Kezdőlap (A-vitamin)

 Egészség 

  » »
 
   

A-vitamin

Egészség  Autogén tréning  Ayurveda

A-vitamin a tökéletes látásért
Az elsőként felfedezett vitamin a látásban betöltött szerepe miatt a szem vitaminjaként ismert. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és mint ilyen a májban raktározódhat.


A-vitamin
Zsírban oldódó vitamin. Raktározható a szervezetben és nem kell naponta gondoskodni a felvételéről. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz, a növekedéshez és a bőr működéséhez.

A-vitamin jó a szemnek

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz. Segítségével a fényt jelekké alakítjuk át az agyunk számára. Ezzel lehetővé válik számunkra, hogy lássuk a részleteket és felismerjük a színeket.

A-vitamin
A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A legfontosabb A-vitamin hatású vegyületek: a retinol, retinal, és provitaminok: alfa-, béta- és gamma-karotin, egyéb karotinoidok.

A-vitamin a légúti fertőzések esetén
Egészen 1928-ig visszatekintve a British Medical Journal vezető tápanyagkutatói úgy nevezik az A-vitamint, hogy 'fertőzés elleni' vitamin.

A-vitamin (retinol) hiány
Az a-vitamin hiánya szemszárazságot, szaruhártya-lágyulást, és gennyesedéseket okoz és egyébb panaszokat okoz.

A-vitamin forrás
Igen nagy mennyiségben fordul elő A-vitamin a marha-, sertésmájban a baromfi és a nyúl belsőségeiben.

A-vitamin
Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is.

A-vitamin (retinol) hatásai a szervezetünkre
Sejtosztódás és sejtnövekedésben van szerepe ...

A-vitamin: csodaszer a melanoma ellen?
A-vitamin szedésével a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának veszélye csökkenthető- állítja egy, a napokban megjelent kutatás.

A-vitamin
Érdekességek
"Az A-vitaminról kimutatták, hogy számos immunfolyamatban jelentős szerepet vállal, így többek között a tumorellenes aktivitás kiváltásában.

A-vitamin
A-vitamin-retinol
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely a szervezet emésztőcsatornájában szívódik fel, ehhez kellő mennyiségű ásványi anyagra is szükség van.

A-vitamin
Az A-vitaminról általában
Az ókori egyiptomiak és a görögök számára is világos volt, hogy bizonyos anyagoknak köszönhetően javul az éjszaka jelentkező látászavar.

Az A-vitamin
A szem ideghártyájának megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az A-vitamin vagy retinol.

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok
Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa.

A-vitamin
Története:
Az A-vitamint 1931-ben fedezték fel, 1947 óta pedig már szintetikus úton is előállítható.

Mi az A-vitamin?
megosztás
Fontos antioxidáns, hozzájárul a szem, a bőr, a haj, a fogak és fogíny egészségének megőrzéséhez.

A-vitamin hiányában szenvedünk, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: szempanaszok, száraz bőr, törékeny körmök és hajszálak.

Nagy mennyiségű A-vitamin
Küldje tovább ismerősének!
Az amerikai R. Adams és F. Murray hívta fel a figyelmet a nagy mennyiségű A-vitamin szükségességére. De rákos betegeknél nem javasolható.

A rosszmájú jegesmedve /A-vitamin/
1 . oldal
A válogatósnak éppen nem mondható eszkimók minden porcikáját megeszik a jegesmedvének, kivéve a máját. Sokáig úgy gondolták, hogy ennek a máig élő hagyománynak egy ősi hiedelem az oka.

A-vitamin
A-vitamin található a májban, és kisebb mennyiséget hozzáadhatnak a tejhez, a müzliszeletekhez, az energiaitalokhoz és a gabonapelyhekhez.

A-vitamint például a máj, a halmájolajok, a tojássárgája, a vaj tartalmazza. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elő tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes A-vitamin forrás.

A-vitamin
A karotinoid származék retinol
Retinol. (régi nevén: axeroftol) A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb.

A-vitamin-hiány
A vakság legfőbb oka világszerte az A-vitamin-hiány, különösen a kisgyermekek körében.

A-vitamin
Köznapi nevén a retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. Elővitaminja a karotin. A karotin és rokona a karotinoidok jellemzően antioxidánsként viselkednek.
Az A-vitamin funkciói ...

A-vitamin
Szerepe főleg a látásban van, fontos a látás terén és a hámszövet épsége érdekében is szükséges. Béta karotinból a szervezet önmaga is képes A-vitamint előállítani. A Béta karotin forrása a sárgarépa, sütőtök és a kelkáposzta.

A-vitamin (retinol)
Kétféle formában juthatunk hozzá. Állati eredetű táplálékaink tartalmazzák a retinolt, a növényekben elővitaminja, a karotin található, mely szervezetünkben alakul át A-vitaminná.

A-vitamin (nélkülözhetetlen a növekedéshez, csontépítéshez!) hiánya:
Farkasvagság; öregségi foltok megjelenése; bőr, haj, fogíny állagának romlása.
B1-vitamin hiánya:
Beri-beri; szénhidrát-anyagcsere romlása (fokozott elhízás); övsömör ...

A-vitamin
Az A vitamin, és előanyaga, a a-karotin fontos szerepet játszanak a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában, így érthető módon a sebgyógyulásban is.

A-vitamin
csak állati termékekben, mint máj, csukamájolaj, zsíros sajtok, vaj
20 g borjúmáj ...

A-vitamin
a szervezet védekező-mechanizmusában vesz részt,
csontnövekedés, növekedés
látás, szaruhártya épsége
hámszövet-differenciálódás ...

A-vitamin
Szükséges a növekedéshez, a csont, a fogak és a bőr épségéhez, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást
Májfélék, tojássárgája, vaj, tej és tejtermékek, vitaminozott margarinok, sötétzöld és mélysárga zöldségek ...

A-vitamin
Európában 1988-ban A Helsinki Konzultáció keretében 800µg-ban határozták meg a felnőttek számára ajánlott napi A-vitamin (retinol) mennyiségét.

A-vitamin: már egy fél mangó, 5 dkg nyers sárgarépa vagy 1,5 dkg szárított sárgabarack fedezi a napi szükségletet a szem számára is fontos vitaminból.

Az A-vitamin tartalmú finomságok - köztük a sárgadinnye is - hozzájárulnak a faggyúmirigyek megfelelő működéséhez.

A-vitamin
A többek között a tojásban, zsíros tejtermékekben, májban és vitaminnal dúsított élelmiszerekben megtalálható A-vitamin ugyan a látásunk és az immunrendszerünk számára rendkívül fontos elem.

A-vitamin
Az A-vitamin zsírban oldódó, tehát ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségben vegyük magunkhoz, mivel túladagolható.

A-vitamin (retinol)
Az A-vitamin segít a gyengén látás és számos szempanasz kezelésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel segíti a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzését.

A-vitamin, kalcium, vas - ezek valószínűleg azok a vitaminok és tápanyagok, melyekről mindenki hallott már.

A-vitamin: A napi szükséges mennyiség egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként) - elsősorban májból, tojásból, vajból -, a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetbe.

A-vitamin
A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Szervezetünk raktározza. Napi szükséglet felnőtt férfiak számára: 1mg, nőknek 0,8 mg.

A-vitamin: csodaszer a melanoma ellen?
Legfrissebb cikkek
A túlzott tisztaság ára
6 gyanús változás az anyajegyekben
Gyerekek és házi kedvencek
6000 lépés védi a középkorú nőket
Az eper és az áfonya csökkentheti a...

A-vitamin:
Az orvosi tankönyvek (Knoll: Gyógyszertan) leírják, hogy csak bizonyos extrém esetekben figyeltek meg A-vitaminhoz kacsolható kellemetlenséget. Ez 75-500.

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem
fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr ...

A-vitamin forrásai: máj, tej, tojás, sárgarépa, tök, káposzta, spenót.
D vitamin ...

A-vitamin (Retinol)
A napi szükséglet 0,8-1 mg felnőttek számára. Az ajánlott mennyiség betartása különösen fontos kismamáknak, mivel mind az elégtelen, mind a túlzott bevitelnek magzatkárosító hatása lehet.

A-vitamin (karotin): védi a sejteket a szabad gyököktől, jótékony hatással van a bőrre, hajra.
B1 (tiamin): szükséges az energiatermeléshez és a szövetgyarapodáshoz, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez.

A-vitamin: szükséges a szövetek megújulásához, a nyálkahártyák védelméhez. Segít a csontok és fogak helyes kiépülésében, óvja a helyes látást.
B6-vitamin: Az élelmiszerekben található zsírok és fehérjék lebontásában játszik fontos szerepet.

A-vitamin - nedvesen tartja a nyálkahártyákat, ezáltal erősíti védekezőképességüket.
E-vitamin - aktivizálja az immunsejteket, szabadgyök-fogó.
B-vitamin - segíti az antitestképződést.

A-vitamin (retinol)
Mi a szerepe a szervezetben?
Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is.

Az A-vitaminra is nagy szükséged van a hatékony védelemhez. Tévhit, hogy a sárgarépa sok A-vitamint tartalmaz. Bétakarotint viszont igen, melyet a szervezeted alakít át, s ezzel jut A-vitaminhoz.

Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem, nyálkahártya egészségéhez. A szürkehályog a szem időskori betegsége, ezért vizsgálták 45 és 67 év közötti nőknél az A-vitaminban gazdag táplálkozás hatását.

Az A-vitaminhoz állati eredetű termékekhez például májból, tojásból, vajból és csukamájolajból juthatunk. A zsírban oldódó E-vitamint a búzacsíra, a szója, a növényi olajok, a brokkoli, a hántolatlan gabonamagvak és a tojás tartalmazza.

Az A-vitamin hiánya a legsúlyosabb világszerte, hisz vakságot okoz a fejlődő országokban élő gyermekeknél.

A túlzott A-vitamin fogyasztás ezen kívül rövidtávon fejfájást, hányingert okozhat, míg hosszabb távon csontritkulást eredményezhet.

A tudósok szerint az A-vitaminban gazdag zöld-sárga zöldségek fogyasztása csökkenti a tüdőrák kialakulásának veszélyét.

Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.

E-vitamin: a leghatékonyabb gyökfogó, szervezetünk folyamatos pótlást igényel belőle.
C-vitamin: közvetlen gyökfogóként működik.
A-vitamin (béta-karotin): saját maga semlegesíti a szabad gyököket.
Antioxidáns-mérés ...

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis a szervezet szükségleteinek megfelelően, a májban A-vitaminná alakul, amely fokozza a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel, elsősorban a rosszindulatú elváltozásokkal szemben.

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja. Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin képződik, amit a szervezet hasznosítani tud. A felesleges béta-karotin veszélytelenül elraktározódhat, így a szervezetnek mindig lesz A-vitamin tartaléka.

Említésre méltó még A-vitamin, B1-, B2-, B12-vitamin, magnézium és cink tartalma. A tej nátrium tartalma nem magas, viszont feldolgozás során gyakran adnak a tejtermékekhez jelentős mennyiségű konyhasót.(pl. sajtok).

Sokan szedtek már pótlék gyanánt szerény mennyiségű A-vitamint és ennek eredményeképpen megbetegedtek.

A "bőrvitaminként" is ismert A-vitamin mellett a C- és az E-vitaminnak is lényeges szerepe van a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében és védelmében.

A-vitamin formájában: tojássárgájában, belsőségekben, tengeri halakban, tej és tejtermékekben. A napi szükségletet fedezi: 300g kelkáposzta, 300g paradicsom, 400g paraj, 120g sárgarépa, 400g sütőtök.

Sárgabarack olaj: Gazdag A-vitaminban, amely lassítja a bőr öregedését, valamint rehidrálása és újjáéleszteni azt. A sárgabarack olaj jól használható kényes és érzékeny bőrre. gyakran használják bőrnyugtatóként égési sérülés és gyulladás esetén.

A kecsketej azért annyira fehér, mert A-vitamint tartalmaz. Ezzel szemben a tehéntej az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben.

Az, hogy mind A-vitamint tartalmaznak, ami létfontosságú a szem működéséhez. Ez a retinolnak is nevezett vitamin ugyanis nélkülözhetetlen a retina fényérzékeny sejtjeiben keletkező ingerület létrejöttéhez, vagyis a képalkotáshoz.

Mustár A kén és az A-vitamin együttesen jó hatással vannak a bőrre, hajra és a körömre. Ez annak köszönhető, hogy minden sejtben megtalálható a kén, az A-vitamin pedig szükséges a bőr, haj és az egészséges köröm fönntartásához.

- Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).

Az A-vitamin lassítja a ráncképződést, és segíti a bőrsejtek megújulását, míg az E-vitamin a káros ultraibolya sugaraktól véd, és segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát.

0,5 mg A-vitamin-(63% a napi ajánlott beviteli anyag)
Mi teszi ilyen hatékonnyá?
Jó íze, édes gyümölcsös zamata , mely gazdag a béta-karotin-ban és a C-vitaminban.

Az A-vitamin csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért arcápoló készítményeket is dúsítanak vele.

Az A-vitamin nedvesen tartja a nyálkahártyák felületét, így erősíti azok ellenálló képességét. Ajánlott napi mennyiség: 0,8-1 mg, de az A-vitamin túladagolható, ezért szedése körültekintést igényel. A béta-karotin gyökfogó, az A-vitamin elővitaminja.

A homoktövis a C-vitamin mellett A-vitaminban is rendkívül gazdag, de ezen kívül almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat is tartalmaz.

120 vegyületet tartalmaz, fő hatóanyaga az A-vitamin. Jól használható bőrbetegségek, fertőzött sebek kezelésére.
- Propolisz (méhszurok): csípős ízű, fűszeres illatú, fanyar, gyantaszerű anyag. Erős fájdalomcsillapító hatással bír.

Ezért egy kis A-vitamin-hiány lehet a felelős, emiatt a szaruhártya nem tud kielégítően működni.
- Pirulák, amik segítenek
Az A-vitamin tablettaformában is pótolható. Csak óvatosan, mert a túladagolás szédüléshez vezet!
- A természetes változat ...

Ezen élelmiszerek különböző proteineket, A-vitamint, B-vitamint, E-vitamint, kalciumot, foszfort, cinket, vasat és egyéb nyomelemeket tartalmaznak, így erősítik az immunrendszert, továbbá koordinálják a test anyagcseréjét.

retinol (A-vitamin)
tokoferol (E-vitamin)
vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban) található rezveratrol nevű vegyületnek ...

Gazdag karotinoidokban, melyeket a szervezet az antioxidáns hatású A-vitaminná alakít. Ez a vitamin készteti válaszra az immunrendszert, hogy vegye fel a harcot a fertőzésekkel.

A-vitamin: Máj, tej, vaj, tojás, lencse, sárgarépa,
C-vitamin: Citrom, narancs, paprika, burgonya, bogyósk, karfiol, karalábé, tök,
D-vitamin: Halak, máj, margarin, tojás, banán, ...

A karcinogén folyamatok leküzdésében kiemelkedő szerepe van az A-vitaminnak, illetve a béta-karotinnak, (15-30 mg/nap).

A vitaminok: Az A-vitamin a legfontosabb, (minden, ami sárga színnel rendelkezik), például a répa, tök, sárgadinnye, ezen kívül a C-vitamin, mely a gyümölcsökben, paprikában, paradicsomban, kiviben, citromban, csipkebogyóban van nagyobb mennyiségben, ...

Megfigyelte, hogy főképp olyan ételeket esznek, melyek A-vitamintartalma különösen magas.
Az ondófolyadék szerepe ismert: ez az anyag segít a spermiumnak a petesejt felé jutás során a megtermékenyítésben.

Rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin előanyaga.
Élettani hatását tekintve ez a gyümölcs elsősorban szellemi munkát végzőknek lett teremtve, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt.

Az E-vitamin fokozza az egészséges méhnyálkahártyához szükséges A-vitamin hatását. Az E-vitamin hiánya is felelős lehet a vetélésért. Az E-vitamin a szelénnel együtt hat szinergikusan, vagyis együtt kell fogyasztani a kettőt.

Ennek előfeltétele különösen a sárga, zöld és vörös vagy narancsszínű gyümölcsökben és zöldségekben A-vitamin.

A D-vitamin - az A-vitaminhoz hasonlóan - a gombákat és a kakaóbabot kivéve csak állati eredetű élelmiszerekben található meg.

A multivitaminok tipikusan csak egy kis D-2 mennyiséget és A-vitamint is tartalmaznak, mely utóbbi a D-vitamin számos jótékony hatását kioltja. Emellett a tabletták egyáltalán nem emelik a D-vitamin szintjét.

B-12-vitaminból, valamint vasból, mangánból és magnéziumból tartalmaz jelentős mennyiséget. A szervezetben A-vitaminná átalakuló béta-karotinnak különösen gazdag forrása. Már 1-2 g Spirulina fedezi napi A-vitamin-szükségletünket.

A szervezet belső folyamatait szabályozó szerves anyag, amelyből sokféle található a táplálékokban (A-vitamin, C-vitamin stb.).

Karotinból testünk képes előállítani a bőr sejtjeinek osztódását és érését elősegítő A-vitamint, mely - zsírban oldódó vitamin lévén - olajokból könnyen tud hasznosulni.

Antioxidánsok - koenzim Q10, C-, E-vitamin, ß-karotin (A-vitamin), flavonidok (növények által szintetizált antioxidánsok) resveratrol (piros szőlő, vörösbor), zöld tea, licopin (a paradicsom piros színét adó anyag, főtt állapotban).

Állati és növényi eredetű élelmiszerekben található, többnyire antioxidáns hatású, kis molekulasúlyú anyagok. Nagy mennyiségben találhatók a zöldségekben és gyümölcsökben (pl. béta-karotin, alfa-karotin, likopin). Az A-vitamin a béta-karotinból, ...

A leveleiben jelentős mennyiségű béta-karotin (A-vitamin elővitaminja), és ergoszterin (D2-provitamin) van.
A lucerna mindezeken túl nyolcféle enzimet (lipázt, amilázt, erepszint, koagulázt, emulzint, invertázt, peroxidázt és pektinázt) is tartalmaz.

A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek tartalmaznak, A-provitaminokat a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.

A vízitorma több mint száz fajtája közül számos megtalálható a kertekben is, ezek egyike a ­zsázsa. Rendkívül magas a kalcium- és az A-vitamin-tartalma.

őszibarack (Prunus persica): gyümölcscukrok, gyümölcssavak, karotinoidok (A-vitamin), bioflavonok, C-, P-vitamin, aromás anyagok pektinbe foglalva ...

összetétele: kalcium-aszkorbát (C-vitamin), E-vitamin, bioflavonoidok, rutin, betain HCL, kalciumpantotenát, kalcium AAC, magnézium AAC, béta-karotin, thiamin, niacinamid, inositol, riboflavin, cholin bitartarát, PABA, cink AAC, A-vitamin, ...

Nagy mennyiségben tartalmazza az A-vitamin provitaminját, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns, levét megfázásos betegségek idején tanácsos fogyasztani, segít a sérült, gyulladt nyálkahártya helyreállításában.

Lásd még: Lásd még: Vitamin, Vitaminok, Karotin, Ásványi anyag, Antioxidáns

Egészség  Autogén tréning  Ayurveda

 
RSS Mobile