Kezdőlap (Napozás)

 Egészség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Napozás

Egészség  Mozgásszegény életmód  Napozószer

Napozás és az allergia
Napjainkban a barna bőr divatjának hódolók egyenletes barnaságukért szinte mindenre hajlandóak, ám ennek elérése után mégsem vallhatják mindannyian elégedettnek magukat. Az óvatlan és felelőtlen napozásnak ugyanis ára van!
hirdetés ...


Napozás - Mit üzen a bőrünk?
Ma már (remélhetőleg) mindenki tisztában van azzal, miért veszélyes, ha leégünk. A bőrünk azonban más jelekkel is üzen. Vajon tisztában vagyunk-e azzal, melyik folt mit jelent, és hogyan kezelhető? Dr. Torma Katalin bőrgyógyászhoz fordultunk kérdéseinkkel.
Tweet ...

Napozás: halálos divat?
Az óvatosság, a megfelelő fényvédelem életet menthet
megosztás ...

A napozásról
Ha a bőrt előzetes szoktatás nélkül érik hosszabb időn át a napfényben lévő ibolyántúli (UV) sugarak, az nemcsak leég, hanem idő előtt öregedésnek is indul., és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki benne rákos elváltozások.

A napozás árnyékos oldala
1 . oldal
Bőrünk szerkezete - Napégés - Később jelentkező bőrbántalmak ...

Napozás előtt bőrvizit
A melengető tavaszi napfény mindenkit kicsalogat a szabadba.

A napozás
Hogyan védekezzünk?

Napkultusz régen és ma
A Nap éltető sugarai és a belőle származó energia nélkül nem lenne élet a Földön.

napozás leégés UVA sugárzás UVB sugárzás fényvédő szerek fénvédelem napozószerek kérdések valaszok napozasrol
Hasonló cikkek
Testi-Lelki egészség ...

A napozás hasznos is lehet, hiszen szinte mindenki D-vitamin hiányos. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tesszük ki magunkat a sugaraknak! ...

Éltető napfény - napozás a babával
Írta: Burján Judit
Nagyon sok jó tanács ismert a napozással kapcsolatban, nézzük hát mit lehet tudni a babák érzékeny bőréről! ...

D-vitamin és a napozás
UV-sugárzás hatására a bőrünkben található koleszterin közvetlenül D-vitaminná alakul át. A szervezetünk számára szükséges D-vitamin több mint 90 százaléka a bőrünkben képződik, ehhez napfényre van szükség.

D-vitamin hiány napozás ellenére?
Küldje tovább ismerősének!
A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, mostanra leginkább csak a mennyiséggel kapcsolatos viták és a napfény szerepe okoz fennakadásokat. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap, mint nap. Most Prof. Dr.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a mértékletes napozásnak számos előnye van. Sőt, szakemberek szerint az ultraibolya sugaraknak a napozás mellőzése miatt fellépő hiánya káros hatással lehet a szervezetre.

Napozás
A kisbabákat csak árnyékban napoztassuk, testüket teljesen fedjük be lenge ruhával, a fejükön legyen kalap, amely árnyékolja arcocskájukat is. Adjunk rájuk leheletvékony zoknit is, a lábfejük nagyon érzékeny.

Napozás, vagy szolárium?
A barna bőr minden nő álma, főként a nyári hónapokban. A világos, apró kis pántos ruhák sokkal szebben mutatnak a szépen lebarnult barna bőrön. Vajon, hogyan érhetjük el a tökéletes barnaságot? A napozás, vagy a szolárium a megoldás?

Napozás utáni szerek körképe
A nap erős és káros sugarainak köszönhetően, ma már nem elég, ha naptejjel napozol. Bizony, napozás után is ápolnod kell a bőröd.
hirdetés ...

Napozás
Alapvető dolog, hogy nem szabad sok időt a napon tölteni, valamint magas védőfaktoros krémet használni. A pocakot nem érheti közvetlenül az égető napfény. Legalkalmasabb szórt napfényben élvezni a verőfényt, mint például egy lombos fa alatt.

Napozás utáni hidratálás
A legóvatosabb napozás mellett is nyugtatásra és hidratálásra lesz szüksége a bőrünknek. A természetes növényi hatóanyagú termékek azonnali megnyugvást jelentenek a bőrnek, hűsítenek, hidratálnak és regenerálnak.

Napozás előtt, gyümölcsöt!
A vitaminokkal nem lehet visszaélni. Népszerű szokás manapság, hogy az emberek valamiféle élelmiszer-kiegészítőt szednek. Pedig Európában mindenki normális napi étrenddel viszi be szervezetébe a szükséges vitaminokat.
Strandbetegségek ...

A napozás csökkenti a vérnyomást, de nem csak a meleg révén
Cafeblog
Technikai zseni ...

Óvatos napozással is kellemes bőrszínt nyerhetünk, a napsugarak eközben szervezetünk D-vitamin pótlásáról is gondoskodnak. Bizonyos bőrbetegségek esetén azonban a napfény többet árt, mint használ.

Jobb a napozás, mint a D-vitamin-pótlás
Bár napjainkban terjed a nézet, hogy tartózkodjunk keveset a napon, szakemberek egy csoportja mégis a mértékletes napozás mellett teszi le a voksát.

Napozás után 
Egész nap a vízparton? Feltölt és megszépít! Egyszerűen úgy érzed, előtör a benned tomboló energia. Nem árt azonban, ha már a nyaralás ideje alatt gondolsz rá, mi lesz később. A helyes testápolás segítségével ugyanis könnyebben és hosszabban megőrizheted a kívánt bőrszínt.

Napozáskor az egész télen napfény után vágyakozó, sápadt bőrnek három hétre van szüksége ahhoz, hogy saját védelmi rendszerét kiépítse. Addig nem tanácsos egyszerre húsz percnél tovább tartózkodni a napon.

Napozáskor is védjük!
Lehetőleg 15-ös, vagy 17-es védőfaktorú krémmel kenjük be őket, mielőtt kimennénk a strandra.

Napozás előtt ne használja, mert bőrpirosodást okozhat!
Aromaterápia
Á ...

A napozás elősegíti a D-vitamin szintézist, javítja a vérkeringést és az immunrendszer működését. Kifejezetten jó hatása van közérzetünkre, gyógyszere a depressziónak. Az ózonpajzson képződő kisebb-nagyobb lyukak viszont nem szűrik ki az UVB és UVC sugarakat.

A napozás ártalmai

Tavasszal már alig várjuk, hogy ismét napfürdőzhessünk az első napsugarakban.

A napozás, a kiadós fürdőzés és a pörgős nyári programok lelkileg feltöltenek, ám a szervezetedet alaposan megviselhetik és az arcodon is nyomot hagyhatnak.

A napozás ártalmaira történő figyelmeztetés ellenére sem kell, sőt nem is szabad a napfürdőzés öröméről teljesen lemondanunk - megfelelő fényvédelem mellett.

A napozás soha ne tartson órákig, érdemes több, rövid ideig tartó napfürdőt venni, s bőrtípusunkhoz illő fényvédő terméket használni. Az anyajegyek külön figyelmet igényelnek, így hosszabb napozás esetén még fényvédő termékek használata mellett is érdemes inkább leragasztani ezt a területet.

A napozás és a fürdőzés szervesen hozzátartozik a nyári pihenéshez, de...
A rendszeres Piedines ápolás magabiztossá teszi önt
A víz okozta bőrproblémák esetében ismét az Energy készítményei segítettek ...

A napozásra alkalmas idő délelőtt 10-11 óráig tart, és jobban tesszük, ha délután négy előtt vissza sem merészkedünk a napra.
Használjunk fényvédő krémeket, mindenki a bőrtípusának megfelelőt!
A napszúrás ellen kalappal, benedvesített kendővel védekezzünk! ...

- Napozás előtt az összes kozmetikumot, parfümöt távolítsuk el bőrünkről.
- Nyáron különösen érvényes, hogy használjunk 100%ban természetes anyagokból készült kozmetikumokat.
- Délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napfényt, árnyékban is legyünk óvatosak.

A sok napozástól bőrünk kiszárad, ráncosodik, a szaruréteg megvastagodik, csökken a faggyútermelés, fokozódik a vízleadás, az arra hajlamosaknál a hajszálerek is megpattanhatnak, a haj pedig szárazzá, töredezetté válik.

Intenzív napozás - intenzív arcápolás

Élvezzük a nyarat, a napozást, mert az éltető napsugár
valóban jót tesz - testünknek, lelkünknek egyaránt.

Önfeledt napozás a paradicsom bőrvédő szerepének köszönhetően.
Szép bőr, korhatár nélkül
A kollagén felelős a bőr valamint a bőr alatti szövetek rugalmasságáért.

Közvetlen napozás után nem tanácsos jógázni!
Végül lazulj el, végy egy mély levegőt, és indulhat a jóga.
Fotó forrása: internet ...

Rendszeres napozás/5dl gyerekital
E-vitamin
Antioxidáns, a sejtek felépítéséhez szükséges ...

D-vitamin, napozás és emlőrák: összefüggések 70 ezer nő vizsgálata alapján
Szóljon
hozzá! ...

TÚLZÁSBA VITT NAPOZÁS
A napsugarak jelentős mértékben meggyengítik és károsítják a bőrben lévő kollagén és elasztin sejteket. A túlzásba vitt napozástól elvékonyodik a bőr, ezért a narancsbőr erőteljesebben láthatóvá válik.

A D-vitamin, a napozás és a rákos megbetegedések:
A D-vitamint, mint 'napfényvitamint' megfelelő mennyiségű és minőségű napozás által, a szervezet maga is elő tudja állítani. A D-vitamin hiánynak sokkal nagyobb a kockázata, mint a napozásnak.

Sokat tudunk a napozás veszélyeiről, ám így is egyre gyakoribb a melanóma, évente közel 35 ezer európainál alakul ki. Az alábbiakban a melanómával kapcsolatos öt tévhittel és ezek kockázataival foglalkozunk.

Ez lehet kedvenc zenénk hallgatása, egy kiadós séta, kocogás, kirándulás, szauna, masszázs, napozás, kedvenc hobbink, satöbbi ...

A jelenlegi kutatások szerint a józan mértékkel végzett napozás és a D-vitamin-termelés meggátolhatja bizonyos rákbetegségek kialakulását. Például egy rosszindulatú vastagbélrák napozás révén akár meg is előzhető.

Az alábbi receptek biolevek felhasználásával készültek Sárgarépalé - napozás előtt A nyár visszavonhatatlanul beköszöntött, a napsütésnek azonban kellemetlen hatásai is jelentkeznek. Még egy kevésbé érzékeny bőrű embert is megvisel az elvékonyodott ózon alatt történő napozás.

A melanóma előfordulását akár nyolcszorosára is növelheti a gyermekkori gyakori leégés és intenzív napozás. A bőrfelület rendszeres önvizsgálata ca. 63%-al csökkentheti a melanómából fakadó halálozási arányokat.

- A napozás során tartsuk meg a fokozatosságot.
- Napozás előtt az összes kozmetikumot, parfümöt távolítsuk el bőrünkről.
- Nyáron különösen érvényes, hogy használjunk 100%ban természetes anyagokból készült kozmetikumokat.

Napozást követően is számíthatunk a növényi olajokra. A shea vaj, az aloe vera olaja, a körömvirágolaj és a csipkebogyóolaj megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár csepp levendula-illóolajat is keverünk hozzájuk.

Ilyen például a köznyelven napgombának nevezett bőrbetegség (pytiriasis versicolor), mely napozást követően legtöbbször a háton és a mellkason kialakuló fehér foltokkal jár.

A nap fénye alapjában véve nem égető hatású, de sokan az érzékeny, könnyen leégő bőrük miatt inkább kerülik a napozást.
Pedig a naponta kezdetben 1-2 perces napozás az ő számukra is lehetővé teszi a nap fényének gyógyító energiáit.

egy óra, így már jóval napozás előtt érdemes felvinni a bőrre.
- Ha szerez egy kis alapszínt, nem lehet baj: ez egyrészt nem véd a melanoma ellen, másrészt sokszor pont ezért nem használnak napvédőt: először azért, hogy meglegyen az alapszín, aztán meg azért, mert azt hiszik, most, ...

Az első csoportba tartoznak a közvetlen hatások, amelyek a napozás után néhány órával jelentkeznek. Ilyenek a napégés, a bőrszárazság, a szem szaruhártyájának gyulladása, valamint a szervezetünk fertőzések elleni védelmének, az immunrendszernek a legyengülése.

A napallergia a nyár, a napozás ellensége. Nem egyszerűen esztétikai probléma, így figyelmet kell szentelni a megfelelő kezelésre is! Bőrünk sokszor érzékenyen reagálhat a napsugarakra.

Ne vigye túlzásba a napozást. A lassabban szerzett barna szín egészségesebb.
Gyógyszerszedés megkezdése előtt kérjen tanácsot orvosától. Néhány gyógyszer fokozhatja az érzékenységet (pl. antibiotikumok, vízhajtók).
Bőrbetegség esetében még fontosabb, hogy orvoshoz forduljon.

Elérkezett a nyár, a napozás és a fürdőzés ideje így a tél után bőrünknek is sok új hatással kell megküzdenie. Reméljük a szaunázással megfelelően óvtátok és ápoltátok a téli időszakban így most se töltsétek fel méreganyagokkal.

Körülbelül 20 éves kortól azonban szervezetünk elkezd egyre kevesebb D-vitamint termelni és igenis, szükségünk van a napozásra, egy magasabb UV dózisra.

Lakótelepi lakásink sem sok lehetőséget adnak a napozásra. Ha szórakozni akarunk azt is legtöbbször fedett helyen tesszük így szinte semmi lehetőséget nem adunk a napnak, hogy kifejtse jótékony hatását.
Tudatosan kell hát időt szakítanunk naponta egy kis napozásra.

Persze tudjuk, hogy a napozást nem szabad túlzásba vinni a bőrrák kockázata miatt, viszont a napfény nélkülözhetetlen az egészségünkhöz. "Eredményeinkből az látszik, hogy az emlődaganatok szempontjából a napsugárzás védő hatást jelent.

Persze rengeteget hallunk arról is, hogy a túlzásba vitt napozás milyen súlyos következményeket hordoz magában. És akkor még a szoláriumozás veszélyeiről nem is beszéltünk.

A napfürdőzés kedvez a D-vitamin előállításának, ám óvatosnak kell lennünk, mert a túlzásba vitt napozás a bőrrák kockázatát hordozza magában. Az állati eredetű élelmiszereket mellőzők, a terhes nők és az idős emberek jól teszik, ha étrend kiegészítőkkel pótolják e nagyon fontos vitamint.

a beavatkozás előtt 2 hétig sem a napozás, sem a szolárium nem ajánlott,
a napozás és a szolárium a kezelések közötti időtartamban sem ajánlott,
a kezelések előtt, között és után nem ajánlott a peeling vagy a dörzskefés masszázs,
a beavatkozást követően kötelező a fényvédő krém használata.

A kutatások tanúsága szerint az alfa-liponsav megóvja a vörös vérsejteket az oxidációtól és intenzív napozás után az UVA-sugárzás káros hatásaitól, míg más vizsgálatok alapján hatékony méregtelenítő anyag is, képes eltávolítani a szervezetből a kadmiumot, az ólmot és a higanyt, ...

Más kutatások viszont arra is rámutattak, hogy napozáskor bőrünkben a bőr likopintartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.
Olvassa tovább "
« Korábbi bejegyzések ...

Néhány rossz minőségű táplálék kiegészítő tartalmazza az olcsóbb D2-t (ergocalciferolt), ami önmagában hatástalan és csak megfelelő napozás után, a bőrben képes hatékony kolekalciferollá alakulni.

Vonjuk le a tanulságot! Nem kell félni a napozástól, csak a hirtelen leégéstől. A téli időszakban is szükségünk van a D vitaminra, amit ilyenkor tabletta formájában viszünk be a szervezetbe. Jó gondolkodást!
Értékelés
Az értékeléshez jelentkezzen be.

A biztonságos barnuláshoz muszáj betartani a közismert napozási szabályokat. Ajánlatos árnyékban maradni délelőtt 11-től délután 4-ig, amikor a legveszélyesebb a napsugárzás. A napvédő készítmények nem gátolják a barnulást segítő melanin termelődését, inkább növelik a barnulás tartósságát.

A szaunázást követő szoláriumozás és napozás esetén szem előtt kell tartani, hogy a szaunázás következtében leválnak a bőr elszarusodott hámsejtjei, így az érzékenyebbé válik a sugárzásra.

Tartalomjegyzék - a cikk további oldalai: ...

A placebo csoport, akik csupán a megszokott módon a napozásból és a táplálékból nyertek d-vitamint, közel 80%-a az év során influenzás lett.

A nagyon erős, azaz 7,0 és 7,9 közötti UV-indexnél 15-20 perc napozást javasolnak a szakértők a nem érzékeny bőrűeknek, 11 óra és 15 óra után ennek a kétszerese is megengedhető. A 8,0 fölötti értéknél 15 percnél kevesebbet szabad napon lenni.

Kutatások rámutattak, hogy napozáskor a bőr likopin-tartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.
Sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul. (paradicsom, csipkebogyó, görögdinnye) ...

1. Ügyeljünk az étkezésre!
Az intenzív napozás előtt fogyasszunk lugosító ételeket, mint a köles, ami elsősorban a hajunknak tesz jót, mert így jobban bírja a napsugarakat.

Szép és ragyogó bőrt szeretne? Napozás helyett egyen sok gyümölcsöt!
A számítógépes játékok sem növelik a gyümölcsfogyasztást
Tényleg hízlal a fruktóz ...

Hatása: emésztési problémák, bőrproblémák, magas vérnyomás, megfázás. Érzékeny bőrt irritálhatja, napozást, szoláriumozást használata esetén kerülni kell.
Eukaliptusz: mentolos-friss illatú.
Hatása: köhögés, hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás, herpesz, láz, húgyúti gyulladás.

Nyáron, napozás előtt érdemes fogyasztani belőle, mivel a benne lévő béta-karotin megvédi a bőrt a káros sugárzással szemben. Azonban nemcsak védi a bőrt a napsugárzással szemben, hanem a pikkelysömör kezelésénél is igen hatékony.

Ajánlatos a gyümölcsfajtákat vércsoport szerint kiválasztani. 11-13 óra között könnyű tornagyakorlatok, séta, napozás, fürdés vagy természetgyógyászati kezelések végezhetők. 13 órakor l csésze frissen préselt gyümölcslé vagy zöldséglé fogyasztása, szintén vércsoport szerinti étrend alapján.

A napozás ez alatt az idő alatt tilos, illetve nagy hangsúlyt fektetünk a fényvédelemre. A szoláriumozást például abszolút ki kell hagyni, illetve ha a nyári időszakba belecsúszunk a kezeléssorozatba, fontos, hogy 30-50 faktoros fényvédőt használjunk a nyaralás alatt.

A kis elefánt betéved a balatonberényi nudistastrandra. Meglát egy embert, aki éppen feláll a napozásból és elmegy a bokorba könnyíteni magán. Odaballag a férfihez, ránéz a farkára és megkérdezi:
- És ezen Te rendesen kapsz levegőt?
Archívum ...

Hogyan tároljam a termékeket?
Célszerű hűtőszekrényben vagy a strandon hűtőtáskában tartani a napvédőket. A napozás utáni termékek is sokkal kellemesebb élményt nyújtanak, ha hűsen visszük fel.

Fényvédelem - A Mayo Klinika kutatásai szerint, a bőr öregedésében döntő szerepe van a túl sok, túl erős, védekezés nélküli napozásnak is.
Dr. Pellion Szilvia
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu ...

Alkalmazása után 8 órán át kerüljük a napozást, a szoláriumot. A citromolaj lassítja a bőr öregedésének folyamatát. Tegyünk néhány cseppet szokásos arc tonikunkba vagy krémünkbe, és alaposan keverjük el. Különös fényt kölcsönöz a hajnak, ha az öblítővízbe teszünk pár csepp citromolajat.

- A visszérre hajlamos embereknek célszerű kerülni a meleget, a termálfürdőt, a szaunát, mert melegben az erek kitágulnak, s így fokozódnak a visszérbetegség panaszai. Ezért a napozással is csak nagyon mértékkel szabad élni.
vissza a címoldalra
BOLDOG ÜNNEPEKET! ...

Az igények e területen már az UV sugárzástól való félelem, a bőrrák megjelenése és a bőr idő előtti öregedésének megelőzése lett a fő szempont a napozás területén. Az air brush technikával történő barnító kezelés külföldön és hazánkban is igen népszerű.

Tudomásul kell vennünk, hogy nem bánhatunk felelőtlenek a bőrünkkel, mert minden napon töltött órát, valamint a káros UV-sugárzás hatását megőrzi, és mintegy összeadva raktározza. Vagyis minden egyes napozással és leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulási valószínűsége.

Az Ázsia trópusi területein őshonos fa kissé fanyar gyümölcsének friss héjából sajtolt illóolajat frissítő hatása miatt fáradtság, kimerültség enyhítésére ajánljuk.
Napozás, szoláriumos kezelés előtt és alatt ne használjuk! ...

Savtalanítás, lúgosítás után az ember jobban reagál a napozásra is, mert csökken az UV sugarakkal szembeni érzékenység. A természetben a savas esők okozta elsavasodás jelenti a legnagyobb problémát. 5-ös pH-érték esetén elpusztulnak a tavakban a halak, mert a sav halált jelent.

Kerülni kell mindent, ami meleg, például szauna, meleg fürdő, napozás satöbbi Ilyenkor ugyanis a véna elernyed, kitágul, hiszen a felületes vénák jelentősen részt vesznek a szervezet hőregulációjában.

Szép idő esetén tehát a nap biztosítja számunkra, de ha nem süt a nap, akkor magunknak kell gondoskodni róla. A D-vitamin megtalálható a halhúsban, a gombákban, az avokádóban. 10 percnyi napozás elegendő a napi D-vitamin-szükséglet kielégítésére.

A D-vitamint például a halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, búzacsíra tartalmazza, de napfény hatására a bőr is termeli, ezért a mértékletes napozás egészséges.

- Gyerekeiddel vagy szeretteiddel járj rendszeresen vízpartra, és élvezd a nyár adta lehetőségeket (idősebb korosztálynak sem tilos)! Használj nagy hatékonyságú fényvédőt, 11 és 15 óra között ne feküdj ki a napra, és tartsd be a napozás többi szabályait is! ...

A fedetlen kar és arc kevés. A fenti expozíciós időkön túli napozásnak már nincs jelentős egészség javító hatása és a d-vitamint sem termeli a szervezet minden határon túl. A rendszeresség fontosabb, mint az, hogy időnként jól megsüttessük magunkat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vitamin, Életmód, D-vitamin, Gyógynövény, Immunrendszer?

◄ Mozgásszegény életmód   Napozószer ►
 
RSS Mobile