segítségével ugyanis könnyebben és hosszabban megőrizheted a kívánt bőrszínt.

~ előtt ne használja, mert bőrpirosodást okozhat!
Aromaterápia
Á ...

A ~ ártalmai

Tavasszal már alig várjuk, hogy ismét napfürdőzhessünk az első napsugarakban.

A ~, a kiadós fürdőzés és a pörgős nyári programok lelkileg feltöltenek, ám a szervezetedet alaposan megviselhetik és az arcodon is nyomot hagyhatnak.

A ~ ártalmaira történő figyelmeztetés ellenére sem kell, sőt nem is szabad a napfürdőzés öröméről teljesen lemondanunk - megfelelő fényvédelem mellett.

A ~ soha ne tartson órákig, érdemes több, rövid ideig tartó napfürdőt venni, s bőrtípusunkhoz illő fényvédő terméket használni. Az anyajegyek külön figyelmet igényelnek, így hosszabb ~ esetén még fényvédő termékek használata mellett is érdemes inkább leragasztani ezt a területet.

A ~ és a fürdőzés szervesen hozzátartozik a nyári pihenéshez, de...
A rendszeres Piedines ápolás magabiztossá teszi önt
A víz okozta bőrproblémák esetében ismét az Energy készítményei segítettek ...

A ~ra alkalmas idő délelőtt 10-11 óráig tart, és jobban tesszük, ha délután négy előtt vissza sem merészkedünk a napra.
Használjunk fényvédő krémeket, mindenki a bőrtípusának megfelelőt!
A napszúrás ellen kalappal, benedvesített kendővel védekezzünk! ...

- ~ előtt az összes kozmetikumot, parfümöt távolítsuk el bőrünkről.
- Nyáron különösen érvényes, hogy használjunk 100%ban természetes anyagokból készült kozmetikumokat.
- Délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napfényt, árnyékban is legyünk óvatosak.

A sok ~tól bőrünk kiszárad, ráncosodik, a szaruréteg megvastagodik, csökken a faggyútermelés, fokozódik a vízleadás, az arra hajlamosaknál a hajszálerek is megpattanhatnak, a haj pedig szárazzá, töredezetté válik.

Önfeledt ~ a paradicsom bőrvédő szerepének köszönhetően.
Szép bőr, korhatár nélkül
A kollagén felelős a bőr valamint a bőr alatti szövetek rugalmasságáért.

Közvetlen ~ után nem tanácsos jógázni!
Végül lazulj el, végy egy mély levegőt, és indulhat a jóga.
Fotó forrása: internet ...

Rendszeres ~/5dl gyerekital
E-vitamin
Antioxidáns, a sejtek felépítéséhez szükséges ...

D-vitamin, ~ és emlőrák: összefüggések 70 ezer nő vizsgálata alapján
Szóljon
hozzá! ...

A D-vitamin, a ~ és a rákos megbetegedések:
A D-vitamint, mint 'napfényvitamint' megfelelő mennyiségű és minőségű ~ által, a szervezet maga is elő tudja állítani. A D-vitamin hiánynak sokkal nagyobb a kockázata, mint a ~nak.

Sokat tudunk a ~ veszélyeiről, ám így is egyre gyakoribb a melanóma, évente közel 35 ezer európainál alakul ki. Az alábbiakban a melanómával kapcsolatos öt tévhittel és ezek kockázataival foglalkozunk.

Ez lehet kedvenc zenénk hallgatása, egy kiadós séta, kocogás, kirándulás, szauna, masszázs, ~, kedvenc hobbink, satöbbi ...

A jelenlegi kutatások szerint a józan mértékkel végzett ~ és a D-vitamin-termelés meggátolhatja bizonyos rákbetegségek kialakulását. Például egy rosszindulatú vastagbélrák ~ révén akár meg is előzhető.

Az alábbi receptek biolevek felhasználásával készültek Sárgarépalé - ~ előtt A nyár visszavonhatatlanul beköszöntött, a napsütésnek azonban kellemetlen hatásai is jelentkeznek. Még egy kevésbé érzékeny bőrű embert is megvisel az elvékonyodott ózon alatt történő ~.

A melanóma előfordulását akár nyolcszorosára is növelheti a gyermekkori gyakori leégés és intenzív ~. A bőrfelület rendszeres önvizsgálata ca. 63%-al csökkentheti a melanómából fakadó halálozási arányokat.

- A ~ során tartsuk meg a fokozatosságot.
- ~ előtt az összes kozmetikumot, parfümöt távolítsuk el bőrünkről.
- Nyáron különösen érvényes, hogy használjunk 100%ban természetes anyagokból készült kozmetikumokat.

~t követően is számíthatunk a növényi olajokra. A shea vaj, az aloe vera olaja, a körömvirágolaj és a csipkebogyóolaj megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár csepp levendula-illóolajat is keverünk hozzájuk.

A nap fénye alapjában véve nem égető hatású, de sokan az érzékeny, könnyen leégő bőrük miatt inkább kerülik a ~t.
Pedig a naponta kezdetben 1-2 perces ~ az ő számukra is lehetővé teszi a nap fényének gyógyító energiáit.

egy óra, így már jóval ~ előtt érdemes felvinni a bőrre.
- Ha szerez egy kis alapszínt, nem lehet baj: ez egyrészt nem véd a melanoma ellen, másrészt sokszor pont ezért nem használnak napvédőt: először azért, hogy meglegyen az alapszín, aztán meg azért, mert azt hiszik, most, ...

A nyaralás és a hétvégék sokaknak jelentenek egyet a ~sal és a strandolással. A délelőtt 11 és délután 15 óra közötti időszakot azonban hasznos az árnyékban tölteni, ugyanis ekkor a legerősebb az UV sugárzás.

Az első csoportba tartoznak a közvetlen hatások, amelyek a ~ után néhány órával jelentkeznek. Ilyenek a napégés, a bőrszárazság, a szem szaruhártyájának gyulladása, valamint a szervezetünk fertőzések elleni védelmének, az immunrendszernek a legyengülése.

A napallergia a nyár, a ~ ellensége. Nem egyszerűen esztétikai probléma, így figyelmet kell szentelni a megfelelő kezelésre is! Bőrünk sokszor érzékenyen reagálhat a napsugarakra.

Ne vigye túlzásba a ~t. A lassabban szerzett barna szín egészségesebb.
Gyógyszerszedés megkezdése előtt kérjen tanácsot orvosától. Néhány gyógyszer fokozhatja az érzékenységet (pl. antibiotikumok, vízhajtók).
Bőrbetegség esetében még fontosabb, hogy orvoshoz forduljon.

Elérkezett a nyár, a ~ és a fürdőzés ideje így a tél után bőrünknek is sok új hatással kell megküzdenie. Reméljük a szaunázással megfelelően óvtátok és ápoltátok a téli időszakban így most se töltsétek fel méreganyagokkal.

Körülbelül 20 éves kortól azonban szervezetünk elkezd egyre kevesebb D-vitamint termelni és igenis, szükségünk van a ~ra, egy magasabb UV dózisra.

Lakótelepi lakásink sem sok lehetőséget adnak a ~ra. Ha szórakozni akarunk azt is legtöbbször fedett helyen tesszük így szinte semmi lehetőséget nem adunk a napnak, hogy kifejtse jótékony hatását.
Tudatosan kell hát időt szakítanunk naponta egy kis ~ra.

Persze tudjuk, hogy a ~t nem szabad túlzásba vinni a bőrrák kockázata miatt, viszont a napfény nélkülözhetetlen az egészségünkhöz. "Eredményeinkből az látszik, hogy az emlődaganatok szempontjából a napsugárzás védő hatást jelent.

Persze rengeteget hallunk arról is, hogy a túlzásba vitt ~ milyen súlyos következményeket hordoz magában. És akkor még a szoláriumozás veszélyeiről nem is beszéltünk.

A napfürdőzés kedvez a D-vitamin előállításának, ám óvatosnak kell lennünk, mert a túlzásba vitt ~ a bőrrák kockázatát hordozza magában. Az állati eredetű élelmiszereket mellőzők, a terhes nők és az idős emberek jól teszik, ha étrend kiegészítőkkel pótolják e nagyon fontos vitamint.

a beavatkozás előtt 2 hétig sem a ~, sem a szolárium nem ajánlott,
a ~ és a szolárium a kezelések közötti időtartamban sem ajánlott,
a kezelések előtt, között és után nem ajánlott a peeling vagy a dörzskefés masszázs,
a beavatkozást követően kötelező a fényvédő krém használata.

A kutatások tanúsága szerint az alfa-liponsav megóvja a vörös vérsejteket az oxidációtól és intenzív ~ után az UVA-sugárzás káros hatásaitól, míg más vizsgálatok alapján hatékony méregtelenítő anyag is, képes eltávolítani a szervezetből a kadmiumot, az ólmot és a higanyt, ...

Mindegy, hogy heti egyszer a ~ vagy a szoláriumozás alkalmával, vagy naponta 1000NE d-vitamin kapszulával szerzi be valaki a szükségletét. Az állatok zöme étrend útján jut d-vitaminhoz - lévén szőr borítja a bőrüket.

Más kutatások viszont arra is rámutattak, hogy ~kor bőrünkben a bőr likopintartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.
Olvassa tovább "
« Korábbi bejegyzések ...

Vonjuk le a tanulságot! Nem kell félni a ~tól, csak a hirtelen leégéstől. A téli időszakban is szükségünk van a D vitaminra, amit ilyenkor tabletta formájában viszünk be a szervezetbe. Jó gondolkodást!
Értékelés
Az értékeléshez jelentkezzen be.

A biztonságos barnuláshoz muszáj betartani a közismert ~i szabályokat. Ajánlatos árnyékban maradni délelőtt 11-től délután 4-ig, amikor a legveszélyesebb a napsugárzás. A napvédő készítmények nem gátolják a barnulást segítő melanin termelődését, inkább növelik a barnulás tartósságát.

A szaunázást követő szoláriumozás és ~ esetén szem előtt kell tartani, hogy a szaunázás következtében leválnak a bőr elszarusodott hámsejtjei, így az érzékenyebbé válik a sugárzásra.

Tartalomjegyzék - a cikk további oldalai: ...

Gyakran piros az arcuk, könnyen elpirulnak, élénk mozgásúak és beszédűek, alapvetően aktívak, önállóak, társaságban gyakran ők a hangadók, szívesen fogyasztanak hideg italokat, nem szoktak fázni, a ~t nem különösen kedvelik, viszont szeretik az állatokat és az utazást.

A nagyon erős, azaz 7,0 és 7,9 közötti UV-indexnél 15-20 perc ~t javasolnak a szakértők a nem érzékeny bőrűeknek, 11 óra és 15 óra után ennek a kétszerese is megengedhető. A 8,0 fölötti értéknél 15 percnél kevesebbet szabad napon lenni.

Kutatások rámutattak, hogy ~kor a bőr likopin-tartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.
Sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul. (paradicsom, csipkebogyó, görögdinnye) ...

1. Ügyeljünk az étkezésre!
Az intenzív ~ előtt fogyasszunk lugosító ételeket, mint a köles, ami elsősorban a hajunknak tesz jót, mert így jobban bírja a napsugarakat.

Szép és ragyogó bőrt szeretne? ~ helyett egyen sok gyümölcsöt!
A számítógépes játékok sem növelik a gyümölcsfogyasztást
Tényleg hízlal a fruktóz ...

Hatása: emésztési problémák, bőrproblémák, magas vérnyomás, megfázás. Érzékeny bőrt irritálhatja, ~t, szoláriumozást használata esetén kerülni kell.
Eukaliptusz: mentolos-friss illatú.
Hatása: köhögés, hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás, herpesz, láz, húgyúti gyulladás.

Nyáron, ~ előtt érdemes fogyasztani belőle, mivel a benne lévő béta-karotin megvédi a bőrt a káros sugárzással szemben. Azonban nemcsak védi a bőrt a napsugárzással szemben, hanem a pikkelysömör kezelésénél is igen hatékony.

A ~ ez alatt az idő alatt tilos, illetve nagy hangsúlyt fektetünk a fényvédelemre. A szoláriumozást például abszolút ki kell hagyni, illetve ha a nyári időszakba belecsúszunk a kezeléssorozatba, fontos, hogy 30-50 faktoros fényvédőt használjunk a nyaralás alatt.

A kis elefánt betéved a balatonberényi nudistastrandra. Meglát egy embert, aki éppen feláll a ~ból és elmegy a bokorba könnyíteni magán. Odaballag a férfihez, ránéz a farkára és megkérdezi:
- És ezen Te rendesen kapsz levegőt?
Archívum ...

Gyerekek és idősek számára kiemelten fontos az erős napsugárzás kerülése, az óvatos ~ és a védekezés. Az ő bőrük még érzékenyebb, és könnyebben kerül napégette állapotba.
Megosztás:
Hasonló cikkek ...

A vízben pihenés, vagy akár úszás, ~ nyújtotta élmény mellett számtalan sportolási lehetőség várja nálunk, röplabdapálya, lábtenisz pálya, homokos focipálya.

Hogyan tároljam a termékeket?
Célszerű hűtőszekrényben vagy a strandon hűtőtáskában tartani a napvédőket. A ~ utáni termékek is sokkal kellemesebb élményt nyújtanak, ha hűsen visszük fel.

Fényvédelem - A Mayo Klinika kutatásai szerint, a bőr öregedésében döntő szerepe van a túl sok, túl erős, védekezés nélküli ~nak is.
Dr. Pellion Szilvia
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu ...

Alkalmazása után 8 órán át kerüljük a ~t, a szoláriumot. A citromolaj lassítja a bőr öregedésének folyamatát. Tegyünk néhány cseppet szokásos arc tonikunkba vagy krémünkbe, és alaposan keverjük el. Különös fényt kölcsönöz a hajnak, ha az öblítővízbe teszünk pár csepp citromolajat.

- A visszérre hajlamos embereknek célszerű kerülni a meleget, a termálfürdőt, a szaunát, mert melegben az erek kitágulnak, s így fokozódnak a visszérbetegség panaszai. Ezért a ~sal is csak nagyon mértékkel szabad élni.
vissza a címoldalra
BOLDOG ÜNNEPEKET! ...

Az igények e területen már az UV sugárzástól való félelem, a bőrrák megjelenése és a bőr idő előtti öregedésének megelőzése lett a fő szempont a ~ területén. Az air brush technikával történő barnító kezelés külföldön és hazánkban is igen népszerű.

Tudomásul kell vennünk, hogy nem bánhatunk felelőtlenek a bőrünkkel, mert minden napon töltött órát, valamint a káros UV-sugárzás hatását megőrzi, és mintegy összeadva raktározza. Vagyis minden egyes ~sal és leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulási valószínűsége.

Az Ázsia trópusi területein őshonos fa kissé fanyar gyümölcsének friss héjából sajtolt illóolajat frissítő hatása miatt fáradtság, kimerültség enyhítésére ajánljuk.
~, szoláriumos kezelés előtt és alatt ne használjuk! ...

Savtalanítás, lúgosítás után az ember jobban reagál a ~ra is, mert csökken az UV sugarakkal szembeni érzékenység. A természetben a savas esők okozta elsavasodás jelenti a legnagyobb problémát. 5-ös pH-érték esetén elpusztulnak a tavakban a halak, mert a sav halált jelent.

Kerülni kell mindent, ami meleg, például szauna, meleg fürdő, ~ satöbbi Ilyenkor ugyanis a véna elernyed, kitágul, hiszen a felületes vénák jelentősen részt vesznek a szervezet hőregulációjában.

Szép idő esetén tehát a nap biztosítja számunkra, de ha nem süt a nap, akkor magunknak kell gondoskodni róla. A D-vitamin megtalálható a halhúsban, a gombákban, az avokádóban. 10 percnyi ~ elegendő a napi D-vitamin-szükséglet kielégítésére.

A D-vitamint például a halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, búzacsíra tartalmazza, de napfény hatására a bőr is termeli, ezért a mértékletes ~ egészséges.

- Gyerekeiddel vagy szeretteiddel járj rendszeresen vízpartra, és élvezd a nyár adta lehetőségeket (idősebb korosztálynak sem tilos)! Használj nagy hatékonyságú fényvédőt, 11 és 15 óra között ne feküdj ki a napra, és tartsd be a ~ többi szabályait is! ...

A fedetlen kar és arc kevés. A fenti expozíciós időkön túli ~nak már nincs jelentős egészség javító hatása és a d-vitamint sem termeli a szervezet minden határon túl. A rendszeresség fontosabb, mint az, hogy időnként jól megsüttessük magunkat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vitamin, Életmód, D-vitamin, Gyógynövény, Immunrendszer?

◄ Mozgásszegény életmód   Napozószer ►
 
RSS Mobile