Kezdőlap (A-vitamin)

 Egészség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

A-vitamin

Egészség  Autogén tréning  Ayurveda

A-vitamin
Zsírban oldódó vitamin. Raktározható a szervezetben és nem kell naponta gondoskodni a felvételéről. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz, a növekedéshez és a bőr működéséhez. Szerepet játszik bizonyos rákfajták, szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében.


A-vitamin jó a szemnek

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz. Segítségével a fényt jelekké alakítjuk át az agyunk számára. Ezzel lehetővé válik számunkra, hogy lássuk a részleteket és felismerjük a színeket. Az A-vitamin hiánya farkasvakságot okoz.

A-vitamin (retinol) hiány
Az a-vitamin hiánya szemszárazságot, szaruhártya-lágyulást, és gennyesedéseket okoz és egyébb panaszokat okoz. A retinolnak fontos szerepe van a látás biokémiájában, elsősorban az úgynevezett rodopszin nevű pigment kialakulásában.

A-vitamin forrás
Igen nagy mennyiségben fordul elő A-vitamin a marha-, sertésmájban a baromfi és a nyúl belsőségeiben.

A-vitamin
Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet.

~ (retinol) hatásai a szervezetünkre
Sejtosztódás és sejtnövekedésben van szerepe ...

~: csodaszer a melanoma ellen?
~ szedésével a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának veszélye csökkenthető- állítja egy, a napokban megjelent kutatás.

~
Érdekességek
"Az ~ról kimutatták, hogy számos immunfolyamatban jelentős szerepet vállal, így többek között a tumorellenes aktivitás kiváltásában. A táplálékkal bevitt ~ 70-90 százaléka, előanyagainak a karotinoknak 20-50 százaléka szívódik fel." ...

~
~-retinol
Az ~ egy zsírban oldódó vitamin, mely a szervezet emésztőcsatornájában szívódik fel, ehhez kellő mennyiségű ásványi anyagra is szükség van.

~
Az ~ról általában
Az ókori egyiptomiak és a görögök számára is világos volt, hogy bizonyos anyagoknak köszönhetően javul az éjszaka jelentkező látászavar. Azonban 1913-ig kellett várni, amíg az ~t azonosítani tudták.

Az ~
A szem ideghártyájának megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az ~ vagy retinol.

Az ~: előnyök és hátrányok
Az ~ vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa.

~
Története:
Az ~t 1931-ben fedezték fel, 1947 óta pedig már szintetikus úton is előállítható. A növényeknek köszönhetjük, ők fejlesztették ki, a vírusok, baktériumok, szabad gyökök, gombák és az agresszív anyagok ellen, hogy megvédjék magukat.

Mi az ~?
megosztás
Fontos antioxidáns, hozzájárul a szem, a bőr, a haj, a fogak és fogíny egészségének megőrzéséhez.

~ hiányában szenvedünk, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: szempanaszok, száraz bőr, törékeny körmök és hajszálak.

Nagy mennyiségű ~
Küldje tovább ismerősének!
Az amerikai R. Adams és F. Murray hívta fel a figyelmet a nagy mennyiségű ~ szükségességére. De rákos betegeknél nem javasolható.

A rosszmájú jegesmedve /~/
1 . oldal
A válogatósnak éppen nem mondható eszkimók minden porcikáját megeszik a jegesmedvének, kivéve a máját. Sokáig úgy gondolták, hogy ennek a máig élő hagyománynak egy ősi hiedelem az oka.

~
~ található a májban, és kisebb mennyiséget hozzáadhatnak a tejhez, a müzliszeletekhez, az energiaitalokhoz és a gabonapelyhekhez.

~t például a máj, a halmájolajok, a tojássárgája, a vaj tartalmazza. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elő tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes ~ forrás.

~
A karotinoid származék retinol
Retinol. (régi nevén: axeroftol) A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb. egyhatoda, az egyéb karotinoknak csupán az egytizede alakul át retinollá.

~-hiány
A vakság legfőbb oka világszerte az ~-hiány, különösen a kisgyermekek körében. A WHO és a FAO becslései alapján évente mintegy fél millió gyermek vakul meg ~-hiány miatt (ezeknek a gyermekeknek a fele 12 hónapon belül meghal különböző fertőzések következtében).

~
A vitaminok közül az A vitaminnal kapcsolatban ellentmondásosak az eredmények. Az biztos, hogy az A vitamin hiánya fokozza a rák kockázatát, de különféle elővitaminjaival (amiből a szervezet A vitamint állít elő) végzett vizsgálatok nem váltották be a várakozásokat.

~
Köznapi nevén a retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. Elővitaminja a karotin. A karotin és rokona a karotinoidok jellemzően antioxidánsként viselkednek.
Az ~ funkciói ...

~
Szerepe főleg a látásban van, fontos a látás terén és a hámszövet épsége érdekében is szükséges. Béta karotinból a szervezet önmaga is képes ~t előállítani. A Béta karotin forrása a sárgarépa, sütőtök és a kelkáposzta. Forrása: máj, tej, tojássárgája.

~
Az ~ (másnéven retinol) egy szírban oldódó vitamin. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A...
Recept összetevő szerint ...

~ (nélkülözhetetlen a növekedéshez, csontépítéshez!) hiánya:
Farkasvagság; öregségi foltok megjelenése; bőr, haj, fogíny állagának romlása.
B1-vitamin hiánya:
Beri-beri; szénhidrát-anyagcsere romlása (fokozott elhízás); övsömör ...

~
Az A vitamin, és előanyaga, a a-karotin fontos szerepet játszanak a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában, így érthető módon a sebgyógyulásban is. Antioxidáns tulajdonságú, és elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, a leégett bőr regenerálódásához is.

~
csak állati termékekben, mint máj, csukamájolaj, zsíros sajtok, vaj
20 g borjúmáj ...

~
a szervezet védekező-mechanizmusában vesz részt,
csontnövekedés, növekedés
látás, szaruhártya épsége
hámszövet-differenciálódás ...

~
Szükséges a növekedéshez, a csont, a fogak és a bőr épségéhez, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást
Májfélék, tojássárgája, vaj, tej és tejtermékek, vitaminozott margarinok, sötétzöld és mélysárga zöldségek ...

~
Európában 1988-ban A Helsinki Konzultáció keretében 800µg-ban határozták meg a felnőttek számára ajánlott napi ~ (retinol) mennyiségét. Mivel az ~nak több formája is előfordul az étrendünkben, ezért célszerű az összes lehetséges formáját az un.

~: már egy fél mangó, 5 dkg nyers sárgarépa vagy 1,5 dkg szárított sárgabarack fedezi a napi szükségletet a szem számára is fontos vitaminból.
C-vitamin: egy kivi, 5 dkg homoktövislé vagy két citrom elegendő, hogy az immunrendszert egész napra formába hozzuk.

Az ~ tartalmú finomságok - köztük a sárgadinnye is - hozzájárulnak a faggyúmirigyek megfelelő működéséhez. A faggyú feladata, hogy természetes védőréteget képezzen a bőrödön (illetve a fejbőrön keresztül a hajadon is), így megóvja azokat a kedvezőtlen környezeti hatásoktól.

~
A többek között a tojásban, zsíros tejtermékekben, májban és vitaminnal dúsított élelmiszerekben megtalálható ~ ugyan a látásunk és az immunrendszerünk számára rendkívül fontos elem.

~
Az ~ zsírban oldódó, tehát ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségben vegyük magunkhoz, mivel túladagolható. Szükséges a megfelelő látáshoz, a bőrszövet épségéhez, a növekedéshez, a csontok fejlődéséhez és a szervezet védekezőképességének fenntartásához is.

~ (retinol)
Az ~ segít a gyengén látás és számos szempanasz kezelésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel segíti a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzését.

~, kalcium, vas - ezek valószínűleg azok a vitaminok és tápanyagok, melyekről mindenki hallott már. Most bemutatunk pár olyat, amelyekről lehet, hogy még csak nagyon kevesen hallották, bár ezek mind olyan tápanyagok, amelyek nagyban hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez.

~: A napi szükséges mennyiség egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként) - elsősorban májból, tojásból, vajból -, a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetbe. Az ~ hámvédő vitamin és a szem éleslátásáért is felel.

~
A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Szervezetünk raktározza. Napi szükséglet felnőtt férfiak számára: 1mg, nőknek 0,8 mg.

~: csodaszer a melanoma ellen?
Legfrissebb cikkek
A túlzott tisztaság ára
6 gyanús változás az anyajegyekben
Gyerekek és házi kedvencek
6000 lépés védi a középkorú nőket
Az eper és az áfonya csökkentheti a...
A gyakori mosás növeli az allergének...

~:
Az orvosi tankönyvek (Knoll: Gyógyszertan) leírják, hogy csak bizonyos extrém esetekben figyeltek meg ~hoz kacsolható kellemetlenséget. Ez 75-500.000 NE tartós, hónapokon történő fogyasztása kapcsán jeleztek olyan komoly tüneteket, mint émelygés, szájszárazság, bőrkiszáradás.

~ hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem
fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr ...

~-izoflavon kombinációt (Derm A-Flavon formula) tartalmaz, valamint olyan értékes anyagokat, mint az olívaolaj, a hialuronsav és egy arckontúrt erősítő hatóanyag. Az intenzív hatóanyagok javítják a bőr tömörségét, erősítik a bőr rugalmasságát, és feszesítik az arc és nyak kontúrját.

~ (Retinol)
A napi szükséglet 0,8-1 mg felnőttek számára. Az ajánlott mennyiség betartása különösen fontos kismamáknak, mivel mind az elégtelen, mind a túlzott bevitelnek magzatkárosító hatása lehet.

~ (karotin): védi a sejteket a szabad gyököktől, jótékony hatással van a bőrre, hajra.
B1 (tiamin): szükséges az energiatermeléshez és a szövetgyarapodáshoz, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez.

~: szükséges a szövetek megújulásához, a nyálkahártyák védelméhez. Segít a csontok és fogak helyes kiépülésében, óvja a helyes látást.
B6-vitamin: Az élelmiszerekben található zsírok és fehérjék lebontásában játszik fontos szerepet.

~ - nedvesen tartja a nyálkahártyákat, ezáltal erősíti védekezőképességüket.
E-vitamin - aktivizálja az immunsejteket, szabadgyök-fogó.
B-vitamin - segíti az antitestképződést.

~ (retinol)
Mi a szerepe a szervezetben?
Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is.

Az ~ra is nagy szükséged van a hatékony védelemhez. Tévhit, hogy a sárgarépa sok ~t tartalmaz. Bétakarotint viszont igen, melyet a szervezeted alakít át, s ezzel jut ~hoz.

Az ~ és a béta-karotin nagyon előnyös a szem, nyálkahártya egészségéhez. A szürkehályog a szem időskori betegsége, ezért vizsgálták 45 és 67 év közötti nőknél az ~ban gazdag táplálkozás hatását. Azt figyelték meg, hogy így 39 %-kal lehet csökkenteni a hályog kialakulásának rizikóját.

~ - Az ~ a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinol. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. Elősegíti a sejtek regenerálódását, szabályozza a faggyúmirigyek működését, védi a hámréteget a fertőzésekkel szemben.

Tartalmaz ~t, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.

E-vitamin: a leghatékonyabb gyökfogó, szervezetünk folyamatos pótlást igényel belőle.
C-vitamin: közvetlen gyökfogóként működik.
~ (béta-karotin): saját maga semlegesíti a szabad gyököket.
Antioxidáns-mérés ...

A béta-karotin az ~ provitaminja, vagyis a szervezet szükségleteinek megfelelően, a májban ~ná alakul, amely fokozza a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel, elsősorban a rosszindulatú elváltozásokkal szemben.

A béta-karotin az ~ provitaminja. Ez azt jelenti, hogy belőle ~ képződik, amit a szervezet hasznosítani tud. A felesleges béta-karotin veszélytelenül elraktározódhat, így a szervezetnek mindig lesz ~ tartaléka.

Említésre méltó még ~, B1-, B2-, B12-vitamin, magnézium és cink tartalma. A tej nátrium tartalma nem magas, viszont feldolgozás során gyakran adnak a tejtermékekhez jelentős mennyiségű konyhasót.(pl. sajtok).

Sokan szedtek már pótlék gyanánt szerény mennyiségű ~t és ennek eredményeképpen megbetegedtek. Az ~ napi 25 000 NE-nyi (nemzetközi egység) adagja sokféle problémát okozhat, májbetegséget, fejfájást, hajhullást, bőrszárazságot, csontfájdalmat, és ízületi fájdalmakat.

Béta-karotin: mivel vízoldékony, kevésbé halmozódik fel a szervezetben, mint az ~, így a túladagolás veszélye is kisebb. A többi vitaminnal kombináltan jelentősen csökkenti a legtöbb daganat előfordulási gyakoriságát. Napi 25 000 NE az ajánlott adagja. Egy nagyobb friss sárgarépa kb.

~ formájában: tojássárgájában, belsőségekben, tengeri halakban, tej és tejtermékekben. A napi szükségletet fedezi: 300g kelkáposzta, 300g paradicsom, 400g paraj, 120g sárgarépa, 400g sütőtök.

Sárgabarack olaj: Gazdag ~ban, amely lassítja a bőr öregedését, valamint rehidrálása és újjáéleszteni azt. A sárgabarack olaj jól használható kényes és érzékeny bőrre. gyakran használják bőrnyugtatóként égési sérülés és gyulladás esetén.

A kecsketej azért annyira fehér, mert ~t tartalmaz. Ezzel szemben a tehéntej az ~ előanyagát, a karotint tartalmazza. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben.
A WHO már 2003-ban kiadott egy ajánlást, miszerint a felnőtteknek 400?

Az, hogy mind ~t tartalmaznak, ami létfontosságú a szem működéséhez. Ez a retinolnak is nevezett vitamin ugyanis nélkülözhetetlen a retina fényérzékeny sejtjeiben keletkező ingerület létrejöttéhez, vagyis a képalkotáshoz.

Mustár A kén és az ~ együttesen jó hatással vannak a bőrre, hajra és a körömre. Ez annak köszönhető, hogy minden sejtben megtalálható a kén, az ~ pedig szükséges a bőr, haj és az egészséges köröm fönntartásához. Különösen a bőr hálálja meg az ilyen jellegű figyelmességet.

- Óvja az oxidációtól az ~t és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).
- Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.

Az ~ lassítja a ráncképződést, és segíti a bőrsejtek megújulását, míg az E-vitamin a káros ultraibolya sugaraktól véd, és segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát.

0,5 mg ~-(63% a napi ajánlott beviteli anyag)
Mi teszi ilyen hatékonnyá?
Jó íze, édes gyümölcsös zamata , mely gazdag a béta-karotin-ban és a C-vitaminban. Tökéletes párosítás ez, ha valaki a el szeretné hárítani a szabad gyököket, melyek káros hatással vannak sejtjeinkre.

Horváth Marianna, a sárvári Spirit Hotel főorvosa szerint érdemes megnövelni a bőr számára fontos vitaminok bevitelét, mint a B-vitamin, a C-vitamin, az ~, és az E-vitamin, például gyümölcsök, zöldségek, vagy akár étrend-kiegészítők formájában.

Az ~ csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért arcápoló készítményeket is dúsítanak vele. ~ban, pontosabban béta-karotinban gazdag táplálék a sárgarépa, brokkoli, zeller, áfonya, csipkebogyó, joghurt, petrezselyem és a máj.

Állati és növényi eredetű táplálékokban is megtalálható az ~. A retinol csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, így a tojássárgája, a máj, az olajos halak és a tejtermékek nagy mennyiségben tartalmazzák.

A homoktövis a C-vitamin mellett ~ban is rendkívül gazdag, de ezen kívül almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat is tartalmaz.

120 vegyületet tartalmaz, fő hatóanyaga az ~. Jól használható bőrbetegségek, fertőzött sebek kezelésére.
- Propolisz (méhszurok): csípős ízű, fűszeres illatú, fanyar, gyantaszerű anyag. Erős fájdalomcsillapító hatással bír.

Ezért egy kis ~-hiány lehet a felelős, emiatt a szaruhártya nem tud kielégítően működni.
- Pirulák, amik segítenek
Az ~ tablettaformában is pótolható. Csak óvatosan, mert a túladagolás szédüléshez vezet!
- A természetes változat
Egyél gyümölcsöt és zöldséget a "jelzőlámpa" színeiben! ...

Ezen élelmiszerek különböző proteineket, ~t, B-vitamint, E-vitamint, kalciumot, foszfort, cinket, vasat és egyéb nyomelemeket tartalmaznak, így erősítik az immunrendszert, továbbá koordinálják a test anyagcseréjét.

retinol (~)
tokoferol (E-vitamin)
vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban) található rezveratrol nevű vegyületnek ...

a margarin ~nal történő dúsítását először Angliában végezték 1927-ben? A Második Világháború óta a margarin dúsítását törvényi szabályozás írja elő, mely az ~ mellett kötelezővé teszi a D-vitamin hozzáadását is.

Gazdag karotinoidokban, melyeket a szervezet az antioxidáns hatású ~ná alakít. Ez a vitamin készteti válaszra az immunrendszert, hogy vegye fel a harcot a fertőzésekkel. A spenót segít megelőzni a tüdő-, a mell- és a méhrákot, és fontos szerepet kap a szívbetegségek elleni harcban.

A karcinogén folyamatok leküzdésében kiemelkedő szerepe van az ~nak, illetve a béta-karotinnak, (15-30 mg/nap). A megelőzéshez megfelelő mennyiségben és rendszerességgel kell sárgarépát, tököt, a sárgabarackot, mangót, spenótot, brokkolit, spárgát és kelkáposztát fogyasztanunk.

A vitaminok: Az ~ a legfontosabb, (minden, ami sárga színnel rendelkezik), például a répa, tök, sárgadinnye, ezen kívül a C-vitamin, mely a gyümölcsökben, paprikában, paradicsomban, kiviben, citromban, csipkebogyóban van nagyobb mennyiségben, az E-vitamin, ...

Az E-vitamin fokozza az egészséges méhnyálkahártyához szükséges ~ hatását. Az E-vitamin hiánya is felelős lehet a vetélésért. Az E-vitamin a szelénnel együtt hat szinergikusan, vagyis együtt kell fogyasztani a kettőt.

Ennek előfeltétele különösen a sárga, zöld és vörös vagy narancsszínű gyümölcsökben és zöldségekben ~.

A D-vitamin - az ~hoz hasonlóan - a gombákat és a kakaóbabot kivéve csak állati eredetű élelmiszerekben található meg.

sütőtök (Cucurbita maxima): karotin, xantophil, ~, flavonok
szaponária (Saponaria officinalis): szaporubrin, szaponin, marrubin, zsírsav, glikozidok, aglikonok, kvillájasav, cukor és más szénhidrátok, keserűanyag, illóolajok, nyálka, gyanta, viasz, zsír ...

A multivitaminok tipikusan csak egy kis D-2 mennyiséget és ~t is tartalmaznak, mely utóbbi a D-vitamin számos jótékony hatását kioltja. Emellett a tabletták egyáltalán nem emelik a D-vitamin szintjét.

B-12-vitaminból, valamint vasból, mangánból és magnéziumból tartalmaz jelentős mennyiséget. A szervezetben ~ná átalakuló béta-karotinnak különösen gazdag forrása. Már 1-2 g Spirulina fedezi napi ~-szükségletünket.

A szervezet belső folyamatait szabályozó szerves anyag, amelyből sokféle található a táplálékokban (~, C-vitamin stb.).
Mesterséges szó a latin vita (élet) és az amin (lásd aminosav) elemekből, az utóbbi tévesen került a szóba, mert az aminosavaknak nincs általános szerepe a vitaminokban.

Antioxidánsok - koenzim Q10, C-, E-vitamin, ß-karotin (~), flavonidok (növények által szintetizált antioxidánsok) resveratrol (piros szőlő, vörösbor), zöld tea, licopin (a paradicsom piros színét adó anyag, főtt állapotban).
Homeopátiás és homeopátiás jellegű készítmények (4. ábra) ...

A leveleiben jelentős mennyiségű béta-karotin (~ elővitaminja), és ergoszterin (D2-provitamin) van.
A lucerna mindezeken túl nyolcféle enzimet (lipázt, amilázt, erepszint, koagulázt, emulzint, invertázt, peroxidázt és pektinázt) is tartalmaz.

A vízitorma több mint száz fajtája közül számos megtalálható a kertekben is, ezek egyike a ­zsázsa. Rendkívül magas a kalcium- és az ~-tartalma. Kitűnő szer a legmakacsabb gyulladásokkal szemben is, amihez alaposan hozzásegíti magas antibiotikum-tartalma.
Teljes cikk.
tovább...

~t a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek tartalmaznak, A-provitaminokat a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.

Egyedülálló összetétele: kalcium-aszkorbát (C-vitamin), E-vitamin, bioflavonoidok, rutin, betain HCL, kalciumpantotenát, kalcium AAC, magnézium AAC, béta-karotin, thiamin, niacinamid, inositol, riboflavin, cholin bitartarát, PABA, cink AAC, ~, vas tartalmú AAC, mangán AAC, petrezselyemlevél, ...

Nagy mennyiségben tartalmazza az ~ provitaminját, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns, levét megfázásos betegségek idején tanácsos fogyasztani, segít a sérült, gyulladt nyálkahártya helyreállításában.

Nemcsak télen kiváló vitaminforrás, hanem meleg időben is érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkben. Magas ~ és béta-karotin tartalma segít megvédeni a bőrünket a nap káros sugaraitól. Igazi hűsítő finomságként, fagylaltként és sorbetként is fogyaszthatjuk. Tovább olvasom → ...

Az antioxidánsok szerepe, hogy a sejtjeinket megvédjék a szabadgyököktől, melyek károsíthatják a sejteket. Az antioxidánsok az antikarcinogén, vagyis rákellenes hatású anyagok közé tartoznak. Antioxidánsok az E-vitamin, ~ és előnyagai (karotinoidok), E-vitamin, C-vitamin, ...

oldódik ki az élelmiszerekből és fehérjére van szükség ahhoz, hogy eljusson a májba, mivel a vizes vérben nem lehet zsíranyagot szállítani. A májból a D-vitamin a vesébe jut, ahol feltöltődik és ezután már tökéletesen megfelelő lesz arra. hogy beépüljön a csontokba. Felszívódását az ~ ...

a hasi szervek elhájasodásáért, mely magában rejti a cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatát. A Nature Medicine című folyóiratban megjelent cikk arról számolt be, hogy amerikai kutatók rájöttek, miként lehet a fehér zsírsejteket a barna változat tulajdonságaival felruházni: ~ ...

Könnyen emészthető, természetes vasforrás, vitamin- és ásványi anyagok valóságos tárháza. Rengeteg B-vitamint, valamint C-, D- és ~t tartalmaz, de kalcium, króm, réz és magnézium is van benne. Az omega-3 zsírsavakat is a szervezetünkbe juttathatjuk vele.

Sárgarépa-narancs ital Hozzávalók: 3 nagy sárgarépa, 2 nagy narancs Klasszikus reggeli ital, sok C- és ~nal, értékes gyümölcscukorral. A sárgarépát megmossuk, lekapargatjuk, a narancsot megmossuk és meghámozzuk, majd centrifugában, présgépben kifacsarjuk, préseljük.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vitamin, Ásványi anyag, Karotin, Antioxidáns, C-vitamin?

◄ Autogén tréning   Ayurveda ►
 
RSS Mobile