Kezdőlap (A-vitamin)

 Egészség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

A-vitamin

Egészség  Autogén tréning  Ayurveda

A-vitamin a tökéletes látásért
Az elsőként felfedezett vitamin a látásban betöltött szerepe miatt a szem vitaminjaként ismert. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és mint ilyen a májban raktározódhat. Az ókori Egyiptomban a gyenge látásra gyógymódként nyers májat kellett enni.


A-vitamin
Zsírban oldódó vitamin. Raktározható a szervezetben és nem kell naponta gondoskodni a felvételéről. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz, a növekedéshez és a bőr működéséhez. Szerepet játszik bizonyos rákfajták, szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében.

A-vitamin jó a szemnek

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz. Segítségével a fényt jelekké alakítjuk át az agyunk számára. Ezzel lehetővé válik számunkra, hogy lássuk a részleteket és felismerjük a színeket. Az A-vitamin hiánya farkasvakságot okoz.

A-vitamin
A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A legfontosabb A-vitamin hatású vegyületek: a retinol, retinal, és provitaminok: alfa-, béta- és gamma-karotin, egyéb karotinoidok. Biológiailag a legaktívabb a béta-karotin.

A-vitamin a légúti fertőzések esetén
Egészen 1928-ig visszatekintve a British Medical Journal vezető tápanyagkutatói úgy nevezik az A-vitamint, hogy 'fertőzés elleni' vitamin. Az A-vitamin megnyújtja a hámsejteket, mintegy akadályt állítva ezzel a baktériumoknak és a vírusoknak.

A-vitamin (retinol) hiány
Az a-vitamin hiánya szemszárazságot, szaruhártya-lágyulást, és gennyesedéseket okoz és egyébb panaszokat okoz. A retinolnak fontos szerepe van a látás biokémiájában, elsősorban az úgynevezett rodopszin nevű pigment kialakulásában.

A-vitamin forrás
Igen nagy mennyiségben fordul elő A-vitamin a marha-, sertésmájban a baromfi és a nyúl belsőségeiben.

A-vitamin
Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet.

A-vitamin (retinol) hatásai a szervezetünkre
Sejtosztódás és sejtnövekedésben van szerepe ...

A-vitamin: csodaszer a melanoma ellen?
A-vitamin szedésével a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának veszélye csökkenthető- állítja egy, a napokban megjelent kutatás.

A-vitamin
Érdekességek
"Az A-vitaminról kimutatták, hogy számos immunfolyamatban jelentős szerepet vállal, így többek között a tumorellenes aktivitás kiváltásában. A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90 százaléka, előanyagainak a karotinoknak 20-50 százaléka szívódik fel." ...

A-vitamin
A-vitamin-retinol
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely a szervezet emésztőcsatornájában szívódik fel, ehhez kellő mennyiségű ásványi anyagra is szükség van.

A-vitamin
Az A-vitaminról általában
Az ókori egyiptomiak és a görögök számára is világos volt, hogy bizonyos anyagoknak köszönhetően javul az éjszaka jelentkező látászavar. Azonban 1913-ig kellett várni, amíg az A-vitamint azonosítani tudták.

Az A-vitamin
A szem ideghártyájának megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az A-vitamin vagy retinol.

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok
Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa.

A-vitamin
Története:
Az A-vitamint 1931-ben fedezték fel, 1947 óta pedig már szintetikus úton is előállítható. A növényeknek köszönhetjük, ők fejlesztették ki, a vírusok, baktériumok, szabad gyökök, gombák és az agresszív anyagok ellen, hogy megvédjék magukat.

Mi az A-vitamin?
megosztás
Fontos antioxidáns, hozzájárul a szem, a bőr, a haj, a fogak és fogíny egészségének megőrzéséhez.

A-vitamin hiányában szenvedünk, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: szempanaszok, száraz bőr, törékeny körmök és hajszálak.

Nagy mennyiségű A-vitamin
Küldje tovább ismerősének!
Az amerikai R. Adams és F. Murray hívta fel a figyelmet a nagy mennyiségű A-vitamin szükségességére. De rákos betegeknél nem javasolható.

A rosszmájú jegesmedve /A-vitamin/
1 . oldal
A válogatósnak éppen nem mondható eszkimók minden porcikáját megeszik a jegesmedvének, kivéve a máját. Sokáig úgy gondolták, hogy ennek a máig élő hagyománynak egy ősi hiedelem az oka.

A-vitamin
A-vitamin található a májban, és kisebb mennyiséget hozzáadhatnak a tejhez, a müzliszeletekhez, az energiaitalokhoz és a gabonapelyhekhez.

A-vitamint például a máj, a halmájolajok, a tojássárgája, a vaj tartalmazza. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elő tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes A-vitamin forrás.

A-vitamin
A karotinoid származék retinol
Retinol. (régi nevén: axeroftol) A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb. egyhatoda, az egyéb karotinoknak csupán az egytizede alakul át retinollá.

A-vitamin-hiány
A vakság legfőbb oka világszerte az A-vitamin-hiány, különösen a kisgyermekek körében. A WHO és a FAO becslései alapján évente mintegy fél millió gyermek vakul meg A-vitamin-hiány miatt (ezeknek a gyermekeknek a fele 12 hónapon belül meghal különböző fertőzések következtében).

A-vitamin
Köznapi nevén a retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. Elővitaminja a karotin. A karotin és rokona a karotinoidok jellemzően antioxidánsként viselkednek.
Az A-vitamin funkciói ...

A-vitamin
Szerepe főleg a látásban van, fontos a látás terén és a hámszövet épsége érdekében is szükséges. Béta karotinból a szervezet önmaga is képes A-vitamint előállítani. A Béta karotin forrása a sárgarépa, sütőtök és a kelkáposzta. Forrása: máj, tej, tojássárgája.

A-vitamin (retinol)
Kétféle formában juthatunk hozzá. Állati eredetű táplálékaink tartalmazzák a retinolt, a növényekben elővitaminja, a karotin található, mely szervezetünkben alakul át A-vitaminná.

A-vitamin (nélkülözhetetlen a növekedéshez, csontépítéshez!) hiánya:
Farkasvagság; öregségi foltok megjelenése; bőr, haj, fogíny állagának romlása.
B1-vitamin hiánya:
Beri-beri; szénhidrát-anyagcsere romlása (fokozott elhízás); övsömör ...

A-vitamin
Az A vitamin, és előanyaga, a a-karotin fontos szerepet játszanak a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában, így érthető módon a sebgyógyulásban is. Antioxidáns tulajdonságú, és elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, a leégett bőr regenerálódásához is.

A-vitamin
csak állati termékekben, mint máj, csukamájolaj, zsíros sajtok, vaj
20 g borjúmáj ...

A-vitamin
a szervezet védekező-mechanizmusában vesz részt,
csontnövekedés, növekedés
látás, szaruhártya épsége
hámszövet-differenciálódás ...

A-vitamin
Szükséges a növekedéshez, a csont, a fogak és a bőr épségéhez, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást
Májfélék, tojássárgája, vaj, tej és tejtermékek, vitaminozott margarinok, sötétzöld és mélysárga zöldségek ...

A-vitamin
Európában 1988-ban A Helsinki Konzultáció keretében 800µg-ban határozták meg a felnőttek számára ajánlott napi A-vitamin (retinol) mennyiségét. Mivel az A-vitaminnak több formája is előfordul az étrendünkben, ezért célszerű az összes lehetséges formáját az un.

A-vitamin: már egy fél mangó, 5 dkg nyers sárgarépa vagy 1,5 dkg szárított sárgabarack fedezi a napi szükségletet a szem számára is fontos vitaminból.
C-vitamin: egy kivi, 5 dkg homoktövislé vagy két citrom elegendő, hogy az immunrendszert egész napra formába hozzuk.

Az A-vitamin tartalmú finomságok - köztük a sárgadinnye is - hozzájárulnak a faggyúmirigyek megfelelő működéséhez. A faggyú feladata, hogy természetes védőréteget képezzen a bőrödön (illetve a fejbőrön keresztül a hajadon is), így megóvja azokat a kedvezőtlen környezeti hatásoktól.

A-vitamin
A többek között a tojásban, zsíros tejtermékekben, májban és vitaminnal dúsított élelmiszerekben megtalálható A-vitamin ugyan a látásunk és az immunrendszerünk számára rendkívül fontos elem.

A-vitamin
Az A-vitamin zsírban oldódó, tehát ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségben vegyük magunkhoz, mivel túladagolható. Szükséges a megfelelő látáshoz, a bőrszövet épségéhez, a növekedéshez, a csontok fejlődéséhez és a szervezet védekezőképességének fenntartásához is.

A-vitamin (retinol)
Az A-vitamin segít a gyengén látás és számos szempanasz kezelésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel segíti a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzését.

A-vitamin, kalcium, vas - ezek valószínűleg azok a vitaminok és tápanyagok, melyekről mindenki hallott már. Most bemutatunk pár olyat, amelyekről lehet, hogy még csak nagyon kevesen hallották, bár ezek mind olyan tápanyagok, amelyek nagyban hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez.

A-vitamin: A napi szükséges mennyiség egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként) - elsősorban májból, tojásból, vajból -, a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetbe. Az A-vitamin hámvédő vitamin és a szem éleslátásáért is felel.

A-vitamin
A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Szervezetünk raktározza. Napi szükséglet felnőtt férfiak számára: 1mg, nőknek 0,8 mg.

A-vitamin: csodaszer a melanoma ellen?
Legfrissebb cikkek
A túlzott tisztaság ára
6 gyanús változás az anyajegyekben
Gyerekek és házi kedvencek
6000 lépés védi a középkorú nőket
Az eper és az áfonya csökkentheti a...
A gyakori mosás növeli az allergének...

A-vitamin:
Az orvosi tankönyvek (Knoll: Gyógyszertan) leírják, hogy csak bizonyos extrém esetekben figyeltek meg A-vitaminhoz kacsolható kellemetlenséget. Ez 75-500.000 NE tartós, hónapokon történő fogyasztása kapcsán jeleztek olyan komoly tüneteket, mint émelygés, szájszárazság, bőrkiszáradás.

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem
fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr ...

A-vitamin forrásai: máj, tej, tojás, sárgarépa, tök, káposzta, spenót.
D vitamin ...

A-vitamin (Retinol)
A napi szükséglet 0,8-1 mg felnőttek számára. Az ajánlott mennyiség betartása különösen fontos kismamáknak, mivel mind az elégtelen, mind a túlzott bevitelnek magzatkárosító hatása lehet.

A-vitamin (karotin): védi a sejteket a szabad gyököktől, jótékony hatással van a bőrre, hajra.
B1 (tiamin): szükséges az energiatermeléshez és a szövetgyarapodáshoz, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez.

A-vitamin: szükséges a szövetek megújulásához, a nyálkahártyák védelméhez. Segít a csontok és fogak helyes kiépülésében, óvja a helyes látást.
B6-vitamin: Az élelmiszerekben található zsírok és fehérjék lebontásában játszik fontos szerepet.

A-vitamin - nedvesen tartja a nyálkahártyákat, ezáltal erősíti védekezőképességüket.
E-vitamin - aktivizálja az immunsejteket, szabadgyök-fogó.
B-vitamin - segíti az antitestképződést.

A-vitamin (retinol)
Mi a szerepe a szervezetben?
Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is.

Az A-vitaminra is nagy szükséged van a hatékony védelemhez. Tévhit, hogy a sárgarépa sok A-vitamint tartalmaz. Bétakarotint viszont igen, melyet a szervezeted alakít át, s ezzel jut A-vitaminhoz.

Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem, nyálkahártya egészségéhez. A szürkehályog a szem időskori betegsége, ezért vizsgálták 45 és 67 év közötti nőknél az A-vitaminban gazdag táplálkozás hatását. Azt figyelték meg, hogy így 39 %-kal lehet csökkenteni a hályog kialakulásának rizikóját.

Az A-vitaminhoz állati eredetű termékekhez például májból, tojásból, vajból és csukamájolajból juthatunk. A zsírban oldódó E-vitamint a búzacsíra, a szója, a növényi olajok, a brokkoli, a hántolatlan gabonamagvak és a tojás tartalmazza. Kevesen tudják, hogy a szelén kifejezetten jó immunerősítő.

Az A-vitamin hiánya a legsúlyosabb világszerte, hisz vakságot okoz a fejlődő országokban élő gyermekeknél. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint évente fél millióra tehető az A-vitamin hiányában kialakuló vakságok száma.

A túlzott A-vitamin fogyasztás ezen kívül rövidtávon fejfájást, hányingert okozhat, míg hosszabb távon csontritkulást eredményezhet.
Több tanulmány eredménye is azt mutatta, hogy a nagy mennyiségű A és E-vitamin fogyasztás rövidítheti az átlagos élettartamot.

A-vitamin - Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinol. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. Elősegíti a sejtek regenerálódását, szabályozza a faggyúmirigyek működését, védi a hámréteget a fertőzésekkel szemben.

A tudósok szerint az A-vitaminban gazdag zöld-sárga zöldségek fogyasztása csökkenti a tüdőrák kialakulásának veszélyét.

Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.

E-vitamin: a leghatékonyabb gyökfogó, szervezetünk folyamatos pótlást igényel belőle.
C-vitamin: közvetlen gyökfogóként működik.
A-vitamin (béta-karotin): saját maga semlegesíti a szabad gyököket.
Antioxidáns-mérés ...

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis a szervezet szükségleteinek megfelelően, a májban A-vitaminná alakul, amely fokozza a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel, elsősorban a rosszindulatú elváltozásokkal szemben.

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja. Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin képződik, amit a szervezet hasznosítani tud. A felesleges béta-karotin veszélytelenül elraktározódhat, így a szervezetnek mindig lesz A-vitamin tartaléka.

Említésre méltó még A-vitamin, B1-, B2-, B12-vitamin, magnézium és cink tartalma. A tej nátrium tartalma nem magas, viszont feldolgozás során gyakran adnak a tejtermékekhez jelentős mennyiségű konyhasót.(pl. sajtok).

Sokan szedtek már pótlék gyanánt szerény mennyiségű A-vitamint és ennek eredményeképpen megbetegedtek. Az A-vitamin napi 25 000 NE-nyi (nemzetközi egység) adagja sokféle problémát okozhat, májbetegséget, fejfájást, hajhullást, bőrszárazságot, csontfájdalmat, és ízületi fájdalmakat.

A "bőrvitaminként" is ismert A-vitamin mellett a C- és az E-vitaminnak is lényeges szerepe van a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében és védelmében.

A-vitamin formájában: tojássárgájában, belsőségekben, tengeri halakban, tej és tejtermékekben. A napi szükségletet fedezi: 300g kelkáposzta, 300g paradicsom, 400g paraj, 120g sárgarépa, 400g sütőtök.

Sárgabarack olaj: Gazdag A-vitaminban, amely lassítja a bőr öregedését, valamint rehidrálása és újjáéleszteni azt. A sárgabarack olaj jól használható kényes és érzékeny bőrre. gyakran használják bőrnyugtatóként égési sérülés és gyulladás esetén.

A kecsketej azért annyira fehér, mert A-vitamint tartalmaz. Ezzel szemben a tehéntej az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben.
A WHO már 2003-ban kiadott egy ajánlást, miszerint a felnőtteknek 400?

Az, hogy mind A-vitamint tartalmaznak, ami létfontosságú a szem működéséhez. Ez a retinolnak is nevezett vitamin ugyanis nélkülözhetetlen a retina fényérzékeny sejtjeiben keletkező ingerület létrejöttéhez, vagyis a képalkotáshoz.

Mustár A kén és az A-vitamin együttesen jó hatással vannak a bőrre, hajra és a körömre. Ez annak köszönhető, hogy minden sejtben megtalálható a kén, az A-vitamin pedig szükséges a bőr, haj és az egészséges köröm fönntartásához. Különösen a bőr hálálja meg az ilyen jellegű figyelmességet.

- Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).
- Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.

Az A-vitamin lassítja a ráncképződést, és segíti a bőrsejtek megújulását, míg az E-vitamin a káros ultraibolya sugaraktól véd, és segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát.

0,5 mg A-vitamin-(63% a napi ajánlott beviteli anyag)
Mi teszi ilyen hatékonnyá?
Jó íze, édes gyümölcsös zamata , mely gazdag a béta-karotin-ban és a C-vitaminban. Tökéletes párosítás ez, ha valaki a el szeretné hárítani a szabad gyököket, melyek káros hatással vannak sejtjeinkre.

Az A-vitamin csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért arcápoló készítményeket is dúsítanak vele. A-vitaminban, pontosabban béta-karotinban gazdag táplálék a sárgarépa, brokkoli, zeller, áfonya, csipkebogyó, joghurt, petrezselyem és a máj.

Az A-vitamin nedvesen tartja a nyálkahártyák felületét, így erősíti azok ellenálló képességét. Ajánlott napi mennyiség: 0,8-1 mg, de az A-vitamin túladagolható, ezért szedése körültekintést igényel. A béta-karotin gyökfogó, az A-vitamin elővitaminja. Ajánlott napi mennyiség: 4 mg.

A homoktövis a C-vitamin mellett A-vitaminban is rendkívül gazdag, de ezen kívül almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat is tartalmaz.

120 vegyületet tartalmaz, fő hatóanyaga az A-vitamin. Jól használható bőrbetegségek, fertőzött sebek kezelésére.
- Propolisz (méhszurok): csípős ízű, fűszeres illatú, fanyar, gyantaszerű anyag. Erős fájdalomcsillapító hatással bír.

Ezért egy kis A-vitamin-hiány lehet a felelős, emiatt a szaruhártya nem tud kielégítően működni.
- Pirulák, amik segítenek
Az A-vitamin tablettaformában is pótolható. Csak óvatosan, mert a túladagolás szédüléshez vezet!
- A természetes változat
Egyél gyümölcsöt és zöldséget a "jelzőlámpa" színeiben! ...

Ezen élelmiszerek különböző proteineket, A-vitamint, B-vitamint, E-vitamint, kalciumot, foszfort, cinket, vasat és egyéb nyomelemeket tartalmaznak, így erősítik az immunrendszert, továbbá koordinálják a test anyagcseréjét.

retinol (A-vitamin)
tokoferol (E-vitamin)
vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban) található rezveratrol nevű vegyületnek ...

Gazdag karotinoidokban, melyeket a szervezet az antioxidáns hatású A-vitaminná alakít. Ez a vitamin készteti válaszra az immunrendszert, hogy vegye fel a harcot a fertőzésekkel. A spenót segít megelőzni a tüdő-, a mell- és a méhrákot, és fontos szerepet kap a szívbetegségek elleni harcban.

A-vitamin: Máj, tej, vaj, tojás, lencse, sárgarépa,
C-vitamin: Citrom, narancs, paprika, burgonya, bogyósk, karfiol, karalábé, tök,
D-vitamin: Halak, máj, margarin, tojás, banán, ...

A karcinogén folyamatok leküzdésében kiemelkedő szerepe van az A-vitaminnak, illetve a béta-karotinnak, (15-30 mg/nap). A megelőzéshez megfelelő mennyiségben és rendszerességgel kell sárgarépát, tököt, a sárgabarackot, mangót, spenótot, brokkolit, spárgát és kelkáposztát fogyasztanunk.

A vitaminok: Az A-vitamin a legfontosabb, (minden, ami sárga színnel rendelkezik), például a répa, tök, sárgadinnye, ezen kívül a C-vitamin, mely a gyümölcsökben, paprikában, paradicsomban, kiviben, citromban, csipkebogyóban van nagyobb mennyiségben, az E-vitamin, ...

Megfigyelte, hogy főképp olyan ételeket esznek, melyek A-vitamintartalma különösen magas.
Az ondófolyadék szerepe ismert: ez az anyag segít a spermiumnak a petesejt felé jutás során a megtermékenyítésben. Az A-vitamin optimális szintje megemeli az ondó mennyiségét és minőségét.

Rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin előanyaga.
Élettani hatását tekintve ez a gyümölcs elsősorban szellemi munkát végzőknek lett teremtve, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet.

Az E-vitamin fokozza az egészséges méhnyálkahártyához szükséges A-vitamin hatását. Az E-vitamin hiánya is felelős lehet a vetélésért. Az E-vitamin a szelénnel együtt hat szinergikusan, vagyis együtt kell fogyasztani a kettőt.

Ennek előfeltétele különösen a sárga, zöld és vörös vagy narancsszínű gyümölcsökben és zöldségekben A-vitamin.

A D-vitamin - az A-vitaminhoz hasonlóan - a gombákat és a kakaóbabot kivéve csak állati eredetű élelmiszerekben található meg.

sütőtök (Cucurbita maxima): karotin, xantophil, A-vitamin, flavonok
szaponária (Saponaria officinalis): szaporubrin, szaponin, marrubin, zsírsav, glikozidok, aglikonok, kvillájasav, cukor és más szénhidrátok, keserűanyag, illóolajok, nyálka, gyanta, viasz, zsír ...

A multivitaminok tipikusan csak egy kis D-2 mennyiséget és A-vitamint is tartalmaznak, mely utóbbi a D-vitamin számos jótékony hatását kioltja. Emellett a tabletták egyáltalán nem emelik a D-vitamin szintjét.

B-12-vitaminból, valamint vasból, mangánból és magnéziumból tartalmaz jelentős mennyiséget. A szervezetben A-vitaminná átalakuló béta-karotinnak különösen gazdag forrása. Már 1-2 g Spirulina fedezi napi A-vitamin-szükségletünket.

A szervezet belső folyamatait szabályozó szerves anyag, amelyből sokféle található a táplálékokban (A-vitamin, C-vitamin stb.).
Mesterséges szó a latin vita (élet) és az amin (lásd aminosav) elemekből, az utóbbi tévesen került a szóba, mert az aminosavaknak nincs általános szerepe a vitaminokban.

Karotinból testünk képes előállítani a bőr sejtjeinek osztódását és érését elősegítő A-vitamint, mely - zsírban oldódó vitamin lévén - olajokból könnyen tud hasznosulni. Felszívódását ezenkívül támogatja az oxidációs folyamatokkal szemben védő E-vitamin is.

Állati és növényi eredetű élelmiszerekben található, többnyire antioxidáns hatású, kis molekulasúlyú anyagok. Nagy mennyiségben találhatók a zöldségekben és gyümölcsökben (pl. béta-karotin, alfa-karotin, likopin). Az A-vitamin a béta-karotinból, az A-vitamin provitaminjából képződik.
KSH ...

Antioxidánsok - koenzim Q10, C-, E-vitamin, ß-karotin (A-vitamin), flavonidok (növények által szintetizált antioxidánsok) resveratrol (piros szőlő, vörösbor), zöld tea, licopin (a paradicsom piros színét adó anyag, főtt állapotban).
Homeopátiás és homeopátiás jellegű készítmények (4. ábra) ...

A leveleiben jelentős mennyiségű béta-karotin (A-vitamin elővitaminja), és ergoszterin (D2-provitamin) van.
A lucerna mindezeken túl nyolcféle enzimet (lipázt, amilázt, erepszint, koagulázt, emulzint, invertázt, peroxidázt és pektinázt) is tartalmaz.

A vízitorma több mint száz fajtája közül számos megtalálható a kertekben is, ezek egyike a ­zsázsa. Rendkívül magas a kalcium- és az A-vitamin-tartalma. Kitűnő szer a legmakacsabb gyulladásokkal szemben is, amihez alaposan hozzásegíti magas antibiotikum-tartalma.
Teljes cikk.
tovább...

A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek tartalmaznak, A-provitaminokat a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.

Egyedülálló összetétele: kalcium-aszkorbát (C-vitamin), E-vitamin, bioflavonoidok, rutin, betain HCL, kalciumpantotenát, kalcium AAC, magnézium AAC, béta-karotin, thiamin, niacinamid, inositol, riboflavin, cholin bitartarát, PABA, cink AAC, A-vitamin, vas tartalmú AAC, mangán AAC, petrezselyemlevél, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vitamin, Ásványi anyag, Karotin, Antioxidáns, C-vitamin?

◄ Autogén tréning   Ayurveda ►
 
RSS Mobile