Kezdőlap (A-vitamin)

 Egészség 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Egészség » A-vitamin


 

A-vitamin

Egészség  Autogén tréning  Ayurveda
2014.04.23

A-vitamin a tökéletes látásért
Az elsőként felfedezett vitamin a látásban betöltött szerepe miatt a szem vitaminjaként ismert. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és mint ilyen a májban raktározódhat.


A-vitamin
Tények:
Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin. Ahhoz, hogy az emésztőcsatornából tökéletesen felszívódjon, zsírokra és ásványi anyagokra van szükség.
Raktározható a szervezetben és nem kell naponta gondoskodni a felvételéről.

A-vitamin
Zsírban oldódó vitamin. Raktározható a szervezetben és nem kell naponta gondoskodni a felvételéről. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz, a növekedéshez és a bőr működéséhez.

A-vitamin jó a szemnek

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz. Segítségével a fényt jelekké alakítjuk át az agyunk számára. Ezzel lehetővé válik számunkra, hogy lássuk a részleteket és felismerjük a színeket.

A-vitamin
A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A legfontosabb A-vitamin hatású vegyületek: a retinol, retinal, és provitaminok: alfa-, béta- és gamma-karotin, egyéb karotinoidok.

A-vitamin a légúti fertőzések esetén
Egészen 1928-ig visszatekintve a British Medical Journal vezető tápanyagkutatói úgy nevezik az A-vitamint, hogy 'fertőzés elleni' vitamin.

A-vitamin (retinol) hiány
Az a-vitamin hiánya szemszárazságot, szaruhártya-lágyulást, és gennyesedéseket okoz és egyébb panaszokat okoz.

A-vitamin
Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is.

A-vitamin (retinol) hatásai a szervezetünkre
Sejtosztódás és sejtnövekedésben van szerepe ...

A-vitamin túladagolás. Az A-vitamin túladagolása nagyon ritka, elsősorban a vitaminkészítmények nem előírás szerinti szedésénél fordulhat elő.

A-vitamin: csodaszer a melanoma ellen?
A-vitamin szedésével a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának veszélye csökkenthető- állítja egy, a napokban megjelent kutatás.

A-vitamin
Érdekességek
"Az A-vitaminról kimutatták, hogy számos immunfolyamatban jelentős szerepet vállal, így többek között a tumorellenes aktivitás kiváltásában.

A-vitamin
A-vitamin-retinol
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely a szervezet emésztőcsatornájában szívódik fel, ehhez kellő mennyiségű ásványi anyagra is szükség van.

A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, narancsfélék, sötétzöld leveles zöldségek, paradicsom tartalmaznak, A-provitaminokat: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, ...

A-vitamin
Az A-vitaminról általában
Az ókori egyiptomiak és a görögök számára is világos volt, hogy bizonyos anyagoknak köszönhetően javul az éjszaka jelentkező látászavar.

Az A-vitamin
A szem ideghártyájának megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az A-vitamin vagy retinol.

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok
Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa.

A-vitamin
Története:
Az A-vitamint 1931-ben fedezték fel, 1947 óta pedig már szintetikus úton is előállítható.

Mi az A-vitamin?
megosztás
Fontos antioxidáns, hozzájárul a szem, a bőr, a haj, a fogak és fogíny egészségének megőrzéséhez.

A-vitamin hiányában szenvedünk, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: szempanaszok, száraz bőr, törékeny körmök és hajszálak.

Nagy mennyiségű A-vitamin
Küldje tovább ismerősének!
Az amerikai R. Adams és F. Murray hívta fel a figyelmet a nagy mennyiségű A-vitamin szükségességére. De rákos betegeknél nem javasolható.

A rosszmájú jegesmedve /A-vitamin/
1 . oldal
A válogatósnak éppen nem mondható eszkimók minden porcikáját megeszik a jegesmedvének, kivéve a máját. Sokáig úgy gondolták, hogy ennek a máig élő hagyománynak egy ősi hiedelem az oka.

A-vitamin
A-vitamin található a májban, és kisebb mennyiséget hozzáadhatnak a tejhez, a müzliszeletekhez, az energiaitalokhoz és a gabonapelyhekhez.

A-vitamint például a máj, a halmájolajok, a tojássárgája, a vaj tartalmazza. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elő tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes A-vitamin forrás.

A-vitamin
A karotinoid származék retinol
Retinol. (régi nevén: axeroftol) A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb.

A-vitamin
Köznapi nevén a retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. Elővitaminja a karotin. A karotin és rokona a karotinoidok jellemzően antioxidánsként viselkednek.
Az A-vitamin funkciói ...

A-vitamin
Szerepe főleg a látásban van, fontos a látás terén és a hámszövet épsége érdekében is szükséges. Béta karotinból a szervezet önmaga is képes A-vitamint előállítani. A Béta karotin forrása a sárgarépa, sütőtök és a kelkáposzta.

A-vitamin (retinol)
Kétféle formában juthatunk hozzá. Állati eredetű táplálékaink tartalmazzák a retinolt, a növényekben elővitaminja, a karotin található, mely szervezetünkben alakul át A-vitaminná.

A-vitamin (nélkülözhetetlen a növekedéshez, csontépítéshez!) hiánya:
Farkasvagság; öregségi foltok megjelenése; bőr, haj, fogíny állagának romlása.
B1-vitamin hiánya:
Beri-beri; szénhidrát-anyagcsere romlása (fokozott elhízás); övsömör ...

A-vitamin
csak állati termékekben, mint máj, csukamájolaj, zsíros sajtok, vaj
20 g borjúmáj ...

A-vitamin
3 C-vitamin
Antioxidáns, tehát védi a szervezetet a környezet károsító hatásaival szemben. Immunerősítő szerepe közismert, ám emellett támogatja a kollagéntermelést, feszesebbé varázsolva a hámszöveteket.

A-vitamin
a szervezet védekező-mechanizmusában vesz részt,
csontnövekedés, növekedés
látás, szaruhártya épsége
hámszövet-differenciálódás ...

A-vitamin
Szükséges a növekedéshez, a csont, a fogak és a bőr épségéhez, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást
Májfélék, tojássárgája, vaj, tej és tejtermékek, vitaminozott margarinok, sötétzöld és mélysárga zöldségek ...

A-vitamin
Európában 1988-ban A Helsinki Konzultáció keretében 800µg-ban határozták meg a felnőttek számára ajánlott napi A-vitamin (retinol) mennyiségét.

A-vitamin: már egy fél mangó, 5 dkg nyers sárgarépa vagy 1,5 dkg szárított sárgabarack fedezi a napi szükségletet a szem számára is fontos vitaminból.

A-vitamin
A többek között a tojásban, zsíros tejtermékekben, májban és vitaminnal dúsított élelmiszerekben megtalálható A-vitamin ugyan a látásunk és az immunrendszerünk számára rendkívül fontos elem.

A-vitamin
Az A-vitamin zsírban oldódó, tehát ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségben vegyük magunkhoz, mivel túladagolható.

A-vitamin (retinol)
Az A-vitamin segít a gyengén látás és számos szempanasz kezelésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel segíti a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzését.

A-vitamin: A napi szükséges mennyiség egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként) - elsősorban májból, tojásból, vajból -, a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetbe.

A-vitamin
A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Szervezetünk raktározza. Napi szükséglet felnőtt férfiak számára: 1mg, nőknek 0,8 mg.

A-vitamin: csodaszer a melanoma ellen?
Legfrissebb cikkek
A túlzott tisztaság ára
6 gyanús változás az anyajegyekben
Gyerekek és házi kedvencek
6000 lépés védi a középkorú nőket
Az eper és az áfonya csökkentheti a...

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem
fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr ...

A-vitamin forrásai: máj, tej, tojás, sárgarépa, tök, káposzta, spenót.
D vitamin ...

A-vitamin (Retinol)
A napi szükséglet 0,8-1 mg felnőttek számára. Az ajánlott mennyiség betartása különösen fontos kismamáknak, mivel mind az elégtelen, mind a túlzott bevitelnek magzatkárosító hatása lehet.

A-vitamin (karotin): védi a sejteket a szabad gyököktől, jótékony hatással van a bőrre, hajra.
B1 (tiamin): szükséges az energiatermeléshez és a szövetgyarapodáshoz, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez.

A-vitamin: szükséges a szövetek megújulásához, a nyálkahártyák védelméhez. Segít a csontok és fogak helyes kiépülésében, óvja a helyes látást.
B6-vitamin: Az élelmiszerekben található zsírok és fehérjék lebontásában játszik fontos szerepet.

A-vitamin - nedvesen tartja a nyálkahártyákat, ezáltal erősíti védekezőképességüket.
E-vitamin - aktivizálja az immunsejteket, szabadgyök-fogó.
B-vitamin - segíti az antitestképződést.

A-vitamin (retinol)
Mi a szerepe a szervezetben?
Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is.

Az A-vitaminra is nagy szükséged van a hatékony védelemhez. Tévhit, hogy a sárgarépa sok A-vitamint tartalmaz. Bétakarotint viszont igen, melyet a szervezeted alakít át, s ezzel jut A-vitaminhoz.

Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem, nyálkahártya egészségéhez. A szürkehályog a szem időskori betegsége, ezért vizsgálták 45 és 67 év közötti nőknél az A-vitaminban gazdag táplálkozás hatását.

Az A-vitaminhoz állati eredetű termékekhez például májból, tojásból, vajból és csukamájolajból juthatunk. A zsírban oldódó E-vitamint a búzacsíra, a szója, a növényi olajok, a brokkoli, a hántolatlan gabonamagvak és a tojás tartalmazza.

Az A-vitamin túladagolásakor például étvágytalanság, szédülés, hányinger, hányás, hajhullás, bőrgyulladás, csontfájdalom jelentkezik.

Az A-vitamin hiánya a legsúlyosabb világszerte, hisz vakságot okoz a fejlődő országokban élő gyermekeknél.

A túlzott A-vitamin fogyasztás ezen kívül rövidtávon fejfájást, hányingert okozhat, míg hosszabb távon csontritkulást eredményezhet.

Ezen élelmiszerek különböző proteineket, A-vitamint, B-vitamint, E-vitamint, kalciumot, foszfort, cinket, vasat és egyéb nyomelemeket tartalmaznak, így erősítik az immunrendszert, továbbá koordinálják a test anyagcseréjét.

retinol (A-vitamin)
tokoferol (E-vitamin)
vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban) található rezveratrol nevű vegyületnek ...

Gazdag karotinoidokban, melyeket a szervezet az antioxidáns hatású A-vitaminná alakít. Ez a vitamin készteti válaszra az immunrendszert, hogy vegye fel a harcot a fertőzésekkel.

A-vitamin: Máj, tej, vaj, tojás, lencse, sárgarépa,
C-vitamin: Citrom, narancs, paprika, burgonya, bogyósk, karfiol, karalábé, tök,
D-vitamin: Halak, máj, margarin, tojás, banán, ...

A karcinogén folyamatok leküzdésében kiemelkedő szerepe van az A-vitaminnak, illetve a béta-karotinnak, (15-30 mg/nap).

A vitaminok: Az A-vitamin a legfontosabb, (minden, ami sárga színnel rendelkezik), például a répa, tök, sárgadinnye, ezen kívül a C-vitamin, mely a gyümölcsökben, paprikában, paradicsomban, kiviben, citromban, csipkebogyóban van nagyobb mennyiségben, ...

Lásd még: Lásd még: Vitamin, Vitaminok, Karotin, Ásványi anyag, Antioxidáns

Egészség  Autogén tréning  Ayurveda
2014.04.23

 
RSS Mobile